עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2019 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 03/10/2019

בסקירת המחקרים השבועית שלנו: 


גישות אינטגרטיביות לטיפול בבחילות בקרב ילדים, 
קצח למטופלים עם כבד שומני
ג'ינסנג קוריאני לשיפור פרופיל השומנים בדם, 
תוספי אבץ לסוכרת
הטיפול הצמחי בפגיעה ברירית הפה, 
ההשפעה השלילית של מינונים גבוהים של ויטמין D על העצם, 
הגורמים המשפיעים על רמת ויטמין D בהריון, 
ההשפעה נוגדת הדיכאון של פרוביוטיקה
ההשפעה הפרה-ביוטית של תבלינים, 
וירקות לשיפור ת

חושת הרווחה הפסיכולוגית. 
 

בתחום המחקרים על הזדקנות ותמותה: 
הפוטנציאל של צמחי מרפא נוטרופיים לטיפול באלצהיימר
רכיבים תזונתיים להאטת תהליכי ההזדקנות, 
חלבון מן הצומח לשיפור מדדי דלקת ועקה חמצונית,
והקשר בין משקאות ממותקים ותמותה מוקדמת. 
נסיים בהשפעה הבריאותית של דיאטה מופחתת-שומן בקרב נשים לאחר גיל המעבר

 

בכותרות השבוע: אצות לפיתוח מזונות פונקציונליים בעלי השפעה נוגדת סרטן
קערורית סינית להגברת יעילות הכימותרפיה, השְפעת השימוש בקרם הגנה על ייצור ויטמין D, גווארנה לטיפול בשמנות, התרומה של תזונה מותאמת אישית למאושפזים בבתי חולים ודיאטה ים תיכונית לטיפול בכבד שומני



גישות אינטגרטיביות לטיפול בבחילות בקרב ילדים

בסקירה דנים החוקרים בפתופיזיולוגיה של בחילות בקרב ילדים ובמגוון הגישות הטיפוליות. הגורמים לבחילות בקרב ילדים כוללים קשרים מורכבים בין מערכת העיכול, מסלולים סנסוריים, מערכת העצבים המרכזית, וויסות המערכת האוטונומית והבריאות הפסיכולוגית; לרוב קשה להצביע מהו הגורם המדויק. 
במסגרת הסקירה מוצגים הטיפולים התרופתיים, המשמשים לטיפול ולהקלה על בחילות, וכן גישות הטיפול האינטגרטיביות שנבדקו במחקרים קליניים: 

  1. טיפולי גוף-נפש: ישנן עדויות קליניות, המצביעות על הפוטנציאל של היפנוזה, ביופידבק וטיפול קוגניטיבי התנהגותי - ברמת סיכון נמוכה. 
  2.  תוספי תזונה וצמחי מרפא:
    • ג'ינג'ר – מינון של 10 מ"ג ליום נמצא יעיל להפחתת הקאות בילדים עם גסטרואנטריטיס, ומינון של 1-1.5 מ"ג שעה לפני הניתוח נמצא יעיל להקלה על בחילות והקאות לאחר הניתוח.
    • שמן מנטה – במינון 0.2 מ"ל 3 פעמים ביום נמצא יעיל להקלה בקרב ילדים עם תסמונת המעי הרגיש, כאשר ניתן לצמצם את ההשפעות השליליות בדרכי העיכול באמצעות שימוש בכמוסות.
    • ויטמין B6 – לא תרם לשיפור בקרב ילדים עם גסטרואנטריטיס, אולם נסבל היטב.
    • קנאביס – ישנן עדויות המצביעות על היעילות של קנאביס, כגון במקרים של בחילות על רקע כימותרפיה, אולם השימוש אינו מומלץ בשל השפעות שליליות וסיכונים אפשריים (כגון, סחרחורת, סיכון להתמכרות, פגיעה בריאות בעקבות העישון, ופגיעה בתפקודים הקוגניטיביים בקרב מתבגרים). 
  3. ארומתרפיה – אין עדויות ליעילות בקרב ילדים, אולם בהתבסס על מחקרים שנערכו בקרב מבוגרים על שימוש בארומתרפיה - כגון שמן מנטה או ג'ינג'ר בהרחה - עשויה להיות השפעה מיטיבה גם בקרב ילדים.
  4. דיקור ונקודות לחיצה – ישנן עדויות המצביעות על הפוטנציאל של דיקור ונקודות לחיצה, אולם נדרשים מחקרים נוספים בקרב ילדים.

החוקרים מסכמים כי בחילות הינן תופעה שכיחה בקרב ילדים, כאשר ישנן עדויות לפוטנציאל של השימוש בגישות אינטגרטיביות שונות, אולם יש להמשיך ולבצע מחקרים נוספים בקרב ילדים על מנת להעריך את היעילות של הטיפולים השונים. 

.Arruda J, Yeh AM. Integrative Approach to Pediatric Nausea. Pediatr Ann. 2019 Jun 1;48(6):e236-e242

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31185115



קצח למטופלים עם כבד שוּמני

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של תוסף קצח (Nigella sativa) על מדדי הסיכון הקרדיווסקולריים, בקרב מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית. במחקר נכללו 50 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבלת תוסף קצח במינון 2 גרם/יום או פלסבו - למשך 12 שבועות. בנוסף, הומלץ לכל המשתתפים לצרוך דיאטה מאוזנת ולבצע פעילות גופנית מתונה. להלן סיכום הממצאים

  • בהשוואה לפלסבו, נטילת תוסף קצח הייתה מלווה בירידה מובהקת ברמת הגלוקוז בדם (7.95- לעומת 1.22-, p=0.041) וכן ברמת האינסולין בדם, התנגודת לאינסולין והרגישות לאינסולין.
  • בקבוצת הקצח חלה ירידה בשיעור הצטברות השומן בכבד בהשוואה לפלסבו. 
  • לא נמצאו הבדלים בין הקבוצות בהתייחס לפרופיל השומנים. 

החוקרים מסכמים כי נטילת תוסף קצח, בשילוב שינוי הרגלי החיים, הייתה יעילה יותר לטיפול בכבד שומני, בהשוואה לשינוי הרגלי החיים בלבד
המחקר מומן על ידי אוניברסיטה באיראן והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים. 

Darand M, et al. The effects of black seed supplementation on cardiovascular risk factors in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2019 Sep;33(9):2369-2377. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31293021

 


ג'ינסנג קוֹריאני לשיפור פרופיל השומנים בדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) על פרופיל השומנים בדם. בסקירה נכללו 18 מחקרים: ב-10 מחקרים נכללו משתתפים עם מאפיין אחד לפחות של התסמונת המטבולית, בשלושה מחקרים נכללו נשים לאחר גיל המעבר, בשני מחקרים נכללו משתתפים בריאים ובשלושה מחקרים נכללו משתתפים עם מגוון מאפיינים אחרים. במחקרים השונים ניתן מינון של 0.2-20 גרם ליום (חציון של 3 גרם ליום) למשך 2-12 שבועות. 
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד

Hernández-García D, Granado-Serrano AB, Martín-Gari M, Naudí A, Serrano JC. Efficacy of Panax ginseng supplementation on blood lipid profile. A meta-analysis and systematic review of clinical randomized trials. J Ethnopharmacol. 2019 Oct 28;243:112090.  

 


האם תוספי אָבץ יעילים למניעת סוכּרת ולטיפול בה?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של תוספי אבץ למניעה ולטיפול בסוכרת. בסקירה נכללו 32 מחקרים, בהם 1,700 משתתפים מ-14 מדינות. במחקרים השונים נעשה שימוש בתוסף אבץ בלבד בצורות שונות או בתוסף משולב, כאשר מינון האבץ האלמנטלי היה 4-240 מ"ג/יום (35 מ"ג/יום בממוצע) לתקופת התערבות של 1-12 חודשים. מלבד מחקר אחד בו נכללו ילדים בגילאי 6-10, בכל המחקרים נכללו מבוגרים מעל גיל 18, כולל נשים עם סוכרת הריון או אי-סבילות לגלוקוז, משתתפים עם סוכרת סוג 2, שמנות, טרום סוכרת או תסמונת מטבולית. 
בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Wang X, et al. Zinc supplementation improves glycemic control for diabetes prevention and management: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 4.

 


הטיפול הצמחי בפגיעה ברירית הפה

בסקירה מוצגות העדויות בהתייחס לשימוש בצמחי מרפא לטיפול בפגיעה ברירית הפה. החוקרים מסבירים כי ישנן אטיולוגיות שונות לפגיעה ברירית הפה - כולל זיהום חיידקי או נגיפי, טראומה מקומית או גירוי, הפרעה מערכתית, צריכה גבוהה של אלכוהול או עישון. במסגרת הסקירה דנים החוקרים בשימוש בצמחי מרפא ורכיבים פעילים - המוכרים ברפואת הצמחים המסורתית הסינית, ההודית והפרסית - לטיפול בפגיעה ברירית הפה, וכן מפורטים הממצאים הפרה-קליניים והקליניים בהתייחס ליעילות ולבטיחות של צמחים אלה. 
הצמחים והרכיבים העיקריים המוזכרים בסקירה כוללים כורכומין, ליקופן, קמומיל, אלוורה, תה ירוק וקפה. צמחים אלה פועלים באמצעות מנגנונים שונים, כגון השפעה נוגדת חמצון, נוגדת כאב, נוגדת דלקת, נוגדת סרטן וכן פעילות מחטאת ואנטי-פטרייתית. 
החוקרים מסכמים כי קרא עוד.  

Salehi B, et al. Plant-Derived Bioactives in Oral Mucosal Lesions: A Key Emphasis to Curcumin, Lycopene, Chamomile, Aloe vera, Green Tea and Coffee Properties. Biomolecules. 2019 Mar 17;9(3). 

 



מינונים גבוהים של וִיטמין D עלולים להאיץ דלְדול עצם

במחקר כפול-סמיות אקראי מבוקר, שנערך בקנדה, נבדקה ההשפעה של ויטמין D במינונים שונים על צפיפות וחוזק העצם בקרב מבוגרים בריאים. במחקר נכללו 311 מבוגרים בריאים בגילאי 55-70, שאינם סובלים מאוסטאופורוזיס או מחסר ויטמין D (רמת בסיס של 30-125 ננומול/ליטר). המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף ויטמין D למשך 3 שנים במינון יומי של 400, 4,000 או 10,000 יחב"ל. בנוסף, תוספי סידן ניתנו למשתתפים עם צריכת סידן נמוכה מהקצובה היומית המומלצת (RDA) העומדת על 1,200 מ"ג/יום, במינון משלים בקירוב ל-RDA ומקסימלי של 600 מ״ג ליום (טבליות של קלציום ציטראט, כל טבליה מכילה 300 מ״ג סידן אלמנטלי). מבין כלל המשתתפים, 287 משתתפים השלימו את כל תקופת המחקר. 
מתוצאות המחקר עולה כי קרא עוד.

Burt LA, et al. Effect of High-Dose Vitamin D Supplementation on Volumetric Bone Density and Bone Strength: A Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Aug 27;322(8):736-745. 



מהם הגורמים המשפיעים על רמת וִיטמין D בהריוֹן?

במחקר עוקבה, שנערך בסין, נבדקו השינויים ברמת ויטמין D במהלך ההריון והוערכו הגורמים המעורבים בכך. במחקר נכללו 4,368 נשים ונאספו בדיקות דם להערכת רמת ויטמין D בדם בכל אחד מהטרימסטרים במהלך ההריון. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Shen Y, et al. Vitamin D nutrient status during pregnancy and its influencing factors. Clin Nutr. 2019 Jun 8. 



ההשפעה נוגדת הדיכּאון של פרוֹביוטיקה

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה נוגדת הדיכאון של פרוביוטיקה, פרה-ביוטיקה וסינביוטיקה. בסקירה נכללו 32 מחקרים: ב-22 מחקרים נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה, בשבעה מחקרים של פרה-ביוטיקה, בשני מחקרים של סינביוטיקה ובמחקר אחד שילוב של התוספים. בכל המחקרים בוצעה השוואה לקבוצת פלסבו. 
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Vaghef-Mehrabany E, et al. Can psychobiotics "mood" ify gut? An update systematic review of randomized controlled trials in healthy and clinical subjects, on anti-depressant effects of probiotics, prebiotics, and synbiotics. Clin Nutr. 2019 Jun 12. 




ההשפעה הפרה-ביוטית של תבלינים

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה הפרה-ביוטית של תערובת תבלינים. במחקר נכללו 29 מבוגרים בריאים, אשר חולקו אקראית לנטילת כמוסה, המכילה תערובת תבלינים, במינון 5 גרם (מינון הדומה למינון אותו ניתן להשיג בתזונה), או פלסבו - פעם ביום למשך שבועיים. כל כמוסה מהתוסף הכילה 1 גרם קינמון, 1.5 גרם אורגנו, 1.5 גרם ג'ינג'ר, 0.85 גרם פלפל שחור ו-0.15 גרם פלפל קאיין. בתחילת המחקר ובסיומו נאספו מהמשתתפים דגימות דם, שתן וצואה. 
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Lu QY, et al. Mixed Spices at Culinary Doses Have Prebiotic Effects in Healthy Adults: A Pilot Study. Nutrients. 2019 Jun 25;11(6). pii: E1425. doi: 10.3390/nu11061425. 

 


ירקות לשיפור תחושת הרווחה הפסיכולוגית

בסקירה שיטתית של מחקרים פרוספקטיביים נבדק הקשר בין צריכת ירקות לבין מדדים של בריאות נפשית ופסיכולוגית בקרב מבוגרים בריאים. בסקירה נכללו עשרה מחקרים התערבותיים ותצפיתיים, בהם סה"כ 33,645 משתתפים. להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Tuck NJ, Farrow C, Thomas JM. Assessing the effects of vegetable consumption on the psychological health of healthy adults: a systematic review of prospective research. Am J Clin Nutr. 2019 Jun 1. 
 



הפוטנציאל של צמחי מרפא נוטרופיים לטיפול באלצְהיימר

בסקירה דנים החוקרים בעלייה בשכיחות מחלת האלצהיימר, מציגים את הטיפולים התרופתיים הקיימים ואת הממצאים בהתייחס לפוטנציאל של צמחי מרפא נוטרופיים (בעלי השפעה על פעילות המוח) לטיפול באלצהיימר. החוקרים מסבירים כי אלצהיימר הינה מחלה מולטי-פקטוריאלית, ולכן ישנם מספר מנגנונים אשר עשויים להוות יעד טיפולי. כיום, הטיפול התרופתי הינו בתסמינים בלבד, כאשר לא קיים טיפול המסייע לפגיעה בתפקודי הזיכרון או לעצירת התקדמות המחלה. עם זאת, הולכות ומצטברות עדויות, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, לגבי ההשפעה המיטיבה של מגוון רכיבים צמחיים לטיפול בדמנציה, בדגש על אלצהיימר. צמחי המרפא העיקריים, אשר נמצאו כבעלי פוטנציאל לטיפול באלצהיימר, כוללים קרא עוד.

Swati Vyas, S.L. Kothari, Sumita Kachhwaha, Nootropic Medicinal Plants: Therapeutic Alternatives for Alzheimer’s disease. Journal of Herbal Medicine, Available online 13 July 2019.


 

רכיבים תזונתיים להאטת תהליכי ההזדקנות

בסקירה דנים החוקרים בתפקיד של רכיבים תזונתיים, אשר עשויים לתרום להאטת תהליכי ההזדקנות באמצעות מנגנונים אפיגנטיים. החוקרים מסבירים כי הזדקנות ומחלות זקנה קשורות בעלייה במספר התאים שאינם עוברים חלוקה (״תאים מזדקנים״), אך נשארים פעילים מטבולית ומשפיעים על הסביבה שלהם באמצעות הפרשת חלבונים רבים, עקב תופעה המכונה: senescence associated secretory phenotype (SASP). תאים אלה, בשונה מתאים צעירים, מכילים יותר דנ"א פגום, פעילות מוגבלת של המיטוכונדריה ורמה גבוהה יותר של רדיקלים חופשיים, וכן מובילים לשינויים גדולים יותר בביטוי הגנטי. 
להלן סיכום ממצאי הסקירה: קרא עוד.

Gadecka A, Bielak-Zmijewska A. Slowing Down Ageing: The Role of Nutrients and Microbiota in Modulation of the Epigenome. Nutrients. 2019 Jun 1;11(6). 


 

חלבון מן הצומח לשיפור מדדי דלקת ועקה חמצונית

כחלק ממחקר עוקבה גדול, הנערך בקרב צאצאי מחקר פרמינגהם, במחקר הנוכחי הוערך הקשר בין החלבון בתזונה לבין השינוי במדדי דלקת ועקה חמצונית במהלך תקופת מעקב של כ-7 שנים. במחקר נכללו הנתונים של 2,061 משתתפים, אשר השתתפו בסבב המעקב השביעי והשמיני של המחקר בין השנים 1998-2001 ו-2005-2008. צריכת החלבון בתזונה חושבה בהתאם לשאלוני תזונה שמולאו בכל תקופת מעקב, ועבור כל משתתף חושב ציון מדדי דלקת ועקה חמצונית, המבוסס על תשעה מדדים (ציון גבוה יותר מבטא רמה גבוה יותר של דלקת ושל עקה חמצונית). 
נמצא קרא עוד.

Hruby A, Jacques PF. Dietary Protein and Changes in Biomarkers of Inflammation and Oxidative Stress in the Framingham Heart Study Offspring Cohort. Curr Dev Nutr. 2019 Mar 28;3(5):nzz019. 

 


מחקר אירופאי גדול מחזק את הקשר בין משקאות ממותקים ותמותה מוקדמת

כחלק ממחקר עוקבה אירופאי גדול, העוסק בסרטן ובתזונה (EPIC), נבדק הקשר בין צריכת משקאות ממותקים בסוכר או בממתיקים מלאכותיים לבין הסיכון לתמותה. במחקר נכללו הנתונים של 451,743 משתתפים מ-10 מדינות במערב אירופה ללא היסטוריה של סרטן, תחלואה קרדיווסקולרית או סוכרת בתחילת המחקר. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 16.4 שנה, תועדו 41,693 מקרי תמותה. 
להלן סיכום המממצאים: קרא עוד

Mullee A, et al. Association Between Soft Drink Consumption and Mortality in 10 European Countries. JAMA Intern Med. 2019 Sep 3. 

 


השפעה בריאותית מיטיבה לדיאטה מופחתת-שומן בקרב נשים לאחר גִיל המעבר

כחלק ממחקר אקראי מבוקר, הוערכה ההשפעה הבריאותית ארוכת הטווח של דיאטה מופחתת-שומן, בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר נכללו 48,835 נשים בגילאי 50-79 מ-40 מרכזים בארה"ב, המאופיינות בתזונה עתירת שומן (מעל 32% מסך הצריכה הקלורית). בין השנים 1993-1998 הנשים חולקו אקראית לשתי קבוצות: 1) קבוצת ההתערבות, שצרכה דיאטה מופחתת-שומן (כ-20% מסך הצריכה הקלורית) והעלתה צריכה של ירקות ופירות ל-5 מנות ביום ושל דגנים ל-6 מנות ליום. 2) קבוצת הביקורת, בה לא נערך שינוי תזונתי. לאחר תקופת התערבות חציונית של 8.5 שנים נמצא כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקבוצת ההתערבות צריכת השומן ירדה ב-8-10% וצריכת הפחמימות עלתה ב-8-10% מסך הצריכה הקלורית, וכן חלה עלייה בצריכת הירקות, הפירות והדגנים. 
מניתוח כולל של הנתונים במהלך תקופת ההתערבות ובתקופת מעקב ממושכת עד לשנת 2016, נמצא כי קרא עוד.

Prentice RL, et al. Low-Fat Dietary Pattern among Postmenopausal Women Influences Long-Term Cancer, Cardiovascular Disease, and Diabetes Outcomes. J Nutr. 2019 Sep 1;149(9):1565-1574. 

 


וכעת, עוד כותרות...


 

אצות לפיתוח מזונות פונקציונליים בעלי השפעה נוגדת סרְטן

בסקירה דנים החוקרים בשימוש באצות כבסיס לפיתוח מזונות ומשקאות פונקציונליים, תוך התמקדות בהשפעה נוגדת סרטן. החוקרים מציינים כי אצות הינן מקור מבטיח לפיתוח של מזונות פונקציונליים, בשל העושר בערכים תזונתיים - חלבונים וחומצות אמינו, ויטמינים, פיגמנטים (כלורופיל, קרוטנואידים ו- פיקוביליפרוטאינים), חומצות שומן, פיטוסטרוֹלים, פוליסכרידים ופוליפנוֹלים.

Galasso C, et al. Microalgal Derivatives as Potential Nutraceutical and Food Supplements for Human Health: A Focus on Cancer Prevention and Interception. Nutrients. 2019 May 29;11(6). 

 


קערורית סִינית להגברת יעילות כימותרפיה

במחקר, שנערך בקרב עכברים, מדגימים החוקרים כי קערורית סינית (Scutellaria baicalensis) תורמת לשיפור ההשפעה נוגדת הסרטן של כימותרפיה מסוג ציספלטין, וכן להפחתת אובדן משקל ומסת שריר (קכקסיה) ופגיעה כלייתית כתוצאה מהטיפול. 

Huang TH, et al. The concurrent treatment of Scutellaria baicalensis Georgi enhances the therapeutic efficacy of cisplatin but also attenuates chemotherapy-induced cachexia and acute kidney injury. J Ethnopharmacol. 2019 Oct 28;243:112075. 




שימוש בקרם הגנה אינו מונע ייצור של וִיטמין D

במחקר מבוקר, בו נכללו שלוש קבוצות של משתתפים בריאים, אשר שהו בחופשה בטנריף (חשיפה גבוהה לשמש), וקבוצת ביקורת של משתתפים בריאים בפולין (חשיפה נמוכה לשמש), נמצא כי שימוש במסנני קרינה עם מקדם הגנה 15 ועם הגנה גבוהה או נמוכה מקרינת UVA היו יעילים למניעת כוויות שמש וכן אפשרו את תהליכי הסינתזה של ויטמין D
המחקר מומן ע"י ה-NIH.  

Young AR, et al. Optimal sunscreen use, during a sun holiday with a very high ultraviolet index, allows vitamin D synthesis without sunburn. Br J Dermatol. 2019 May 8. 



גווארנה לטיפול בשמנוּת

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי נטילת תוסף גווארנה (Paullinia cupana) תרמה למניעת עלייה במשקל ולמניעת התפתחות תנגודת לאינסולין.

Bortolin RC, et al. Guarana supplementation attenuated obesity, insulin resistance, and adipokines dysregulation induced by a standardized human Western diet via brown adipose tissue activation. Phytother Res. 2019 May;33(5):1394-1403. 




התרומה של תזונה מותאמת אישית למאושפזים בבתי חולים

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 2,088 מטופלים, המאושפזים בבתי חולים בשוויץ (מטופלים שאינם חולים קריטיים או מנותחים) ונמצאים בסיכון תזונתי, נמצא כי תמיכה תזונתית אישית להשגת יעדי צריכת החלבון וסך הקלוריות, לעומת התזונה הרגילה של בית החולים, תרמה לשיפור התוצאות הקליניות, כולל שיעור ההישרדות. 

Schuetz P, et al. Individualised nutritional support in medical inpatients at nutritional risk: a randomised clinical trial. Lancet. 2019 Apr 25. pii: S0140-6736(18)32776-4. 



דיאטה ים תיכוֹנית לטיפול בכבד שוּמני

במחקר התערבותי פתוח (לא אקראי), בו נכללו 44 מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית, נמצאה השפעה מיטיבה לצריכת דיאטה ים-תיכונית על המדדים הקליניים, הביוכימיים והדלקתיים.

Kaliora AC, Gioxari A, Kalafati IP, Diolintzi A, Kokkinos A, Dedoussis GV. The Effectiveness of Mediterranean Diet in Nonalcoholic Fatty Liver Disease Clinical Course: An Intervention Study. J Med Food. 2019 Jul;22(7):729-740. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם