עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2019 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 29/01/2019

מה הקשר בין תנגודת לאינסולין לבין תגובת המוח למזון? ובין דפוס התזונה והתפקוד הקוגניטיבי? תשובות לשאלות אלו תמצאו בפתח הסקירה השבועית שלנו.

את החלק הראשון של הסקירה נקדיש למחקרים על נשים: אקול להקלה על גלי חום בקרב נשים בגיל המעבר, רפואת צמחים סינית לטיפול ביתר לחץ דם בקרב נשים לאחר גיל המעבר, ההשפעה של תוספי תזונה בהריון על תוצאות הלידה בקרב נשים שעברו טיפולי פוריות, הקשר בין מעי רגיש וכאבי מחזור וטיפול קוסמטי טבעי.

את החלק השני נקדיש לטיפול טבעי במחלות: ארומתרפיה להקלה על בחילות והקאות לאחר ניתוח, רכיבים טבעיים להורדת רמת ליפופרוטאין (a) בדם, מיצוי עץ אלון צרפתי לשיפור תפקוד הכליות, שכיזנדרה לטיפול במחלות נוירולוגיות, והאם תוספי אומגה 3 משפיעים על המשקל ועמידות לאינסולין בקרב מתבגרים עם שמנות?

את החלק השלישי נקדיש למחקרים בתחום התזונה: החשיבות הבריאותית של תזונה עשירה בסיבים ובדגנים מלאים וממצאים מעורבים לגבי הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לתמותה.

בכותרות השבוע: מרווה סינית להקלה על כאב נוירופטי על רקע כימותרפיה, מיצוי אורז שחור לטיפול בהליקובקטר פילורי, שמנות קשורה בנפח מוח קטן יותר, השפעה מיטיבה לרסק עגבניות על תפקוד כלי הדם, כיצד ניתן לשפר את הזמינות הביולוגית של פוליפנוֹלים מענבים במוח?

 

 

מה הקשר בין תנגודת לאינסולין לבין תגובת המוח למזון?

במחקר קליני נבדקה ההשפעה של תנגודת לאינסולין, מדדים אנתרופומטריים וגורמים התנהגותיים לעלייה בפעילות של מערכת התגמול במוח בתגובה לגירוי ויזואלי של מזון. החוקרים מסבירים כי ידוע שקיים קשר בין שמנות וסוכרת סוג 2 לבין שינויים בעיבוד תגובת התגמול למזון, שינויים אשר עשויים להיות קשורים בתנגודת לאינסולין. במחקר נכללו 39 מבוגרים עם עודף משקל או שמנות, הסובלים מרמות גלוקוז גבוהות בצום ו/או הפרעה בסבילות לגלוקוז. החוקרים העריכו, באמצעות הדמיה מוחית (fMRI), את התגובה של המשתתפים לתמונות של מזון לעומת תמונות אחרות ובדקו את הקשר בין ההבדלים בתגובה לבין תנגודת לאינסולין, מדדים אנתרופומטריים ומדדים התנהגותיים (התנהגות אכילה ופעילות גופנית).

נמצא כי ההבדלים בתגובה באזורים במוח של מערכת התגמול ושל תגובה רגשית (גרעין האקומבנס, אינסולה, פיתול החגורה) היו קשורים ברמה גבוהה יותר של תנגודת לאינסולין ושל התנהגות אכילה המאופיינת בהעדר עכבות (גורם 2 בשאלון TFEQ) וברמה נמוכה יותר של פעילות גופנית. החוקרים מסכמים כי בקרב משתתפים עם תנגודת לאינסולין ומאפיינים של אכילה רגשית נצפתה עלייה בתגובה המוחית לגירויים של מזון, תגובה אשר עשויה להשפיע על ההעדפות למזונות מסוימים ועל אכילת יתר. הם מדגישים כי ביצוע פעילות גופנית עשויה לתרום להפחתת תגובה מוחית זו. 

Drummen M, et al. Insulin resistance, weight, and behavioral variables as determinants of brain reactivity to food cues: a Prevention of Diabetes through Lifestyle Intervention and Population Studies in Europe and around the World - a PREVIEW study. Am J Clin Nutr.2018 Dec 26.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30590423

 

 

הקשר בין דפוס התזונה והתפקוד הקוֹגניטיבי בקרב קשישים

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שנערך בשבדיה, נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין הירידה בתפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים. במחקר נכללו 2,250 משתתפים מעל גיל 60, אחריהם נערך מעקב במשך תשע שנים. התפקוד הקוגניטיבי הוערך באמצעות מבחן (MMSE (Mini-Mental State Examination בתחילת המחקר ובמהלך תקופת המעקב. על בסיס שאלוני תזונה, שמילאו המשתתפים בתחילת המחקר, זוהו 4 דפוסי תזנה עיקריים: 

  1. "תזונה מן הצומח" – תזונה המאופיינת בצריכה גבוהה של סיבים, מונוסכרידים, אשלגן, מגנזיום, ויטמין B1, ויטמין B6, חומצה פולית, ויטמין E, ויטמין C ובטא-קרוטן ובצריכה נמוכה של שומן רווי ושל שומן חד בלתי רווי. 
  2. "תזונה מן החי" – תזונה המאופיינת בצריכה גבוהה של חלבון, כולסטרול, זרחן, נתרן, סלניום, ויטמין B3 ,B12, ויטמין D ואבץ ובצריכה נמוכה של דיסכרידים. 
  3. "מוצרי חלב" – תזונה המאופיינת בצריכה גבוהה של חלבון, דיסכרידים, זרחן, סידן, סלניום ויטמיני B2 ו-B12
  4. "שומנים מהחי ומהצומח" – תזונה המאופיינת בצריכה גבוהה של כולסטרול, שומן רווי, שומן חד בלתי רווי, שומן רב בלתי רווי, ויטמין K ו-ויטמין E

תוצאות המחקר: 

  • ציונים גבוהים יותר בדפוסים של "תזונה מן הצומח" או של "תזונה מן החי" היו קשורים בירידה מתונה יותר בתפקוד הקוגניטיבי. קשר זה נמצא בולט יותר בקרב הנשאים של הגן APOE ε4, הקשור בהתפתחות אלצהיימר, בהשוואה למשתתפים שאינם נשאים.
  • ציונים גבוהים יותר בדפוס של "מוצרי חלב" היו קשורים בהידרדרות מהירה יותר בתפקוד הקוגניטיבי. 
  • לא נמצא קשר בין הדפוס של "שומנים מהחי והצומח" לבין הירידה בתפקוד הקוגניטיבי. 

המחקר נתמך על ידי קרנות מחקר לאומיות בשבדיה. 

Prinelli F, et al. The impact of nutrient-based dietary patterns on cognitive decline in older adults. Clin Nutr. 2018 Dec 14. pii: S0261-5614(18)32580-9. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30591381

 

 

אקול להקלה על גלי חום בקרב נשים בגִיל המעבר

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של איזופלבונים מסויה ושל אקול (Equol) להקלה על תסמיני גיל המעבר, בדגש על גלי חום. החוקרים מסבירים כי איזופלבונים מסויה עשויים להיות בעלי השפעה מיטיבה לחלק מהנשים, כאשר יכולת הייצור של אקול הינה גורם משמעותי בכך. אקול הינו מטבוליט של דאידזאין, אשר מיוצר בקרב כשליש מהאוכלוסייה על ידי חיידקי מעי מסוימים. בסקירה נכללו 6 מחקרים, בהם 779 נשים, כאשר מתוכם נכללו 5 מחקרים במטה-אנליזה. במחקרים השונים נערכה השוואה בין קבוצת ביקורת - שקיבלה פלסבו או שכללה משתתפות ללא יכולת ייצור של אקול אשר קיבלו איזופלבונים - לבין קבוצת ההתערבות, שקיבלה תוספי אקול או שכללה משתתפות עם יכולת ייצור של אקול אשר קיבלו איזופלבונים

בשני מחקרים לא קרא עוד.

Daily JW, et al. Equol Decreases Hot Flashes in Postmenopausal Women: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2018 Dec 28. 

 

 

רפואת צמחים סינית לטיפול ביֶתר לחץ דם בקרב נשים לאחר גִיל המעבר

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות והבטיחות של השימוש ברפואת צמחים סינית לטיפול ביתר לחץ דם בקרב נשים לאחר גיל המעבר. בסקירה נכללו 39 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם סה"כ 3,823 נשים, אשר בדקו את ההשפעה של טיפול צמחי בשילוב טיפול תרופתי, לעומת טיפול תרופתי בלבד למשך 3-12 שבועות. במחקרים השונים נעשה שימוש ב-25 פורמולות שונות, בהן נכללו 89 צמחי מרפא, כאשר הצמחים השכיחים ביותר היו רהמניה (Rehmannia glutinosa), אנג'ליקה סינית (Angelica sinensis), אנאמרנה (Anemarrhena asphodeloides), פטריית פוריה (Poria cocos), תמר סיני (Ziziphus jujube), פלודנדרון (Phellodendron chinense), שוש סיני (Glycyrrhiza uralensis), אונקריה (Uncaria rhynchophylla), אפימדיום (Epimedium brevicornu), מורינדה רפואית (Morinda officinalis). 

בניתוח כולל של הממצאים נמצא כי קרא עוד.

Xiong X, et al. Efficacy and safety of Chinese herbal medicine for patients with postmenopausal hypertension: a systematic review and meta-analysis. Pharmacol Res. 2019 Jan 10. pii: S1043-6618(18)30100-2. 

 

 

מהי ההשפעה של תוספי תזונה בהריוֹן על תוצאות הלידַה בקרב נשים שעברו טיפולי פוריות?

במחקר תצפיתי, שנערך בטאיוואן, נבדק הקשר בין נטילת תוספי תזונה וצמחי מרפא בתקופת ההריון לבין תוצאות הלידה, בקרב נשים שעברו טיפולי פוריות. כחלק ממחקר לאומי גדול, בו נכללו כ-21,000 צמדי אם-ילד, החוקרים זיהו 366 נשים, אשר עברו טיפולי פוריות, ובוצע ניתוח רטרוספקטיבי לדפוסי השימוש בתוספים בתקופת ההריון. 

נמצא כי קרא עוד.

Szu-Wu-Tang Formula Rehmanniae Radix, Paeoniae Radix, Angelicae Sinensis Radix, and Chuanxiong Rhizoma 1,335 (6.3)Lin CY, et al. Uses of dietary supplements and herbal medicines during pregnancy in women undergoing assisted reproductive technologies- A study of taiwan birth cohort. Taiwan J Obstet Gynecol. 2019 Jan;58(1):77-81. 

 

 

האם יש קשר בין מעִי רגיש וכאבי מחזוֹר?

במחקר חתך נבדק הקשר בין רמת הנחושת והאבץ בדם ובתזונה לבין תסמונת קדם ווסתית (PMS), כאבי מחזור ראשוניים ותסמונת המעי הרגיש (IBS), בקרב נערות באיראן. החוקרים מציינים כי שלוש התלונות הנ"ל שכיחות בקרב נערות ונשים בגיל הפוריות, כאשר הרמה של יסודות הקורט בגוף עלולה להיות קשורה בהופעתן. במחקר נכללו 448 נערות, אשר סווגו לארבע קבוצות: 1) נערות הסובלות מ-PMSי2) נערות הסובלות מכאבי מחזור 3) נערות הסובלות גם מ-PMS וגם מכאבי מחזור 4) נערות שאינן סובלות מ-PMS או מכאבי מחזור

נמצא כי קרא עוד.

Bahrami A, et al. The association of trace elements with premenstrual syndrome, dysmenorrhea and irritable bowel syndrome in adolescents.Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2018 Dec 17;233:114-119. 

 

 

טיפול ברכיבים טבעיים לעור רגיש

במחקר כפול-סמיות מבוקר בוצעה השוואה בין היעילות והסבילות של טיפול קוסמטי המבוסס על חומרים טבעיים, לעומת טיפול המבוסס על חומרים סינתטיים - בקרב משתתפות עם אבחנה של עור רגיש (אטופיק דרמטיטיס, רוזיצאה או אי סבילות למוצרים קוסמטיים). במחקר נכללו 120 נשים בגילאי 19-60, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות טיפול למשך 4 שבועות: 

קבוצת הטיפול הטבעי, אשר המשתתפות בה התבקשו להשתמש במוצר ניקוי לפנים המכיל שמנים טבעיים, שעוות דבורים והממליס (Hamamelis virginiana) – וכן בקרם לחות ליום וקרם ללילה - המכילים שמנים טבעיים, גליצרין ורכיבים צמחיים נוגדי דלקת.

קבוצת הטיפול הסינתטי, אשר המשתתפות בה התבקשו להשתמש במוצרי ניקוי ובקרם המבוססים על רכיבים סינתטיים. 

במהלך המחקר בוצעה הערכה של מראה העור על סולם של 5 רמות וכן בוצעה בדיקה של לחות העור ותפקוד מחסום העור. נמצא כי קרא עוד.

Draelos ZD, Levy SB, Lutrario C, Gunt H. Evaluation of the Performance of a Nature-Based Sensitive Skin Regimen in Subjects With Clinically Diagnosed Sensitive Skin. J Drugs Dermatol. 2018 Aug 1;17(8):908-913.

 

 

רכיבים צמחיים שנמצאו יעילים לשימוש קוסמטי

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרי מעבדה וממחקרים קליניים לגבי רכיבים צמחיים שנמצאו יעילים בשימוש קוסמטי. החוקרים מציינים כי אומנם אין דרישה להערכת בטיחות במוצרים קוסמטיים, אולם קיימת ציפייה למוצר יעיל ונסבל היטב ולכן נדרשים מחקרים קליניים, אשר בוחנים את היעילות, הבטיחות והפעילות המולקולרית של המוצר הסופי. להלן הרכיבים הצמחיים העיקריים שנמצאו יעילים במחקרים קליניים, תוך התייחסות לשלושה היבטים מרכזיים של הטיפול הקוסמטי:

  • שיפור מחסום העור – קורטם הצבעים / חריע (Carthamus tinctorius), אבוקדו, פשתן וחמנייה (Helianthus annuus).
  • השפעה נוגדת דלקת, בדגש על טיפול באקנה – תפוח, ארגן, תמר, פשתן, ורד, רוזמרין (Rosmarinus officinalis).
  • עידוד החלמת העור לאחר טיפולים קוסמטיים – בצל (Allium cepa), קוקוס.

בנוסף, ישנן עדויות פרה-קליניות לגבי ההשפעה המיטיבה של מגוון שמנים אתריים - כגון קמומיל, לבנדר, למון גראס, מנטה ורוזמרין, וכן של סילימרין ורכיבים פעילים נוספים המצויים בגדילן (Silybum marianum),שעונית (Passiflora incarnata) ופלפל סצ'ואן (Pericarpium zanthoxyli). 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Thornfeldt CR. Therapeutic herbs confirmed by evidence-based medicine. Clin Dermatol. 2018 May - Jun;36(3):289-298. 

 

 

ארוֹמתרפיה להקלה על בחילות והקאות לאחר ניתוח

בסקירה שיטתית הוערכה התרומה של ארומתרפיה להקלה על בחילות והקאות לאחר ניתוח. בסקירה נכללו חמישה מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נערכו התערבויות שונות. בשלושה מהמחקרים נמצאה השפעה מיטיבה לארומתרפיה, כאשר בשני המחקרים האחרים התוצאות לא היו מובהקות.

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Asay K, Olson C, Donnelly J, Perlman E. The Use of Aromatherapy in Postoperative Nausea and Vomiting: A Systematic Review. J Perianesth Nurs. 2018 Dec 29. pii: S1089-9472(18)30352-6. 

 

 

רכיבים טבעיים להורדת רמת ליפופרוטאין (a) בדם

בסקירה מפורטים רכיבים טבעיים, שנמצאו במחקרים פרה-קליניים וקליניים בעלי תרומה להורדת רמת ליפופרוטאין (a) בדם, שכן רמה גבוהה נמצאה קשורה בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית. החוקרים מסבירים כי ניאצין היה הטיפול המקובל במצבים אלה, אולם ממחקרים קליניים עדכניים עולה ספק לגבי יעילותו בהפחתת תוצאות קרדיווסקולריות שליליות ולתרופות אחרות אין התוויה ספציפית להורדת (Lp(a.
מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Momtazi-Borojeni AA, et al. Dietary natural products as emerging lipoprotein(a)-lowering agents. J Cell Physiol. 2019 Jan 13. 

 

 

מיצוי עץ אלון צרפתי לשיפור תפקוד הכליות

במחקר קליני מבוקר לא רנדומלי נבדקה ההשפעה של התוסף ®Robuvit, המכיל מיצוי עץ אלון צרפתי, לשיפור תפקוד הכליות, בקרב מטופלים עם הפרעה זמנית בתפקודי הכליות (לרוב כתופעת לוואי של טיפול תרופתי) ועלייה בעקה החמצונית. במחקר נכללו 54 מטופלים, אשר סווגו לשתי קבוצות בהתאם לרמת האלבומין בשתן: 26 מטופלים בקבוצת המאקרו-אלבומינריה ו-28 מטופלים ובקבוצת המיקרו-אלבומינריה. בכל אחת מהקבוצות הנ"ל המטופלים חולקו לקבוצת ההתערבות שקיבלה, בנוסף לטיפול הרפואי הנדרש, את התוסף במינון של 300 מ"ג/יום - או לקבוצת הביקורת, שקיבלה רק את הטיפול הרפואי הנדרש. המחקר ארך 4 שבועות. החלוקה לקבוצות הייתה בהתאם להחלטת המטופל ולא נעשתה באופן אקראי. 

נמצא כי קרא עוד.

Ledda A, et al. Temporary kidney dysfunction: Robuvit® supplementation in initial, transient kidney insufficiency and micro-macro albuminuria. Panminerva Med. 2018 Jun;60(2):60-64. 

 

 

שכִיזנדרה לטיפול במחלות נוירולוגיות

בסקירה מפורטות העדויות הפרה-קליניות, העוסקות בהשפעה המגינה של פרי השכיזנדרה (Schisandra chinensis) ושל רכיביו הפעילים מפני מחלות נוירולוגיות, כולל מחלות צרברווסקולריות, מחלות נוירודגנרטיביות (כדוגמת אלצהיימר ופרקינסון) ודיכאון. במסגרת הסקירה מוצגת הפעילות הרפואית של שכיזנדרה ושל רכיביה הפעילים. בהמשך מפורטים הממצאים בהתייחס לכל אחד ממנגנוני הפעולה העיקריים, הקשורים במחלות נוירולוגיות - כולל השפעה נוגדת חמצון, דיכוי תהליכי מוות תאי (אפופטוזיס), השפעה נוגדת דלקת, ויסות הפעילות של מתווכים עצביים והשפעה על מסלולים הקשורים בגורם נוירוטרופי מוחי (brain-derived neurotrophic factor - BDNF).

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Zhang M, Xu L, Yang H. Schisandra chinensis Fructus and Its Active Ingredients as Promising Resources for the Treatment of Neurological Diseases. Int J Mol Sci. 2018 Jul 6;19(7). pii: E1970. 

 

 

לא נמצאה השפעה לתוספי אוֹמגה 3 על המשקל ועמידות לאינסולין בקרב מתבגרים עם שמנוּת

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך במקסיקו, נבדקה ההשפעה של תוסף אומגה 3 על משקל הגוף ועל עמידות לאינסולין בקרב מתבגרים עם שמנות. במחקר נכללו 366 מתבגרים בגילאי 12-18, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות - שקיבלה אומגה 3 במינון 1.2 גרם/יום (800 מ"ג EPA + 400 מ"ג DHA), או לקבוצת הפלסבו, שקיבלה 1 גרם/יום שמן חמניות - למשך 3 חודשים. כל המשתתפים צרכו דיאטה עם הפחתה של כ-700 קלוריות ליום במשך תקופת המחקר. בתחילת המחקר 92% מהמשתתפים סבלו מתנגודת לאינסולין, 66% מיתר טריגליצרידים, 37% מדלקת כרונית ברמה נמוכה ו-32% מהתסמונת המטבולית.

נמצא כי קרא עוד.

López-Alarcón M, et al. A randomized control trial of the impact of LCPUFA-ω3 supplementation on body weight and insulin resistance in pubertal children with obesity. Pediatr Obes. 2018 Dec 27:e12499. 

 

 

החשיבות הבריאותית של תזונה עשירה בסיבים ובדגנים מלאים

בסדרה של סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות, המבוססות על מחקרי עוקבה ומחקרים אקראיים מבוקרים, בדקו החוקרים את הקשר בין מדדים של איכות הפחמימות בתזונה לבין תחלואה, תמותה וגורמי סיכון. בסקירה נכללו הנתונים של כ-135 מיליון שנות אדם מ-185 מחקרי עוקבה ו-58 מחקרים קליניים, בהם נכללו סה"כ 4,635 משתתפים.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Reynolds A, et al. Carbohydrate quality and human health: a series of systematic reviews and meta-analyses. Lancet. 2019 Jan 10. pii: S0140-6736(18)31809-9.

 

 

ממצאים מעורבים לגבי הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לתמותה 

בהתבסס על נתונים ממחקר עוקבה גדול, העוסק בבריאות ותזונה בארה"ב (NHANES), במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לתמותה, ובנוסף בוצעה סקירה שיטתית ומטה-אנליזה להערכת קשר זה במחקרי עוקבה נוספים. בניתוח מחקר ה- NHANES נכללו הנתונים של 24,474 משתתפים, כאשר במשך תקופת מעקב ממוצעת של כ-6.5 שנים 3,520 מהמשתתפים נפטרו, כולל 827 מקרים של תמותה מסרטן, 709 מקרים של תמותה ממחלות לב ו-228 מקרים של תמותה ממחלות צרברווסקולריות (של כלי הדם במוח). נמצא כי קרא עוד.

Mazidi M, et al. Consumption of dairy product and its association with total and cause specific mortality - A population-based cohort study and meta-analysis. Clin Nutr. 2018 Dec 18. pii: S0261-5614(18)32583-4. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

מרווה סִינית להקלה על כאב נוירופטי על רקע כימותרפיה

בסדרת מחקרים פרה-קליניים, שנערכו על תאים במעבדה ובחיות מעבדה, נמצא כי למרווה סינית (Salvia miltiorrhiza) ורכיביה הפעילים תרומה להקלה על כאב נוירופתי כתוצאה מכימותרפיה, וכן השפעה מעכבת כנגד תאי גליובלסטומה.

Di Cesare Mannelli L, et al. Tanshinones from Salvia miltiorrhiza Bunge revert chemotherapy-induced neuropathic pain and reduce glioblastoma cells malignancy. Biomed Pharmacother. 2018 Sep;105:1042-1049. 

 

 

מיצוי אורז שחור לטיפול בהלִיקובקטר פילורי

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים כי מיצוי אורז שחור, שרכיבו הפעיל העיקרי הוא אנתוציאנין הנקרא cyanidin 3-O-glucoside, הינו בעל השפעה כנגד הפעילות של החיידק הליקובקטר פילורי ותורם לירידה בתמותת תאים שנפגעו מהחיידק.

Kim SH1, et al. Regulatory Effects of Black Rice Extract on Helicobacter pylori Infection-Induced Apoptosis. Mol Nutr Food Res. 2018 Feb;62(3). 

 

 

שמנוּת קשורה בנפח מוח קטן יותר

במחקר חתך, המבוסס על נתונים מהביו-בנק הבריטי של 9,652 משתתפים בני 55 בממוצע, נמצא כי מדדים שונים של שמנות - כולל BMI, יחס מותניים לירכיים ומסת השומן - היו קשורים בנפח מוח קטן יותר, כפי שנמדד בהדמיה מבנית של המוח (MRI).

Hamer M, Batty GD. Association of body mass index and waist-to-hip ratio with brain structure: UK Biobank study. Neurology. 2019 Jan 9. pii: 10.1212/WNL.0000000000006879. 

 

 

השפעה מיטיבה לרסק עגבניות על תפקוד כלי הדם

במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 19 גברים בריאים, נמצא כי צריכת 80 גרם/יום רסק עגבניות, כחלק מדיאטה דלת סיבים, הייתה בעלת השפעה מיטיבה על מדדים הקשורים בתפקוד כלי הדם לאחר ארוחה שומנית. 

Dalbeni A, et al. Positive Effects of Tomato Paste on Vascular Function After a Fat Meal in Male Healthy Subjects. Nutrients. 2018 Sep 15;10(9). pii: E1310. 

 

 

כיצד ניתן לשפר את הזמינות הביולוגית של פוֹליפנוֹלים מענבים במוח?

בסקירה דנים החוקרים בתרומה של פוליפנוֹלים מענבים להגנה על הפעילות העצבית ובאסטרטגיות לשיפור הזמינות הביולוגית שלהם, במיוחד במוח, כגון התערבות תזונתית (פרה-ביוטיקה או פרוביוטיקה), המיועדת לשינוי פלורת המעי והגברת הייצור של מטבוליטים פנוליים בעלי זמינות ביולוגית טובה יותר.

Zhao D, Simon JE, Wu Q. A critical review on grape polyphenols for neuroprotection: Strategies to enhance bioefficacy. Crit Rev Food Sci Nutr. 2019 Jan 7:1-29.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם