עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2020 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 15/07/2020

סקירת המחקרים השבועית שלנו מקיפה מגוון נושאים חשובים: 

נפתח בשלושה מחקרים, הבודקים עד כמה תזונה ואורח חיים בריא קשורים בסיכון מופחת לסרטן השד.

בנוסף,

 

מחקרים בנושא שמנות ומחלות לב וכלי דם: 

האם חילבה יעיל להפחתת גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים?

איזו דיאטה הכי יעילה לירידה במשקל ולשיפור גורמי סיכון קרדיווסקולריים? 

האם היקף ירכיים גדול קשור בסיכון מופחת ליתר לחץ דם

האם ברברית מצויה יעילה לאיזון רמת האינסולין?

 

מחקרים על פלורת המעי: 

האם פרוביוטיקה יעילה לטיפול בכאב בטן תפקודי בקרב ילדים?

כיצד התזונה משפיעה על פלורת המעי?

 

מחקרים על הזדקנות ותפקוד קוגניטיבי: 

מהי התועלת של יוגה לקשישים? 

האם לתוסף רזברטרול פוטנציאל להאטת הידרדרות קוגניטיבית? 

האם קו-אנזים Q10 יעיל לטיפול בפגיעה ברשתית העין? 

נסיים במחקר שבדק האם ישנה תמיכה להשפעה סינרגיסטית של אומגה 3 ואספירין? 

 

בכותרות השבוע: 

כיצד הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להתפתחות סרטן ריאות? 

האם צריכת תה ירוק קשורה בסיכון מופחת להתפתחות ממאירות המטולוגית? 

האם צריכת ממתיקים דלי-קלוריות בהריון מזיקה? 

האם אצה ירוקה עשויה להקל על תסמינים בדרכי העיכול? 

מהי חשיבות ההקפדה על הבריאות הקרדיווסקולרית בקרב מטופלים עם כבד שומני

ומהי ההשפעה של חשיפה מוקדמת לשפעת

 

 

תזונה עשירה בסיבים קשורה בסיכון מופחת לסרְטן השד

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדק הקשר בין צריכת הסיבים בתזונה לבין הסיכון לסרטן השד. בסקירה נכללו 17 מחקרי עוקבה, שני מחקרי מקרה-בקרה ומחקר קליני אחד. 

להלן סיכום הממצאים: 

  • בהשוואה למשתתפות עם הצריכה הנמוכה ביותר של סך הסיבים, בקרב משתתפות עם הצריכה הגבוהה ביותר - הסיכון לסרטן השד היה נמוך ב-8%. 

  • צריכה גבוהה של סיבים מסיסים הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-10% וצריכה גבוהה של סיבים לא מסיסים הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-7%. 

  • צריכה גבוהה יותר של סיבים הייתה קשורה בסיכון מופחת לסרטן שד גם לפני גיל המעבר וגם אחרי גיל המעבר (סיכון נמוך ב-18% וב-9%, בהתאמה). 

  • נמצא קשר, שאינו מובהק סטטיסטית, בין צריכה גבוהה יותר של סיבים לבין סיכון מופחת לסוגים שונים של סרטן שד – חיובי או שלילי לקולטני אסטרוגן ופרוגסטרון. 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שתזונה עשירה בסיבים, ובעיקר סיבים מסיסים, קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סרטן השד.

Farvid MS, Spence ND, Holmes MD, Barnett JB. Fiber consumption and breast cancer incidence: A systematic review and meta-analysis of prospective studies [published online ahead of print, 2020 Apr 6]. Cancer. 2020;10.1002/cncr.32816. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32249416/

 

 

החשיבות של איכות הפחמימות בתזונה להפחתת הסיכון לסרְטן השד

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין איכות הפחמימות בתזונה לבין הסיכון להתפתחות סרטן השד. במחקר נכללו 10,812 נשים בגיל הביניים, אשר מילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר. איכות הפחמימות בתזונה הוגדרה באמצעות ארבעה קריטריונים: כמות הסיבים, האינדקס הגליקמי, היחס בין דגנים מלאים לסך הדגנים, והיחס בין הפחמימות המוצקות (כלומר פחמימות שהן לא פחמימות נוזליות כגון משקאות ממותקים בסוכר ומיצי פירות) לסך הפחמימות.

במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-12 שנה, אובחנו 101 מקרים של סרטן שד. נמצא כי נשים עם הצריכה הגבוהה ביותר של פחמימות איכותיות, בהשוואה לנמוכה ביותר, היו בסיכון נמוך ב-61% להתפתחות סרטן השד. באופן ספציפי, יחס גבוה יותר של דגנים מלאים לסך הדגנים היה קשור בסיכון נמוך ב-44%. המגמה שנמצאה הייתה בולטת בעיקר בקרב נשים לפני גיל המעבר

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מדגישים את החשיבות של איכות הפחמימות, ולא רק של כמות הפחמימות, בהתייחס לסיכון להתפתחות סרטן שד

Romanos-Nanclares A, Gea A, Martínez-González MÁ, et al. Carbohydrate quality index and breast cancer risk in a Mediterranean cohort: The SUN project [published online ahead of print, 2020 May 4]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30211-9. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32444240/

 

 

אורח חיים בריא קשור בסיכון מופחת לסרְטן השד

במחקר מקרה-בקרה, המבוסס על הנתונים מהביו-בנק הבריטי, נבדק הקשר בין מאפייני אורח החיים לבין הסיכון להתפתחות סרטן שד, בקרב נשים בסיכון גנטי גבוה. במחקר נכללו הנתונים של 2,728 חולות סרטן השד ו-88,489 נשים בריאות, כולן נשים לבנות לאחר גיל המעבר. מאפייני אורח חיים בריא כללו שמירה על משקל תקין, ביצוע פעילות גופנית קבועה, אי-שימוש בטיפול הורמונלי חליפי למשך יותר מ-5 שנים, אי שימוש בגלולות למניעת הריון, וצריכת אלכוהול נמוכה משלוש פעמים בשבוע. בהתאם למאפיינים אלה, החוקרים סיווגו את המשתתפות לשלוש קטגוריות: אורח חיים בריא (4 ומעלה מאפיינים), בינוני (2-3 מאפיינים) ולא בריא (0-1 מאפיינים). בנוסף, לכל משתתפת חושב ציון סיכון גנטי אשר סווג לגבוה, בינוני או נמוך. משך המעקב החציוני היה 10 שנים. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Al Ajmi K, Lophatananon A, Mekli K, Ollier W, Muir KR. Association of Nongenetic Factors With Breast Cancer Risk in Genetically Predisposed Groups of Women in the UK Biobank Cohort. JAMA Netw Open. 2020;3(4):e203760. Published 2020 Apr 1. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32329772/

 

 

חִילבה להפחתת גורמי הסיכון הקרדיוֹוסקולריים

בשתי סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות בוחנים החוקרים את ההשפעה של תוספי חילבה (Trigonella foenum-graecum) על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים. 

בסקירה הראשונה נכללו 14 מחקרים אקראיים מבוקרים, בעשרה מהמחקרים הוערכה ההשפעה של חילבה בקרב חולי סוכרת סוג 2 וביתר המחקרים נכללו משתתפים עם שמנות או עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות או יתר שומנים בדם או משתתפים בריאים. במחקרים אלה נעשה שימוש בחילבה בצורת אבקה במינון 8-30 גרם/יום או במיצוי מיימי במינון של עד 1 גרם ליום. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי בהשוואה לפלסבו, נטילת תוספי חילבה הייתה מלווה בקרא עוד.

בסקירה השנייה הוערכה ההשפעה של חילבה על פרופיל השומנים בדם. בסקירה נכללו 15 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נכללו משתתפים בריאים, משתתפים עם סוכרת סוג 2 ומשתתפים עם יתר שומנים בדם. במחקרים אלה נעשה שימוש בחילבה בצורת אבקה או מיצוי של העלים או של הזרעים - באופן אקוטי או לתקופת התערבות של עד 3 שנים. בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Kajal Khodamoradi, et al. The Effects of Fenugreek on Cardiometabolic Risk Factors in Adults: A Systematic Review and Meta-analysis. Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020.

Heshmat-Ghahdarijani K, Mashayekhiasl N, Amerizadeh A, Teimouri Jervekani Z, Sadeghi M. Effect of fenugreek consumption on serum lipid profile: A systematic review and meta-analysis [published online ahead of print, 2020 May 8]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6690. doi:10.1002/ptr.6690

 

 

 

איזו דיאטה הכי יעילה לירידה במשקל ולשיפור גורמי סיכון קרדיוֹוסקולריים? 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים הוערכה היעילות של דפוסי תזונה ושל דיאטות מוכרות לירידה במשקל ולשיפור גורמי סיכון קרדיווסקולריים, בקרב מבוגרים עם עודף משקל או שמנות. בסקירה נכללו 121 מחקרים, בהם 21,941 משתתפים ו-14 דפוסי תזונה/דיאטות, כאשר החוקרים סיווגו אותן ל-3 קטגוריות בהתאם להרכב אבות המזון:

קטגוריה

דיאטות לדוגמא

% פחמימות

% חלבון

% שומן

דלת פחמימות

Atkins, South Beach, Zone

עד 40

כ-30

30-55

מתונה

Biggest Loser, DASH, Jenny Craig, Mediterranean, Portfolio, Slimming World, Volumetrics, Weight Watchers

55-60

כ-15

21-30

דלת שומן

Ornish, Rosemary Conley

כ-60

כ-10-15

עד 20

 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Ge L, Sadeghirad B, Ball GDC, et al. Comparison of dietary macronutrient patterns of 14 popular named dietary programmes for weight and cardiovascular risk factor reduction in adults: systematic review and network meta-analysis of randomised trials. BMJ. 2020;369:m696. Published 2020 Apr 1. 

 

 

היקף ירכיים גדול קשור בסיכון מופחת ליֶתר לחץ דם

במחקר חתך מבוסס אוכלוסייה, שנערך בסין, נבדק הקשר בין היקף הירכיים לבין הסיכון ליתר לחץ דם, בקרב מבוגרים וקשישים. במחקר נכללו הנתונים של 9,520 משתתפים מעל גיל 40. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Shi J, Yang Z, Niu Y, et al. Large thigh circumference is associated with lower blood pressure in overweight and obese individuals: a community-based study. Endocr Connect. 2020;9(4):271-278. 

 

 

ברברִית מצויה לאיזון רמת האינסולין

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של ברברית מצויה (Berberis vulgaris) על מדדי הגלוקוז בדם. בסקירה נכללו שבעה מחקרים, שנערכו באיראן, בהם 452 משתתפים עם סוכרת סוג 2 או מצבים בריאותיים אחרים. במחקרים אלה נעשה שימוש בתוספי ברברית מצויה בצורת כמוסות, מיצוי או כמיץ - בטווח מינונים רחב. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Safari Z, Farrokhzad A, Ghavami A, et al. The effect of barberry (Berberis vulgaris L.) on glycemic indices: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2020;51:102414. 

 

 

פרוֹביוטיקה לטיפול בכאב בטן תפקודי בקרב ילדים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף פרוביוטיקה לטיפול בכאב בטן תפקודי בקרב ילדים. במחקר נכללו 46 ילדים בני 4-18, הסובלים מכאבי בטן חוזרים (functional abdominal pain וגם מקרים של תסמונת המעי הרגיש - IBS). 

הם חולקו אקראית לקבלת תוסף פרוביוטיקה, המכיל 100 מיליון חיידקים מהזן Lactobacillus Reuteri, או פלסבו. משך ההתערבות היה 12 שבועות, ובסיומה נערך מעקב במשך 4 שבועות נוספים. 

נמצא כי בקבוצת ההתערבות מספר הימים ללא כאב היה נמוך באופן מובהק בהשוואה לפלסבו (60 לעומת 90, במובהקות p=0.027), והשינוי בחומרת הכאב בין תחילת המחקר וסיומו היה גבוה יותר (0.55 לעומת 0.36, במובהקות p=0.051). בניתוח משולב עם נתונים ממחקר קודם, בו נכללו סך הכול 101 ילדים, נמצאה מגמה דומה בהתייחס לשיפור בכאבי הבטן. לא נמצא הבדל מובהק בין הקבוצות בהתייחס לשיעור הילדים שדיווחו על היעלמות מלאה של התסמינים (26 ילדים בקבוצת ההתערבות לעומת 25 בקבוצת הביקורת). 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

Jadrešin O, Sila S, Trivić I, Mišak Z, Kolaček S, Hojsak I. Lactobacillus reuteri DSM 17938 is effective in the treatment of functional abdominal pain in children: Results of the double-blind randomized study [published online ahead of print, 2020 Apr 21]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30190-4. 

 

 

כיצד התזונה משפיעה על פלורת המעי?

בסקירה שיטתית בוחנים החוקרים את העדויות בהתייחס להשפעה של התזונה על פלורת המעי בקרב מבוגרים בריאים, כבסיס להבנת תפקיד התזונה וחיידקי המעי במניעת מחלות ובטיפול בהן. בסקירה נכללו 38 סקירות, שפורסמו באנגלית בין השנים 2010-2018. במסגרת הסקירה מפורטת ההשפעה על חיידקי המעי של מגוון רחב של קבוצות ורכיבים תזונתיים, כולל סך הצריכה הקלורית, צריכת הפחמימות, סיבים וחומצות שומן קצרות שרשרת, FODMAPs, תוספי תזונה פרה-ביוטיים, שומן וחלבון, מיקרונוטריאנטים (ויטמיני B, ויטמין K, ויטמין A, ויטמין D, ברזל, ואבץ) ורכיבים שאינם תזונתיים – פוליפנוֹלים, יין, פירות יער, תה, קקאו ותוספי מזון. 

להלן סיכום ממצאי הסקירה: קרא עוד.

Frame LA, Costa E, Jackson SA. Current Explorations of Nutrition and the Gut Microbiome: A Comprehensive Evaluation of the Review Literature [published online ahead of print, 2020 Mar 25]. Nutr Rev. 2020;nuz106. 

 

 

 

כיצד תזמון החשיפה למזון משלים משפיע על פלורת המעי?

במחקר תצפיתי נבדקו ההבדלים בהרכב ומגוון חיידקי המעי, בהתייחס לתזמון החשיפה למזון משלים בקרב תינוקות עד גיל שנה. החוקרים מסבירים כי חשיפה מוקדמת למזון משלים נמצאה קשורה בהפרעה בפעילות החיסונית, בעקה החימצונית ובשמנות, כאשר משוער שלחיידקי המעי ולחומצות שומן קצרות שרשרת מעורבות בכך. 

במחקר זה נבדק הקשר בין חשיפה מוקדמת (לפני גיל 3 חודשים) לבין הרכב ומגוון חיידקי המעי וריכוז חומצות שומן קצרות שרשרת בגיל 3 ו-12 חודשים. במחקר נכללו 18 תינוקות עם חשיפה מוקדמת למזון משלים וקבוצת ביקורת של 49 תינוקות. החוקרים מצאו כי חשיפה מוקדמת למזון משלים הייתה קשורה ב-13 הבדלים בהרכב חיידקי המעי בגיל 3 חודשים וב-20 הבדלים בגיל 12 חודשים. עוד נמצא כי ריכוז סך חומצות השומן קצרות השרשרת וריכוז החומצה הבוטירית היה גבוה יותר בגיל 12 חודשים. כלומר, ייתכן וחשיפה מוקדמת מובילה להתפתחות מהירה יותר של פלורת המעי. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Differding MK, Benjamin-Neelon SE, Hoyo C, Østbye T, Mueller NT. Timing of complementary feeding is associated with gut microbiota diversity and composition and short chain fatty acid concentrations over the first year of life. BMC Microbiol. 2020;20(1):56. Published 2020 Mar 11. 

 

 

התועלת של יוגה לקשישים

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים, בהתייחס להשפעה של יוגה על הקוגניציה והבריאות הנפשית בקרב קשישים. בסקירה נכללו 13 מחקרים, בהם 1,115 משתתפים בני 67 בממוצע. במחקרים אלה ההתערבות כללה סוגים שונים של יוגה, משך התרגול היה 12 עד 90 דקות, תדירות התרגול נעה בין תרגול יומי לתרגול שבועי ותקופת ההתערבות נמשכה 4 עד 24 שבועות. בכל המחקרים נכללה קבוצת ביקורת אחת לפחות, בשלושה מחקרים קבוצת הביקורת לא קיבלה כל התערבות ובעשרה מחקרים נכללה קבוצת ביקורת, שקיבלה התערבות אחרת כגון פעילות גופנית, מוסיקה, איורוודה או תרגול זיכרון. בארבעה מהמחקרים נבדקו רק מדדים קוגניטיביים (כגון תפקודים ניהוליים, זיכרון, קשב ושפה), בחמישה מחקרים נבדקו רק מדדים פסיכולוגיים (כגון דיכאון, חרדה, סטרס ומצב רוח), ובארבעה מחקרים הוערכו גם מדדים קוגניטיביים וגם פסיכולוגיים. מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Shivaji Chobe, et al. Impact of Yoga on cognition and mental health among elderly: A systematic review. Complementary Therapies in Medicine,Volume 52, 2020,.

 

 

הפוטנציאל של תוסף רזברטרוֹל להאטת הידרדרות קוֹגניטיבית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של תוסף רזברטרול לשיפור התפקוד הקוגניטיבי ותפקוד כלי הדם במוח בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר נכללו 129 נשים בגילאי 45-85, אשר חולקו אקראית לקבלת 75 מ"ג רזברטרול (™Veri-te) פעמיים ביום או פלסבו - למשך 12 חודשים. 

נמצא כי קרא עוד.

Thaung Zaw JJ, Howe PRC, Wong RHX. Sustained Cerebrovascular and Cognitive Benefits of Resveratrol in Postmenopausal Women. Nutrients. 2020;12(3):E828. Published 2020 Mar 20. 

 

 

 

קוֹ-אנזים Q10 לטיפול בפגיעה ברשתית העין

במחקר רטרוספקטיבי של סדרת מקרים הוערכה היעילות של שימוש בויטמינים ובקו-אנזים Q10 לטיפול בפגיעה ברשתית העין על רקע מחלות חסימתיות של כלי הדם. במחקר נכללו 48 מטופלים, אשר קיבלו טיפול מערכתי באמצעות מגוון תוספי המכילים ויטמינים וקו-אנזים Q10, כגון Active complex® Q10 Gold המכיל 100 מ"ג קו-אנזים Q10 ו- ויטמין C במינון של 25 מ"ג, ®Hidroxil (קומפלקס ויטמיני B) תוסף Acfol (המכיל 5 מ"ג חומצה פולית); תוסף Cebrolux 800 (המכיל כולין, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין B6, ויטמין A), תוסף בשם Visan (קומפלקס מינרלים, ויטמינים, קסנטופילים, גלוטתיון ופלבונואידים) ועוד. מספר הבדיקות ומשך המעקב היה שונה בין המטופלים, כתלות בחומרת המחלה, כאשר קרא עוד.

Fernández-Vega B, Nicieza J, Álvarez-Barrios A, et al. The Use of Vitamins and Coenzyme Q10 for the Treatment of Vascular Occlusion Diseases Affecting the Retina. Nutrients. 2020;12(3):E723. Published 2020 Mar 9. 

 

 

לא נמצאה תמיכה להשפעה סינרגיסטית של אוֹמגה 3 ואספירין

במחקר תצפיתי נבדקה הפעילות נוגדת הטסיות של תוסף אומגה 3, וההשפעה המשולבת עם אספירין. במחקר נכללו 10 גברים בריאים, אשר נטלו תוסף אומגה 3 במינון 1,260 מ"ג/יום למשך 5 ימים. פעילות הטסיות נבדקה באמצעות בדיקת אגרגומטריה (MEA - multiple electrode aggregometry) - לפני ואחרי ההתערבות - וההשפעה המשולבת עם אספירין נבדקה מחוץ לגוף באמצעות דגימות דם. 

נמצא כי קרא עוד.

Bagger H, Hansson M, Kander T, Schött U. Synergistic platelet inhibition between Omega-3 and acetylsalicylic acid dose titration; an observational study. BMC Complement Med Ther. 2020;20(1):204. Published 2020 Jul 2. 

 

 

 

וכעת, עוד כותרות... 

 

 

כיצד הפסקת עישון מפחיתה את הסיכון להתפתחות סרְטן ריאות? 

במחקר, המבוסס על דגימות תאים שנלקחו מ-16 מתנדבים, מראים החוקרים כי בהשוואה למעשנים, למשתתפים שהפסיקו לעשן היו יותר תאי ריאה בריאים גנטית ולכן סיכון נמוך יותר להתפתחות סרטן ריאות. הם מדגימים כי הפסקת העישון לא רק מונעת את הנזק העתידי, אלא גם מאפשרת התפתחות של תאים בריאים ותורמת לשיפור היחס בין התאים הבריאים לפגועים. 

Yoshida K, Gowers KHC, Lee-Six H, et al. Tobacco smoking and somatic mutations in human bronchial epithelium. Nature. 2020;578(7794):266-272. 

 

 

צריכת תה ירוֹק קשורה בסיכון מופחת להתפתחות ממאירות המטולוגית

במחקר עוקבה, שנערך ביפן, בו נכללו 65,042 משתתפים בגילאי 40-79, נמצא כי צריכת תה ירוק (2 כוסות ומעלה ליום) הייתה מלווה בסיכון נמוך יותר להתפתחות ממאירות המטולוגית (סרטן הדם והלימפה). 

Takada M, Yamagishi K, Iso H, Tamakoshi A. Green tea consumption and risk of hematologic neoplasms: the Japan Collaborative Cohort Study for Evaluation of Cancer Risk (JACC Study). Cancer Causes Control. 2019;30(11):1223–1230. 

 

 

השפעה מזיקה לצריכת ממתיקים דלי-קלוריות בהריוֹן

במחקר, שנערך בקרב חולדות עם שמנות, נמצא כי צריכה בתקופת ההריון של ממתיקים דלי-קלוריות (אספרטם וסטיביה) במינון נמוך, בשילוב דיאטה עתירת שומן וסוכר, הובילה להפרעה במטבוליזם ובפלורת המעי גם בקרב הצאצאים. 

Nettleton JE, Cho NA, Klancic T, et al. Maternal low-dose aspartame and stevia consumption with an obesogenic diet alters metabolism, gut microbiota and mesolimbic reward system in rat dams and their offspring [published online ahead of print, 2020 Jan 29]. Gut. 2020;gutjnl-2018-317505. 

 

 

אצה ירוקה להקלה על תסמינים בדרכי העיכול

במחקר, שנערך בקרב עכברים ובני אדם, נמצא כי לצריכת אצה ירוקה מהזן Chlamydomonas reinhardtii הייתה השפעה מיטיבה על מערכת העיכול, כולל הקלה על חוסר נוחות בטנית, שלשול, גזים ונפיחויות, תדירות ומרקם היציאות. הנחקרים היו בריאים או שחוו אדפיזודות של תסמיןים עיכוליים, כמו אלה המשוייכים לתסמונת המעי הרגיש (IBS), למרות שלא היתה קביעה קלינית רשמית שמדובר ב- IBS.

המחקר נערך בשיתוף חברת Triton Algae Innovations שסיפקה את התוסף. 

Francis J. Fields, et al. Effects of the microalgae Chlamydomonas on gastrointestinal health. Journal of Functional Foods, Volume 65, 2020.

 

 

חשיבות ההקפדה על הבריאות הקרדיוֹוסקולרית בקרב מטופלים עם כבד שוּמני

במחקר תצפיתי, המבוסס על נתוני סקר הבריאות והתזונה הלאומי האמריקאי, מראים החוקרים כי הקפדה על ההנחיות לשמירה על בריאות קרדיווסקולרית קשורה בסיכון מופחת לתמותה מכל-גורם ולתמותה מגורמים קרדיווסקולריים, בקרב מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית. 

Paik JM, Deshpande R, Golabi P, Younossi I, Henry L, Younossi ZM. The impact of modifiable risk factors on the long-term outcomes of non-alcoholic fatty liver disease. Aliment Pharmacol Ther. 2020;51(2):291–304. 

 

 

ההשפעה של חשיפה מוקדמת לשַפעת 

במחקר אפידמיולוגי גדול, המבוסס על נתוני מערכת הבריאות במדינת אריזונה, מציעים החוקרים כי חומרת התגובה למגיפות שפעת עונתיות תלויה בחשיפה מוקדמת בתקופת הילדות לזני השפּעת השונים. 

Gostic KM, Bridge R, Brady S, Viboud C, Worobey M, Lloyd-Smith JO. Childhood immune imprinting to influenza A shapes birth year-specific risk during seasonal H1N1 and H3N2 epidemics. PLoS Pathog. 2019;15(12):e1008109. Published 2019 Dec 19. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם