עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2018 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 26/07/2018

 

למה כדאי לכם לגור באיזורים ירוקים? מטא-אנליזה מעניינת מאוד מחכה לכם בפתח הסקירה השבועית שלנו. 

בהמשך נציג סקירות ומטא-אנליזות חשובות נוספות: מהי התרומה של צמחי מרפא ופעילות גופנית למניעה תחלואה קרדיווסקולרית ולטיפול בה? מהי ההשפעה הקרדיו-מטבולית של דיאטה צמחונית בקרב חולי סוכרת? האם צריכת אגוזי מלך משפרת את תפקוד כלי הדם? אילו רכיבים תזונתיים יעילים למטופלים עם אי ספיקת לב? האם תוספי אנתוציאנינים יעילים להפחתת תנגודת לאינסולין? 

נציג גם מחקרים קליניים, שבדקו האם דיאטה ים-תיכונית בשילוב ויטמין D עשויה לתרום לטיפול באוסטאופורוזיס? האם מיצוי עלי ארטישוק יעיל להפחתת רמת הכולסטרול המחומצן? האם תוסף קולגן יעיל לשיפור מראה העור? מהי ההשפעה של תוסף תזונה לנשים בגיל המעבר? והאם מונסודיום גלוטמט עשוי לסייע לדיאטה?

נציג מספר מחקרי עוקבה, אשר בדקו את התרומה של רפואת צמחים סינית למטופלים עם לוקמיה מיאלואידית ואת הקשר בין שתיית קפה לתמותה ובין צריכת מזונות מעובדים לתסמונת המעי הרגיש

נסיים בדו"ח, שפורסם מטעם המועצה הבוטנית האמריקאית, ומציג מידע עדכני לגבי הזיוף של מוצרי לבונה (Boswellia serrata), המשווקים ברחבי העולם, ואת המשמעות של כך. 

בכותרות השבועיות: השפּעת צריכת אלכוהול על מבנה המוח, תה שחור בהרחה להקלה על סטרס, הקשר בין אסטרוגן למיגרנות בקרב גברים והקשר בין גנטיקה, אורח חיים והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית. נסיים במטא-אנליזה שבדקה את יעילות תוספי אוכמניות להורדת לחץ הדם.

 

 

מהי התרומה הבריאותית של חשיפה לטבע?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה התרומה של חשיפה לטבע על היבטים בריאותיים שונים.

בסקירה נכללו 103 מחקרים תצפיתיים ו-40 מחקרים התערבותיים, בהם נמדדו סה"כ 100 מדדים בריאותיים שונים. מניתוח כולל של הנתונים עולה כי בילוי זמן בטבע או מגורים באזורים ירוקים היה קשור ברמה נמוכה יותר של קורטיזול ברוק, קצב לב, לחץ דם דיאסטולי, כולסטרול HDL וכן בסיכון נמוך יותר ללידה מוקדמת ולתינוק קטן לגיל ההריון, לסוכרת סוג 2, לתמותה מכל גורם ולתמותה מגורם קרדיווסקולרי. בנוסף נמצא שיעור נמוך יותר של מקרי שבץ, יתר לחץ דם, יתר שומנים בדם, אסתמה ומחלת לב כלילית. מחקרים נוספים הצביעו על ירידה בבעיות נוירולוגיות, סרטן ותמותה ממחלות נשימה. כמו כן, משתתפים עם חשיפה גבוהה יותר לשטחים ירוקים נטו לדווח על מצב בריאותי טוב יותר.

החוקרים מסכמים כי לחשיפה לשטחים ירוקים תרומה בריאותית רחבה, והם קוראים לקובעי המדיניות לבחון כיצד ניתן ליצור, לשמר ולשפר את הנגישות של אוכלוסייה רחבה לשטחים ירוקים.

Twohig-Bennett C, Jones A. The health benefits of the great outdoors: A systematic review and meta-analysis of greenspace exposure and health outcomes. Environ Res. 2018 Jul 5;166:628-637. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29982151

 

 

צמחי מרפא ופעילות גופנית למניעת תחלואה קרדיווסקולרית ולטיפול בה

בסקירה מסוכמות העדויות לגבי התרומה של התערבויות הכוללות שימוש בצמחי מרפא או פעילות גופנית למניעה וטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית.

בסקירה נכללו 12 מחקרים קליניים התערבותיים ו-6 מחקרים שנערכו בקרב בעלי חיים. החוקרים מדווחים על 14 צמחי מרפא ועל 10 אסטרטגיות של פעילות גופנית, שנמצאו בעלי השפעה מיטיבה על 18 מדדים וגורמי סיכון קרדיווסקולריים. מחקרים בבעלי חיים מצביעים על השפעה מיטיבה לשילוב של פעילות גופנית (כגון שחייה או ריצה) עם רכיבים צמחיים כגון קצח (Nigella sativa), תוסף סויה ושמן קוקוס. במחקרים הקליניים נמצאה השפעה מיטיבה לפיטוסטרוֹלים, איזופלבונים, שמן דג טונה, צימוקים, קוהוש שחור (Cimicifuga racemose), כורכומין, אוכמניות, שמן פרילה ועוזרר (Crataegus oxycantha), וכן לפעילות גופנית מסוגים שונים, כגון הליכה, ריצה, רכיבה על אופניים, אימון מדרגה, אימון אינטרוולים ואימון התנגדות. 

החוקרים מסכמים כי מחקרים בבעלי חיים מצביעים על השפעה סינרגיסטית של פעילות גופנית ורכיבים צמחיים על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים, כאשר במחקרים קליניים לא נצפתה השפעה מוספת דומה. נדרשים מחקרים קליניים באיכות מתודולוגית טובה על מנת להבין טוב יותר מהם מנגנוני הפעולה המעורבים ולקבוע המלצות קליניות לשימוש ברכיבים צמחיים כחלק מאסטרטגיית המניעה והטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית. 

Veluswamy SK, Babu AS, Sundar LM. Complementary Role of Herbal Medicine and Exercise in Cardiovascular Disease Prevention and Management: A Review of Evidence. Curr Pharm Des. 2017;23(8):1253-1264. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27748189

 

 

ההשפעה הקרדיו-מטבולית של דיאטה צִמחונית בקרב חולי סוֹכרת

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של דפוסי דיאטה צמחונית על גורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים בקרב חולי סוכרת. בסקירה נכללו תשעה מחקרים, בהם 664 משתתפים, 99% מהם עם סוכרת סוג 2 ורובם סבלו מעודף משקל או שמנות ונטלו טיפול תרופתי להורדת הסוכר ו/או לחץ הדם. מחצית מהמחקרים נערכו בארה"ב, משך המחקרים נע בין 4 ל-74 שבועות, כאשר בכל מחקר ההרכב התזונתי של הדיאטה היה שונה. מניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Viguiliouk E, et al. Effect of vegetarian dietary patterns on cardiometabolic risk factors in diabetes: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clin Nutr. 2018 Jun 13. pii: S0261-5614(18)30220-6. 

 

 

אגוזי מלך לשיפור תפקוד כלי הדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של צריכת אגוזים על תפקוד כלי הדם.

החוקרים מסבירים כי ישנם ממצאים מבוססים לכך שצריכת אגוזים קשורה בסיכון מופחת לתחלואה ולתמותה קרדיווסקולרית, אולם ההשפעה על תפקוד כלי הדם לא הוכחה באופן עקבי. בסקירה נכללו עשרה מחקרים, בהם 374 משתתפים, כאשר בשישה מהמחקרים נבדקה ההשפעה של אגוזי מלך, בשני מחקרים נבדקה ההשפעה של פיסטוקים, במחקר אחד נבדקה ההשפעה של שקדים ובמחקר אחד - אגוזי לוז. טווח מינוני הצריכה שנבדק בכלל המחקרים הוא: 37-128 גרם ליום.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Xiao, Yunjun et al. Effect of nut consumption on vascular endothelial function: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition , Volume 37 , Issue 3 , 831 – 839.

 

 

רכיבים תזונתיים למטופלים עם אי ספִיקת לב

בסקירה מפורטים הממצאים הקליניים לגבי התפקיד של רכיבים תזונתיים למניעה או לטיפול באי-ספיקת לב. החוקרים מסבירים כי אסטרטגיות המניעה של אי-ספיקת לב מתמקדות בשיפור אורח החיים בשילוב עם טיפול תרופתי, כאשר קיימות עדויות להשפעה מיטיבה של רכיבים תזונתיים שונים למניעה ולטיפול בשלבים מוקדמים של המחלה, כטיפול נפרד או כטיפול משולב עם טיפול תרופתי. 

במסגרת הסקירה מפורטות העדויות המחקריות לגבי הרכיבים הבאים שנמצאו יעילים:

  • קו-אנזים Q10 במינונים של 60-300 מ"ג ליום
  • עוזרר (Crataegus) במינונים של 320-1,800 מ"ג ליום
  • ויטמין D במינון 4,000 יחב"ל ליום
  • פרוביוטיקה (Saccharomyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus)
  • די-ריבוז במינון גרם ליום
  • ל-קרנוזין במינון 500 מ"ג ליום
  • אומגה 3 במינון 1 גרם ליום
  • ניטראטים המופקים מסלק 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

Cicero AFG, Colletti A. Nutraceuticals and Dietary Supplements to Improve Quality of Life and Outcomes in Heart Failure Patients. Curr Pharm Des. 2017;23(8):1265-1272. 

 

 

תוספי אנתוצִיאנינים להפחתת תנגודת לאינסולין

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה מסוכמים הממצאים ממחקרים אקראיים מבוקרים בנוגע להשפעה של תוספי אנתוציאנינים על מדדים קרדיו-מטבוליים. בסקירה נכללו 19 מחקרים ממדינות שונות, שפורסמו בין השנים 2000-2016. במחקרים השונים נבדקה ההשפעה של תוסף אנתוציאנינים מסוגים שונים (בעיקר מיצוי של מגוון פירות יער) בטווח מינונים של 30-1,000 מ"ג ליום, בהשוואה לפלסבו. בניתוח כולל של הממצאים קרא עוד.

Daneshzad, Elnaz et al. Effect of anthocyanin supplementation on cardio-metabolic biomarkers: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Clinical Nutrition , Published online:July 02, 2018.

 

 

דִיאטה ים-תִיכונית בשילוב וִיטמין D עשויה לתרום לטיפול באוסטאופורוזִיס

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דיאטה ים-תיכונית על מדדי דלקת ועל מדדים של דלדול עצם בקרב קשישים. במחקר נכללו 1,294 משתתפים מחמישה מרכזים באירופה, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. קבוצת ההתערבות צרכה למשך שנה דפוס של דיאטה ים-תיכונית המותאם לצרכים של האוכלוסייה המבוגרת, דיאטה הנקראת NU-AGE ובשמה המלא - New Dietary Strategies Addressing the Specific Needs of the Elderly Population for Healthy Aging in Europe. ההתערבות כללה ייעוץ תזונתי מותאם אישית ואספקה של רכיבי מזון כגון פסטה מדגנים מלאים, שמן זית ותוסף ויטמין D3 במינון 10 מק"ג/יום. קבוצת הביקורת קיבלה עלוני מידע בנושא אכילה בריאה. בסיום המחקר נמצא כי קרא עוד.

Jennings A, et al. Mediterranean-like dietary pattern with vitamin D3 (10ug/day) supplements reduced rate of bone loss in older Europeans with osteoporosis at baseline: results of a one year randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2018 Jul 11. 

 


מיצוי עלי ארטִישוק להפחתת רמת הכולסטרול המחומצן

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של מיצוי עלי ארטישוק (Cynara scolymus) על מדדים של עקה חמצונית בקרב משתתפים עם התסמונת המטבולית. במחקר נכללו 80 משתתפים אשר חולקו אקראית לקבלת מיצוי עלי ארטישוק במינון של 1,800 מ"ג ליום בחלוקה ל-4 טבליות ליום לפני הארוחות, או פלסבו - למשך 12 שבועות. בתחילת המחקר ובסיומו נבדקה סך הפעילות נוגדת החמצון, מדדים של עקה חמצונית (MDA ו-LDL מחומצן) ומדדים נוגדי חמצון (GPX, SOD), וכן הוערכה הצריכה התזונתית. נמצא כי קרא עוד.

Rezazadeh, Khatereh et al. Antioxidant response to artichoke leaf extract supplementation in metabolic syndrome: A double-blind placebo-controlled randomized clinical trial. Clinical Nutrition , Volume 37 , Issue 3 , 790 – 796.

 

 

האם תוסף קולגן יעיל לשיפור מראה העור? 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף קולגן בנטילה פומית על שמירת הלחות, מניעת קמטים ושיפור בגמישות העור. במחקר נכללו 64 נשים בגילאי 40-60, אשר חולקו אקראית לקבלת פלסבו או תוסף קולגן הידרוליזאט, המופק מעור של שפמנון, במינון 1,000 מ"ג ליום - למשך 12 שבועות. נמצא כי קרא עוד.

Kim DU, Chung HC, Choi J, Sakai Y, Lee BY. Oral Intake of Low-Molecular-Weight Collagen Peptide Improves Hydration, Elasticity, and Wrinkling in Human Skin: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Nutrients. 2018 Jun 26;10(7). pii: E826. 

 

 

ההשפעה של תוסף תזונה לנשים בגִיל המעבר

במחקר פיילוט אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תוסף התזונה Zemiar® על תסמיני גיל המעבר ועל השינויים המטבוליים המתרחשים בגיל זה. במחקר נכללו 90 נשים בנות 49 בממוצע, אשר חולקו באופן אקראי לקבוצת ההתערבות שנטלה את התוסף, טבליה אחת ליום למשך 6 חודשים או לקבוצת ביקורת, שלא קיבלה כל טיפול. כל טבליה מהתוסף הכילה 80 מ"ג אקוול (מופק מסויה שעברה התססה), 178 מ"ג שעונית (Passiflora incarnata), מינון של 150 מ"ג קוורצטין, 10 מ"ג רזברטרול, 60 מ"ג מגנזיום, 120 מ"ג סידן, 5 מק"ג ויטמין D ו-15 מק"ג ויטמין K. נמצא כי קרא עוד.

Villa P, et al. The impact of combined nutraceutical supplementation on quality of life and metabolic changes during the menopausal transition: a pilot randomized trial. Arch Gynecol Obstet. 2017 Oct;296(4):791-801. 

 

 

האם מונסודיום גלוטמט עשוי לסייע לדיאטה?

במחקר קליני מבוקר נבדקו המנגנונים הנוירו-קוגניטיביים העומדים בבסיס ההשפעה של מונוסודיום-גלוטמט על התנהגות האכילה. החוקרים מסבירים כי לגלוטמט חופשי, שהינו הרכיב הבסיסי בטעם האומאמי ("טעם של עוד"), תפקיד פיזיולוגי הקשור במאזן האנרגיה בגוף. במחקרים קודמים נמצא כי צריכת ציר או מרק המכילים מונוסודיום גלוטמט לפני הארוחה תרם להפחתת התיאבון והצריכה הקלורית, במיוחד בקרב נשים עם נטייה לאכילת יתר ולעלייה במשקל. במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של צריכת ציר עוף - עם או בלי מונוסודיום גלוטמט - בקרב מדגם של נשים צעירות בריאות. ההשפעה נבדקה בשלוש צורות: מטלה ממוחשבת להערכת התהליך המנטלי של ויסות האכילה, מעקב אחר תנועות העיניים באמצעות משקפיים מיוחדים בזמן אכילה במזנון חופשי והדמיית מוח תפקודית בזמן ביצוע מטלה של העדפת מזונות. נמצא כי קרא עוד.

הערת מערכת: חשוב לציין כי מחקר (ניתן לצפייה כאן) שבוצע בקרב עכברים מציע כי לצריכת מונוסודיום גלוטמט (MSG) תפקיד משמעותי בהשמנה ובהתפתחות מחלות כבד.

Magerowski G, et al. Neurocognitive effects of umami: association with eating behavior and food choice.

Neuropsychopharmacology. 2018 Mar 30.

 

 

רפואת צמחים למטופלים עם לוקמיה מיאלואידית

במחקר עוקבה, המבוסס על נתוני ביטוח הבריאות הלאומי בטאיוואן, נבדקה התרומה של השימוש ברפואת צמחים סינית בקרב מטופלים עם לוקמיה מיאלואידית. במחקר נכללו 498 מטופלים, מחציתם השתמשו ברפואת צמחים סינית ואליהם הותאמה קבוצת ביקורת של מטופלים בעלי מאפיינים דומים שקיבלו את הטיפול הקונבנציונאלי בלבד. נמצא כי בקרב משתתפים שהשתמשו ברפואת צמחים סינית, הסיכון לתמותה היה נמוך בכ-60% בהשוואה לקבוצת הביקורת, כאשר הירידה בסיכון הייתה תלוית מינון. הצמחים השכיחים ביותר בהם השתמשו המטופלים היו מרווה סינית (Salvia miltiorrhiza), אסטרגלוס (Astragalus membranaceus) והפורמולות השכיחות ביותר היו:

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Fleischer T, Chang TT, Chiang JH, Sun MF, Yen HR. Improved Survival With Integration of Chinese Herbal Medicine Therapy in Patients With Acute Myeloid Leukemia: A Nationwide Population-Based Cohort Study. Integr Cancer Ther. 2017 Jun;16(2):156-164. 

 

 

שתיית קפה קשורה בסיכון מופחת לתמוּתה

במחקר עוקבה בריטי מבוסס אוכלוסייה נבדק הקשר בין שתיית קפה לתמותה, ואת ההשפעה של מאפיינים גנטיים הקשורים במטבוליזם של קפאין על קשר זה. המחקר מבוסס על מאגר נתונים של כ-9 מיליון איש, הכולל נתונים דמוגרפיים, הרגלי אורח חיים ומידע גנטי, כאשר במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של כ-500,000 משתתפים. על בסיס הבדלים גנטיים מסוימים, לכל משתתף חושב ציון גנטי של מטבוליזם של קפאין ונבדק הקשר בין שתיית קפה לבין תמותה בתקופת מעקב של 10 שנים. 

גיל המשתתפים הממוצע היה 57 ו-78% מהם צרכו קפה (כולל שחור, נמס ונטול קפאין). במהלך תקופת המעקב 14,225 מהמשתתפים נפטרו. מניתוח הנתונים עולה כי קרא עוד.

Loftfield E, et al. Association of Coffee Drinking With Mortality by Genetic Variation in Caffeine Metabolism: Findings From the UK Biobank. JAMA Intern Med. 2018 Jul 2. 

 

 

צריכת מזונות מעובדים מאוד קשורה בסיכון מוגבר לתסמונת המעִי הרגִיש

במחקר עוקבה מבוסס-אינטרנט, שנערך בצרפת, נבדק הקשר בין צריכת מזון מעובד מאוד לבין הסיכון להפרעות תפקודיות בעיכול, כולל תסמונת המעי הרגיש, עצירות תפקודית, שלשול תפקודי ודיספפסיה. במחקר נכללו הנתונים של 33,343 משתתפים, כאשר הפרופורציה של מזון מעובד מאוד בתזונה חושבה עבור כל משתתף על סמך לפחות שלושה יומני אכילה של 24 שעות, לפני מילוי שאלון אודות התסמינים במערכת העיכול. החוקרים מדווחים כי קרא עוד

Schnabel L, et al. Association Between Ultra-Processed Food Consumption and Functional Gastrointestinal Disorders: Results From the French NutriNet-Santé Cohort. Am J Gastroenterol. 2018 Jun 15. 

 

 

מה באמת מכילים תוספי תזונה המכילים לבוֹנה?

בדו"ח, שפורסם מטעם המועצה הבוטנית האמריקאית, מוצג מידע עדכני לגבי הזיוף של מוצרי לבונה (Boswellia serrata) המשווקים ברחבי העולם ואת המשמעות של כך, הן לצרכן והן לתעשייה. מהדו"ח עולה כי שוק תוספי התזונה הצמחיים המכילים לבונה נמצא בשנים האחרונות בצמיחה משמעותית, אולם מוצרים רבים אינם מכילים את כמות החומר הפעיל המוצהרת או שמכילים תחליף צמחי נחות יותר. על פי הדוח, ישנם מקרים של זיוף של חומר הגלם עצמו, כאשר שרף העץ מוחלף בחלקי קליפת הגזע או באדמה הסמוכה לעץ, או ברכיבים צמחיים דומים זולים יותר שפעילותם הרפואית לא הוכחה. בעוד שמקובל להשתמש רק בזן Boswellia serrate, אשר נחקר ונמצא בעל פעילות רפואית משמעותית, בסין מותרת החלפה בשרפים המופקים מעצים דומים מאותה משפחה.

החוקרת מסכמת כי קרא עוד.

McCutcheon A. Adulteration of Boswellia serrata. Austin, TX: Botanical Adulterants Prevention Program; Botanical Adulterants Bulletin. 2018. 

 

 

כותרות נוספות...

 

 

צריכת אלכוהול עלולה להשפיע על המטבוליטים בדם ועל מבנה המוח

במחקר קליני נמצא כי בהשוואה לצריכת אלכוהול נמוכה (27 משתתפים), צריכת אלכוהול מתונה עד גבוהה (35 משתתפים) הייתה קשורה בשינויים בפרופיל המטבוליטי בדם, כאשר שינויים אלה עלולים להיות קשורים בירידה בנפח החומר האפור במוח (ירידה שכזו קשורה בהזדקנות ובבעיה בפעילות העצבית התקינה), כפי שנמצא בהדמית MRI.

Noora Heikkinen, et al. Changes in the serum metabolite profile correlate with decreased brain grey matter volume in moderate-to-heavy-drinking young adults. Alcohol, Available online 31 May 2018.

 

 

תה שחור בהרחה להקלה על סְטרס

במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 18 מתנדבים בריאים, נמצא כי הרחת תה שחור לפני ביצוע מטלה היוצרת עומס מנטלי הובילה למיתון העלייה ברמת הסטרס, אשר התבטאה בירידה ברמת החומר chromogranin-A ברוק (חלבון המהווה מדד לסטרס; רמה גבוהה יותר ברוק מעידה על רמת סטרס גבוהה יותר) 

Yoto A, et al. Black tea aroma inhibited increase of salivary chromogranin-A after arithmetic tasks.

J Physiol Anthropol. 2018 Jan 24;37(1):3. 

 

 

האם לאסטרוגן תפקיד בהופעת מִיגרנות בקרב גברים?

במחקר קליני, בו נכללו 17 גברים הסובלים ממיגרנות וקבוצת השוואה של 22 גברים בריאים, נמצא כי רמת האסטרדיול הייתה גבוהה יותר בקרב קבוצת הגברים הסובלים ממיגרנות והם דיווחו על רמה גבוהה יותר של תסמינים הקשורים בחסר אנדרוגני. 

van Oosterhout WPJ, et al. Female sex hormones in men with migraine.

Neurology. 2018 Jun 27. pii: 10.1212/WNL.0000000000005855. 

 

 

גנטיקה, אורח חיים והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית 

במחקר עוקבה גדול, שנערך בבריטניה ובו נכללו הנתונים של כ-340,000 משתתפים, נמצא כי גורמים גנטיים וגורמי אורח חיים היו קשורים באופן בלתי תלוי, אך בצורה אדטיבית, בסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית. מהמחקר עולה כי הקפדה על אורח חיים בריא תרמה להפחתה דומה בסיכון הקרדיווסקולרי בכל קבוצות הסיכון הגנטי, אולם באופן אבסולוטי הקפדה על אורח חיים בריא חשובה במיוחד עבור אוכלוסיות בסיכון גנטי גבוה.

Said MA, Verweij N, van der Harst P. Associations of Combined Genetic and Lifestyle Risks With Incident Cardiovascular Disease and Diabetes in the UK Biobank Study. JAMA Cardiol. 2018 Jun 27. 

 

 

לא נמצאה תמיכה ליעילות של תוספי אוכמניות להורדת לחץ הַדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, בה נכללו 6 מחקרים אקראיים מבוקרים עם סה"כ 204 משתתפים, תוספי אוכמניות לא נמצאו יעילים להורדת לחץ הדם.

Zhu Y, et al. Effects of blueberry supplementation on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Hum Hypertens. 2017 Mar;31(3):165-171. 

 

האם לאסטרוגן תפקיד בהופעת מִיגרנות בקרב גברים?

במחקר קליני, בו נכללו 17 גברים הסובלים ממיגרנות וקבוצת השוואה של 22 גברים בריאים, נמצא כי רמת האסטרדיול הייתה גבוהה יותר בקרב קבוצת הגברים הסובלים ממיגרנות והם דיווחו על רמה גבוהה יותר של תסמינים הקשורים בחסר אנדרוגני. 

van Oosterhout WPJ, et al. Female sex hormones in men with migraine.

Neurology. 2018 Jun 27. pii: 10.1212/WNL.0000000000005855. 

 

 

גנטיקה, אורח חיים והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית 

במחקר עוקבה גדול, שנערך בבריטניה ובו נכללו הנתונים של כ-340,000 משתתפים, נמצא כי גורמים גנטיים וגורמי אורח חיים היו קשורים באופן בלתי תלוי, אך בצורה אדטיבית, בסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית. מהמחקר עולה כי הקפדה על אורח חיים בריא תרמה להפחתה דומה בסיכון הקרדיווסקולרי בכל קבוצות הסיכון הגנטי, אולם באופן אבסולוטי הקפדה על אורח חיים בריא חשובה במיוחד עבור אוכלוסיות בסיכון גנטי גבוה.

Said MA, Verweij N, van der Harst P. Associations of Combined Genetic and Lifestyle Risks With Incident Cardiovascular Disease and Diabetes in the UK Biobank Study. JAMA Cardiol. 2018 Jun 27. 

 

 

לא נמצאה תמיכה ליעילות של תוספי אוכמניות להורדת לחץ הַדם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, בה נכללו 6 מחקרים אקראיים מבוקרים עם סה"כ 204 משתתפים, תוספי אוכמניות לא נמצאו יעילים להורדת לחץ הדם.

Zhu Y, et al. Effects of blueberry supplementation on blood pressure: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. J Hum Hypertens. 2017 Mar;31(3):165-171. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם