עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוגוסט 2023 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 05/10/2023

 

 

הטיפול הטבעי במחלות עור:

צמחי מרפא לטיפול בבעיות עור בקרב ילדים,

תרגול מיינדפולנס וחמלה עצמית למבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס,

טיפול אקלימי בים המלח לילדים עם אטופיק דרמטיטיס,

ואבץ לטיפול ביבלות עור.

 

צמחי מרפא להפחתת מדדי דלקת ועקה חמצונית:

גינקו דו-אונתי להפחתת מדדי דלקת,

ההשפעה נוגדת הדלקת של זעפרן בקרב חולי COPD,

ג'ינסנג להפחתת עקה חמצונית,

ואורגנו להפחתת עקה חמצונית וסמנים של נזק לשריר.

 

תזונה והסיכון לסוכרת:

הקשר בין דפוס התזונה והסיכון לסוכרת סוג 2,

תזונה מהצומח, כבד שומני וסוכרת סוג 2,

תזונה עשירה באשלגן והסיכון לסוכרת,

והתרומה של אגוזים למניעת סוכרת סוג 2 ולטיפול בה.

 

תזונה ודלקת מפרקים שגרונית:

האם יש תמיכה להימנעות מגלוטן,

תכנית אורח חיים לנשים עם דלקת מפרקים שגרונית,

הקשר בין ריכוז חומצות השומן ודלקת מפרקים שגרונית,

וההשפעה של גורמים תזונתיים במחלות ראומטיות.

 

הטיפול הטבעי במחלות עור

 

צמחי מרפא לטיפול בבעיות עור בקרב ילדים

בסקירה שיטתית הוערכו העדויות הקליניות בהתייחס לשימוש בצמחי מרפא לטיפול בבעיות עור בקרב ילדים, כולל אטופיק דרמטיטיס, תפרחת חיתולים ונגעים ופצעים בעור.

בסקירה נכללו 17 מחקרים בהם 2,358 משתתפים.

הטיפול באטופיק דרמטיטיס נבדק ב-7 מחקרים בהם 630 ילדים מגיל לידה עד 17.

ב-5 מהמחקרים נבדקה ההשפעה של שמן נר הלילה בבליעה או לשימוש חיצוני, ובמחקרים הנוספים נבדקה ההשפעה של שמן ענבי שועל (blackcurrant) ושל פוליפודיום (Polypodium leucotomos).

באופן כללי העדויות תומכות בהשפעה המיטיבה של שמן נר הלילה לטיפול באטופיק דרמטיטיס.

הטיפול בתפרחת חיתולים נבדק ב-3 מחקרים בהם 215 ילדים מגיל לידה עד 3.

במחקר אחד נמצא יתרון לשימוש בקרם בנטוניט (חימר) לעומת קרם קלנדולה (Calendula officinalis), במחקר נוסף נמצא יתרון לקרם קלנדולה לעומת קרם אלוורה (Aloe vera), ובמחקר השלישי נמצא כי היעילות של משחת קמומיל (Matricaria recutita) או של משחת אלוורה הייתה דומה ליעילות של הטיפול הסטנדרטי.

יחד עם זאת, החוקרים מציינים כי אין מספיק עדויות מבוססות על מנת לקבוע מהו הטיפול היעיל ביותר לתפרחת חיתולים.

הטיפול בנגעים ופצעים בעור נבדק ב-7 מחקרים בהם 1,513 ילדים מגיל 25 שבועות ועד 11 שנים.

במחקרים אלה נבדקה היעילות של שימוש חיצוני בקומפרי (Symphytum officinale), הממליס (Hamamelis virginiana), שמן זית, פרע מחורר (Hypericum perforatum) ושמן נים (Azadirachta indica) ושל משחה לטיפול בפצעים המכילה אלוורה, קומפרי, קליפת אלון לבן ושרף מור (Commiphora molmol). 

מהעדויות הקיימות עולה כי השימוש החיצוני בקומפרי הינו בטוח ויעיל לעידוד החלמה של פצעים ונמצאו עדויות מסוימות אשר תומכות ביעילות של הממליס.

החוקרים מסכמים כי העדויות הקיימות מצביעות על התועלת של הטיפול בצמחי מרפא בבעיות עור בקרב ילדים, בדגש על שמן נר הלילה בבליעה לטיפול באטופיק דרמטיטיס ושל שימוש חיצוני בקומפרי לעידוד ההחלמה של פצעים.

Kloter E, Albanese F, Schweighoffer R, Wolf U. Phytotherapy in paediatric skin disorders - A systematic literature review. Complement Ther Med. 2023 Jun;74:102942.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36958415/

 

 

תרגול מיינדפוּלנס וחמלה עצמית למבוגרים עם אטוֹפיק דרמטיטיס

במחקר אקראי מבוקר שנערך ביפן נבדקה התועלת של תרגול מיינדפולנס וחמלה עצמית בקרב מבוגרים עם אטופיק דרמטיטיס. החוקרים מציינים כי מבין מחלות העור, איכות החיים של מטופלים אלה נוטה להיות הנמוכה ביותר, לרוב על רקע דיכאון, חרדה ובעיות שינה.

במחקר נכללו 107 מבוגרים בני 36 בממוצע עם אטופיק דרמטיטיס שדיווחו על רמה בינונית ומעלה של הפרעה באיכות החיים בהתאם למדד Dermatology Life Quality Index (DLQI).

בנוסף לטיפול הרפואי הסטנדרטי, המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לרשימת המתנה שהיוותה את קבוצת הביקורת.

ההתערבות כללה שמונה מפגשים קבוצתיים שנערכו באופן מקוון פעם בשבוע במשך 90 דקות בהם המשתתפים תרגלו מיינדפולנס וחמלה עצמית. 

החוקרים בדקו את השינוי במדד DLQI ובנוסף הוערכו מדדים של חומרת המחלה, של מיינדפולנס וחמלה עצמית, תסמינים פסיכולוגיים והיענות לטיפול הרפואי.

נמצא כי בקבוצת ההתערבות חל שיפור מובהק במדד איכות החיים DLQI בהשוואה לקבוצת הביקורת, ובנוסף נמצא שיפור בכל המדדים הנוספים שהוערכו.

מסקנת החוקרים היא כי אימון מקוון של מיינדפולנס וחמלה עצמית עשויה להיות אסטרטגיה יעילה לשיפור איכות החיים של המטופלים ואף לתרום לשיפור בחומרת המחלה.

Kishimoto S, Watanabe N, Yamamoto Y, Imai T, Aida R, Germer C, Tamagawa-Mineoka R, Shimizu R, Hickman S, Nakayama Y, Etoh T, Sahker E, Carnie MB, Furukawa TA. Efficacy of Integrated Online Mindfulness and Self-compassion Training for Adults With Atopic Dermatitis: A Randomized Clinical Trial. JAMA Dermatol. 2023 Jun 1;159(6):628-636.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37163257/

 

 

טיפול אקלימי בים המלח לילדים עם אטוֹפיק דרמטיטיס

במחקר תצפיתי הוערכו התוצאות ארוכות הטווח של טיפול אקלימי (קלימטותרפיה) בים המלח בהשוואה לטיפול חיצוני בסטרואידים בקרב ילדים עם אטופיק דרמטיטיס.

במחקר נכללו ילדים מצ'כיה עם אטופיק דרמטיטיס בדרגה בינונית עד חמורה, קבוצה אחת של ילדים שקיבלו טיפול אקלימי בים המלח במשך 4 שבועות וקבוצת השוואה שקיבלה בפראג טיפול חיצוני בסטרואידים (הטיפול הסטנדרטי).

קבוצת ההתערבות המקורית כללה 72 ילדים עד גיל 19 שהגיעו לישראל ל-4 שבועות בשנים 2014-2015, כאשר נתוני מעקב במהלך 18 חודשים לאחר הטיפול האקלימי נאספו עבור 47 מהילדים.

הטיפול האקלימי היה מבוסס על פרוטוקול מותאם אישית של חשיפה לשמש בבוקר ואחה"צ עם עלייה הדרגתית במשך החשיפה.

קבוצת המעקב כללה 44 ילדים בעלי מאפיינים דומים אחריהם נערך מעקב למשך פרק זמן זהה. 

יעילות הטיפול הוערכה באמצעות השינוי במדד SCORAD המיועד להערכה של אטופיק דרמטיטיס.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

אבָץ לטיפול ביבלות עור

בסקירה שיטתית של מחקרים קליניים הוערכה היעילות של אבץ לטיפול ביבלות עור שמקורן בנגיף הפפילומה (HPV).

בסקירה נכללו 16 מחקרים, מהם ב-6 מחקרים נבדקה ההשפעה של אבץ בבליעה בלבד, ב-2 מחקרים נבדקה ההשפעה של אבץ בבליעה בשילוב טיפול נוסף, ב-5 מחקרים נבדקה ההשפעה של אבץ סולפט בהזרקה ישירה לתוך הנגע, וב-3 מחקרים נבדקה ההשפעה של אבץ בשימוש חיצוני.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

צמחי מרפא להפחתת מדדי דלקת ועקה חמצונית

 

גִינקו דו-אונתי להפחתת מדדי דלקת

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) על מדדי דלקת.

בסקירה נכללו 17 מחקרים בהם 1,104 משתתפים בגיל ממוצע שנע בין 34 ל-69 עם מגוון רחב של מצבים בריאותיים, כגון דלקת מפרקים ניוונית, אוטם מוחי, ויטיליגו, מחלת כליות כרונית, קוליטיס, תסמונת מטבולית ועוד.

המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו גינקו דו-אונתי במינון יומי שנע בין 17.5 ל-1,500 מ"ג למשך 1 עד 24 שבועות.

ב-7 מחקרים נבדקה ההשפעה על רמת ה-CRP, ב-11 מחקרים נבדקה ההשפעה על רמת IL-6, וב-12 מחקרים נבדקה ההשפעה על רמת TNF-α.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה נוגדת הדלקת של זעפרן בקרב חולי COֹPD

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של זעפרן (Crocus sativus) על מדדי דלקת בקרב מטופלים עם מחלת ריאות חסימתית כרונית (COPD).

במחקר נכללו 57 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת קרוצין, הרכיב הפעיל בזעפרן, במינון 15 מ"ג פעמיים ביום, או פלסבו, למשך 12 שבועות.

החוקרים בדקו את השְֹפעת ההתערבות על מדדי הדלקת IL-6 ו-TNF-α, ובנוסף נבדק השינוי בתפקודי הריאות וביכולת הגופנית.  

נמצא כי קרא עוד.

 

 

גִ'ינסנג להפחתת עקה חמצונית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של ג'ינסנג על מדדים של עקה חמצונית.

בסקירה נכללו 12 מחקרים בהם 806 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים, כגון עייפות כרונית, דלקת מפרקים ניוונית, מחלת כליות כרונית, סוכרת סוג 2 ומעשנים.

המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו ג'ינסנג קוריאני או ג'ינסנג קוריאני אדום (Panax ginseng), ג'ינסנג אמריקאי (Panax quinquefolius) או הרכיב הפעיל Ginsenoside Rb1 במינון יומי שנע בין 0.5 ל-6 גרם למשך 4 עד 48 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

אוֹרגנו להפחתת עקה חמצונית וסמנים של נזק לשריר

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה האקוטית של אורגנו (Origanum vulgare) על העקה החמצונית וסמנים של נזק לשריר בעקבות פעילות בעצימות גבוהה בקרב חיילים. 

במחקר נכללו 24 חיילים בריאים בני 24 בממוצע אשר חולקו אקראית לקבלת 500 מ"ג אורגנו או פלסבו מיד לאחר ביצוע מבדק כשירות ללחימה.

בדיקות דם נלקחו בארבע נקודות זמן - לפני המבדק, מיד אחריו ו-60 ו-120 דקות לאחר נטילת האורגנו. השְֹפעת ההתערבות נבדקה באמצעות השינוי באנזימים המעורבים בפעילות השריר - קריאטין קינאז ולקטט דהידרוגנאז ובמדדים של עקה חמצונית (MDA) ושל פעילות נוגדת חמצון (SOD, TAC, GPX).

קרא עוד.

 

תזונה והסיכון לסוּכרת

 

הקשר בין דפוס התזונה והסיכון לסוּכרת סוג 2

במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין דפוס התזונה ובין הסיכון לסוכרת סוג 2.

במחקר נכללו הנתונים של 120,343 משתתפים מהביו-בנק הבריטי להם לפחות שני דיווחי תזונה של 24 שעות. על בסיס הצריכה התזונתית, החוקרים בחנו דפוסי תזונה אשר מסבירים באופן המיטבי את ההבדלים בצריכה של 4 גורמים תזונתיים: צפיפות קלורית, סוכרים חופשיים, שומן רווי וסיבים תזונתיים.

במהלך תקופת מעקב של 8.4 שנים מהדיווח התזונתי האחרון תועדו 2,878 משתתפים עם אבחנה חדשה של סוכרת סוג 2. 

החוקרים זיהו שני דפוסי תזונה שהסבירו כ-63% מההבדלים בצריכה התזונתית.

  1. דפוס תזונה המאופיין בצריכה גבוהה של שוקולד ומתוקים, חמאה, לחם דל בסיבים וסוכר מוסף וחומרים משמרים ובצריכה נמוכה של פירות וירקות.

דפוס זה היה קשור בסיכון גבוה ב-9% להתפתחות של סוכרת סוג 2 לאחר תקנון ל-BMI, עם סיכון גבוה ב-11% בקרב משתתפים עם שמנות.

  1. דפוס התזונה המאופיין בצריכה גבוהה של משקאות ממותקים, מיצי פירות וסוכר מוסף וחומרים משמרים ובצריכה נמוכה של גבינות שמנות ושל חמאה.

קרא עוד.

 

 

הקשר בין איכות התזונה מהצומח, כבד שוּמני וסוּכרת סוג 2

במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך ביוון נבדק הקשר בין האיכות של תזונה מהצומח ובין כבד שומני, תוך בחינת הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 לאחר תקופת מעקב של 10 שנים.

במחקר נכללו 3,042 משתתפים, כאשר לכל משתתף הוערכה מידת הצטברות השומן בכבד בתחילת המחקר. בנוסף, בהתבסס על נתוני התזונה שנאספו לכל משתתף חושבו שלושה ציונים: ציון כללי של תזונה מהצומח (PDI), ציון של תזונה בריאה מהצומח (hPDI) וציון של תזונה לא בריאה מהצומח (uPDI).

נתוני מעקב של 10 שנים היו זמינים עבור 1,485 משתתפים ללא סוכרת סוג 2 בתחילת המחקר, מהם אובחנו 191 מקרים חדשים של סוכרת סוג 2.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

תזונה עשירה באשְלגן והסיכון לסוּכרת

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של אשלגן ובין הסיכון לסוכרת בקרב מבוגרים. החוקרים מציינים כי המקורות התזונתיים העיקריים של אשלגן הינם ירקות, פירות ומוצרי חלב, כאשר מחקרים קודמים הראו קשר בין צריכת אשלגן ובין שיפור לחץ הדם, הבריאות הקרדיווסקולרית והמטבוליזם.

בסקירה נכללו 7 מחקרים, מרביתם נערכו בארה"ב מלבד אחד שנערך בפינלנד ואחד שנערך בסין.

במחקרים אלה הצריכה הממוצעת של אשלגן נעה בין 1,791 ל-4,120 מ"ג ליום ומשך המעקב נע בין 4.7 ל-20 שנה. בכל המחקרים סוכרת הוגדרה כרמת גלוקוז בצום גבוהה מ-126 מ"ג/דצ"ל, בנוסף לקריטריונים נוספים בחלק מהמחקרים.

בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

 

 

התרומה של אגוזים למניעת סוּכרת סוג 2 ולטיפול בה

בסקירה הוערכו העדויות ממחקרים תצפיתיים וקליניים לגבי התרומה של אגוזים למניעת סוכרת סוג 2 ולטיפול בה.

ראשית מפורטות העדויות לגבי הקשר בין צריכת אגוזים ובין מדדים מטבוליים. מחקרים תצפיתיים מראים שיפור במדדים כגון רמת הגלוקוז בצום, אינסולין, תנגודת לאינסולין והמוגלובין מסוכרר וכן סיכון מופחת לתחלואה קרדיווסקולרית סוג 2 ולתמותה בקרב חולי סוכרת.

מחקרים קליניים מראים שיפור אקוטי באיזון הגליקמי גם בקרב משתתפים בריאים וגם בקרב משתתפים עם סוכרת סוג 2, כאשר לאורך זמן נמצא שיפור במדדי הגלוקוז והאינסולין. 

בהמשך, מוצגות העדויות לגבי המניעה של סוכרת סוג 2, כאשר קרא עוד.

 

תזונה ודלקת מפרקִים שגרונית

 

האם יש תמיכה להימנעות מגלוטן בקרב מטופלים עם דלקת מפרקִים שגרונית?

בסקירה בוחנים החוקרים האם ישנן עדויות התומכות בתועלת של דיאטה נטולת גלוטן למטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית שאינם סובלים מצליאק או מרגישות לגלוטן.

במסגרת הסקירה מוצגים המאפיינים של דלקת מפרקים שגרונית ותפקיד התזונה בהתייחס למניעה ולטיפול במחלה, בדגש על גלוטן.

בסקירה נכללו 16 מחקרים תצפיתיים או מבוקרים בהם הוערכה ההשפעה של דיאטה נטולת גלוטן על חומרת התסמינים.

החוקרים מציינים כי קרא עוד.

 

 

תכנית אורח חיים לנשים עם דלקת מפרקִים שגרונית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דיאטה ים-תיכונית ופעילות גופנית בקרב נשים עם דלקת מפרקים שגרונית. החוקרים מסבירים כי דיאטה ים-תיכונית עשויה להוות אסטרטגיה תזונתית בעלת השפעה נוגדת דלקת ובכך לתרום להפחתת פעילות המחלה והסיכון הקרדיווסקולרי.  

במחקר נכללו 40 נשים עם דלקת מפרקים שגרונית במצב של נסיגה אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי.

ההתערבות כללה תכנית אורח חיים בת 12 שבועות במסגרתה הנשים קיבלו תכנית דיאטה ים-תיכונית מותאמת אישית וייעוץ לביצוע פעילות גופנית.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

הקשר בין ריכוז חומצות השומן ודלקת מפרקִים שגרונית

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין ריכוז חומצות השומן בדם ובין חומרת המחלה בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם.

החוקרים מסבירים כי לחומצות שומן מסוג אומגה 3 ואומגה 6 יש השפעה על תהליכי דלקת ועל הסיכון להתפתחות דלקת מפרקים שגרונית, אולם לא ידוע מהי ההשפעה לאחר הופעת המחלה.

במחקר נכללו 669 משתתפים להם נבדק פרופיל חומצות השומן בדם בתחילת המחקר. החוקרים סיווגו את המשתתפים לשלוש קבוצות: משתתפים עם ריכוז גבוה של חומצות שומן מסוג אומגה 7 ואומגה 9, ריכוז גבוה של אומגה 3 וריכוז גבוה של אומגה 6.

במסגרת המחקר נבדק הקשר בין דפוסים אלה ובין פעילות המחלה לאחר 6 חודשים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של גורמים תזונתיים במחלות ראומטיות

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה מקיפה שנערכה מטעם ה-EULAR (European Alliance of Associations for Rheumatology), הוערכו העדויות לגבי ההשפעה של גורמים תזונתיים על התוצאות של מחלות שריר-שלד ראומטיות (rheumatic and musculoskeletal diseases - RMDs).

הסקירה מבוססת על נתונים מ-24 סקירות שיטתיות ו-150 מחקרים בהם נבדקו סה"כ 83 גורמים תזונתיים, אולם רובם הוערכו רק במחקרים בודדים ולכן איכות העדויות מוגבלת.

קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם