עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2017 - מקבץ 5

עודכן בתאריך 28/12/2017

 

בפתח הסקירה השבועית שלנו - השפּעת פעילות גופנית על פלורת המעי וההשפעה הבריאותית של "זמן מסך" לפני השינה בקרב ילדים. כמו כן, מחקרים אשר בדקו הדרכה תזונתית מותאמת אישית לחולי סכיזופרניה וחסרים תזונתיים בקרב מטופלים שחוו התקף פסיכוטי. בהמשך, נציג מגוון מחקרים קליניים בנושאים שונים: שמן לבנדר לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית ולהקלה על כאבי לידה, שוקולד מריר ושקדים להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי, תוסף חמוציות לגברים עם הגדלה שפירה של הערמונית, תוסף שמן פשתן להגברת "שריפת השומן" וחלבון ביצה מותסס להפחתת השומן הבטני. 
באמצעות מחקרים מסוגים שונים נבדוק האם צריכת בשר גבוהה קשורה בעלייה בסיכון למחלת לב כלילית? מה השכיחות והמאפיניים של רגישות לגלוטן בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות? מהי התרומה האפשרית של אורח חיים בריא לחולי טרשת נפוצה? האם הקשר בין דיאטה ים-תיכונית והתפקוד הקוגניטיבי עשוי להיות מושפע מנטילת תרופות? ומהי המשמעות הקלינית של חסר ברזל בקרב נשים בהריון?
הכותרות שלנו השבוע מגלות האם לעודף כולסטרול בדם תפקיד בהתפתחות מפרצת באבי העורקים הבטני? מה הקשר בין BMI והסיכון לדמנציה? כיצד המלצות תזונתיות עשויות לשפר את איכות הסביבה? מה הקשר בין חומצות שומן רב בלתי רוויות והתפתחות אלרגיה? כיצד חלב אם מגן מפני אלרגיות למזון? האם לעלי מורינגה יכולת הגנה מפני התפתחות מחלות כרוניות? מהי ההשפעה האנטי-סרטנית של תה ירוק? ומהי הזמינות הביולוגית של קוורצטין? 


 

ההשפעה של פעילות גופנית על פלורת המעי

במחקר קליני מבוקר נבדקה ההשפעה של אימוני סיבולת על פלורת המעי. במחקר נכללו 18 משתתפים במשקל תקין ו-14 משתתפים עם שמנות - המאופיינים באורח חיים יושבני. כל המשתתפים ביצעו אימוני סיבולת במשך 6 שבועות: 3 אימונים בשבוע של 30-60 דקות, כל אימון בעצימות בינונית עד גבוהה. החוקרים עקבו אחר המשתתפים במשך 6 שבועות נוספים, במהלכם לא בוצעה פעילות גופנית. בכל תקופת המחקר המשתתפים הונחו להמשיך עם התזונה הרגילה שלהם. השינויים בפלורת המעי נבדקו באמצעות דגימות צואה שנלקחו בתחילת המחקר, לאחר 6 שבועות של פעילות גופנית ובסיום תקופת המעקב.

נמצא כי השינויים בפלורת המעי בעקבות פעילות גופנית היו תלויים במשקל הגוף, כך שרק בקרב משתתפים במשקל תקין נמצאה עלייה בריכוז חומצות שומן קצרות שרשרת, בעיקר בוטיראט. בהתאמה לכך, בקרב משתתפים במשקל תקין נמצאה עלייה משמעותית יותר בריכוזי חיידקים המייצרים חומצות שומן קצרות שרשרת בהשוואה למשתתפים עם שמנות. עם זאת, שינויים אלה לא נשמרו לאחר הפסקת הפעילות הגופנית. ממצאים אלה היו בלתי תלויים בהרכב התזונה. החוקרים מסכמים כי ניתן להשפיע על הרכב ופעילות פלורת המעי באמצעות פעילות גופנית בלבד.  

Exercise Alters Gut Microbiota Composition and Function in Lean and Obese Humans.
Allen JM, Mailing LJ, Niemiro GM, Moore R, Cook MD, White BA, Holscher HD, Woods JA.
Med Sci Sports Exerc. 2017 Nov 20. doi: 10.1249/MSS.0000000000001495. [Epub ahead of print]
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29166320

 

 

מהי ההשפעה הבריאותית של "זמן מסך" לפני השינה בקרב ילדים?

במחקר תצפיתי, שנערך בארה"ב, נבדק הקשר בין זמן מסך לפני השינה לבין שלושה מדדי בריאות בקרב ילדים: משך ואיכות השינה, בעיות קשב והשמנה.

במחקר נכללו הורים ל-234 ילדים בגילאי 8-17, אשר התבקשו לדווח על שישה תחומים עיקריים: דפוס השימוש של הילד במסכים שונים (כולל טלוויזיה, מחשב, משחקי וידאו וטלפון נייד), דפוסי השינה, קשב, תזונה, פעילות גופנית ודפוס השימוש במסכים של ההורים. על סמך רשומות רפואיות העריכו החוקרים את המצב הבריאותי של הילד, אבחון של ADHD ואחוזון BMI. להלן הממצאים העיקריים:

  • השמנה: ילדים שצפו בטלוויזיה או עשו שימוש בטלפון הנייד לפני השינה נטו פי 2.3-2.4 להיות בעלי עודף משקל או שמנות, כאשר לא נמצא קשר בין שימוש במחשב או משחקי וידאו לבין BMI. 
  • שינה: באופן כללי ילדים שעשו שימוש במסכים שונים לפני השינה נטו לישון 30-60 דקות פחות ולדווח על איכות שינה נמוכה יותר, כולל קושי לישון, קושי להירדם, עייפות בבוקר או נטייה לא לאכול ארוחת בוקר. 
  • פעילות גופנית: ילדים שביצעו יותר פעילות גופנית ושיחקו יותר בחוץ היו בעלי סיכון נמוך להשמנה
  • מצב בריאותי: ילדים עם BMI גבוה יותר היו בסיכון גבוה יותר לאבחון של ADHD (פי 2.7), לדיכאון (פי 4.9) ולאסתמה (פי 2.5). 
  • קשב: באופן כללי לא נמצאו קשרים משמעותיים בין שימוש במסכים לבין התנהגויות של חוסר קשב, מלבד עבור ילדים שצפו בטלוויזיה 2-4 שעות ביום, בהשוואה לילדים שצפו עד שעה ביום. 
  • לא נמצאו קשרים משמעותיים בין השימוש של ההורים במסכים לבין השימוש של הילדים.

לסיכום, חשיפה גבוהה למסכים לפני השינה עלולה להיות בעלות השפעות שליליות על בריאות ילדים ומתבגרים, בדגש על השמנה והפרעות שינה

Bedtime Use of Technology and Associated Sleep Problems in Children.
Fuller C, Lehman E, Hicks S, Novick MB.
Glob Pediatr Health. 2017 Oct 27;4:2333794X17736972. doi: 10.1177/2333794X17736972. eCollection 2017.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29119131

 

 

הדרכה תזונתית מותאמת אישית לחולי סכִיזופרניה

במחקר אקראי מבוקר, שנערך ביפן, נבדקה ההשפעה של הדרכה תזונתית מותאמת אישית על המשקל ומדדים מטבוליים בקרב חולי סכיזופרניה, שהינם קבוצה בה שיעור הסובלים מהתסמונת המטבולית הינו גבוה יותר מאשר באוכלוסייה הכללית, כתוצאה משימוש בתרופות אנטי-פסיכוטיות.

במחקר נכללו 265 חולי סכיזופרניה הסובלים משמנות, אשר חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות: הטיפול הסטנדרטי בתסמיני סכיזופרניה, קבלת הדרכה בנוגע לירידה במשקל (אשר כללה הגדרת משקל יעד, מעקב שקילה והנחיות כלליות בהתאם) ומעקב אחר המשקל במסגרת הביקור אצל הפסיכיאטר המטפל, או קבלת הדרכה תזונתית מותאמת אישית (מפגש חודשי עם דיאטן). שיעור הסובלים מהתסמונת המטבולית והמשקל של המשתתפים נמדד בתחילת המחקר ולאחר 12 חודשים.

בסיום המחקר נמצא כי קרא עוד

 Effects of nutritional education on weight change and metabolic abnormalities among patients with schizophrenia in Japan: A randomized controlled trial.
Sugawara N, et al.
J Psychiatr Res. 2017 Dec 4;97:77-83. doi: 10.1016/j.jpsychires.2017.12.002. [Epub ahead of print]

 

 

מטופלים שחוו התקף פסיכוטי נוטים לסבול מחסרים תזונתיים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדק ההיקף של חסרים תזונתיים בקרב אנשים שחוו אפיזודה ראשונה של פסיכוזה. בסקירה נכללו 28 מחקרים (כנראה שמדובר במחקרי מקרה-בקרה), בהם סה"כ 2,612 משתתפים - מהם 1,221 מטופלים שחוו אפיזודה ראשונה של פסיכוזה וקבוצת ביקורת של 1,391 משתתפים בריאים. במחקרים השונים נבדקו ההבדלים בין הקבוצות ביחס לרמה בדם של 6 ויטמינים (A, B12, C, D, E וחומצה פולית) ו-10 מינרלים (אבץ, מגנזיום, נתרן, אשלגן, סידן, נחושת, כרום, ברזל, מנגן וסלניום).

מהתוצאות עולה כי קרא עוד

Nutritional Deficiencies and Clinical Correlates in First-Episode Psychosis: A Systematic Review and Meta-analysis.
Firth J, Carney R, Stubbs B, Teasdale SB, Vancampfort D, Ward PB, Berk M, Sarris J.
Schizophr Bull. 2017 Nov 30. doi: 10.1093/schbul/sbx162. [Epub ahead of print]

 

 

שמן לבנְדר לטיפול בדלקת מפרקִים ניוונִית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של עיסוי בשמן לבנדר להקלה על כאב בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך. במחקר נכללו 90 מטופלים, אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות: 

  1. קבוצת ההתערבות שקיבלה עיסוי בשמן לבנדר (בריכוז 3% מהול בשמן שקדים).
  2. קבוצת הפלסבו שקיבלה עיסוי בשמן שקדים.
  3. קבוצת הביקורת שלא קיבלה כל טיפול.

המשתתפים בשתי קבוצות העיסוי קיבלו הדרכה פרטנית כיצד יש לבצע את העיסוי והונחו לבצע עיסוי לברך למשך 20 דקות באמצעות 5 מ"ל שמן, 9 פעמים בתקופה של 3 שבועות. השפּעת הטיפול על רמת הכאב הוערכה בתחילת המחקר, לאחר ההתערבות ולאחר שבוע ו-4 שבועות מסיום ההתערבות.

נמצא כי קרא עוד

Effect of aromatherapy massage with lavender essential oil on pain in patients with osteoarthritis of the knee: A randomized controlled clinical trial.
Nasiri A, Mahmodi MA, Nobakht Z.
Complement Ther Clin Pract. 2016 Nov;25:75-80. doi: 10.1016/j.ctcp.2016.08.002. Epub 2016 Aug 3.

 

 

שמן לבנְדר להקלה על כאבי לידַה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של שמן אתרי לבנדר בהרחה על רמת הכאב ומשך הלידה. במחקר נכללו 120 נשים, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצה אחת התבקשה להריח מכף היד במשך שלוש דקות שתי טיפות שמן לבנדר, או פלסבו, בשלוש נקודות זמן במהלך הלידה. המשתתפות התבקשו לדרג את רמת הכאב לפני ואחרי ההתערבות.

נמצא כי קרא עוד

The effect of aromatherapy with lavender essence on severity of labor pain and duration of labor in primiparous women.
Yazdkhasti M, Pirak A.
Complement Ther Clin Pract. 2016 Nov;25:81-86. doi: 10.1016/j.ctcp.2016.08.008. Epub 2016 Aug 17.

 

 

שוקולד מריר ושקדים להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר אקראי מבוקר מוצלב נבדקה ההשפעה של צריכת שוקולד מריר ושקדים - כל אחד בנפרד או במשולב - על מדדי סיכון קרדיווסקולריים. במחקר נכללו 48 משתתפים בגילאי 30-70 עם עודף משקל או שמנות, אשר צרכו ארבע דיאטות שונות - כל אחת למשך ארבעה שבועות עם שבועיים הפרדה ביניהן. כל הדיאטות היו בעלות ערך קלורי זהה ונועדו לשמור על המשקל: 

  1. דיאטת ביקורת – דיאטה אמריקאית ממוצעת.
  2. דיאטה המכילה 42.5 גרם/יום שקדים.
  3. דיאטה המכילה 18 גרם/יום אבקת קקאו ו-43 גרם/יום שוקולד מריר.
  4. דיאטה משולבת המכילה שקדים, קקאו ושוקולד באותם מינונים.

נמצא כי קרא עוד

Effects of Dark Chocolate and Almonds on Cardiovascular Risk Factors in Overweight and Obese Individuals: A Randomized Controlled-Feeding Trial.
Lee Y, et al.
J Am Heart Assoc. 2017 Nov 29;6(12). pii: e005162. doi: 10.1161/JAHA.116.005162.

 

 

תוסף חמוציות לגברים עם הגדלה שפִירה של הערמֹונית

במחקר פיילוט מבוקר נבדקה היעילות של תוסף מיצוי חמוציות למניעת דלקות חוזרות בדרכי השתן בקרב גברים מבוגרים עם הגדלה שפירה של הערמונית. במחקר נכללו 43 גברים מעל גיל 65, אשר בחרו האם לקבל את הטיפול הסטנדרטי בלבד או את הטיפול הסטנדרטי יחד תוסף חמוציות, הנקרא Anthocran, במינון של כמוסה אחת ביום (כל כמוסה מכילה 120 מ"ג מיצוי חמוציות, מתוכם 36 מ"ג פרואנתוציאנידינים). 
כל המשתתפים נטלו ביום הראשון למחקר אנטיביוטיקה רחבת טווח (Fosfomycin), לאחר 5 ימים נלקחה דגימת שתן ולמשתתפים ללא סימני דלקת הוצע לקחת את התוסף למשך 60 יום. היעילות הקלינית הוערכה על ידי מספר הדלקות בחודשיים שקדמו למחקר ובתקופת מעקב של חודשיים וכן על ידי מספר המשתתפים ללא תסמינים בתקופת המעקב.

נמצא כי קרא עוד

Supplementation with high titer cranberry extract (Anthocran®) for the prevention of recurrent urinary tract infections in elderly men suffering from moderate prostatic hyperplasia: a pilot study.
Ledda A, Belcaro G, Dugall M, Feragalli B, Riva A, Togni S, Giacomelli L.
Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2016 Dec;20(24):5205-5209.

 

 

תוסף שמן פשתן להגברת "שריפת השומן"

במחקר כפול-סמיות מוצלב נבדקה ההשערה לפיה צריכת חומצת שומן אלפא-לינולנית מועשרת בדיאצילגליצרול (ALA-DAG), לעומת חומצת שומן אלפא-לינולנית מועשרת בטריאצילגליצרול/טריגליצרידים (ALA-TAG), מלווה בעלייה בחמצון השומנים (ניצול חומצות השומן לצורך ייצור אנרגיה) בבני אדם, בדומה לממצאים קודמים ממחקרים שנערכו בחיות מעבדה. ידוע כי חומצה אלפא לינולאית מגבירה חימצון שומנים דרך מסלולים מיטוכונדריאלים, מפחיתה את השפעול של אנזימים המעורבים בייצור טריגליצרידים ועל פי מה שנמצא במחקרים על מודלים של בעלי חיים – מגבירה תרמוגנזה ומפחיתה משקל גוף. דיאצילגליצרול (DAG) הינו רכיב טבעי, העשוי לתרום לירידה במשקל ולהגביר את ההוצאה האנרגטית ופחות נוטה להפוך לטריגליצירידים. 
במחקר נכללו 17 מבוגרים עם BMI ממוצע של 25.7. כל משתתף צרך שתי דיאטות, המכילות 2.5 גרם/יום ALA-DAG או ALA-TAG (על בסיס שמן פשתן) - כל אחת למשך 4 שבועות, עם 4 שבועות הפרדה ביניהן.

נמצא כי קרא עוד

Consumption of alpha-linolenic acid-enriched diacylglycerol induces increase in dietary fatoxidation compared with alpha-linolenic acid-enriched triacylglycerol: A randomized, double-blind trial.
Ando Y, Saito S, Miura H, Osaki N, Katsuragi Y.
Nutr Res. 2017 Dec;48:85-92. doi: 10.1016/j.nutres.2017.10.012. Epub 2017 Oct 13.

 

 

חלבון ביצה מותסס להפחתת השומן הבטני

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של חלבון ביצה מותסס על השומן הבטני. החוקרים מציינים כי במחקר קודם, שנערך בקרב חולדות, נמצא כי צריכת חלבון ביצה הובילה לירידה בשומן הגוף ובשומן הבטני, אולם לא ידועה ההשפעה בבני אדם. כמו כן, ידוע כי חלבון הביצה אמור להוריד רמות כולסטרול בדם באמצעות עיכוב ספיגת כולסטרול במעי הדק ובכך מונע גם ספיגת טריגליצרידים וכפועל יוצא מכך יכול להפחית שומן ויסצרלי. 
במחקר הנוכחי נכללו 37 משתתפים מעל גיל 40 עם שומן בטני גבוה (מעל 100 ס"מ2). המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצה אחת צרכה משקה חלבון מי גבינה (קבוצת הביקורת), או קבוצה שצרכה משקה חלבון ביצה מותסס, שעבר התססה באמצעות חיידקים מזן lactobacillus (קבוצת ההתערבות). 
כל משקה הכיל 8 גרם חלבון ליום ונצרך למשך 12 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

Lactic-fermented egg white improves visceral fat obesity in Japanese subjects-double-blind, placebo-controlled study.
Matsuoka R, Kamachi K, Usuda M, Wang W, Masuda Y, Kunou M, Tanaka A, Utsunomiya K.
Lipids Health Dis. 2017 Dec 8;16(1):237. doi: 10.1186/s12944-017-0631-2.

 

 

צריכת בשר גבוהה קשורה בעלייה בסיכון למחלת לב כלִילית בקרב חולי סוּכרת סוג 2

כחלק ממחקר אקראי מבוקר, שנערך ביפן ועוסק בסיבוכי מחלת הסוכרת (Japan Diabetes Complications Study), במחקר הפרוספקטיבי הנוכחי נבדק הקשר בין צריכת בשר לבין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית בקרב חולי סוכרת סוג 2 בגילאי 40-70 עם רמת המוגלובין מסוכרר מעל 6.5%.

במחקר נכללו הנתונים של 1,353 נבדקים, אשר מילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר, כאשר החוקרים העריכו את הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית 8 שנים מאוחר יותר. נמצא כי קרא עוד

Meat intake and incidence of cardiovascular disease in Japanese patients with type 2 diabetes: analysis of the Japan Diabetes Complications Study (JDCS).
Horikawa C, et al.
Eur J Nutr. 2017 Dec 8. doi: 10.1007/s00394-017-1592-y. [Epub ahead of print]

 

 

רגישות לגלוטן בקרב מטופלים עם מחלות מעִי דלקתיוֹת

במחקר תצפיתי הוערכה השכיחות והמאפיינים של רגישות לגלוטן שאינה צליאק בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות. במסגרת המחקר, מטופלים במרכז רפואי בארה"ב התבקשו למלא שאלון, הכולל נתונים דמוגרפיים, היסטוריה רפואית, היסטוריה משפחתית, היסטוריה חברתית והערכת התסמינים.

מבין סה"כ 102 מטופלים, 23.6% מטופלים עם קרוהן ו-27.3% מהמטופלים עם קוליטיס דיווחו על קרא עוד

Prevalence and factors associated with gluten sensitivity in inflammatory bowel disease.
Limketkai BN, Sepulveda R, Hing T, Shah ND, Choe M, Limsui D, Shah S.
Scand J Gastroenterol. 2017 Dec 7:1-5. doi: 10.1080/00365521.2017.1409364. [Epub ahead of print]

 

 

התרומה האפשרית של אורח חיים בריא לחולי טרשת נפוֹצה

במחקר חתך נבדק הקשר בין איכות התזונה לבין רמת המוגבלות וחומרת התסמינים בקרב כ-7,000 חולי טרשת נפוצה. על סמך שאלון תזונתי שמילאו המשתתפים, החוקרים קבעו עבור כל משתתף ציון כולל לאיכות התזונה - המבוסס על צריכה גבוהה של פירות וירקות, קטניות ודגנים מלאים וצריכה נמוכה של סוכר מוסף ובשר אדום ומעובד. בנוסף, לכל משתתף נקבע ציון אורח חיים בריא - המבוסס על איכות התזונה, משקל הגוף, פעילות גופנית ועישון.

נמצא כי קרא עוד

Diet quality is associated with disability and symptom severity in multiple sclerosis.
Fitzgerald KC, Tyry T, Salter A, Cofield SS, Cutter G, Fox R, Marrie RA.
Neurology. 2017 Dec 6. pii: 10.1212/WNL.0000000000004768. doi: 10.1212/WNL.0000000000004768. [Epub ahead of print]

 

 

הקשר בין דיאטה ים-תִיכונית והתפקוד הקוגניטִיבי עשוי להיות מושפע מנטילת תרופות

במחקר תצפיתי נבדקה ההשפעה של נטילת תרופות על הקשר בין דיאטה ים-תיכונית לבין התפקוד הקוגניטיבי. החוקרים מציינים כי שימוש בתרופות עשוי לשמור על התפקוד הקוגניטיבי. לדוגמא, מחקרים קודמים מצאו כי תרופות להורדת לחץ דם עשויות במידה מסוימת להגן על התפקוד הקוגניטיבי, וכי רמת כולסטרול גבוהה קשורה בפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי ובעלייה בסיכון לאלצהיימר ולכן מצופה כי שימוש בסטטינים יתרום לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי. 

במחקר הנוכחי נכללו 93 קשישים בני 78 בממוצע, אשר מילאו שאלוני תזונה ועברו מבדק להערכת התפקוד הקוגניטיבי. על סמך שאלוני התזונה החוקרים חישבו עבור כל משתתף ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית
באמצעות מודלים סטטיסטיים מראים החוקרים כי קרא עוד

The association between adherence to a Mediterranean style diet and cognition in older people: The impact of medication.
Hardman RJ, Meyer D, Kennedy G, Macpherson H, Scholey AB, Pipingas A.
Clin Nutr. 2017 Oct 31. pii: S0261-5614(17)31388-2. doi: 10.1016/j.clnu.2017.10.015. [Epub ahead of print]

 

 

כותרות נוספות...

 

 

חסר ברְזל בקרב נשים בהיריוֹן

בסקירה דנים החוקרים במשמעויות הקליניות ובאסטרטגיות הטיפול בחסר ברזל בקרב נשים בהריון. החוקרים מסבירים כי חסר ברזל הינו הגורם השכיח ביותר לאנמיה בהריון, אשר מושפע במידה רבה מהתזונה והמצב הסוציו-אקונומי. ברזל בנטילה פומית הינו טיפול הקו הראשון, אולם במקרים רבים אינו נסבל היטב ונדרש שימוש בעירוי ברזל תוך ורידי. גורמי סיכון בולטים לחסר ברזל כוללים הריון רב עוברי ודימום רחמי כבד, כאשר במקרים אלה נדרש אבחון מוקדם וטיפול במידת הצורך.

לאחר הלידה, יילודים עם חסר ברזל נמצאים בסיכון להפרעות קוגניטיביות והתנהגותיות ויש לתת על כך את הדעת באבחון ובטיפול. החוקרים מציינים כי שימוש באפליקציה לטלפון הנייד, המספקת מידע תזונתי ואפשרויות טיפול, עשויה לסייע במקרים של חסר ברזל בקרב נשים בהריון. 

Iron deficiency in gynecology and obstetrics: clinical implications and management.
Breymann C, Auerbach M.
Hematology Am Soc Hematol Educ Program. 2017 Dec 8;2017(1):152-159. doi: 10.1182/asheducation-2017.1.152.

 

 

האם לעודף כולסטרול בדם תפקיד בהתפתחות מפרצת באבי העורקים הבטני?

במטה-אנליזה, בה נעשה שימוש בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית (חלוקה אקראית של המשתתפים על סמך מאפיינים גנטיים), מראים החוקרים כי קיימת תמיכה להשערה לפיה לעודף כולסטרול בדם תפקיד בהתפתחות מפרצת באבי העורקים הבטני (abdominal aortic aneurysm). 

Genetic Association of Lipids and Lipid Drug Targets With Abdominal Aortic Aneurysm: A Meta-analysis
Harrison SC, Holmes MV
JAMA Cardiol. 2017 Nov 29. doi: 10.1001/jamacardio.2017.4293. [Epub ahead of print]

 

 

הקשר בין BMI והסיכון לדמנְציה

במטה-אנליזה, הכוללת נתונים פרטניים של 1,349,857 משתתפים מ-39 מחקרי עוקבה, נמצא כי BMI גבוה במהלך החיים היה קשור בסיכון מוגבר לדמנציה במעקב ארוך טווח של לפחות 10 שנים, אולם בטווח הקצר נמצא דווקא קשר הפוך בין BMI והסיכון לדמנציה, ממצא המצביע על אובדן משקל במצבי פרה-דמנציה

Body mass index and risk of dementia: Analysis of individual-level data from 1.3 million individuals.
Kivimäki M, et al.
Alzheimers Dement. 2017 Nov 21. pii: S1552-5260(17)33811-6. doi: 10.1016/j.jalz.2017.09.016. [Epub ahead of print]

 

 

המלצות תזונתיות לשיפור איכות הסביבה

במחקר, המבוסס על הערכת הדיאטה הממוצעת ב-37 מדינות, מראים החוקרים כי יישום המלצות תזונתיות לאומיות, כגון צמצום צריכת הבשר, עשוי לתרום באופן ניכר לאיכות הסביבה, בדגש על הפחתת פליטת גזי החממה, תהליכי איטרופיקציה (עודף מינרלים במקורות המים) ושימוש בקרקע.

Evaluating the environmental impacts of dietary recommendations.
Behrens P, Kiefte-de Jong JC, Bosker T, Rodrigues JFD, de Koning A, Tukker A.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2017 Dec 19;114(51):13412-13417. doi: 10.1073/pnas.1711889114. Epub 2017 Dec 4.

 

 

הקשר בין חומצוֹת שוּמן רב בלתי רוויות והתפתחות אלרְגיה

במחקר עוקבה, שנערך בשבדיה ובו נכללו 940 ילדים, נמצא כי רמה גבוהה בדם של חומצות שומן רב בלתי רוויות (חומצות אומגה 3 ארוכות שרשרת וחומצה ארכדונית) בגיל 8 הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר להתפתחות מחלות אלרגיות בגיל 16. 

Polyunsaturated fatty acids in plasma at 8 years and subsequent allergic disease.
Magnusson J, Ekström S, Kull I, Håkansson N, Nilsson S, Wickman M, Melén E, Risérus U, Bergström A.
J Allergy Clin Immunol. 2017 Nov 29. pii: S0091-6749(17)31589-0. doi: 10.1016/j.jaci.2017.09.023. [Epub ahead of print]

 

 

כיצד חלב אם מגן מפני אלרגיוֹת למזון?

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי רכיבים חיסוניים הנמצאים בחלב אם אנושי משפרים את התגובה החיסונית, התורמת להתפתחות סבילות בחשיפה לאלרגנים במזון. 

Maternal IgG immune complexes induce food allergen-specific tolerance in offspring.
Ohsaki A, Venturelli N, Buccigrosso TM, Osganian SK, Lee J, Blumberg RS, Oyoshi MK.
J Exp Med. 2017 Nov 20. pii: jem.20171163. doi: 10.1084/jem.20171163. [Epub ahead of print]

 

 

עלי מורִינגה להגנה מפני התפתחות מחלות כרוניות

בסקירה מוצגים ממצאים ממחקרים פרה-קליניים בנוגע להשפעה המיטיבה של עלי מורינגה (Moringa Oleifera) בהתייחס למגוון מחלות כרוניות, כולל מחלות קרדיווסקולריות, סוכרת, סרטן וכבד שומני

Bioactive Components in Moringa Oleifera Leaves Protect against Chronic Disease.
Vergara-Jimenez M, Almatrafi MM, Fernandez ML.
Antioxidants (Basel). 2017 Nov 16;6(4). pii: E91. doi: 10.3390/antiox6040091.

 

 

ההשפעה האנטי-סרטנית של תה ירוק

בסקירה דנים החוקרים בממצאים ממחקרים פרה-קליניים, העוסקים בהשפעה האנטי-סרטנית של קטכינים מתה ירוק (EGCG), בדגש על מנגנוני הפעולה הביו-פיזיקאליים, ובתרומה האפשרית לטיפול בסרטן ולמניעתו. לדוגמא, ישנם מחקרים המראים כי EGCG גורם לעלייה בנוקשות הממברנה של תאים סרטניים, אך לא של תאים בריאים, בדומה להשפעה של תרופות כימותרפיות. בנוסף, האינטראקציה עם הרכיבים השומניים בממברנה פוגעת בצמידות של התאים הסרטניים, אחד המאפיינים הביו-פיזיקאליים העיקריים הקשורים בהתפתחות גרורות.

Biophysical Approach to Mechanisms of Cancer Prevention and Treatment with Green Tea Catechins.
Suganuma M, Takahashi A, Watanabe T, Iida K, Matsuzaki T, Yoshikawa HY, Fujiki H.
Molecules. 2016 Nov 18;21(11). pii: E1566.

 

 

הזמינות הביולוגית של קוורצטִין

במחקר אקראי מבוקר מוצלב, בו נכללו 12 משתתפים בריאים בגילאי 21-33, נמצא כי קוורצטין המופק מבצל, בצורת Quercetin aglycone, הינו בעל זמינות ביולוגית גבוהה יותר מאשר קוורצטין טהור בצורת quercetin dehydrate. 

Higher plasma quercetin levels following oral administration of an onion skin extract compared with pure quercetin ehydrate in humans.
Burak C, et al.
Eur J Nutr. 2017 Feb;56(1):343-353. Doi: 10.1007/s00394-015-1084-x. Epub 2015 Oct 20.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם