עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אפריל 2019 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 10/04/2019

רוצים למנוע שבץ? ריכזנו עבורכם מחקרים שיבהירו לכם אילו גורמים תזונתיים, צמחיים ואיזה אורח חיים עליכם לאמץ להפחתת הסיכון לשבץ ולטיפול בו.
 

כמו כן, ריכזנו מחקרים בתחום הטיפול הטבעי במחלות שונות, הבודקים האם גינקו דו-אונתי עשוי להקל על טינטון? האם סוּכרת סוג 2 הינה מצב הפיך? האם קצח עשוי לסייע לסובלים מאבנים בכליות? האם שמן סובין אורז עשוי להועיל לטיפול ביתר שומנים בדם? האם דיאטה ים-תיכונית מסייעת לשיפור אקוטי ביכולת האירובית? האם תזונה עשירה באומגה 3 קשורה בסיכון להתקף בקרב חולי גאוט? האם רימונים תורמים לירידה במשקל? והאם עיסוי עשוי לסייע להרגעת ילדים המאושפזים עם כוויות? האם דיאטה דלת FODMAPs יעילה לתינוקות הסובלים מקוליק?

ולסיום, האם תזונה טבעונית או צמחונית בהריון משפיעה על משקל הלידה של התינוק?

 

בכותרות השבוע: התועלת הרפואית של זעפרן, ההשפעה הביולוגית של תימין, הקשר בין עודף משקל בהריון וסיכון לסיבוכים, תוסף פוקואידן נבדק להפחתת תנגודת לאינסולין וקנאביס רפואי להקלה על תסמינים בקרב חולי סרטן.

 

 

תזונה והסיכון לשָׁבץ

בסקירה דן החוקר בקשר בין תזונה לבין הסיכון לשבץ ומציג את הממצאים לגבי הגורמים התזונתיים שנמצאו בעלי תפקיד במניעת שבץ. לטענת החוקר, לתזונה השפעה ניכרת על הסיכון לשבץ, כאשר הקפדה על אורח חיים בריא קשורה בסיכון נמוך בכ-80% לשבץ והגורם שמגביר באופן המשמעותי ביותר את הסיכון לשבץ בארה"ב הוא תזונה לא בריאה. כמו כן, תזונה לא בריאה מהווה גורם סיכון רק במדינות שאינן מערביות, לדוגמא, השינוי התזונתי בסין ב-20 השנים האחרונות (עלייה בצריכת הבשר והביצים והפחתת הצריכה של פירות וירקות) נמצא קשור בעלייה של 26% בסיכון לתמותה משבץ ובעלייה של 213% בסיכון לתמותה ממחלת לב כלילית. 

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי התפקיד של הגורמים הבאים בהפחתת הסיכון לשבץ: 

  • דגש על תזונה ים תיכונית שהינה עשירה בשמן זית, דגנים מלאים, פירות, ירקות וקטניות ודלה בכולסטרול ובשומן רווי. 
  • הגבלת צריכת הבשר ובמיוחד צריכת הבשר האדום. 
  • הגבלת צריכת הכולסטרול וביצים, תוך הימנעות מצריכת חלמון ביצה. 
  • הגבלת צריכת המלח ל-2-3 גרם ליום. 
  • שמירה על משקל גוף תקין. 
  • יש לטפל ברמות גבוהות של הומוציסטאין בדם, תוך שמירה על רמה גבוהה של ויטמיני B ובעיקר ויטמין B12 (לפחות ~400 pmol/L). במידה ונדרש שימוש בתוספים יש עדיפות לתוסף בצורת מתיל-קובלאמין). 

החוקר מדווח כי מחקר זה נערך ללא מימון חיצוני, אולם הוא משמש כיועץ לחברה המפתחת תוסף להפחתת רמות הומוציסטאין. 

Spence JD. Nutrition and Risk of Stroke. Nutrients. 2019 Mar 17;11(3). Pii: E647. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30884883

 

 

אורח חיים בריא להפחתת הסיכון לשָׁבץ

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, המבוסס על נתוני הביו-בנק הבריטי, הוערך הקשר בין הסיכון הגנטי, אורח חיים בריא והסיכון לשבץ. במחקר נכללו הנתונים של 306,473 משתתפים בגילאי 40-73, שגויסו למחקר בין השנים 2006-2010. לכל משתתף חושב ציון סיכון גנטי בהתאם ל-90 מאפיינים גנטיים, שנמצאו קשורים בסיכון לשבץ. אורח חיים בריא נקבע בהתאם לארבעה גורמים: הימנעות מעישון, תזונה בריאה, BMI עד 30, וביצוע פעילות גופנית קבועה. 

במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-7 שנים אובחנו 2,077 אירועי שבץ (מהם 1,541 מקרים של שבץ איסכמי). הסיכון לשבץ היה גבוה ב-35% בקרב משתתפים עם ציון הסיכון הגנטי הגבוה ביותר בהשוואה לנמוך ביותר. כמו כן, משתתפים שלא הקפידו על אורח חיים בריא (עמידה ב-0 או 1 מהגורמים) היו בסיכון גבוה ב-66% לשבץ בהשוואה למשתתפים שהקפידו על אורח חיים בריא (עמידה ב-3 או 4 מהגורמים), באופן בלתי תלוי בסיכון הגנטי. 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שגורמים גנטיים ואורח חיים קשורים באופן בלתי תלוי בסיכון לשבץ, ומדגישים את התועלת בשמירה על אורח חיים בריא לכלל האוכלוסייה.

Rutten-Jacobs LC, et al. Genetic risk, incident stroke, and the benefits of adhering to a healthy lifestyle: cohort study of 306 473 UK Biobank participants. BMJ. 2018 Oct 24;363:k4168.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30355576

 

 

צמחי מרפא לטיפול בשָׁבץ

בסקירה מוצגים הממצאים לגבי השימוש בצמחי מרפא - הן למניעת שבץ והן לשיקום נוירולוגי לאחר שבץ. הטיפול בצמחי מרפא לשבץ מוכר ברפואה המסורתית, בעיקר ברפואה הסינית, וכיום ישנם יותר ויותר מחקרים פרה-קליניים וקליניים, התומכים בהשְפעתם המיטיבה.

במסגרת הסקירה הנוכחית מפורטים הממצאים בהתייחס לצמחי המרפא הבאים (כצמח בודד או כחלק מפורמולה): קרא עוד.

Claire Zimmerman and Eric Yarnell. Herbal Medicine for Stroke. Alternative and Complementary Therapies. Volume: 24 Issue 5: October 11, 2018. 

 

 

גִינקו דו-אונתי להקלה על טִינטון 

להלן שלושה מחקרים העוסקים בתרומה של צמחי מרפא, בדגש על גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba), להקלה על כאבי אוזניים וטינטון. 

בסקירה מוצג השימוש בצמחי מרפא באזורים שונים של איראן להקלה על כאבי אוזניים וטינטון.

בסקירה זוהו 23 צמחי מרפא מ-16 משפחות, כאשר באופן ספציפי:  קרא עוד.

Mahmoudian-Sani MR, et al. A Review of Medicinal Plants for the Treatment of Earache and Tinnitus in Iran. Int Tinnitus J. 2017 Jun 1;21(1):44-49. 

Mahmoudian-Sani MR, et al. Ginkgo biloba in the treatment of tinnitus: An updated literature review. Int Tinnitus J. 2017 Jun 1;21(1):58-62. 

Procházková K, Šejna I, Skutil J, Hahn A. Ginkgo biloba extract EGb 761® versus pentoxifylline in chronic tinnitus: a randomized, double-blind clinical trial. Int J Clin Pharm. 2018 Oct;40(5):1335-1341. 

 

 

האם סוּכרת סוג 2 הינה מצב הפיך?

במאמר מוצגות התוצאות לאחר שנתיים של מחקר אקראי פתוח, בו נבדק האם תכנית אינטנסיבית לירידה במשקל עשויה לתרום לנסיגה של סוכרת סוג 2.

במחקר נכללו 306 מטופלים בגילאי 20-65, אשר אובחנו עם סוכרת סוג 2 ב-6 השנים האחרונות, שאינם מקבלים אינסולין ועם BMI של 27-45. תכנית ההתערבות כללה: הפסקת שימוש בתרופות לסוכרת וליתר לחץ דם, דיאטה של כ-850 קלוריות למשך 3-5 חודשים (59% פחמימות, 13% שומן, 26% חלבון ו-2% סיבים), עם החזרה הדרגתית של מזונות בתקופה של 2-8 שבועות, וכן מתן תמיכה לשמירה ארוכת טווח על המשקל. מדדי המטרה היו ירידה של מעל 15 ק"ג ונסיגה של הסוכרת (רמת המוגלובין מסוכרר הנמוכה מ-6.5%). קבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול המתאים לה לפי הקווים המנחים הרשמיים (best-practice care by guidelines). 

בסיום שנת המחקר הראשונה נמצא כי מספר המשתתפים שהוגדרו עם נסיגה של הסוכרת היה 68 (46%) בקבוצת ההתערבות לעומת 6 (4%) בקבוצת הביקורת, ומספר המשתתפים שירדו מעל 15 ק"ג היה 36 (24%) בקבוצת ההתערבות, ואף משתתף בקבוצת הביקורת. 

להלן התוצאות בסיום שנת המחקר השנייה:  קרא עוד.

Lean MEJ, et al. Durability of a primary care-led weight-management intervention for remission of type 2 diabetes: 2-year results of the DiRECT open-label, cluster-randomised trial. Lancet Diabetes Endocrinol. 2019 Mar 5. pii: S2213-8587(19)30068-3. 

 

 

קצַח לסובלים מאבנים בכליוֹת

במחקר תלת-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של קצח (Nigella sativa) על אבני כליה. במחקר נכללו 60 מטופלים, הסובלים מאבנים בכליות. הנחקרים חולקו אקראית לנטילת כמוסות קצח במינון 500 מ"ג פעמיים ביום או פלסבו - למשך 10 שבועות. גודל האבנים הוערך בתחילת המחקר ובסיומו באמצעות אולטרסאונד. להלן סיכום הממצאים בתום תקופת המחקר: קרא עוד.

Ardakani Movaghati MR, et al. Efficacy of black seed (Nigella sativa L.) on kidney stone dissolution: A randomized, double-blind, placebo-controlled, clinical trial. Phytother Res. 2019 Mar 14. 

 

 

 

שמן סוּבין אורז לטיפול ביתר שוּמנים בדם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של שמן סובין אורז על רמות השומנים, הפעילות נוגדת החמצון ומדדי הדלקת בקרב משתתפים עם יתר שומנים בדם. החוקרים מסבירים כי שמן סובין אורז, שהינו מקור עיקרי לחומצות שומן חד בלתי רוויות ולנוגד החמצון גמא-אוריזנול, עשוי לתרום להורדת רמות השומנים והעקה החמצונית. במחקר נכללו 59 מטופלים, אשר חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר: 30 מ"ל ליום שמן סובין אורז בשלושה מינונים של גמא-אוריזנול (4,000, 8,000 או 11,000 חלקים למיליון) או פלסבו (שמן סויה). השמן שולב ב-3 ארוחות מבושלות ביום למשך 4 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Bumrungpert A, Chongsuwat R, Phosat C, Butacnum A. Rice Bran Oil Containing Gamma-Oryzanol Improves Lipid Profiles and Antioxidant Status in Hyperlipidemic Subjects: A Randomized Double-Blind Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2019 Mar;25(3):353-358.

 

 

דיאטה ים-תיכוֹנית לשיפור אקוטי ביכולת האירובית

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה הארגוגנית (שיפור הביצועים הגופניים) של הדיאטה הים-תיכונית. במחקר נכללו 11 משתתפים פעילים גופנית, בני 28 בממוצע ועם BMI של 25 בממוצע. הביצועים הגופניים של כל המשתתפים הוערכו לאחר צריכה של שתי דיאטות – דיאטה ים-תיכונית או דיאטה מערבית. כל דיאטה נצרכה למשך 4 ימים עם הפסקה של 9-16 יום ביניהן. הביצועים האירוביים הוערכו באמצעות זמן ריצה של 5 ק"מ והביצועים האנאירוביים הוערכו באמצעות מבחן רכיבה, מבחן קפיצה וחוזק האחיזה.

נמצא כי קרא עוד.

Baker ME, et al. Short-Term Mediterranean Diet Improves Endurance Exercise Performance: A Randomized-Sequence Crossover Trial. J Am Coll Nutr. 2019 Feb 13:1-9. 

 

 

תזונה עשירה באוֹמגה 3 לחולי גאוּט

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין צריכת אומגה 3 בתזונה ומתוספים לבין הסיכון להתקף בקרב חולי גאוט. במחקר נכללו נתונים שנאספו במסגרת מחקר מבוסס אינטרנט, שנערך בין השנים 2003-2012, ועסק בזיהוי גורמי הסיכון להתקפי גאוט. במסגרת המחקר, המשתתפים התבקשו למלא שאלונים - גם בתקופת התקף וגם בתקופת הפוגה - לגבי הצריכה התזונתית שלהם ונטילת תוספים ב-48 השעות האחרונות. הקשר בין צריכת אומגה 3 לבין הסיכון להתקף גאוט הותאם סטטיסטית לסך הפורינים בתזונה ולשימוש בתרופות. במחקר נכללו הנתונים של 724 משתתפים בני 55 בממוצע, כאשר 85% מהם עמדו בקריטריוני האבחון לגאוט. במהלך תקופת מעקב של שנה, דווח על 1,434 התקפי גאוט, 89% מהם טופלו בטיפול תרופתי. מבין כלל המשתתפים, 22% דיווחו על צריכת אומגה 3 ב-48 השעות האחרונות - 19% צרכו דגים עשירים באומגה 3 ו-4.6% נטלו תוספים.

מתוצאות המחקר עולה כי  קרא עוד.

Zhang M, Zhang Y, Terkeltaub R, Chen C, Neogi T. Effect of Dietary and Supplemental Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids on Risk of Recurrent Gout Flares. Arthritis Rheumatol. 2019 Mar 25. 

 

 

האם רימונים תורמים לירידה במשקל?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה התרומה של צריכת רימונים לירידה במשקל. החוקרים מסבירים כי רימונים מכילים רכיבים, שנמצאו קשורים בירידה במשקל - כולל טאנינים, פוליפנוֹלים, פלבונואידים ורכיבים נוגדי חמצון - אולם הממצאים לגבי צריכת רימונים אינם עקביים. במחקר זה נכללו 13 מחקרים בהם סה"כ 513 משתתפים – בריאים או ספורטאים או הסובלים ממגוון מצבים בריאותיים כגון עודף משקל/שמנות, תסמונת מטבולית, כבד שומני, סוכרת, טיפולי דיאליזה ועוד. במחקרים השונים נבדקה ההשפעה של מיץ רימונים, מיצוי רימונים או חומץ רימונים - בהשוואה לקבוצת ביקורת, שקיבלה פלסבו, מיצים שונים או מים. משך ההתערבות נע בין שבועיים ל-26 שבועות.

מניתוח כולל של הנתונים עולה כי קרא עוד.

Gheflati A, et al. Does pomegranate consumption affect weight and body composition? A systematic review and meta-analysis of randomized controlled clinical trials. Phytother Res. 2019 Mar 18. 

 

 

האם עיסוי עשוי לסייע להרגעת ילדים המאושפזים עם כוויוֹת?

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של עיסוי, עם או בלי שמנים אתריים, להרגעה בקרב ילדים המאושפזים עם כוויות. במחקר נכללו 284 ילדים בגילאי 5 שבועות עד 13 שנה (מרביתם מתחת לגיל 3), שהיו מאושפזים עם כוויות בשיעור של 10-45% מהגוף בבית חולים בדרום אפריקה. המשתתפים חולקו אקראית ל-3 קבוצות המחקר: עיסוי בשמן נשא בלבד, עיסוי ארומתרפי או טיפול סטנדרטי בלבד. העיסוי הארומתרפי בוצע באמצעות שמן זרעי ענבים, המכיל 1% תערובת שמנים אתריים – קמומיל, לבנדר ונרולי. העיסוי בשתי הקבוצות נערך בישיבה או בשכיבה ונמשך 10-20 דקות. המטופלים קיבלו עד חמישה טיפולים בשבועיים הראשונים לאשפוז  קרא עוד.

van Dijk M, et al. Massage has no observable effect on distress in children with burns: A randomized, observer-blinded trial. Burns. 2018 Feb;44(1):99-107. 

 

 

האם דיאטה דלת FֹֹֹOֹDMAֹPs יעילה לתינוקות הסובלים מקוֹליק?

במחקר אקראי מוצלב הוערכה התרומה של דיאטה דלת FODMAPs בקרב אימהות מניקות להקלה על קוליק בתינוקות. אחת ההשערות העומודות בבסיס שאלת מחקר זו היא שחלב האם הוא החוט המקשר בין תזונת האם לתסמינים עיכוליים בתינוק ושהרכב החלב יכול להשתנות, למשל מבחינת תכולת מולקולות מסיסות או מבחינת המיקרוביוטיקה. 

במחקר נכללו תינוקות יונקים עד גיל 9 שבועות, שאובחנו עם קוליק. האימהות צרכו שתי דיאטות - דיאטה דלת FODMAPs או דיאטה אוסטרלית טיפוסית - כל דיאטה למשך 10 ימים בסדר אקראי, כאשר כל הארוחות סופקו למשתתפות. בנוסף, במחקר נכללה קבוצת ביקורת של תינוקות שאינם סובלים מקוליק, כאשר האימהות המשיכו בתזונה הרגילה שלהן. יעילות ההתערבות נמדדה באמצעות משך זמן הבכי וחוסר הנוחות של התינוק וכן הוערך המצב הפסיכולוגי של האם ונאספו דגימות של חלב אם וצואת התינוק. נמצא כי משך זמן הבכי של תינוקות ללא קוליק היה 91 דקות ליום בממוצע לעומת 269 דקות ליום בקרב תינוקות עם קוליק. משך הבכי פחת בכ-32% בקבוצת הדיאטה דלת FODMAPs בהשוואה ל-20% בקבוצת הדיאטה האוסטרלית הטיפוסית (p=0.03). בניתוח דגימות חלב האם נמצא כי ריכוז הלקטוז נשאר דומה ולא זוהו רכיבים תזונתיים השייכים ל-FODMAPs. בשתי קבוצות הדיאטה השינויים בריכוז הקלפרוטקטין בצואה היו דומים ולא נמצא שינוי ברמת החומציות של הצואה. עוד נמצא כי רמת החרדה והסטרס של האימהות ירדה בקבוצת הדיאטה האוסטרלית הטיפוסית, ונותרה ללא שינוי בדיאטה דלת FODMAPs.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Iacovou M, et al. Randomised clinical trial: reducing the intake of dietary FODMAPs of breastfeeding mothers is associated with a greater improvement of the symptoms of infantile colic than for a typical diet. Aliment Pharmacol Ther. 2018 Nov;48(10):1061-1073. 

 

 

האם תזונה טבעונית או צמחונית בהריוֹן משפיעה על משקל הלידָה של התינוק?

במחקר חתך, שנערך באיטליה, הוערך הקשר בין תזונת האם בהריון והמדדים האנתרופומטריים של התינוק בלידה, זאת לאור מחקרים קודמים, בהם נמצאו תוצאות מנוגדות ולא עקביות. 

במחקר נכללו 55 אימהות ל-63 תינוקות, אשר סווגו ל-3 קבוצות בהתאם לדפוס התזונה בהריון: תזונה טבעונית, צמחונית, או אומניבורית. נמצא כי קרא עוד.

Ferrara P, et al. The impact of lacto-ovo-/lacto-vegetarian and vegan diets during pregnancy on the birth anthropometric parameters of the newborn. J Matern Fetal Neonatal Med. 2019 Mar 25:1-7. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

התועלת הרפואית של זְעפרן

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב, בו נכללו 100 מבוגרים עם ניוון מקולרי, נמצאה תרומה לנטילת מיצוי זעפרן (Crocus sativus) במינון 20 מ"ג ליום למשך 3 חודשים על תפקודי הראייה. 

במחקר נוסף, כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 46 מטופלים עם פיברומיאלגיה, נמצא כי נטילת מיצוי זעפרן במינון 30 מ"ג ליום למשך 8 שבועות הייתה בעלת יעילות דומה לטיפול תרופתי (דולוקסטין). 

Broadhead GK, et al. Saffron therapy for the treatment of mild/moderate age-related macular degeneration: a randomised clinical trial. Graefes Arch Clin Exp Ophthalmol. 2019 Jan;257(1):31-40. 

Shakiba M, et al. Saffron (Crocus sativus) versus duloxetine for treatment of patients with fibromyalgia: A randomized double-blind clinical trial. Avicenna J Phytomed. 2018 Nov-Dec;8(6):513-523.

 

 

ההשפעה הביולוגית של תִימין

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים את ההשפעה הביולוגית של מיצוי תימין (Thymus vulgaris), כולל השפעה אנטי-מיקרוביאלית כנגד זני חיידקים שונים וכן השפעה מגינה על התא ופעילות נוגדת דלקת, ללא פגיעה במטען הגנטי. 

Oliveira JR, et al. Thymus vulgaris L. extract has antimicrobial and anti-inflammatory effects in the absence of cytotoxicity and genotoxicity. Arch Oral Biol. 2017 Oct;82:271-279. 

 

 

עלייה עודפת במשקל בהריוֹן קשורה בסיכון מוגבר לסיבוכים

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, בו נכללו נתוני הלידה בניו-יורק בין השנים 2008-2012 (כחצי מיליון תינוקות), מראים החוקרים כי עלייה עודפת במשקל בתקופת ההריון קשורה בסיכון מוגבר לסיבוכים בלידה, אם כי הסיכון האבסולוטי לכך הינו נמוך. 

Platner MH, et al. Gestational Weight Gain and Severe Maternal Morbidity at Delivery Hospitalization. Obstet Gynecol. 2019 Mar;133(3):515-524. 

 

 

תוסף פוקואידן לא נמצא יעיל להפחתת תנגודת לאינסולין

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 73 משתתפים עם שמנות וללא היסטוריה של סוכרת, נטילת תוסף פוקואידן, רכיב המצוי באצה חומה, לא נמצאה יעילה להפחתת תנגודת לאינסולין ומדדים קרדיו-מטבוליים אחרים. 

Wright CM, Bezabhe W, Fitton JH, Stringer DN, Bereznicki LRE, Peterson GM. Effect of a Fucoidan Extract on Insulin Resistance and Cardiometabolic Markers in Obese, Nondiabetic Subjects: A Randomized, Controlled Trial. J Altern Complement Med. 2019 Mar;25(3):346-352. 

 

 

קנאבִיס רפואי להקלה על תסמינים בקרב חולי סרְטן

מניתוח הנתונים של תכנית הקנאביס של מדינת מינסוטה בארה"ב, נמצא כי שימוש בקנאביס רפואי בקרב חולי סרטן נסבל היטב והיה יעיל להפחתת תסמיני חרדה, אובדן תיאבון, דיכאון, הפרעות שינה, עייפות, בחילה, כאב והקאות.

Anderson SP, Zylla DM, McGriff DM, Arneson TJ. Impact of Medical Cannabis on Patient-Reported Symptoms for Patients With Cancer Enrolled in Minnesota's Medical Cannabis Program. J Oncol Pract. 2019 Mar 12:JOP1800562. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם