עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2020 - מקבץ 5

עודכן בתאריך 31/07/2020

נתחיל עם מגוון סקירות ומטא-אנליזות: 

השפעה מטבולית מיטיבה לתוספי קצח,

ההשפעה של תוסף טוקוטריאנול על פרופיל השומנים בדם,

תה לטיפול ביתר לחץ דם,

ויטמיני B לשיפור התפקוד הקוגניטיבי,

השימוש הקליני בתמרים,

ובחינת העדויות התומכות בהמלצה לנטילת תוספי יוד בהריון. 

 

מגוון מחקרים קליניים בנושאים הבאים: 

תוסף חילבה לשיפור הביצועים הגופניים והרכב הגוף, 

פרוביוטיקה להקלה על תסמיני מעי רגיש

ההשפעה של צריכת יתר של שומן או סוכר על חיידקי המעי, 

ההשפעה של הרגלי האכילה על רמת השובע, 

ההשפעה המיטיבה של צריכת שקדים בתזונה, 

תוסף לאוצין לטיפול בסרקופניה, 

תזונה ים-תיכונית קשורה בסיכון מופחת להתפתחות גליומה,

ולסיום, מחקר עוקבה שבדק את הקשר בין דפוס התזונה לבין הסיכון לשבריריות בקרב קשישים. 

 

בכותרות השבוע: 

מים קרים וחמים לטיפול בתסמונת הרגליים חסרות המנוחה בהריון, 

שינוי בהרכב חיידקי המעי עלול להשפיע על ההתנהגות בקרב תינוקות, 

תוסף טבעי לשיפור מדדי סיכון קרדיווסקולריים, 

כיצד דפוס של אכילה בריאה עשוי לתרום להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי?

ואילו מזונות קשורים בסיכון מופחת לשבץ?

 

 

השפעה מטבולית מיטיבה לתוספי קֶצח

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של קצח (Nigella sativa) על איזון הגלוקוז, פרופיל השומנים ומדדי דלקת ועקה חמצונית. בסקירה נכללו 50 מחקרים בהם 3,679 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים, כגון יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2, עודף משקל או שמנות, תחלואה קרדיווסקולרית, דלקת מפרקים שגרונית ועוד. במחקרים אלה נעשה שימוש בקצח בצורות שונות (כולל כמוסות, אבקה, מיצוי מיימי, שמן) - לבד או בשילוב התערבות נוספת, הכוללת רכיבים צמחיים (כגון שמן שום, ויטמין E, כורכום, סובין חיטה), טיפול תרופתי (כגון סטטינים), פעילות גופנית ו/או התערבות תזונתית. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי השימוש בקצח היה מלווה בשיפור פרופיל השומנים, כולל ירידה ברמת הכולסטרול הכללי (ירידה ממוצעת של 16.80 מ"ג/דצ"ל), הטריגליצרידים (15.73 מ"ג/דצ"ל), ה-LDL (18.45 מ"ג/דצ"ל) וה-VLDL (3.72 מ"ג/דצ"ל). עוד נמצא שיפור מובהק ברמת הגלוקוז בצום (ירידה ממוצעת של 15.18 מ"ג/דצ"ל) וההמוגלובין המסוכרר (0.45%). לא נמצאה השפעה מובהקת לקצח על מדדי דלקת ועקה חמצונית. 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על ההשפעה המיטיבה של קצח על פרופיל השומנים ועל איזון הסוכר.  

Hallajzadeh J, Milajerdi A, Mobini M, et al. Effects of Nigella sativa on glycemic control, lipid profiles, and biomarkers of inflammatory and oxidative stress: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials [published online ahead of print, 2020 May 11]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6708. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32394508/

 

 

ההשפעה של תוסף טוקוטריאנול על פרופיל השומנים בדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוסף ויטמין E בצורת טוקוטריאנול על פרופיל השומנים בדם. בסקירה נכללו 15 מחקרים, בהם 20 זרועות טיפול. במחקרים אלה נכללו משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים, כולל סוכרת סוג 2, התסמונת המטבולית, כבד שומני, יתר שומנים בדם ומטופלי דיאליזה. המינון היומי נע בין 50 ל-600 מ"ג ליום, למשך תקופת התערבות שנעה בין 1 עד 18 חודשים. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי נטילת תוספי טוקוטריאנול הייתה מלווה בעלייה מובהקת ברמת ה-HDL (הפרש ממוצע של 5.6 מ"ג/דצ"ל). השינוי ברמת הכולסטרול, ה-LDL והטריגליצרידים לא היה מובהק סטטיסטית. החוקרים מראים כי ההשפעה המיטיבה על ה-HDL הייתה משמעותית יותר במינונים של מעל 200 מ"ג/יום ובמחקרים בהם ההתערבות נמשכה עד 8 שבועות. החוקרים מסכמים כי לתוסף טוקוטריאנול פוטנציאל לשיפור רמת ה-HDL. 

החוקרים מדווחים על העדר מימון למחקר ועל העדר ניגודי אינטרסים. 

Shuping Zuo, et al. The effects of tocotrienol supplementation on lipid profile: A meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229920306890

 

 

תה לטיפול ביֶתר לחץ דם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תה ירוק או תה שחור במצבים של יתר לחץ דם. בסקירה נכללו חמישה מחקרים, בהם 408 משתתפים, כאשר ממוצע לחץ הדם הסיסטולי נע בין 121.2-163.5 מ"מ כספית ולחץ הדם הדיאסטולי נע בין 71.5-102.9 מ"מ כספית. בשני מחקרים נבדקה ההשפעה של תה ירוק ובשלושה מחקרים נבדקה ההשפעה של תה שחור. בארבעה מהמחקרים המשתתפים בקבוצת ההתערבות צרכו 3-4 כוסות תה (כליטר ליום) ובמחקר אחד ניתן משקה תה שחור, המכיל 150 מ"ג פוֹליפנוֹלים. קבוצת הביקורת קיבלה משקה המכיל כמות קפאין זהה בשני מחקרים, או מים בשלושה מחקרים. משך ההתערבות נע בין 1 ל-24 שבועות. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Mahdavi-Roshan M, Salari A, Ghorbani Z, Ashouri A. The effects of regular consumption of green or black tea beverage on blood pressure in those with elevated blood pressure or hypertension: A systematic review and meta-analysis. Complement Ther Med. 2020;51:102430. 

 

 

וִיטמיני B לשיפור התפקוד הקוֹגניטיבי 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים מבוקרים הוערכה ההשפעה של ויטמינים על התפקוד הקוגניטיבי, בקרב מבוגרים מעל גיל 40 ללא דמנציה. בסקירה נכללו 23 מחקרים, בהם נבדקה ההשפעה של ויטמיני B (כולל חומצה פולית, B6 ו-B12), תשעה מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של ויטמינים נוגדי חמצון (ויטמין C, ויטמין A וויטמין E), ושישה מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של ויטמין D

להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Suh SW, Kim HS, Han JH, et al. Efficacy of Vitamins on Cognitive Function of Non-Demented People: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020;12(4):1168. Published 2020 Apr 22. 

 

 

השימוש הקליני בתמרים

בסקירה שיטתית של מחקרים קליניים, שבוצעה על ידי קבוצת חוקרים מאיראן, הוערכה ההשפעה של השימוש בתמרים במגוון צורות. 

בסקירה נכללו 26 מחקרים, מהם 13 בתחום המיילדות, שלושה מחקרים בתחום האנדוקרינולוגיה ומטבוליזם, שני מחקרים בתחום הדרמטולוגיה, שני מחקרים בתחום הגניקולוגיה, שני מחקרים בתחום האונקולוגיה, שני מחקרים בתחום אי-פריון גברי, מחקר אחד בתחום ההמטולוגיה ומחקר אחד בתחום הגסטרואנטולוגיה. במחקרים אלה נעשה שימוש בפרי (14 מחקרים), בפולן (ארבעה מחקרים), בסירופ פירות תמרים (שני מחקרים), בסירופ דבש תמרים (שני מחקרים), בקרם גרעיני תמרים בשימוש חיצוני (מחקר אחד) ובקרם פירות תמרים בשימוש חיצוני (מחקר אחד). ב-19 מהמחקרים נכללה קבוצת ביקורת, שקיבלה פלסבו או את הטיפול השגרתי/הסטנדרטי. באף אחד מהמחקרים לא דווח על השפעות שליליות. 

התוצאות ממחקרים אקראיים מבוקרים מראות כי קרא עוד.

Bagherzadeh Karimi A, Elmi A, Zargaran A, et al. Clinical effects of date palm (Phoenix dactylifera L.): A systematic review on clinical trials. Complement Ther Med. 2020;51:102429. 

 

 

תזונה ים-תיכוֹנית קשורה בסיכון מופחת להתפתחות גלִיומה

במחקר מקרה-בקרה נבדק הקשר בין תזונה ים-תיכונית לבין הסיכון להתפתחות גליומה (גידול סרטני במערכת העצבים המרכזית). במחקר נכללו הנתונים של 128 מטופלים שאובחנו עם גליומה, וקבוצת ביקורת של 256 מטופלים ללא גליומה (אשר הופנו למחלקות אחרות בבית החולים, כגון אורתופדיה). בהתאם לשאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים חישבו לכל משתתף ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית. ציון התאמה גבוה מבטא צריכה גבוהה יותר של פירות, ירקות, דגים, אגוזים, קטניות ודגנים מלאים, וכן צריכה גבוהה יותר של סך הקלוריות, שומן חד בלתי רווי, ויטמין B6, חומצה פולית ומגנזיום, וצריכה נמוכה יותר של מוצרי חלב. מידת ההתאמה לדיאטה הים-תיכונית לא הייתה קשורה בהבדל בצריכת הבשר, תה וקפה, חלבון, סך השומן, פחמימות, כולסטרול, שומן רווי, סיבים תזונתיים, ויטמין B1, וסידן

לאחר התאמה סטטיסטית לגורמים מתערבים, נמצא כי קרא עוד.

Mousavi SM, Shayanfar M, Rigi S, Mohammad-Shirazi M, Sharifi G, Esmaillzadeh A. Adherence to the Mediterranean dietary pattern in relation to glioma: A case-control study [published online ahead of print, 2020 May 22]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30256-9. 

 

 

אין עדויות מבוססות התומכות בהמלצה לנטילת תוספי יוֹד בהריוֹן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של תוספי יוד בקרב נשים בהריון. החוקרים מסבירים כי חסר קל עד בינוני ביוד בתקופת ההריון עלול לפגוע בהתפתחות העצבית של העובר, אולם למרות שאין עדויות ברורות לגבי היעילות והבטיחות של השימוש בתוספי יוד בהריון, ארגוני בריאות במדינות שונות ממליצים על נטילתם. חסר קל עד בינוני מוגדר כריכוז הפרשה בשתן של 50-149 מק"ג/ליטר. בסקירה נכללו 37 מחקרים, מהם עשרה מחקרים אקראיים מבוקרים, ארבעה מחקרים התערבותיים ו-23 מחקרים תצפיתיים. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של תוספי יוד על תפקודי בלוטת התריס של האם ושל התינוק, ועל התפקוד הקוגניטיבי של הילד. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.   

Dineva M, Fishpool H, Rayman MP, Mendis J, Bath SC. Systematic review and meta-analysis of the effects of iodine supplementation on thyroid function and child neurodevelopment in mildly-to-moderately iodine-deficient pregnant women [published online ahead of print, 2020 Apr 22]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa071. 

 

 

תוסף חִילבה לשיפור הביצועים הגופניים והרכב הגוף

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף חילבה (Trigonella foenum-graecum) בתגובה לאימון גופני. במחקר נכללו 138 גברים בגילאי 25-47, אשר חולקו אקראית לקבלת התוסף (®Testofen) במינון 600 או 300 מ"ג/יום, או לקבלת פלסבו, למשך 8 שבועות במהלכם בוצעו שלושה אימונים גופניים בשבוע. החוקרים העריכו את השְפעת התוסף על חוזק ומסת השריר, על הרכב הגוף ועל הפעילות ההורמונלית. 

נמצא כי קרא עוד.

Rao, AJ, Mallard, AR, Grant, R. Testofen® (Fenugreek extract) increases strength and muscle mass compared to placebo in response to calisthenics. A randomized control trial. Transl Sports Med. 2020; 00: 1– 7.

 

 

פרוֹביוטיקה להקלה על תסמיני מעִי רגיש

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף פרוביוטיקה לטיפול בתסמונת המעי הרגיש (IBS). במחקר נכללו 251 מטופלים, אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר למשך שמונה שבועות: שתי קבוצות ההתערבות קיבלו תוסף פרוביוטיקה, המכיל 10 מיליארד חיידקים מהזן Lactobacillus paracasei או Bifidobacterium longum, וקבוצת הביקורת קיבלה פלסבו. החוקרים העריכו את השינוי בתסמיני IBS, בתדירות ובמרקם היציאות ואיכות החיים של המשתתפים. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Lewis ED, Antony JM, Crowley DC, et al. Efficacy of Lactobacillus paracasei HA-196 and Bifidobacterium longum R0175 in Alleviating Symptoms of Irritable Bowel Syndrome (IBS): A Randomized, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2020;12(4):1159. Published 2020 Apr 21. 

 

 

כיצד צריכת יתר של שומן או סוכר בתזונה משפיעה על חיידקי המעי?

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של צריכת יתר של שומן או סוכר על חיידקי המעי ועל הצטברות השומן בכבד בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות. במחקר נכללו 38 משתתפים בני 48 בממוצע, עם BMI ממוצע של 31. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות. כל קבוצה צרכה תוספת של 1,000 קלוריות ליום, למשך 3 שבועות, ממרכיבים תזונתיים שונים, אשר הבדילו בין הקבוצות: 1) שומן רווי (שמן קוקוס, חמאה וגבינה שמנה) 2) שומן בלתי רווי (שמן זית, פסטו, אגוזי פקאן וחמאה) 3) סוכרים פשוטים (מיץ תפוזים, משקאות ממותקים וממתקים). החוקרים בדקו את הקשר בין הרכב חיידקי המעי לבין הרכב התזונה ומדדים קליניים - לפני ואחרי ההתערבות.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Jian C, Luukkonen P, Sädevirta S, Yki-Järvinen H, Salonen A. Impact of short-term overfeeding of saturated or unsaturated fat or sugars on the gut microbiota in relation to liver fat in obese and overweight adults [published online ahead of print, 2020 May 16]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30224-7. 

 

 

כיצד הרגלי האכילה משפיעים על רמת השובע?

במחקר אקראי מוצלב נבדק האם אכילה איטית יותר תורמת לשיפור רמת השובע והתגובה האנדוקרינית. החוקרים מסבירים כי לעיסה ממושכת של המזון קשורה בצריכת מזון נמוכה יותר, כאשר ניתן לייחס זאת לשני גורמים: חשיפה תחושתית ממושכת בפה וקצב אכילה נמוך יותר. במסגרת המחקר נערכו שני ניסויים, בהם השתתפו 40 ו-20 מתנדבים צעירים במשקל תקין. בשני הניסויים המשתתפים צרכו פודינג שוקולד בארבעה תנאים: עם רוטב קרמל (חשיפה תחושתית נמוכה) או עם פאדג' קרמל (חשיפה תחושתית גבוהה) וכן עם הפסקות ארוכות (קצב איטי) או קצרות (קצב מהיר) בין הנגיסות - עד הגעה לתחושת שובע. בניסוי השני נכלל גם תנאי ביקורת בו המשתתפים לא אכלו או שתו כלל. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Lasschuijt M, Mars M, de Graaf C, Smeets PAM. How oro-sensory exposure and eating rate affect satiation and associated endocrine responses-a randomized trial. Am J Clin Nutr. 2020;111(6):1137-1149. 

 

 

 

השפעה מיטיבה להעשרת התזונה בשקדים 

להלן שני מחקרים, העוסקים בהשפעה המיטיבה של תזונה מועשרת בשקדים. 

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה המיידית של צריכת שקדים בקרב מבוגרים עם סוכרת סוג 2. במחקר נכללו שבעה גברים, אשר במועדים שונים צרכו שתי ארוחות בעלות הרכב תזונתי וערך קלורי זהה: 

  1. ארוחת ״ביקורת״, שכללה לחם לבן, חמאה וגבינה. 

  2. ארוחת התערבות, שכללה לחם לבן ושקדים. 

התגובה הגליקמית הוערכה באמצעות בדיקות דם, שנערכו בצום ו-6 פעמים במהלך 240 דקות מסיום הארוחה. באותן נקודות זמן המשתתפים התבקשו להעריך את תחושת הרעב הסובייקטיבית שלהם. 

נמצא כי קרא עוד.

Bodnaruc AM, Prud'homme D, Giroux I. Acute effects of an isocaloric macronutrient-matched breakfast meal containing almonds on glycemic, hormonal, and appetite responses in men with type 2 diabetes: a randomized crossover study. Appl Physiol Nutr Metab. 2020;45(5):520‐529. doi:10.1139/apnm-2019-0559

 

 

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של העשרת התזונה בשקדים על מדדים קרדיו-מטבוליים, על מצב הרוח ועל התפקוד הקוגניטיבי. במחקר נכללו 128 משתתפים בגילאי 50-80 עם עודף משקל או שמנות, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות המחקר למשך 12 שבועות. קבוצת ההתערבות התבקשה לצרוך שקדים שלמים טבעיים במינון של 15% מסך הצריכה הקלורית היומית, וקבוצת ההתערבות צרכה חטיף עשיר בפחמימות (ביסקוויט וחטיף תפוח אדמה ללא מלח). 

נמצא כי קרא עוד.

.Coates AM, Morgillo S, Yandell C, et al. Effect of a 12-Week Almond-Enriched Diet on Biomarkers of Cognitive Performance, Mood, and Cardiometabolic Health in Older Overweight Adults. Nutrients. 2020;12(4):1180. Published 2020 Apr 23. 

 

 

 

תוסף לאוצִין לטיפול בסרקוֹפניה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף לאוצין לטיפול בסרקופניה בקרב קשישים. במחקר נכללו 50 משתתפים מעל גיל 65 ממוסדות גריאטריים, אשר חולקו אקראית לקבלת 6 גרם ליום תוסף לאוצין או פלסבו - למשך 13 שבועות. מדד המטרה העיקרי היה ההשפעה של ההתערבות על סרקופניה ועל תפקוד שריר הנשימה, ובנוסף הוערכו התפקוד הקוגניטיבי, היכולת התפקודית והתזונה וכן ההשפעה על בדיקות הדם ומדדי הדלקת. 

נמצא כי קרא עוד.

Martínez-Arnau FM, Fonfría-Vivas R, Buigues C, et al. Effects of Leucine Administration in Sarcopenia: A Randomized and Placebo-controlled Clinical Trial. Nutrients. 2020;12(4):932. Published 2020 Mar 27. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32230954/

 

 

תזונה עשירה בחלבון למניעת שבריריות בקרב קשישים

במחקר עוקבה, שנערך ביפן נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין הסיכון לשבריריות (frailty) בקרב קשישים מעל גיל 60. שבריריות היא תסמונת גריאטרית, המתבטאת בהתדרדרות תפקודית עקב ירידה רב-מערכתית במאגרים הפיזיולוגיים של האדם. שבריריות מעלה סיכון לתוצאות שליליות, כגון אשפוז, מוגבלות ותמותה. זהו אחד הנושאים המרכזיים כיום בתחום הזיקנה, משום שהכרת ההתפתחות של שבריריות עשויה לקדם את האיתור והזיהוי של מי שנמצא בסיכון לתוצאות שליליות, ובעקבות זאת לעזור בתכנון התערבות וטיפול מונע. 

במחקר נכללו 666 משתתפים, אחריהם נערך מעקב במשך 3 שנים, שכלל נתונים סוציו-דמוגרפיים, הרגלי אורח חיים, תחלואה, שימוש בתרופות, תסמיני דיכאון, תזונה ורמת תפקוד גופני. בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, זוהו חמישה דפוסי תזונה עיקריים: תזונה ים-תיכונית; סוכר ושומן; מלח וחמוצים; אטריות ואלכוהול; ותזונה עשירה בחלבון. 

נמצא כי  קרא עוד.

Huang CH, Martins BA, Okada K, et al. A 3-year prospective cohort study of dietary patterns and frailty risk among community-dwelling older adults [published online ahead of print, 2020 May 19]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30247-8. 

 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

מים קרים וחמים לטיפול בתסמונת הרגליים חסרות המנוחה בהריוֹן

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 80 נשים בהריון, הסובלות מתסמונת הרגליים חסרות המנוחה (Restless legs syndrome), נמצא כי גם טבילת הרגליים במים קרים וגם במים חמים למשך 10 דקות בכל ערב תרמה להקלה על התסמינים, עם יתרון למים קרים. 

Jafarimanesh H, Vakilian K, Mobasseri S. Thermo-therapy and cryotherapy to decrease the symptoms of restless leg syndrome during the pregnancy: A randomized clinical trial. Complement Ther Med. 2020;50:102409. 

 


שינוי בהרכב חיידקי המעי עלול להשפיע על ההתנהגות בקרב תינוקות

במחקר עוקבה, בו נכללו 201 תינוקות, נמצא כי ריכוז נמוך של חיידקים מהזן Prevotella בגיל 12 חודשים, לרוב כתוצאה משימוש באנטיביוטיקה, היה קשור בציונים גבוהים יותר במדד של בעיות התנהגות בגיל שנתיים. 

Loughman A, Ponsonby AL, O'Hely M, et al. Gut microbiota composition during infancy and subsequent behavioural outcomes. EBioMedicine. 2020;52:102640. 

 

 

תוסף טבעי לשיפור מדדי סיכון קרדיווסקולריים

במחקר בוצעו שני ניסויים כפולי-סמיות מבוקרי פלסבו, בקרב 69 מבוגרים עם יתר לחץ דם. החוקרים מדגימים את ההשפעה המיטיבה של תוסף טבעי על מדדי סיכון קרדיווסקולריים. התוסף AkP05 מכיל תערובת של פשטה שרועה (Bacopa monnieri), גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba), תה ירוק (Camellia sinensis) ופוספטידילסרין. 

אין דיווח על מימון או ניגודי אינטרסים.

Carrizzo A, Moltedo O, Damato A, et al. New Nutraceutical Combination Reduces Blood Pressure and Improves Exercise Capacity in Hypertensive Patients Via a Nitric Oxide-Dependent Mechanism. J Am Heart Assoc. 2020;9(5):e014923. 

 

 

כיצד דפוס של אכילה בריאה עשוי לתרום להפחתת הסיכון הקרדיוֹוסקולרי?

במחקר מקרה-בקרה, בו נכללו 380 מקרים של נשים עם מחלת לב כלילית וקבוצת ביקורת של 380 נשים בריאות, מראים החוקרים כי עלייה במהלך 10 שנים ברמת המטבוליט TMAO בדם* הייתה קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות מחלת לב כלילית, כאשר דפוס של אכילה בריאה ומאוזנת עשוי לתרום למיתון העלייה ב-TMAO.

*(מטבוליט המיוצר על ידי חיידקי המעי בעקבות פירוק כולין, המצוי במזונות מהחי)

Heianza Y, Ma W, DiDonato JA, et al. Long-Term Changes in Gut Microbial Metabolite Trimethylamine N-Oxide and Coronary Heart Disease Risk. J Am Coll Cardiol. 2020;75(7):763–772.

 

 

אילו מזונות קשורים בסיכון מופחת לשָבץ?

במחקר עוקבה גדול, בו נכללו הנתונים של 418,329 משתתפים מתשע מדינות באירופה, בוחנים החוקרים את הקשרים בין קבוצות מזון שונות לבין הסיכון לשבץ, ומראים כי צריכה של פירות וירקות, סיבים תזונתיים ומוצרי חלב הייתה קשורה בסיכון מופחת לשבץ איסכמי, כאשר צריכת ביצים הייתה קשורה בסיכון מוגבר לשבץ המורגי. 

Tong TYN, Appleby PN, Key TJ, et al. The associations of major foods and fibre with risks of ischaemic and haemorrhagic stroke: a prospective study of 418 329 participants in the EPIC cohort across nine European countries [published online ahead of print, 2020 Feb 24]. Eur Heart J. 2020;ehaa007.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם