עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2021 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 05/07/2023

 

במרכז הסקירה השבוע מחקרים על טיפול טבעי לבריאות העיניים:
ויטמינים לטיפול חיצוני או פנימי במחלות של העין החיצונית,
הפוטנציאל של קרוטנואידים לטיפול בגלאוקומה,
אומגה 3 לטיפול בעין יבשה,
וג'ינסנג קוריאני אדום לטיפול בגלאוקומה.

 

נמשיך עם מחקרים על תסמונת השחלות הפוליציסטיות:
חלבון מי גבינה לנשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות,
ורכיבים צמחיים לטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות.

 

על פוריות והשפעה על רמות טוסטוסטרון אצל גברים:
תוסף חילבה לשיפור פוריות הגבר,
והקשר שבין שמנות בילדות לרמת הטסטוסטרון.

 

בתחום התפקוד הקוגניטיבי אצל קשישים עם הפרעה קוגניטיבית:
ויטמיני B, אספירין והתפקוד הקוגניטיבי,
וההשפעה הקוגניטיבית של מיצוי פרי הקפה.

 

בתחום המטבולי:
צמחי מרפא לאיזון גליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2,
וההשפעה של מקור החלבון על התגובה הגליקמית.

 

מחקרים בנושאים נוספים:
תוסף סיבים למניעת מחלות חורף בקרב קשישים
ותפקיד חיידקי המעי בהשמנה בעקבות גמילה מעישון.

 

ולסיכום מחקרים על הקשר בין פירות וירקות למערכת העצבים:
צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את תחושת הסטרס,
וצריכת ירקות ופירות קשורה בפעילות מערכת העצבים הסימפתטית בקרב ילדים.

 

 

ויטמינים לטיפול חיצוני או פנימי במחלות של העין החיצונית

בסקירה מוצגות העדויות הפרה-קליניות והקליניות בהתייחס לתפקיד של ויטמינים בטיפול החיצוני או הפנימי במחלות של העין החיצונית, כולל עין יבשה. החוקרים מסבירים כי לוויטמינים תפקיד מרכזי בעין בוויסות התגובה הדלקתית, התמיינות תאית, התפתחות ותפקוד תקין. 
במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי ויטמין A, ויטמיני B, ויטמין D, ויטמין C וויטמין E ושילובים שונים. מהסקירה עולה כי בקרב מטופלים עם חסר ויטמינים, נטילת תוספי ויטמין A הייתה יעילה לטיפול בעין יבשה, ונטילת ויטמין D נמצאה יעילה להקלה על תסמיני עין יבשה ולהעלאת נפח הדמעות. בנוסף, נמצאה יעילות גם לויטמין A בשימוש חיצוני (משחה או טיפות). הממצאים בהתייחס לויטמינים נוספים היו מוגבלים ולא ניתן לקבוע מסקנה חד משמעית לגבי מידת השְֹפעתם. החוקרים מסכמים כי השימוש בוויטמינים כחלק מאסטרטגיית הטיפול במחלות של העין החיצונית עשוי לתרום לשיפור הטיפול ותוצאותיו.

Fogagnolo P, De Cilla' S, Alkabes M, Sabella P, Rossetti L. A Review of Topical and Systemic Vitamin Supplementation in Ocular Surface Diseases. Nutrients. 2021 Jun 10;13(6):1998. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34200595/


 

הפוטנציאל של קרוֹטנואידים לטיפול בגלאוּקומה

בסקירה שיטתית הוערכה ההשפעה המגינה של קרוטנואידים ברשתית במצבי גלאוקומה במטרה לספק בסיס לשימוש בקרוטנואידים כטיפול משלים. החוקרים מציינים כי גלאוקמה פתוחת זוית הינה הגורם העיקרי לעיוורון שאינו הפיך, כאשר גורמים מרכזיים לניוון העצבי הינם עקה חמצונית וירידה בהגנה נוגדת החמצון. 
במסגרת הסקירה מציגים החוקרים את חשיבות צפיפות הפיגמנט במקולה (מרכז הרשתית) והתפקיד של לוטאין, זאקסנטין ומזו-זאקסנטין ואת הממצאים הפרה-קליניים וקליניים לגבי השְֹפעתם במצבי גלאוקומה. 
הם מסכמים כי ישנו רציונל תיאורטי לטיפול משלים בקרוטנואידים לחולי גלאוקומה. ניכר כי סביבת הרשתית במצבי גלאוקומה מקשה על ההישרדות של תאי עצב ולפגיעה בריכוז הקרוטנואידים במקולה וכתוצאה מכך לפגיעה בבריאות הרשתית ולאובדן הראייה. באופן כללי ממצאים ראשוניים מראים כי הטיפול בקרוטנואידים נמצא מבטיח להעלאת צפיפות הפיגמנט במקולה ולשיפור הראייה. העדויות הפרה-קליניות תומכות בהשפעה המגינה של קרוטנואידים, אולם הממצאים הקליניים מוגבלים ושנויים במחלוקת. לפיכך, יש להמשיך ולבחון האם הטיפול בקרוטנואידים בשילוב טיפול להפחתת הלחץ התוך-עיני עשוי לתרום לשיפור ההגנה על תאי העצב בעין.  

Lem DW, Gierhart DL, Davey PG. Carotenoids in the Management of Glaucoma: A Systematic Review of the Evidence. Nutrients. 2021 Jun 6;13(6):1949. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34204051/

 

 

תוסף אוֹמגה 3 לטיפול בעין יבשה

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של תוסף חומצת אומגה 3 עם DHA במינון גבוה לטיפול בעין יבשה על רקע הפרעה בבלוטות המייבומיאן (הבלוטות המפרישות את הנוזל השומני בדמעות). מחקרים קודמים מציעים השפעה מיטיבה לאומגה 3 גם בהקשר לפעילות בלוטת המייבומיאן, כולל השפעה על הרכב השומנים, הפרשה ואיכות הנוזל, וגם בהקשר לעין יבשה, כולל ויסות התגובה הדלקתית והחיסונית. 
במחקר נכללו 50 מטופלים אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שנטלה שתי כמוסות ליום מהתוסף Easyeye Dry® (מינון יומי של 600 מ"ג EPA ו-1,640 מ"ג DHA) או פלסבו (שמן זית). בתחילת המחקר ולאחר ארבעה ושמונה שבועות נבדקו מדדים שונים של עין יבשה. 
נמצא כי קרא עוד.

Jo YJ, Lee JS. Effects of dietary high dose DHA omega-3 supplement in dry eye with meibomian gland dysfunction. Int J Ophthalmol. 2021 Nov 18;14(11):1700-1706. 



ג'ינְסנג קוריאני אדום לטיפול בגלאוּקומה

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של ג'ינסנג אדום (Panax ginseng) על הראייה ואיכות החיים בקרב מטופלים עם גלאוקומה. החוקרים מציינים כי נמצאה השפעה מיטיבה לג'ינסנג אדום על הזילוף ועין יבשה במצבי גלאוקומה, אולם לא נבדקה ההשפעה על הראייה ועל איכות החיים הקשורה בראייה. 
במחקר נכללו 40 מטופלים אשר קיבלו בסדר אקראי שלושה גרם/יום ג'ינסנג או פלסבו, כל אחד למשך ארבעה שבועות עם הפרדה של שמונה שבועות בין התנאים. 
נמצא כי קרא עוד.  

Lee K, Yang H, Kim JY, Choi W, Seong GJ, Kim CY, Lee JM, Bae HW. Effect of red ginseng on visual function and vision-related quality of life in patients with glaucoma. J Ginseng Res. 2021 Nov;45(6):676-682. 


 

חלבון מי גבינה לנשים עם תסמונת השחלות הפוֹליציסטיות

במחקר קליני מבוקר נבדקה ההשפעה של תיסוף חלבון מי גבינה על התגובה הגליקמית ומדדים של כבד שומני בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות. במחקר נכללו 29 נשים, מהן 14 נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות וקבוצת ביקורת של 15 נשים בגילאים דומים. 
במחקר נבדקה ההשפעה האקוטית והממושכת של תוסף חלבון מי גבינה במינון 35 גרם ליום. בתחילת המחקר כל המשתתפות ביצעו מבחן העמסת גלוקוז להערכת התגובה הגליקמית הבסיסית, כאשר ההשפעה האקוטית נבדקה ביום הראשון להתערבות וההשפעה המתמשכת ביום השביעי להתערבות. 
באופן כללי נמצאה קרא עוד.

Zumbro EL, Rao M, Balcom-Luker S, Broughton KS, LeMieux MJ. Whey Protein Supplementation Improves the Glycemic Response and May Reduce Non-Alcoholic Fatty Liver Disease Related Biomarkers in Women with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). Nutrients. 2021 Jul 17;13(7):2451. 


 

רכיבים צמחיים לטיפול בתסמונת השחלות הפוֹליציסטיות

בסקירה נבדק התפקיד של רכיבים צמחיים בטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS). החוקרים מציינים, כי בשל השפעות שליליות של הטיפול התרופתי, ישנו עניין גובר בשימוש ברכיבים טבעיים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת לוויסות המטבוליזם, רמת האינסולין ופרופיל השומנים. 
בסקירה נכללו 38 מחקרים שנערכו בקרב בעלי חיים או נשים עם PCOS. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס לצמחי המרפא הבאים: אלוורה (Aloe vera), קינמון (Cinnamomum), תה ירוק (Camellia sinensis), חילבה (Trigonella foenum-graecum), סילימרין (הרכיב הפעיל בגדילן Silybum marianum), קמומיל (Matricaria), גולפר (Heracleum persicum), מנטה (Mentha), שומר (Foeniculum vulgare), חמשן (Potentilla), שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), ומרוביון (Marrubium vulgare). 
מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Ashkar F, Rezaei S, Salahshoornezhad S, Vahid F, Gholamalizadeh M, Dahka SM, Doaei S. The Role of medicinal herbs in treatment of insulin resistance in patients with Polycystic Ovary Syndrome: A literature review. Biomol Concepts. 2020 Mar 26;11(1):57-75.


 

תוסף חִילבה לשיפור פוריות הגבר

במחקר קליני פתוח נבדקה ההשפעה של תוסף חילבה (Trigonella foenum-graecum) על רמת הטסטוסטרון ומדדי הפוריות בקרב גברים בריאים. 
במחקר נכללו 100 מתנדבים בריאים בגילאי 35 עד 60 אשר נטלו 500 מ"ג ליום למשך 12 שבועות מהתוסף Furosap®, שהינו מבוסס על זרעי חילבה ומועשר ברכיב הפעיל protodioscin. החוקרים בדקו את ההשפעה על רמת הטסטוסטרון, מדדי הזרע, הבריאות המינית, רמת הגלוקוז, לחץ הדם, מצב הרוח ועוררות מנטלית. 
להלן סיכום הממצאים בסיום תקופת המחקרקרא עוד.

Sankhwar SN, Kumar P, Bagchi M, Rungta M, Bagchi D. Safety and Efficacy of Furosap®, a Patented Trigonella foenum-graecum Seed Extract, in Boosting Testosterone Level, Reproductive Health and Mood Alleviation in Male Volunteers. J Am Coll Nutr. 2021 Oct 25:1-9. 


 

שמנוּת בילדות קשורה ברמת טסטוסטרון נמוכה

במחקר עוקבה שנערך באיטליה הוערכה ההשפעה של שמנות בילדות על ההתפתחות המינית בקרב בנים. החוקרים מסבירים כי ההתפתחות של איברי המין הזכריים מהווה סמן משמעותי בהתפתחות המינית, כאשר גודל האשכים משמש כמדד מרכזי אולם העדויות לגבי השינוי באורך הפין הינן מוגבלות. במסגרת המחקר נערך מעקב מלידה ועד גיל 20 אחר 1,130 בנים, כאשר נבדקה צמיחת הפין ורמת הטסטוסטרון בקרב ילדים ונערים עם שמנות בהשוואה למשקל תקין. 
נמצא קרא עוד.

Mancini M, Pecori Giraldi F, Andreassi A, Mantellassi G, Salvioni M, Berra CC, Manfrini R, Banderali G, Folli F. Obesity Is Strongly Associated With Low Testosterone and Reduced Penis Growth During Development. J Clin Endocrinol Metab. 2021 Oct 21;106(11):3151-3159. 


 

צמחי מרפא לאיזון גליקמי בקרב חולי סוּכרת סוג 2

בסקירה בה נכללו מטה-אנליזות של מחקרים קליניים הוערכה היעילות של צמחי מרפא לשיפור האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו 25 מטה-אנליזות, בהן הוערכה היעילות של 18 צמחי מרפא בקרב משתתפים המאובחנים עם סוכרת סוג 2 אשר מטופלים בתזונה בלבד או בתרופות. 
הטיפול בצמחי מרפא נבדק בהשוואה לפלסבו או לטיפול הסטנדרטי בלבד (תזונה ו/או תרופות). ברוב המחקרים משך ההתערבות נע בין ארבעה ל-12 שבועות, כאשר במחקרים בודדים בוצעה התערבות קצרה של שבוע בלבד או ממושכת של ארבע שנים. 
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Willcox ML, Elugbaju C, Al-Anbaki M, Lown M, Graz B. Effectiveness of Medicinal Plants for Glycaemic Control in Type 2 Diabetes: An Overview of Meta-Analyses of Clinical Trials. Front Pharmacol. 2021 Nov 26;12:777561. 


 

ההשפעה של מקור החלבון על התגובה הגליקמית

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה האקוטית של חלבון איזולאט (חלבון מבודד ללא פחמימות ושומנים) ממקורות שונים על מדדים גליקמיים, הורמוני המעי ורמת התיאבון. החוקרים מציינים כי ברמה הגלובלית ישנה עלייה בצריכת החלבון, כאשר צריכת חלבון ממקור צמחי עשויה להיות עדיפה בהיבט הסביבתי על פני חלבון מהחי. לפיכך, במחקר זה נבדקה ההשפעה של חלבון מתפוחי אדמה ומאורז בהשוואה לחלבון מי גבינה. 
במחקר נכללו תשעה משתתפים בני כ-30 בממוצע. כל המשתתפים צרכו בשלושה ימים שונים שייק חלבון עם ערך קלורי זהה לאחר צום הלילה, עם לפחות שבוע הפרדה בין התנאים. בכל תנאי נבדקה התגובה הגליקמית ופעילות הורמוני המעי לפני ההתערבות ולאחר 30, 60, 120 ו-180 דקות, כאשר במהלך שלוש שעות אלה המשתתפים התבקשו לדווח על רמת התיאבון הסובייקטיבית. 
נמצא כי לאחר צריכת חלבון קרא עוד.

Tiekou Lorinczova H, Deb S, Begum G, Renshaw D, Zariwala MG. Comparative Assessment of the Acute Effects of Whey, Rice and Potato Protein Isolate Intake on Markers of Glycaemic Regulation and Appetite in Healthy Males Using a Randomised Study Design. Nutrients. 2021 Jun 23;13(7):2157.


 

וִיטמיני B, אספירין והתפקוד הקוגניטיבי

בהתבסס על נתונים משני מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של ויטמיני B בשילוב אספירין על התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים עם הפרעה קוגניטיבית קלה (MCI). 
החוקרים מפרטים כי במחקר שנערך בהונג קונג לא נמצאה תועלת לתיסוף ויטמיני B (500 מק"ג ויטמין B12 ו-400 מק"ג חומצה פולית) לשיפור התפקוד הקוגניטיבי, אולם בניתוח לפי תתי קבוצות זוהתה השפעה שלילית לשימוש באספירין כך שבקרב משתתפים שנטלו אספירין התפקוד הקוגניטיבי היה נמוך יותר. במחקר VITACOG שנערך בבריטניה הודגמה השפעה מיטיבה לתיסוף ויטמיני B (500 מק"ג ויטמין B12, 800 מק"ג חומצה פולית ו-20 מ"ג ויטמין B6) על התפקוד הקוגניטיבי, כאשר בקרב משתתפים שנטלו אספירין ההתערבות הייתה פחות יעילה. 
החוקרים ביצעו ניתוח משולב של הנתונים משני המחקרים, על מנת לבחון את ההשפעה של אספירין בשילוב ויטמיני B. סך הכול נכללו הנתונים של 545 קשישים עם הפרעה קוגניטיבית קלה אשר נטלו ויטמיני B או פלסבו למשך 24 חודשים. שיעור המשתתפים שנטלו אספירין היה 26% בקבוצת ההתערבות ו-30% בקבוצת הפלסבו. 
באופן כללי קרא עוד.

Wu Y, Smith AD, Refsum H, Kwok T. Effectiveness of B Vitamins and Their Interactions with Aspirin in Improving Cognitive Functioning in Older People with Mild Cognitive Impairment: Pooled Post-Hoc Analyses of Two Randomized Trials. J Nutr Health Aging. 2021;25(10):1154-1160. 


 

ההשפעה הקוגניטיבית של מיצוי פרי הקפה

במחקר פיילוט אקראי מוצלב נבדק ההרכב של מיצוי דובדבני הקפה השלמים והשְֹפעתו הנוירו-פיזיולוגית האקוטית בקרב קשישים המדווחים על הפרעות קוגניטיביות. דובדבני הקפה הם פירות עץ הקפה בתוכם בד"כ שני זרעים, שהם פולי הקפה הירוק אותם קולים בתהליך הפקת הקפה. החוקרים שיערו כי מיצוי דובדבני הקפה העשירים בפוֹליפנוֹלים יגרום לעלייה בגורם נוירוטרופי מוחי (brain-derived neurotrophic factor - BDNF) לו תפקיד מרכזי בשמירה על הפעילות הנוירולוגית וברמת הגלוטמט, תוך הגברת מדדים נוירולוגיים תפקודיים ושיפור הביצוע הקוגניטיבי (זמן תגובה ודיוק). במחקר נכללו שמונה משתתפים, כולם נטלו באופן חד פעמי 100 מ"ג מהתוסף (NeuroFactor™) או פלסבו בשני מועדים שונים ועברו בדיקת דם והדמית MRI לפני ואחרי הנטילה. 
מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Robinson JL, Yanes JA, Reid MA, Murphy JE, Busler JN, Mumford PW, Young KC, Pietrzkowski ZJ, Nemzer BV, Hunter JM, Beck DT. Neurophysiological Effects of Whole Coffee Cherry Extract in Older Adults with Subjective Cognitive Impairment: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled, Cross-Over Pilot Study. Antioxidants (Basel). 2021 Jan 20;10(2):144.


 

תוסף סיבים למניעת מחלות חורף בקרב קשישים

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך במצרים נבדקה ההשפעה של תוסף סיבים על שיעור היארעות של שפעת בקרב קשישים. החוקרים מסבירים, כי תחלואה דמוית שפעת הינה גורם מרכזי לתחלואה חמורה ולתמותה בקרב קשישים, שכן עם הגיל חלה ירידה בהגנה החיסונית. לתוסף Biobran/MGN-3 המופק מסובין אורז פעילות אנטי-אייג'ינג והשפעה מווסתת חיסונית ובכך עשוי לתרום למניעת תחלואה דמוית שפעת
במחקר נכללו 80 משתתפים בריאים מעל גיל 55 אשר קיבלו 500 מ"ג/יום מהתוסף או פלסבו למשך שלושה חודשים בעונת התחלואה. היארעות של תחלואה דמוית שפעת נקבעה באופן קליני בהתאם להגדרות ה-WHO. בקרב כלל המשתתפים נבדקו מדדים המטולוגיים ותפקודי כבד וכליות, ובקרב מדגם אקראי של שישה משתתפים מכל קבוצה נבדקה הפעילות של תאי T מסוג NK. 
היארעות המקרים בקבוצת ההתערבות קרא עוד.

Elsaid AF, Agrawal S, Agrawal A, Ghoneum M. Dietary Supplementation with Biobran/MGN-3 Increases Innate Resistance and Reduces the Incidence of Influenza-like Illnesses in Elderly Subjects: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Pilot Clinical Trial. Nutrients. 2021 Nov 19;13(11):4133. 


 

תפקיד חיידקי המעי בהשְמנה בעקבות גמילה מעישון

במחקר מעבדה שנערך במכון ויצמן מדגימים החוקרים את תפקיד חיידקי המעי בעלייה במשקל לאחר הפסקת עישון. החוקרים מציינים כי חשש מהשמנה מהווה מכשול משמעותי בהפסקת עישון, כאשר לרוב העלייה במשקל אינה נובעת מאכילת יתר. 
באמצעות מודל עכברים החוקרים מראים כי עכברים שנחשפו לעשן סיגריות שמרו על משקלם באופן בלתי תלוי בתזונה. לאחר הפסקת החשיפה לעשן, העכברים עלו במהירות במשקל. עם זאת, קרא עוד.

Fluhr L, Mor U, Kolodziejczyk AA, Dori-Bachash M, Leshem A, Itav S, Cohen Y, Suez J, Zmora N, Moresi C, Molina S, Ayalon N, Valdés-Mas R, Hornstein S, Karbi H, Kviatcovsky D, Livne A, Bukimer A, Eliyahu-Miller S, Metz A, Brandis A, Mehlman T, Kuperman Y, Tsoory M, Stettner N, Harmelin A, Shapiro H, Elinav E. Gut microbiota modulates weight gain in mice after discontinued smoke exposure. Nature. 2021 Dec 8.


 

צריכת פירות וירקות עשויה להפחית את תחושת הסְטרס

כחלק ממחקר עוקבה גדול שנערך באוסטרליה, בניתוח חתך נבדק הקשר בין צריכת פירות וירקות ובין תחושת הסטרס בקרב מבוגרים מעל גיל 25. 
במחקר נכללו הנתונים של 8,689 משתתפים להם נאספו נתונים תזונתיים בשנים 1999-2000. המשתתפים התבקשו לדווח על תחושת הסטרס הסובייקטיבית במדד שנע בין 0 ל-1. בנוסף, בתת-מדגם של 1,187 משתתפים נבדק ריכוז הקרוטנואידים בדם, כסמן לצריכת פירות וירקות. 
נמצא כי למשתתפים עם קרא עוד.

Radavelli-Bagatini S, Blekkenhorst LC, Sim M, Prince RL, Bondonno NP, Bondonno CP, Woodman R, Anokye R, Dimmock J, Jackson B, Costello L, Devine A, Stanley MJ, Dickson JM, Magliano DJ, Shaw JE, Daly RM, Hodgson JM, Lewis JR. Fruit and vegetable intake is inversely associated with perceived stress across the adult lifespan. Clin Nutr. 2021 May;40(5):2860-2867.
 


 

צריכת ירקות ופירות קשורה בפעילות מערכת העצבים הסימפתטית בקרב ילדים

במחקר חתך נבדק הקשר בין מגוון הצריכה של ירקות ופירות ובין פעילות מערכת העצבים הסימפתטית בקרב ילדים. במחקר נכללו 513 ילדים בגילאי 7 עד 12, כאשר סך הצריכה של ירקות ופירות הוערכה בהתאם לדיווח הצריכה התזונתית ב-24 שעות. לכל משתתף עם צריכה של לפחות 15 גרם/יום ירקות ופירות חושבו שני ציונים המבטאים את מידת הגיוון בצריכת הירקות ומידת הגיוון בצריכת הפירות. גיוון הירקות חושב בהתאם לכמות הצריכה של ירקות מהקבוצות הבאות: קטניות, עלים ירוקים כהים, ירקות עשירים בויטמין A וירקות אחרים וגיוון הפירות חושב בהתאם לכמות הצריכה של פירות עשירים בויטמין A ופירות אחרים. פעילות מערכת העצבים הסימפתטית נבדקה באמצעות תגובת האישונים לאור. 
נמצא כי קרא עוד.

de Castro Mendes F, Paciência I, Rufo JC, Farraia M, Silva D, Padrão P, Delgado L, Garcia-Larsen V, Moreira A, Moreira P. Increasing Vegetable Diversity Consumption Impacts the Sympathetic Nervous System Activity in School-Aged Children. Nutrients. 2021 Apr 25;13(5):1456. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם