עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2019 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 18/12/2019

בפתח סקירת המחקרים השבועית: החשיבות של אור השמש לבריאות המיקרוביום והקשר בין צריכת פירות מיובשים ומשקאות מתוקים לבין הסיכון לסרטן

כמו כן: 

אגוזים לשיפור התפקוד המיני בקרב גברים,

תוסף ליקופן לגברים עם בעיות פוריות,

תוסף כורכומין לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות,

תוסף כורכומין לשיפור תפקודי הזיכרון ומצב הרוח,

פורמולת צמחים למטופלים הסובלים מדיכאון ומחלת לב כלילית,

רפלקסולוגיה להקלה על דיכאון בגיל המעבר,

תזונה דלקתית והסיכון הקרדיווסקולרי בקרב מטופלות עם זאבת,

התפקיד של כולין ו-DHA בהתפתחות מוח התינוק,

התרומה של תזונה מופחתת חומצות אמינו מסועפות שרשרת בקרב חולי סוכרת סוג 2,

החלפת הפחמימות בתזונה בשומנים עבור מטופלים עם התסמונת המטבולית,

השפעה מיטיבה לסלרי על מאפייני התסמונת המטבולית,

וההשפעה של תוספי אבץ על מדדים אנתרופומטריים.

 

בכותרות השבוע: 

תוסף טבעי לטיפול בהפרעות שינה,

עיסוי בשמן סיגליות לטיפול בגרד ועור יבש בקרב מטופלי דיאליזה,

השְפעת תוספי אומגה 3 על רמת אומגה 3 בגוף,

הקשר בין רמת ויטמין D וויטמין B12 להידרדרות קוגניטיבית,

והפעילות נוגדת הסרטן של לוטאולין.

 

 

החשיבות של אור השמש לבריאות המיקרוביום

במחקר פיילוט קליני הוערכה ההשפעה של קרינה אולטרה-סגולה על המיקרוביום. החוקרים מסבירים כי העלייה במחלות בעלות רקע דלקתי וחיסוני בעולם המערבי נמצאה קשורה לשינויים באורח החיים ובסביבה, כולל ירידה בחשיפה לשמש ופגיעה בייצור ויטמין D, וכן בשינויים בהרכב המיקרוביום. עם זאת, לא ידוע האם ישנו קשר ישיר בין חשיפה לקרינה אולטרה-סגולה לבין המיקרוביום. 

במחקר הנוכחי נכללו 21 נשים בריאות, אשר קיבלו שלושה טיפולים באור במהלך שבוע. הטיפול כלל חשיפה לקרינה אולטרה-סגולה בפס צר בכל הגוף, במינון המותאם לסוג העור. המשתתפות סווגו לשתי קבוצות בהתאם לנטילת תוסף ויטמין D בתקופת החורף שקדמה למחקר. נמצא כי לאחר הטיפול חלה עלייה ממוצעת של 7.3 ננומול/ליטר ברמת ויטמין D בדם, עם עלייה גדולה יותר בקרב נשים עם רמת בסיס נמוכה יותר. עוד נמצא, כי הטיפול באור היה מלווה בשיפור מגוון חיידקי המעי רק בקרב הנשים שלא נטלו תוסף ויטמין D לפני המחקר, ללא שינוי בקרב הנשים שכן נטלו תוסף ויטמין D

החוקרים מסכמים כי זהו המחקר הראשון שמדגים שינוי במיקרוביום בתגובה לחשיפה לקרינה אולטרה-סגולית ולעלייה ברמת ויטמין D, ממצא המצביע על קיומו של ציר מעי-עור שעשוי לתרום בשמירה על איזון המיקרוביום ובשיפור הבריאות. 

Bosman ES, Albert AY, Lui H, Dutz JP, Vallance BA. Skin Exposure to Narrow Band Ultraviolet (UVB) Light Modulates the Human Intestinal Microbiome. Front Microbiol. 2019;10:2410.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31708890/

 

 

צריכת פירות מיובשים קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סרְטן

בסקירה שיטתית של מחקרים תצפיתיים הוערך הקשר בין צריכת פירות מיובשים לבין הסיכון לסרטן. ישנן עדויות רבות הקושרות בין צריכה נמוכה של פירות וירקות לבין סיכון מוגבר להתפתחות סרטן, אולם לא ידוע מהי ההשפעה של צריכת פירות מיובשים. ישנם הבדלים ניכרים בהרכב של פירות טריים לעומת מיובשים, אולם ישנן עדויות לגבי ההשפעה המגינה של פירות מיובשים. 

בהתבסס על הנתונים מתשעה מחקרי עוקבה, נמצאה תמיכה לכך שצריכה של מעל 3 מנות פירות מיובשים בשבוע (צימוקים, שזיפים ותמרים) הייתה קשורה בירידה מובהקת בסיכון להתפתחות פוליפים קולורקטליים טרום-סרטניים, לסרטן ערמונית ולתמותה מסרטן הלבלב ב-24%, 49% ו-65%, בהתאמה. קשר דומה בין צריכת פירות מיובשים לבין סיכון מופחת לסרטן נמצא בניתוח הנתונים משבעה מחקרי מקרה-בקרה. ממצאים אלה היו דומים, או חזקים יותר, בהשוואה לממצאים לגבי צריכת פירות טריים או לסך צריכת הפירות. החוקרים מציינים כי אמנם מספר המחקרים וההטרוגניות הגבוהה לא מאפשרים לבצע מטה-אנליזה, אך הממצאים הקיימים מספקים תמיכה ראשונית לכך שצריכת פירות מיובשים עשויה להיות קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סרטן או לתמותה, ולתרום למניעת סרטן במערכת העיכול.

Mossine VV, Mawhinney TP, Giovannucci EL. Dried Fruit Intake and Cancer: A Systematic Review of Observational Studies. Adv Nutr. 2019;nmz085. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31504082

 

 

צריכת משקאות מתוקים קשורה בסיכון מוגבר לסרְטן

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בצרפת, נבדק הקשר בין צריכת משקאות מתוקים – ממותקים בסוכר, מיצי פירות 100% ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים - לבין הסיכון לסרטן. במחקר נכללו 101,257 משתתפים מעל גיל 18 (42 בממוצע). צריכת משקאות מתוקים הוערכה באמצעות יומני אכילה חוזרים, עם 2-15 דיווחים עבור כל משתתף. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של כ-5 שנים, אובחנו 2,193 מקרים של סרטן, מהם 693 מקרים של סרטן שד, 291 מקרים של סרטן ערמונית ו-166 מקרים של סרטן קולורקטלי. הצריכה היומית החציונית של משקאות מתוקים הייתה 90.3 מ"ל לגברים ו-74.6 מ"ל לנשים, בחלוקה של 45% מיצי פירות, 36% משקאות ממותקים בסוכר ו-19% משקאות עם ממתיקים מלאכותיים. 

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד.

Chazelas E, Srour B, Desmetz E, et al. Sugary drink consumption and risk of cancer: results from NutriNet-Santé prospective cohort. BMJ. 2019;366:l2408. 

 

 

אגוזים לשיפור התפקוד המִיני בקרב גברים

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תוספת אגוזים לתזונה על התפקוד המיני, בקרב גברים בריאים. במחקר נכללו 83 גברים בגילאי 18-35, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות המחקר: דיאטה מערבית סטנדרטית - עם או בלי תוספת של תערובת אגוזים במינון 60 גרם/יום למשך 14 שבועות. בתחילת המחקר ובסיומו הוערך התפקוד המיני בהתאם לדיווח המשתתפים, וכן נבדקו מדדים ביולוגיים הקשורים בתפקוד כלי הדם. נמצא כי קרא עוד.

Salas-Huetos A, Muralidharan J, Galiè S, Salas-Salvadó J, Bulló M. Effect of Nut Consumption on Erectile and Sexual Function in Healthy Males: A Secondary Outcome Analysis of the FERTINUTS Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2019;11(6):1372. 

 

 

תוסף ליקוֹפן לגברים עם בעיות פוריות

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של תוסף ליקופן על מדדי הזרע והעקה החמצונית, בקרב גברים עם בעיות פוריות. במחקר נכללו 44 גברים עם ספירת זרע נמוכה, אשר חולקו אקראית לקבלת תוסף ליקופן במינון 25 מ"ג/יום או לקבלת פלסבו - למשך 12 שבועות. בסיום תקופת ההתערבות בקבוצת הליקופן נצפתה קרא עוד

Nouri M, Amani R, Nasr-Esfahani M, Tarrahi MJ. The effects of lycopene supplement on the spermatogram and seminal oxidative stress in infertile men: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2019;10.1002/ptr.6493. 

 

 

תוסף כוּרכומין לנשים עם תִסמונת השחלות הפוֹליציסטיות

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך באיראן, נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין, בקרב נשים עם עודף משקל או שמנות, הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות. במחקר נכללו 60 נשים, אשר חולקו אקראית לקבלת תוסף כורכומין במינון 500 מ"ג/יום פעמיים ביום (95% כורכומינואידים) או פלסבו - למשך 6 שבועות. פרופיל השומנים, מדדי הגלוקוז ורמת ה-CRP נמדדו בתחילת המחקר ובסיומו. 

נמצא כי קרא עוד.

Sohaei S, Amani R, Tarrahi MJ, Ghasemi-Tehrani H. The effects of curcumin supplementation on glycemic status, lipid profile and hs-CRP levels in overweight/obese women with polycystic ovary syndrome: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2019;47:102201. 

 

 

תוסף כוּרכומין לשיפור תפקודי הזיכרון ומצב הרוח

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף כורכומין ™Longvida על התפקוד הנוירו-קוגניטיבי ומצב הרוח. תוסף זה מיוצר בטכנולוגיה ייחודית בשילוב פוספוליפידים ונמצא כעובר את מחסום הדם-מוח. במחקר קודם דיווחו החוקרים שנטילת התוסף למשך ארבעה שבועות הייתה מלווה בשיפור זיכרון העבודה ובירידה בעייפות ובתגובת הסטרס בקרב קשישים, כאשר במחקר זה הוערכה השפעה במשך נטילה ממושך יותר. במחקר נכללו 80 משתתפים בגילאי 50-80, אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף כורכומין Longvida במינון 400 מ"ג/יום או פלסבו למשך 12 שבועות. מדד המטרה העיקרי היה התפקוד הקוגניטיבי, תוך התמקדות בביצועי הזיכרון הקשורים בפעילות ההיפוקמפוס. בנוסף, נאספו ממצאי הדמיה מוחית ובדיקות דם ומדדי מצב רוח ותפקוד קרדיווסקולרי. 

נמצא כי קרא עוד.

Andrew Scholey, Katherine Cox, Andrew Pipingas, David White, A Highly Bioavailable Curcumin Extract Improves Neurocognitive Function and Mood in Healthy Older People: A 12-Week Randomised, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial (OR32-05-19), Current Developments in Nutrition, Volume 3, Issue Supplement_1, June 2019. 

 

 

פורמולת צמחים למטופלים הסובלים מדִיכאון ומחלת לב כלִילית

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של הפורמולה הסינית Bu Xin Qi decoction, בקרב מטופלים הסובלים מתחלואה של דיכאון ומחלת לב כלילית באופן נלווה זו לזו (קומורבידיות). החוקרים מסבירים כי דיכאון מהווה גורם סיכון למחלת לב כלילית, כאשר מטופלים עם דיכאון ותחלואה נלווית נוטים לסבול משיעור גבוה יותר של תחלואה ותמותה. בנוסף, הטיפול בנוגדי דיכאון הינו בעל יעילות מוגבלת בקרב מטופלים אלה. 

הפורמולה BXQD מכילה שבעה צמחי מרפא: קודונופסיס (Codonopsis pilosula) במינון של 15 גרם, פטריית פוריה (Poria cocos) במינון של 15 גרם, אטרקטילודס (Atractylodes macrocephala) במינון של 15 גרם, אסטרגלוס (Astragalus membranaceus) במינון של 12 גרם, אנג'ליקה סינית (Angelica sinensis) במינון של 12 גרם, קינמון סיני (Cinnamomum cassia) במינון של 10 גרם , שוש קירח (Glycyrrhiza glabra) במינון של 18 גרם.

במחקר נכללו 280 מטופלים, אשר חולקו אקראית לטיפול בפורמולה או לטיפול תרופתי נוגד דיכאון (אסציטלופרם)- למשך 8 שבועות, עם 4 שבועות מעקב לאחר סיום תקופת ההתערבות. מדדי המטרה העיקריים היו מספר ומשך אפיזודות של תעוקת חזה והציון במדד המילטון לדיכאון

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Ying Wang, Yu-Jie Liu, Feng-E Li, Zhi Guo, Jun Wang. A Chinese herbal formula shows beneficial effects on comorbid depression and coronary heart disease based on the philosophy of psycho-cardiology. Journal of Herbal Medicine, 2019.

 

 

רפלקסולוגיה להקלה על דִיכאון בגִיל המעבר

במחקר אקראי מבוקר, שנערך באיראן, נבדקה היעילות של רפלקסולוגיה לטיפול בדיכאון בקרב נשים בגיל המעבר. במחקר נכללו 90 נשים בגיל המעבר, הסובלות מדיכאון. הן חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. הנשים בקבוצת ההתערבות קיבלו טיפולי רפלקסולוגיה במשך 15 דקות בכל רגל - פעמיים בשבוע בשעות הערב, למשך 6 שבועות. הנשים בקבוצת הביקורת קיבלו את הטיפול הסטנדרטי בלבד לגיל המעבר. מדד Beck להערכת דיכאון נבדק בתחילת המחקר, בסיום תקופת ההתערבות ולאחר חודשיים נוספים של מעקב. 

נמצא כי קרא עוד.

Mahdavipour F, Rahemi Z, Sadat Z, Ajorpaz NM. The effects of foot reflexology on depression during menopause: A randomized controlled clinical trial. Complement Ther Med. 2019;47:102195. 

 

 

תזונה דלקתית והסיכון הקרדיוֹוסקולרי בקרב מטופלות עם זאֶבת

במחקר חתך נבדק הקשר בין תזונה דלקתית לבין מדדי סיכון קרדיווסקולריים בקרב נשים עם זאבת אדמנתית מערכתית (SLE). החוקרים מסבירים כי מטופלות אלה נמצאות בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר. במחקר נכללו הנתונים של 105 נשים, המטופלות בשלושה בתי חולים בספרד. דפוס התזונה הוערך באמצעות המדד לתזונה דלקתית (DII). מדד זה משמש להערכת הפוטנציאל הדלקתי של דפוס התזונה הכולל, בהתבסס על הצריכה של 45 מזונות ורכיבים ספציפיים (כדוגמת ויטמינים, מינרלים, פיטוכימיקלים, סיבים תזונתיים, חומצות שומן חיוניות, נוגדי חימצון ועוד). ככל שהציון גבוה יותר כך התזונה יותר פרו-דלקתית וככל שהציון נמוך יותר כך התזונה יותר אנטי-דלקתית. בנוסף הוערכה רמת הפעילות הגופנית, נבדקו מדדי הסיכון הקרדיווסקולריים, כולל פרופיל שומנים, CRP והומוציסטאין, ומדדים בריאותיים נוספים.

נמצא כי קרא עוד.

Pocovi-Gerardino G, Correa-Rodríguez M, Callejas-Rubio JL, et al. Dietary Inflammatory Index Score and Cardiovascular Disease Risk Markers in Women with Systemic Lupus. J Acad Nutr Diet. 2019;S2212-2672(18)32082-3. 

 

 

התפקיד של כוֹלין ו-DHA בהתפתחות מוח התינוק 

בסקירה דנים החוקרים בתפקיד ובהשפעה של כולין ושל חומצת השומן DHA מסוג אומגה 3, בקרב נשים בהריון ותינוקות. במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בהתייחס לתפקיד של כולין ושל DHA, וכן בהתייחס להשפעה הסינרגיסטית שלהם תוך התייחסות למנגנונים המעורבים. החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Mun JG, Legette LL, Ikonte CJ, Mitmesser SH. Choline and DHA in Maternal and Infant Nutrition: Synergistic Implications in Brain and Eye Health. Nutrients. 2019;11(5):1125. 

 

 

מהי התרומה של תזונה מופחתת חומצוֹת אמינוֹ מסועפות שרשרת בקרב חולי סוּכרת סוג 2?

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של הפחתה בצריכת חומצות אמינו מסועפות שרשרת (BCAAs) על הרגישות לאינסולין בקרב חולי סוכרת סוג 2. החוקרים מסבירים כי ישנם ממצאים אפידמיולוגיים המראים כי רמה גבוהה של BCAAs קשורה בתנגודת לאינסולין ובסוכרת סוג 2, קשר שעשוי לנבוע מהפרעה למטבוליזם או מהרגלי התזונה. לכן, משוער כי הפחתת הצריכה של BCAAs תהיה מלווה בשיפור הרגישות לאינסולין.

במחקר נכללו 12 חולי סוכרת סוג 2, בגילאי 40-60 עם BMI 28-35. כל המשתתפים צרכו שתי דיאטות מאוזנות בעלות ערך קלורי זהה, הכוללות חלבון במינון של 1 גרם/ק"ג משקל גוף/יום, כל דיאטה ארכה ארבעה שבועות. כחלק מהדיאטה, המשתתפים קיבלו תוספי חומצות אמינו באבקה – תוסף המכיל את כל חומצות האמינו או תוסף שאינו מכיל BCAAs. ההשפעה על האינסולין נמדדה במספר שיטות:

  1. התגובה לאחר ארוחה MMT (mixed meal tolerance).
  2. HEC (hyperinsulinemic-euglycemic clamps).
  3. ביופסיה משריר השלד ומרקמת שומן לבן. 

נמצא כי קרא עוד.

Karusheva Y, Koessler T, Strassburger K, et al. Short-term dietary reduction of branched-chain amino acids reduces meal-induced insulin secretion and modifies microbiome composition in type 2 diabetes: a randomized controlled crossover trial. Am J Clin Nutr. 2019;110(5):1098–1107.

 

 

החלפת הפחמימות בתזונה בשומנים עבור מטופלים עם התִסמונת המטבולית

בסקירה שיטתית מוצגות העדויות, בעיקר ממטה-אנליזות של מחקרים התערבותיים, לגבי ההשפעה של סוג וכמות השומן בתזונה על המאפיינים של התסמונת המטבולית. להלן סיכום הממצאים העיקרייםקרא עוד.

Clifton P. Metabolic Syndrome-Role of Dietary Fat Type and Quantity. Nutrients. 2019;11(7):1438. Published 2019 Jun 26. 

 

 

השפעה מיטיבה לסלרִי על מאפייני התִסמונת המטבולית

בסקירה מוצגים הממצאים הפרה-קליניים והקליניים בנוגע להשפעה המיטיבה של סלרי (Apium graveolens) על מאפייני התסמונת המטבולית, תוך פירוט המנגנונים המעורבים. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים הפרה-קליניים, העוסקים בהשפעה נוגדת יתר לחץ דם, נוגדת היפרגליקמיה, נוגדת יתר שומנים בדם ונוגדת שמנות. מהעדויות עולה כי קרא עוד.

Hedayati N, Bemani Naeini M, Mohammadinejad A, Mohajeri SA. Beneficial effects of celery (Apium graveolens) on metabolic syndrome: A review of the existing evidences. Phytother Res. 2019;10.1002/ptr.6492. 

 

 

לא נמצאה תמיכה להשפעה של תוספי אָבץ על מדדים אנתרופומטריים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי אבץ על מדדים אנתרופומטריים. בסקירה נכללו 27 מחקרים, בהם 1,438 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים רפואיים - כולל מטופלי דיאליזה, טרום-סוכרת או סוכרת סוג 2, תסמונת השחלות הפוליציסטיות ועוד. במחקרים השונים ניתנו תוספי אבץ במינון של 15-150 מ"ג/יום אבץ אלמנטלי למשך 4-48 שבועות. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Abdollahi S, Toupchian O, Jayedi A, Meyre D, Tam V, Soltani S. Zinc Supplementation and Body Weight: A Systematic Review and Dose-Response Meta-analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2019;nmz084. 

 

 

וכעת, עוד כותרות....

 

 

תוסף טבעי לטיפול בהפרעות שינַה

במחקר פיילוט פתוח*, בו נכללו 40 משתתפים עם הפרעות שינה, נמצא שיפור באיכות השינה לאחר נטילת התוסף ®Novanuit - המכיל מלטונין, ויטמין B6, פרג קליפורניה (Eschscholzia californica), שעונית (Passiflora incarnata) ומליסה (Melissa officinalis).

*מחקר פתוח הוא מחקר בו הרופא והחולה יודעים איזה טיפול כל אחד מקבל, כאשר בדרך כלל אין קבוצת השוואה. 

Lemoine P, Bablon JC, Da Silva C. A combination of melatonin, vitamin B6 and medicinal plants in the treatment of mild-to-moderate insomnia: A prospective pilot study. Complement Ther Med. 2019;45:104–108. 

 

 

עיסוי בשמן סִיגליות לטיפול בגרד ועור יבש בקרב מטופלי דיאליזה

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 57 מטופלי דיאליזה, נמצא כי עיסוי בשמן סיגליות (Viola odorata) על בסיס שמן שקדים היה יעיל יותר מעיסוי בשמן שקדים בלבד להקלה על גרד ועל עור יבש.

Khorsand A, Salari R, Noras MR, et al. The effect of massage and topical violet oil on the severity of pruritus and dry skin in hemodialysis patients: A randomized controlled trial. Complement Ther Med. 2019;45:248–253. 

 

 

כיצד נטילת תוספי אוֹמגה 3 משפיעה על רמת אוֹמגה 3 בגוף?

בהתבסס על נתונים מ-14 מחקרים התערבותיים, פיתחו החוקרים מודל לניבוי השינוי באינדקס אומגה 3 בעקבות נטילת תוספי אומגה 3. הגורמים שתורמים לניבוי השינוי באינדקס אומגה 3 הם מינון התוסף, רמת הבסיס של אומגה 3 וסוג התוסף (אומגה 3 בצורת אתיל אסטר או טריגליצריד – עם יתרון קל לצורת טריגליצריד). 

Walker RE, Jackson KH, Tintle NL, et al. Predicting the effects of supplemental EPA and DHA on the omega-3 index. Am J Clin Nutr. 2019;110(4):1034–1040. 

 

 

הקשר בין רמת וִיטמין D ווִיטמין B1ִ2 להידרדרות קוֹגניטיבית

במחקר חתך, בו נכללו 165 קשישים מעל גיל 80, נמצא כי משתתפים עם רמה נמוכה ( ≤18 ng mL) של ויטמין D, וכן משתתפים עם רמה גבוהה ( ≥496 pg mL) של ויטמין B12 היו בסיכון מוגבר לסבול מהידרדרות קוגניטיבית, כאשר לא צלח בידי החוקרים להסביר את הקשר בין B12 לפגיעה קוגניטיבית, מאחר ולא קיימים הסברים בספרות, למעט אזכור של קשר בין רמות גבוהות של ויטמיני B ופגיעה בבריאות: שיעור תמותה גבוה יותר בקרב מאושפזים, אי ספיקת כליות, סרטן, אירועים קרדיווסקולריים.

da Rosa MI, Beck WO, Colonetti T, et al. Association of vitamin D and vitamin B12 with cognitive impairment in elderly aged 80 years or older: a cross-sectional study. J Hum Nutr Diet. 2019;32(4):518–524. 

 

 

הפעילות נוגדת הסרְטן של לוטאולין

בסקירה מוצגים הממצאים הפרה-קליניים בנוגע לפעילות נוגדת הסרטן של הפלבונואיד לוטאולין (Luteolin) ומנגנוני הפעילות המעורבים. 

Imran M, Rauf A, Abu-Izneid T, et al. Luteolin, a flavonoid, as an anticancer agent: A review. Biomed Pharmacother. 2019;112:108612. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם