בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו,
מטא-אנליזה על היעילות של צלע השור להקלה על דיכאון.
עוד באגף הרוקחי:
מהי היעילות הבריאותית של ג'ינג'ר?
מהי התרומה של כורכום לשיפור פרופיל השומנים?
וג'ינסנג לשיפור התפקוד המיני ואיכות החיים בקרב נשים לאחר גיל המעבר.
באגף התזונה:
האם צריכת פירות וירקות עשויה להפחית השמנה הקשורה בנטייה גנטית?
האם הפחתת הנתרן בתזונה יעילה להקלה על תסמיני נפיחות?
אילו דפוסי תזונה יעילים למניעת הידרדרות קוגניטיבית ואלצהיימר?
מה הפוטנציאל של הגבלת החלבון בתזונה להארכת תוחלת החיים?
בתחום תוספי התזונה:
האם תוסף ויטמין D יעיל לשיפור תסמיני דיכאון ותפקוד גופני בקרב קשישים?
האם תוסף פוליקוסנול יעיל להורדת לחץ הדם?
והאם תוסף כודרויטין שאינו מופק מהחי יעיל לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית בברך?
ובנושאים כלליים:
האם ארומתרפיה יעילה לשיפור איכות השינה?
איזו תכנית התערבות יעילה לשיפור מדדים פסיכולוגיים בקרב ילדים עם עודף משקל?
ההשפעה של שמנות בקרב מטופלים עם הפרעות בעמוד השדרה,
מה הקשר בין שמנות לבין קטרקט?
בכותרות השבוע:
חסרים תזונתיים בחולי צליאק,
התועלת של תמ"ל המכיל חלב עיזים,
השפעה מיטיבה לתוספי שום על רמות השומנים בדם ועל המיקרוביום,
תוספי שום להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי,
ההשפעה נוגדת הסרטן של רכיבים סאפונינים צמחיים,
וההשפעה המגינה של חומצה רוזמרינית על הכבד.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות של צלע השור (Bupleurum spp), כצמח בודד או כחלק מפורמולה, להקלה על תסמיני דיכאון. בסקירה נכללו 55 מחקרים אקראיים מבוקרים, שנערכו בסין ובהם 5,572 משתתפים בגילאי 18-65, המאובחנים עם דיכאון בהתאם לקריטריונים המקובלים. ב-30 מהמחקרים נערכה השוואה בין הטיפול הצמחי בלבד לבין הטיפול ב-SSRIs, וב-25 מהמחקרים נבדק הטיפול הצמחי + SSRIs בהשוואה ל- SSRIs בלבד. משך הדיכאון נע בין חודש אחד ל-15 שנה, ומשך ההתערבות נע בין 2 ל-12 שבועות. במחקרים השונים נעשה שימוש ב-49 פורמולות שונות בהן 103 צמחי מרפא שונים, כולן ניתנו בצורה פומית במגוון צורות הכנה (מרתח, נוזל, טבליות, כמוסות, גרנולות).
נמצא כי הטיפול הצמחי בלבד היה יעיל יותר לשיפור חומרת הדיכאון בהשוואה לטיפול התרופתי. כמו כן, גם הטיפול המשולב היה יעיל יותר בהשוואה לטיפול התרופתי בלבד. יחד עם זאת, החוקרים מציינים כי נמצאה הטרוגניות גבוהה בין המחקרים והאיכות המתודולוגית שלהם הייתה נמוכה. עוד נמצא כי שיעור ההשפעות השליליות ורמת חומרתן היו נמוכות יותר בקרב המטופלים שקיבלו טיפול צמחי לעומת טיפול תרופתי. החוקרים מסכמים כי טיפול בפורמולות צמחי מרפא, המבוססות על צלע השור - לבד או בשילוב טיפול תרופתי - היו יעילות יותר להפחתת חומרת הדיכאון בהשוואה לטיפול תרופתי בלבד, אולם נדרשים מחקרים נוספים באיכות מתודולוגית טובה על מנת לתמוך בתוצאות אלה ולאשש את המסקנות.
Yang L, et al. Managing Depression with Bupleurum chinense Herbal Formula: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Altern Complement Med. 2019 Jul 19.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31328996
בסקירה מקיפה של סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות מעריכים החוקרים את העדויות לגבי היעילות הבריאותית של ג'ינג'ר (Zingiber officinale). בסקירה נכללו 27 סקירות שיטתיות, בהן הוערכה היעילות של ג'ינג'ר לטיפול במגוון מצבים בריאותיים, השכיח ביותר היה בחילות והקאות (12 סקירות).
החוקרים מסכמים כי במספר סקירות נמצאה יעילות לג'ינג'ר להקלה על בחילות והקאות, לטיפול בתסמונת המטבולית ולהקלה על כאב, כאשר על בסיס העדויות הקיימות לא ניתן להסיק לגבי ההשפעה של ג'ינג'ר על היצמדות טסיות. הם מציינים כי נמצאה הטרוגניות גדולה בהתייחס לאיכות המתודולוגית של הסקירות ורק בסקירה אחת צוינו מקורות המימון של המחקרים.
החוקרים מסכמים כי ישנן עדויות המצביעות על היעילות הבריאותית של ג'ינג'ר, אולם נדרשים מחקרים נוספים באיכות מתודולוגית גבוהה יותר על מנת לאשש את הממצאים.
Li H, et al. ginger for health care: An overview of systematic reviews. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:114-123.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31331547
במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, הוערכה היעילות של ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) לשיפור התפקוד המיני בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר נכללו 62 נשים בריאות בגילאי 45-60, שדיווחו על תפקוד מיני נמוך. המשתתפות חולקו אקראית לקבלת תוסף ג'ינסנג במינון 500 מ"ג פעמיים ביום או פלסבו - למשך 4 שבועות. נמצא כי קרא עוד.
Ghorbani Z, Mirghafourvand M, Charandabi SM, Javadzadeh Y. The effect of ginseng on sexual dysfunction in menopausal women: A double-blind, randomized, controlled trial. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:57-64.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי כורכום על פרופיל השומנים בקרב מבוגרים עם מחלות מטבוליות (סוכרת סוג 2, תסמונת מטבולית, כבד שומני). בסקירה נכללו 14 מחקרים, בהם 16 זרועות טיפול. במחקרים נכללו משתתפים בגילאי 18-70, אשר נטלו תוספים המכילים כורכומינואידים במינון 66.3-1,795 מ"ג/יום למשך 4 שבועות עד 6 חודשים.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
Yuan F, et al. A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Trials on the Effects of Turmeric and Curcuminoids on Blood Lipids in Adults with Metabolic Diseases. Adv Nutr. 2019 Sep 1;10(5):791-802.
בהתבסס על נתונים משני מחקרי עוקבה גדולים שנערכו בארה"ב, במחקר זה בדקו החוקרים מהי ההשפעה של השינוי בצריכת פירות וירקות על השינויים ארוכי הטווח במשקל, כתלות במאפיינים גנטיים. במחקר נכללו הנתונים של 8,943 נשים ממחקר האחיות ו-5,308 גברים ממחקרי אנשי מקצועות הבריאות, אחריהם נערך מעקב כל ארבע שנים לאורך 20 שנה. החוקרים חישבו לכל משתתף ציון סיכון גנטי על בסיס 77 מאפיינים גנטיים, הקשורים בנטייה לשמנות, ובדקו את הקשר בין השינוי בצריכת ירקות ופירות לבין השינוי ב-BMI ובמשקל.
נמצא כי קרא עוד.
Wang T, et al. Improving fruit and vegetable intake attenuates the genetic association with long-term weight gain. Am J Clin Nutr. 2019 Sep 1;110(3):759-768.
בהתבסס על התוצאות ממחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של צריכת נתרן ושל צריכת סיבים תזונתיים על תסמיני נפיחות. במחקר, שנערך בין השנים 1998-1999, נכללו 412 מבוגרים בריאים בני 48 בממוצע, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות:
בכל אחת מהדיאטות המשתתפים צרכו נתרן בשלוש רמות שונות - 50, 100 ו-150 מילימול/יום עבור דיאטה של 2,100 קלוריות - כל אחת למשך 30 יום עם חמישה ימי הפרדה ביניהן. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.
Peng AW, et al. Effects of the DASH Diet and Sodium Intake on Bloating: Results From the DASH-Sodium Trial. Am J Gastroenterol. 2019 Jul;114(7):1109-1115.
בסקירה מוצגות העדויות בהתייחס לקשר בין שלושה דפוסי תזונה - הדיאטה הים-תיכונית, דיאטת DASH ודיאטת MIND* - לבין הסיכון להידרדרות קוגניטיבית, דמנציה ואלצהיימר. בסקירה נכללו 50 מחקרים תצפיתיים וארבעה מחקרים אקראיים מבוקרים. להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.
van den Brink AC, Brouwer-Brolsma EM, Berendsen AAM, van de Rest O. The Mediterranean, Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), and Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay (MIND) Diets Are Associated with Less Cognitive Decline and a Lower Risk of Alzheimer's Disease-A Review. Adv Nutr. 2019 Jun 18.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדקה ההשפעה של הגבלה קלורית ושל רמת החלבון בתזונה על גורם הגדילה IGF-1 בקרב מבוגרים מעל גיל 18. ממצאים קודמים מצביעים על כך שרמת IGF-1 נמוכה עשויה להיות קשורה בתוחלת חיים ארוכה יותר.
Kazemi A, Speakman JR, Soltani S, Djafarian K. Effect of calorie restriction or protein intake on circulating levels of insulin like growth factor I in humans: A systematic review and meta-analysis. Clin Nutr. 2019 Aug 10.
במחקר אקראי מבוקר, שנערך בהולנד, נבדקה ההשפעה של תוסף ויטמין D על מדדי דיכאון ותפקוד גופני בקרב קשישים, הסובלים מחסר ויטמין D. במחקר נכללו 155 משתתפים בגילאי 60-80, שאובחנו עם תסמיני דיכאון בעלי משמעות קלינית, מגבלה תפקודית ורמת ויטמין D של 15-50/70 ננומול/ליטר (בהתאם לעונת השנה). המשתתפים קיבלו באופן אקראי ויטמין D במינון 1,200 יחב"ל/יום או פלסבו - למשך 12 חודשים.
נמצא כי קרא עוד.
de Koning EJ, et al. Vitamin D supplementation for the prevention of depression and poor physical function in older persons: the D-Vitaal study, a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr. 2019 Nov 1;110(5):1119-1130.
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של תוסף פוליקוסנול להורדת לחץ הדם. פוליקוסנול הינה שרשרת פחממתית ארוכה, המופקת מקנה סוכר והמוכרת להורדת כולסטרול, כאשר ישנן עדויות להשְפעתה המיטיבה גם על לחץ הדם. בסקירה נכללו 19 מחקרים, בהם 2,426 משתתפים בריאים או עם מצבים בריאותיים שונים - כולל יתר שומנים בדם, יתר לחץ דם, סוכרת ומחלת לב כלילית. במחקרים השונים ניתן תוסף פוליקוסנול במינון 5-20 מ"ג/יום למשך 3-54 שבועות.
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
Askarpour M, et al. Policosanol supplementation significantly improves blood pressure among adults: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:89-97.
במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה לראשונה ההשפעה של תוסף כונדרויטין, שאינו מופק מן החי, בקרב משתתפים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך, הסובלים מעודף משקל. החוקרים מסבירים כי בשל האיכות הנמוכה של תוספי כונדרויטין רבים והיבטים של בטיחות הקשורים למוצרים המופקים מן החי, התעורר עניין בתוספים שאינם מופקים מן החי. התוסף ®Mythocondro הינו פוליסכריד דמוי כונדרויטין, המופק בתהליך התססה טבעי. במחקר נכללו 60 מטופלים, אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 600 מ"ג/יום או פלסבו - למשך 12 שבועות. רמת הכאב ותפקוד הברך הוערכו באמצעות מדד WOMAC (ציון בסקאלה של 0-96, ציון גבוה יותר מבטא מצב חמור יותר) ומדד TLKS (ציון בסקאלה של 0-100, ציון גבוה יותר מבטא שיפור משמעותי יותר).
נמצא כי קרא עוד.
Rondanelli M, et al. Effectiveness of Non-Animal Chondroitin Sulfate Supplementation in the Treatment of Moderate Knee Osteoarthritis in a Group of Overweight Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Study. Nutrients. 2019 Aug 29;11(9).
בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות של ארומתרפיה לשיפור איכות השינה. בסקירה נכללו 31 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 2,389 משתתפים. ב-18 מהמחקרים נכללו מטופלים המאושפזים בבית חולים וב-13 מחקרים נכללו אוכלוסיות אחרות כגון אחיות, נשים לאחר לידה או קשישים. לבנדר וברגמוט היו השמנים השכיחים ביותר, כאשר ב-17 מהמחקרים נעשה שימוש בשמן אתרי יחיד וב-14 מחקרים נעשה שימוש בתערובת שמנים (כגון לבנדר, ברגמוט ותפוז או לבנדר, ברגמוט וגרניום או לבנדר וקמומיל). ב-15 מהמחקרים ניתן טיפול ארומתרפי בהרחה, ב-8 מחקרים בצורות שימוש אחרות, כולל עיסוי, אמבט או בליעה, וב-8 מחקרים נוספים נעשה טיפול משולב, כגון עיסוי או הרחה בשילוב עם אמבט. במרבית המחקרים קבוצת הביקורת לא קיבלה כל טיפול, כאשר בחלק מהמחקרים ניתן פלסבו או טיפול תרופתי (דיאזפאם).
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.
Lin PC, Lee PH, Tseng SJ, Lin YM, Chen SR, Hou WH. Effects of aromatherapy on sleep quality: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:156-166.
במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תכניות התערבות שונות על מדדים פסיכולוגיים, בקרב ילדים עם עודף משקל ושמנות. במחקר נכללו 175 ילדים בני כ-10 בממוצע, 73% מהם עם שמנות, אשר חולקו אקראית להשתתפות באחת משתי תכנית לאחר שעות הלימודים למשך 8 חודשים:
מדדי המטרה - כולל תסמיני דיכאון, ביטויי כעס, תחושת ערך עצמי ואיכות החיים - נמדדו בתחילת התכנית ובסיומה. נמצא כי קרא עוד.
Williams CF, Bustamante EE, Waller JL, Davis CL. Exercise effects on quality of life, mood, and self-worth in overweight children: the SMART randomized controlled trial. Transl Behav Med. 2019 May 16;9(3):451-459.
בסקירה מוצגות העדויות בהתייחס להשפעה של שמנות על ההתפתחות, הטיפול, והתוצאות של הפרעות הקשורות בעמוד השדרה (כגון degenerative disk disease, degenerative spondylolisthesis). במסגרת הסקירה דנים החוקרים בהשפעה של שמנות על פתולוגיות של עמוד השדרה והמנגנונים המעורבים. לרוב, מדובר בשילוב של גורמים שונים (מולטיפקטוריאלי), ביניהם: שינויים ביו-מכאניים כתוצאה מעומס גדול יותר על עמוד השדרה ומסת שריר נמוכה יותר, הבדלים ביו-כימיים ומטבוליים הקשורים בעיקר בהימצאות שומן סביב עמוד השרה ובפעילות של ציטוקינים פרו-דלקתיים, וכן הפרעות בזרימת הדם כתוצאה מטרשת עורקים ורמות סוכר גבוהות. ישנן עדויות לכך שלירידה במשקל השפעה מיטיבה על התסמינים.
בהמשך, דנים החוקרים בהשפעה של שמנות על הסיבוכים לאחר ניתוח בעמוד השדרה - גם באופן ישיר כתוצאה מהשמנות עצמה וגם באופן עקיף כתוצאה מתחלואה נלווית כגון מחלת לב כלילית, סוכרת, סרטן ומחלות ריאה. מעבר לכך, ניכר כי קרא עוד.
Jain D, Berven S. Effect of Obesity on the Development, Management, and Outcomes of Spinal Disorders. J Am Acad Orthop Surg. 2019 Jun 1;27(11):e499-e506.
במחקר אורך מבוסס אוכלוסייה, שנערך באוסטרליה, נבדק הקשר בין שמנות לבין התפתחות קטרקט על רקע הזדקנות. המחקר נערך בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית (חלוקה אקראית של המשתתפים על סמך מאפיינים גנטיים), המאפשרת לבחון האם לקשר יש בסיס סיבתי. במחקר נכללו הנתונים של 3,654 המשתתפים בתחילת המחקר בין השנים 1992-1994, אחריהם נערך מעקב במשך 5 ו-10 שנים.
במודל המבוסס על מאפיין גנטי ספציפי, הקשור במסת השומן ובשמנות קרא עוד.
Tan AG, et al. Evaluating the associations between obesity and age-related cataract: a Mendelian randomization study. Am J Clin Nutr. 2019 Oct 1;110(4):969-976.
וכעת, עוד כותרות...
במחקר רטרוספקטיבי, שנערך בקרב 309 מבוגרים עם אבחנה חדשה של צליאק, מראים החוקרים כי גם מטופלים ללא תסמיני צליאק קלאסיים סובלים מחסרים תזונתיים כגון אבץ, נחושת, פולאט ו-B12.
Bledsoe AC, et al. Micronutrient Deficiencies Are Common in Contemporary Celiac Disease Despite Lack of Overt Malabsorption Symptoms. Mayo Clin Proc. 2019 Jun 12. pii: S0025-6196(19)30121-1.
במחקר מעבדה מדגימים החוקרים כי בתמ"ל על בסיס חלב עיזים ישנם אוליגוסכרידים בכמות הדומה לחלב עיזים טרי, חלקם בעלי מבנה דומה לאלה המצויים בחלב אם. לאוליגוסכרידים אלה השפעה פרוביוטית מיטיבה, שעשויה לתרום להתפתחות בריאה של מעי התינוק.
Leong A, et al. Oligosaccharides in goats' milk-based infant formula and their prebiotic and anti-infection properties. Br J Nutr. 2019 Aug 28;122(4):441-449.
בסקירה מוצגות העדויות הקליניות הראשוניות והמוגבלות לגבי התועלת הבריאותית של תוספי שום המופקים בתהליך של יישון או של התססה, בדגש על הפחתת מדדי סיכון קרדיווסקולרי.
Vlachojannis C, Schoenenberger AW, Erne P, Chrubasik-Hausmann S. Preliminary evidence of the clinical effectiveness of odourless garlic. Phytother Res. 2019 Sep;33(9):2179-2191.
במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי תוספי שום עשויים לתרום לירידה ברמות השומנים בדם ולתרום לשיקום הרכב ומגוון חיידקי המעי.
Chen K, et al. Preventive Effects and Mechanisms of Garlic on Dyslipidemia and Gut Microbiome Dysbiosis. Nutrients. 2019 May 29;11(6). Pii: E1225. Doi: 10.3390/nu11061225.
בסקירה דנים החוקרים במנגנונים המולקולריים העומדים בבסיס ההשפעה המיטיבה של רכיבים סאפונינים צמחיים כנגד גידולים סרטניים ופעילותם להגברת יעילות הכימותרפיה.
Koczurkiewicz P, et al. Saponins as chemosensitizing substances that improve effectiveness and selectivity of anticancer drug-Minireview of in vitro studies. Phytother Res. 2019 Sep;33(9):2141-2151.
בסקירה דנים החוקרים בהשפעה המגינה של חומצה רוזמרינית על הכבד, תוך התייחסות למנגנוני הפעולה המעורבים.
Elufioye TO, Habtemariam S. Hepatoprotective effects of rosmarinic acid: Insight into its mechanisms of action. Biomed Pharmacother. 2019 Apr;112:108600.