עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2018 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 13/12/2018

השבוע בפתח סקירת המחקרים שלנו - מחקר שבחן את יעילותו של קרם פרחי באך לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית. מחקר זה עורר דיון בקרב הצוות שלנו באשר ליעילות של פרחי באך ולכן הלכנו ובדקנו, וחזרנו כשבאמתחתנו שתי סקירות שיטתיות שבחנו את הנושא.
נמשיך עם מחקרים אודות הטיפול הטבעי בלחץ דם:
סקירה שבחנה את יעילותו של מיץ סלק לאיזון לחץ הדם ומחקר שבדק את יעילותו של תוסף תזונה להורדת לחץ הדם.
עוד בתחום התוספים; מחקר קליני שבחן את השפּעתו של תוסף ויטמין A בקרב חולי קוליטיס.
כמו כן, מספר מחקרים מתחומי התזונה, צמחי המרפא וארומתרפיה שיענו על השאלות:
אילו רכיבים צמחיים יעילים לטיפול באנדומטריוזיס? ואילו למניעה וטיפול בדלקת מפרקים ניוונית? מהם הרכיבים התזונתיים שנמצאו יעילים כנגד סרטן קולורקטלי? מהו תפקידם של אומגה 3 ושל חומצות אמינו בשמירה על בריאות המוח? האם לשמן רוז-גרניום יעילות לטיפול בתסמינים בחלל האף על רקע טיפולי כימותרפיה? והאם סירופ לואיזה יעיל לטיפול בהפרעות שינה?
ונסיים במחקר שבחן יעילותן של שלוש התערבויות לא תרופתיות לטיפול בהתנהגות עצבנית/אגרסיבית בקרב חולי דמנציה – פעילות גופנית, עיסוי ארומתרפי והאזנה למוסיקה.

בכותרות השבוע - הפעילות האנטי-בקטריאלית של ג'ינסנג קוריאני, קוטב מצוי לשיפור תפקודי הזקפה, עמידה במהלך יום העבודה להגברת ההוצאה הקלורית(?) הקשר בין אוטיזם ויסודות קורט בגוף ודיווח על סיבוך נדיר הקשור בשימוש בשוש קירח.
 

 

קרם פרחי באך לטיפול בתִסמונת התעלה הקרפלִית

במחקר פיילוט אקראי מבוקר, שנערך בקובה, הוערכה היעילות של קרם המכיל תמצית פרחי באך לטיפול חיצוני בתסמונת התעלה הקרפלית. במחקר נכללו 43 מטופלים הסובלים מתסמינים ברמה קלה עד בינונית אשר ממתינים לניתוח. המשתתפים חולקו אקראית ל-3 קבוצות, שתי קבוצות קיבלו קרם המכיל תמצית פרחי באך או קרם פלסבו באופן כפול-סמיות, וקבוצה נוספת קיבלה את הקרם המכיל תמצית פרחי באך בצורה גלויה (כלומר - נאמר למשתתפים שהקרם מכיל פרחי באך), בדומה לטיפול בקליניקה. הקרם הכיל 5 תמציות פרחי באך על בסיס וזלין - Elm, Star-Of-Bethlehem,Vervain, Clematis ו-Hornbeam, כאשר המשתתפים התבקשו למרוח אותו על האזור הכואב בבוקר ובערב למשך 21 יום.

נמצא כי בהשוואה לפלסבו, שימוש בקרם המכיל פרחי באך היה מלווה בשיפור מובהק ברמת התסמינים והכאב. החוקרים מציינים כי בשתי קבוצות הטיפול חל שיפור בהשוואה לפלסבו, כאשר ההקלה על הכאב הייתה משמעותית יותר בקבוצת הטיפול הגלויה לעומת הסמויה. השפעה זו נבעה במידה רבה יותר מההערכה הקלינית ופחות מהדיווח העצמי של המטופלים, ממצא המצביע על כך שמטפלים נוטים להערכת יתר של יעילות הטיפול אותו הם נותנים. כמו כן, בקבוצת הטיפול הגלויה לא היו מטופלים שדיווחו על החמרה בתסמינים, בניגוד לשתי הקבוצות האחרות. עוד נמצא כי בסיום המחקר שיעור נמוך יותר של מטופלים בקבוצות ההתערבות היו צריכים ניתוח (7 בקבוצת הטיפול הסמויה ו-1 בקבוצת הטיפול הגלויה) לעומת 13 מטופלים בקבוצת הפלסבו. החוקרים מסכמים כי פרחי באך בשימוש חיצוני עשויים לתרום להפחתת חומרת התסמינים ולהקלה על כאב בקרב מטופלים הסובלים מתסמונת התעלה הקרפלית ברמה קלה עד בינונית. 

החוקרים מדווחים על העדר מימון אך מדווחים על מעורבותם בקבוצת מחקר המעודדת מחקר מדעי של פרחי באך. 

Rivas-Suárez SR, et al. Exploring the Effectiveness of External Use of Bach Flower Remedies on Carpal Tunnel Syndrome: A Pilot Study. J Evid Based Complementary Altern Med. 2017 Jan;22(1):18-24. Epub 2015 Oct 11.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26456628

 

מחקר זה עורר דיון בקרב הצוות שלנו באשר ליעילות של פרחי באך ולכן החלטנו לסקור את הנושא וזה מה שמצאנו:

בסקירה שיטתית משנת 2009 ניסו החוקרים לבחון את היעילות והבטיחות של הטיפול בפרחי באך לבעיות פסיכולוגיות ולהקלה על כאב. על מנת להעריך את יעילות הטיפול, החוקרים כללו רק מחקרים אקראיים מבוקרים. בשלושה מחקרים אקראיים מבוקרים בהם נבדקה התרומה של תמצית פרחי באך להקלה על חרדת בחינות בקרב סטודנטים, וכן במחקר אקראי מבוקר נוסף בו נבדקה ההשפעה של תמצית פרחי באך בקרב ילדים עם ADHD - לא נמצאה יעילות לטיפול בפרחי באך בהשוואה לפלסבו. לא נמצאו מחקרים מבוקרים בהם נבדקה התרומה של פרחי באך להקלה על כאב. בהתייחס לבטיחות, בהתבסס על ארבעת מחקרים אלה ושני מחקרים רטרוספקטיביים נוספים החוקרים מעריכים כי השימוש בתמצית פרחי באך הינו ככל הנראה בטוח, אולם לא בכל המחקרים דווח באופן מפורש על השפעות שליליות. החוקרים מסכמים כי על בסיס העדויות המוגבלות הקיימות, הטיפול בפרחי באך הינו כנראה בטוח אולם לא נמצאה תמיכה ליתרון של פרחי באך בהשוואה לפלסבו.

בסקירה שיטתית משנת 2010 נכללו מחקרים קליניים אקראיים בהם הוערכה ההשפעה של פרחי באך. בסקירה נכללו שבעה מחקרים, שישה מהם מחקרים אקראיים מבוקרים (חלקם אותם מחקרים שנכללו גם בסקירה הנ"ל משנת 2009). בכל ששת המחקרים לא נמצאה תמיכה לכך שהטיפול בפרחי באך היה יעיל יותר מפלסבו.

הערת מערכת: אנחנו מאמינים כי אפקט פלסבו אינו דבר רע, ומעבר להיותו קשור במערך הציפיות והאמונות של האדם - שמסתבר שלו עוצמות גבוהות - כיום ידוע כי יש לו גם השפעות ביוכימיות.

Thaler K, Kaminski A, Chapman A, Langley T, Gartlehner G. Bach Flower Remedies for psychological problems and pain: a systematic review. BMC Complement Altern Med. 2009 May 26;9:16. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19470153

Ernst E. Bach flower remedies: a systematic review of randomised clinical trials. Swiss Med Wkly. 2010 Aug 24;140:w13079. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20734279

 

 

מיץ סלק לאיזון לחץ הדם

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של מיץ סלק על לחץ הדם. החוקרים מסבירים כי מיץ סלק הינו עשיר בניטראטים, כאשר ישנן עדויות לתרומתו באיזון לחץ הדם - הן בקרב האוכלוסייה הבריאה, הן בקרב מטופלים עם קדם יתר לחץ דם ואף בקרב מטופלים עם יתר לחץ דם הנוטלים טיפול תרופתי. בסקירה נכללו 11 מחקרים, בהם הוערכה ההשפעה האקוטית או המתמשכת של תוספי מיץ סלק על לחץ הדם בקרב משתתפים עם לחץ דם בטווח הנורמה או עם יתר לחץ דם. באופן כללי, עולה מהסקירה כי שימוש בתוספי מיץ סלק הינה אסטרטגיה יעילה וזולה לאיזון לחץ הדם באוכלוסיות שונות, ככל הנראה באמצעות מסלולים של ניטראטים, ניטריטים ו-NO) nitric oxide) ומטבוליטים משניים המצויים בסלק.

החוקרים מסכמים כי מיץ סלק עשוי לתרום להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי ולכן יש לעודד את הצריכה של מיץ סלק כרכיב מרכזי באורח חיים בריא, אולם נדרשים מחקרים נוספים על מנת להמשיך ולחקור גורמים שונים הקשורים בהשְפעתו.

Bonilla Ocampo DA, et al. Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review. Biomolecules. 2018 Nov 2;8(4). pii: E134. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30400267

 

 

תוסף תזונה להורדת לחץ הדם

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף תזונה, בנוסף לדיאטה, להורדת לחץ הדם. במחקר נכללו 36 מטופלים עם קדם יתר לחץ דם או יתר לחץ דם דרגה 1, שאינם נוטלים טיפול תרופתי. כל המשתתפים קיבלו הנחיות התנהגותיות ותזונתיות לשיפור הרגלי החיים, ובאופן ספציפי המשתתפים התבקשו להקפיד על תזונה ים-תיכונית ולהימנע ממזונות עתירי מלח וכן לבצע פעילות גופנית בדגש על הליכה מהירה או רכיבה על אופניים 20-30 דקות 3-5 פעמים בשבוע. לאחר 4 שבועות של ביסוס אורח חיים בריא, המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף תזונה או פלסבו פעם ביום לפני ארוחת הבוקר למשך 16 שבועות. התוסף ®BPLN הכיל 500 מ"ג מיצוי סלק, 300 מ"ג מגנזיום, 400 מ"ג ויטמין C,י25 מ"ג ויטמין B1 ו-25 מק"ג ויטמין D.

נמצא כי קרא עוד.

Cicero AFG, et al. Is it Possible to Significantly Modify Blood Pressure with a Combined Nutraceutical on Top of a Healthy Diet? The Results of a Pilot Clinical Trial. High Blood Press Cardiovasc Prev. 2018 Nov 23. 

 

 

מהי ההשפעה של תוסף וִיטמין A בקרב חולי קוֹליטיס?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף ויטמין A בקרב חולי קוליטיס. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצביעים על קשר בין חסר ויטמין A לבין חומרת המחלה וכן בין צריכת ויטמין A בתזונה לבין תסמינים במערכת העיכול, אולם לא ידוע מהי ההשפעה של תוספי ויטמין A. במחקר נכללו 150 מטופלים עם ציון חומרת המחלה בטווח של 6-12 (בסקאלה של 0-12, כאשר ציון גבוה יותר מעיד על מחלה חמורה יותר). המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף ויטמין A (בצורת retinyl palmitate) במינון של 25,000 יחב"ל ליום או פלסבו - למשך חודשיים.

נמצא כי קרא עוד.

Masnadi Shirazi K, Nikniaz Z, Masnadi Shirazi A, Rohani M. Vitamin A supplementation decreases disease activity index in patients with ulcerative colitis: A randomized controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2018 Dec;41:215-219. 

 

 

רכיבים צמחיים לטיפול באנדוֹמטריוזיס

בסקירה מוצגות העדויות, ממחקרים קליניים, ובעיקר ממחקרים פרה-קליניים, לגבי התרומה של רכיבים צמחיים שונים לטיפול באנדומטריוזיס. במחקרים הקליניים נמצאה תרומה לשימוש בפיקנוגנול (מיצוי עץ אורן צרפתי); בפורמולת צמחי מרפא סינית המכילה Lophatherum gracile, אדמונית (Paeonia), כורכום (Curcuma longa) וצלע השור (Bupleurum chinense ו-Bupleurum scorzonerifolium); ובפורמולה המשלבת קרא עוד.

Bina F, et al. Plant-derived medicines for treatment of endometriosis: A comprehensive review of molecular mechanisms. Pharmacol Res. 2018 Nov 6;139:76-90. 

 

 

רכיבים צמחיים למניעה ולטיפול בדלקת מפרקִים נִיוונית

בשלושה מחקרים עדכניים נחקר השימוש ברכיבים צמחיים למניעה ולטיפול בדלקת מפרקים ניוונית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של פורמולת צמחי מרפא לטיפול בדלקת מפרקים בברך. במחקר נכללו 105 מטופלים אשר חולקו אקראית ל-3 קבוצות: קבוצת פלסבו ושתי קבוצות התערבות, שנטלו את הפורמולה במינון 200 מ"ג ליום או 400 מ"ג ליום למשך 90 יום. הפורמולה הכילה מיצוי של הפרי Terminalia chebula (מרכיב גם בפורמולה האיורוודית טריפאלה), כורכום (Curcuma longa) ולבונה (Boswellia serrata) - ביחס של 2:1:2 - כך שהפורמולה הסופית הכילה מינימום של 1% חומצה גאלית, 0.5% חומצה אלגית, 2% כורכומנואידים ו-0.6% חומצה בוזוולית (3-O-acety-11-keto-b-boswellic acid). בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי קרא עוד.

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של מלון מר (Momordica charantia) להקלה על כאב בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך. במחקר נכללו 75 מטופלים אשר חולקו אקראית לנטילת מלון מר במינון של 1,500 מ"ג 3 פעמים ביום או פלסבו למשך 3 חודשים. נמצא כי קרא עוד.

בסקירה מוצגות העדויות הפרה-קליניות לגבי התרומה של רכיבים תזונתיים לטיפול ולהאטת ההתקדמות של דלקת מפרקים ניוונית. במסגרת הסקירה מוצגות העדויות בהתייחס לשני היבטים מרכזיים בדלקת מפרקים – פעילות נוגדת דלקת ונוגדת חמצון. לרכיבים נוגדי דלקת תפקיד מרכזי באיזון תהליכי הפגיעה בסחוס, כאשר רכיבים שנמצאו כקרא עוד.

Karlapudi V, et al. A Placebo-Controlled Double-Blind Study Demonstrates the Clinical Efficacy of a Novel Herbal Formulation for Relieving Joint Discomfort in Human Subjects with Osteoarthritis of Knee. J Med Food. 2018 May;21(5):511-520. 

 

Soo May L, et al. The effects of Momordica charantia (bitter melon) supplementation in patients with primary knee osteoarthritis: A single-blinded, randomized controlled trial. Complement Ther Clin Pract. 2018 Aug;32:181-186. 

 

Ravalli S, et al. Recently highlighted nutraceuticals for preventive management of osteoarthritis. World J Orthop. 2018 Nov 18;9(11):255-261. 

 

 

 

רכיבים תזונתיים נגד סרְטן קוֹלורקטלי

בסקירה מפורטים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע לפעילות נוגדת הסרטן של רכיבים תזונתיים בהקשר של סרטן קולורקטלי. במסגרת הסקירה מוצגת הפעילות נוגדת הסרטן של מגוון רכיבים תזונתיים תוך התייחסות למגוון מנגנוני הפעולה המולקולריים והביוכימיים, כולל עיכוב גדילת תאים סרטניים, עיכוב התפתחות הגידול, עיכוב היצמדות תאים, נדידת תאים ותמותת תאים, השפעה על פלורת המעי ועל מסלולי תקשורת תאית. להלן קבוצות הרכיבים התזונתיים העיקריות המוזכרות בסקירה: קרא עוד.

Costea T, et al. Chemoprevention of Colorectal Cancer by Dietary Compounds. Int J Mol Sci. 2018 Nov 28;19(12). pii: E3787. 

 

 

התפקיד של אוֹמגה 3 ושל חומצות אמִינו בשמירה על בריאות המוח

בשתי סקירות1 מוצגות העדויות הפרה-קליניות לגבי התפקיד של חומצות שומן מסוג אומגה 3 ושל חומצות אמינו בבריאות המוח ובהתפתחות מחלות נוירו-דגנרטיביות. 
בסקירה הראשונה דנים החוקרים בהשפעה של חומצות שומן מסוג אומגה 3 על מערכת העצבים המרכזית ותפקידן בשמירה על בריאות המוח. ראשית, מוצג ההרכב הכימי של חומצות השומן השונות - כולל ALA, EPA, DHA ו-DPA - והמקורות התזונתיים שלהן. בהמשך, דנים החוקרים בהשפעה נוגדת הדלקת של אומגה 3 מחוץ למערכת העצבים המרכזית - בדגש על מחלות לב, דלקת מפרקים שגרונית ופסוריאזיס - ובמנגנוני הפעולה הקשורים בכך. לאחר מכן, מפורטות העדויות לגבי התפקיד והפעילות של אומגה 3 במערכת העצבים המרכזית, תוך התייחסות להשפעה על התפתחות המוח ולהפרעות נוירולוגיות, שנמצאו במחקרים קליניים קשורות בחוסר איזון בחומצות השומן במוח. הפרעות אלה כוללות: דיכאון, חרדה, ADHD, הפרעה קוגניטיבית קלה, אלצהיימר וטראומה מוחית. בנוסף, החוקרים דנים כיצד נשמרת הרמה הנדרשת במוח של אומגה 3 תוך התייחסות לתהליך הסינתזה בגוף של אומגה 3 ובמעבר של מחסום הדם-מוח. בסיום הסקירה דנים החוקרים בהיבטים של בטיחות, הקשורים בנטילת תוספי אומגה 3. קרא עוד.
בסקירה השנייה דנים החוקרים בתפקיד של חומצות אמינו במחלות נוירולוגיות - כולל דיכאון, הפרעה דו-קוטבית, סכיזופרניה, הפרעה טורדנית-כפייתית, אלצהיימר, פרקינסון והנטינגטון. החוקרים מסבירים כי לצריכת החלבון ולנטילת תוספי חומצות אמינו השפעה על תפקוד המוח והבריאות הנפשית וכן על הסינתזה של מתווכים עצביים. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי התפקיד של רכיבים תזונתיים שונים במחלות נוירולוגיות - כולל קרא עוד.

Grant R, Guest J. Role of Omega-3 PUFAs in Neurobiological Health. Adv Neurobiol. 2016;12:247-74. 

 

Rajagopal S, Sangam SR, Singh S, Joginapally VR. Modulatory Effects of Dietary Amino Acids on Neurodegenerative Diseases. Adv Neurobiol. 2016;12:401-14. 

 

1הסקירות הינן חלק מספר העוסק בתפקיד של רכיבים טבעיים במחלות נוירו-דגנרטיביות:

Essa MM, Akbar M, Guillemin G, (editors). The Benefits of Natural Products for Neurodegenerative Diseases. Springer International Publishing; 2016 (Advances in Neurobiology; vol. 12). 

 

 

שמן רוז-גרניום להקלה על תסמינים בחלל האף על רקע טיפולי כִימותרפיה

במחקר תצפיתי הוערכה ההשפעה של ספריי אף המכיל שמן אתרי רוז-גרניום על בסיס שמן שומשום להקלה על תסמינים בחלל האף בקרב חולות סרטן השד העוברות טיפולים כימותרפיים. בהתבסס על הרשומות הרפואיות, החוקרים איתרו חולות סרטן שד אשר קיבלו המלצה להשתמש בספריי רוז-גרניום ושלחו להן שאלון להערכת הטיפול. מבין 40 המטופלות, 20 מטופלות השלימו את השאלון. התסמינים העיקריים בחלל האף עליהם דיווחו המטופלות כללו דימום (90%), יובש (86%), כאב (81%), גרד (67%) ופצעים (52%).

כל המטופלות אשר השתמשו בספריי קרא עוד.

Cathcart-Rake EJ, Smith D, Zahrieh D, Loprinzi CL. Rose geranium in sesame oil nasal spray: a treatment for nasal vestibulitis? BMJ Support Palliat Care. 2018 Sep 26. pii: bmjspcare-2018-001569.

 

 

סירופ לואיזה לסובלים מהפרעוֹת שינה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של לואיזה (Aloysia citrodora) בקרב משתתפים הסובלים מהפרעות שינה. החוקרים מציינים כי ברפואה המסורתית לואיזה מוכרת לטיפול בחרדה ובהפרעות שינה בשל השְפעתה המרגיעה. במחקר נכללו 100 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת סירופ לואיזה או סירופ פלסבו במינון של 10 מ"ל ליום שעה לפני השינה למשך 4 שבועות. הסירופ הוכן בתהליך ארוך שכלל בישול של העלים , הוספת סוכר וזיקוק. בסופו של התהליך, כל 10 מ"ל של הסירופ הכילו 1.66 מ"ג שמן לואיזה. נמצא כי קרא עוד.

Afrasiabian F, et al. Aloysia citriodora Palau (lemon verbena) for insomnia patients: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial of efficacy and safety. Phytother Res. 2018 Nov 19. 

 

 

התערבויות לא תרופתיות לטיפול בהתנהגות עצבנית/אגרסיבית בקרב חולי דמנצְיה

במחקר אקראי מוצלב הוערכו שלוש התערבויות לא תרופתיות לטיפול בהתנהגות עצבנית/אגרסיבית בקרב חולי דמנציה. החוקרים מסבירים כי התנהגות עצבנית/אגרסיבית הינה תסמין התנהגותי-פסיכולוגי נפוץ, ששכיחותו עולה עם ההחמרה בתפקוד הקוגניטיבי. במחקר נכללו 60 מטופלים הסובלים מסוגים שונים של דמנציה ואשר קיבלו שלוש התערבויות בסדר אקראי. כל התערבות נמשכה חמישה ימים, עם יומיים הפסקה ביניהן. ההתערבויות בוצעו על ידי המטפל העיקרי וכללו: קרא עוד.

Dimitriou TD, et al. Non-pharmacological interventions for agitation/aggressive behaviour in patients with dementia: a randomized controlled crossover trial. Funct Neurol. 2018 Jul/Sept;33(3):143-147.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

הפעילות האנטי-בקטריאלית של גִ'ינסנג קוֹריאני

בסקירה מוצגת הפעילות האנטי-בקטריאלית של ג'ינסנג (Panax ginseng) ואת הפוטנציאל שלו לטיפול במחלות זיהומיות וכאסטרטגיה להתמודדות עם בעיית העמידות לאנטיביוטיקה.

Kim YR, Yang CS. Protective roles of ginseng against bacterial infection. Microb Cell. 2018 Sep 19;5(11):472-481. 

 

 

קוטב מצוּי לשיפור תפקודי הזקפה

במחקר פיילוט, בו נכללו 30 גברים מבוגרים הסובלים מחסר אנדרוגנים נמצא כי נטילת 750 מ"ג ליום קוטב מצוי (Tribulus terrestris) למשך 3 חודשים תרמה להעלאת רמת הטסטוסטרון ולשיפור תפקודי הזקפה, ללא השפעה על רמת ה-LH.

Roaiah MF, El Khayat YI, GamalEl Din SF, Abd El Salam MA. Pilot Study on the Effect of Botanical Medicine (Tribulus terrestris) on Serum Testosterone Level and Erectile Function in Aging Males With Partial Androgen Deficiency (PADAM). J Sex Marital Ther. 2016 May 18;42(4):297-301. 

 

 

האם עמידה במהלך יום העבודה תורמת להגברת ההוצאה הקלורית?

במחקר מוצלב, בו נכללו 46 משתתפים בריאים, מדגימים החוקרים כי קיים פער של כ-12% בהוצאה האנרגטית בין ישיבה לבין עמידה, כך שעידוד לעמידה איננה אסטרטגיה מספיקה לטיפול בשמנות, אך עשויה לתרום למיתון השמנה ברמת האוכלוסייה.

Betts J, et al. The Energy Cost of Sitting versus Standing Naturally in Man. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2018 Nov 8. 

 

 

מהו הקשר בין אוֹטיזם ויסודות קורט בגוף?

במחקר תצפיתי החוקרים ביצעו ניתוח להרכב יסודות הקורט בדגימות השיער של 99 ילדים: ילדים בריאים, ילדים עם הפרעות תקשורת וילדים עם אוטיזם. על בסיס ההבדלים שנמצאו בין קבוצות הילדים (בקרב ילדים עם הפרעות תקשורת נמצאה רמה גבוהה יותר של ליתיום, סלניום, ארסן, בריליום וקדמיום בהשוואה לקבוצת הביקורת, בעוד שבקרב ילדים עם אוטיזם נמצאה רמה נמוכה יותר של נחושת, יוד ובריליום בהשוואה לקבוצת הביקורת) ותחת ההנחה ששיער הינו מנגנון הפרשה, החוקרים מסיקים כי קיימים הבדלים בין ילדים עם אוטיזם לילדים עם הפרעות תקשורת בהתייחס לשימוש הגוף ביסודות השונים.

Skalny AV, et al. Analysis of Hair Trace Elements in Children with Autism Spectrum Disorders and Communication Disorders. Biol Trace Elem Res. 2017 Jun;177(2):215-223. 

 

 

סיבוך נדיר הקשור בשימוש בשוּש קירח

בדיווח מקרה מתואר גבר בן 57 ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית שהגיע למיון עם פרפור עליות, ככל הנראה בשל צריכת סירופ שוש קירח (Glycyrrhiza glabra) במהלך חודש הרמדאן. 

Erkuş ME, Altıparmak İH, Demirbağ R, Günebakmaz Ö. Atrial fibrillation due to licorice root syrup. Turk Kardiyol Dern Ars. 2016 Apr;44(3):237-9. 

 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם