עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2020 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 09/05/2020

 

בפתח סקירת המחקרים השבועית ולשם ציון חודש המודעות למחלות מעי דלקתיות - מסמך עדכני מפורט וראשון מסוגו, המרכז הנחיות יישומיות לתזונה קלינית במחלות מעי דלקתיות. כמו כן, צמחי מרפא להקלה על תופעות לוואי של טיפולים נוגדי סרטן.

 

בנוסף, מגוון סקירות ומטא-אנזליות בנושאים שונים: 

השפעה נוגדת דלקת לתוספי רזרבטרול בקרב חולי סוכרת סוג 2,

השפעה מיטיבה לפסיליום בקרב חולי סוכרת סוג 2,

ההשפעה המיטיבה של תמצית זרעי ענבים,

סיבים מסיסים לשיפור מדדים אנתרופומטריים,

פרוביוטיקה לטיפול בעצירות,

ושיפור הבריאות הנפשית באמצעות תזונה.

 

בהמשך, מחקרים קליניים, מחקרי עוקבה ותצפית: 

קצח לטיפול בהליקובקטר פילורי,

תזונה שקולה להפחתת הסיכון להתקדמות של דלקת מפרקים ניוונית בברך,

התרומה של אורח חיים בריא לתוחלת החיים בבריאות טובה,

הקשר בין איכות וכמות הפחמימות בתזונה לבין שיעור הכניסה להריון,

והקשר בין רמת הטסטוסטרון לבין דפוס התזונה.

 

ולסיום:

האם תוספי חומצה פולית ואבץ יעילים לשיפור פוריות הגבר? 

והאם הגברת צריכת ירקות בקרב חולי סרטן ערמונית משפיעה על התקדמות הגידול? 

 

בכותרות השבוע: 

השימוש בקרם הגנה אינו פוגע ברמת ויטמין D,

חשיפה מוקדמת לזיהום ביתי קשורה בסיכון מוגבר לתגובה אלרגית,

טאי-צ'י לשיפור האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2,

שמירה על משקל תקין להפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2,

תמצית קפה ירוק לטיפול בכבד שומני,

והשמנה בטנית קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה.

 

 

הנחיות לתזונה קלינית במחלות מעִי דלקתיות

במסמך עדכני, מפרסמת החברה האירופאית לתזונה קלינית ומטבוליזם (ESPEN) הנחיות יישומיות לתזונה קלינית במחלות מעי דלקתיות. הנחיות אלה הינן הראשונות בסדרה חדשה של הנחיות יישומיות, המבוססות על ניירות עמדה מחקריים שפורסמו על ידי ה-ESPEN בשנים האחרונות. מטרת ההנחיות היישומיות הינה לספק כלי פשוט, המסייע במתן תמיכה וטיפול תזונתי במחלות מעי דלקתיות. במסמך מפורטות 40 הנחיות בהתייחס להיבטים כללים של הטיפול התזונתי במחלות מעי דלקתיות, וכן בהתייחס להיבטים ספציפיים של מחלה פעילה ושל הפוגה (רמיסיה):

  • מניעת מחלות מעִי דלקתיות:

תזונה עשירה בפירות וירקות, עשירה באומגה 3 ודלה באומגה 6 - קשורה בסיכון מופחת להתפתחות קרוהן או קוליטיס, ולפיכך מומלצת. 

ניתן להמליץ על הנקה, שכן זהו המזון המיטבי לתינוקות וכן עשוי להפחית הסיכון להתפתחות מחלות מעי דלקתיות

  • היבטים כלליים במחלות מעִי דלקתיות:

מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות נמצאים בסיכון מוגבר לתת-תזונה, ולכן יש לפעול לזיהוי מצבים של תת-תזונה בזמן אבחון המחלה ולעקוב אחר המצב התזונתי באופן שוטף. תת-תזונה מובילה להחמרה של הפרוגנוזה, שיעור הסיבוכים, התמותה ואיכות החיים ולפיכך יש לטפל במצבים אלה בהתאם. 

באופן כללי, הדרישה הקלורית של מטופלים אלה הינה דומה לאוכלוסייה הבריאה.

במחלה פעילה דרישת החלבון גבוהה יותר, ויש להעלות את הצריכה ל-1.2-1.5 גרם/ק"ג/יום. בהפוגה (רמיסיה) דרישת החלבון דומה לאוכלוסייה הכללית – כ-1 גרם/ק"ג/יום. 

יש לבדוק באופן שגרתי חסרים במיקרונוטריאנטים, ולהשלים בהתאם. 

בכל המטופלים, מומלץ על תיסוף ברזל במצבים של אנמיה על רקע חוסר ברזל, כאשר היעד הוא נרמול רמת ההמוגלובין ומאגרי הברזל

נטילה פומית של תוסף ברזל הינה טיפול הקו הראשון במטופלים עם אנמיה קלה, במחלה שאינה פעילה קלינית, ובמטופלים ללא היסטוריה של חוסר סבילות לברזל בנטילה פומית. 

ברזל בנטילה תוך-ורידית צריך להיחשב טיפול הקו הראשון במטופלים עם מחלה פעילה קלינית, עם היסטוריה של חוסר סבילות לברזל בנטילה פומית, עם המוגלובין נמוך מ-100 גרם/ליטר, ועם צורך בתרופות להגברת ייצור תאי דם אדומים.

  • המלצות תזונתיות במחלה פעילה:

אין דיאטה ספציפית עליה ניתן להמליץ למטופלים עם מחלה פעילה על מנת לעודד הפוגה. 

במטופלים עם שלשול חמור יש לעקוב אחר הנוזלים ורמת הנתרן בשתן ולבצע עירוי של נוזלים ואלקטרוליטים בהתאם לצורך. 

בחולי קרוהן, הסובלים מהיצרות של המעי ותסמינים חסימתיים, יש להתאים את מרקם התזונה ולשקול הזנה אנטרלית.

במטופלים (מבוגרים וילדים) עם מחלה פעילה ובמטופלים הנוטלים סטרואידים - יש לעקוב אחר רמת הסידן וויטמין D בדם ולתסף בהתאם לצורך, לצורך מניעת פגיעה בצפיפות העצם. הטיפול באוסטאופניה ואוסטאופורוזיס הינו בהתאם להנחיות לכלל האוכלוסייה. 

חולי קרוהן המשתמשים בתוסף מזון מסוג Sequestrant נמצאים בסיכון מינימלי בלבד להפרעה בספיגת שומנים, ולפיכך הטיפול התזונתי הינו דומה לכלל חולי קרוהן

מטופלים עם הפרשה מוגברת של אוקסלאטים בשתן (היפראוקסלוריה) נוטים לרוב להפרעה בספיגת שומנים.

לא ניתן להמליץ על דיאטת אלימינציה במחלת קרוהן פעילה, גם במקרים של אי-סבילות אינדיבידואלית, זאת מאחר ואין מספיק עדויות המדווחות על רמיסיה בעקבות האלימינציה, מעבר להקלה על תסמינים. 

ניתן לשקול שימוש בפרוביוטיקה מסוג Lactobacillus reuteri או VSL#3, אך לא בהכרח סוגי פרוביוטיקה אחרים, לעידוד הפוגה במטופלים עם קוליטיס ברמה קלה עד בינונית.

אין להשתמש בפרוביוטיקה לטיפול במחלת קרוהן פעילה. 

  • תזונה רפואית במחלה פעילה: בסעיף זה ההמלצות מתייחסות לשימוש במזון רפואי ובשיקולים בהזנה אנטרלית. 

היבטים ניתוחיים של תזונה במחלות מעי דלקתיות: בסעיף זה מוצגות המלצות לתזונה לפני ניתוח אלקטיבי או ניתוח חירום, וכן לתזונה בתקופת ההתאוששות, בדגש על מזון רפואי והזנה אנטרלית. 

  • המלצות תזונתיות בתקופות של הפוגה:

כל המטופלים הנמצאים בתקופת הפוגה צריכים לקבל ייעוץ תזונתי, כחלק מגישה רב-תחומית, לשיפור הטיפול התזונתי ולמניעת תת-תזונה והפרעות תזונתיות אחרות.

אין המלצה על דיאטה ספציפית לתקופת ההפוגה. 

שימוש בתוספי אומגה 3 לא נמצא יעיל לשמירה על הפוגה של המחלה. 

אין להמליץ על תזונה עשירה בסיבים באופן כללי לשמירה על הפוגה של המחלה.

ניתן לשקול שימוש בפרוביוטיקה לחולי קוליטיס בהפוגה.

פרוביוטיקה ככל הנראה אינה יעילה לשמירה על הפוגה בקרב חולי קרוהן

במטופלים עם פאוצ'יטיס יש לטפל בפרוביוטיקה מסוג VSL#3, אם הטיפול האנטיביוטי לא היה יעיל. 

ניתן לעשות שימוש בפרוביוטיקה מסוג VSL#3 למניעת פאוצ'יטיס בחולי קוליטיס שעברו ניתוח פאוץ'.

שיטות של הזנה אנטרלית אינן מומלצות כטיפול התזונתי העיקרי לשמירה על הפוגה, מלבד במקרים של חולי קרוהן כאשר הייעוץ התזונתי אינו יעיל מספיק. 

יש להמליץ על דיאטה סטנדרטית או על שימוש בתוספי תזונה לחולים בהפוגה, תוך הקפדה על מעקב ותמיכה תזונתית בהתאם לצורך. 

תוסף ויטמין B12 מומלץ לחולי קרוהן שעברו כריתה של 20 ס"מ ומעלה מהאיליום (מעי דק סופי).

תוסף חומצה פולית מומלץ למטופלים הנוטלים סולפסלזין ומטוטרקסאט.

במטופלות הנמצאות בהריון, יש לעקוב אחר רמות הברזל והחומצה הפולית ולתסף בהתאם לצורך. בהנקה יש לעקוב אחר המצב התזונתי ולתסף במקרים של חסרים תזונתיים. 

לכל המטופלים מומלץ לבצע אימוני סיבולת, וכן להתאים את הפעילות הגופנית למטופלים עם ירידה במסת ותפקוד השריר. 

יש להמליץ למטופלים עם שמנות על ירידה במשקל רק בתקופות יציבות ובהתאם להנחיות לטיפול בשמנות

Bischoff SC, Escher J, Hébuterne X, et al. ESPEN practical guideline: Clinical Nutrition in inflammatory bowel disease. Clin Nutr. 2020;39(3):632–653.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32029281/

 

 

צמחי מרפא להקלה על תופעות לוואי של טיפולים נוגדי סרְטן

בסקירה שיטתית מעריכים החוקרים את היעילות הטיפולית של צמחי מרפא, המוכרים על ידי מערכת הבריאות בברזיל, להקלה על תופעות הלוואי של טיפולים נוגדי סרטן (כימותרפיה ורדיותרפיה). בסקירה נכללו 29 מחקרים אקראיים מבוקרים, אשר נערכו ב-15 מדינות (9 מהמחקרים נערכו באיראן). במחקרים אלה הוערכו 12 צמחי מרפא או שילובים שונים מבין 71 הצמחים המוכרים במערכת הבריאות הברזילאית: אכילאה אלף העלה (Achillea millefolium), שום (Allium sativum), אלוורה (Aloe vera), קמומיל (Matricaria (Chamomilla) recutita), ציפורני חתול (Calendula officinalis), כורכום (Curcuma longa), סויה (Glycine max), ג'ינג'ר (Zingiber officinale), נענע חריפה (Mentha x piperita), ולחך גדול (Plantago major).

להלן הממצאים העיקריים בהתייחס לכימותרפיה:

  • מבין המחקרים בהם הוערכה היעילות של ג'ינג'ר להקלה על בחילות והקאות, 6 מחקרים הצביעו על היעילות של ג'ינג'ר לבד או בשילוב עם קמומיל כטיפול משלים, לעומת 6 מחקרים בהם לא נמצאה יעילות מובהקת. 
  • ג'ינג'ר נמצא יעיל גם להקלה על עצירות
  • בהתייחס למוקוזיטיס בפה, שטיפות פה, המבוססות על אכילאה או על קמומיל, נמצאו יעילות לטיפול או למניעה, אולם השימוש בלחך גדול או בשילוב של קמומיל ומנטה לא נמצא יעיל. 
  • תוסף סויה (MicrSoy-20) תרם לשיפור תסמיני עייפות וחוסר תיאבון. 
  • השימוש בשום לא נמצא יעיל למניעת חום נויטרופני (חום המלווה מיעוט תאי דם לבנים).

להלן הממצאים העיקריים בהתייחס לרדיותרפיה:

  • בשני מחקרים שימוש חיצוני בציפורן חתול או באלוורה לא נמצא יעיל למניעת תגובה עורית או לטיפול בה, בקרב חולי סרטן ראש וצוואר. אולם, בשני מחקרים אחרים השימוש בצמחים אלה נמצא יעיל למניעת דרמטיטיס ולטיפול בו. 
  • לטיפול במוקוזיטיס בפה, במחקר אחד נמצאה יעילות לשימוש בכורכום ובמחקר אחר השימוש בשטיפת פה המבוססת על אלוורה לא נמצא יעיל.
  • משחת אלוורה הייתה יעילה לטיפול בדלקת פי הטבעת (פרוקטיטיס), בקרב חולים עם סרטן באזור האגן, וכן להקלה על סיבוכים הקשורים בכך כגון כאב, תחושת צריכה או קושי להתרוקן. 

החוקרים מסכמים כי ישנן עדויות המצביעות על היעילות של צמחי מרפא מסוימים למניעה ולטיפול בתופעות הלוואי הקשורות בטיפול נוגד הסרטן, ובכך לתרום לשיפור איכות החיים של המטופלים.

de Almeida EM, Ferreira HJ, Alves DR, da Silva WMB. Therapeutic potential of medicinal plants indicated by the Brazilian public health system in treating the collateral effects induced by chemotherapy, radiotherapy, and chemoradiotherapy: A systematic review. Complement Ther Med. 2020;49:102293. 

 

 

 

השפעה נוגדת דלקת לתוספי רזרבטרוֹל בקרב חולי סוּכרת סוג 2 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי רזרבטרול על המדד הדלקתי CRP, בקרב חולי סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו שישה מחקרים, בהם 491 משתתפים, כאשר במחקרים אלה נעשה שימוש בתוספי רזברטרול במינון 8 עד 500 מ"ג/יום למשך 4 עד 48 שבועות. 

בניתוח כולל של התוצאות נמצא כי נטילת תוספי רזברטרול הייתה מלווה בירידה מובהקת ברמת ה-CRP. בניתוח לפי תתי-קבוצות נמצא כי ההשפעה של רזברטרול על רמת ה-CRP הייתה משמעותית יותר במחקרים בהם ניתן מינון גבוה מ-150 מ"ג/יום ובמחקרים בהם משך ההתערבות היה מעל ל-12 שבועות. החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על ההשפעה נוגדת הדלקת של רזרבטרול בקרב חולי סוכרת סוג 2. 

החוקרים מצהירים על העדר ניגודי אינטרסים. 

Hosseini H, Koushki M, Khodabandehloo H, et al. The effect of resveratrol supplementation on C-reactive protein (CRP) in type 2 diabetic patients: Results from a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2020;49:102251. 

 

 

 

השפעה מיטיבה לפסיליום בקרב חולי סוּכרת סוג 2

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של צריכת תוסף פסיליום בקרב חולי סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו שמונה מחקרים, בהם 395 מטופלים. מינון הפסיליום שניתן במחקרים השונים נע בין 3.4 ל-15 גרם/יום (9 גרם/יום בממוצע), למשך 8-20 שבועות (12 שבועות בממוצע). 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Xiao Z, Chen H, Zhang Y, et al. The effect of psyllium consumption on weight, body mass index, lipid profile, and glucose metabolism in diabetic patients: A systematic review and dose-response meta-analysis of randomized controlled trials [published online ahead of print, 2020 Jan 9]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6609. 

 

 

ההשפעה המיטיבה של תמצית זרעי ענבִים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של תמצית זרעי ענבים על האיזון הגליקמי, מדדי השומנים, מדדי הדלקת ומשקל הגוף. בסקירה נכללו 15 מחקרים, בהם 825 משתתפים בגילאי 20-64 עם BMI בטווח 21 עד 37. במחקרים אלה נעשה שימוש בתמצית זרעי ענבים במינון 100 עד 2,000 מ"ג/יום, משך ההתערבות נע בין 4 ל-25 שבועות. בארבעה מהמחקרים נכללו משתתפים בריאים וביתר המחקרים - משתתפים עם יתר כולסטרול, סוכרת סוג 2, תסמונת מטבולית, תחלואה קרדיווסקולרית, קדם יתר לחץ דם, מחלת כליות כרונית ומטופלי דיאליזה. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Asbaghi O, Nazarian B, Reiner Ž, et al. The effects of grape seed extract on glycemic control, serum lipoproteins, inflammation, and body weight: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Phytother Res. 2020;34(2):239–253. 

 

 

 

סיבים מסיסים לשיפור מדדים אנתרופומטריים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של סיבים מסיסים בתזונה על המדדים האנתרופומטריים, באופן בלתי תלוי בהגבלה קלורית. בסקירה נכללו 62 מחקרים, שנמשכו ארבעה שבועות לפחות, ובחנו את ההשפעה של תוספת סיבים מסיסים לתזונה שאינה מוגבלת קלורית. ב-11 מהמחקרים נכללו משתתפים בריאים וביתר המחקרים משתתפים עם סוכרת, תסמונת מטבולית, עודף משקל או שמנות, או סיכון קרדיווסקולרי גבוה. במחקרים השונים נעשה שימוש במגוון סיבים מסיסים (כגון בטא-גלוקן, פסיליום, קונג'אק, גואר גאם), במינון של 0.8 עד 36 גרם/יום (חציון 6.7 גרם/יום) למשך 4 עד 52 שבועות (חציון 10 שבועות). 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Jovanovski E, Mazhar N, Komishon A, et al. Can dietary viscous fiber affect body weight independently of an energy-restrictive diet? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2020;111(2):471–485. 

 

 

 

פרוֹביוטיקה לטיפול בעצִירות

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה היעילות של תוספי פרוביוטיקה לטיפול בעצירות תפקודית בקרב מבוגרים. בניתוח הנתונים נכללו 15 מחקרים, כאשר תוספת הפרוביוטיקה ניתנה במגוון צורות - כולל גבינה, חלב מותסס, יוגורט, משקה, שוקולד, טבליות וכמוסות - וכללה זני חיידקים שונים במינונים שונים. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Zhang C, Jiang J, Tian F, et al. Meta-analysis of randomized controlled trials of the effects of probiotics on functional constipation in adults [published online ahead of print, 2020 Jan 14]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30010-8. 

 

 

שיפור הבריאות הנפשית באמצעות תזונה

בסקירה עדכנית מציגים החוקרים את הגישה של פסיכיאטריה תזונתית ואת העדויות המחקריות המדגישות את חשיבות התזונה לשמירה על בריאות נפשית טובה. ממצאים אפידמיולוגיים מצביעים על הקשרים בין תזונה והבריאות הנפשית, אולם ממצאים אלה אינם מאפשרים הסקה לגבי סיבתיות או הבנה של המנגנונים המעורבים. באופן ספציפי, ישנן עדויות הקושרות בין תזונה לקויה לבין התפרצות של הפרעות מצב רוח, כולל חרדה ודיכאון, וכן הפרעות נוירו-פסיכיאטריות אחרות. בנוסף, ישנם ממצאים המצביעים על ההשפעה המיטיבה של הדיאטה הים-תיכונית להפחתת הסיכון לדיכאון וחרדה, ושל רכיבים תזונתיים כמו חומצות שומן רב בלתי רוויות וויטמין B12. במחקרים התערבותיים נמצא כי שינויים תזונתיים, לרוב בשילוב שינויים באורח החיים, עשויים לתרום למניעה ולטיפול בתחום בריאות הנפש.

מחקרים, הכוללים התערבויות תזונתיות, מספקים מידע חשוב, אולם במקרים רבים הינם מוגבלים בשל גורמים מתודולוגיים, כגון הטרוגניות בין המשתתפים, העדר סמנים ביולוגיים מתאימים, מדגמים קטנים והעדר סמיות. החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Adan RAH, van der Beek EM, Buitelaar JK, et al. Nutritional psychiatry: Towards improving mental health by what you eat. Eur Neuropsychopharmacol. 2019;29(12):1321–1332. 

 

 

קצַח לטיפול בהליקובקטר פילוֹרי

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה התרומה של קצח (Nigella sativa) כטיפול משלים לטיפול המרובע בזיהום הליקובקטר פילורי. במחקר נכללו 51 מטופלים, המאובחנים עם זיהום הליקובקטר פילורי וסובלים מדיספפסיה תפקודית. כל המשתתפים קיבלו את הטיפול המרובע ובנוסף חולקו באופן אקראי לקבלת 2 גרם/יום קצח או פלסבו - למשך 8 שבועות. מדדי המטרה כללו את שיעור הכחדת החיידק, רמת מדדי הדלקת והעקה החמצונית, איכות החיים, תסמיני דיספפסיה ומדדים אנתרופומטריים. 

בסיום תקופת ההתערבות נמצא כי קרא עוד.

Alizadeh-Naini M, Yousefnejad H, Hejazi N. The beneficial health effects of Nigella sativa on Helicobacter pylori eradication, dyspepsia symptoms, and quality of life in infected patients: A pilot study [published online ahead of print, 2020 Jan 9]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6610. 

 

 

תזונה שקולה (prudent) להפחתת הסיכון להתקדמות של דלקת מִפרקים נִיוונית בברך

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין ההתקדמות של דלקת מפרקים ניוונית בברך. החוקרים מסבירים כי ישנן עדויות התומכות בקשר בין מזונות או רכיבים תזונתיים לבין ההתקדמות של דלקת מפרקים ניוונית בברך, אולם העדויות בהתייחס לדפוס התזונה הכולל הינן מוגבלות. במחקר נכללו 2,757 מטופלים בני 62 בממוצע, מכמה מרכזים קליניים בארה"ב. החוקרים העריכו את דפוס התזונה בתחילת המחקר וזיהו שני דפוסים עיקריים – תזונה מערבית ותזונה שקולה (prudent), המבוססות במידה רבה על מזונות מהצומח ושומנים בריאים.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד. 

Xu C, Marchand NE, Driban JB, McAlindon T, Eaton CB, Lu B. Dietary Patterns and Progression of Knee Osteoarthritis: Data from the Osteoarthritis Initiative. Am J Clin Nutr. 2020;111(3):667‐676. 

 

 

התרומה של אורח חיים בריא לתוחלת החיים בבריאות טובה

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין אורח חיים בריא לבין תוחלת החיים בבריאות טובה (ללא סרטן, תחלואה קרדיווסקולרית או סוכרת סוג 2). במחקר נכללו הנתונים של 73,196 נשים ממחקר האחיות, שנערך בין השנים 1980-2014, ו-38,366 גברים ממחקר אנשי מקצועות הבריאות, שנערך בין השנים 1986-2014. אורח חיים בריא הוגדר בהתאם לחמישה קריטריונים: העדר עישון, BMI בטווח הנורמה, ביצוע פעילות גופנית בעצימות בינונית עד גבוהה לפחות 30 דקות ביום, צריכה מתונה של אלכוהול (5-15 גרם/יום עבור נשים ו-5-30 גרם/יום עבור גברים), וציון גבוה של איכות התזונה (40% העליונים). 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Li Y, Schoufour J, Wang DD, et al. Healthy lifestyle and life expectancy free of cancer, cardiovascular disease, and type 2 diabetes: prospective cohort study. BMJ. 2020;368:l6669. Published 2020 Jan 8. 

 

 

הקשר בין איכות וכמות הפחמימות בתזונה לבין שיעור הכניסה להריוֹן

במחקר, הכולל נתונים משני מחקרי עוקבה מבוססי אינטרנט, נבדק הקשר בין כמות ואיכות הפחמימות בתזונה לבין שיעור הכניסה להריון. בשני המחקרים נכללו 2,709 ו-4,268 זוגות מדנמרק ומצפון אמריקה, המנסים להיכנס להריון. בת הזוג מילאה בתחילת המחקר שאלונים, הכוללים נתונים דמוגרפיים, גורמי אורח חיים והצריכה התזונתית. על בסיס הנתונים שנאספו, החוקרים העריכו את העומס הגליקמי של התזונה, סך צריכת הפחמימות, סך הצריכה של סיבים תזונתיים, יחס הפחמימות לסיבים וכמות הסוכר המוסף. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Willis SK, Wise LA, Wesselink AK, et al. Glycemic load, dietary fiber, and added sugar and fecundability in 2 preconception cohorts [published online ahead of print, 2020 Jan 4]. Am J Clin Nutr. 2020;nqz312. 

 

 

 

הקשר בין רמת הטסטוסטרון לבין דפוס התזונה

במחקר תצפיתי, המבוסס על נתוני סקר הבריאות האמריקאי, נבדק הקשר בין רמת הטסטוסטרון בדם בקרב גברים לבין שלוש דיאטות פופולריות: דיאטה דלת-שומן, דיאטה ים-תיכונית ודיאטה דלת פחמימות. במחקר נכללו הנתונים של 3,128 גברים בגילאי 18-80, מהם 14.6% צרכו דיאטה דלת שומן ו-24.4% צרכו דיאטה ים-תיכונית. רק שניים מהמשתתפים צרכו דיאטה דלת-פחמימות, ודיאטה זו לא נכללה בניתוח.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Fantus RJ, Halpern JA, Chang C, et al. The Association between Popular Diets and Serum Testosterone among Men in the United States. J Urol. 2020;203(2):398–404.

 

 

תוספי חומצה פוֹלית ואָבץ לא נמצאו יעילים לשיפור פוֹריות הגבר

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוספי חומצה פולית ואבץ על פוריות הגבר. במחקר נכללו 2,370 זוגות’ שפנו לקבלת טיפולי פוריות בארבעה מרכזים בארה"ב. הגברים חולקו אקראית, בהתאם למרכז הרפואי ולסוג טיפול הפוריות המתוכנן, לקבלת 5 מ"ג חומצה פולית ו-30 מ"ג אבץ אלמנטלי, או פלסבו - למשך 6 חודשים. המשתתפים החלו את נטילת התוספים לפחות 4.5-6 שבועות לפני תחילת טיפולי הפוריות. מבין כלל המשתתפים, 75% השלימו את תקופת המחקר. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Schisterman EF, Sjaarda LA, Clemons T, et al. Effect of Folic Acid and Zinc Supplementation in Men on Semen Quality and Live Birth Among Couples Undergoing Infertility Treatment: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2020;323(1):35–48. 

 

 

הגברת צריכת ירקות בקרב חולי סרְטן ערמונית לא השפיעה על התקדמות הגידול

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של התערבות התנהגותית להגברת צריכת ירקות על התקדמות הגידול, בקרב גברים עם סרטן ערמונית בשלבים מוקדמים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההנחיות הנוכחיות תומכות בדיאטה עתירת ירקות כאמצעי לשיפור התוצאות בחולים לאחר אבחנה של סרטן ערמונית, זאת על-בסיס דעות מומחים, מחקרים קדם-קליניים ונתונים תצפיתיים. המחקר נערך ב-91 קליניקות בארה"ב וכלל 478 גברים בגילאי 50-80. המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצת ההתערבות קיבלה ייעוץ טלפוני, המעודד צריכה של לפחות 7 מנות ירקות ביום, וקבוצת הביקורת קיבלה עלוני מידע בנושאי תזונה וסרטן הערמונית. החוקרים עקבו אחר התקדמות הגידול במשך 24 חודשים מתחילת המחקר. 

בתקופת המעקב תועדו 245 מקרים של התקדמות הגידול, 124 בקבוצת ההתערבות ו-121 בקבוצת הביקורת, כאשר ההבדל בסיכון בין הקבוצות קרא עוד.

Parsons JK, Zahrieh D, Mohler JL, et al. Effect of a Behavioral Intervention to Increase Vegetable Consumption on Cancer Progression Among Men With Early-Stage Prostate Cancer: The MEAL Randomized Clinical Trial. JAMA. 2020;323(2):140–148. 

 

 

וכעת עוד כותרות...

 

 

השימוש בקרם הגנה אינו פוגע ברמת וִיטמין D

בסקירה מדעית, שנערכה על ידי צוות מומחים בינלאומי, נקבע כי שימוש בקרם הגנה אינו פוגע בתהליך הסינתזה של ויטמין D באוכלוסייה הבריאה, כאשר יש להגביל את בדיקת רמת ויטמין D בדם לאוכלוסיות בסיכון, בדגש על מטופלים עם רגישות מוגברת לשמש אשר צריכים הגנה משמעותית.

Passeron T, Bouillon R, Callender V, et al. Sunscreen photoprotection and vitamin D status. Br J Dermatol. 2019;181(5):916–931. 

 

 

חשיפה מוקדמת לזיהום ביתי קשורה בסיכון מוגבר לתגובה אלרגִית

במחקר עוקבה, בו נכללו 108 צמדי אם-ילד, נמצא כי חשיפה במהלך ההריון ובתחילת החיים לגורמי זיהום ביתי, כגון נרות ועישון, הייתה קשורה בסיכון מוגבר לתגובה אלרגית בגיל שנתיים.

Gallant MJ, Ellis AK. Prenatal and early-life exposure to indoor air-polluting factors and allergic sensitization at 2 years of age [published online ahead of print, 2019 Nov 22]. Ann Allergy Asthma Immunol. 2019;S1081-1206(19)31449-8. 

 

 

טאי-צ'י לשיפור האיזון הגליקמי בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במטה-אנליזה של 14 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 798 משתתפים, נמצא כי לתרגול טאי-צ'י הייתה השפעה מיטיבה על האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2.

Chao M, Wang C, Dong X, Ding M. The Effects of Tai Chi on Type 2 Diabetes Mellitus: A Meta-Analysis. J Diabetes Res. 2018;2018:7350567. Published 2018 Jul 5. doi:10.1155/2018/7350567

 

 

שמירה על משקל תקין להפחתת הסיכון להתפתחות סוּכרת סוג 2

במחקר, שנערך בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית (חלוקה אקראית של המשתתפים על סמך מאפיינים גנטיים) ובו נכללו הנתונים של 287,394 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, נמצא כי BMI נמוך יותר היה קשור באופן עקבי בסיכון מופחת להתפתחות סוכרת סוג 2, באופן בלתי תלוי ברמת הסיכון הגנטית. 

Homogeneity in the association of body mass index with type 2 diabetes across the UK Biobank: A Mendelian randomization study. PLOS Medicine, 2019; 16 (12): e1002982

 

 

תמצית קפה ירוק לטיפול בכבד שוּמני

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 48 מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית, נמצא כי נטילת 400 מ"ג/יום תמצית קפה ירוק למשך 8 שבועות תרמה לשיפור פרופיל השומנים וה-BMI. 

Hosseinabadi S, Rafraf M, Asghari S, Asghari-Jafarabadi M, Vojouhi S. Effect of green coffee extract supplementation on serum adiponectin concentration and lipid profile in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A randomized, controlled trial. Complement Ther Med. 2020;49:102290. 

 

 

השְמנה בטנית קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנצִיה

במחקר חתך מבוסס אוכלוסייה, שנערך בקוריאה ובו נכללו 872,082 משתתפים מעל גיל 65, נמצא כי היקף מותניים גדול יותר, המעיד על השמנה בטנית, היה קשור בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, באופן בלתי תלוי בשמנות

Cho GJ, Hwang SY, Lee KM, et al. Association Between Waist Circumference and Dementia in Older Persons: A Nationwide Population-Based Study. Obesity (Silver Spring). 2019;27(11):1883–1891. doi:10.1002/oby.22609

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם