עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מרץ 2023 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 14/04/2023

 

תזונה ללַחץ דם | בריאות האישה | שיפור הפעילות החיסונית | ההשפעה הבריאותית של ליקופן

 

תזונה לשמירה על לחץ דם מאוזן:

הפוטנציאל של קטניות למניעת יתר לחץ דם,

הקשר בין צריכת תיאמין ולחץ הדם,

החשיבות של סיבים תזונתיים,

והתועלת של תזונה עשירה בפלבונואידים.

 

תוספי תזונה וצמחי מרפא לבריאות האישה:

פרוביוטיקה לטיפול בוגינוזיס חיידקי,

אכינצאה לטיפול בנגעים בצוואר הרחם,

איזופלבונים לנשים עם היפרפלזיה של רירית הרחם,

ואומגה 3 להקלה על תסמיני PMS.

 

תוספים טבעיים לשיפור הפעילות החיסונית:

ההשפעה של פטריית המרפא פלינוס לינטאוס,

תוסף פירות עשיר בנוגדי חמצון לשיפור הבריאות הכללית,

תוסף המבוסס על גזר להגברת התגובה החיסונית,

ופורמולה צמחית למבוגרים המקבלים חיסון שפעת.

 

ההשפעה הבריאותית של ליקופן:

ההשפעה על רמת הגלוקוז בצום,

למניעה ולטיפול בסרטן,

ההשפעה על IGF-1,

והפוטנציאל לטיפול במלריה.

 

תזונה לשמירה על לַחץ דם מאוזן

 

הפוטנציאל של קטניות למניעת יתר לַחץ דם

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת קטניות והסיכון ליתר לחץ דם באוכלוסייה המערבית.

המחקר מבוסס על נתונים של משתתפים מבריטניה בלבד, כחלק ממחקר עוקבה גדול שנערך באירופה (EPIC). המשתתפים מילאו יומני אכילה של 7 ימים ועברו שתי הערכות רפואיות בשנים 1993-1997 ו-1998-2000.

החוקרים בדקו מהו הסיכוי להיות עם יתר לחץ דם (לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי של מעל 140 ו/או מעל 90 מ"מ כספית, בהתאמה) בהערכה הרפואית השנייה בהתאם לרמת הצריכה של קטניות בתזונה, תוך תקנון לטיפול תרופתי, גורמים דמוגרפיים ומאפייני אורח חיים.

בניתוח נכללו 7,522 משתתפים בני 58 בממוצע, עם מעקב ממוצע של 3.7 שנים. צריכת הקטניות הממוצעת הייתה 17.3 גרם ליום. 

נמצא כי הסיכוי לסבול מיתר לחץ דם היה נמוך ב-29% בקרב משתתפים עם צריכת הקטניות הגבוהה ביותר (אחוזון 97). מעבר לכך, הסיכוי היה נמוך ב-43% עבור צריכת קטניות של 55-70 גרם ליום, ובאופן ספציפי נמוך ב-36% בקרב גברים וב-68% בקרב נשים.

החוקרים מסכמים כי באוכלוסייה הבריטית צריכה גבוהה של קטניות הייתה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות יתר לחץ דם. הם מדגישים כי בהינתן הצריכה הנמוכה של קטניות בתזונה המערבית, שילוב של קטניות כחלק שגרתי מהתזונה עשוי לתרום להפחתת הנטל של יתר לחץ דם והתחלואה הקשורה בכך.     

Hartley M, Fyfe CL, Wareham NJ, Khaw KT, Johnstone AM, Myint PK. Association between Legume Consumption and Risk of Hypertension in the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk Cohort. Nutrients. 2022 Aug 16;14(16):3363. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36014869/

 

 

צריכה תזונתית מתונה של תִיאמין קשורה בסיכון מופחת ליתר לַחץ דם

במחקר עוקבה שנערך בסין נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של תיאמין ובין התפתחות של יתר לחץ דם. תיאמין (ויטמין B1) מעורב בתהליכים של הפקת אנרגיה ובפעילות הלב, השרירים ומערכת העצבים. המקורות התזונתיים העיקריים כוללים קטניות ודגנים מלאים.

במחקר נכללו הנתונים של 12,177 משתתפים ללא יתר לחץ דם בתחילת תקופת המעקב. יתר לחץ דם הוגדר כלחץ דם סיסטולי של מעל 140 מ"מ כספית, או לחץ דם סיסטולי של מעל 90 מ"מ כספית, או טיפול תרופתי, או אבחנה ע"י רופא.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 6.1 שנים תועדו 4,269 מקרים חדשים של יתר לחץ דם.

נמצא קשר בצורת U בין הצריכה התזונתית של תיאמין ובין הסיכון ליתר לחץ דם, כאשר רמת הצריכה המיטבית הייתה 0.93 מ"ג ליום. ספציפית, רמת צריכה של עד 0.93 מ"ג ליום בצריכת התיאמין הייתה קשורה בירידה בסיכון ליתר לחץ דם, ואילו צריכה גבוהה מכך הייתה קשורה בסיכון מוגבר.

החוקרים מסכמים כי באוכלוסייה הכללית בסין צריכה תזונתית מתונה של תיאמין הייתה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות יתר לחץ דם.   

Zhang Y, Zhang Y, Yang S, Ye Z, Wu Q, Liu M, Zhou C, He P, Jiang J, Liang M, Wang G, Hou F, Liu C, Qin X. U-Shaped Relation of Dietary Thiamine Intake and New-Onset Hypertension. Nutrients. 2022 Aug 9;14(16):3251.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36014758/

 

 

החשיבות של סיבים תזונתיים לאיזון לַחץ הדם

במחקר חתך שנערך בסין נבדק הקשר בין יחס הפחמימות לסיבים בתזונה ובין לחץ הדם. החוקרים מסבירים כי השילוב של פחמימות וסיבים בתזונה מהווה מדד לאיכות הפחמימות והוא משמעותי יותר בהתייחסות לבריאות הקרדיו-מטבולית.

במסגרת המחקר החוקרים חישבו את יחס הפחמימות לסיבים בתזונה באמצעות יומני אכילה של יומיים שמילאו המשתתפים. לחץ דם לא מאוזן הוגדר כלחץ דם סיסטולי ודיאסטולי מעל 140 ו-90 מ"מ כספית, בהתאמה. 

במחקר נכללו 459 משתתפים, כאשר יחס הפחמימות לסיבים הממוצע היה 29.6.

בהשוואה למשתתפים עם היחס הנמוך ביותר קרא עוד.

 

 

תזונה עשירה בפלבונוֹאידים לשמירה על לַחץ דם מאוזן

במחקר עוקבה שנערך בקוריאה נבדק הקשר בין צריכת פלבונואידים בתזונה ובין הסיכון להתפתחות יתר לחץ דם.

במסגרת המחקר המשתתפים מילאו שאלוני תזונה בתחילת המחקר וכל 2-4 שנים במהלך תקופת המעקב, והחוקרים העריכו את הצריכה של 7 קבוצות פלבונואידים וכן את איכות התזונה הכללית בציון בסקאלה של 6 עד 26. יתר לחץ דם הוגדר כאבחנה ע"י רופא, טיפול תרופתי או לחץ דם סיסטולי או דיאסטולי מעל 140 או 90 מ"מ כספית, בהתאמה.

במחקר נכללו 10,325 מבוגרים מעל גיל 40. במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-5 שנים תועדו 2,159 מקרים של יתר לחץ דם

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

 

תוספי תזונה וצמחי מרפא לבריאות האישה

 

פרוֹביוטיקה לטיפול בוגינוזיס חיידקי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והבטיחות של תוסף פרוביוטיקה לשיפור בריאות הנרתיק. וגינוזיס חיידקי הינו מצב שכיח בקרב נשים בגיל הפוריות שבו יש הפרעה למאזן החיידקים בנרתיק המתבטאת בכך שחיידקים מזנים שונים תופסים את מקומם של חיידקים ממשפחת הלקטובצילים שהינם החיידקים הדומיננטיים בנרתיק בריא של נשים בגיל הפוריות.

במחקר נכללו 101 נשים בגיל הפוריות (בגיל 19 עד 50) עם רמה בינונית של וגינוזיס חיידקי, שהוגדר כציון של 4-6 נקודות מתוך 10 במדד Nugent score.

המשתתפות חולקו אקראית לקבלת תוסף פרוביוטיקה או פלסבו פעם ביום למשך 12 שבועות. התוסף MED-01 הכיל 5 מיליארד חיידקים מ-5 סוגים: L. salivarius, L. fermentum, L. plantarum, L. paracasei, L. rhamnosus.

את המחקר השלימו 76 משתתפות. נמצא כי קרא עוד.

 

 

אכִינצאה לטיפול בנגעים בצוואר הרחם

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של קיפודנית / אכינצאה (Echinacea) לטיפול בנגעים בצוואר הרחם מהסוג L-SIL/CIN-1, שהינם נגעים קלים הדורשים מעקב בלבד.

במחקר נכללו 153 משתתפות אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות:

  • תוסף אכינצאה פעמיים ביום למשך 3 חודשים + כמוסות נרתיקיות של חומצה היאלורונית למשך 10 ימים.
  • תוסף אכינצאה בלבד.
  • חומצה היאלורונית בלבד.

כל כמוסה של 200 מ"ג מהתוסף HPVADL18® הכילה 100 מ"ג Echinacea angustifolia, 100 מ"ג Echinacea purpurea, 4 מ"ג פוֹליפנוֹלים, 40 מ"ג ויטמין C, 5 מ"ג אבץ ו-0.5 מ"ג נחושת.

מדד המטרה העיקרי היה נסיגה של הנגעים 3, 6 ו-12 חודשים לאחר התחלת ההתערבות, ובנוסף נבדק השינוי ברקמת האפיתל, בבדיקת משטח צוואר הרחם ובמדדים קולונוסקופיים, היסטולוגיים ונרתיקיים.

לאחר 3 חודשים קרא עוד.

 

 

איזוֹפלבונים לנשים עם היפרפלזיה של רירית הרחם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף איזופלבונים בקרב נשים עם היפרפלזיה אטיפית של רירית הרחם (התרבות לא תקינה של תאי רירית הרחם).

במחקר נכללו 100 נשים בגיל 30 עד 45 אשר חולקו אקראית לקבלת 50 מ"ג ליום איזופלבונים מסויה או פלסבו למשך 3 חודשים, בנוסף לטיפול הקונבנציונאלי (מבוסס על פרוגסטרון). בתחילת המחקר ובסיום ההתערבות נלקחו בדיקות דם וביופסיה של רירית הרחם.

בהתבסס על דגימת הביופסיה, קרא עוד.

 

 

אוֹמגה 3 להקלה על תסמיני PֹMS

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של אומגה 3 לטיפול בתסמונת קדם וסתית (PMS).

בסקירה נכללו 8 מחקרים בהם 676 נשים בגיל 20-33 בממוצע. במחקרים אלה ניתנו תוספי אומגה 3 במינון של 500 עד 2,000 מ"ג ליום למשך 2 עד 6 חודשים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

תוספים טבעיים לשיפור הפעילות החיסונית

 

פטריית המרפא פלינוס לינטאוס לשיפור הפעילות החיסונית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה לראשונה ההשפעה של פטריית המרפא פלינוס לינטאוס (Phellinus linteus) על הפעילות החיסונית.

במחקר נכללו 98 משתתפים בגיל 20-65 שסבלו בשנה האחרונה מזיהום בדרכי הנשימה העליונות. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 1 גרם ליום מיצוי פלינוס לינטאוס או פלסבו (דקסטרין) למשך 8 שבועות. החוקרים בדקו את השְֹפעת ההתערבות על הפעילות של תאי דם לבנים מסוג NK (תאי הרג טבעיים) ועל הריכוז של מתווכי דלקת ונוגדנים. בנוסף, נבדקו מדדים של בטיחות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תוסף עשיר בנוֹגדי חמצון לשיפור הבריאות הכללית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף פירות עשיר בנוגדי חמצון על הבריאות הגופנית הכללית.

במחקר נכללו 155 משתתפים בריאים בגיל 18 עד 60 אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת למשך 60 יום. המשתתפים בקבוצת ההתערבות התבקשו לצרוך 60 מ"ל ליום משקה, המשווק תחת השם המסחרי NingXia Red®, אשר מכיל תערובת של פירות יער כהים ומיצוי שמנים אתריים מפירות הדר. קבוצת הביקורת לא קיבלה כל התערבות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תוסף טבעי לשיפור התגובה החיסונית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף תזונה טבעי על התגובה החיסונית ואיכות החיים לאחר חשיפה לנגיף הגורם להצטננות. החוקרים מסבירים כי כמות מספקת ומאוזנת של רכיבים תזונתיים חשובה לתגובה חיסונית מיטבית ולמניעת תחלואה. 

במחקר נכללו 177 משתתפים בריאים בגיל 18-65. המשתתפים חולקו אקראית לשלוש קבוצות שקיבלו את התוסף cRG-I אשר מבוסס על פוליסכרידים שמקורם בגזר במינונים שונים: 0, 0.3 או 1.5 גרם ליום, למשך 8 שבועות. לאחר מכן כל המשתתפים נחשפו באופן מבוקר לנגיף rhinovirus והתגובה החיסונית נבדקה במהלך שבועיים.

במחקר קודם מצאו החוקרים כי קרא עוד.

 

 

פורמולת צמחי מרפא לשיפור התגובה החיסונית

במחקר תלת-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של פורמולה צמחית לשיפור הפעילות החיסונית לאחר קבלת חיסון שפעת בקרב מבוגרים בריאים.

במחקר נכללו 50 מבוגרים בריאים בגיל 40 עד 80 אשר חולקו אקראית לנטילת הפורמולה הצמחית או פלסבו במינון שתי כמוסות ליום במשך 28 יום לפני קבלת החיסון ו-28 יום אחריו (סה"כ משך ההתערבות היה 56 יום). הפורמולה UP446 הינה פורמולת פטנט המכילה מיצוי Acacia catechu וקערורית סינית (Scutellaria baicalensis).

המשתתפים התבקשו לדווח באופן יומי על תסמינים במערכת הנשימה, ובנוסף ביום קבלת החיסון ובסיום תקופת ההתערבות נבדקו סמנים חיסוניים ומדדים של עקה חמצונית ונמדדה איכות החיים.

נמצא כי קרא עוד.

 

ההשפעה הבריאותית של ליקופן

 

ליקופן להורדת רמת הגלוקוז בצום

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים התערבותיים הוערכה ההשפעה של ליקופן על רמת הגלוקוז בצום בקרב מבוגרים. ליקופן הינו קרוטנואיד בעל פעילות נוגדת חמצון חזקה אשר עשוי לסייע בהגנה מפני מחלות שונות.

בניתוח נכללו 10 מחקרים (11 זרועות טיפול) בהם 750 משתתפים בריאים או עם מצבים בריאותיים שונים, כולל עודף משקל או שמנות, תסמונת מטבולית, יתר לחץ דם או סוכרת סוג 2. המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו מיצוי עגבניות, ליקופן טבעי או ליקופן סינטטי בצורות שונות (כמוסה, מיץ, מזון) במינון יומי של 6 עד 50 מ"ג ליקופן למשך שבועיים עד 6 חודשים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

ליקופן למניעה ולטיפול בסרְטן

בסקירה שיטתית של מחקרים בבני אדם ובחיות מעבדה הוערכה התועלת של תוספי ליקופן למניעה ולטיפול בסרטן.

בסקירה נכללו 85 מחקרים:

  • 33 מחקרים קליניים בהם נבדקה ההשפעה המניעתית של ליקופן.
  • 10 מחקרים קליניים בהם נבדקה היעילות של ליקופן לטיפול.
  • 11 מחקרים קליניים בהם נבדקו השפעות נוספות של ליקופן.
  • 32 מחקרים שנערכו בחיות מעבדה ובחנו בעיקר את מנגנוני הפעולה.

מבין כלל המחקרים, 47 מחקרים עסקו בסרטן ערמונית ו-39 מחקרים עסקו בסוגי סרטן אחרים.

בכ-70% מהמחקרים זוהו השפעות נוגדות סרטן של ליקופן. להלן תרשים קרא עוד.

 

 

לא נמצאה תמיכה להשפעה של ליקופן על IGF-1

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של תוספי ליקופן על פקטור גדילה דמוי אינסולין 1 (IGF-1), הורמון בעל פעילות אנאבולית.

מחקרים אפידמיולוגיים זיהו קשר בין רמות גבוהות של IGF-1 ובין סיכון מוגבר לסרטן מסוגים שונים, כאשר מוצע שליקופן עשוי לווסת את הפעילות של IGF-1 כולל הפחתת הביטוי הגנטי והעלאת הריכוז של החלבונים הקושרים IGFBPs (רק IGF-1 חופשי יכול להיקשר לקולטנים ולהשפיע על הפעילות ההורמונלית).

בסקירה נכללו 11 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של תוספי ליקופן שניתנו בכמוסות, כרוטב עגבניות או כתזונה עשירה בליקופן במינון שנע בין 5.7 ל-30 מ"ג/יום למשך 1 עד 26 שבועות.

מבין המחקרים, קרא עוד.

 

 

הפוטנציאל של ליקופן לטיפול במלריה

בסקירה של מחקרים פרה-קליניים וקליניים דנים החוקרים בפוטנציאל של ליקופן לטיפול במלריה ובמחלות נוספות הקשורות בעקה חמצונית.

החוקרים מסבירים כי במחלת המלריה ישנו ייצור מוגבר של רדיקלים חופשיים (RONS - reactive oxygen and nitrogen species) וחסר ברכיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון, כאשר גם הטיפול התרופתי גורם לעקה חמצונית גבוהה.

מחקרים שונים הציעו כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם