עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2019 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 11/11/2019

בפתח סקירת המחקרים השבועית, 

סקירה שיטתית להערכת הבטיחות והיעילות של תוספי תזונה לטיפול בהפרעות נפשיות,

והנחיות לשימוש קליני באומגה 3 במסגרת הטיפול בהפרעת דיכאון

בנוסף, 

התרומה של גלוטמין לחולי סרטן לוע וגרון, ההשפעה נוגדת הדלקת של ג'ינסנג קוריאני, וההשפעה של ויטמין C בקרב מטופלים לקראת ניתוח לב. 

זאת ועוד: 

טיפול נטורופתי ויוגה לשיפור מדדים מורפולוגיים בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות,

יוגה להקלה על כאבי גב תחתון כרוניים, תמרים לקיצור משך הלידה,

תוסף חומצות אמינו חיוניות אינו מפחית את הרגישות לאינסולין,

הבדלים מגדריים בהשפעה של אינדקס גליקמי גבוה על הסיכון לתמותה,

הקשר בין צריכת דגנים מלאים ו-BMI, והתרומה של תזונה בריאה לשיפור הפעילות המטבולית.

ונסיים במספר מחקרים על הדיאטה הים תיכונית - להפחתת הסיכון לסוכרת הריון, לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים ולשיפור תנועתיות הזרע. 

 

בכותרות השבוע: 

התפקיד של לוטאין במערכת הראייה והמוח,

ההשפעה של המזון על המיקרוביום,

טיפול ממוקד בחיידקי המעי למניעת אלרגיה למזון,

הקשר בין הרכב חיידקי המעי והטמפרמנט של תינוקות,

הקשר בין תינוקות לאמהות עם שמנות לסיכון לסוכרת סוג 2,

תכנית תזונתית לשיפור הבריאות הקרדיווסקולרית. 

 

 

סקירה שיטתית להערכת הבטיחות והיעילות של תוספי תזונה לטיפול בהפרעות נפשיות

בסקירה מקיפה של מטה-אנליזות, המבוססות על מחקרים אקראיים מבוקרים, מעריכים החוקרים את הבטיחות והיעילות של תוספי תזונה לטיפול בהפרעות נפשיות. בסקירה נכללו 33 מטה-אנליזות, בהן הנתונים של 10,951 משתתפים, הסובלים ממצבים פסיכיאטריים שונים: סכיזופרניה, סיכון לפסיכוזה, הפרעות דיכאון, מצבים הקשורים בחרדה וסטרס, הפרעות דו-קוטביות ו-ADHD. תוספי התזונה שנכללו בסקירה הוגדרו כויטמינים, מינרלים, מאקרונוטריאנטים, חומצות שומן או חומצות אמינו, ללא שינויים תזונתיים או צמחי מרפא. בכל מטה-האנליזות, תוסף התזונה ניתן במקביל לטיפול הסטנדרטי, מלבד במטה-אנליזה אחת בה נבדקה ההשפעה של אומגה 3 כטיפול יחיד לדיכאון. אף מטה-אנליזה לא בדקה את ההשפעה של תוסף תזונה בהשוואה ישירה לטיפול תרופתי. כל המחקרים היו מבוקרי פלסבו.

להלן הממצאים העיקריים, בהתבסס על מטה-אנליזות בהן למעלה מ-400 משתתפים:

לטיפול בדיכאון:

  • אומגה 3 – תוספים המכילים רמת EPA גבוהה (2.2 גרם ליום) נמצאו בעלי השפעה מיטיבה קטנה עד בינונית לטיפול בדיכאון באופן כללי, וכן בשילוב עם SSRIs. לא נמצאה יעילות לטיפול בדיכאון כתחלואה נלווית. 
  • תוספים המכילים פולאט – נמצאה השפעה מיטיבה קטנה למינון של 15 מ"ג/יום מתיל-פולאט כטיפול תומך בהפרעת דיכאון.
  • ויטמין D – שיפור בינוני במינון של 50,000 יח'/שבוע כטיפול תומך בהפרעת דיכאון.
  • מגנזיום – לא נמצאה תרומה מובהקת בהפרעת דיכאון
  • נ-אצטיל ציסטאין – ירידה קטנה עד בינונית בתסמיני דיכאון בקרב מטופלים עם אבחנות פסיכיאטריות מגוונות במינון של 2 גרם/יום. 

לטיפול ב-ADHD:

  • אומגה 3 – השפעה חיובית קטנה על תסמיני ADHD בתוספים המכילים רמת EPA גבוהה (2.5 גרם ליום), ללא השפעה על בעיות רגשיות או התנהגותיות נלוות. 

לטיפול בהפרעה דו-קוטבית:

  • נ-אצטיל ציסטאין – השפעה חיובית קטנה על מדדים של הפרעות תפקודיות במינון של 2 גרם/יום. 

לטיפול בסכיזופרניה:

  • אומגה 3 – לא נמצאה השפעה מובהקת על תסמיני סכיזופרניה. 

תוספים המכילים פולאט – לא נמצאה השפעה מובהקת על ציון התסמינים הכללי, אולם נצפתה ירידה בתסמינים השליליים במינון של 15 מ"ג/יום מתיל-פולאט. 

החוקרים מציינים כי כל תוספי התזונה נמצאו בעלי פרופיל בטיחות גבוה, ללא דיווחים על השפעות שליליות חמורות או על התוויות נגד עם תרופות פסיכיאטריות. החוקרים מסכמים כי ישנם תוספי תזונה בעלי יעילות מבוססת, כגון אומגה 3 לטיפול בדיכאון, אולם ישנם תוספים שיעילותם לא הוכחה בצורה חד-משמעית.  

המחקר נכתב על ידי מספר גדול של חוקרים ממוסדות אקדמיים שונים במדינות שונות ולא דווח על מעורבות של חברות מסחריות במחקר. 

Firth J, et al. The efficacy and safety of nutrient supplements in the treatment of mental disorders: a meta-review of meta-analyses of randomized controlled trials. World Psychiatry. 2019 Oct;18(3):308-324. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31496103

 

 

הנחיות לשימוש קליני באוֹמגה 3 במסגרת הטיפול בהפרעת דִיכאון

פאנל מומחים בינלאומי מטעם האגודה הבינלאומית למחקר תזונתי פסיכיאטרי (ISNPR) פרסם לאחרונה הנחיות לשימוש קליני באומגה 3 במסגרת הטיפול בהפרעת דיכאון (Major depressive disorder - MDD). בהתבסס על סקירת ספרות שביצעו החוקרים, ההנחיות גובשו בתהליך דלפי* עד להשגת קונצנזוס בין המשתתפים בפאנל. ההנחיות מתייחסות לחמישה היבטים מרכזיים: מושגים כלליים, אסטרטגיות לטיפול אקוטי, מעקב ומניעה של הישנות הדיכאון, השימוש בקבוצות אוכלוסייה מיוחדות, והיבטים של בטיחות. 

להלן ההנחיות המרכזיות:

  • למטפלים הממליצים על נטילת אומגה 3 לטיפול בהפרעת דיכאון, מומלץ לבצע ראיון קליני ולוודא את האבחנה הקלינית ומדדים פיזיולוגיים שונים. 
  • בהתייחס להרכב ולמינון, תוסף EPA בלבד או תוסף משולב המכיל גם DHA ביחס EPA ל-DHA גדול מ-2, נחשב יעיל. המינון המומלץ הינו 1-2 גרם EPA ליום. 
  • לאיכות האומגה 3 עשויה להיות השפעה על היעילות.
  • יש לעקוב אחר השפעות שליליות אפשריות, כגון הפרעות במערכת העיכול או תגובות עוריות, וכן אחר המדדים המטבוליים. 
  • ישנה הסכמה כי ניתן לטפל באמצעות אומגה 3 בקרב נשים בהריון, ילדים וקשישים וכן לצורך מניעה בקרב אוכלוסיות בסיכון. 
  • יש לבחון במחקרים עתידיים את השימוש הקליני באומגה 3 בהתאם למאפיינים של המטופלים עם הפרעת דיכאון, כגון אינדקס אומגה 3 נמוך (כפי שנבדק בבדיקת דם) או רמה גבוהה של מדדי דלקת.

*תהליך שדורש קבלת החלטות מורכבת של כלל המומחים, עד להגעה לקונצנזוס 

Guu TW, et al. International Society for Nutritional Psychiatry Research Practice Guidelines for Omega-3 Fatty Acids in the Treatment of Major Depressive Disorder. Psychother Psychosom. 2019;88(5):263-273. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31480057

 

 

התרומה של גלוּטמין לחולי סרְטן לוע וגרון 

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בבית חולים בהודו, נבדקה ההשפעה של תוסף גלוטמין על מוקוזיטיס בפה וקושי בבליעה על רקע טיפולי כימותרפיה וקרינה, בקרב מטופלים עם סרטן הלוע והגרון. במחקר נכללו 60 חולי סרטן בשלב 3-4, אשר חולקו אקראית לקבלת 10 גרם גלוטמין בנטילה פומית שעתיים לפני טיפול הקרינה (5 ימים בשבוע למשך 7 שבועות) או לקבוצת הביקורת שקיבלה את הטיפול נוגד הסרטן בלבד. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Pathak S, Soni TP, Sharma LM, Patni N, Gupta AK. A Randomized Controlled Trial to Evaluate the Role and Efficacy of Oral Glutamine in the Treatment of Chemo-radiotherapy-induced Oral Mucositis and Dysphagia in Patients with Oropharynx and Larynx Carcinoma. Cureus. 2019 Jun 7;11(6):e4855. 

 

 

ההשפעה נוגדת הדלקת של גִ'ינסנג קוֹריאני

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים נבדקה ההשפעה של ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng) על רמת המדד הדלקתי CRP. בסקירה נכללו שבעה מחקרים עם תשע זרועות טיפול סה״כ, אשר נערכו בקוריאה ובאיראן וכללו משתתפים עם מגוון מצבים בריאותיים - סוכרת סוג 2, תחלואה קרדיווסקולרית, תסמונת מטבולית ונשים לאחר גיל המעבר. במחקרים ניתנו סוגים שונים של תוספי ג'ינסנג במינון של 300-4,500 מ"ג/יום למשך 4-12 שבועות. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Saboori S, Falahi E, Yousefi Rad E, Asbaghi O, Khosroshahi MZ. Effects of ginseng on C-reactive protein level: A systematic review and meta-analysis of clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:98-103. 

 

 

מהי ההשפעה של וִיטמין C בקרב מטופלים לקראת ניתוח לב?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של מתן ויטמין C על התוצאות הקליניות בקרב מטופלים לקראת ניתוח לב. החוקרים מסבירים כי ניתוח לב קשור ברמה גבוהה של עקה חמצונית ודלקתיות, וכתוצאה מכך עלול לפגוע בתפקוד האיברים לאחר הניתוח. 

בסקירה נכללו 19 מחקרים, בהם 2,008 מטופלים, אשר בדקו את ההשפעה של ויטמין C בהשוואה לפלסבו או לטיפול הסטנדרטי בלבד. במחקרים השונים ויטמין C ניתן בעירוי או באופן פומי במינונים שונים סמוך לניתוח (בעיקר ניתוח מעקפים) – כמה ימים לפני, במהלך הניתוח ובימים שלאחר הניתוח. 

בניתוח כולל של הממצאים נמצא כי קרא עוד.

Hill A, et al. Effects of Vitamin C on Organ Function in Cardiac Surgery Patients: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2019 Sep 4;11(9). 

 

 

טיפול נטורופתי ויוגה לשיפור מדדים מורפולוגיים בקרב נשים עם תִסמונת השחלות הפולִיציסטיות

במחקר מבוקר, שנערך בהודו, נבדקה ההשפעה של טיפול נטורופתי ויוגה בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS). במחקר נכללו 50 מטופלות בגילאי 18-35, אשר חולקו (לפי סדר ההגעה) לשתי קבוצות: קבוצה אחת השתתפה בתכנית בת 12 שבועות שכללה טיפול נטורופתי ויוגה וקבוצה שניה נכללה בקבוצת המתנה לתכנית. תכנית ההתערבות כללה (מלבד בימי הווסת):

  • התערבות תזונתית: צום מיצים בשלושת הימים הראשונים בחודש, תזונה צמחונית מצומצמת ב-18 הימים הבאים ותזונה הכוללת מזונות מאודים וירקות מבושלים בשבעת הימים האחרונים בחודש. 
  • טיפול בבוץ: 10 דקות 6 ימים בשבוע.
  • טיפול במים: חוקן מים קרים פעם בארבעה שבועות, אמבטיה קרה למשך 15 דקות 6 ימים בשבוע ואמבט רגליים חם למשך 10 דקות פעמיים בשבוע.
  • עיסוי בטן ועיסוי גב - כל אחד למשך 10 דקות שלוש פעמים בשבוע.
  • תרגול יוגה למשך 20 דקות ביום 6 ימים בשבוע. 

שינויים מורפולוגיים בשחלות, מדדים אנתרופומטריים ותדירות המחזור החודשי הוערכו במהלך תקופת המחקר. להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Ratnakumari ME, et al. Study to Evaluate the Changes in Polycystic Ovarian Morphology after Naturopathic and Yogic Interventions. Int J Yoga. 2018 May-Aug;11(2):139-147. 

 

 

יוגה להקלה על כאבי גב תחתון כרוניים

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בהודו, נבדקה היעילות של האתה יוגה, בהשוואה לפעילות גופנית טיפולית, להקלה על כאבי גב תחתון. במחקר נכללו 70 משתתפים בגילאי 18-55, המדווחים על כאב גב תחתון לא ספציפי ברמה בינונית עד חמורה במשך 12 שבועות לפחות. המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות הטיפול למשך שישה שבועות, עם מעקב למשך שישה שבועות נוספים. הטיפול כלל שישה מפגשים חד שבועיים של 35 דקות, בהם נערך תרגול של האתה יוגה או של פעילות גופנית טיפולית המותאמת לסובלים מכאבי גב תחתון. בנוסף, המשתתפים הונחו לבצע תרגול ביתי בשאר ימי השבוע. 

נמצא כי קרא עוד.

Neyaz O, Sumila L, Nanda S, Wadhwa S. Effectiveness of Hatha Yoga Versus Conventional Therapeutic Exercises for Chronic Nonspecific Low-Back Pain. J Altern Complement Med. 2019 Sep;25(9):938-945. 

 

 

תמרים לקיצור משך הלידַה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של צריכת תמרים על תוצאות ההריון והלידה. בסקירה נכללו 11 מחקרים קליניים (מרביתם אקראיים מבוקרים), בהם 921 נשים בגילאי 18-35 בשבוע 36-42 להריון. בכל המחקרים נעשה שימוש בתמרים בלבד, מלבד מחקר אחד, בו ניתן סירופ תמרים בשילוב דבש. בשמונה מחקרים התמרים ניתנו למשך 10-28 יום במינון יומי של 50-100 גרם, ובשלושה מחקרים למשך 10-120 דקות בשלבים שונים של הלידה במינון של 50-132 גרם. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Nasiri M, et al. Effects of consuming date fruits (Phoenix dactylifera Linn) on gestation, labor, and delivery: An updated systematic review and meta-analysis of clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Aug;45:71-84. 

 

 

תוסף חוּמצות אמינו חיוניות אינו מפחית את הרגישות לאינסולין

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף חומצות אמינו חיוניות ופעילות אירובית על הרגישות לאינסולין בקרב קשישים בריאים. החוקרים מסבירים כי השילוב של תוסף חומצות אמינו חיוניות ופעילות אירובית נמצא יעיל לשיפור המטבוליזם של חלבון בשריר, חוזק השריר והתפקוד, אולם צריכה עודפת של חומצות אמינו חיוניות עלולה לפגוע ברגישות לאינסולין. במחקר נכללו 40 קשישים בריאים בגילאי 65-85, אשר חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר למשך 22 שבועות:

  1. תוסף חומצות אמינו חיוניות במינון 15 גרם ליום.
  2. פלסבו.
  3. פעילות גופנית במשך כשעה 3 פעמים בשבוע + פלסבו.
  4. תוסף חומצות אמינו חיוניות + פעילות גופנית.

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד.

Randolph AC, Markofski MM, Rasmussen BB, Volpi E. Effect of essential amino acid supplementation and aerobic exercise on insulin sensitivity in healthy older adults: A randomized clinical trial. Clin Nutr. 2019 Jun 28. 

 

 

הבדלים מגדריים בהשפעה של אינדקס גליקמי גבוה על הסיכון לתמותה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה פרוספקטיביים הוערך הקשר בין האינדקס הגליקמי והעומס הגליקמי של התזונה לבין הסיכון הקרדיווסקולרי והסיכון לתמותה מכל גורם. בסקירה נכללו 18 מחקרים, בהם 251,497 משתתפים, אשר דיווחו על 14,774 מקרים של תמותה מכל גורם ו-3,658 מקרים של תמותה קרדיווסקולרית. בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

Shahdadian F, Saneei P, Milajerdi A, Esmaillzadeh A. Dietary glycemic index, glycemic load, and risk of mortality from all causes and cardiovascular diseases: a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2019 Oct 1;110(4):921-937. 

 

 

צריכת דגנים מלאים קשורה ב-BMI נמוך יותר

במטה-אנליזה נבדק הקשר בין צריכת דגנים מלאים לבין משקל הגוף בקרב מבוגרים. במחקר נכללו נתונים הן ממחקרים תצפיתיים והן ממחקרים אקראיים מבוקרים. להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Maki KC, et al. The Relationship between Whole Grain Intake and Body Weight: Results of Meta-Analyses of Observational Studies and Randomized Controlled Trials. Nutrients. 2019 May 31;11(6). 

 

 

כיצד תזונה בריאה תורמת לשיפור הפעילות המטבולית?

במחקר תצפיתי, המבוסס על נתונים שנאספו במסגרת מחקר פרמינגהם, נבדק הקשר בין תזונה בריאה לבין הביטוי של גנים המעורבים בפעילות המטבולית. במחקר נכללו 2,220 משתתפים מצאצאי מחקר פרמינגהם בני 66 בממוצע ו-2,941 משתתפים בני הדור השלישי בני 46 בממוצע. החוקרים בדקו את הקשר בין תזונה בריאה בהתאם למדד היענות להנחיות התזונתית האמריקאיות לבין הביטוי של גנים בדם. 

נמצא כי קרא עוד.

Lin H, et al. Healthy diet is associated with gene expression in blood: the Framingham Heart Study. Am J Clin Nutr. 2019 Sep 1;110(3):742-749. 

 

 

דיאטה ים-תיכוֹנית להפחתת הסיכון לסוּכרת הריוֹן

במחקר קליני, שנערך בקרב נשים בהריון מספרד, נבדקה היעילות של מתן המלצות תזונתיות, המבוססות על הדיאטה הים-תיכונית, להפחתת הסיכון להתפתחות סוכרת הריון. במחקר נכללו 932 נשים בריאות מעל גיל 18 עם רמת גלוקוז בצום בטווח הנורמה (עד 92 מ"ג/דצ"ל), הנמצאות בשבוע 8-12 להריון. במהלך המחקר נערכו ארבעה מעקבים: בשבוע 8-12 להריון, בשבוע 24-28 להריון, בשבוע 34-36 להריון ובשבוע 12-14 לאחר הלידה. שבוע לאחר המעקב הראשון, בו גם גויסו הנשים למחקר, נערך ראיון אורח חיים מוטיבציוני עם דיאטן, הכולל חמש המלצות בסיסיות לתזונה ים-תיכונית: צריכת שתי מנות ליום של ירקות, שלושה פירות שלמים (ללא מיצים), שימוש בלעדי בשמן זית כתית מעולה (טרי ולבישול), וצריכה של חופן אגוזים ליום. המלצות נוספות כללו צריכת שלוש מנות ליום של מוצרי חלב רזה, דגנים מלאים, שתיים-שלוש מנות קטניות לשבוע, צריכה בינונית עד גבוהה של דגים, צריכה נמוכה של בשר אדום ומעובד והימנעות מדגנים לא מלאים, מאפים מעובדים, לחם פרוס, משקאות קלים, מזון מהיר וארוחות מוכנות. הנשים קיבלו הסבר לגבי היתרונות הבריאותיים של תזונה זו להן ולעובר, וכן קיבלו דוגמאות לתפריטים אפשריים. 

החוקרים ביצעו השוואה בין הנתונים שנאספו במחקר זה לבין נתונים ממחקר אקראי מבוקר קודם, בו נמצא כי דיאטה ים-תיכונית מועשרת בשמן זית כתית מעולה ובפיסטוקים עשויה לתרום להפחתת הסיכון לסוכרת הריון ולשפר את תוצאות ההריון לאם ולתינוק, בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה דיאטה סטנדרטית מוגבלת בשומן. את תקציר המחקר הקודם ניתן לקרוא כאן

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

de la Torre NG, et al. Effectiveness of Following Mediterranean Diet Recommendations in the Real World in the Incidence of Gestational Diabetes Mellitus (GDM) and Adverse Maternal-Foetal Outcomes: A Prospective, Universal, Interventional Study with a Single Group. The St Carlos Study. Nutrients. 2019 May 28;11(6). 

 

 

דיאטה ים-תיכוֹנית לשמירה על התפקוד הקוגנִיטיבי בקרב קשישים

כחלק ממחקר עוקבה אירופאי גדול, העוסק בסרטן ותזונה, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין דיאטה ים-תיכונית לבין התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים מבריטניה. ישנן עדויות לכך שבמדינות הים התיכון היענות גבוהה לדיאטה הים-תיכונית קשורה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר ובסיכון מופחת לדמנציה. עם זאת, לא ידוע האם קשרים אלה מתקיימים גם באזורים אחרים. במחקר נכללו הנתונים של 8,009 משתתפים, עבורם נאספו נתונים תזונתיים במעקב הראשון (בשנים 1993-1997) ונתוני תפקוד קוגניטיבי במעקב השלישי (בשנים 2006-2011). היענות לדיאטה הים-תיכונית חושבה בהתאם לשלושה מדדים שונים.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Shannon OM, et al. Mediterranean diet adherence and cognitive function in older UK adults: the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Norfolk (EPIC-Norfolk) Study. Am J Clin Nutr. 2019 Oct 1;110(4):938-948. 

 

 

דיאטה ים-תיכוֹנית עשויה לתרום לשיפור תנועתיות הזרע

במחקר חתך הוערך הקשר בין דיאטה ים-תיכונית לבין מדדי איכות הזרע. במחקר נכללו 106 גברים בריאים בגילאי 18-35, אשר דיווחו על צריכת תזונה מערבית. בקרב רוב הגברים לפחות מדד אחד של איכות הזרע היה נמוך מערך הייחוס שנקבע על ידי ארגון הבריאות העולמי. היענות לדיאטה הים-תיכונית הוערכה על בסיס המדד Trichopoulou, בו ניתן ציון בין 0 (היענות נמוכה) ל-9 (היענות גבוהה). 

נמצא כי קרא עוד.

Salas-Huetos A, et al. Adherence to the Mediterranean diet is positively associated with sperm motility: A cross-sectional analysis. Sci Rep. 2019 Mar 4;9(1):3389. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

התפקיד של לוּטאין במערכת הראייה והמוח

בסקירה מסכמים החוקרים את העדויות העדכניות בהתייחס לתפקיד של לוטאין במערכת הראייה ובמוח לאורך שלבי החיים, כולל בשלבים המוקדמים של התפתחות העובר ובקרב קשישים. במסגרת הסקירה מספקים החוקרים המלצות לצריכת לוטאין, כאשר המקורות העיקריים הם עלים ירוקים, דלעת, ברוקולי ותירס, וכן ביצים ואבוקדו, המספקים לוטאין בזמינות ביולוגית גבוהה בשל תכולת השומן. 

המחקר נתמך על ידי גופים בעלי עניין: Hass Avocado Board, Egg Nutrition Center. 

Stringham JM, Johnson EJ, Hammond BR. Lutein across the Lifespan: From Childhood Cognitive Performance to the Aging Eye and Brain. Curr Dev Nutr. 2019 Jun 4;3(7):nzz066. 

 

 

מהי ההשפעה של המזון על המיקרוביום?

במחקר קליני נבדקה ההשפעה של צריכה תזונתית על המיקרוביום, בקרב 34 מתנדבים למשך 17 יום. נמצא כי בניגוד למצופה, השינויים במיקרוביום הושפעו פחות מרכיבים תזונתיים ספציפיים ויותר מדפוס התזונה הכוללני ומההיסטוריה התזונתית האינדיבידואלית. כמו כן, נמצא כי דווקא צריכה תזונתית מגוונת הייתה קשורה ביציבות יחסית של המיקרוביום בהשוואה לצריכה תזונתית קבועה.

Johnson AJ, et al. Daily Sampling Reveals Personalized Diet-Microbiome Associations in Humans.Cell Host Microbe. 2019 Jun 12;25(6):789-802.e5. 

 

 

טיפול ממוקד בחיידקי המעי למניעת אלרגִיה למזון

בסדרת מחקרים, שנערכה בקרב תינוקות ובמודל של עכברים, זיהו החוקרים מהם חיידקי המעי אשר תורמים להגנה מפני התפתחות אלרגיה למזון ומראים כי מתן פורמולה, המכילה חיידקים אלה, עשויה להשפיע על התגובה החיסונית ולסייע במניעת אלרגיה למזון.

Abdel-Gadir A, et al. Microbiota therapy acts via a regulatory T cell MyD88/RORγt pathway to suppress food allergy. Nat Med. 2019 Jul;25(7):1164-1174. 

 

 

הקשר בין הרכב חיידקי המעי והטמפרמנט של תינוקות

במחקר עוקבה, בו נכללו 300 תינוקות, מדגימים החוקרים כי הרכב חיידקי המעי בגיל 2.5 חודשים היה קשור במאפייני הטמפרמנט, כפי שהוערכו בגיל 6 חודשים. 

Aatsinki AK, et al. Gut microbiota composition is associated with temperament traits in infants.Brain Behav Immun. 2019 May 24.

 

 

תינוקות לאמהות עם שמנוּת בסיכון מוגבר לסוּכרת סוג 2

במחקר, המבוסס על הרשומות הרפואיות בסקוטלנד ובו נכללו הנתונים של 118,201 תינוקות שנולדו בין השנים 1950-2011, נמצא כי תינוקות לאמהות עם שמנות או עודף משקל בתקופת ההריון היו בסיכון גבוה פי 3.48 ופי 1.39, בהתאמה, להתפתחות סוכרת סוג 2. 

Lahti-Pulkkinen M, et al. Consequences of being overweight or obese during pregnancy on diabetes in the offspring: a record linkage study in Aberdeen, Scotland. Diabetologia. 2019 Jun 19. 

 

 

תכנית תזונתית לשיפור הבריאות הקרדיוֹוסקולרית

במחקר קליני (לא מבוקר) נמצא כי תכנית תזונתית בת 12 שבועות, המדגישה צריכת מזונות מלאים ותזונה מבוססת צומח, תרמה לשיפור הבריאות הקרדיווסקולרית בקרב מבוגרים עם לפחות גורם סיכון קרדיווסקולרי אחד.

Morin É, Michaud-Létourneau I, Couturier Y, Roy M. A whole-food, plant-based nutrition program: Evaluation of cardiovascular outcomes and exploration of food choices determinants. Nutrition. 2019 Apr 26;66:54-61. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם