כללי | מקורות | תפקידים | תכונות | ספיגה והפרשה | גורמים לחוסר | תסמיני חוסר | עודף | RDA | מינונים | אינטראקציות | התוויות נגד | מחקרים | מקורות
כללי
קו אנזים Q10 הינו חומר דמוי ויטמין המשתייך לקבוצת תרכובות המכונה יוביקווינונים (Ubiquinones) אשר מקורם במילה הלטינית Ubiquitas שפירושה "מצוי בכל מקום". ואכן כך, קו אנזים Q10 מצוי כמעט בכל תא בגוף ובריכוזים גבוהים באיברים אשר דורשים כמויות מוגברות של אנרגיה כגון הלב, המוח, הכבד, הכליות והלבלב.
קו אנזים Q10 הינו נוֹגד חִמצון חזק, מסיס בשומן המיוצר כמעט בכל תא בגוף ומשמש כזרז בתהליכי חילוף החומרים בתא. תפקידיו העיקריים כוללים הפקת אנרגיה (הפקת מולקולות ATP בתהליך הנשימה התאית (מעגל קרבס)) מפחמימות ושומנים והגנה על מעטפת התאים וחומצות גרעין (DNA) בפני נזקים חמצוניים הנוצרים מרדיקלים חופשיים.
עיקר חשיבותו של קו אנזים Q10 הינה בשמירה על תפקוד תקין של מערכת הלב וכלי הדם אך נמצא כי הוא חיוני גם לפעילות תקינה של מערכת העצבים והמערכת החיסונית.
מקורות תזונתיים לקו אנזים Q10:
קו אנזים Q10 מיוצר בתאי הגוף אך גם מגיע ממקורות תזונתיים בכמויות מועטות. להלן כמה מזונות אשר קיים בהם ריכוז גבוה יחסית של קו אנזים Q10 :
מקורות מן הצומח: פולי סויה, ברוקולי, תרד, אגוזים, דגנים מלאים ושמן קנולה.
מקורות מן החי: בשר (איברים פנימיים) ודגים (סלמון, מקרל, סרדינים).
תפקידיו של קו אנזים Q10:
- חיוני לתהליך הפקת מולקולות אנרגיה (ATP) בתהליך הנשימה התאית (מעגל קרבס). קו אנזים Q10 משמש כזרז לאנזימים ואלקטרונים המשתתפים בתהליכים של חילוף חומרים בתאים.
- נוֹגד חִמצון חזק המגן על מעטפת תאי הגוף וחומצות גרעין (DNA) בפני נזקים חמצוניים הנוצרים מרדיקלים חופשיים.
- מונע חמצון של שומנים וכולסטרול ומפחית את רמתם בדם.
- מגן על רקמות הגוף בפני תהליכי הזדקנות.
- מסייע לחיזוק המערכת החיסונית על ידי השפעה על תאי הדם הלבנים.
תכונות נוספות של קו אנזים Q10:
- טיגון של מזונות המכילים קו אנזים Q10 הורס כ- 14-32% מהתרכובת.
- חלק גדול מקו אנזים Q10 נהרס במזונות מעובדים אשר עוברים תהליכי שימור, הקפאה ואחסון.
- הצריכה הממוצעת של קו אנזים Q10 מהמזון נעה בין 3-5 מ"ג, כמות אשר אינה בעלת השפעה טיפולית.
ספיגה והפרשה של קו אנזים Q10:
תהליך הספיגה של קו אנזים Q10 מתבצע במעי הדק בנוכחות שומנים. לאחר ספיגתו מועברת התרכובת באמצעות כילומיקרונים (רכיבים אשר תפקידם להוביל שומנים מהמעיים דרך זרם הדם אל הכבד) אל הכבד. מהכבד מועבר הויטמין אל תוך חלבונים שומניים (ליפופרוטאינים) וכך נישא אל רקמות הגוף השונות. תהליך ייצורו של קו אנזים Q10 נעשה בעיקר בכבד אך גם בתאי הגוף השונים ותלוי בנוכחות משפחת ויטמיני B ויטמין C, חומצת האמינו טירוזין ומספר מינרלי קורט.
בנוסף, ספיגתו של קו אנזים Q10 ממזונות הינה מועטה ואינה בעלת השפעה טיפולית ולכן בעת מחסור קיים צורך בנטילת תוסף תזונה המכיל את התרכובת.
כמותו הכוללת של קו אנזים Q10 בגוף מוערכת בכ- 0.5-1.5 גרם והוא מצוי בריכוזים גבוהים בעיקר באיברים כגון לב, כבד, מוח, כליות ולבלב בהם נדרשות רמות אנרגיה גבוהות.
גורמים לחוסר בקו אנזים Q10:
תזונה לקויה – תפריט תזונתי לא מאוזן המכיל בעיקר מזונות מעובדים או תת תזונה עלולים לגרום לחוסר בקו אנזים Q10. בנוסף, קו אנזים Q10 נהרס במזונות מטוגנים.
חסר בויטמינים – מחסור בויטמיני B, ויטמין C ומינרלי קורט גורם לייצור מופחת של קו אנזים Q10 בכבד.
מחלות שונות – נמצא כי קיימות רמות נמוכות של קו אנזים Q10 אצל אנשים אשר לוקים במחלות כגון מחלות לב, איידס, סוכרת וסרטן, כנראה בשל דרישה מוגברת של הרקמות לתרכובת במצבים אלו.
פעילות גופנית מאומצת – ביצוע פעילות גופנית מאומצת לאורך זמן עלול לגרום לניצול מוגבר של קו אנזים Q10 ולחוסר בו.
תרופות – תרופות שונות כגון סטטינים (המשמשים לטיפול ברמות שומנים וכולסטרול גבוהות בדם) או טיפולים בכימותרפיה פוגעים בייצור של קו אנזים Q10 וגורמים לחוסר בו.
גיל – ספיגתו וייצורו של קו אנזים Q10 יורד ככל שמתבגרים.
סטרס – רמות סטרס גבוהות גורמות לעקה חמצונית וכתוצאה לניצול מוגבר של קו אנזים Q10 ולחוסר בו.
הפרעות ותסמינים הנגרמים עקב חוסר בקו אנזים Q10:
התסמינים העיקריים של חוסר בקו אנזים Q10 הינם עייפות, חולשת שרירים וכאבי שרירים.
בנוסף, חוסר בקו אנזים Q10 עלול להחריף מחלות כרוניות שונות ובעיקר מחלות לב וכלי דם, סוכרת ומחלות כליה.
עודף של קו אנזים Q10 (רעילות):
לא ידוע על רעילות במתן תוסף של קו אנזים Q10. עם זאת, במקרים מסוימים נמצא כי מינונים של 600-1200 מ"ג עלולים לגרום לתופעות לוואי שונות המתבטאות בהפרעות שונות במערכת העיכול כגון אי נוחות, שלשולים, הקאות, בחילות וחוסר תיאבון. במקרים נדירים גם נצפתה פריחה בעור.
במרבית המקרים בהם דווחו תופעות לוואי נלקח המינון היומי בפעם אחת במהלך היום. לכן, מומלץ בכל מקרה של נטילת תוסף קו אנזים Q10 לחלק את המינון היומי הנדרש למספר מנות במהלך היום על מנת למנוע תופעות לוואי אפשריות.
מינון יומי מומלץ של קו אנזים Q10 לפי ה-(RDA (RECOMMENDED DAILY ALLOWANCE:
לא קיים מינון יומי מומלץ של קו אנזים Q10 לפי ה- RDA.
טווח מינון לטיפול בחוסר קו אנזים Q10:
קו אנזים Q10 משמש כתוסף תזונה בעיקר במחלות לב וכלי דם (כגון אי ספיקת לב, תעוקת חזה, יתר לחץ דם ועוד).
בנוסף, הוא נמצא כיעיל בטיפול במחלות של המערכת העצבית (כגון פרקינסון), סוכרת, מיגרנות, פוריות הגבר, בעיות חניכיים, תסמונת העייפות הכרונית ופיברומיאלגיה.
חשיבותו של קו אנזים Q10 קיימת גם במניעת נזקים לשרירים הנגרמים עקב שימוש בסטטינים (תרופות לטיפול ברמות גבוהות של שומנים וכולסטרול בדם), מניעת נזקים חמצוניים הנגרמים עקב טיפולים כימותרפיים בסרטן ובהמרצה חיסונית בטיפול באיידס. כמו כן, תוסף של קו אנזים Q10 מסייע להגברת עמידות לאימונים גופניים אצל ספורטאים.
במחקרים שנעשו על תוסף של קו אנזים Q10 נבדקו מינונים שונים הנעים בטווח של 100-2000 מ"ג ביום. עם זאת, עדיין לא נקבעו טווחי מינון טיפוליים לבעיות רפואיות שונות עקב מחסור במחקרים.
במרבית המקרים המינון המומלץ נע בין 60-300 מ"ג ביום.
בנוסף, מומלץ שלא ליטול תוסף של קו אנזים Q10 לפני השינה משום שהוא מעלה רמות אנרגיה ועלול לפגום באיכות השינה.
תגובות הדדיות עם תרופות / צמחי מרפא / תוספי תזונה
סטאטינים (Statins)
שילוב התרופה יחד עם תוסף CoQ10 אפשרי ואף מומלץ.
על פי מטה אנליזה(1,2) וסקירות ספרותיות(3,4,5,6,7,44,161) נמצא כי נטילת תרופה מסוג סטאטינים עלולה להוביל לירידה משמעותית ברמות CoQ10.
תרופות מסוג סטאטינים (המעכבות את האנזים HMG CoA) חוסמות את המסלול הביוכימי המוביל לייצור CoQ10 ולכן, חוקרים משערים שתרופות אלו עלולות לגרום לירידה ברמות CoQ10 בגוף.
על פי סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות(8,9,10,11,12), וסקירות ספרות(13,14,15,16,17,18,19,20,21,44,45,161) נמצא כי היעילות של התוסף בהקלה על ההשפעות השליליות של התרופה (עייפות וכאבי שרירים) לא הייתה חד משמעית. הכישלון של כמה מחקרים להוכיח את היעילות של נטילת תוסף CoQ10 עשוי להיות קשור לספיגה ולזמינות ביולוגית לקויה. יש לציין שקיימות פורמולציות חדשות המגבירות את ספיגת CoQ10.
למרות התוצאות הלא חד משמעיות, משקל הראיות כפי שניתן לראות במטא-אנליזות, תומך בשימוש ב-CoQ10 בטיפול במיופתיה הנגרמת על ידי תרופות מסוג סטאטינים(22).
בנוסף, על פי מטה-אנליזה(23), וסקירות ספרותיות(24,25,26,27), נמצא כי נטילה של תוסף CoQ10 הראתה שיפור בהפרעות בתפקוד האנדותל ובשריר הלב ולכן התוסף עשוי לסייע בהפחתת הסיכון למחלות לב.
על פי מחקר קליני מבוקר אקראי(46), נמצא כי שילוב של תוסף CoQ10 יחד עם סטאטינים כטיפול משלים באי ספיקת לב, הראה השפעות סינרגטיות על ידי שיפור מדדי הדלקת, התסמינים, ואיכות חייהם של המטופלים, מבלי להחמיר את ההשפעות השליליות של התרופה.
תוסף CoQ10 נמצא בטוח לשימוש ולא דווח על סיכונים באף אחד מהמחקרים הנ"ל.
מחקרים פרה-קליניים(39,40) מצביעים על כך שתוסף CoQ10 עשוי להקל על תופעות הלוואי בעקבות נטילה של סטאטינים ותזונה עתירת כולסטרול, ולשפר את הפרמטרים המטבוליים, את תפקודי הכבד ואת הנשימה התאית.
חוסמי בטא
אין מניעה לשילוב של תוסף CoQ1O עם תרופות אלו והשילוב אף עשוי להיות מומלץ.
על פי סקירות ספרותיות(55,58) נמצא כי לתוסף CoQ10 עשוי להיות השפעה נוספת על הורדת לחץ הדם כאשר ניתן עם תרופות להורדת לחץ דם.
במחקר קליני(51) שנערך בקרב חולי גלאוקומה, הוכח כי טיפול מניעתי באמצעות תוסף CoQ10, הפחית את תופעות הלוואי הקרדיווסקולריות של התרופה, מבלי להשפיע על הלחץ התוך עיני.
בתיאור מקרים(52) שכללו 11 חולי קרדיומיופתיה, תרופות מסוג חוסמי בטא בשילוב נטילה של תוסף CoQ1O ומיקרו-נוטריינטים נוספים, שיפרו באופן ניכר את תפקוד הלב ואת מקטע הפליטה של החדר השמאלי.
מחקר בודד(53) הראה נורמליזציה של תפקוד הלב לאחר נטילה של תוסף CoQ10 בשילוב תרופות חוסמות בטא בקרב מטופלים הסובלים ממחסור מולד באנזים ACAD9 ובקרב מטופלים עם קרדיומיופתיה (דלקת שריר הלב) מתקדמת.
על פי סקירות(54,55) ומחקרים(56,57), תרופות חוסמות בטא (פרופרנולול ומטופרולול) נמצאו כמעכבות אנזימים תלויי CoQ10. התרופה אלופורינול הראתה עיכוב חלש של אנזים אחר (succinoxidase). ההשערה היא שהשפעה של תרופות אלו עלול להוביל לירידה ברמות CoQ10 בגוף וכתוצאה מכך לגרום לחלק מתופעות הלוואי של התרופות. יש לציין כי התרופה טימולול הוכיחה השפעות זניחות על האנזימים התלויים ב-CoQ10.
במחקר קליני(87), שנערך בקרב 74 נבדקים עם סוכרת מסוג 2 ודיסליפידמיה, נמצא כי נטילה של תוסף CoQ10 בלבד למשך 12 שבועות הפחיתה באופן משמעותי את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי כאחד.
מעכבי אייס (ACEI)
שילוב עם תרופות אלו הוא אפשרי.
על פי סקירות, מחקרים קליניים ופרה-קליניים נמצא כי שילוב של תוסף CoQ10 עם תרופות מסוג ACEI בטוח לשימוש אך התוצאות אינן עקביות לגבי היעילות של שילוב בין השניים.
על פי סקירה שיטתית ומטה-אנליזה(59) של 11 מחקרים קליניים מבוקרים אקראיים(61,172-181) שנערכו בקרב 319 חולים עם אי ספיקת לב כרונית, נטילה של CoQ10 משפרת את התפקוד הסיסטולי, אך יעילותו עשויה להיות מופחתת עם שימוש מקביל בתרופות ACEI.
על פי סקירה(60), ומחקרים קליניים אקראיים מבוקרים(173,175,182) נמצא כי טיפול משלים של CoQ10 בחולים עם אי ספיקת לב, הראה יעילות בתוצאה הקלינית, בפעילות הגופנית ובאיכות חייהם של החולים.
על פי סקירות(55,58) נמצא כי לנטילה של CoQ10 עשויה להיות השפעה נוספת על הורדת לחץ הדם כאשר ניתן עם תרופות להורדת לחץ דם.
במחקר קליני אקראי ומבוקר(61) שכלל 35 חולי קרדיומיופתיה בדרגת חומרה בינונית שקיבלו ACEI, נמצא כי שילוב תוסף CoQ10 שיפר באופן משמעותי את התפקוד הלבבי ואת היכולת הגופנית שלהם, אשר נמצאה בקורלציה עם עלייה ברמות CoQ10 בסרום.
במחקר קליני(62) שנערך בקרב חולים עם יתר לחץ דם, נמצא כי שילוב תוסף CoQ10 עם תרופות מסוגACEI שיפר את תפקוד האנדותל של כלי הדם ואת מדדי לחץ הדם. המסקנה הייתה ש CoQ10 עשוי להיות יעיל כטיפול משלים ליתר לחץ דם עורקי.
בתיאור מקרים(52) שכללו 11 חולי קרדיומיופתיה, תרופות מסוג חוסמי בטא בשילוב נטילה של תוסףCoQ1O ומיקרו-נוטריינטים נוספים, שיפרו באופן ניכר את תפקוד הלב ואת מקטע הפליטה של החדר השמאלי.
במחקר תצפיתי(63) ובמחקר מקרה(64), נמצא כי שילוב של תוסף CoQ10 עם תרופות מסוג ACEI ותוספי מזון נוספים הראה יעילות במצבי כליות ולב מולדים הנגרמים על ידי מוטציות גנטיות.
במחקרים בבעלי חיים(65,66,67) נמצא כי שילוב של תוסף CoQ10 עם תרופות מסוג ACEI לא הראה השפעות סינרגטיות.
במחקר קליני(87), שנערך בקרב 74 נבדקים עם סוכרת מסוג 2 ודיסליפידמיה, נמצא כי נטילה של תוסף CoQ10 בלבד במשך 12 שבועות הפחיתה באופן משמעותי את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי כאחד.
תרופות משתנות
שילוב עם תרופות אלו הוא אפשרי.
על פי סקירות(55,58) נמצא כי לתוסף CoQ10 עשויה להיות השפעה נוספת על הורדת לחץ הדם כאשר ניתן בשילוב עם תרופות להורדת לחץ דם.
במספר מחקרים קליניים(68,69,70) שנערכו בקרב מטופלים הסובלים מקרדיומיופתיה היפרטרופית ואי ספיקת לב, אשר נטלו CoQ10 במשך שלושה חודשים ומעלה, כטיפול נלווה לתרופות קונבנציונליות (כולל משתנים), נראה שיפור בסימנים ובתסמינים במדדים הקרדיווסקולריים.
בסדרת מקרים(52) שכללו 11 חולי קרדיומיופתיה, נטילת תרופות משתנות, CoQ1O ותוספי תזונה נוספים שיפרו באופן ניכר את תפקוד הלב ואת מקטע הפליטה של החדר השמאלי.
במחקר פרה-קליני(56) נמצא כי תרופה לטיפול ביתר לחץ דם ממשפחת התיאזידים עיכבה באופן משמעותי את האנזים CoQ10-NADH-oxidase ברקמת הלב. השפעה זו עלולה להוביל למחסור ב-CoQ10 ולכן שילוב תוסף זה יכול להועיל. יחד עם זאת, הרלוונטיות הקלינית של ממצא זה אינה ברורה.
מחקר קליני(87), שנערך בקרב 74 נבדקים עם סוכרת מסוג 2 ודיסליפידמיה, מצא כי נטילה של תוסף CoQ10 לבדו במשך 12 שבועות הפחיתה באופן משמעותי את לחץ הדם הסיסטולי והדיאסטולי כאחד.
תרופות קרדיאליות (Digoxin/Digitalis)
ניתן לשלב CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
במספר מחקרים קליניים פתוחים(68,69,70) שנערכו בקרב מטופלים הסובלים מקרדיומיופתיה היפרטרופית ואי ספיקת לב, אשר נטלו CoQ10 במשך שלושה חודשים ומעלה, כטיפול נלווה לתרופות קונבנציונליות (כולל דיגוקסין), נראה שיפור בסימנים ובתסמינים במדדים הקרדיווסקולריים.
בתיאור מקרים(52) שכללו 11 חולי קרדיומיופתיה, טיפול תרופתי סטנדרטי כולל תרופות משתנות בשילוב נטילה של תוסף CoQ1O ומיקרו-נוטריינטים נוספים, שיפרו באופן ניכר את תפקוד הלב ואת מקטע הפליטה של החדר השמאלי.
תרופות נוגדות קרישה (warfarin)
יש לנקוט בזהירות בשילוב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות זו.
על פי סקירות(47,55,71,72,73,162), נמצא כי CoQ10 הינו בעל מבנה דומה לוויטמין K2, ולכן ניתן להניח שגם הוא בעל פעילות מעודדת קרישה.
במחקר קליני אקראי מבוקר(75) שנערך בקרב 24 מטופלים הנוטלים באופן קבוע תרופה מסוג וורפרין, ניתן טיפול משלים של CoQ10 למשך 4 שבועות. על פי התוצאות נראה כי לא הייתה השפעה משמעותית על הפעילות נוגדת הקרישה של וורפרין או על מינון התרופה. עם זאת, במחקר אורך פרוספקטיבי(76) שנערך בקרב 171 חולים שקיבלו וורפרין למשך 4 חודשים לפחות, נמצא כי צריכה של CoQ10 מעלה את הסיכון לדימום.
בנוסף, על פי סקירה(72), במספר דיווחי מקרה(77,78,79) דווח כי CoQ10 משפיע לרעה על הטיפול בוורפרין.
במחקרים פרה-קליניים(80,81,82) תוסף CoQ10 השפיע על קצב חילוף החומרים של התרופה Warfarin וגרם להגברת פירוק התרופה ופינויה מהדם, אך ללא השפעה על ספיגת התרופה ופיזורה. השפעה זו הייתה בולטת יותר עם R-warfarin מאשר עם S-warfarin. עלתה השערה כי היעילות הטיפולית של (R)-warfarin עלולה לרדת בשימוש בשילוב עם CoQ10. לכן ניתן להסיק שמטופלים אשר נוטלים תרופות נוגדות קרישה בשילוב תוסף CoQ10 עשויים להזדקק למעקב אחר מדד ה-INR שלהם ולהתאים את מינון נוגדי הקרישה בהתאם.
חשוב לציין כי על פי סקירה(55), מחקרים קליניים(83) ופרה-קליניים(84) תוסף CoQ10 מסוג MitoQ הראה השפעה מעכבת על תפקוד הטסיות, אשר על פי הסקירה עשויה לעלות באופן תיאורטי את הסיכון לדימום בחולים הנוטלים תרופות נוגדות טסיות.
תרופות נוגדות צימות טסיות (Aspirin)
אין מניעה לשילוב זה אך יש לנקוט זהירות.
על פי סקירה(55), מחקרים קליניים(83) ופרה-קליניים(84) תוסף CoQ10 מסוג MitoQ הראה השפעה מעכבת על תפקוד הטסיות, אשר על פי הסקירה עשויה לעלות באופן תיאורטי את הסיכון לדימום בחולים הנוטלים תרופות נוגדות צימות טסיות.
בסדרת מקרים(52) שכללו 11 חולי קרדיומיופתיה, נטילת תרופות נוגדות צימות טסיות בשילוב נטילה של תוסף CoQ1O ומיקרו-נוטריינטים נוספים, שיפרה באופן ניכר את תפקוד הלב ואת מקטע הפליטה של החדר השמאלי.
פיבראטים
התרופה Gemfibrozil | התרופה Fenofibrate
התרופה Gemfibrozil
אין מניעה בשילוב CoQ1O עם פיברטים מסוג גמפיברוזיל וייתכן כי השילוב אף מומלץ.
על פי סקירה(54) ומחקרים קליניים(85), פיברטים מסוג גמפיברוזיל מפחיתים באופן משמעותי רמות CoQ10 בסרום ולכן פתרון יעיל יהיה נטילה של תוסף CoQ10.
התרופה Fenofibrate
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם פיברטים מסוג פנופיברט.
על פי מחקר קליני(86), פיברטים מסוג פנופיברט גרמו להפחתת הפיכת CoQ10 לנגזרתו הפעילה אשר לה פעילות נוגדת חמצון.
על פי סקירה(47) ומספר מחקרים קליניים(86,87,88,89,90), שילוב של פיברטים מסוג פנופיברט יחד עם CoQ10 הוכח כבטוח, ובמידה מסוימת הועיל בשיפור השליטה הגליקמית, פרופיל השומנים בדם, לחץ הדם ותגובתיות העורקים.
תרופות להפחתת סוכר בדם
ביגואנידים | אינסולין | תיאזולידינדיונים | סולפוניל-אוראה | מעכבי DPP-4, מעכבי א-גלוקוזידאז
ביגואנידים (Metformin, Phenformin)
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
למרות שלא נצפו תופעות לוואי או אפיזודות של היפוגליקמיה במחקרים קליניים שבדקו נטילת תוסף CoQ10 בלבד או בשילוב עם תרופות נוגדות להורדת סוכר שונות, רצוי לערוך ניטור של רמת הסוכר בדם והתאמה של מינון התרופות.
על פי סקירה(55) ומחקר תצפיתי(91), תרופות היפוגליקמיות כגון מטפורמין וטולאזמיד הודגמו כמפחיתות רמות CoQ10 אנדוגני. השפעה זו עלולה להוביל למחסור ב- CoQ10 ולכן נטילה של תוסף CoQ10 יכולה להועיל.
במחקר קליני(95), מתן Q10 נוזלי לחולי סוכרת סוג 2 הוביל להפחתה משמעותית ב-HbA1c ולהפחתה משמעותית במינון של חלק מהתרופות (Pioglitazone ומטפורמין) אך לא של תרופות אחרות, כולל אינסולין.
במחקר קליני נוסף(96) שנערך בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) שטופלו במטפורמין, מתן תוסף CoQ10 בלבד או בשילוב עם ויטמין E הוריד משמעותית את רמת הסוכר בדם בצום והפחית את העמידות לאינסולין, כמו גם הוריד את רמות הטסטוסטרון.
סקירה שיטתית ומטה-אנליזה(92) של 16 מחקרים אקראיים מבוקרים (מתוכם 14 נכללו במטה-אנליזה), מצאה שתוסף CoQ10 הפחית מעט אך באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם בצום (אם כי עם הטרוגניות מהותית בין המחקרים) אך לא השפיע באופן משמעותי על רמות HbA1c ועל רמות אינסולין בצום.
במחקר קליני נוסף(93), מתן תוסף CoQ10 הראה שיפור בשליטה הגליקמית, ירידה ברמות האינסולין, שיפור ברגישות לאינסולין, כמו גם שיפור בלחץ הדם, בפרופיל השומנים וברמות נוגדי החמצון.
אינסולין
ניתן לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופה זו.
למרות שלא נצפו תופעות לוואי או אפיזודות של היפוגליקמיה במחקרים קליניים שבדקו נטילת תוסף CoQ10 בלבד או בשילוב עם תרופות להורדת סוכר שונות, רצוי לערוך ניטור של רמת הסוכר בדם והתאמה של מינון התרופות.
במחקר קליני(95), מתן Q10 נוזלי לחולי סוכרת מסוג 2 הוביל להפחתה משמעותית ב-HbA1c ולהפחתה משמעותית במינון של חלק מהתרופות (Pioglitazone ומטפורמין) אך לא של תרופות אחרות, כולל אינסולין.
מחקר קליני(94), שנערך בקרב חולי סוכרת תלויי אינסולין, מצא כי מתן משותף של CoQ10 עם אינסולין לא גרם להיפוגליקמיה, אך גם לא שיפר את השליטה הגליקמית או הפחית את הדרישות לאינסולין של הנבדקים.
סקירה שיטתית ומטה-אנליזה(92) של 16 מחקרים אקראיים מבוקרים (מתוכם 14 נכללו במטה-אנליזה), מצאה שמתן תוסף CoQ10 הפחית מעט אך באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם בצום (אם כי עם הטרוגניות מהותית בין המחקרים) אך לא השפיע באופן משמעותי על רמות HbA1c ועל רמות אינסולין בצום.
במחקר קליני נוסף(93), מתן תוסף CoQ10 הראה שיפור בשליטה הגליקמית, ירידה ברמות האינסולין, שיפור ברגישות לאינסולין, כמו גם שיפור בלחץ הדם, בפרופיל השומנים וברמות נוגדי החמצון.
תיאזולידינדיונים (Pioglitazone)
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
למרות שלא נצפו תופעות לוואי או אפיזודות של היפוגליקמיה במחקרים קליניים שבדקו נטילת תוסף CoQ10 בלבד או בשילוב עם תרופות להורדת סוכר שונות, רצוי לערוך ניטור של רמת הסוכר בדם והתאמה של מינון התרופות.
במחקר קליני(95), מתן Q10 נוזלי לחולי סוכרת מסוג 2 הוביל להפחתה משמעותית ב-HbA1c ולהפחתה משמעותית במינון של חלק מהתרופות (Pioglitazone ומטפורמין) אך לא של תרופות אחרות, כולל אינסולין.
סקירה שיטתית ומטה-אנליזה(92) של 16 מחקרים אקראיים מבוקרים(87,88,89,165,183-194), (מתוכם 14 נכללו במטה-אנליזה), מצאה שמתן תוסף CoQ10 הפחית מעט אך באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם בצום (אם כי עם הטרוגניות מהותית בין המחקרים) אך לא השפיע באופן משמעותי על רמות HbA1c ועל רמות אינסולין בצום.
במחקר קליני נוסף(93), מתן תוסף CoQ10 הראה שיפור בשליטה הגליקמית, ירידה ברמות האינסולין, שיפור ברגישות לאינסולין, כמו גם שיפור בלחץ הדם, בפרופיל השומנים וברמות נוגדי החמצון.
תרופות להורדת רמות הסוכר מסוג סולפוניל-אוראה
(Tolazamide, Deymelor/ Acetohexamide, Glyburide, Chlorpropamide, Tolbutamide, Glipizide)
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
למרות שלא נצפו תופעות לוואי או אפיזודות של היפוגליקמיה במחקרים קליניים שבדקו נטילת תוסף CoQ10 בלבד או בשילוב עם תרופות להורדת סוכר שונות, רצוי לערוך ניטור של רמת הסוכר בדם והתאמה של מינון התרופות.
על פי סקירה(55) ומחקר תצפיתי(91), תרופות היפוגליקמיות כגון מטפורמין וטולאזמיד, הוכחו כמפחיתות רמות CoQ10 אנדוגני. השפעה זו עלולה להוביל למחסור ב-CoQ10 ולכן נטילה של תוסף זה עשויה להועיל.
במחקר קליני(95), מתן Q10 נוזלי לחולי סוכרת מסוג 2 הוביל להפחתה משמעותית ב-HbA1c ולהפחתה משמעותית במינון של חלק מהתרופות (Pioglitazone ומטפורמין) אך לא של תרופות אחרות, כולל אינסולין.
סקירה שיטתית ומטה-אנליזה(92) של 16 מחקרים אקראיים מבוקרים (מתוכם 14 נכללו במטה-אנליזה), מצאה שמתן תוסף CoQ10 הפחית מעט אך באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם בצום (אם כי עם הטרוגניות מהותית בין המחקרים) אך לא השפיע באופן משמעותי על רמות HbA1c ועל רמות אינסולין בצום.
במחקר קליני נוסף(93), מתן תוסף CoQ10 הראה שיפור בשליטה הגליקמית, ירידה ברמות האינסולין, שיפור ברגישות לאינסולין, כמו גם שיפור בלחץ הדם, בפרופיל השומנים וברמות נוגדי החמצון.
תרופות אחרות להורדת רמות הסוכר (מעכבי DPP-4, מעכבי א-גלוקוזידאז)
ניתן לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
למרות שלא נצפו תופעות לוואי או אפיזודות של היפוגליקמיה במחקרים קליניים שבדקו נטילת תוסף CoQ10 בלבד או בשילוב עם תרופות להורדת סוכר שונות, רצוי לערוך ניטור של רמת הסוכר בדם והתאמה של מינון התרופות.
במחקר קליני(95), מתן Q10 נוזלי לחולי סוכרת מסוג 2 הוביל להפחתה משמעותית ב-HbA1c ולהפחתה משמעותית במינון של חלק מהתרופות (Pioglitazone ומטפורמין) אך לא של תרופות אחרות, כולל אינסולין.
סקירה שיטתית ומטה-אנליזה(92) של 16 מחקרים אקראיים מבוקרים (מתוכם 14 נכללו במטה-אנליזה), מצאה שמתן תוסף CoQ10 הפחית מעט אך באופן משמעותי את רמת הסוכר בדם בצום (אם כי עם הטרוגניות מהותית בין המחקרים) אך לא השפיע באופן משמעותי על רמות HbA1c ועל רמות אינסולין בצום.
במחקר קליני נוסף(93), מתן תוסף CoQ10 הראה שיפור בשליטה הגליקמית, ירידה ברמות האינסולין, שיפור ברגישות לאינסולין, כמו גם שיפור בלחץ הדם, בפרופיל השומנים וברמות נוגדי החמצון.
תרופות כימותרפיות
Daunorubicin, Doxorubicin | התרופה Cyclophosphamide | התרופה Paclitaxel | התרופה FU-5
תרופות כימותרפיות (Daunorubicin, Doxorubicin)
אין מניעה בשילוב תוסף CoQ10 בשילוב תרופות אלו וייתכן כי השילוב אף מומלץ.
על פי סקירה(54), התרופה דוקסורוביצין מפחיתה רמות CoQ10. לפיכך, חולים שטופלו בתרופות אלו עשויים להפיק תועלת מנטילת תוסף CoQ10.
מספר סקירות שיטתיות(99-105) הגיעו למסקנה שתוסף CoQ10 עשוי להקל באופן חלקי על קרדיומיופתיה הנגרמת על-ידי תרופות כימותרפיות (דוקסורוביצין ודאונורוביצין), אך יחד עם זאת אין מספיק עדויות באיכות גבוהה כדי להוכיח את יעילות השילוב בין התרופות לתוסף CoQ10.
על פי סקירות(47,54,97,106-110), מחקרים קליניים(111-118) ומחקרים פרה-קליניים(120-127), תוסף CoQ10 מקל במידה מסוימת על רעילות הנגרמת על ידי דוקסורוביצין ודאונורוביצין. כמו כן, דווח כי תוסף CoQ10 מגביר את ההשפעה האנטי-גידולית של דוקסורוביצין, ולכן ניתן לאפשר מינונים גבוהים יותר של התרופה באופן בטוח(114). יש לציין שאף אחד מהמחקרים לא בדק את ההשפעות ארוכות הטווח של שילוב תוסף CoQ10 עם כימותרפיה.
יש לציין כי במחקר אקראי מבוקר שנערך בקרב נשים עם סרטן שד שאובחן לאחרונה, רוב הנשים (84%) טופלו באמצעות אנתרציקלינים בשילוב נטילה של תוסף CoQ10 וויטמיןE, לאחר 24 שבועות של טיפול, התוצאות הראו עלייה ברמות CoQ10 בדם, אך ללא שיפור ברמת העייפות ובאיכות החיים על פי שאלוני דיווח עצמי.
מחקר תצפיתי(119) שנערך בקרב 1340 חולות סרטן השד בסיכון גבוה שטופלו בכימותרפיה (כולל דוקסורוביצין) מצא כי השימוש בכל תוסף נוגד חמצון (כולל CoQ10) לפני ובמהלך הטיפול, היה קשור לסיכון מוגבר של 41% להישנות המחלה ובמידה פחותה למוות. עם זאת, התוצאות לגבי נוגדי חמצון בודדים (כולל CoQ10) לא היו חד-משמעיות בעקבות גודל המדגם הקטן. לפיכך, לא ניתן להסיק מסקנות לגבי נטילה של CoQ10 בשילוב עם תרופות מסוג אנתרציקלינים.
מחקר בחולדות(127) מצא כי מתן תוסף CoQ10 מגן מפני רעילות התרופה בטיפול בסרטן האשכים, ע"י שיפור הסטרס החמצוני, הפחתת אפופטוזיס וויסות של P-gp באשכים. עם זאת, הרלוונטיות הקלינית של ממצא זה אינה ברורה.
התרופה Cyclophosphamide
ניתן לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופה זו אך יש לנקוט זהירות.
על פי מחקר קליני(118) ומחקר פרה-קליני(163), נטילה של תוסף CoQ10 מקלה על רעילות הנגרמת על ידי כימותרפיה (כולל ציקלופוספמיד) בשריר הלב ובשחלות בהתאמה.
מחקר תצפיתי(119) שנערך בקרב 1340 חולות סרטן השד בסיכון גבוה, שטופלו בכימותרפיה (כולל דוקסורוביצין) מצא כי השימוש בכל תוסף נוגד חמצון (כולל CoQ10) לפני ובמהלך הטיפול, היה קשור לסיכון מוגבר של 41% להישנות המחלה ובמידה פחותה למוות. עם זאת, התוצאות לגבי נוגדי חמצון בודדים (כולל CoQ10) לא היו חד-משמעיות בעקבות גודל המדגם הקטן. לפיכך, לא ניתן להסיק מסקנות לגבי נטילה של CoQ10 בשילוב עם תרופות מסוג אנתרציקלינים.
התרופה Paclitaxel
ניתן לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופה זו אך יש לנקוט זהירות.
מחקר תצפיתי(119) שנערך בקרב 1340 חולות סרטן השד בסיכון גבוה, שטופלו בכימותרפיה (כולל דוקסורוביצין) מצא כי השימוש בכל תוסף נוגד חמצון (כולל CoQ10) לפני ובמהלך הטיפול, היה קשור לסיכון מוגבר של 41% להישנות המחלה ובמידה פחותה למוות. עם זאת, התוצאות לגבי נוגדי חמצון בודדים (כולל CoQ10) לא היו חד-משמעיות בעקבות גודל המדגם הקטן. לפיכך, לא ניתן להסיק מסקנות לגבי נטילה של CoQ10 בשילוב עם תרופות מסוג אנתרציקלינים.
התרופה FU-5
ניתן לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופה זו.
על פי מחקר קליני(118) CoQ10 נמצא כמקל על רמות רעילות הנגרמות על ידי תרופות ככימותרפיה (כולל פלואורואורציל) לשריר הלב.
תרופות סטרואידיות (Corticosteroids)
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
במחקרים קליניים(128,131), נמצא כי טיפול ארוך טווח בקורטיקוסטרואידים גרם להפחתת ריכוז CoQ10 בדם, להפרעות בתפקוד המיטוכונדריאלי ולסטרס חמצוני מוגבר.
במחקרים קליניים(128,129,130), מחקרים פרה-קליניים(132,133), ובמחקר מקרה(131), מתן משותף של CoQ10 עם קורטיקוסטרואידים שיפר משמעותית את התוצאה הקלינית, הפחית את תופעות הלוואי הנגרמות על ידי קורטיקוסטרואידים ואת דרישות המינון של קוריטקוסטרואידים.
תרופות לגיל המעבַר
אסטרוגנים | ביספוספונטים | GnRH analogs and gonadotrophins |
אסטרוגנים (Estrogens)
אין מניעה לשילוב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
מחקר תצפיתי(134) הראה ירידה משמעותית ברמות CoQ10 לאחר טיפול באמצעות תחליפים הורמונליים בקרב נשים לאחר גיל המעבר. השפעה זו עשויה להוביל למחסור ב-CoQ10 ולכן נטילה של תוסף CoQ10 עשויה להועיל.
ביספוספונטים (Nitrogen)
אין מניעה בשילוב CoQ1O עם ביספוספונטים וייתכן כי השילוב אף מומלץ.
מחקר חתך(135) הראה שנשים לאחר גיל המעבר עם אוסטיאופורוזיס שטופלו בתרופות מסוג ביספוספונטים סבלו מרמות נמוכות של CoQ10 בהתאמה למינון הנטילה של התרופה, ולכן נטילה של תוסף CoQ10 עשויה להועיל.
תרופות הורמונליות (GnRH analogs and gonadotrophins)
שילוב התרופה יחד עם תוסף CoQ10 אפשרי ואף מומלץ.
על פי מטה-אנליזה(136), ומחקר קליני(137), תוסף CoQ10 המוצע כטיפול משלים בקרב מטופלות העוברות טיפולי IVF עשוי להוביל לתוצאות קליניות רצויות כמו כניסה להריון, ולירידה במינון גונדוטרופין הנדרש להשראת ביוץ.
התרופה Clomiphene
שילוב התרופה יחד עם תוסף CoQ10 אפשרי ואף מומלץ.
מחקר פרוספקטיבי אקראי מבוקר(138) שנערך בקרב נשים עם עמידות לתרופה כלומיפן ועם תסמונת שחלות פוליציסטיות מצא כי מתן משותף של CoQ10 וכלומיפן הינו בטוח ויעיל בהשראת ביוץ והעלאת שיעורי ההיריון.
התרופה Tamoxifen
שילוב התרופה יחד עם תוסף CoQ10 אפשרי ואף מומלץ.
במספר מחקרים קליניים(139,140,141), שילוב של תוסף CoQ10 או שילוב של(142-148) תוסף המכיל CoQ10, ניאצין (B3) וריבופלאבין (B2) עם טמוקסיפן, הוכח כבטוח ויעיל בשיפור איכות חייהן של המטופלות, שיפור מדדי השומנים בעקבות נטילת התרופה, והפחתת ציטוקינים דלקתיים, תהליכי אנגיוגנזה וסמני גידול.
נוגדות דכאון
התרופה Amitriptyline | מסוג SSRIs | מסוג SNRI
התרופה Amitriptyline
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
במחקר קליני(152), הודגם כי התרופה אמיטריפטילין מפחיתה רמות CoQ10 בחולים מדוכאים, מה שהחמיר את התפקוד המיטוכונדריאלי הקיים שלהם. על פי מחקרים פרה-קליניים(157,158,159), חוסר התפקוד המיטוכונדריאלי והסטרס החמצוני הנובע מכך ניתנים לתיקון בעזרת נטילה של תוסף CoQ10.
על פי סקירות(55,149,151), מחקרים קליניים(153,154,155) ופרה-קליניים(156), מתן CoQ10 הן כטיפול יחיד והן כתוספת לטיפול קונבנציונלי לתרופות נוגדות דיכאון (מלבד אמיטריפטילין) הדגימו השפעות נוגדות דיכאון.
ממצאים אלו מצביעים על כך שחולים מדוכאים המטופלים באמיטריפטילין עשויים להפיק תועלת תיאורטית מנטילת תוספי CoQ10.
תרופות מסוג SSRIs - כגון Sertraline, Citalopram, Fluoxetine, Paroxetine, Escitalopram
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
במחקרים קליניים(153,154,155) שנערכו בקרב חולים עם הפרעה דו קוטבית במהלך אפיזודה דיכאונית, מתן משותף של CoQ10 עם טיפול תרופתי קונבנציונלי הכולל תרופות מסוג SSRI, היה בטוח, נסבל היטב ויעיל בהקלה על דיכאון.
במחקר שנעשה בחולדות(160) מתן משותף של CoQ10 עם פלוקסטין העצים את ההשפעות נוגדות הדיכאון של התרופה. עם זאת, הרלוונטיות הקלינית של ממצא זה אינה ברורה.
תרופות מסוג Venlafaxine, Desvenlafaxine - SNRI
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
במחקרים קליניים(153,154) שנערכו בקרב חולים עם הפרעה דו-קוטבית במהלך אפיזודה דיכאונית, מתן משותף של CoQ10 עם טיפול תרופתי קונבנציונלי הכולל תרופות מסוג SNRI היה בטוח, נסבל היטב ויעיל בהקלה על דיכאון.
תרופות נוגדות פרכוסים כגון Lamotrigine, Divalproex, Oxcarbazepine, GABApentin, Sodium valproate
ניתן לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
במחקרים קליניים(153,154,155) שנערכו בקרב חולים עם הפרעה דו קוטבית במהלך אפיזודה דיכאונית, מתן משותף של CoQ10 עם טיפול תרופתי קונבנציונלי הכולל תרופות נוגדות פירכוסים היה בטוח ונסבל היטב.
בנזודיאזפינים (Lorazepam, Clonazepam)
ניתן לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
במחקרים קליניים(153,154,155) שנערכו בקרב חולים עם הפרעה דו קוטבית במהלך אפיזודה דיכאונית, מתן משותף של CoQ10 עם טיפול תרופתי קונבנציונלי הכולל בנזודיאזפינים היה בטוח ונסבל היטב.
תרופות אנטי פסיכוטיות (Quetiapine, Olanzapine, Aripiprazole)
ניתן ואף מומלץ לשלב תוסף CoQ10 יחד עם תרופות אלו.
במחקרים קליניים(153,154,155) שנערכו בקרב חולים עם הפרעה דו קוטבית במהלך אפיזודה דיכאונית, מתן משותף של CoQ10 עם טיפול תרופתי קונבנציונלי כולל תרופות אנטי פסיכוטיות היה בטוח, נסבל היטב ויעיל בהקלה על תסמיני דיכאון.
ליתיום (Lithium)
ניתן ואף רצוי לשלב תוסף CoQ10 עם תרופה זו.
במחקרים קליניים(153,154,155) שבוצעו בקרב חולים עם הפרעה דו-קוטבית במהלך אפיזודה דיכאונית, מתן משולב של תוסף CoQ10 עם טיפול תרופתי קונבנציונלי המכיל ליתיום, היה בטוח לשימוש ויעיל בהקלה על תסמיני דיכאון.
התרופה דונפזיל (Donepezil)
ניתן לשלב תוסף CoQ10 עם תרופה זו.
במחקרים קליניים(153,154) שנערכו בקרב חולים עם הפרעה דו-קוטבית במהלך אפיזודה דיכאונית, מתן משותף של תוסף CoQ10 עם טיפול תרופתי קונבנציונלי המכיל דונפזיל היה בטוח ונסבל היטב.
התרופה מתילפנידט (Methylphenidate)
ניתן לשלב תוסף CoQ10 עם תרופה זו.
במחקר קליני(153) שנערך בקרב חולים עם הפרעה דו קוטבית במהלך אפיזודה דיכאונית, מתן משותף של תוסף CoQ10 עם טיפול תרופתי קונבנציונלי המכיל מתילפנידאט היה בטוח ונסבל היטב.
סלנְיום (Selenium)
ניתן ואף רצוי לשלב תוסף CoQ10 עם מינרל זה.
על פי סקירות(98,170), ומחקרים קליניים(172-183), מתן משותף ארוך טווח (3-5 שנים) של סלניום ותוסף CoQ10, בקרב קשישים ואוכלוסיות הסובלות ממחלות קרדיווסקולריות, הראה ירידה בתמותה ממחלות לב, שיפר תפקוד לבבי שנמדד באמצעות אקו לב והפחית את כמות מחלות הלב האיסכמיות ואי ספיקת הלב, באמצעות פעילות אנטי דלקתית ונוגדת חמצון ובאמצעות שינויים במסלולים ביוכימיים. ההשפעות המגנות נצפו במספר מחקרי המשך אשר הראו הפחתה בתמותה הנובעת ממחלות קרדיווסקולריות עד 12 שנים לאחר מתן התוסף(182,183). תוצאות מניתוח תת-קבוצה של ניסוי פרוספקטיבי אקראי כפול סמיות מבוקר פלצבו(184) הדגימו שיפור בתפקוד הכליות בחולי מחלת כליות כרונית לאחר מתן משותף ארוך טווח של תוסף CoQ10 וסלניום. מחקר קליני אקראי, מבוקר פלצבו כפול-סמיות(185), שנערך בקרב קשישים מצא כי מתן משותף ארוך טווח של תוסף CoQ10 וסלניום הגדיל את מספר הימים מחוץ לבית החולים והאט את ההידרדרות באיכות חייהם הנלוות למחלה.
עם זאת, על פי שני מחקרים קליניים(186,187) למתן משותף של תוסף CoQ10 עם סלניום לא הייתה השפעה נוספת בהקלה על מיופתיה הנגרמת על ידי סטאטינים.
חומצת שומן אומגֶה 3
ניתן ואף רצוי לשלב תוסף CoQ10 עם אומגה 3.
במחקר קליני אקראי(165) שנערך בקרב חולים עם מחלת כליות כרונית שטופלו בתרופות שונות להורדת לחץ דם ובסטאטינים, נמצא כי מתן משותף של תוסף CoQ10 עם חומצות שומן אומגה 3 הראה ירידה משמעותית ברוב מדדי לחץ הדם, ירידה שהייתה גדולה יותר מהשְֹפעת כל תוסף לבדו. במחקר קליני נוסף(166) שנערך בקרב מטופלים עם דיסליפידמיה שטופלו בתרופות מסוג סטאטינים, נמצא כי מתן משותף של תוסף CoQ10 עם חומצות שומן אומגה 3 הראה השפעות נוספות בהפחתת רוב הפרמטרים המטבוליים בנוסף להפחתה בהשפעות השליליות הנגרמות על ידי סטאטינים.
פלְפל שחור (Piperine)
ניתן ואף רצוי לשלב תוסף CoQ10 עם פלפל שחור.
על פי סקירה(167) ומחקר קליני(168), מתן משותף של פלפל שחור עם תוסף CoQ10, למשך 21 ימים לפחות, עשוי להגביר את רמות CoQ10, יתכן כי באמצעות הפעילות התרמוגנית של הפלפל השחור, התכונה הליפופילית של התרכובת(168) או עיכוב של פיפרין במעי(169).
התוויות נגד לשימוש בקו אנזים Q10:
לא קיימות התוויות נגד לשימוש בקו אנזים Q10 אך מומלץ לנקוט באמצעי זהירות במתן תוסף זה אצל אנשים אשר נוטלים קומדין משום שעלול להפחית את יעילות התרופה וכן אצל אנשים הסובלים מהפרעות בכבד, משום שעלול להעלות רמות של אנזימי כבד.
בנוסף, קיים מחסור במחקרים על תוסף של קו אנזים Q10 בעת הריון והנקה ולכן, גם במצבים אלו מומלץ שלא ליטול תוסף.
מקורות:
מקורות כלליים לכל המידע מלבד לתגובות ההדדיות
Stargrove M B, Treasure J, McKee D. L, Herb, Nutrient, and Drug Interactions, Elsevier, 2008. pp 732-744.
www.naturaldatabase.com – Coenzyme Q10. found at - http://naturaldatabase.therapeuticresearch.com/nd/Search.aspx?cs=NONMP&s=ND&pt=100&id=938&ds=
אודי בר, יפה שיר-רז, "המדריך הישראלי השלם לתוספי תזונה", כתר ספרים, 2005
www. Naturalstandard.com – Coenzyme Q10. found at - http://naturalstandard.com/databases/herbssupplements/all/coenzymeq10.asp
מוריי מייקל ט., פיז'ורנו ג'וזף א., "אנציקלופדיה לרפואה טבעית", אור-עם, 1995
מקורות פרטניים לתגובות הדדיות
- Qu H, Meng YY, Chai H, et al. The effect of statin treatment on circulating coenzyme Q10 concentrations: an updated meta-analysis of randomized controlled trials. Eur J Med Res. 2018 Nov 10;23(1):57. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30414615/
- Banach M, Serban C, Ursoniu S, et al; Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration (LBPMC) Group. Statin therapy and plasma coenzyme Q10 concentrations--A systematic review and meta-analysis of placebo-controlled trials. Pharmacol Res. 2015 Sep;99:329-36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26192349/
- Garrido-Maraver J, Cordero MD, Oropesa-Avila M, et al. Clinical applications of coenzyme Q10. Front Biosci (Landmark Ed). 2014 Jan 1;19:619-33. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24389208/
- Ahmadi Y, Ghorbanihaghjo A, Naghi-Zadeh M, Yagin NL. Oxidative stress as a possible mechanism of statin-induced myopathy. Inflammopharmacology. 2018 Jun;26(3):667-674. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29574631/
- Langsjoen PH, Langsjoen AM. The clinical use of HMG CoA-reductase inhibitors and the associated depletion of coenzyme Q10. A review of animal and human publications. Biofactors. 2003;18(1-4):101-11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14695925/
- Potgieter M, Pretorius E, Pepper MS. Primary and secondary coenzyme Q10 deficiency: the role of therapeutic supplementation. Nutr Rev. 2013 Mar;71(3):180-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23452285/
- Ginter E. Statins, coenzyme Q10 and diabetes type 2. Bratisl Lek Listy. 2014;115(2):112. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24601708/
- Qu H, Guo M, Chai H, et al. Effects of Coenzyme Q10 on Statin-Induced Myopathy: An Updated Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2018 Oct 2;7(19):e009835. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30371340/
- Mehrabani S, Askari G, Miraghajani M, et al. Effect of coenzyme Q10 supplementation on fatigue: A systematic review of interventional studies. Complement Ther Med. 2019 Apr;43:181-187. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30935528/
- Kennedy C, Köller Y, Surkova E. Effect of Coenzyme Q10 on statin-associated myalgia and adherence to statin therapy: A systematic review and meta-analysis. Atherosclerosis. 2020 Apr;299:1-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32179207/
- Marcoff L, Thompson PD. The role of coenzyme Q10 in statin-associated myopathy: a systematic review. J Am Coll Cardiol. 2007 Jun 12;49(23):2231-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17560286/
- Banach M, Serban C, Sahebkar A, et al; Lipid and Blood Pressure Meta-analysis Collaboration Group. Effects of coenzyme Q10 on statin-induced myopathy: a meta-analysis of randomized controlled trials. Mayo Clin Proc. 2015 Jan;90(1):24-34. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25440725/
- Zaleski AL, Taylor BA, Thompson PD. Coenzyme Q10 as Treatment for Statin-Associated Muscle Symptoms-A Good Idea, but…. Adv Nutr. 2018 Jul 1;9(4):519S-523S. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30032220/
- Sood B, Keenaghan M. Coenzyme Q10. 2021 Feb 24. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2021 Jan–. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30285386/
- Littarru GP, Langsjoen P. Coenzyme Q10 and statins: biochemical and clinical implications. Mitochondrion. 2007 Jun;7 Suppl:S168-74. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17482884/
- Littlefield N, Beckstrand RL, Luthy KE. Statins' effect on plasma levels of Coenzyme Q10 and improvement in myopathy with supplementation. J Am Assoc Nurse Pract. 2014 Feb;26(2):85-90. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24170646/
- Nikolic D, Banach M, Chianetta R, et al. An overview of statin-induced myopathy and perspectives for the future. Expert Opin Drug Saf. 2020 May;19(5):601-615. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32233708/
- Tan JT, Barry AR. Coenzyme Q10 supplementation in the management of statin-associated myalgia. Am J Health Syst Pharm. 2017 Jun 1;74(11):786-793. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28546301/
- Schaars CF, Stalenhoef AF. Effects of ubiquinone (coenzyme Q10) on myopathy in statin users. Curr Opin Lipidol. 2008 Dec;19(6):553-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18957876/
- Saha SP, Whayne TF Jr. Coenzyme Q-10 in Human Health: Supporting Evidence? South Med J. 2016 Jan;109(1):17-21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26741866/
- Nawarskas JJ. HMG-CoA reductase inhibitors and coenzyme Q10. Cardiol Rev. 2005 Mar-Apr;13(2):76-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15705257/
- Raizner AE. Coenzyme Q10. Methodist Debakey Cardiovasc J. 2019 Jul-Sep;15(3):185-191. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31687097/
- Gao L, Mao Q, Cao J, et al. Effects of coenzyme Q10 on vascular endothelial function in humans: a meta-analysis of randomized controlled trials. Atherosclerosis. 2012 Apr;221(2):311-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22088605/
- Chew GT, Watts GF. Coenzyme Q10 and diabetic endotheliopathy: oxidative stress and the 'recoupling hypothesis'. QJM. 2004 Aug;97(8):537-48. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15256611/
- Hodgson JM, Watts GF. Can coenzyme Q10 improve vascular function and blood pressure? Potential for effective therapeutic reduction in vascular oxidative stress. Biofactors. 2003;18(1-4):129-36. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14695928/
- Pepe S, Marasco SF, Haas SJ, et al. Coenzyme Q10 in cardiovascular disease. Mitochondrion. 2007 Jun;7 Suppl:S154-67. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17485243/
- Kloer HU, Belardinelli R, Ruchong O, Rosenfeldt F. Combining Ubiquinol With a Statin May Benefit Hypercholesterolaemic Patients With Chronic Heart Failure. Heart Lung Circ. 2020 Feb;29(2):188-195. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31668616/
- Mizuno K, Tanaka M, Nozaki S, et al. Antifatigue effects of coenzyme Q10 during physical fatigue. Nutrition. 2008 Apr;24(4):293-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18272335/
- Sánchez-Cuesta A, Cortés-Rodríguez AB, Navas-Enamorado I, et al. High coenzyme Q10 plasma levels improve stress and damage markers in professional soccer players during competition. Int J Vitam Nutr Res. 2020 Jul 8:1-12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32639220/
- Malm C, Svensson M, Ekblom B, Sjödin B. Effects of ubiquinone-10 supplementation and high intensity training on physical performance in humans.Acta Physiol Scand. 1997 Nov;161(3):379-84. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9401591/
- Bonetti A, Solito F, Carmosino G, Bargossi AM, Fiorella PL. Effect of ubidecarenone oral treatment on aerobic power in middle-aged trained subjects. J Sports Med Phys Fitness. 2000 Mar;40(1):51-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10822909/
- Deichmann RE, Lavie CJ, Dornelles AC. Impact of coenzyme Q-10 on parameters of cardiorespiratory fitness and muscle performance in older athletes taking statins. Phys Sportsmed. 2012 Nov;40(4):88-95. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23306418/
- Lowry E, Marley J, McVeigh JG, et al. Dietary Interventions in the Management of Fibromyalgia: A Systematic Review and Best-Evidence Synthesis. Nutrients. 2020 Aug 31;12(9):2664. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32878326/
- Hargreaves IP, Mantle D. Targeted Treatment of Age-Related Fibromyalgia with Supplemental Coenzyme Q10. Adv Exp Med Biol. 2021;1286:77-85. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33725346/
- Sawaddiruk P, Apaijai N, Paiboonworachat S, et al. Coenzyme Q10 supplementation alleviates pain in preGABAlin-treated fibromyalgia patients via reducing brain activity and mitochondrial dysfunction. Free Radic Res. 2019 Aug;53(8):901-909. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31387429/
- Cordero MD, Alcocer-Gómez E, de Miguel M, et al. Can coenzyme q10 improve clinical and molecular parameters in fibromyalgia? Antioxid Redox Signal. 2013 Oct 20;19(12):1356-61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23458405/
- Miyamae T, Seki M, Naga T, et al. Increased oxidative stress and coenzyme Q10 deficiency in juvenile fibromyalgia: amelioration of hypercholesterolemia and fatigue by ubiquinol-10 supplementation. Redox Rep. 2013;18(1):12-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23394493/
- Di Pierro F, Rossi A, Consensi A, et al. Role for a water-soluble form of CoQ10 in female subjects affected by fibromyalgia. A preliminary study. Clin Exp Rheumatol. 2017 May-Jun;35 Suppl 105(3):20-27. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27974102/
- Jiménez-Santos MA, Juárez-Rojop IE, Tovilla-Zárate CA, et al. Coenzyme Q10 supplementation improves metabolic parameters, liver function and mitochondrial respiration in rats with high doses of atorvastatin and a cholesterol-rich diet. Lipids Health Dis. 2014 Jan 25;13:22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24460631/
- Eghbal MA, Abdoli N, Azarmi Y. Efficiency of hepatocyte pretreatment with coenzyme Q10 against statin toxicity. Arh Hig Rada Toksikol. 2014 Mar;65(1):101-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24535294/
- Fedacko J, Pella D, Fedackova P, et al. Coenzyme Q10 and selenium in statin-associated myopathy treatment. Can J Physiol Pharmacol. 2012;91(2):165–170. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23458201/
- Langsjoen PH, Langsjoen JO, Langsjoen AM, Lucas LA. Treatment of statin adverse effects with supplemental Coenzyme Q10 and statin drug discontinuation. BioFactors (Oxford, England). 2005;25(1–4):147–152. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16873939/
- Skarlovnik A, Janić M, Lunder M, et al. Coenzyme Q10 supplementation decreases statin-related mild-to-moderate muscle symptoms: a randomized clinical study. Med Sci Monit. 2014 Nov 6;20:2183-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25375075/
- Deichmann R, Lavie C, Andrews S. Coenzyme q10 and statin-induced mitochondrial dysfunction. Ochsner J. 2010 Spring;10(1):16-21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21603349/
- Deichmann RE, Lavie CJ, Asher T, et al. The Interaction Between Statins and Exercise: Mechanisms and Strategies to Counter the Musculoskeletal Side Effects of This Combination Therapy. Ochsner J. 2015 Winter;15(4):429-37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26730228/
- Okello E, Jiang X, Mohamed S, et al. Combined statin/coenzyme Q10 as adjunctive treatment of chronic heart failure. Med Hypotheses. 2009 Sep;73(3):306-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19409711/
- Bhagavan HN, Chopra RK. Coenzyme Q10: absorption, tissue uptake, metabolism and pharmacokinetics. Free Radic Res. 2006 May;40(5):445-53. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16551570/
- Bhagavan HN, Chopra RK. Plasma coenzyme Q10 response to oral ingestion of coenzyme Q10 formulations. Mitochondrion. 2007 Jun;7 Suppl:S78-88. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17482886/
- Pravst I, Zmitek K, Zmitek J. Coenzyme Q10 contents in foods and fortification strategies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2010 Apr;50(4):269-80. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20301015/
- Mantle D, Dybring A. Bioavailability of Coenzyme Q10: An Overview of the Absorption Process and Subsequent Metabolism. Antioxidants (Basel). 2020 May 5;9(5):386. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32380795/
- Takahashi N, Iwasaka T, Sugiura T, et al. Effect of coenzyme Q10 on hemodynamic response to ocular timolol. J Cardiovasc Pharmacol. 1989 Sep;14(3):462-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2476627/
- Harinstein ME, Berliner JI, Shah SJ, et al. Normalization of ejection fraction and resolution of symptoms in chronic severe heart failure is possible with modern medical therapy: clinical observations in 11 patients. Am J Ther. 2008 May-Jun;15(3):206-13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18496257/
- Kadoya T, Sakakibara A, Kitayama K, et al. Successful treatment of infantile-onset ACAD9-related cardiomyopathy with a combination of sodium pyruvate, beta-blocker, and coenzyme Q10. J Pediatr Endocrinol Metab. 2019 Oct 25;32(10):1181-1185. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31473688/
- Sarter B. Coenzyme Q10 and cardiovascular disease: a review. J Cardiovasc Nurs. 2002 Jul;16(4):9-20. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12597259/
- Garrido-Maraver J, Cordero MD, et al. Coenzyme q10 therapy. Mol Syndromol. 2014 Jul;5(3-4):187-97. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25126052
- Kishi H, Kishi T, Folkers K. Bioenergetics in clinical medicine. III. Inhibition of coenzyme Q10-enzymes by clinically used anti-hypertensive drugs. Res Commun Chem Pathol Pharmacol. 1975 Nov;12(3):533-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1197930/
- Kishi T, Watanabe T, Folkers K. Bioenergetics in clinical medicine XV. Inhibition of coenzyme Q10-enzymes by clinically used adrenergic blockers of beta-receptors. Res Commun Chem Pathol Pharmacol. 1977 May;17(1):157-64. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17892/
- Bonakdar RA, Guarneri E. Coenzyme Q10. Am Fam Physician. 2005 Sep 15;72(6):1065-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16190504/
- Sander S, Coleman CI, Patel AA, et al. The impact of coenzyme Q10 on systolic function in patients with chronic heart failure. J Card Fail. 2006 Aug;12(6):464-72. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16911914/
- Mortensen SA. Perspectives on therapy of cardiovascular diseases with coenzyme Q10 (ubiquinone). Clin Investig. 1993;71(8 Suppl):S116-23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8241694/
- Keogh A, Fenton S, Leslie C, et al. Randomised double-blind, placebo-controlled trial of coenzyme Q10, therapy in class II and III systolic heart failure. Heart Lung Circ. 2003;12(3):135-41. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18705154/
- Mikhin VP, Kharchenko AV, Rosliakova EA, Cherniatina MA. [Application of coenzyme Q(10) in combination therapy of arterial hypertension]. Kardiologiia. 2011;51(6):26-31. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21878067/
- Song X, Fang X, Tang X, et al. COQ8B nephropathy: Early detection and optimal treatment. Mol Genet Genomic Med. 2020 Aug;8(8):e1360. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32543055/
- Wang B, Du Z, Shan G, Yan C, Zhang VW, Li Z. Case Report: Two Chinese Infants of Sengers Syndrome Caused by Mutations in AGK Gene. Front Pediatr. 2021 Jun 7;9:639687. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34164355/
- Ward MS, Flemming NB, Gallo LA, Fotheringham AK, et al. Targeted mitochondrial therapy using MitoQ shows equivalent renoprotection to angiotensin converting enzyme inhibition but no combined synergy in diabetes. Sci Rep. 2017 Nov 9;7(1):15190. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29123192/
- Bech OM, Sørensen JD, Jensen MK, et al. Effects of long-term coenzyme Q10 and captopril treatment on survival and functional capacity in rats with experimentally induced heart infarction. J Pharmacol Exp Ther. 1990 Oct;255(1):346-50. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2213566/
- Danysz A, Oledzka K, Bukowska-Kiliszek M. Influence of coenzyme Q-10 on the hypotensive effects of enalapril and nitrendipine in spontaneously hypertensive rats. Pol J Pharmacol. 1994 Sep-Oct;46(5):457-61. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7894534/
- Langsjoen PH, Langsjoen A, Willis R, Folkers K. Treatment of hypertrophic cardiomyopathy with coenzyme Q10. Mol Aspects Med. 1997;18 Suppl:S145-51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9266516/
- Baggio E, Gandini R, Plancher AC, et al. Italian multicenter study on the safety and efficacy of coenzyme Q10 as adjunctive therapy in heart failure (interim analysis). The CoQ10 Drug Surveillance Investigators. Clin Investig. 1993;71(8 Suppl):S145-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8241700/
- Baggio E, Gandini R, Plancher AC, et al. Italian multicenter study on the safety and efficacy of coenzyme Q10 as adjunctive therapy in heart failure. CoQ10 Drug Surveillance Investigators. Mol Aspects Med. 1994;15 Suppl:s287-94. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7752841/
- Morton RA. Ubiquinones, plastoquinones and vitamins K. Biol Rev Camb Philos Soc. 1971; 46:47-96. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/4942392/
- Heck AM, DeWitt BA, Lukes AL. Potential interactions between alternative therapies and warfarin. Am J Health Syst Pharm. 2000 Jul 1;57(13):1221-7; quiz 1228-30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10902065/
- Mousa SA. Antithrombotic effects of naturally derived products on coagulation and platelet function. Methods Mol Biol. 2010;663:229-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20617421/
- Singh U, Devaraj S, Jialal I. Coenzyme Q10 supplementation and heart failure. Nutr Rev. 2007 Jun;65(6 Pt 1):286-93. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17605305/
- Engelsen J, Nielsen JD, Hansen KF. Effekten af Coenzym Q10 og Ginkgo biloba på warfarindosis hos patienter i laengerevarende warfarinbehandling. Et randomiseret, dobbeltblindt, placebokontrolleret overkrydsningsforsøg [Effect of Coenzyme Q10 and Ginkgo biloba on warfarin dosage in patients on long-term warfarin treatment. A randomized, double-blind, placebo-controlled cross-over trial]. Ugeskr Laeger. 2003 Apr 28;165(18):1868-71. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12772396/
- Shalansky S, Lynd L, Richardson K, et al. Risk of warfarin-related bleeding events and supratherapeutic international normalized ratios associated with complementary and alternative medicine: a longitudinal analysis. Pharmacotherapy. 2007 Sep;27(9):1237-47. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17723077/
- Nagao T, Ibayashi S, Fujii K, et al. Treatment of warfarin-induced hair loss with ubidecarenone. Lancet. 1995 Oct 21;346(8982):1104-5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7564816/
- Landbo C, Almdal TP. Interaktion mellem warfarin og coenzym Q10 [Interaction between warfarin and coenzyme Q10]. Ugeskr Laeger. 1998 May 25;160(22):3226-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9621803/
- SpiGSEt O. Reduced effect of warfarin caused by ubidecarenone. Lancet. 1994 Nov 12;344(8933):1372-3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7968059/
- Zhou Q, Chan E. Accuracy of repeated blood sampling in rats: a new technique applied in pharmacokinetic/pharmacodynamic studies of the interaction between warfarin and co-enzyme Q10. J Pharmacol Toxicol Methods. 1998 Nov;40(4):191-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10465153/
- Zhou S, Chan E. Effect of ubidecarenone on warfarin anticoagulation and pharmacokinetics of warfarin enantiomers in rats. Drug Metabol Drug Interact. 2001;18(2):99-122. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11460879/
- Zhou Q, Zhou S, Chan E. Effect of coenzyme Q10 on warfarin hydroxylation in rat and human liver microsomes. Curr Drug Metab. 2005 Apr;6(2):67-81. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15853759/
- Serebruany VL, Ordonez JV, Herzog WR, et al. Dietary coenzyme Q10 supplementation alters platelet size and inhibits human vitronectin (CD51/CD61) receptor expression. J Cardiovasc Pharmacol. 1997 Jan;29(1):16-22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9007665/
- Méndez D, Arauna D, Fuentes F, Araya-Maturana R, Palomo I, Alarcón M, Sebastián D, Zorzano A, Fuentes E. Mitoquinone (MitoQ) Inhibits Platelet Activation Steps by Reducing ROS Levels. Int J Mol Sci. 2020 Aug 27;21(17):6192. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32867213/
- Aberg F, Appelkvist EL, Bröijersén A, et al. Gemfibrozil-induced decrease in serum ubiquinone and alpha- and gamma-tocopherol levels in men with combined hyperlipidaemia. Eur J Clin Invest. 1998 Mar;28(3):235-42. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9568470/
- Asano A, Kobayashi J, Murase Y, et al. Effects of fenofibrate therapy on plasma ubiquinol-10 and ubiquinone-10 levels in Japanese patients with hyperlipidemia and type 2 diabetes mellitus. Pharmacotherapy. 2006 Apr;26(4):447-51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16553501/
- Hodgson JM, Watts GF, Playford DA, et al. Coenzyme Q10 improves blood pressure and glycaemic control: a controlled trial in subjects with type 2 diabetes. Eur J Clin Nutr. 2002 Nov;56(11):1137-42. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12428181/
- Chew GT, Watts GF, Davis TM, et al. Hemodynamic effects of fenofibrate and coenzyme Q10 in type 2 diabetic subjects with left ventricular diastolic dysfunction. Diabetes Care. 2008 Aug;31(8):1502-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18487480/
- Playford DA, Watts GF, Croft KD, Burke V. Combined effect of coenzyme Q10 and fenofibrate on forearm microcirculatory function in type 2 diabetes. Atherosclerosis. 2003 May;168(1):169-79. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12732401/
- Cicero AF, Derosa G, Miconi A, et al. Possible role of ubiquinone in the treatment of massive hypertriglyceridemia resistant to PUFA and fibrates. Biomed Pharmacother. 2005 Jul;59(6):312-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15932792/
- Kishi T, Kishi H, Watanabe T, Folkers K. Bioenergetics in clinical medicine. XI. Studies on coenzyme Q and diabetes mellitus. J Med. 1976;7(3-4):307-21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1070515/
- Moradi M, Haghighatdoost F, Feizi A, Larijani B, Azadbakht L. Effect of Coenzyme Q10 Supplementation on Diabetes Biomarkers: a Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Controlled Clinical Trials. Arch Iran Med. 2016 Aug;19(8):588-96. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27544369/
- Zhang P, Yang C, Guo H, et al. Treatment of coenzyme Q10 for 24 weeks improves lipid and glycemic profile in dyslipidemic individuals. J Clin Lipidol. 2018 Mar-Apr;12(2):417-427.e5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29454678/
- Andersen CB, Henriksen JE, Hother-Nielsen O, et al. The effect of coenzyme Q10 on blood glucose and insulin requirement in patients with insulin dependent diabetes mellitus. Mol Aspects Med. 1997;18 Suppl:S307-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9266541/
- Yen CH, Chu YJ, Lee BJ, et al. Effect of liquid ubiquinol supplementation on glucose, lipids and antioxidant capacity in type 2 diabetes patients: a double-blind, randomised, placebo-controlled trial. Br J Nutr. 2018 Jul;120(1):57-63. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29936921/
- Izadi A, Ebrahimi S, Shirazi S, et al. Hormonal and Metabolic Effects of Coenzyme Q10 and/or Vitamin E in Patients With Polycystic Ovary Syndrome. J Clin Endocrinol Metab. 2019 Feb 1;104(2):319-327. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30202998/
- Conklin KA. Coenzyme q10 for prevention of anthracycline-induced cardiotoxicity. Integr Cancer Ther. 2005 Jun;4(2):110-30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15911925/
- Alehagen U, Aaseth J. Selenium and coenzyme Q10 interrelationship in cardiovascular diseases--A clinician's point of view. J Trace Elem Med Biol. 2015;31:157-62. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25511910/
- Abdel-Qadir H, Ong G, Fazelzad R, Amir E, et al. Interventions for preventing cardiomyopathy due to anthracyclines: a Bayesian network meta-analysis. Ann Oncol. 2017 Mar 1;28(3):628-633. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28028033/
- Roffe L, Schmidt K, Ernst E. Efficacy of coenzyme Q10 for improved tolerability of cancer treatments: a systematic review. J Clin Oncol. 2004 Nov 1;22(21):4418-24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15514384/
- van Dalen EC, Caron HN, Dickinson HO, Kremer LC. Cardioprotective interventions for cancer patients receiving anthracyclines. Cochrane Database Syst Rev. 2011 Jun 15;2011(6):CD003917. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21678342/
- van Dalen EC, Caron HN, Dickinson HO, Kremer LC. Cardioprotective interventions for cancer patients receiving anthracyclines. Cochrane Database Syst Rev. 2008 Apr 16;(2):CD003917. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18425895/
- van Dalen EC, Caron HN, Dickinson HO, Kremer LC. Cardioprotective interventions for cancer patients receiving anthracyclines. Cochrane Database Syst Rev. 2005 Jan 25;(1):CD003917. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15674919/
- Bryant J, Picot J, Levitt G, et al. Cardioprotection against the toxic effects of anthracyclines given to children with cancer: a systematic review. Health Technol Assess. 2007 Jul;11(27):iii, ix-x, 1-84. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17610809/
- Bryant J, Picot J, Baxter L, et al. Clinical and cost-effectiveness of cardioprotection against the toxic effects of anthracyclines given to children with cancer: a systematic review. Br J Cancer. 2007 Jan 29;96(2):226-30. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17242696/
- Miedziaszczyk M, Cieślewicz A, Jabłecka A. Efficacy of coenzyme Q10 in supportive therapy of the cardiovascular diseases and in the prevention of cardiotoxicity caused by chemotherapy. Pol Merkur Lekarski. 2021 Apr 18;49(290):158-161. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33895766/
- Saltiel E, McGuire W. Doxorubicin (adriamycin) cardiomyopathy. West J Med. 1983 Sep;139(3):332-41. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6356608/
- van Dalen EC, Caron HN, Kremer LC. Prevention of anthracycline-induced cardiotoxicity in children: the evidence. Eur J Cancer. 2007 May;43(7):1134-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17383867/
- Quiles JL, Huertas JR, Battino M, Mataix J, Ramírez-Tortosa MC. Antioxidant nutrients and adriamycin toxicity. Toxicology. 2002 Oct 30;180(1):79-95. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12324201/
- Nicolson GL, Conklin KA. Reversing mitochondrial dysfunction, fatigue and the adverse effects of chemotherapy of metastatic disease by molecular replacement therapy. Clin Exp Metastasis. 2008;25(2):161-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18058028/
- Iarussi D, Auricchio U, Agretto A, et al. Protective effect of coenzyme Q10 on anthracyclines cardiotoxicity: control study in children with acute lymphoblastic leukemia and non-Hodgkin lymphoma. Mol Aspects Med. 1994;15 Suppl:s207-12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7752832/
- Okuma K, Furuta I, Ota K. [Protective effect of coenzyme Q10 in cardiotoxicity induced by adriamycin]. Gan To Kagaku Ryoho. 1984 Mar;11(3):502-8. Japanese. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6703724/
- Akihama T, Nakamoto Y, Shindo T, Nakayama Y, Miura A. [Protective effects of coenzyme Q10 on the adverse reactions of anthracycline antibiotics: using double blind method--with special reference to hair loss]. Gan To Kagaku Ryoho. 1983 Oct;10(10):2125-9. Japanese. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/6354099/
- Judy WV, Hall JH, Dugan W et al (1984) Coenzyme Q10 reduction of Adriamycin cardiotoxicity. In: Folkers K, Yamamura Y (eds) Biomedical and clinical aspects of coenzyme Q, vol 4, Elsevier/North-Holland Biomedical Press, Amsterdam, 1984, 231–241.
- Cortes EP, Gupta M, Chou C, Amin VC, Folkers K. Adriamycin cardiotoxicity: early detection by systolic time interval and possible prevention by coenzyme Q10. Cancer Treat Rep. 1978 Jun;62(6):887-91. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/667863/
- Folkers K, Baker L, Richardson PC, et al. Biomedical and clinical research on coenzyme Q10. In: Yamamura Y, Folkers K, Ito Y, eds. Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q. Vol 2. Amsterdam, the Netherlands: Elsevier/North-Holland Biomedical Press; 1980:447-454. 160.
- Folkers K, Baker L, Richardson PC, et al. New progress on the biomedical and clinical research on coenzyme Q10. In: Folkers K, Yamamura Y, eds. Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q. Vol 3. Amsterdam, the Netherlands: Elsevier/North-Holland Biomedical Press; 1981:399-412.
- Takimoto M, Sakurai T, Kodama K, et al. [Protective effect of CoQ 10 administration on cardial toxicity in FAC therapy]. Gan To Kagaku Ryoho. 1982 Jan;9(1):116-21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7184359/
- Ambrosone CB, Zirpoli GR, Hutson AD, et al. Dietary Supplement Use During Chemotherapy and Survival Outcomes of Patients With Breast Cancer Enrolled in a Cooperative Group Clinical Trial (SWOG S0221). J Clin Oncol. 2020 Mar 10;38(8):804-814. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31855498/
- Botelho AFM, Lempek MR, Branco SEMT, et al. Coenzyme Q10 Cardioprotective Effects Against Doxorubicin-Induced Cardiotoxicity in Wistar Rat. Cardiovasc Toxicol. 2020 Jun;20(3):222-234. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31435888/
- Chen PY, Hou CW, Shibu MA, et al. Protective effect of Co-enzyme Q10 On doxorubicin-induced cardiomyopathy of rat hearts. Environ Toxicol. 2017 Feb;32(2):679-689. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27087047
- Yamanaka N, Kato T, Nishida K, et al. Protective effect of coenzyme Q10 on adriamycin toxicity and increase of antitumor effect of adriamycin by coenzyme Q10. In: Yamamura Y, Folkers K, Ito Y, eds. Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q. Amster[1]dam: Elsevier/North-Holland Biomedical Press; 1980;2.
- Furukawa LK, Furukawa K, Yamasaki Y, et al. The restorative effect of coenzyme Q10 on the adriamycin-induced depression of myocardial contractility. In: Yamamura Y, Folkers K, Ito Y, eds. Biomedical and Clinical Aspects of Coenzyme Q. Amsterdam: Elsevier/North-Holland Biomedical Press; 1980;2.
- Sawada H, Tashima M, Donomae N, et al. [Chronic cardiotoxicity of adriamycin and the possible prevention by coenzyme Q10 in rabbits (author's transl)]. Nihon Gan Chiryo Gakkai Shi. 1979 Apr 20;14(2):143-51. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/448221/
- Quagliariello V, Vecchione R, De Capua A, et al. Nano-Encapsulation of Coenzyme Q10 in Secondary and Tertiary Nano-Emulsions for Enhanced Cardioprotection and Hepatoprotection in Human Cardiomyocytes and Hepatocytes During Exposure to Anthracyclines and Trastuzumab. Int J Nanomedicine. 2020 Jul 9;15:4859-4876. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32764923/
- Kishi T, Watanabe T, Folkers K. Bioenergetics in clinical medicine: prevention by forms of coenzyme Q of the inhibition by adriamycin of coenzyme Q10-enzymes in mitochondria of the myocardium. Proc Natl Acad Sci U S A. 1976 Dec;73(12):4653-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1070015/
- El-Sheikh AA, Morsy MA, Mahmoud MM, Rifaai RA. Protective mechanisms of coenzyme-Q10 may involve up-regulation of testicular P-glycoprotein in doxorubicin-induced toxicity. Environ Toxicol Pharmacol. 2014 Mar;37(2):772-81. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24632013/
- Gvozdjáková A, Kucharská J, Bartkovjaková M, et al. Coenzyme Q10 supplementation reduces corticosteroids dosage in patients with bronchial asthma. Biofactors. 2005;25(1-4):235-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16873952/
- Ahn JH, Yoo MH, Lee HJ, Chung JW, Yoon TH. Coenzyme Q10 in combination with steroid therapy for treatment of sudden sensorineural hearing loss: a controlled prospective study. Clin Otolaryngol. 2010 Dec;35(6):486-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21199410/
- Spurney CF, Rocha CT, Henricson E, et al; Cooperative International Neuromuscular Research Group Investigators. CINRG pilot trial of coenzyme Q10 in steroid-treated Duchenne muscular dystrophy. Muscle Nerve. 2011 Aug;44(2):174-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21698649/
- Mitsui T, Umaki Y, Nagasawa M, et al. Motor neuron involvement in a patient with long-term corticosteroid administration. Intern Med. 2003 Sep;42(9):862-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14518677/
- Kömürcü E, Oktay M, Kaymaz B, et al. Preventive effects of coenzyme Q10 (CoQ10) on steroid-induced osteonecrosis in rats. Acta Orthop Traumatol Turc. 2014;48(2):217-22. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24747633/
- Yamagami T, Iwamoto Y, Folkers K, Blomqvist CG. Reduction by coenzyme Q10 of hypertension induced by deoxycorticosterone and saline in rats. Int J Vitam Nutr Res. 1974;44(4):487-96.
- Palan PR, Connell K, Ramirez E, et al. Effects of menopause and hormone replacement therapy on serum levels of coenzyme Q10 and other lipid-soluble antioxidants. Biofactors. 2005;25(1-4):61-6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16873930/
- Kalyan S, Huebbe P, Esatbeyoglu T, et al. Nitrogen-bisphosphonate therapy is linked to compromised coenzyme Q10 and Vitamin E status in postmenopausal women. J Clin Endocrinol Metab. 2014 Apr;99(4):1307-13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24423355/
- Zhang Y, Zhang C, Shu J, et al. Adjuvant treatment strategies in ovarian stimulation for poor responders undergoing IVF: a systematic review and network meta-analysis. Hum Reprod Update. 2020 Feb 28;26(2):247-263. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32045470/
- Xu Y, Nisenblat V, Lu C, et al. Pretreatment with coenzyme Q10 improves ovarian response and embryo quality in low-prognosis young women with decreased ovarian reserve: a randomized controlled trial. Reprod Biol Endocrinol. 2018 Mar 27;16(1):29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29587861/
- El Refaeey A, Selem A, Badawy A. Combined coenzyme Q10 and clomiphene citrate for ovulation induction in clomiphene-citrate-resistant polycystic ovary syndrome. Reprod Biomed Online. 2014 Jul;29(1):119-24. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24813752/
- Hosseini SA, Zahrooni N, Ahmadzadeh A, et al. The Effect of CoQ10 Supplementation on Quality of Life in Women with Breast Cancer Undergoing Tamoxifen Therapy: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Clinical Trial. Psychol Res Behav Manag. 2020 Feb 20;13:151-159. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32110123/
- Sachdanandam P. Antiangiogenic and hypolipidemic activity of coenzyme Q10 supplementation to breast cancer patients undergoing Tamoxifen therapy. Biofactors. 2008;32(1-4):151-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19096111/
- Zahrooni N, Hosseini SA, Ahmadzadeh A, et al. The Effect of Coenzyme Q10 Supplementation on Vascular Endothelial Growth Factor and Serum Levels of Interleukin 6 and 8 in Women with Breast Cancer: A Double-Blind, Placebo-Controlled, Randomized Clinical Trial. Ther Clin Risk Manag. 2019 Dec 4;15:1403-1410. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31824163/
- Yuvaraj S, Premkumar VG, Vijayasarathy K, et al. Augmented antioxidant status in Tamoxifen treated postmenopausal women with breast cancer on co-administration with Coenzyme Q10, Niacin and Riboflavin. Cancer Chemother Pharmacol. 2008 May;61(6):933-41. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17668211/
- Yuvaraj S, Premkumar VG, Shanthi P, et al. Effect of Coenzyme Q(10), Riboflavin and Niacin on Tamoxifen treated postmenopausal breast cancer women with special reference to blood chemistry profiles. Breast Cancer Res Treat. 2009 Mar;114(2):377-84. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18427979/
- Premkumar VG, Yuvaraj S, Shanthi P, Sachdanandam P. Co-enzyme Q10, riboflavin and niacin supplementation on alteration of DNA repair enzyme and DNA methylation in breast cancer patients undergoing tamoxifen therapy. Br J Nutr. 2008 Dec;100(6):1179-82. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18377693/
- Premkumar VG, Yuvaraj S, Vijayasarathy K, et al. Serum cytokine levels of interleukin-1beta, -6, -8, tumour necrosis factor-alpha and vascular endothelial growth factor in breast cancer patients treated with tamoxifen and supplemented with co-enzyme Q(10), riboflavin and niacin. Basic Clin Pharmacol Toxicol. 2007 Jun;100(6):387-91. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17516992/
- Premkumar VG, Yuvaraj S, Sathish S, Shanthi P, Sachdanandam P. Anti-angiogenic potential of CoenzymeQ10, riboflavin and niacin in breast cancer patients undergoing tamoxifen therapy. Vascul Pharmacol. 2008 Apr-Jun;48(4-6):191-201. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18407793/
- Premkumar VG, Yuvaraj S, Vijayasarathy K, et al. Effect of coenzyme Q10, riboflavin and niacin on serum CEA and CA 15-3 levels in breast cancer patients undergoing tamoxifen therapy. Biol Pharm Bull. 2007 Feb;30(2):367-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17268082/
- Yuvaraj S, Premkumar VG, Vijayasarathy K, et al. Ameliorating effect of coenzyme Q10, riboflavin and niacin in tamoxifen-treated postmenopausal breast cancer patients with special reference to lipids and lipoproteins. Clin Biochem. 2007 Jun;40(9-10):623-8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17425952/
- Rosenblat JD. Targeting the immune system in the treatment of bipolar disorder. Psychopharmacology (Berl). 2019 Oct;236(10):2909-2921. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30756134/
- Itagaki S, Ochiai A, Kobayashi M, Sugawara M, Hirano T, Iseki K. Interaction of coenzyme Q10 with the intestinal drug transporter P-glycoprotein. J Agric Food Chem. 2008 Aug 27;56(16):6923-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18656939/
- Morris G, Anderson G, Berk M, Maes M. Coenzyme Q10 depletion in medical and neuropsychiatric disorders: potential repercussions and therapeutic implications. Mol Neurobiol. 2013 Dec;48(3):883-903. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23761046/
- Moreno-Fernández AM, Cordero MD, Garrido-Maraver J, et al. Oral treatment with amitriptyline induces coenzyme Q deficiency and oxidative stress in psychiatric patients. J Psychiatr Res. 2012 Mar;46(3):341-5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22118833/
- Forester BP, Harper DG, Georgakas J, et al. Antidepressant effects of open label treatment with coenzyme Q10 in geriatric bipolar depression. J Clin Psychopharmacol. 2015 Jun;35(3):338-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25874916/
- Forester BP, Zuo CS, Ravichandran C, et al. Coenzyme Q10 effects on creatine kinase activity and mood in geriatric bipolar depression. J Geriatr Psychiatry Neurol. 2012 Mar;25(1):43-50. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22467846/
- Mehrpooya M, Yasrebifar F, Haghighi M, et al. Evaluating the Effect of Coenzyme Q10 Augmentation on Treatment of Bipolar Depression: A Double-Blind Controlled Clinical Trial. J Clin Psychopharmacol. 2018 Oct;38(5):460-466. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30106880/
- Aboul-Fotouh S. Coenzyme Q10 displays antidepressant-like activity with reduction of hippocampal oxidative/nitrosative DNA damage in chronically stressed rats. Pharmacol Biochem Behav. 2013 Mar;104:105-12. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23313551/
- Bautista-Ferrufino MR, Cordero MD, Sánchez-Alcázar JA, et al. Amitriptyline induces coenzyme Q deficiency and oxidative damage in mouse lung and liver. Toxicol Lett. 2011 Jul 4;204(1):32-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21501668/
- Cordero MD, Moreno-Fernández AM, Gomez-Skarmeta JL, et al. Coenzyme Q10 and alpha-tocopherol protect against amitriptyline toxicity. Toxicol Appl Pharmacol. 2009 Mar 15;235(3):329-37. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19263520/
- Ortiz T, Villanueva-Paz M, Díaz-Parrado E, et al. Amitriptyline down-regulates coenzyme Q10 biosynthesis in lung cancer cells. Eur J Pharmacol. 2017 Feb 15;797:75-82. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28099869/
- Abuelezz SA, Hendawy N, Magdy Y. The potential benefit of combined versus monotherapy of coenzyme Q10 and fluoxetine on depressive-like behaviors and intermediates coupled to Gsk-3β in rats. Toxicol Appl Pharmacol. 2018 Feb 1;340:39-48. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29291430/
- Gröber U, Schmidt J, Kisters K. Important drug-micronutrient interactions: A selection for clinical practice. Crit Rev Food Sci Nutr. 2020;60(2):257-275. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30580552/
- Sharma A, Fonarow GC, Butler J, Ezekowitz JA, Felker GM. Coenzyme Q10 and Heart Failure: A State-of-the-Art Review. Circ Heart Fail. 2016 Apr;9(4):e002639. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27012265/
- Delkhosh A, Delashoub M, Tehrani AA, et al. Upregulation of FSHR and PCNA by administration of coenzyme Q10 on cyclophosphamide-induced premature ovarian failure in a mouse model. J Biochem Mol Toxicol. 2019 Nov;33(11):e22398. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31557371/
- Lesser GJ, Case D, Stark N, et al. Wake Forest University Community Clinical Oncology Program Research Base. A randomized, double-blind, placebo-controlled study of oral coenzyme Q10 to relieve self-reported treatment-related fatigue in newly diagnosed patients with breast cancer. J Support Oncol. 2013 Mar;11(1):31-42. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22682875/
- Mori TA, Burke V, Puddey I, et al. The effects of omega 3 fatty acids and coenzyme Q10 on blood pressure and heart rate in chronic kidney disease: a randomized controlled trial. J Hypertens. 2009 Sep;27(9):1863-72. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19705518/
- Tóth Š, Šajty M, Pekárová T, et al. Addition of omega-3 fatty acid and coenzyme Q10 to statin therapy in patients with combined dyslipidemia. J Basic Clin Physiol Pharmacol. 2017 Jul 26;28(4):327-336. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28541926/
- Barakat A, Shegokar R, Dittgen M, Müller RH. Coenzyme Q10 oral bioavailability: effect of formulation type Journal of Pharmaceutical Investigation. 2013 Dec;43(6):431-451. link.springer.com/article/10.1007/s40005-013-0101-4
- Badmaev V, Majeed M, Prakash L. Piperine derived from black pepper increases the plasma levels of coenzyme Q10 following oral supplementation. J Nutr Biochem. 2000 Feb;11(2):109-13. Feb;11(2):109-13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10715596
- Bhardwaj RK, Glaeser H, Becquemont L, et al. Piperine, a major constituent of black pepper, inhibits human P-glycoprotein and CYP3A4. J Pharmacol Exp Ther. 2002 Aug;302(2):645-50. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12130727
- Hargreaves IP, Mantle D. Supplementation with selenium and coenzyme Q10 in critically ill patients. Br J Hosp Med (Lond). 2019 Oct 2;80(10):589-593. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31589506/
- Baskaran R, Shanmugam S, Nagayya-Sriraman S, et al. The effect of coenzyme Q10 on the pharmacokinetic parameters of theophylline. Arch Pharm Res. 2008 Jul;31(7):938-44. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18704339/
- Hofman-Bang C, Rehnqvist N, Swedberg K, et al. Coenzyme Q10 as an adjunctive in the treatment of chronic congestive heart failure. The Q10 Study Group. J Card Fail. 1995 Mar;1(2):101-7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9420639/
- Judy WV, Hall JH, Toth PD, Folkers K. Double-blind-double crossover study of coenzyme Q10 in heart failure. In: Folkers K, Yamamura Y, editors. Biomedical and clinical aspects of coenzyme Q. Vol 5. Amsterdam: Elsevier; 1986. p. 315–23.
- Khatta M, Alexander BS, Krichten CM, et al. The effect of coenzyme Q10 in patients with congestive heart failure. Ann Intern Med. 2000 Apr 18;132(8):636-40. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10766682/
- Langsjoen PH, Vadhanavikit S, Folkers K. Response of patients in classes III and IV of cardiomyopathy to therapy in a blind and crossover trial with coenzyme Q10. Proc Natl Acad Sci U S A. 1985 Jun;82(12):4240-4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3858877/
- Permanetter B, Rössy W, Klein G, et al. Ubiquinone (coenzyme Q10) in the long-term treatment of idiopathic dilated cardiomyopathy. Eur Heart J. 1992 Nov;13(11):1528-33. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1464342/
- Poggesi L, Galanti G, Comeglio M, Toncelli L, Vinci M. Effect of coenzyme Q10 on left ventricular function in patients with dilative cardiomyopathy. Current Therapeutic Research 1991;49:878–86.
- Serra G, Lissoni F, Piemonti C, Mazzola C. Evaluation of coenzyme Q10 in patients with moderate heart failure and chronic stable effort angina. In: Folkers K, Yamamura Y, editors. Biomedical and clinical aspects of coenzyme Q. Vol 6. Amsterdam: Elsevier; 1991. p. 327–38.
- Watson PS, Scalia GM, Galbraith A, et al. Lack of effect of coenzyme Q on left ventricular function in patients with congestive heart failure. J Am Coll Cardiol. 1999 May;33(6):1549-52. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10334422/
- Morisco C, Nappi A, Argenziano L, Sarno D, Fonatana D, Imbriaco M, et al. Noninvasive evaluation of cardiac hemodynamics during exercise in patients with chronic heart failure: effects of short-term coenzyme Q10 treatment. Molec Aspects Med 1994;15:s155–63. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0098299794900256
- Munkholm H, Hansen HH, Rasmussen K. Coenzyme Q10 treatment in serious heart failure. Biofactors. 1999;9(2-4):285-9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10416042/
- Hofman-Bang C, Rehnquist N, Swedberg K for the Q10 Study Group coenzyme Q10 as an adjunctive treatment of congestive heart failure. J Am Coll Cardiol 1992;19:216A.
- Dai YL, Luk TH, Yiu KH, et al. Reversal of mitochondrial dysfunction by coenzyme Q10 supplement improves endothelial function in patients with ischaemic left ventricular systolic dysfunction: a randomized controlled trial. Atherosclerosis. 2011; 216(2): 395 – 401. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21388622/
- Eriksson J, Forsen T, Mortensen S, Rohde M. The effect of coenzyme Q10 administration on metabolic control in patients with type 2 diabetes mellitus. Biofactors. 1999; 9(2–4): 315 – 318. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10416046/
- Hamilton SJ, Chew GT, Watts GF. Coenzyme Q10 improves endothelial dysfunction in statin-treated type 2 diabetic patients. Diabetes Care. 2009; 32(5): 810 – 812. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19228872/
- Henriksen JE, Andersen CB, Hother-Nielsen O, et al. Impact of ubiquinone (coenzyme Q10) treatment on glycaemic control, insulin requirement and well-being in patients with Type 1 diabetes mellitus. Diabet Med. 1999; 16(4): 312 – 318. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10220205/
- Ikematsu H, Nakamura K, Harashima S-i, et al. Safety assessment of coenzyme Q10 (Kaneka Q10) in healthy subjects: a double-blind, randomized, placebo-controlled trial. Regul Toxicol Pharmacol. 2006; 44(3): 212 – 218. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16431002/
- Kolahdouz Mohammadi R, Hosseinzadeh-Attar MJ, Eshraghian MR, et al. The effect of coenzyme Q10 supplementation on metabolic status of type 2 diabetic patients. Minerva Gastroenterol Dietol. 2013; 59(2): 231 – 236. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23831913/
- Lim SC, Tan HH, Goh SK, et al. Oxidative burden in prediabetic and diabetic individuals: evidence from plasma coemzyme Q10. Diabet Med. 2006, 23(12): 1344-1349. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17116186/
- Mohammed-Jawad NK, Al-Sabbagh M. Role of L-carnitine and Coenzyme Q10 as Adjuvant Therapy in Patients with Type 2 Diabetes Mellitus. Eur J Clin Nutr. 2014; 2: 82 – 86. https://www.researchgate.net/publication/280769953
- Shargorodsky M, Debby O, Matas Z, Zimlichman R. Research Effect of long-term treatment with antioxidants (vitamin C, Vitamin E, coenzyme Q10 and selenium) on arterial compliance, humoral factors and LQÀDPPDWRU\ markers in patients with multiple cardiovascular risk factors. Nutr Metab (Lond). 2010; 7: 55. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20604917/
- Singh RB, Niaz MA. Serum concentration of lipoprotein (a) decreases on treatment with hydrosoluble coenzyme Q10 in patients with coronary artery disease: discovery of a new role. Int J Cardiol. 1999; 68(1): 23 – 29. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10077397/
- Singh R, Niaz M, Rastogi S, et al. Effect of hydrosoluble coenzyme Q10 on blood pressures and insulin resistance in hypertensive patients with coronary artery disease. J Hum Hypertens. 1999; 13(3): 203 – 208. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10204818/
- Yubero-Serrano EM, Delgado-Casado N, Delgado-Lista J, et al. Postprandial antioxidant effect of the Mediterranean diet supplemented with coenzyme Q10 in elderly men and women. Age(Dordr). 2011; 33(4): 579 – 590. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21170684/
- Claxton L, Simmonds M, Beresford L, et al. Coenzyme Q10 to manage chronic heart failure with a reduced ejection fraction: a systematic review and economic evaluation. Health Technol Assess. 2022 Jan;26(4):1-128. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35076012/
- Hasanloei MAV, Zeinaly A, Rahimlou M, et al. Effect of coenzyme Q10 supplementation on oxidative stress and clinical outcomes in patients with low levels of coenzyme Q10 admitted to the intensive care unit. J Nutr Sci. 2021 Jul 12;10:e48. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34290862/
דוגמא לדף מידע מלא
לרכישת מנוי |
כניסת מנויים