עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2021 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 24/11/2021

 

במרכז הסקירה השבוע - מחלות לב וכלי דם:
הנחיות תזונתיות לשמירה על בריאות קרדיווסקולרית,
תוסף ל-ארגינין למטופלים עם אי ספיקת לב,
תחליפי מלח להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי,
והקשר המפתיע בין צריכת שוקולד והסיכון למחלת לב כלילית.

 

בהמשך מחקרים על סוכרת ותחלואה מטבולית:
השפעה מיטיבה לקקאו בקרב חולי סוכרת סוג 2,
אומגה 3 להגנה עצבית בקרב חולי סוכרת סוג 1,
ותוסף שום לטיפול בתסמונת המטבולית.

 

שתי סקירות מקיפות על טיפול בתסמונת המעי הרגיש:
אסטרטגיות תזונתיות שונות לטיפול בתסמונת המעי הרגיש,
וסינביוטיקה לטיפול בתסמונת המעי הרגיש.

 

מגוון מחקרים וסקירות בנושאים שונים:
אבץ למניעה או לטיפול בזיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה,
היישומים הקליניים של קו-אנזים Q10,
רפלקסולוגיה להקלה על כאב לאחר ניתוח מעקפים,
תוסף ג'ינג'ר להקלה על תסמיני דיספפסיה תפקודית,
ושילוב רכיבים טבעיים לשיפור התגובה למצבי סטרס.

 

נסכם בחידושים בטיפול הטבעי בקורונה:
מחקרים קליניים להערכת ההשפעה של רפואת צמחים למניעה ולטיפול במחלת הקורונה,
והטיפול הנטורופתי בחולי קורונה.

 

 

הנחיות תזונתיות לשמירה על בריאות קרדיווסקולרית

בהצהרה מדעית פרסם איגוד הלב האמריקאי (AHA) את ההנחיות התזונתיות לשמירה על בריאות קרדיווסקולרית לשנת 2021. צוות המומחים כותב כי תזונה לא איכותית קשורה באופן הדוק בסיכון מוגבר לתחלואה ולתמותה קרדיווסקולרית. בהצהרה זאת הם מדגישים את החשיבות של דפוס התזונה הכולל מעבר למזונות או רכיבים תזונתיים ספציפיים, את התפקיד המרכזי של התזונה בראשית החיים, מפרטים את הבסיס של דפוס תזונה התורם לבריאות הלב ודנים באתגרים העומדים בפני היישום של דפוס תזונה זה. 
בהתבסס על העדויות המחקריות הקיימות, להלן ההנחיות התזונתיות העיקריות:
1. התאימו את הצריכה וההוצאה הקלורית לשמירה על משקל גוף בריא. 
2. הקפידו על אכילה מרובה ומגוונת של פירות וירקות. 
3. בחרו במוצרים ובמזונות העשויים מדגנים מלאים. 
4. בחרו במקורות איכותיים לחלבון – בדגש על חלבון מהצומח, צריכה קבועה של דגים ומוצרי חלב דלי שומן. לאוכלי הבשר והעוף, יש לבחור נתחים דלי שומן ולא מעובדים. 
5. השתמשו בשמנים נוזליים מהצומח על פני שמנים טרופיים (קוקוס, דקל) ושומנים מוקשים חלקית. 
6. בחרו במזונות עם רמת עיבוד נמוכה על פני מזונות אולטרה-מעובדים.
7. צמצמו את הצריכה של מזונות ומשקאות עם סוכר מוסף.
8. הכינו ובחרו במזונות עם מעט או ללא מלח. 
9. אין המלצה להתחיל בצריכת אלכוהול, לאלו שכן צורכים יש להמעיט בצריכה.
10. מומלץ להקפיד על המלצות אלה באופן בלתי תלוי במקום בו המזון מיוצר או נאכל. 

הם מדגישים כי לאור האתגרים הקיימים בצריכה של דפוס תזונה בריא, יש לפעול ליצירת סביבה המאפשרת, על פני מגבילה, צריכה של דפוס תזונה בריא בקרב כלל האוכלוסייה

Lichtenstein AH, Appel LJ, Vadiveloo M, Hu FB, Kris-Etherton PM, Rebholz CM, Sacks FM, Thorndike AN, Van Horn L, Wylie-Rosett J; American Heart Association Council on Lifestyle and Cardiometabolic Health; Council on Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology; Council on Cardiovascular Radiology and Intervention; Council on Clinical Cardiology; and Stroke Council. 2021 Dietary Guidance to Improve Cardiovascular Health: A Scientific Statement From the American Heart Association. Circulation. 2021 Nov 2:CIR0000000000001031.https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34724806/

 

 

תוסף ל-ארְגינין למטופלים עם אי ספִיקת לב

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף ל-ארגינין על התפקוד הקרדיווסקולרי ועל איכות החיים בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב על רקע איסכמי. החוקרים מסבירים כי חומצת האמינו ל-ארגינין משמשת ליצירת nitric oxide (NO) והשְֹפעתה על התפקוד הקרדיווסקולרי הינה בעיקר דרך ה-NO אך גם באמצעות פעילות נוגדת יתר לחץ דם ונוגדת חמצון.
במחקר נכללו 50 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת שלושה גרם/יום תוסף ל-ארגינין או פלסבו למשך עשרה שבועות. השְֹפעת ההתערבות הוערכה באמצעות השינוי בתפקוד הלבבי (בדיקת אקו לב ומבחן הליכה), בלחץ הדם ובמדד איכות החיים. 
להלן סיכום הממצאים:
בהשוואה לפלסבו, בקבוצת ההתערבות חל שיפור מובהק במדדים הלבביים, כולל במקטע הפליטה (ejection fraction), בתפקוד החדר השמאלי בלב ובפגיעה הדיאסטולית, וכן מגמת שיפור בשינוי בממדי החדר השמאלי בדיאסטולה (LVDd). 
נמצא שיפור מובהק בקבוצת ההתערבות בתפקוד הגופני, בציון הכללי ובאיכות החיים בהשוואה לפלסבו. 
החוקרים מסכמים כי נטילת תוסף ל-ארגינין למשך עשרה שבועות עשויה לתרום לשיפור התפקוד והשיקום הלבבי ואיכות החיים בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב.  
המחקר מומן על ידי אוניברסיטה באיראן והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים. 

Salmani M, Alipoor E, Navid H, Farahbakhsh P, Yaseri M, Imani H. Effect of l-arginine on cardiac reverse remodeling and quality of life in patients with heart failure. Clin Nutr. 2021 May;40(5):3037-3044. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33610421/

 


תחליפי מלח להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר אקראי פתוח שנערך בסין נבדקה ההשפעה של השימוש בתחליפי מלח על הסיכון לאירוע קרדיווסקולרי ולתמותה. החוקרים מציינים, כי תחליפי מלח בהם מופחתת כמות הנתרן נמצאו יעילים להורדת לחץ הדם, אולם בטיחותם והשְֹפעתם הקרדיווסקולרית אינה ידועה. 
במחקר נכללו משתתפים מ-600 כפרים בסין הנמצאים בסיכון קרדיווסקולרי (לאחר אירוע שבץ, מעל גיל 60 או עם יתר לחץ דם). הכפרים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שכללה שימוש בתחליף מלח (75% נתרן כלורי ו-25% אשלגן כלורי) או לקבוצת הביקורת שכללה שימוש במלח רגיל (100% נתרן כלורי). מדד המטרה העיקרי היא שיעור מקרי השבץ והמדדים המשניים כללו אירוע קרדיווסקולרי ותמותה מכל גורם. הבטיחות הוערכה באמצעות שיעור המקרים של היפרקלמיה. סך הכול נכללו במחקר 20,995 משתתפים בני 65 בממוצע, מחציתם נשים, 73% מהם עם רקע של שבץ ו-88% עם רקע של יתר לחץ דם. משך המעקב הממוצע היה 4.74 שנים. 
להלן הממצאים העיקריים קרא עוד.

Neal B, Wu Y, Feng X, Zhang R, Zhang Y, Shi J, Zhang J, Tian M, Huang L, Li Z, Yu Y, Zhao Y, Zhou B, Sun J, Liu Y, Yin X, Hao Z, Yu J, Li KC, Zhang X, Duan P, Wang F, Ma B, Shi W, Di Tanna GL, Stepien S, Shan S, Pearson SA, Li N, Yan LL, Labarthe D, Elliott P. Effect of Salt Substitution on Cardiovascular Events and Death. N Engl J Med. 2021 Sep 16;385(12):1067-1077.

 

צריכת שוקולד קשורה בסיכון מופחת למחלת לב כלילית

כחלק ממחקר עוקבה גדול שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין צריכת שוקולד ובין הסיכון למחלת לב כלילית. במחקר נכללו הנתונים של 188,447 יוצאי צבא המשתתפים במחקר Million Veteran Program, במסגרתו נבדק כיצד גנטיקה, אורח חיים ושירות צבאי משפיעים על בריאות ותחלואה. החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים הראו כי מוצרי קקאו עשויים לתרום לבריאות הקרדיווסקולרית באוכלוסייה הכללית, אולם אין עדויות לכך באוכלוסייה המטופלת במערכת הבריאות הלאומית. 
כל המשתתפים במחקר מילאו שאלוני תזונה והיו ללא היסטוריה של מחלת לב כלילית בתחילת תקופת המעקב. המידע הרפואי נאסף באמצעות הרשומות הרפואיות האלקטרוניות. 
נמצא כי קרא עוד.

Ho YL, Nguyen XT, Yan JQ, Vassy JL, Gagnon DR, Gaziano JM, Wilson PW, Cho K, Djoussé L. Chocolate consumption and risk of coronary artery disease: the Million Veteran Program. Am J Clin Nutr. 2021 May;113(5):1137-1144.

 

השפעה מיטיבה לקקאו בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של קקאו על פרופיל השומנים, המדדים הגליקמיים ולחץ הדם בקרב חולי סוכרת סוג 2. פולי הקקאו עשירים בפלבונואידים שנמצאו בעלי השפעה בריאותית מיטיבה, כולל מניעת חמצון LDL והיצמדות טסיות, וכן שיפור זרימת הדם ולחץ הדם, הרגישות לאינסולין, תפקוד האנדותל, הפחתת תהליכי דלקת, ושמירה על פעילות המוח ומניעת הפרעות נוירולוגיות. 
במטה-אנליזה נכללו שמונה מחקרים בהם 433 משתתפים בגילאי 30 עד 80. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של קקאו בצורת אבקה, מוצקי קקאו או שוקולד, במינון של 1 עד 45 גרם/יום למשך 2 עד 12 שבועות. 
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Darand M, Hajizadeh Oghaz M, Hadi A, Atefi M, Amani R. The effect of cocoa/dark chocolate consumption on lipid profile, glycemia, and blood pressure in diabetic patients: A meta-analysis of observational studies. Phytother Res. 2021 Oct;35(10):5487-5501.
 

אוֹמגה 3 להגנה עצבית בקרב חולי סוּכרת סוג 1

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההגנה העצבית של תוסף אומגה 3 בקרב חולי סוכרת סוג 1. החוקרים מציינים כי במחקרים קודמים שנערכו במודלים של בעלי חיים הודגם כי תוספי אומגה 3 הובילו להאטת שינויים במבנה ובתפקוד של תאי עצב ולשיקום הפגיעה בתאי עצב ברשתית. במחקרים קליניים נמצאה השפעה מיטיבה לאומגה 3 במצבים של נוירופתיה היקפית שאינה על רקע סוכרת וכן הודגמה השפעה מיטיבה ראשונית על תאי העצב ברשתית. 
במחקר זה נכללו 43 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף שמן דגים במינון 1,800 מ"ג/יום או פלסבו (600 מ"ג/יום שמן זית) למשך 180 יום. השְֹפעת הטיפול הוערכה באמצעות מדדים הקשורים בפעילות העצבית בעין. 
החוקרים מראים כי בסיום תקופת ההתערבות חלה קרא עוד.

Britten-Jones AC, Kamel JT, Roberts LJ, Braat S, Craig JP, MacIsaac RJ, Downie LE. Investigating the Neuroprotective Effect of Oral Omega-3 Fatty Acid Supplementation in Type 1 Diabetes (nPROOFS1): A Randomized Placebo-Controlled Trial. Diabetes. 2021 Aug;70(8):1794-1806.


 

תוסף שום לטיפול בתסמונת המטבולית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של נטילת תוסף שום בקרב מטופלים עם תסמונת מטבולית. ממצאים קודמים מצביעים על ההשפעה המיטיבה של שום ורכיביו הפעילים בהתייחס למגוון רחב של מצבים, כולל טרשת עורקים, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם ותנגודת לאינסולין. במחקר נכללו 90 מטופלים בני 45 בממוצע עם אבחנה של תסמונת מטבולית. 
המשתתפים חולקו אקראית לקבלת 1,600 מ"ג/יום אבקת שום או פלסבו למשך שלושה חודשים. מדדי המטרה העיקריים היו מאפייני התסמונת המטבולית, ובנוסף נבדקה ההשפעה על תנגודת לאינסולין, המדד לכבד שומני ורמת התיאבון. 
נמצא כי קרא עוד

Sangouni AA, Alizadeh M, Jamalzehi A, Parastouei K. Effects of garlic powder supplementation on metabolic syndrome components, insulin resistance, fatty liver index, and appetite in subjects with metabolic syndrome: A randomized clinical trial. Phytother Res. 2021 Aug;35(8):4433-4441. 



אסטרטגיות תזונתיות שונות לטיפול בתסמונת המעי הרָגיש

בסקירה בוחנים החוקרים את ההשפעה של גישות תזונתיות שונות על תסמינים של מעי רגיש (IBS) ועל אוכלוסיית חיידקי המעי. החוקרים מסבירים כי לחיידקי המעי תפקיד משמעותי בהגנה מפני פתוגנים, כאשר שינויים בהרכב אוכלוסיית חיידקי המעי נמצאו קשורים בהתפתחות של תסמונת המעי הרגיש. ידוע כי לתזונה השפעה על פרופיל חיידקי המעי, אולם אין מספיק עדויות לגבי ההשפעה של אסטרטגיות תזונתיות שונות בקרב מטופלים הסובלים ממעי רגיש.
במסגרת הסקירה מתארים החוקרים בקצרה את הרכב ותפקידי חיידקי המעי באופן כללי, וכן במצבים של IBS, תוך התמקדות במצבים עם דומיננטיות של שלשול (IBS-D). בחלקה השני של הסקירה מוצגים פרוטוקולים תזונתיים המשמשים לטיפול ב-IBS-D: ההמלצות התזונתיות המסורתיות, דיאטה דלת FODMAP, דיאטה נטולת גלוטן, דיאטה דלה מאוד בפחמימות, דיאטה נטולת לקטוז, ודיאטה נטולת פרוקטוז. בהמשך, מפורטים הממצאים לגבי ההשפעה על אוכלוסיית חיידקי המעי של פרוטוקולים אלה וגישות תזונתיות נוספות, כולל דיאטה ים-תיכונית, תזונה טבעונית או צמחונית, ותזונה מערבית. 
מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Altomare A, Di Rosa C, Imperia E, Emerenziani S, Cicala M, Guarino MPL. Diarrhea Predominant-Irritable Bowel Syndrome (IBS-D): Effects of Different Nutritional Patterns on Intestinal Dysbiosis and Symptoms. Nutrients. 2021 Apr 29;13(5):1506.

 

סינביוטיקה לטיפול בתסמונת המעי הרָגיש

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות העדכניות בהתייחס למנגנוני הפעולה של פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה וסינביוטיקה (טיפול משולב בפרוביוטיקה ובפרה-ביוטיקה), בהקשר לתסמונת המעי הרגיש (IBS), תוך דיון בממצאים הקליניים העוסקים בהשפעה של סינביוטיקה בקרב מטופלים עם IBS. במסגרת הסקירה מפורט התפקיד של פרוביוטיקה בפתופיזיולוגיה של IBS, כולל השפעה על אוכלוסיית חיידקי המעי, על תפקוד מחסום המעי, על הפעילות החיסונית במעי, על אי נוחות בטנית ותנועתיות המעי, ועל ציר המעי-מוח. 
בחלקה השני של הסקירה מוצגים מחקרים קליניים הבוחנים את ההשפעה של סינביוטיקה כטיפול ב-IBS. באופן כללי עולה מהמחקרים כי קרא עוד.

 Simon E, Călinoiu LF, Mitrea L, Vodnar DC. Probiotics, Prebiotics, and Synbiotics: Implications and Beneficial Effects against Irritable Bowel Syndrome. Nutrients. 2021 Jun 20;13(6):2112.

 

 

מהי התועלת של אָבץ למניעה או לטיפול בזיהומים נגיפיים בדרכי הנשימה?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה התועלת של נטילת תוספי אבץ למניעה או לטיפול בזיהומים נגיפיים אקוטיים בדרכי הנשימה. בסקירה נכללו 28 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 5,446 משתתפים בריאים באופן כללי עם תסמינים קלים עד בינוניים במערכת הנשימה. למרות העניין המרכזי בנגיף הקורונה (SARS-CoV-2), אף אחד מהמשתתפים לא אובחן כחולה קורונה. במחקרים אלה נעשה שימוש בתוספי אבץ בצורות שונות, כולל לכסניות, ספריי אף וכמוסות ג'ל. המינון הפומי שניתן למניעה היה 15 או 45 מ"ג/יום למשך 7 או 12 חודשים, בהתאמה; לכסניות תת-לשוניות למניעה או לטיפול בהצטננות (rhinovirus) ניתנו במינון 45 או 300 מ"ג/יום לתקופה של עד 14 יום; ספריי אף למניעה או לטיפול ניתן במינון נמוך יותר של 0.9-2.6 מ"ג/יום.
להלן הממצאים העיקריים קרא עוד.

Hunter J, Arentz S, Goldenberg J, Yang G, Beardsley J, Myers SP, Mertz D, Leeder S. Zinc for the prevention or treatment of acute viral respiratory tract infections in adults: a rapid systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. BMJ Open. 2021 Nov 2;11(11):e047474.


 

היישומים הקליניים של קוֹ-אנזים Q10

בסקירה דנים החוקרים ביישומים הקליניים של קו-אנזים Q10 במגוון מצבים בריאותיים, מעבר לתחלואה קרדיווסקולרית. קו-אנזים Q10 הינו קו-פקטור חיוני בתהליך הנשימה התאית (בשלב המכונה זרחון חמצוני) אשר נמצא בריכוז גבוה בכבד, בלב ובכליות. לקו-אנזים Q10 פעילות נוגדת דלקת ונוגדת חמצון, המסייעת למניעת הפגיעה החמצונית של רדיקלים חופשיים ותהליכים דלקתיים. לפיכך, מחקרים שונים הדגימו כי ריכוז גבוה יותר בדם של קו-אנזים Q10 הינו בעל השפעה מיטיבה במגוון מצבים בריאותיים. 
במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים הקליניים בהתייחס להשפעה של קו-אנזים Q10 בהתייחס למיגרנה; למצבים שונים של עייפות; למחלות נוירו-דגנרטיביות כולל פרקינסון, הנטינגטון, אלצהיימר, טרשת נפוצה ונוירופתיה; לסרטן; לפוריות; למחלת דופיטרן; ולסכיזופרניה. בהתאם לממצאים הקיימים, החוקרים קובעים כי קרא עוד.

Testai L, Martelli A, Flori L, Cicero AFG, Colletti A. Coenzyme Q10: Clinical Applications beyond Cardiovascular Diseases. Nutrients. 2021 May 17;13(5):1697.


 

רפלקסולוגיה להקלה על כאב לאחר ניתוח מעקפים

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של רפלקסולוגיה על היארעות של דליריום ועל איכות השינה בקרב מטופלים העוברים ניתוח לבבי. במחקר נכללו 60 מטופלים בני 64 בממוצע אשר חולקו אקראית לקבוצת הרפלקסולוגיה או לקבוצת הביקורת. 
ההתערבות כללה טיפול רפלקסולוגי במשך 15 דקות לכל רגל בשני ימים רצופים שלאחר ניתוח מעקפים, ללא התערבות בקבוצת הביקורת. מדד המטרה העיקרי היה היארעות של דליריום, ובנוסף הוערכה איכות השינה ורמת הכאב. 
נמצא כי קרא עוד.

Fazlollah A, Babatabar Darzi H, Heidaranlu E, Moradian ST. The effect of foot reflexology massage on delirium and sleep quality following cardiac surgery: A randomized clinical trial. Complement Ther Med. 2021 Aug;60:102738. 


 

תוסף גִ'ינג'ר להקלה על תסמיני דיספפסיה תפקודית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה הבטיחות והיעילות של תוסף ג'ינג'ר (Zingiber officinale) בקרב מטופלים עם דיספפסיה תפקודית. התוסף OLNP-06 מכיל מיצוי ג'ינג'ר מתוקנן ל-26% ג'ינְג'רולים. במחקר נכללו 50 מטופלים בגילאי 18 עד 55 אשר חולקו אקראית לקבלת התוסף במינון 200 מ"ג פעמיים ביום או לקבוצת הביקורת שקיבלה פלסבו. 
לאחר ארבעה שבועות נמצא כי קרא עוד.

Panda MPharm SK, Nirvanashetty PhD S, Parachur BTech VA, Krishnamoorthy MPharm C, Dey MSc S. A Randomized, Double-Blind, Placebo Controlled, Parallel-Group, Comparative Clinical Study to Evaluate the Efficacy and Safety of OLNP-06 versus Placebo in Subjects with Functional Dyspepsia. J Diet Suppl. 2020 Dec 11:1-13. 

 

שילוב רכיבים טבעיים לשיפור התגובה למצבי סְטרס

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של שילוב מגנזיום וויטמיני B, תה ירוק ורודיולה (Rhodiola rosea) לשיפור התגובה לסטרס. החוקרים מסבירים כי מגנזיום, תה ירוק ורודיולה נמצאו, כל אחד בנפרד, בעלי השפעה מיטיבה כנגד סטרס וחרדה אולם לא נבדקה ההשפעה המשולבת שלהם. 
במחקר נכללו 100 משתתפים בריאים המאופיינים ברמת סטרס בינונית אשר חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר. כל משתתף נטל באופן חד פעמי אחד מהבאים:
1. 150 מ"ג מגנזיום אלמנטלי בשילוב ויטמיני B (0.7 מ"ג ויטמין B6, 0.1 מ"ג חומצה פולית ו-1.25 מק"ג ויטמין B12) + 125 מ"ג תה ירוק + 222 מ"ג רודיולה
2. מגנזיום בשילוב ויטמיני B + רודיולה
3. מגנזיום בשילוב ויטמיני B + תה ירוק
4. פלסבו
לאחר מכן, כל המשתתפים ביצעו מטלה מובנית הגורמת לסטרס, ונמדדה התגובה באמצעות בדיקת EEG, מצב הרוח, לחץ הדם, קצב הלב ורמת הקורטיזול ברוק. נמצא כי קרא עוד.

Boyle NB, Billington J, Lawton C, Quadt F, Dye L. A combination of green tea, rhodiola, magnesium and B vitamins modulates brain activity and protects against the effects of induced social stress in healthy volunteers. Nutr Neurosci. 2021 Apr 26:1-15. 



מחקרים קליניים להערכת ההשפעה של רפואת צמחים לטיפול במחלת הקורונה ולמניעתה 

במאמר המפורסם בכתב העת של ארגון הרופאים האמריקאי (JAMA), מציגה הכותבת סדרה של ניסויים קליניים בשלב 1 הנערכים בימים אלה בקליפורניה, לבדיקת ההשפעה של פטריות וצמחי מרפא סיניים לטיפול בחולי קורונה (COVID-19). המחקר, אשר מכונה MACH-19 (Mushrooms and Chinese Herbs for COVID-19) כולל שני ניסויים שנערכים כעת בקרב חולים במצב קל עד בינוני, ושני ניסויים נוספים מתוכננים להערכת היעילות של שימוש בפטריות מרפא במקביל למתן חיסון. 
בניסוי הראשון בוחנים החוקרים את ההשפעה של שילוב שתי פטריות מרפא, קוריולוס (Trametes versicolor) ו-Fomitopsis officinalis. החוקרים מסבירים כי קרא עוד.

Slomski A. Trials Test Mushrooms and Herbs as Anti-COVID-19 Agents. JAMA. 2021 Nov 3.

 

הטיפול הנטורופתי בחולי קורונה

בניתוח תצפיתי רטרוספקטיבי של הרשומות הרפואיות נבדקה ההשפעה של טיפול נטורופתי בחולי קורונה במצב קל עד בינוני. הכותבים בחנו את הנתונים של 30 מטופלים אשר נוטלים תוספי תזונה, צמחי מרפא ופרוביוטיקה במסגרת הטיפול במרפאה נטורופתית באזור כפרי בארה"ב. המטרה העיקרית הייתה להעריך את בטיחות הטיפול הנטורופתי, ובנוסף נבדקו גם השינויים בתסמינים, שיעור המטופלים עם החמרה במחלה, היארעות של תסמונת קורונה מתמשכת וזמן להחלמה. 
גיל החולים הממוצע היה 46, התסמינים השכיחים ביותר היו עייפות, כאבי שרירים, שיעול יבש, חום, צמרמורת וקוצר נשימה, כאשר 70% מהמשתתפים סבלו מחמישה או יותר תסמינים. מבין כלל המשתתפים במחקר, 63% סבלו מתחלואה נלווית, בעיקר יתר לחץ דם, מחלות קרדיווסקולריות, שמנות ומחלות נשימה. ממוצע ויטמין D בדם היה 50 ננוגרם/מ"ל, כאשר בקרב 60% מהמשתתפים הרמה הייתה תקינה (מעל 30 ננוגרם/מ"ל). באופן בלתי תלוי בתסמיני קורונה, 57% מהמשתתפים נטלו טיפול תרופתי ו-93% מהם נטלו תוספים שונים, כולל ויטמינים ו/או מינרלים שונים (87%), ויטמין D (70%), אומגה 3 (63%), צמחי מרפא (57%), פרוביוטיקה (37%), חומצות אמינו (33%) ואנזימי עיכול (20%). 
לכל מטופל חולה קורונה הותאם טיפול אישי בהתבסס על פרוטוקול רחב הכולל המלצות תזונתיות (שילוב של ציר עצמות, סלק ועלים ירוקים בתפריט), ותוספי תזונה בדגש על ויטמינים, פרוביוטיקה וצמחי מרפא. הפרוטוקול כלל גם טיפול תוך-ורידי למטופלים במצב קשה יותר ועם תחלואה נלווית. פרוטוקול הטיפול מפורט בהרחבה בגוף המאמר. החוקרים מדווחים על קרא עוד.

Barber MS, Barrett R, Bradley RD, Walker E. A naturopathic treatment approach to mild and moderate COVID-19: A retrospective chart review. Complement Ther Med. 2021 Nov 5:102788




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם