עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2020 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 01/07/2020

בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו, סקירות ומחקרים קליניים במגוון נושאים: 

האם חמוציות ודובדבנים יעילים להורדת לחץ הדם? 

האם פורמולה צמחית יעילה לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית בברך? 

האם תוסף צמחי יעיל להעצמת התפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים בריאים? 

מהי ההשפעה של מיץ אסאי ומיץ דקל על מדדים מטבוליים ועל הפעילות נוגדת החמצון? 

מהי ההשפעה של פרוביוטיקה בקרב מבוגרים עם טרום-סוכרת

האם תוסף MSM יעיל להגנה מפני הזדקנות העור? 

מהי התרומה של תזונה מופחתת פחמימות לבריאות העצם? 

האם תכנית מיינדפולנס לשיפור איכות החיים יעילה בקרב נשים עם בעיות פוריות? 

האם תוספים נוגדי חמצון יעילים לשיפור פוריות הגבר? 

והאם פורמולות צמחיות יעילות לירידה במשקל? 

 

בנוסף, נציג מחקרים מסוגים שונים, בנושאים הבאים: 

האם תזונה צמחונית קשורה בסיכון מופחת לשבץ?

האם תזונה עשירה בטופו ובאיזופלבונים קשורה בסיכון מופחת למחלת לב כלילית? 

האם שיפור אורח החיים מסייע להפחתת הסיכון לפרפור עליות? 

האם הנקה בלעדית קשורה בסיכון מופחת להתפתחות אלרגיות נשימתיות ואסתמה?

והאם הקשר בין השמנה ותהליכי דלקת מושפע מויטמין D

 

בכותרות השבוע: 

תוספי קפה ירוק לשיפור איזון הסוכר,

פירות הדר לשיפור המדדים האנתרופומטריים,

התרומה של פרה-ביוטיקה לירידה במשקל,

השמנה בטנית קשורה בסיכון מוגבר לאירוע קרדיווסקולרי,

שמנות בילדות עלולה לפגוע בתפקודי הריאות,

ותזונה עשירה באשלגן למטופלים בסיכון למחלת כליות. 

 

 

חמוציות ודובדבנים להורדת לחץ הדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של צריכת פירות ספציפיים על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים. בסקירה נכללו 45 מחקרים, בהם נכללו משתתפים בריאים (13 מחקרים) או משתתפים עם מגוון מצבים בריאותיים, כגון סיכון קרדיווסקולרי גבוה ותסמונת מטבולית. במחקרים אלה נערכה התערבות של שבוע לפחות (57 יום בממוצע), בה נבדקה ההשפעה של פירות (פירות יער, פירות הדר או דובדבנים) על תפקוד כלי הדם, לחץ הדם, פרופיל השומנים בדם ומדדי דלקת. מנגנוני הפעולה המעורבים כוללים השפעה מעכבת של פלבונואידים (ביניהם אנתוציאנידינים) על הביטוי של גנים דלקתיים, הפחתת עקה חמצונית, השפעה על אנזימים המעורבים בתהליכי עיכול פחמימות ובהיווצרות תאי קצף, וכן הגברת הסינתזה של nitric oxide בעקבות צריכת אנתוציאנינים.  

ב-32 מהמחקרים נעשה שימוש במיץ פרי וב-13 מחקרים בפרי השלם או בפרי מיובש בהקפאה. 

להלן סיכום הממצאים

  • מניתוח תוצאות המחקרים עולה כי העשרת התזונה בפירות הייתה מלווה בשיפור תפקוד כלי הדם (נמצאו תוצאות חיוביות ב-8 מחקרים), בשיפור פרופיל השומנים ומדדי דלקת (14 מחקרים) ובשיפור לחץ הדם (10 מחקרים). 

  • במטה-אנליזה, בה נכללו 38 מהמחקרים, נמצא כי צריכת פירות יער (סוגים שונים) הייתה מלווה בירידה ממוצעת של 3.68 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי ו-1.52 מ"מ כספית בלחץ הדם הדיאסטולי. 

  • בניתוח לפי תת-קבוצות נמצא כי השפעה זו הייתה מוגבלת למחקרים בהם ניתן מיץ חמוציות (ירידה של 1.52 ו-1.78 מ"מ כספית, בהתאמה) ומיץ דובדבנים (ירידה של 3.11 מ"מ כספית בלחץ הדם הסיסטולי). 

  • לא נמצאו השפעות מובהקות נוספות לפירות אחרים או על מדדים אחרים. 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על התרומה של מיץ חמוציות ומיץ דובדבנים להפחתת לחץ הדם.    

החוקרים מדווחים על העדר מימון למחקר או ניגודי אינטרסים. 

Wang Y, Gallegos JL, Haskell-Ramsay C, Lodge JK. Effects of chronic consumption of specific fruit (berries, citrus and cherries) on CVD risk factors: a systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials [published online ahead of print, 2020 Jun 13]. Eur J Nutr. 2020;10.1007/s00394-020-02299-w. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32535781/

 

 

פורמולה צמחית לטיפול בדלקת מִפרקים נִיוונית בברך

במחקר כפול-סמיות מבוקר נבדקה ההשפעה של פורמולת צמחי מרפא, בהשוואה לטיפול תרופתי, על המדד הדלקתי PGE2, בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים ניוונית בברך. במחקר נכללו 60 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת למשך 4 שבועות. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו פורמולת צמחי מרפא (®Mixodin) במינון של 2 כמוסות ליום לאחר הארוחה - כל כמוסה מכילה 300 מ"ג כורכומין, 7.5 מ"ג ג'ינג'רול ו-3.75 מ"ג פיפרין. המשתתפים בקבוצת הביקורת קיבלו נפרוקסן (תרופה נוגדת דלקת שאינה סטרואידית) במינון 250 מ"ג פעמיים ביום. 

נמצא כי בשתי הקבוצות חלה ירידה מובהקת במדד הדלקתי PGE2, ללא הבדל מובהק בין הקבוצות. החוקרים מציינים כי לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות במאפיינים התזונתיים במהלך תקופת ההתערבות. 

החוקרים מסיקים כי השימוש בפורמולה היה יעיל לשיפור המדד הדלקתי PGE2 במידה דומה לטיפול התרופתי.    

המחקר מומן על ידי אוניברסיטה באיראן והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים. 

Heidari-Beni M, Moravejolahkami AR, Gorgian P, Askari G, Tarrahi MJ, Bahreini-Esfahani N. Herbal formulation "turmeric extract, black pepper, and ginger" versus Naproxen for chronic knee osteoarthritis: A randomized, double-blind, controlled clinical trial [published online ahead of print, 2020 Mar 16]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6671. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32180294/

 

 

תוסף צמחי להעצמת התפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים בריאים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף צמחי על התפקוד הקוגניטיבי, בקרב משתתפים בריאים. במחקר נכללו 31 משתתפים בגילאי 40-80, אשר חולקו אקראית לצריכת התוסף או פלסבו - 3 כמוסות פעם ביום, למשך 12 שבועות. כל כמוסה של התוסף הכילה 68 מ"ג ג'ינסנג סיבירי (Eleutherococcus senticosus) ו-7 מ"ג Drynaria fortune. החוקרים מציינים כי מחקרים קודמים הראו כי מיצוי מיימי של ג'ינסנג סיבירי הגביר את היכולת הקוגניטיבית במודל של עכברים בריאים, מיצוי מיימי של Drynaria fortune שיפר את תפקודי הזיכרון במודל של עכברים עם אלצהיימר, ולשניהם נמצאה השפעה סינרגיסטית מיטיבה על הזיכרון ותגובת הסטרס במודל עכברים. לפיכך, למרות שאין עדויות קליניות, משוער כי שילוב צמחים אלה יהיה יעיל לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בבני אדם. 

במחקר הנוכחי נמצא כי קרא עוד.    

Tohda C, Matsui M, Inada Y, Yang X, Kuboyama T, Kimbara Y, Watari H. Combined Treatment with Two Water Extracts of Eleutherococcus senticosus Leaf and Rhizome of Drynaria fortunei Enhances Cognitive Function: A Placebo-Controlled, Randomized, Double-Blind Study in Healthy Adults. Nutrients. 2020; 12(2):303.

 

 

ההשפעה של מיץ אסאי ומיץ דקל על מדדים מטבוליים ועל הפעילות נוגדת החמצון

במחקר אקראי מוצלב, שנערך בברזיל, נבדקה ההשפעה של שני מיצי פירות, המופקים מפרי דקלים מהזן Euterpe, על רמת הגלוקוז בצום, פרופיל השומנים ומדדי עקה חמצונית, בקרב משתתפים בריאים. במחקר נכללו 30 משתתפים, אשר התבקשו לצרוך 200 מ"ל/יום מיץ אסאי (Euterpe Oleracea) או juçara (Euterpe Edulis*) - כל אחד למשך 4 שבועות עם 4 שבועות הפרדה ביניהם. לפני ואחרי כל תקופת התערבות נערכה בדיקת דם. 

להלן סיכום הממצאים:  קרא עוד.

de Liz S, Cardoso AL, Copetti CLK, et al. Açaí (Euterpe oleracea Mart.) and juçara (Euterpe edulis Mart.) juices improved HDL-c levels and antioxidant defense of healthy adults in a 4-week randomized cross-over study [published online ahead of print, 2020 Apr 11]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30162-X. 

 

 

השפעה מיטיבה לפרוֹביוטיקה בקרב מבוגרים עם טרום-סוּכרת

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צריכת יוגורט עם פרוביוטיקה על איזון הסוכר ומדדי הדלקת, בקרב מבוגרים עם טרום-סוכרת. במחקר נכללו 130 מבוגרים בגילאי 20-64, אשר חולקו באופן אקראי לצריכת 112 גרם/יום יוגורט עם או בלי פרוביוטיקה – לפחות 5 מיליארד חיידקים מהזן Lactobacillus plantarum - למשך 12 שבועות. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.. 

Toshimitsu T, Gotou A, Sashihara T, Hachimura S, Shioya N, Suzuki S, Asami Y. Effects of 12-Week Ingestion of Yogurt Containing Lactobacillus plantarum OLL2712 on Glucose Metabolism and Chronic Inflammation in Prediabetic Adults: A Randomized Placebo-Controlled Trial. Nutrients. 2020; 12(2):374.

 

 

תוסף MSM להגנה מפני הזדקנוּת העור

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בשני שלבים, נבדקה היעילות של תוסף (MSM (methylsulfonylmethane להגנה מפני הזדקנות העור. MSM הינה תרכובת גופרית אורגנית, הקיימת במזונות טריים כגון פירות וירקות וגם בבשר ובמוצרי חלב ואשר מוכרת לטיפול בכאבי מפרקים, לשיפור הפעילות החיסונית, בתזונת ספורט ובתהליכי ההזדקנות. 

בשלב הראשון בוצע מחקר פיילוט, בו נכללו 20 נשים בגילאי 35-59, אשר נטלו 3 גרם ליום MSM או פלסבו למשך 16 שבועות. נמצא כי בהשוואה לפלסבו, נטילת MSM הייתה מלווה בשיפור מובהק במדדים של הזדקנות העור, כולל קמטים בפנים וחספוס של העור. 

בשלב השני נבדקה ההשפעה של מינון גבוה לעומת נמוך, ובו 63 נשים חולקו אקראית לנטילת 1 או 3 גרם ליום MSM למשך 16 שבועות. השְפעת התוסף נבדקה באופן אובייקטיבי וכן באמצעות הערכה קלינית של מומחים והתפיסה העצמית של המשתתפות. נמצא כי קרא עוד.

Muizzuddin N, Benjamin R. Beauty from within: Oral administration of a sulfur-containing supplement methylsulfonylmethane improves signs of skin ageing [published online ahead of print, 2020 Feb 21]. Int J Vitam Nutr Res. 2020;1–10. 

 

 

 

התרומה של תזונה מופחתת פחמימות לשמירה על בריאות העצם

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של התערבות תזונתית על מדדי בריאות העצם, בקרב נשים לאחר גיל המעבר, הסובלות מצפיפות עצם נמוכה (אוסטאופניה) בחוליות עמוד השדרה. במחקר נכללו 108 נשים, אחריהן נערך מעקב במשך חודש על מנת לזהות את דפוסי התזונה שלהן. לאחר מכן, המשתתפות חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר - קבוצת ביקורת, תזונה מופחתת פחמימות, תזונה מופחתת חלבון ותזונה מופחתת נתרן – למשך 3 חודשים. 

בניתוח ביוכימי מראים החוקרים כי תזונה מופחתת פחמימות הייתה מלווה בשיפור מדדים של בריאות העצם – עלייה ברמת האוסטאוקלצין (חלבון המעורב בבניית עצם) וירידה במדד NTX (המעיד על צפיפות עצם נמוכה), ואילו תזונה מופחתת חלבון הייתה מלווה בהחמרה של מדדים אלה. בעניין החלבון מסבירים החוקרים כי אמנם דיאטות עתירות חלבון עלולות להיות בעלות פוטנציאל מזיק לבריאות העצם, בעיקר בשל הוצאת סידן מהעצם. אולם, לפי תוצאות מחקר פרמינגהם על אוסטאופורוזיס, עם מעקב במשך 12 שנים, הסיקו כי קרא עוד.

Islamoglu AH, Garipagaoglu M, Bicer HS, Kurtulus D, Ozturk M, Gunes FE. The effects of dietary changes on bone markers in postmenopausal vertebral osteopenia [published online ahead of print, 2020 Apr 8]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30156-4. 

 

 

תכנית מיינדפוּלנס לשיפור איכות החיים בקרב נשים עם בעיות פוריות

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של תכנית מיינדפולנס להפגת מתחים (MBSR) לשיפור איכות החיים, בקרב נשים הסובלות מבעיות פוריות. במחקר נכללו 36 נשים, המטופלות במרכז לבעיות פוריות בבית חולים באיראן.  

הנשים חולקו אקראית להשתתפות בתכנית המיינדפולנס או בקבוצת הביקורת. בשתי הקבוצות הנשים השתתפו בשמונה מפגשים שבועיים באורך שעתיים כל אחד - של מיינדפולנס או של ייעוץ סטנדרטי. הנשים התבקשו למלא שאלון סטנדרטי להערכת איכות החיים לפני (T1) ואחרי (T2) ההתערבות, וחודש לאחר סיומה (T3). 

נמצא כי קרא עוד.

Hosseini MS, Mousavi P, Hekmat K, Haghighyzadeh MH, Johari Fard R, Mohammad Jafari R. Effects of a short-term mindfulness-based stress reduction program on the quality of life of women with infertility: A randomized controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2020;50:102403. 

 

 

תוספים נוגדי חמצון לא נמצאו יעילים לשיפור פוריות הגבר

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוספים נוגדי חמצון לטיפול בגברים עם בעיות פוריות. במחקר נכללו 174 גברים מתשעה מרכזים לטיפול בבעיות פוריות בארה"ב, בעלי מדדי פוריות נמוכים. הגברים חולקו אקראית לקבלת פלסבו או תוסף נוגדי חמצון המכיל ויטמין C במינון יומי של 500 מ"ג, ויטמין E במינון של 400 מ"ג, סלניום במינון של  0.20 מ"ג, ל-קרניטין במינון של 1,000 מ"ג, אבץ במינון של  20 מ"ג, חומצה פולית במינון של 1,000 מק"ג ו-ליקופן במינון של 10 מ"ג. המשתתפים נטלו את התוסף למשך 3 חודשים לפחות ולא יותר מ-6 חודשים, כאשר בשלושת החודשים הראשונים הזוגות ניסו להיכנס להריון באופן טבעי ובשלושת החודשים לאחר מכן באמצעות שימוש בקלומיפן ציטראט (תרופה משרה ביוץ) והזרעה תוך-רחמית. מדד המטרה העיקרי היה לידת תינוק חי, ובנוסף נבדק שיעור הכניסה להריון במהלך 6 חודשים וכן מדדי הזרע ושבירות DNA בשלושת החודשים הראשונים להתערבות.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Steiner AZ, Hansen KR, Barnhart KT, et al. The effect of antioxidants on male factor infertility: the Males, Antioxidants, and Infertility (MOXI) randomized clinical trial. Fertil Steril. 2020;113(3):552–560.e3. 

 

 

לא נמצאה תמיכה מחקרית לשימוש בפורמולות צמחיות לירידה במשקל

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכו העדויות בהתייחס ליעילות ולבטיחות של טיפולים צמחיים לירידה במשקל. בסקירה נכללו 54 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נכללו משתתפים בריאים או עם עודף משקל ושמנות. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו מגוון רחב של פורמולות צמחי מרפא, כאשר הצמחים השכיחים ביותר היו תה ירוק (12 מחקרים), גרסיניה קמבוג'יה (11 מחקרים), שעועית (7 מחקרים) ושרביטן סיני (5 מחקרים). החוקרים ביצעו מטה-אנליזה עבור טיפולים צמחיים אשר נבדקו בארבעה מחקרים לפחות. יעילות קלינית נקבעה כהפרש ממוצע של לפחות 2.5 ק"ג במשקל. 

הממצאים המרכזיים שנמצאו בסקירה:קרא עוד.

Maunder A, Bessell E, Lauche R, Adams J, Sainsbury A, Fuller NR. Effectiveness of herbal medicines for weight loss: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials [published online ahead of print, 2020 Jan 27]. Diabetes Obes Metab. 2020;10.1111/dom.13973. 

 

 

תזונה צמחונית קשורה בסיכון מופחת לשַבץ

במחקר, המבוסס על הנתונים משני מחקרי עוקבה שנערכו בטאיוואן, נבדק הקשר בין תזונה צמחונית לבין הסיכון לשבץ והאם קשר זה תלוי ברמת הצריכה של ויטמין B12. במחקר נכללו הנתונים של 5,050 משתתפים, אחריהם נערך מעקב במשך 6 שנים בממוצע, ושל 8,302 משתתפים אחריהם נערך מעקב במשך 8 שנים בממוצע. כל המשתתפים מילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר, ומקרי השבץ והתחלואה הנלווית תועדו באמצעות נתוני הביטוח הרפואי הלאומי. בנוסף, הרמה בדם של ויטמין B12, חומצה פולית והומוציסטאין נבדקה בקרב תת-מדגם של 1,528 משתתפים ממחקר העוקבה הראשון. 

להלן הממצאים המרכזייםקרא עוד.

Chiu THT, Chang HR, Wang LY, Chang CC, Lin MN, Lin CL. Vegetarian diet and incidence of total, ischemic, and hemorrhagic stroke in 2 cohorts in Taiwan. Neurology. 2020;94(11):e1112-e1121. 

 

 

תזונה עשירה בטופו ובאיזופלבונים קשורה בסיכון מופחת למחלת לב כלִילית

במחקר, המבוסס על הנתונים משלושה מחקרי עוקבה גדולים שנערכו בארה"ב, נבדק הקשר בין צריכת מוצרי סויה ואיזופלבונים לבין הסיכון למחלת לב כלילית. בניתוח נכללו הנתונים של 74,241 נשים ממחקר האחיות (28 שנות מעקב), 94,233 נשים ממחקר האחיות השני (22 שנות מעקב), ו-42,226 גברים ממחקר אנשי מקצועות הבריאות (26 שנות מעקב). כל המשתתפים היו ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית או סרטן בתחילת המחקר, ומילאו שאלוני תזונה כל 2-4 שנים במהלך תקופת המעקב. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Ma L, Liu G, Ding M, et al. Isoflavone Intake and the Risk of Coronary Heart Disease in US Men and Women: Results From 3 Prospective Cohort Studies. Circulation. 2020;141(14):1127–1137. 

 

 

שיפור אורח החיים להפחתת הסיכון לפרפור עליות

במסמך מדעי מטעם איגוד הלב האמריקאי (AHA) מוצגות העדויות המחקריות והמלצות לשיפור אורח החיים במטרה להפחית את הסיכון לפרפור עליות (AF), שהינה הצורה השכיחה ביותר של הפרעות קצב בלב וקשורה בסיכון מוגבר לתחלואה, לתמותה ולשימוש בשירותי הבריאות. צוות המומחים מציין כי נעשים צעדים משמעותיים למניעת שבץ ולהשגת שליטה בהפרעות קצב, אולם ישנה עלייה בשכיחות של גורמי הסיכון לפרפור עליות, כולל קרא עוד.

Chung MK, Eckhardt LL, Chen LY, et al. Lifestyle and Risk Factor Modification for Reduction of Atrial Fibrillation: A Scientific Statement From the American Heart Association [published online ahead of print, 2020 Mar 9]. Circulation. 2020;CIR0000000000000748. 

 

 

הנָקה בלעדית קשורה בסיכון מופחת להתפתחות אלרגִיות נשימתיות ואסְתמה

במחקר אורך נבדק הקשר בין הנקה לבין התפתחות אלרגיות נשימתיות ואסתמה בקרב ילדים בארה"ב. במחקר נכללו הנתונים של 1,177 צמדי אם-ילד, כאשר האמהות דיווחו על הנקה פעם בחודש בשנת החיים הראשונה ועל הופעת אסתמה ואלרגיות בגיל 6. נמצא כי 33% מהתינוקות ינקו בלעדית עד גיל 3 חודשים, ומבין כלל הילדים 21% אובחנו עם אלרגיות נשימתיות ו-11% עם אסתמה עד גיל 6. עוד נמצא כי קרא עוד.

Bigman G. Exclusive breastfeeding for the first 3 months of life may reduce the risk of respiratory allergies and some asthma in children at the age of 6 years [published online ahead of print, 2020 Mar 3]. Acta Paediatr. 2020;10.1111/apa.15162. 

 

 

הקשר בין השְמנה ותהליכי דלקת אינו מושפע מוִיטמין D

במחקר תצפיתי, שכלל ניתוח בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית (שימוש במאפיינים גנטיים להערכת יחסי סיבה ותוצאה), נבדקה ההשפעה של ויטמין D על הקשר בין השמנה לבין תהליכים דלקתיים. 

בהתבסס על נתוני המעקב מלידה ועד גיל 31 של 3,586 משתתפים במחקר עוקבה שנערך בפינלנד, החוקרים בדקו את הקשר בין רמת ויטמין D בדם, BMI ו-16 מדדי דלקת. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Palaniswamy S, Gill D, De Silva NM, et al. Could vitamin D reduce obesity-associated inflammation? Observational and Mendelian randomization study. Am J Clin Nutr. 2020;111(5):1036-1047. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

תוספי קפה ירוק לשיפור איזון הסוכר

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של עשרה מחקרים אקראיים מבוקרים נמצא כי נטילת תוספי קפה ירוק הייתה מלווה בשיפור מובהק ברמת הגלוקוז בצום. שיפור ברמת האינסולין נמצא במינונים גבוהים של מעל 400 מ"ג/יום. 

Chen Y, Zhao Y, Wang Y, et al. The influence of green coffee bean extract supplementation on blood glucose levels: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials [published online ahead of print, 2020 Mar 11]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6667. 

 

 

פירות הדר לשיפור המדדים האנתרופומטריים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 13 מחקרים אקראיים מבוקרים נמצא כי צריכת פירות הדר בתזונה או כתוסף הייתה מלווה בשיפור מובהק במדדים האנתרופומטריים, כולל משקל, BMI והיקף מותניים. 

Wang X, Li D, Liu F, Cui Y, Li X. Dietary citrus and/or its extracts intake contributed to weight control: Evidence from a systematic review and meta-analysis of 13 randomized clinical trials [published online ahead of print, 2020 Mar 17]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6673. 

 

 

התרומה של פרה-ביוטיקה לירידה במשקל

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 150 משתתפים עם שמנות, אשר צרכו דיאטה מוגבלת קלורית, נמצא כי העשרת הדיאטה בפרה-ביוטיקה (16 גרם ליום אינולין) הובילה לירידה משמעותית יותר במשקל בהשוואה לפלסבו, בעיקר בקרב מטופלים שלא קיבלו טיפול תרופתי. ההסבר הוא באמצעות ההשפעה של אינולין על חיידקים מסוימים במעי הקשורים בשיפור במדדים אנתרופומטריים, כגון ירידה בריכוז של Desulfovibrio ו-Clostridium sensu stricto.  

Hiel S, Gianfrancesco MA, Rodriguez J, et al. Link between gut microbiota and health outcomes in inulin -treated obese patients: Lessons from the Food4Gut multicenter randomized placebo-controlled trial [published online ahead of print, 2020 Apr 13]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30160-6. 

 

 

השְמנה בטנית קשורה בסיכון מוגבר לאירוע קרדיוֹוסקולרי

במחקר עוקבה, שנערך בשבדיה ובו נכללו 22,882 משתתפים לאחר אירוע ראשון של אוטם שריר הלב, נמצא כי היקף מותניים גדול יותר היה קשור באופן בלתי תלוי בסיכון מוגבר לאירוע קרדיווסקולרי נוסף, בעיקר בקרב גברים.  

Mohammadi H, Ohm J, Discacciati A, et al. Abdominal obesity and the risk of recurrent atherosclerotic cardiovascular disease after myocardial infarction [published online ahead of print, 2020 Jan 20]. Eur J Prev Cardiol. 2020;2047487319898019. 

 

 

שמנוּת בילדות עלולה לפגוע בתפקודי הריאות

במחקר חתך, בו נכללו 1,246 ילדים בני 7 בממוצע, נמצא כי שמנות הייתה קשורה בחוסר איזון באוורור הריאות ובזרימת האוויר.

Köchli S, Endes K, Bartenstein T, et al. Lung function, obesity and physical fitness in young children: The EXAMIN YOUTH study. Respir Med. 2019;159:105813. doi:10.1016/j.rmed.2019.105813

 

 

תזונה עשירה באשְלגן למטופלים בסיכון למחלת כליוֹת

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, בו נכללו 541 מטופלים בסיכון מוגבר, נמצא כי צריכת אשלגן גבוהה הייתה קשורה בסיכון מופחת לסיבוכים הקשורים בכליות או לאירוע קרדיווסקולרי במעקב של 17 שנה.

Olde Engberink RHG, van den Born BH, Peters-Sengers H, Vogt L; K+ onsortium. Long-term potassium intake and associated renal and cardiovascular outcomes in the clinical setting [published online ahead of print, 2020 Apr 1]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30144-8. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם