עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2019 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 03/12/2019

בפתח סקירת המחקרים השבועית: ארומתרפיה להפחתת תסמינים וסיבוכים בקרב חולי סרטן והקשר בין דיאטה ים-תיכונית לבין הסיכון להתפתחות סרטן העור. 

בתחום הלידה והפיריון: כמוסות ג'ינג'ר לנשים לאחר ניתוח קיסרי, ארומתרפיה לנשים לאחר לידה, הקשר בין חרדה של האם והנקה והקשר בין צריכת נוגדי חמצון בקרב גברים להצלחת טיפולי פוריות. 

זאת ועוד: 

שמן שומשום לטיפול בדלקת מפרקים ניוונית,

השְפעת טאי צ'י בקרב מבוגרים עם שמנות הסובלים מדיכאון,

התרומה של יוגה לסובלים מהפרעות אכילה,

פלבונואידים לטיפול באפילפסיה,

הקשר בין תפקוד לא תקין של המעי לחסרים תזונתיים,

הקשר בין דפוסי תזונה בריאה לסיכון למחלת כליות כרונית,

הקשר בין תזונה עשירה בנתרן לסיכון לטרשת נפוצה,

התרומה של תוסף חלבון בקר למתאמנים,

וההשפעה של רמת הברזל בדם על הסיכון לאסתמה.

 

בכותרות השבוע: 

פורמולה פרסית מסורתית לטיפול באסתמה עקשנית,

ההשפעה הבריאותית של תוספי פולן,

רפואת צמחים קוריאנית לטיפול ברעד ראשוני,

פלאבאנולים לשמירה על הבריאות הקרדיווסקולרית,

השְפעת התזונה וחיידקי המעי על התגובה לאנטיביוטיקה,

והסיכון הבריאותי ברעש אלקטרוני.

 

 

ארוֹמתרפיה להפחתת תסמינים וסיבוכים בקרב חולי סרְטן

בסקירה שיטתית הוערכה ההשפעה של ארומתרפיה על התפתחות סיבוכים בקרב חולי סרטן. בסקירה נכללו 43 מחקרים (31 מתוכם הינם אקראיים מבוקרים), אשר פורסמו בין השנים 1995-2019 ובהם 3,239 חולי סרטן מ-13 מדינות. ב-21 מהמחקרים נעשה שימוש בארומתרפיה בהרחה במינון של בין 1 ל-6 טיפות למשך 2-20 דקות. ב-22 מהמחקרים נעשה שימוש בעיסוי במינון של 2-50 מ"ל / 3-10 טיפות, כאשר בשלושה מהמחקרים נעשה שימוש משולב בהרחה ובעיסוי, ובשלושה מחקרים נוספים נעשה שימוש בשיטות אחרות כגון אמבט או גרגור. במחקרים השונים נעשה שימוש בשמן בודד או בתערובת שמנים, סה"כ נכללו למעלה מ-32 סוגי שמנים, כאשר השמנים השכיחים ביותר היו לבנדר (18 מחקרים), קמומיל (6 מחקרים) וג'ינג'ר (5 מחקרים). הסיבוכים שנבדקו כללו סיבוכים פסיכולוגיים או גופניים. 

נמצא כי לארומתרפיה הייתה השפעה מיטיבה על מגוון רחב של תסמינים וסיבוכים בקרב חולי סרטן, כולל חרדה, כאב, איכות חיים, בחילות והקאות, דיכאון, איכות שינה, עייפות, מדדים ויטאליים, מוקוזיטיס בפה, תסמינים עוריים, תחושת רווחה, מצב תזונתי, מדדים חיסוניים, מצב רוח, עצירות, ועוד. 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על הפוטנציאל של שילוב ארומתרפיה בטיפול בחולי סרטן, אולם נדרשים מחקרים נוספים על מנת להגדיר במדויק את פרוטוקול הטיפול והמינונים המיטביים.

Mansoureh Ashghali Farahani, et al. Effect of aromatherapy on cancer complications: A systematic review. Complementary Therapies in Medicine,Volume 47,2019.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919308647

 

 

דיאטה ים-תיכוֹנית קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סרְטן העור

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בצרפת, נבדק הקשר בין הדיאטה הים-תיכונית לבין הסיכון לסרטן העור. במחקר נכללו הנתונים של 67,332 נשים בגילאי 45-60 בתחילת המחקר בשנת 1990. בהתאם לשאלוני תזונה שמילאו המשתתפות בשנת 1993, החוקרים חישבו עבור כל משתתפת את מידת ההתאמה לדיאטה הים-תיכונית. בתקופת המעקב בין השנים 1993-2008 אובחנו 2,003 מקרים של סרטן העור, מהם 404 מקרים של מלנומה, 1,367 מקרים של קרצינומה של תאים בזאליים, ו-232 מקרים של קרצינומה של תאי קשקש.

נמצא כי ציון התאמה גבוה יותר לדיאטה הים-תיכונית היה קשור בסיכון נמוך יותר לסרטן העור, כאשר המשתתפות עם הציונים הגבוהים ביותר היו בסיכון נמוך ב-17% בהשוואה למשתתפות עם הציונים הנמוכים ביותר. בנוסף, נמצא קשר שלילי וליניארי בין ציון הדיאטה לבין מלנומה (סיכון נמוך ב-28%) וקרצינומה של תאים בזאליים (סיכון נמוך ב-23%), אך לא נמצא קשר מובהק לסיכון לקרצינומה של תאי קשקש.

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שדיאטה ים-תיכונית קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סרטן העור, ועשויה להיות לממצאים אלה השלכה יישומית חשובה במניעת סרטן העור.

Mahamat-Saleh Y, Cervenka I, Al Rahmoun M, et al. Mediterranean dietary pattern and skin cancer risk: A prospective cohort study in French women. Am J Clin Nutr. 2019;110(4):993–1002.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31380561

 

 

כמוסות גִ'ינג'ר לנשים לאחר ניתוח קיסרי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך בתאילנד, הוערכה היעילות של ג'ינג'ר (Zingiber officinale) למניעת נפיחות בטנית לאחר ניתוח קיסרי. במחקר נכללו 178 נשים עד 24 שעות לאחר ניתוח קיסרי, אשר חולקו אקראית לקבלת כמוסות ג'ינג'ר (500 מ"ג לכמוסה) או פלסבו. הנשים נטלו 2 כמוסות 3 פעמים ביום, כאשר הטיפול החל לאחר שהנשים החלו לשתות מים ונמשך 3 ימים. 

להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Tianthong W, Phupong V. A randomized, double-blind, placebo-controlled trial on the efficacy of ginger in the prevention of abdominal distention in post cesarean section patients. Sci Rep. 2018;8(1):6835.

 

 

ארוֹמתרפיה לנשים לאחר לידַה

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות של ארומתרפיה על הבריאות הפסיכולוגית והגופנית של 2,131 נשים לאחר לידה. בסקירה נכללו 15 מחקרים אקראיים מבוקרים, אשר העריכו את ההשפעה על מגוון מדדים, כאשר הטיפול הארומתרפי נעשה במגוון צורות שימוש, בהתאם לצורך ובהתאם לסוג השמן. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Tsai SS, Wang HH, Chou FH. The Effects of Aromatherapy on Postpartum Women: A Systematic Review. J Nurs Res. 2019 Jun 24. 

 

 

הקשר בין חרַדה של האם והנקָה

בסקירה שיטתית נבדק הקשר בין חרדה של האם לבין הנקה. החוקרים מסבירים כי חרדה של האם במהלך ההריון ולאחר הלידה עלולה לפגוע בתפקוד האימהי ובקשר אם-תינוק, כולל הנקה. בסקירה נבדק הקשר בין רמת החרדה של האם בהריון ועד שנה לאחר הלידה לבין התחלת הנקה, משך ההנקה ובלעדיות ההנקה. בסקירה נכללו 16 מחקרים, מהם שני מחקרי חתך ו-14 מחקרי עוקבה. בכל המחקרים נעשה שימוש בדיווח עצמי של רמת חרדה וברשומות הרפואיות להערכת מדדי ההנקה

באופן כללי, נמצא קרא עוד.

Hoff CE, Movva N, Rosen Vollmar AK, Pérez-Escamilla R. Impact of Maternal Anxiety on Breastfeeding Outcomes: A Systematic Review. Adv Nutr. 2019;10(5):816–826.

 

 

האם לגברים הצורכים תזונה עשירה בנוגדי חמצון יתרון בהצלחת טיפולי פוריות?

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק האם יש קשר בין הצריכה התזונתית של רכיבים נוגדי חמצון בקרב גברים, לבין תוצאות טיפולי פוריות. ברקע למחקר נמצאים ממצאים ממחקרים אקראיים מבוקרים, אשר מצאו כי עשויה להיות השפעה מיטיבה על התוצאות הקליניות, בקרב זוגות בהם הגברים נטלו תוספים נוגדי חמצון במהלך טיפולי הפוריות. אולם, בשל מגבלות של מערך המחקר ישנו קושי לקבוע מסקנות חד-משמעיות. במחקר הנוכחי נערך מעקב אחר 171 זוגות, שעברו טיפולי פוריות בין השנים 2007-2017. מדד המטרה העיקרי היה הסיכוי ללידת תינוק חי כתוצאה מטיפולי הפוריות ביחס לצריכה של ויטמין A, ויטמין Cויטמין E, קרוטנואידים ורטינול. בנוסף הוערכו מדדים משניים, כולל שיעורי ההפריה, ההשרשה וההריון. 

להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Li MC, Chiu YH, Gaskins AJ, et al. Men's Intake of Vitamin C and β-Carotene Is Positively Related to Fertilization Rate but Not to Live Birth Rate in Couples Undergoing Infertility Treatment. J Nutr. 2019;149(11):1977–1984. 

 

 

שמן שומשום לטיפול בדלקת מִפרקים נִיוונית בברך

במחקר כפול-סמיות מבוקר הוערכה היעילות של שמן שומשום בשימוש חיצוני לטיפול בדלקת ניוונית בברך. במחקר נכללו 104 מטופלים, אשר חולקו אקראית למריחת 1.5 מ"ל שמן שומשום או ג'ל דיקלופנאק (וולטרן) שלוש פעמים ביום למשך 4 שבועות. 

בשתי הקבוצות נמצא קרא עוד.

https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965229919307162

 

 

השפעה מיטיבה לטאי צ'י בקרב מבוגרים עם שמנוּת הסובלים מדִיכאון

במחקר פיילוט אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תרגול טאי צ'י על מדדי איכות החיים, בקרב מבוגרים עם שמנות, הסובלים מדיכאון. במחקר נכללו 213 משתתפים, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות, שהשתתפה בתכנית טאי צ'י, או לקבוצת הביקורת, שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי בלבד. תכנית הטאי צ'י כללה 3 תרגולים של 1.5 שעות בשבוע, למשך 24 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Liu X, Williams G, Kostner K, Brown WJ. The Effect of t'ai chi on Quality of Life in Centrally Obese Adults with Depression. J Altern Complement Med. 2019 Oct;25(10):1005-1008. 

 

 

מהי התרומה של יוגה לסובלים מהפרעות אכילה?

בסקירה הוערכה היעילות והבטיחות של יוגה בקרב מטופלים הסובלים מהפרעות אכילה. בסקירה נכללו שמונה מחקרים אקראיים מבוקרים וארבעה מחקרים לא מבוקרים - בהם סה"כ 495 משתתפים. ההתערבויות במחקרים השונים היו מגוונות; בשלושה מחקרים נערכו תרגולי יוגה מדי יום למשך 1-6 שבועות ובשאר המחקרים נערך תרגול פעם או פעמיים בשבוע למשך 6-12 שבועות. במרבית המחקרים ההשתתפות ביוגה הייתה בנוסף לטיפולים כגון טיפול רפואי, פסיכולוגי או תזונתי. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Ostermann T, Vogel H, Boehm K, Cramer H. Effects of yoga on eating disorders-A systematic review. Complement Ther Med. 2019 Oct;46:73-80.

 

 

פלבוֹנואידים לטיפול באפִילפסיה

בסקירה דנים החוקרים בהשפעה נוגדת האפילפסיה של פלבונואידים. הם מסבירים כי למרות שישנן תרופות המסייעות לשלוט בפרכוסים, כשליש מהחולים אינם מגיבים לטיפול התרופתי הסטנדרטי וישנם סיכונים משמעותיים של השפעות שליליות. לכן, ישנו צורך במציאת טיפולים טבעיים בעלי פרופיל בטיחות ויעילות טוב יותר. במסגרת הסקירה מציגים החוקרים את המנגנונים המעורבים באפילפסיה ואת הטיפולים התרופתיים הקיימים ותופעות הלוואי שלהם.

בהמשך, דנים החוקרים בממצאים הפרה-קליניים העוסקים בהשפעה המיטיבה של פלבונואידים במחלות נוירולוגיות. הם מפרטים את הממצאים לגבי ההשפעה של פלבונואידים ספציפיים כנגד אפילפסיה ופרכוסים, כולל Apigenin, Luteolin, Genistein, Baicalin, Silibinin, Naringin, Morin, Rutin, Quercetin, Hesperidin, Vitexin, תוך התייחסות למנגנונים המעורבים.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Kwon JY, Jeon MT, Jung UJ, Kim DW, Moon GJ, Kim SR. Perspective: Therapeutic Potential of Flavonoids as Alternative Medicines in Epilepsy. Adv Nutr. 2019;10(5):778–790.

 

 

תפקוד לא תקין של המעי בקרב תינוקות עלול לגרום לחסרים תזונתיים

כחלק ממחקר עוקבה, שנערך בקרב תינוקות, נבדק האם תפקוד לא תקין של המעי קשור בחסרים תזונתיים, באופן בלתי תלוי בתזונה או בדלקת מערכתית. החוקרים מסבירים כי זיהומים חוזרים במערכת העיכול עלולים לפגוע במעי ולהוביל למצב הנקרא EED (environmental enteric dysfunction), המאופיין במורפולוגיה לא תקינה של המעי. הם משערים כי מצב זה עלול להוביל לחסרים תזונתיים כתוצאה מהפרעות בספיגה או מעלייה בדרישות הגוף. במחקר זה החוקרים העריכו את הצריכה התזונתית ואת מידת הדלקת במעי ואת חדירות המעי של 1,283 תינוקות משמונה אוכלוסיות במדינות מתפתחות (בנגלדש, ברזיל, הודו, נפאל, פרו, פקיסטן, דרום אפריקה וטנזניה) בגיל 9 עד 15 חודשים. בגיל 15 חודשים החוקרים בדקו את הקשר בין המדדים שנאספו לבין הסיכון לחסרים תזונתיים. 

נמצא כי קרא עוד.

McCormick BJJ, Murray-Kolb LE, Lee GO, et al. Intestinal permeability and inflammation mediate the association between nutrient density of complementary foods and biochemical measures of micronutrient status in young children: results from the MAL-ED study. Am J Clin Nutr. 2019;110(4):1015–1025.

 

 

דפוס של תזונה בריאה קשור בסיכון מופחת למחלת כליוֹת כרונית

כחלק ממחקר עוקבה גדול, שנערך בארה"ב, במחקר זה נבדק הקשר בין הקפדה על דפוס של תזונה בריאה לבין הסיכון להתפתחות מחלת כליות כרונית. במחקר נכללו הנתונים של 12,155 משתתפים בגילאי 45-64. עבור כל משתתף, חושב ציון היענות לשלושה דפוסים של תזונה בריאה: 

  • (HEI (Healthy Eating Index– מדד המתייחס להיענות להמלצות התזונתיות האמריקאיות, בדגש על צריכה גבוהה של פירות, ירקות, עלים ירוקים, שעועית, דגנים מלאים, מוצרי חלב, חלבון וחלבון מהצומח, מאכלי ים, ויחס גבוה של שומן בלתי רווי לשומן רווי, והגבלה בדגנים מלוטשים, שומן רווי, נתרן, וסוכר מוסף.
  • (AHEI (Alternative Healthy Eating Index – מדד המתייחס למזונות ורכיבים תזונתיים הקשורים בתחלואה כרונית, בדגש על צריכה גבוהה של פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים, חומצות שומן ארוכות שרשרת ושומן רב בלתי רווי, צריכה מתונה של אלכוהול והגבלת הצריכה של בשר אדום ומעובד, שומן טרנס, נתרן, משקאות ממותקים ומיצי פירות. 
  • (aMed (alternate Mediterranean diet – מדד לתזונה ים-תיכונית המותאמת לאוכלוסייה האמריקאית, בדגש על צריכה של פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים, דגים, ויחס גבוה של שומן חד בלתי רווי לשומן רווי, צריכה מתונה של אלכוהול וצריכה נמוכה של בשר אדום או מעובד. 
  • במהלך תקופת מעקב חציונית של 24 שנה אובחנו 3,980 מקרים של מחלת כליות כרונית

נמצא כי קרא עוד.

Hu EA, Steffen LM, Grams ME, et al. Dietary patterns and risk of incident chronic kidney disease: the Atherosclerosis Risk in Communities study. Am J Clin Nutr. 2019;110(3):713–721.

 

 

תזונה עשירה בנתרן כגורם סיכון לטרשת נפוֹצה

בסקירה שיטתית הוערך תפקיד הנתרן כגורם סיכון לתגובת יתר חיסונית ולתהליכי דלקת בהקשר של התפתחות טרשת נפוצה. בסקירה נכללו 12 מחקרים פרה-קליניים וקליניים. מחקרים אלה מצביעים על ההשפעה המזיקה של נתרן על הפעילות הדלקתית, על מחסום הדם-מוח ועל תחלואה אוטואימונית. עדויות אלה מספקות תמיכה להשערה כי דיאטה עתירת נתרן מהווה גורם סיכון להחמרה של טרשת נפוצה ואף להתפרצות המחלה.

החוקרים מציינים כי קרא עוד.

Probst Y, Mowbray E, Svensen E, Thompson K. A Systematic Review of the Impact of Dietary Sodium on Autoimmunity and Inflammation Related to Multiple Sclerosis. Adv Nutr. 2019;10(5):902–910. 

 

 

מהי התרומה של תוסף חלבון בקר למתאמנים?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי חלבון שונים בקרב מתאמנים. החוקרים מסבירים כי תוספי חלבון עשויים לתרום לשיפור הרכב הגוף והביצועים הגופניים, כאשר בנוסף לחלבון מי גבינה גם לתוספים המבוססים על חלבון בקר עשויה להיות השפעה מיטיבה. בסקירה נכללו שבעה מחקרים, בהם 270 משתתפים, אשר בדקו את ההשפעה של פעילות גופנית בשילוב תוסף חלבון בקר בהשוואה לתוסף חלבון מי גבינה או ללא תוסף חלבון. בחמישה מהמחקרים נכללו מתאמנים צעירים בגילאי 18-30, במחקר נוסף נכללו ספורטאים מיומנים בגילאי 35-60 ובמחקר נוסף נכללו נשים בגילאי 60-90. משך ההתערבות נע בין 8 ל-16 שבועות, כמות החלבון בתוסף חלבון הבקר נעה בין 16.4 ל-46 גרם/יום. בכל המחקרים נערכה השוואה בין תוסף חלבון בקר לבין קבוצת ביקורת, שלא קיבלה תוסף כלל, ובארבעה מהמחקרים נערכה השוואה גם לתוסף חלבון מי גבינה. 

מסקנת החוקרים היא קרא עוד.

Valenzuela PL, Mata F, Morales JS, Castillo-García A, Lucia A. Does Beef Protein Supplementation Improve Body Composition and Exercise Performance? A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019;11(6):1429. Published 2019 Jun 25. 

 

 

לא נמצאה תמיכה להשפעה של רמת הברְזל בדם על הסיכון לאסְתמה

במחקר תצפיתי, המבוסס על ניתוח נתונים בשיטת רנדומיזציה מנדליאנית (שימוש בהבדלים גנטיים להערכת יחסי סיבה ותוצאה במחקרים שאינם ניסויים), נבדק הקשר בין רמת הברזל בדם לבין הסיכון לאסתמה. ברקע למחקר נמצאים ממצאים סותרים ממחקרים תצפיתיים, המצביעים על כך שרמת הברזל עלולה להוות גורם סיכון הניתן לשינוי. לצורך המחקר, החוקרים זיהו מאפיינים גנטיים הקשורים במצב הברזל בדם, תוך שימוש בשני מודלים: 

  1. מודל שמרני, בו נעשה שימוש במאפיינים הקשורים בארבעה מדדים של ברזל
  2. מודל ליברלי, בו נעשה שימוש במאפיינים הקשורים בלפחות אחד מארבעה מדדים של ברזל

בהתבסס על שני מאגרי נתונים אירופאיים, החוקרים בדקו את הקשר בין מאפיינים גנטיים אלה לבין הסיכון לאסתמה. בשני מאגרי הנתונים קרא עוד.

Huang L, Li L, Luo X, et al. The association between serum iron status and risk of asthma: a 2-sample Mendelian randomization study in descendants of Europeans. Am J Clin Nutr. 2019;110(4):959–968. doi:10.1093/ajcn/nqz162

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

פורמולה פרסית מסורתית לטיפול באסְתמה עקשנית

במחקר קליני לא מבוקר, בו נכללו 28 מטופלים עם אסתמה עקשנית בני 54 בממוצע, נמצא כי פורמולה פרסית מסורתית המכילה לחך גדול (Plantago major) ושרף מקליפת עץ השקד עשויה לתרום לשיפור מדדי הנשימה ותסמינים נוספים. 

Majid Anushiravani, et al. The effect of Plantago major seed and Almond gum on refractory asthma: A proof-of-concept study. Journal of Herbal Medicine, Available online 8 August 2019.

 

 

מהי ההשפעה הבריאותית של תוספי פולן?

בסקירה מקיפה, בה נכללו חמש סקירות שיטתיות, נמצא כי תוספי פולן עשויים לתרום כטיפול משלים במצבים כמו הגדלה שפירה של הערמונית, דלקת כרונית של הערמונית ותסמינים ואזומוטוריים בנשים, אולם, נדרשים מחקרים נוספים על מנת להעריך את היעילות הקלינית. 

Antonelli M, Donelli D, Firenzuoli F. Therapeutic efficacy of orally administered pollen for nonallergic diseases: An umbrella review. Phytother Res. 2019;33(11):2938–2947. doi:10.1002/ptr.6484

 

 

רפואת צמחים קוריאנית לטיפול ברעד ראשוני

במחקר רטרוספקטיבי, המבוסס על הרשומות הרפואיות של 69 מטופלים מבית חולים בקוריאה, נמצאה תמיכה לכך שטיפול הכולל רפואת צמחים קוריאנית היה יעיל להפחתת רעד ראשוני (essential tremor).

Ahreum Kang, et al. Herbal medicine treatments for essential tremor: A retrospective chart review study, Journal of Herbal Medicine, Available online 13 August 2019.

 

 

פלאבאנולים לשמירה על הבריאות הקרדיוֹוסקולרית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, בה נכללו 15 מחקרי עוקבה ו-156 מחקרים אקראיים מבוקרים, נמצאה תמיכה להשפעה מיטיבה של צריכת פלאבאנולים (כגון קטכינים, EGCG, פרואנתוציאנידינים) על הבריאות הקרדיווסקולרית.

Raman G, Avendano EE, Chen S, et al. Dietary intakes of flavan-3-ols and cardiometabolic health: systematic review and meta-analysis of randomized trials and prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2019;110(5):1067–1078. 

 

 

השְפעת התזונה וחיידקי המעי על התגובה לאנטיביוטיקה

במחקר פרה-קליני, המבוסס על מודל עכברים ועל מחקר מעבדה, מדגימים החוקרים כיצד מקורות תזונתיים לפחמן (כגון גלוקוז וסיבים), המהווים בסיס לתהליכים מטבוליים של חיידקי המעי, משפיעים על התגובה של אוכלוסיית המעי לאנטיביוטיקה. כלומר, לסביבה המטבולית של המיקרוביום תפקיד בתגובה לאנטיביוטיקה. 

Cabral DJ, Penumutchu S, Reinhart EM, et al. Microbial Metabolism Modulates Antibiotic Susceptibility within the Murine Gut Microbiome. Cell Metab. 2019;30(4):800–823.e7. 

 

 

מהו הסיכון הבריאותי ברעש אלקטרוני?

בסקירה דנים החוקרים ברעש אלקטרוני (אותות שמקורם במוצרים ורכיבים אלקטרוניים אשר פולטים קרינה ושדה אלקטרו-מגנטי) כגורם סיכון לתחלואה ולהפרעות בריאותיות (כגון תחלואה קרדיווסקולרית, הפרעות מטבוליות, הפרעות קוגניטיביות, עלייה בתגובת הסטרס ופגיעה באיכות החיים), תוך התייחסות למנגנונים אשר עשויים להיות מעורבים בכך. 

Hu CS, Tkebuchava T. E-noise: An increasingly relevant health risk. J Integr Med. 2019;17(5):311–314. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם