כללי | מקורות | תפקידים | תכונות | ספיגה והפרשה | גורמים לחוסר | תסמיני חוסר | עודף | RDA | מינונים | אינטראקציות חיוביות | אינטראקציות שליליות | התוויות נגד | מחקרים
כללי
ברזל הינו מינרל קורט בעל חשיבות רבה לגוף האדם.
כמויות הברזל אצל אדם מבוגר נעות בין 4-5 גרם כאשר כ-75% משמשים לפעילויות גופניות שונות ואילו השאר מאוחסנים למקרי חוסר.
תפקידו העיקרי של הברזל הוא השתתפות בייצור כדוריות דם אדומות במח העצם אשר מכילות את ההמוגלובין (4 אטומי ברזל) ואחריות על קליטת חמצן מהריאות והעברתו אל תאי הגוף. בנוסף, הברזל חיוני לתהליכי צמיחה, פעילויות אנזימטיות רבות הקשורות ליצירת אנרגיה בתאי הגוף, תפקוד מוחי תקין, פעילות תקינה של מערכת החיסון ועוד. חוסר בברזל עלול להוביל לאנמיה המתבטאת בתאי דם אדומים קטנים ובמקרים חמורים עלול לגרום להפרעות תפקודיות שונות ולמוות.
עם זאת, חשוב לציין כי כמויות עודפות של ברזל עלולות לגרום לרעילות ולכן נטילת תוסף או תרופות המכילות ברזל מומלצת רק במידה ובדיקות דם מצביעות על חוסר במינרל.
מקורות תזונתיים לברזל:
ברזל קיים במזון בשתי צורות עיקריות: Heme המצוי רק במזונות מן החי ו-Nonheme המצוי בעיקר במזונות מן הצומח, כאשר הראשון מתפרק בקלות ונספג בצורה יעילה וטובה יותר. בכל מקרה מומלץ לצרוך מזונות המכילים ברזל ביחד עם מזונות המכילים ויטמין C (עגבניה, גמבה, פלפל, לימון, תפוזי, פפאיה ועוד) על מנת לשפר את ספיגתו של הברזל.
מקורות מן הצומח: שמרי בירה, מולסה, טחינה מלאה, אצות, ירקות עליים ירוקים (פטרוזיליה, כוסברה, בזיליקום, עלי מנגולד, חסה וכד'), סלק, אבוקדו, אפונה, עגבניות, בטטות, תפוחי אדמה, פירות יבשים (תאנים, שזיפים, תמרים, צימוקים, משמש), קטניות (פולי סויה, עדשים, פול), דגנים מלאים (קינואה, כוסמת, חיטה מלאה, שיבולת שועל, בורגול, אמרנט), אגוזים וזרעים (קאשיו, ערמונים, פקאן, זרעי חמנייה, גרעיני דלעת) ועוד.
מקורות מן החי: בשר בקר, הודו ובעיקר איברים פנימיים כגון כבד, לב וכליות, עוף, דגים וביצים.
* חשוב לציין כי קיימים מזונות שונים מן הצומח אשר מכילים ברזל אך גם מכילים פיטאטים (דגנים מלאים, קטניות), אוקסלאטים (כגון תרד) או טאנינים (תה) אשר קושרים את הברזל ומונעים את ספיגתו. כמו כן, צריכה מוגברת של סיבים תזונתיים עלולה למנוע את ספיגתו של הברזל.
בנוסף, סידן מתחרה עם ברזל על אתרי קשירה ולכן צריכתו ביחד עם ברזל עלולה ליצור תחרות על אתרי הספיגה ולמנוע את ספיגת הברזל.
תפקידיו של ברזל:
אחראי על הובלת חמצן מהריאות לתאי הגוף - הברזל חיוני לייצור החלבונים המוגלובין אשר תפקידו לקלוט את החמצן מהריאות ולשאת אותו אל רקמות הגוף ומיוגלובין אשר תפקידו לשאת את החמצן אל תאי השריר בהתאם לצריכת השרירים.
תכונות נוספות של ברזל:
נספג טוב יותר בסביבה חומצית.
ספיגה והפרשה של ברזל:
גוף האדם מכיל כ-4-5 גרם ברזל כאשר 50% מצויים בהמוגלובין בתאי הדם האדומים, כ-5% במיוגלובין בשרירים, כעשירית מחוברים בדם לחלבון נשא המכונה טרנספרין, והשאר מצויים באנזימים (ציטוכרוֹמים) ובמאגרי ברזל בעיקר בצורת פריטין ומעט בצורת המוסידרין (פריטין הנבלע על ידי תאי דם לבנים (מאקרופאג'ים) במח העצם ונאגר שם).
תהליך הספיגה של הברזל איטי (2-4 שעות) ונעשה בתריסריון ובתחילת המעי הדק ותלוי בתפקוד תקין של מערכת העיכול.
קיימות שתי צורות עיקריות של ברזל המגיע מהמזון: Heme המתקבל רק מצריכה של בשר ו- Nonheme המתקבל מצריכה של מקורות תזונתיים מן הצומח או של מוצרים מן החי (כגון ביצים ומוצרי חלב).
ברזל בתצורת Heme נספג בצורה טובה יותר (עד פי 10) שכן הוא מתפרק בקלות, נספג ביעילות ומועבר דרך התאים הריריים במעי ישירות אל זרם הדם.
לעומתו, ברזל מסוג Nonheme צריך לעבור המרה לתצורה יחידנית (Ferrous form) על מנת שיוכל להיספג. בכדי שהמרה זו תתבצע ביעילות דרושה רמה תקינה של חומצה הידרוכלורית בקיבה. בנוסף, ספיגתו של ברזל מסוג Nonheme מועצמת בנוכחות חומצה אסקורבית (ויטמין C), אשר מונעת התחמצנותו של הברזל (חמצון הברזל גורם להפיכתו של הברזל מתצורת Ferrous לתצורת Ferric אשר אינה נספגת כראוי).
אחוזי הספיגה של ברזל מהמזון הינם נמוכים (5-30%) יחסית ותלויים במידת הצורך של הגוף בברזל. כך למשל, כאשר רמות הברזל בגוף תקינות, אחוז ספיגת הברזל מהמזון יהיה נמוך. לעומת זאת, כאשר רמות הברזל בגוף הינן נמוכות אחוז ספיגת הברזל מהמזון יגדל בהתאם לצורך.
לאחר ספיגתו, מועבר הברזל בדם באמצעות החלבון הנשא טרנספרין אל רקמות הגוף השונות.
כ-75% מכלל הברזל בגוף משתתפים בתהליכים גופניים שונים והשאר משמשים כמאגרי ברזל המאוחסנים בעיקר בכבד, בטחול ובמח העצם בצורת פריטין או המוסידרין.
ברזל מופרש בעיקר דרך הצואה ובכמויות מועטות באמצעות הזעה או עקב מוות טבעי של תאים ריריים ותאי עור ושיער.
חשוב לציין כי המינרל סידן מתחרה עם ברזל על אתרי קשירה ולכן מפחית את ספיגתו.
כמו כן, קיימים מזונות שונים המכילים פיטאטים/חומצה פיטית (דגנים, קטניות), אוקסלאטים (כגון תרד), טאנינים (תה) וסיבים תזונתיים אשר קושרים את הברזל וגם כן מונעים את ספיגתו.
תוספי ברזל בזמינות ביולוגית גבוהה
רוב תוספי הברזל מכילים ברזל אנאורגני בצורת מלחי ברזל, כגון ברזל סולפאט, פומראט וגלוקונאט.
תיאורטית, יעילות הספיגה של מלחי ברזל היא סבירה, אולם בפועל יש ליטול תוספים אלו על קיבה ריקה משום שהברזל שבהם מגיב בקיבה עם חומרים מעכבי ספיגה במזון, מה שגורם לזמינות ביולוגית נמוכה שלהם(41). לכן חשוב להימנע מנטילת תוספים המבוססים על מלחי ברזל בסמוך לאכילת מוצרי חלב, תה, קפה, דגנים, קטניות וירקות שונים(42). אולם במקרים רבים כשמלחי ברזל ניטלים על קיבה ריקה, הם גורמים לגירויים ולתופעות לוואי מרובות במערכת העיכול(43,44) ועובדה זו לרוב פוגעת בהיענות לטיפול(45).
בעייתיות אפשרית נוספת בהקשר של תוספים מבוססי מלחי ברזל נעוצה בסיכון להיווצרות רדיקלים חופשיים בתהליך החמצון של הברזל הדו-ערכי (Fe2+) והפיכתו לברזל תלת-ערכי (Fe3+) בקיבה. מדובר בתהליך בו נוצרים רדיקלים חופשיים מסוג סופראוקסיד (O2-*) והידרוקסיד (OH*) שעלולים לפגוע בחלבונים, בחומצות גרעין ובפחמימות ולגרום לחמצון (פראוקסידציה) של שומנים. לפגיעה זו עלולות להיות השלכות שליליות ארוכות טווח כגון התפתחות טרשת, נזקים נוירולוגיים ואף ממאירות(46-48).
מסיבה זו בשנים האחרונות פותחו תוספי ברזל המבוססים על תצמידים של ברזל ומרכיבים אורגניים,
כגון ברזל הקשור לחומצות-אמינו שנקרא ברזל ביסגליצינאט (Ferrous Bisglycinate) או (Ferric Bisglycinate) , כשהמטרה היא(49,50):
1. להעצים את יכולת הספיגה ממערכת העיכול ואת הזמינות הביולוגית של המינרל.
2. למנוע או למתן משמעותית את תופעות הלוואי הנפוצות במערכת העיכול המקושרות לתוספים מבוססי מלחי ברזל.
3. להקל על הנטילה של התוסף באופן שיאפשר את נטילתו גם בסמוך לצריכת למזונות/משקאות/תרופות הנחשבים כמעכבי ספיגה.
4. להעלות את בטיחות הטיפול בתוספי ברזל.
ברזל ביסגליצינאט – מנגנון הספיגה הייחודי להעצמת הספיגה והזמינות הביולוגית
תוסף ברזל מסוג ביסגליצינאט מכיל ברזל הקשור בכלציה (chelation) למולקולות של חומצות אמינו. להבדיל מתהליך ספיגת מלחי ברזל, ברזל ביסגליצינאט עובר לאורך מערכת העיכול ללא פירוק מוקדם כשהוא נישא על ידי חומצות האמינו, עד לספיגת התרכובת בשלמותה במנגנון ייחודי של ספיגה אקטיבית באמצעות קולטן של החומצה האמינית אליה הברזל קשור. צורת ספיגה זו עוקפת את מנגנוני ספיגת הברזל "הרגילים" של הגוף ומכאן יעילותה(51,52). בנוסף, ברזל ביסגליצינאט אינו מגיב עם רכיבים מעכבי ספיגה במזון וניתן לצרוך אותו עם מזון ומשקאות והוא אף מונע או מפחית משמעותית את תופעות הלוואי במערכת העיכול המקושרים לנטילת מלחי ברזל(53-55). תוספי ברזל ביסגליצינאט נחשבים לבטוחים מאוד, עם סיכון מופחת משמעותית להעמסת-יתר של ברזל על הגוף (iron overload) (51).
ברזל ביסגליצינאט בטכנולוגיית TRAACS של חברת אלביון העולמית
חברת אלביון העולמית, המתמחה בפיתוח תוספי תזונה מבוססי מינרלים בכלציה, פיתחה תוסף ברזל מסוג ביסגליצינאט המיוצר בטכנולוגיה פטנטית בשם TRAACS ( Real Amino Acid Chelate System). הטכנולוגיה מבוססת על מנגנון קשירה ייחודי של שתי מולקולות של החומצה האמינית גליצין (במשקל מולקולרי נמוך) לברזל תלת-ערכיFerrous-bisglycinate) ). הכלציה בטכנולוגיית TRAACS מונעת ריאקציה בין המינרל למעכבי ספיגה במזון ומאפשרת את ספיגת הברזל באתרי הספיגה המרובים של חומצות האמינו לאורך המעי הדק(51). היחס של 2:1 גליצין:ברזל הופך את התרכובת ליציבה מאוד גם בתנאים החומציים בקיבה וכך נמנעת ההתנתקות של מינרל הברזל מהתרכובת. כל אלו מובילים לספיגה של התרכובת הזעירה בשלמותה בתאי מערכת העיכול, לזמינות ביולוגית גבוהה יותר של הברזל (פי 2-4 מזו של מלחי ברזל) ולשיעור מזערי של גירויים ותופעות לוואי במערכת העיכול, כפי שהראו מחקרים רבים (כמפורט להלן) ובסקירה(51) מטעם INCHEM (International Peer Reviewed Chemical Safety Review ) .
הערך המוסף של טכנולוגיית TRAACS הוא בכך שלתרכובת הברזל-גליצין יש מטען חשמלי ניטרלי (זאת בניגוד למינרל ברזל הנושא בד"כ מטען חשמלי חיובי). באופן זה נמנעת ריאקציה ופגיעה בספיגה של רכיבי תזונה חיוניים (כמו ויטמינים ומינרלים) שבאים במגע עם התרכובת במערכת העיכול. לכך יש חשיבות גדולה בפרט כשמדובר בתוספי ברזל המיועדים לנשים הרות ולילדים הניטלים כחלק מתוסף מולטי-ויטמינים ומינרלים או במשולב איתו(51).
היעילות והבטיחות של תוסף ברזל ביסגליצינאט של חברת אלביון העולמית נבדקו במחקרים קליניים רבים ובאוכלוסיות שונות כגון נשים הרות, תינוקות, ילדים ומתבגרים(56-60), כאשר התוסף הדגים זמינות ביולוגית משופרת ומיעוט תופעות לוואי במערכת העיכול בהשוואה לתוספי ברזל אחרים.
למשל, במחקר קליני(56) שנערך בקרב 145 נשים הרות השוותה היעילות של ברזל ביסגליצינאט של חברת אלביון (15 מ”ג ליום) לזו של ברזל-סולפט (40 מ”ג ליום) כטיפול בחוסר ברזל. נמדדו רמות ההמוגלובין, הפריטין (מאגר הברזל) ונשא הברזל טרנספרין בתחילת הטיפול (לפני שבוע 20) ולאורך ההיריון (בשבועות 30-20 ובשבועות 40-30).
התוצאות הראו שלמרות המינון הנמוך יותר, הטיפול בברזל ביסגליצינאט היה יעיל יותר בהשוואה לברזל סולפט. שיעור חוסר הברזל היה נמוך יותר אצל הנשים שנטלו ברזל ביסגליצינאט (31% לעומת 55%) ולא התפתחה אצלן אנמיה על רקע חוסר ברזל (לעומת שיעור אנמיה של 11% בקרב נוטלות ברזל הסולפאט). החוקרים הסיקו כי ברזל ביסגליצינאט יעיל יותר מברזל סולפט, וזאת גם במינון נמוך יותר.
מחקר קליני, אקראי, כפול סמיות ומבוקר(57) שנערך בקרב ילדים בני שנה עד 13 שנים ובדק את יעילות הטיפול באנמיה על רקע מחסור בברזל, הדגים את יתרונו של תוסף ביסגליצינאט של חברת אלביון העולמית בשיפור מאגרי הברזל לעומת ברזל פולימלטוז. שתי תרכובות הברזל ניתנו במינון 3 מ"ג לק"ג משקל גוף למשך 45 ימים. נמצא כי שני תוספי הברזל שיפרו במובהק את מדדי משק הברזל (ההמוגלובין, MCV, RDW, טרנספרין) בהשווה למצב הבסיס (p<0.05), אך רק ברזל ביסגליצינאט שיפר במובהק את מדד הפריטין המלמד על עליה במאגרי הברזל (p<0.05).
תוצאות דומות התקבלו גם ממחקר קליני(58) בילדים בני 36-6 חודשים, בו הושוותה נטילת ברזל ביסגליצינאט של חברת אלביון במינון של 5 מ”ג/ק”ג/יום לזו של ברזל סולפט כטיפול באנמיה מחוסר ברזל. לאחר 28 ימי טיפול, בשתי הקבוצות הייתה עלייה משמעותית ברמת ההמוגלובין (p<0.001), אולם רק בקבוצת הברזל-ביסגליצינאט היתה גם עלייה משמעותית ברמת הפריטין (p<0.005). בנוסף, הזמינות הביולוגית של ברזל ביסגליצינאט הייתה בשיעור של 91% לעומת זו של הברזל סולפאט שעמדה על 27%.
ממצא דומה התקבל גם מתוצאות מחקר קליני(59) שנערך בקרב 100 מתבגרים, אשר הדגים יעילות ספיגה גבוהה פי ~4 של ברזל ביסגליצינאט (30 מ"ג) לעומת ברזל סולפט (120 מ"ג) וכן יעילות טיפולית בטיפול באנמיה, בהתבסס על רמות ההמוגלובין כעבור ארבעה שבועות של תיסוף, תוך הפחתה של שיעור התלונות על אי נוחות עיכולית.
גורמים לחוסר בברזל:
מרכיבים תזונתיים מסוימים – מרכיבים תזונתיים הכוללים אוקסלאטים (כגון תרד, עלים ירוקים כהים, בוטנים, קקאו, שוקולד, בטטות, סובין חיטה, פלפל ירוק), פיטאטים (דגנים מלאים, סובין חיטה, קטניות), טאנינים (תה, שוקולד, יין אדום) וקפאין (קפה, תה, קולה) קושרים את הברזל ומפריעים לספיגתו. לכן, כאשר קיים חוסר בברזל מומלץ להגביל את צריכתם.
הפרעות ותסמינים הנגרמים עקב חוסר בברזל:
אנמיה הינה התופעה השכיחה ביותר עקב חוסר בברזל.
השלב הראשוני של אנמיה מסוג זה אינו בהכרח מורגש ולרוב מתבטא ברמות פריטין נמוכות ורמות טרנספרין גבוהות המופיעות בבדיקות דם.
בשלבים מתקדמים יותר יופיעו רמות נמוכות של הומוגלובין וכדוריות דם קטנות מהרגיל (MCV).
תסמינים של אנמיה מסוג זה כוללים חיוורון, עייפות, כאבי ראש תכופים, קוצר נשימה במאמץ, דופק לב לא סדיר או מואץ, לשון נפוחה ואדומה וקשיים בריכוז וזיכרון.
תסמינים נוספים המתבטאים עקב חוסר בברזל (ללא אנמיה) כוללים – כיבים במערכת העיכול, ציפורניים דקות ובעלות צורה קעורה, חולשה של מערכת החיסון ונטייה לזיהומים (בעיקר במערכת הנשימה), רגישות לקור, הפרעות קוגנטיביות והפרעות קשב וריכוז והיפראקטיביות (בעיקר אצל ילדים).
עודף של ברזל (רעילות):
עודף של ברזל הינו נדיר שכן הגוף מווסת את הספיגה של המינרל לפי מאגריו ברקמות.
עם זאת, נטילת כמויות גבוהות מהרגיל (Mega-dose) של תוספים או תרופות המכילים ברזל במינונים הגבוהים מ- 40 מ"ג ליום אצל ילדים עד גיל 13 או מינונים הגבוהים מ- 45 מ"ג ביום עלולה להיות רעילה.
בנוסף, עודף של ברזל עלול להיגרם עקב פגם גנטי המתבטא בספיגה עודפת ואגירה של ברזל (Hemochromatosis) או עקב עודף שקיעה של ברזל בגוף הנוצר לרוב כתוצאה מעירויי דם רבים (Hemosiderosis).
עודף ברזל עלול להתבטא בתסמינים כגון גוון עור אפרפר, כאבי ראש , קוצר נשימה, סחרחורות, עייפות ואובדן משקל.
במידה וקיימת רעילות של ברזל, עלולים להופיע תסמינים חמורים יותר כגון הפרעות עצביות, אדישות, הפרעות בקצב לב, דופק מואץ, רעילות בכבד, ירידה מסוכנת בלחץ הדם ואף מוות.
בכל מקרה מומלץ לבצע בדיקות דם לפני נטילת תוסף של ברזל על מנת למנוע רעילות.
מינון יומי מומלץ של ברזל לפי ה- (RDA (RECOMMENDED DAILY ALLOWANCE:
מלידָה ועד גיל 6 חודשים – 0.27 מ"ג.
חשוב לציין כי, ברזל יכול להיות רעיל במידה ולא קיימים חוסרים ונוטלים תוסף של המינרל או כאשר נוטלים כמויות גבוהות מדי של המינרל.
לכן, לפני נטילת תוסף ברזל מומלץ לבצע בדיקות דם אשר יצביעו על חוסר בו ולהיוועץ עם הרופא המטפל או כל גורם מקצועי אחר לגבי המינון המתאים.
ברזל עלול לגרום לתופעות לוואי הכוללות כאבי בטן, שלשולים, עצירות ובחילות. קיימים תוספים שונים (ברזל בשחרור מושהה, ברזל רך, ברזל נוזלי וכד') אשר משפיעים באופן פרטני על כל מטופל ובחירת התוסף המתאים נעשית על ידי ניסוי וטעייה.
פורום מקצועי מטעם הרשות האירופאית לבטיחות מזון (EFSA) פרסם בספטמבר 2015 נייר עמדה בנוגע לערכי הצריכה התזונתית היומית המומלצת (DRV) של ברזל:
מינון יומי מומלץ לפי ה- AR (Average Requirement)
גברים – 6 מ"ג ביום.
נשים לאחר חידלון וסת – 6 מ"ג ביום.
נשים לפני חדלון וסת – 7 מ"ג ביום
תינוקות 7-11 חודשים – 8 מ"ג ביום.
ילדים 1-6 שנים – 5 מ"ג ביום.
ילדים 7-11 שנים – 8 מ"ג ביום.
נערים ונערות 12-17 שנים – 7 מ"ג ביום.
הנקה והריון – 7 מ"ג ביום.
מינון יומי מומלץ לפי ה- PRI (Population Refrence Intake)
גברים – 11 מ"ג ביום.
נשים לאחר חידלון וסת – 11 מ"ג ביום.
נשים לפני חדלון וסת – 16 מ"ג ביום
תינוקות 7-11 חודשים – 11 מ"ג ביום.
ילדים 1-6 שנים – 7 מ"ג ביום.
ילדים 7-11 שנים – 11 מ"ג ביום.
נערים ונערות 12-17 שנים – 13 מ"ג ביום.
הנקה והריון – 16 מ"ג ביום.
טווח מינון לטיפול בחוסר ברזל1-6:
כאמור, מומלץ ליטול ברזל רק כאשר בדיקות הדם מצביעות על חוסר בו.
כמו כן, על מנת לקבוע את המינון היומי המתאים יש להיוועץ ברופא המטפל או בכל גורם מקצועי אחר ולבצע את הטיפול תחת פיקוח רפואי ומעקב אחר רמות הברזל בגוף. להלן מספר דוגמאות:
תגובות הדדיות- השפּעת גומלין (אינטראקציות) חיוביות עם ברזל:
וִיטמין C – ויטמין C משפר את ספיגתו של הברזל (בעיקר מסוג Nonheme) ומונע את חמצונו בקיבה. שילוב של השניים נמצא יעיל במניעה ובטיפול של אנמיה2-3.
תגובות הדדיות- השפּעת גומלין (אינטראקציות) שליליות עם ברזל:
סִידן – נטילה של תוסף סידן או צריכה מוגברת שלו במזון עלולים להפריע לספיגה של ברזל (ובעיקר מסוג non- heme). לכן, מומלץ להפריד את נטילתם בשעתיים לפחות12.
התוויות נגד לשימוש בברזל:
מומלץ שלא ליטול ברזל כאשר בדיקות הדם אינן מצביעות על מחסור בו.
כמו כן, יש לנקוט זהירות אצל אנשים אשר סובלים ממחלות כליה, הפרעות במערכת העיכול (בחילות, הקאות, צרבות, כיבים וכד'), מחלות מעי דלקתיות, דלקת לבלב, דלקת כבד, הפרעות לב ואלכוהוליסטים.
להלן מספר התוויות נגד לנטילת ברזל:
אלרְגיה או רגישות – אין ליטול ברזל במידה וקיימת אלרגיה או רגישות לברזל או לתרופות המכילות ברזל.
מחקרים על ברזל:
כללי | אנמְיה | פריוֹן והריוֹן | תפקוד קוגניטיבי
מקורות:
מקורות כלליים לכל המידע מלבד התגובות ההדדיות
מקורות פרטניים לתגובות הדדיות
Stargrove M B, Treasure J, McKee D. L, Herb, Nutrient, and Drug Interactions, Elsevier, 2008. pp 523-555.
Zlotkin S, Arthur P, Antwi KY, Yeung G. Treatment of anemia with microencapsulated ferrous fumarate plus ascorbic acid supplied as sprinkles to complementary (weaning) foods. Am J Clin Nutr 2001;74:791-795.
Hallberg L, Brune M, Rossander L. The role of vitamin C in iron absorption. Int J Vitam Nutr Res Suppl 1989;30:103-108.