עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2023 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 30/10/2023

 

היתרונות של מיינדפוּלנס | ההשפעה הבריאותית של רימון | השימוש בתפוחים במחקר הקליני

 

היתרונות של מיינדפולנס:

מיינדפולנס לשיפור הבריאות הנפשית בגיל השלישי,

ההשפעה של מיינדפולנס בקרב נשים בהריון,

תכנית מיינדפולנס לילדים בבית ספר יסודי,

מדיטציית מיינפולנס לשיפור הבריאות הנפשית בקרב סטודנטים,

מיינדפולנס למטופלים עם מיגרנה כרונית,

ומהי התרומה של מיינדפולנס לטיפול באינסומניה?

 

ההשפעה הבריאותית המיטיבה של רימון:

תוסף תזונה לטיפול במצבי עייפות,

תוסף טבעי לשיפור היכולת הגופנית והמנטלית בקרב קשישים,

מיץ רימון לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות,

מיצוי רימון למטופלים עם כבד שומני,

וההשפעה המטבולית של משקה עשיר בפוֹליפנוֹלים.

 

השימוש בתפוחים במחקר קליני:

ההשפעה הקוגניטיבית של מיצוי פרי הקפה ותפוח,

ההשפעה של מיץ עשיר בנוגדי חמצון,

ההשפעה של פרי עשיר בסיבים לעומת מיץ על פעילות המעי,

והאם דיאטה עשירה ב-SCFA תורמת לשיפור הפעילות החיסונית?

 

היתרונות של מיינדפוּלנס

 

מיינדפוּלנס לשיפור הבריאות הנפשית בגיל השלישי

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התועלת של מיינדפולנס לשיפור הבריאות הנפשית בקרב קשישים עם מוגבלויות המתגוררים במוסדות גריאטריים.

במחקר נכללו 77 משתתפים מעל גיל 65 אשר חולקו אקראית להשתתפות בתכנית מיינדפולנס בת 8 שבועות המותאמת לקשישים, או לקבוצת הביקורת. 

תכנית המיינדפולנס כללה מפגש קבוצתי שבועי של שעה במהלכו המשתתפים קיבלו הדרכה וביצעו תרגול, וקבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול הסטנדרטי וכן שיחה שבועית של 10-15 דקות עם צוות המחקר בנושאים כלליים.  

מדדים של דיכאון (GDS-SF) חרדה (STAI) ותחושת רווחה נפשית (SWBS) נבדקו כל 4 שבועות – בתחילת המחקר, באמצע תקופת ההתערבות, בסיומה ולאחר 4 שבועות נוספים של מעקב.

נמצא כי בקבוצת המיינדפולנס חל שיפור בבריאות הנפשית של המשתתפים בהשוואה לקבוצת הביקורת שהתבטאה ברמה נמוכה יותר של חרדה, בפחות תסמיני דיכאון ובשיפור תחושת הרווחה הנפשית.

החוקרים מסכמים כי לתרגול מיינפולנס הייתה השפעה מיטיבה על הבריאות הנפשית בקרב קשישים עם מוגבלויות והם ממליצים על שילוב התכנית כחלק מהטיפול השגרתי במוסדות גריאטריים. 

Hsiung Y, Chen YH, Lin LC, Wang YH. Effects of Mindfulness-Based Elder Care (MBEC) on symptoms of depression and anxiety and spiritual well-being of institutionalized seniors with disabilities: a randomized controlled trial. BMC Geriatr. 2023 Aug 18;23(1):497.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37596549/

 

 

ההשפעה של מיינדפוּלנס בקרב נשים בהריוֹן

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תכנית מיינדפולנס בתקופת ההריון על הבריאות הנפשית לאחר הלידה בקרב נשים עם נטייה להפרעות במצב הרוח ולחרדה.

במחקר נכללו 102 נשים בהריון אשר חולקו אקראית לתכנית מיינדפולנס בת 8 שבועות או לקבוצת הביקורת שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי. 

כל המשתתפות התבקשו לדווח על רמת הסטרס, חרדה הקשורה להריון ותסמיני דיכאון בתחילת המחקר, בסיום ההתערבות ובשבוע 36 להריון. רמת הסטרס, תסמיני דיכאון ואיכות הקשר עם התינוק נמדדה חודשיים2 ו-4 חודשים לאחר הלידה.

נמצא כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, נשים שהשתתפו בתכנית המיינדפולנס דיווחו על רמה נמוכה יותר של סטרס, חרדה ודיכאון לפני הלידה ועל רמה נמוכה יותר סטרס ודיכאון לאחר הלידה. לא נמצא הבדל מובהק בין הקבוצות בהתייחס לקשר עם התינוק.

החוקרים מסכמים כי תכנית מיינדפולנס לנשים בהריון הינה אסטרטגיה נוחה ויעילה לשיפור המצב הנפשי בתקופת ההריון ועשויה לתרום למניעה או לטיפול בהפרעות מצב רוח וחרדה

Pan WL, Lin LC, Kuo LY, Chiu MJ, Ling PY. Effects of a prenatal mindfulness program on longitudinal changes in stress, anxiety, depression, and mother-infant bonding of women with a tendency to perinatal mood and anxiety disorder: a randomized controlled trial. BMC Pregnancy Childbirth. 2023 Jul 31;23(1):547.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37525110/

 

 

תכנית מיינדפוּלנס לילדים בבית ספר יסודי

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של התערבות מבוססת מיינדפולנס בבית הספר על ההתפתחות החברתית-רגשית והלימודית של ילדים.

במחקר נכללו 313 ילדים בגיל 7-12 משני בתי ספר יסודיים במדריד. הכיתות חולקו אקראית להשתתפות בתכנית מיינדפולנס בת 8 שבועות או לקבוצת ביקורת שהייתה בהמתנה להשתתפות בתכנית.

הילדים התבקשו לדווח על כישורי מיינדפולנס (למשל גמישות מחשבתית) ותחושת רווחה (למשל חרדה ושביעות רצון) והמורים העריכו את היכולת החברתית-רגשית (למשל ויסות רגשי, בעיות חברתיות), תחושת הרווחה (תסמינים רגשיים) וההישגים הלימודיים של הילדים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

מדיטציית מיינדפוּלנס לשיפור הבריאות הנפשית בקרב סטודנטים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של מדיטציית מיינדפולנס לשיפור הבריאות הנפשית בקרב סטודנטים לסיעוד. החוקרים מציינים כי סטודנטים לסיעוד נוטים לסבול משיעור גבוה יותר של בעיות נפשיות בהשוואה לסטודנטים אחרים.  

המחקר נערך באופן ממוחשב בקרב 195 סטודנטים לסיעוד מרחבי ארה"ב אשר התנדבו למחקר, הגיל הממוצע היה 32 ו-180 מהמשתתפים היו נשים.

המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת והתבקשו להקשיב ל-10 דקות של מדיטציית מיינדפולנס (קבוצת הביקורת) או לתכנים הקשורים לסיעוד (קבוצת הביקורת) לפחות 3 פעמים בשבוע במשך 4 שבועות, כאשר בכל שבוע נשלחו למשתתפים תכנים חדשים. בסיום תקופת ההתערבות כל המשתתפים התבקשו לענות על שאלון להערכת תסמיני דיכאון, חרדה וסטרס.   

נמצא כי קרא עוד.

 

מיינדפוּלנס למטופלים עם מִיגרנה כרונית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של מיינדפולנס בקרב מטופלים עם מיגרנה כרונית וכאבי ראש על רקע שימוש יתר בתרופות.

במחקר נכללו 177 מטופלים אשר חולקו אקראית לקבלת הטיפול הסטנדרטי שכלל גמילה משימוש יתר בתרופות, קבלת ייעוץ והדרכה וטיפול תרופתי מונע, או לקבוצת ההתערבות שקיבלה בנוסף תכנית מיינדפולנס שכללה 6 מפגשים קבוצתיים ותרגול יומי במשך 7-10 דקות.

יעילות ההתערבות הוגדרה כירידה בתדירות כאבי הראש של 50% לפחות לאחר 12 חודשים, ובנוסף נאספו נתונים לגבי נטילת תרופות, איכות חיים, הפרעה בתפקוד, דיכאון וחרדה, תגובת כאב בעור, מודעות, קושי לעבוד ונטל כספי של המחלה.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

מהי התרומה של מיינדפוּלנס לטיפול באינסוֹמניה?

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה התועלת של מיינדפולנס לטיפול באינסומניה בקרב חולי טרשת נפוצה.

במחקר נכללו 53 משתתפים אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצת ההתערבות השתתפה בתכנית מבוססת מיינדפולנס לטיפול באינסומניה הכוללת 10 מפגשים שבועיים של שעתיים כל אחד, וקבוצת הביקורת השתתפה במפגש אחד של שעה בנושא של היגיינת שינה.

בסיום ההתערבות גם קבוצת הביקורת השתתפה בתכנית המיינדפולנס והנתונים של שתי הקבוצות אוחדו לצורך הניתוח.

מדד המטרה המרכזי היה יעילות השינה אשר נמדדה באמצעות שעון דופק (Fitbit) במהלך 16 שבועות.

באופן כללי קרא עוד.

 

ההשפעה הבריאותית המיטיבה של רימון

 

תוסף תזונה לטיפול במצבי עייפוּת

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף תזונה המבוסס על מיצוי רימון, ויטמיני B וויטמין C (Improve™) לטיפול במצבים של עייפות ממושכת.

במחקר נכללו 58 משתתפים בגיל 18 עד 75 הסובלים מעייפות ממושכת ברמה קלה עד בינונית. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת התוסף או פלסבו למשך 56 יום, עם מעקב למשך 28 ימים נוספים. התוסף ניתן במינון של 1.6 גרם ליום, כאשר כל מנה מהתוסף הכילה 500 מ"ג מיצוי רימון, 200 מ"ג ויטמין C, 16 מ"ג ניאצין, 7 מ"ג ויטמין B2, 6 מ"ג ויטמין B5, 5.55 מ"ג ויטמין B1, 4 מ"ג ויטמין B6, 200 מק"ג חומצה פולית, 50 מק"ג ביוטין ו-12.5 מק"ג ויטמין B12.

מדדים סובייקטיביים של עייפות וסמנים בדם נבדקו בתחילת המחקר, לאחר 28 ו-56 יום ובסיום תקופת המעקב (28 יום לאחר סיום ההתערבות).

נטילת התוסף קרא עוד.

 

 

תוסף טבעי לשיפור היכולת הגופנית והמנטלית בקרב קשישים

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של מיצוי תפוז ורימון על היכולת הגופנית והמנטלית בקרב קשישים.

במחקר נכללו 36 משתתפים בריאים בגיל 60 עד 75. כל המשתתפים נטלו את התוסף או פלסבו במינון 2 כמוסות ליום לפני ארוחת הבוקר יחד עם 200 מ"ל מים, כל אחד למשך 4 שבועות עם הפרדה של 4 שבועות לפחות בין התנאים.

התוסף Actiful® הכיל מינון יומי של 500 מ"ג מיצוי תפוז (citrus sinensis) ו-200 מ"ג מיצוי רימון. 

נמצא כי קרא עוד.

 

 

מיץ רימון לנשים עם תסמונת השחלוֹת הפוליציסטיות

במחקר אקראי מבוקר שנערך באיראן נבדקה ההשפעה של מיץ רימון מרוכז על מדדי דלקת ועקה חמצונית ועל הפעילות ההורמונלית בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) הסובלות מעודף משקל או שמנות.

במחקר נכללו 44 נשים בגיל 18 עד 40 עם BMI מעל 25 המאובחנות עם PCOS.

המשתתפות חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שקיבלה 45 מ"ל ליום למשך 8 שבועות מיץ רימון מרוכז, או לקבוצת הביקורת שלא קיבלה כל התערבות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

מיצוי רימון למטופלים עם כבד שוּמני

להלן שני מחקרים העוסקים בהשפעה של רימון בהקשר למחלת כבד שומני.

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך באיראן נבדקה ההשפעה של מיצוי רימון על סמנים הקשורים למחלת כבד שומני לא אלכוהולית (NAFLD).

במחקר נכללו 44 משתתפים בגיל 18 עד 65 עם BMI בטווח של 25 עד 40 אשר מאובחנים עם NAFLD.

המשתתפים חולקו אקראית לקבלת 450 מ"ג ליום מיצוי רימון או פלסבו למשך 12 שבועות.

נמצא כי קרא עוד.

 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך באיראן נבדקה ההשפעה של מיצוי קליפת רימון על מצב הכבד ועל גורמי הסיכון לתסמונת המטבולית בקרב מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית (NAFLD).

במחקר נכללו 76 משתתפים בני 43 בממוצע. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת 1,500 מ"ג ליום מיצוי קליפת רימון או פלסבו למשך 8 שבועות כחלק מדיאטת הרזיה הכוללת הפחתה של 500 קלוריות ליום.

החוקרים בדקו את ההשפעה על הפרעות בעיכול, הצריכה התזונתית, פרופיל השומנים ומדדי הסוכר, לחץ הדם, הרכב הגוף, תנגודת לאינסולין ומדדים של כבד שומני.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה המטבולית של משקה עשיר בפוֹליפנוֹלים

במחקר אקראי מבוקר שנערך בגרְמניה נבדקה ההשפעה של משקה עשיר בפוֹליפנוֹלים על המטבוליזם של שומנים ועל ה-DNA.

במחקר נכללו 36 גברים בריאים אשר חולקו אקראית לצריכת 750 מ"ל ליום משקה עשיר בפוֹליפנוֹלים שמקורם בפירות יער וברימון, או משקה פלסבו, למשך 8 שבועות.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

השימוש בתפוחים במחקר קליני

 

ההשפעה הקוגניטיבית של מיצוי פרי הקפה ותפוח

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של מיצוי פרי הקפה בשילוב מיצוי תפוח על התפקוד הקוגניטיבי ומצב הרוח בקרב מבוגרים בריאים. במחקרים קודמים נמצא כי פוֹליפנוֹלים המצויים בפרי הקפה ובתפוח תרמו לשיפור במצב הרוח ולהגברת זרימת הדם במוח באוכלוסייה בריאה. 

במחקר נכללו 46 משתתפים בריאים בגיל 18 עד 49 אשר קיבלו בארבעה מועדים שונים באופן חד פעמי:

  • מיצוי פרי הקפה במינון 1,110 מ"ג
  • מיצוי פרי הקפה במינון 1,100 מ"ג + מיצוי תפוח במינון 275 מ"ג
  • מיצוי פרי הקפה במינון 100 מ"ג + מיצוי תפוח במינון 275 מ"ג
  • פלסבו

התפקוד הקוגניטיבי ומצב הרוח הוערכו לפני הנטילה ולאחר 1, 3 ו-6 שעות.

נמצא קרא עוד.

 

 

 

ההשפעה של מיץ עשיר בנוגדי חמצון

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של מיץ עשיר בנוגדי חמצון על הרכב הגוף, פרופיל השומנים, מדדי הסוכר וסמנים של פעילות דלקתית ועקה חמצונית.

במחקר נכללו 24 משתתפים בריאים בגיל 18 עד 65 עם BMI של 19 עד 30.

כל המשתתפים קיבלו דיאטה ים-תיכונית מאוזנת עם או בלי 250 מ"ל ליום מיץ המכיל תפוח ותפוז ברגמוט, כל תנאי למשך שבועיים עם הפרדה של 3 שבועות בין התנאים. 

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של פרי עשיר בסיבים לעומת מיץ על פעילות המעי

בשני ניסויים אקראיים מוצלבים נבדקה ההשפעה של צריכת סיבים מפירות על פעילות המעי בקרב מבוגרים בריאים.

בניסוי הראשון נכללו 91 משתתפים אשר צרכו תפוז בשתי צורות – מיץ נטול סיבים או פרי המכיל 10 גרם סיבים ליום, כל תנאי למשך 4 שבועות עם הפרדה של 3 שבועות בין התנאים.

בניסוי השני נכללו 90 משתתפים אשר צרכו תפוח בשתי צורות – מיץ נטול סיבים או פרי המכיל 10 גרם סיבים ליום, כל תנאי למשך 4 שבועות עם הפרדה של 3 שבועות בין התנאים.

במהלך תקופת המחקר המשתתפים תיעדו ביומן את פעילות המעי ואת התסמינים במערכת העיכול ומילאו יומני אכילה במשך 3 ימים. בנוסף, בכל ניסוי נאספו דגימות צואה מתת-מדגם של משתתפים לצורך הערכת ההשפעה על חיידקי המעי ועל חומצות המרה.

בשני הניסויים קרא עוד.

 

 

האם דיאטה עשירה ב-SCFA תורמת לשיפור הפעילות החיסונית?

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של העלאת החשיפה התזונתית לחומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA) על פעילות התסיסה במעי ועל תאי מערכת החיסון.

החוקרים מסבירים כי במודלים של בעלי חיים נמצאה השפעה מווסתת חיסונית ל-SCFA, אולם העדויות בבני אדם מוגבלות.

במחקר נכללו 22 משתתפים בריאים בגיל 18 עד 45 אשר צרכו דיאטה עשירה או דלה ב-SCFA, כל אחת למשך 21 יום עם הפרדה של 21 יום בין התנאים. המקורות ל-SCFA בדיאטה היו עמילן עמיד, אינולין וחומץ תפוחים.

בתחילת ובסיום כל תקופת התערבות נמדד ריכוז ה-SCFA בדם ובצואה והוערכה הפעילות החיסונית בתאי הדם הפריפריים.

נמצא כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם