עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יוני 2023 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 09/08/2023

 

גורמים תזונתיים למניעה ולטיפול באנדומטריוזיס:

המלצות תזונתיות לנשים עם אנדומטריוזיס,

תזונה למניעה ולטיפול באנדומטריוזיס,

תזונה דלקתית והסיכון לאנדומטריוזיס,

הפוטנציאל של רכיבים צמחיים לטיפול באנדומטריוזיס,

והתפקיד של מלטונין באנדומטריוזיס.

 

רכיבים טבעיים להגנה על העור:

קטכינים להגנה מפני קרינת השמש,

רכיבים צמחיים להגנה על העור,

והשימוש בפלבונואידים לשיפור היעילות והבטיחות של מסנני קרינה.

 

ההשפעה הבריאותית של ויטמינים:

חומצה פולית לטיפול בסוכרת סוג 2,

מולטי-ויטמינים להפחתת העקה החמצונית,

ויטמין E בטיפול האונקולוגי,

ויטמין A למניעה ולטיפול בזיהומים ויראליים,

וההשפעה של ויטמין D בקרב חולי האשימוטו.

 

הטיפול הטבעי בעין יבשה:

ההשפעה של פטריית קורדיספס,

האם יש תועלת לאומגה 3?

והיעילות של התערבויות לא תרופתיות.

 

גורמים תזונתיים למניעה ולטיפול באנדוֹמטריוזיס

 

המלצות תזונתיות לנשים עם אנדוֹמטריוזיס

בסקירה דנים הכותבים בהמלצות התזונתיות לנשים עם אנדומטריוזיס. החוקרים מסבירים כי המחלה הינה תלוית אסטרוגן כאשר ישנם רכיבים תזונתיים אשר עשויים להשפיע על המטבוליזם של אסטרוגן ועל הפעילות האסטרוגנית, כגון פיטואסטרוגנים, חומצות שומן, קפה, אלכוהול וסיבים. 

במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים בהתייחס להשפעה של ירקות ופירות, כולל רכיבים פוֹליפנוֹלים, פיטואסטרוגנים, רזברטרול וויטמין C; של תבלינים וצמחי מרפא; של תה וקפה; של מוצרי חלב; של דגים, כולל אומגה 3 ואומגה 6; של ויטמין D; של בשר, בדגש על ברזל; ושל מגוון דפוסי תזונה כגון דיאטה אנטי-דלקתית, דיאטה ים-תיכונית, דיאטה צמחונית או טבעונית, דיאטה דלת ניקל, דיאטה דלת FODMAP ודיאטה נטולת גלוטן.

להלן טבלה המסכמת את המזונות המומלצים והלא-מומלצים לנשים עם אנדומטריוזיס:

 

Piecuch M, Garbicz J, Waliczek M, Malinowska-Borowska J, Rozentryt P. I Am the 1 in 10-What Should I Eat? A Research Review of Nutrition in Endometriosis. Nutrients. 2022 Dec 11;14(24):5283. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36558442/

 

 

תזונה למניעה ולטיפול באנדוֹמטריוזיס

בסקירה מוצגות העדויות העדכניות בהתייחס לתפקיד של תזונה במניעת אנדומטריוזיס או לטיפול במחלה.

במסגרת הסקירה מוצגת בקצרה הפתופיזיולוגיה של אנדומטריוזיס ואפשרויות הטיפול הקיימות.

בהמשך, מוצגות העדויות ממחקרים תצפיתיים והתערבותיים לגבי הקשר בין גורמים תזונתיים ואנדומטריוזיס.

להלן סיכום הממצאים העיקריים:

 

החוקרים מסכמים כי אנדומטריוזיס היא מחלה המערבת פעילות של אסטרוגן ותהליכי דלקת, כאשר לגורמים תזונתיים עשויה להיות השפעה על שני היבטים אלה. צריכה של שומני טראנס, חומצה פלמיטית ובשר אדום קשורה בסיכון מוגבר להתפתחות אנדומטריוזיס, בעוד מזונות מהצומח, בעיקר מזונות עשירים בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון ובויטמין D, עשויים לסייע למניעה ולטיפול.

Barnard ND, Holtz DN, Schmidt N, Kolipaka S, Hata E, Sutton M, Znayenko-Miller T, Hazen ND, Cobb C, Kahleova H. Nutrition in the prevention and treatment of endometriosis: A review. Front Nutr. 2023 Feb 17;10:1089891.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36875844/

 

 

תזונה דלקתית והסיכון לאנדוֹמטריוזיס

במחקר חתך שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין תזונה דלקתית והסיכון לאנדומטריוזיס. החוקרים מסבירים כי לדלקת כרונית תפקיד משמעותי בהתפתחות של אנדומטריוזיס, כאשר הצריכה התזונתית עשויה להשפיע על כך.

במחקר נכללו הנתונים של 3,410 נשים מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 1999-2006. בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים חישבו לכל משתתף ציון המבטא את הפוטנציאל הדלקתי של התזונה (DII), כך שציון גבוה יותר משמעותו רמה גבוהה יותר של תזונה דלקתית. מבין כלל המשתתפות, 265 נשים דיווחו על אנדומטריוזיס.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

הפוטנציאל של רכיבים צמחיים לטיפול באנדוֹמטריוזיס

בסקירה שיטתית של מחקרים בהם בוצעו ניסויים בבעלי חיים ובבני אדם הוערכה הפעילות של כורכומין, רזברטרול וקוורצטין על הפתופיזיולוגיה של אנדומטריוזיס.

החוקרים מציינים כי לכורכומין השפעה נוגדת דלקת חזקה, לקוורצטין נמצאה השפעה מיטיבה במחלות הקשורות באסטרוגן, כגון סרטן שד ושחלות, ולרזברטרול פעילות נוגדת דלקת, נוגדת גידולים ונוגדת חמצון. לפיכך, מוצע כי רכיבים אלה עשויים לתרום להפחתת ההתקדמות וההחמרה של אנדומטריוזיס.

בסקירה נכללו 30 מחקרים, מהם 9 מחקרים פרה-קליניים העוסקים בהשפעה של כורכומין, מחקר פרה-קליני אחד העוסק בהשפעה של קוורצטין ו-20 מחקרים העוסקים בהשפעה של רזברטרול, כולל מחקר קליני אחד.

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

 

 

התפקיד של מלטונין באנדוֹמטריוזיס

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות לגבי התפקיד של מלטונין באנדומטריוזיס. החוקרים מסבירים כי עדויות עדכניות מצביעות על הפרשת מלטונין גם מרקמות בגוף מחוץ לבלוטת האצטרובל התורמת לוויסות מקומי של התגובה החיסונית והדלקתית ושל יצירת כלי דם חדשים. מעבר לכך, ברחם זוהו קולטנים למלטונין ודווח על השפעה טיפולית מיטיבה של מלטונין במצבים של אנדומטריוזיס ובהפרעות אחרות הקשורות למערכת הרבייה.

במסגרת הסקירה מוצגים ההיבטים הביולוגיים של מלטונין, כולל הסינתזה, המטבוליזם, הקולטנים וההשפעה הביולוגית. כמו כן, מוצגים המנגנונים האפשריים בהם מלטונין עשוי לתרום לטיפול באנדומטריוזיס, כולל השפעה נוגדת חמצון, ויסות הפעילות ההורמונלית, פעילות נוגדת שגשוג תאים ומעודדת מוות תאי, מניעת נדידה והיצמדות של תאים, מניעת יצירת כלי דם חדשים, ויסות התגובה החיסונית ועוד.

בהמשך, מפורטים הממצאים הקליניים בהתייחס לשימוש במלטונין בהקשר למערכת הרבייה, כולל אנדומטריוזיס, בעיות פוריות, שחלות פוליציסטיות ובקרב נשים לאחר גיל המעבר.

במחקר הקליני שעסק באנדומטריוזיס קרא עוד.

 

רכיבים טבעיים להגנה על העור

 

קטכינים להגנה מפני קרינת השמש

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של קטכינים מתה ירוק להגנה על העור מפני קרינת השמש. החוקרים מסבירים כי לקטכינים פעילות נוגדת דלקת ונוגדת סרטן, אולם אין מספיק עדויות בהתייחס להשפעה המגינה שלהם מפני קרינה אולטרה-סגולית הפוגעת בעור.

במחקר נכללו 50 מבוגרים בריאים עם עור לבן. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 540 מ"ג קטכינים + 50 מ"ג ויטמין C, או לנטילת פלסבו, פעמיים ביום למשך 12 שבועות.

בתחילת המחקר ובסיומו כל המשתתפים נחשפו לקרינה אולטרה-סגולית ברמה גבוהה פי 3 מהרמה הגורמת לאדמומיות העור ונבדקה ההשפעה על הקולגן ועל סיבים הקשורים בגמישות העור.

ראשית, החוקרים מדגימים כיצד חשיפה לקרינה משפיעה על מדדים שונים בעור בהשוואה לאזורים שלא היו חשופים לקרינה.

בהמשך הם מראים כי קרא עוד.

 

 

רכיבים צמחיים להגנה על העור

בסקירה מציגים החוקרים את הממצאים העוסקים בהשפעה המגינה של קרוטנואידים ופלבונואידים מפני פגיעה בעור כתוצאה מחשיפה לקרינה אולטרה-סגולית. החוקרים מסבירים כי חשיפה לשמש מגבירה את העקה החמצונית אשר גורמת לפגיעה בתאי העור וב-DNA, כאשר רכיבים צמחיים עשויים להפחית את העקה החמצונית וכתוצאה מכך למנוע נזק לעור.

בסקירה נכללו 9 מחקרים פרה-קליניים וקליניים בהם נבדקה ההשפעה של קרוטנואידים ופלבונואידים המצויים בתה, אוכמניות, לימון, גזר, עגבניות וענבים.

ספציפית, במחקרים הקליניים נבדקה ההשפעה של משקה המכיל פוֹליפנוֹלים מתה ירוק, של מוצרי עגבניות עשירים בקרוטנואידים ותמצית זרעי ענבים.  

בכל המחקרים שנכללו בסקירה קרא עוד.

 

 

השימוש בפלבונוֹאידים לשיפור היעילות והבטיחות של מסנני קרינה

בסקירה מוצגים הממצאים בהתייחס ליעילות של מסנני קרינה המבוססים על רכיבים פלבונואידים ולהשפעה של רכיבים אלה על הסביבה ועל הבריאות.

החוקרים מסבירים כי למרות שידוע שחשיפה רבה לקרינת השמש הינה מזיקה וקשורה בהתפתחות של סרטן עור, השימוש במסנני קרינה שנוי במחלוקת בשל יעילותם המוגבלת והשְֹפעתם המזיקה לבריאות הגוף ולמערכת הסביבתית. הם מציינים 3 סיבות עיקריות למגבלה של מסנני קרינה סינטטיים: הגנה בעיקר מקרינת UVB ופחות מקרינת UVA המהווה 95% מסך הקרינה המגיעה לעור, אינם מונעים פגיעה חמצונית בעור בעקבות חשיפה לשמש, ורעילות הנובעת מאי-יציבות כימית של הרכיבים הסינטטיים.

בשנים האחרונות ישנה עלייה בשימוש במסנני קרינה המכילים חלקיקים טבעיים, בנוסף לרכיבים סינטטיים, אשר מיועדים לשיפור ההגנה על העור והפעילות נוגדת החמצון וכן לשיפור הפרופיל הטוקסיקולוגי.

במסגרת הסקירה מוצגת קרא עוד.

 

ההשפעה הבריאותית של ויטמינים

 

חוֹמצה פולית לטיפול בסוֹכרת סוג 2

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף חומצה פולית בקרב חולי סוכרת סוג 2.

במחקר נכללו 100 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת 5 מ"ג ליום חומצה פולית או פלסבו למשך 12 שבועות. במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה על רמת ההומוציסטאין והסורטילין (חלבון המעורב בהתפתחות תחלואה קרדיו-מטבולית), על האיזון הגליקמי ועל פרופיל השומנים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

מולטי-ויטמינים להפחתת העקה החמצונית

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של מולטי-ויטמינים להפחתת עקה חמצונית בקרב משתתפים בריאים.

בסקירה נכללו 6 מחקרים בהם 817 משתתפים בריאים שדיווחו על צריכה נמוכה של ירקות ופירות בתזונה הרגילה שלהם. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו מגוון תוספים שהכילו ויטמינים (סה"כ 14 ויטמינים שונים), מינרלים (סה"כ 10 מינרלים שונים) או רכיבים צמחיים, לעומת קבוצת הביקורת שקיבלה פלסבו. משך ההתערבות היה 6 או 8 שבועות.

החוקרים ביצעו מטה-אנליזה בה נבדקה ההשפעה על 19 סמנים ביולוגיים הקשורים לרמת הויטמינים בדם ולמדדים של עקה חמצונית.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

וִיטמין E בטיפול האונקולוגי

בסקירה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של ויטמין E לטיפול בהשפעות השליליות של הטיפול האונקולוגי בחולי סרטן. החוקרים מציינים כי לויטמין E תפקיד חשוב בשמירה על ממברנת התא ובהגנה על התא מפני רדיקלים חופשיים, בנוסף להשפעה מגינה על כלי הדם, פעילות נוגדת דלקת ופעילות נוגדת פיברוזיס.

בסקירה נכללו 16 מחקרים, כאשר במחקרים אלה נבדקה ההשפעה על מספר תופעות ותסמינים הנגמרים כתוצאה מטיפולי כימותרפיה: התפתחות נוירופתיה, פגיעה בבריאות הפה כגון מוקוזיטיס, פגיעה כלייתית, הפרעות בעיכול, פיברוזיס בשד, הפעילות נוגדת החמצון בקרב חולות סרטן שד, השפעה על סרטן ערמונית, אטרופיה וגינאלית, ופגיעה בשמיעה.

ההתערבויות היו מגוונות וכללו ויטמין E בלבד או בשילוב תוספים אחרים (כגון ויטמין D, ויטמין C, אומגה 3 ועוד) במינונים שונים.

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

 

 

וִיטמין A למניעה ולטיפול בזיהומים ויראליים

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של ויטמין A למניעה ולטיפול בזיהומים ויראליים. החוקרים מסבירים כי חסר בויטמין A נמצא קשור ברגישות מוגברת לזיהומים, אולם לא ידוע האם תיסוף עשוי לסייע במניעה או בטיפול.

בסקירה נכללו 40 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה בהתייחס לזיהומים ויראליים שונים (כגון Retroviridae הגורם לאיידס, Paramyxoviridae הגורם לחצבת, Pneumoviridae הגורם לזיהום במערכת הנשימה, Papillomaviridae הגורם לפפילומה ועוד). במחקרים אלה נכללו משתתפים עם מגוון מאפיינים, כגון ילדים או נשים בהריון עם HIV, תינוקות בריאים, ילדים חולי חצבת ועוד. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו תוספים המבוססים על צורות שונות של ויטמין A במינונים שונים.

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של וִיטמין D בקרב חולי האשימוֹטו

בסקירה ומטה-אנליזה של מחקרי התערבות הוערכה היעילות של ויטמין D למניעת ההתפתחות או ההחמרה של תת-פעילות של בלוטת התריס בקרב חולי האשימוטו.

בסקירה נכללו 6 מחקרים בהם סה"כ 258 מטופלים. ב-3 מחקרים מבוקרי פלסבו המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו ויטמין D במינון 50,000 יחב"ל לשבוע למשך 3 חודשים. במחקרים האחרים נבדקה ההשפעה של ויטמין D בלבד במינון 2,000 או 4,000 יחב"ל ליום או בשילוב טיפול תרופתי (תירוקסין או סטטינים) למשך 6 חודשים.

החוקרים מראים כי קרא עוד.

 

הטיפול הטבעי בעין יבשה

 

פטריית קוֹרדיספס לטיפול בעין יבשה

במחקר פיילוט מבוקר שנערך בטאיוואן נבדקה היעילות של פטריית קורדיספס (Cordyceps cicadae) לטיפול בתסמינים של עין יבשה. החוקרים מסבירים כי עין יבשה הינה הפרעה שכיחה על רקע דלקתי של העין החיצונית. הטיפול הרפואי מבוסס בעיקר על טיפול עיניים או טיפול פומי, אולם לטיפולים אלה השפעות שליליות אשר מגבילות את משך הטיפול.

במחקר נכללו 70 מבוגרים בריאים אשר חולקו אקראית לנטילה פומית של תוסף המבוסס על אבקת קורדיספס מיובשת בהקפאה במינון 1,050 מ"ג ליום, או פלסבו, למשך 90 יום.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

נטילה ממושכת של אוֹמגה 3 לא תרמה למניעת עין יבשה

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של נטילה מממושכת של אומגה 3 למניעת ההופעה של תסמיני עין יבשה.

המחקר נערך כחלק ממחקר מבוקר העוסק בהשפעה של אומגה 3 וויטמין D (VITAL) למניעת סרטן ותחלואה קרדיווסקולרית.

בניתוח הנוכחי נכללו 23,523 משתתפים, גברים מעל גיל 50 ונשים מעל גיל 55, ללא היסטוריה של עין יבשה וללא תסמינים בתחילת המחקר. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 1 גרם אומגה 3 או פלסבו החל מהגיוס למחקר בשנים 2011-2014 ועד סוף 2017.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 5.3 שנים, 472 מהמשתתפים (2%) אובחנו עם מחלת עין יבשה. קרא עוד.

 

 

היעילות של התערבויות שונות לטיפול בתסמונת ראיית המחשב

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכו התערבויות שונות לטיפול בתסמונת ראיית המחשב (computer vision syndrome) המתייחסת למגוון הפרעות בראייה על רקע שימוש מוגבר במסכים.

בסקירה נכללו 45 מחקרים בהם 4,497 משתתפים.

להלן פירוט הממצאים: קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם