עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש פברואר 2023 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 18/04/2023

 

 

תזונה ותוספי תזונה לפוריות:

דפוס התזונה וסיכויי הכניסה להריון,

דיאטה אנטי-דלקתית לשיפור פוריות האישה והגבר,

הקשר בין ויטמין D ותוצאות טיפולי פוריות,

והקשר בין הרכב החיידקים ברחם והצלחת טיפולי פוריות.

 

תוספי תזונה ותזונה לגיל השלישי:

נוגדי חמצון למניעת סרקופניה,

הקשר בין קרוטנואידים ובריאות שרירי השלד,

תזונה ים-תיכונית להזדקנות בריאה,

ודיאטה עשירה בפוֹליפנוֹלים לשמירה על בריאות המעי.

 

ארומתרפיה לסרטן ולמחלות לב וכלי דם:

שמן ג'ינג'ר להקלה על חרדה ועייפות בקרב חולי סרטן,

ארומתרפיה למטופלים עם תחלואה קרדיווסקולרית,

ושמן אורגנו לשיפור פרופיל השומנים בקרב ספורטאים.

 

תזונה, תוספי תזונה ופעילות גופנית לטיפול בתסמונת המטבולית:

ההשפעה של פיסטוקים,

של תוספי הל,

של הפחתת התנהגות יושבנית,

ושל תוספי חומצות אמינו.

 

תזונה ותוספי תזונה לפוריות

 

דפוס התזונה וסיכויי הכניסה להריוֹן

בהתבסס על נתונים משני מחקרי עוקבה נבדק הקשר בין דפוס התזונה ובין כניסה להריון. החוקרים מציינים כי הולכות ומצטברות העדויות בהתייחס לתפקיד התזונה בפוריות, כאשר רוב המחקרים מתמקדים ברכיב תזונתי ספציפי או בקבוצת מזון ופחות בדפוס התזונה הכללי.

בניתוח זה נכללו הנתונים של נשים המנסות להיכנס להריון במהלך תקופה של עד 6 חודשים לפני הגיוס למחקר, סה"כ 3,429 נשים ממחקר עוקבה שנערך בדנמרק ו-5,803 נשים ממחקר עוקבה נשערך בצפון אמריקה. על פי שאלוני תזונה שמולאו בתחילת המחקר, לכל משתתפת חושב ציון התאמה לארבעה דפוסי תזונה: דפוס של תזונה ים-תיכונית, דפוס של תזונה בריאה, דפוס של תזונה בהתאם להנחיות התזונתיות בדנמרק, ודפוס של תזונה אנטי-דלקתית. החוקרים עקבו אחר המשתתפות לתקופה של עד 12 חודשים.  

בשתי קבוצות העוקבה נמצא כי דיאטה עם פוטנציאל דלקתי גבוה הייתה קשורה בסיכוי נמוך יותר ב-17-18% להריון בהשוואה לנשים שצרכו דיאטה אנטי-דלקתית. עוד נמצא כי בקרב הנשים מצפון אמריקה צריכה גבוהה יותר של דיאטה ים-תיכונית ושל תזונה בריאה הייתה קשורה בסיכוי גבוה יותר להריון, כאשר בקרב הנשים מדנמרק התאמה גבוהה יותר להנחיות התזונתיות בדנמרק הייתה קשורה בסיכוי גבוה יותר להריון.

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שהקפדה על דפוס כללי של תזונה בריאה לפני הכניסה להריון, בדגש על דיאטה אנטי-דלקתית, עשויה לתרום לשיפור הפוריות וסיכויי הכניסה להריון.  

Willis SK, Hatch EE, Laursen ASD, et al. Dietary patterns and fecundability in 2 prospective preconception cohorts [published online ahead of print, 2022 Oct 3]. Am J Clin Nutr. 2022;116(5):1441-1451. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36192441/

 

 

דיאטה אנטִי-דלקתית לשיפור פוריות האישה והגבר

בסקירה מוצגות העדויות הקיימות לגבי התפקיד של דיאטה אנטי-דלקתית בפוריות האישה והגבר. החוקרים מסבירים כי שיפור התזונה בתקופה שלפני הכניסה להריון עשויה להוות אסטרטגיה יעילה לשיפור הפוריות, כאשר אחד המנגנונים לכך עשוי להיות הפחתה של פעילות דלקתית. רמת דלקת גבוהה נמצאה קשורה בשיבוש היבטים שונים של פוריות כגון מחזוריות הווסת או השרשה ברחם. 

בהתבסס על מחקרי מעבדה ועל מחקרים בבני אדם, החוקרים דנים בקשר בין דלקת ופוריות ובפוטנציאל של דיאטה אנטי-דלקתית לשיפור הפוריות דרך מנגנונים שונים, כולל הפחתת מתווכי דלקת, השפעה אפיגנטית והשפעה על חיידקי המעי.  

במסגרת הסקירה מוצגות מגוון דיאטות אנטי-דלקתיות, כגון הדיאטה הים-תיכונית, דיאטה נורדית או דיאטת אוקינאווה שהתפתחו בתרבויות שונות, וכן דיאטה קטוגנית שהעדויות לגבי השְֹפעתה על מדדים של פוריות אינן עקביות. באופן כללי דיאטות אנטי-דלקתיות מדגישות את החשיבות של שומן חד בלתי רווי, פלבונואידים, ויטמין C, ויטמין E ופוֹליפנוֹלים, רכיבים המאפיינים מזונות מהצומח, וכן של פירות יער, דגים ופחמימות שמקורן בדגנים. לעומת זאת, הדיאטה המערבית לרוב קשורה ברמת דלקת גבוהה יותר, כאשר לתזונה לקויה, שמנות ומחלות כרוניות עלולה להיות תרומה לבעיות פוריות.

בהמשך הסקירה מוצגים ממצאים לגבי הקשר בין דיאטה אנטי-דלקתית והיבטים של פוריות האישה, כולל מחזור הווסת, אנדומטריוזיס, תסמונת השחלות הפוליציסטיות, ותוצאות של טיפולי פוריות. בנוסף, מוצגים הממצאים גם בהתייחס לפוריות הגבר, בדגש על איכות הזרע.

החוקרים מסכמים כי העדויות הקיימות מצביעות על התרומה של דיאטה אנטי-דלקתית, כגון הדיאטה הים-תיכונית, לשיפור פוריות האישה, לשיפור ההצלחה של טיפולי פוריות ולשיפור איכות הזרע.

Alesi S, Villani A, Mantzioris E, et al. Anti-Inflammatory Diets in Fertility: An Evidence Review. Nutrients. 2022;14(19):3914. Published 2022 Sep 21. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36235567/

 

 

הקשר בין וִיטמין D ותוצאות טיפולי פוריות

להלן שני מחקרים העוסקים בקשר בין ויטמין D והתוצאות של טיפולי פוריות.

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של תיסוף ויטמין D על התוצאות של טיפולי פוריות (IVF) בקרב נשים עם בעיות פוריות וחסר ויטמין D.

בניתוח נכללו 5 מחקרים שנערכו באיראן ובאיטליה בהם השתתפו נשים עם רמת ויטמין D נמוכה מ-30 ננוגרם/מ"ל. המשתתפות בקבוצת ההתערבות קיבלו תוספי ויטמין D במינון יומי (2,000 יחב"ל למשך 12 שבועות או 0.25 מק"ג למשך 4 שבועות), שבועי (50,000 יחב"ל למשך 6-8 שבועות) או חד פעמי (600,000 יחב"ל), לעומת קבוצת הביקורת שקיבלה טיפול זהה מלבד ויטמין D.

מדד המטרה העיקרי היה שיעור ההריונות (כימיים וקליניים), ובנוסף נבדקה ההשפעה על מספר העוברים התקינים, שיעור ההפריה, הריון לאחר שבוע 12 ושיעור ההפלות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי עוקבה נבדק הקשר בין רמת ויטמין D ובין התוצאות של טיפולי פוריות (IVF).

בסקירה נכללו 15 מחקרים בהם 3,711 משתתפות העוברות טיפולי IVF. המשתתפות סווגו לשלוש קטגוריות בהתאם לרמת ויטמין D בדם: רמה תקינה (מעל 30 ננוגרם/מ"ל), חסר יחסי (21-29 ננוגרם/מ"ל) או חסר (פחות מ-20 ננוגרם/מ"ל).

נמצא כי קרא עוד

 

 

חוסר איזון של חיידקי הרחם עלול לפגוע בהצלחת טיפלי פוריות

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין הרכב החיידקים ברירית הרחם ובין הריון בקרב נשים העוברות טיפולי פוריות.

במחקר נכללו 342 נשים מ-13 מרפאות פוריות באירופה, בצפון אמריקה ובאסיה. לפני החזרת העוברים לרחם נלקחה מכל הנשים ביופסיה ודגימת נוזלים מהרחם ונבדק הרכב החיידקים.

נמצא כי חוסר איזון באוכלוסיית החיידקים ברחם, אשר היה מאופיין בחיידקים מהסוגים Atopobium, Bifidobacterium, Chryseobacterium, Gardnerella, Haemophilus, Klebsiella, Neisseria, Staphylococcus ו- Streptococcus, היה קשור בתוצאות שליליות (כולל העדר הריון או הפלה). לעומת זאת, בקרב נשים שילדו תינוק חי זוהה ריכוז גבוה של חיידקים מהסוג Lactobacillus.

מסקנת החוקרים היא כי קרא עוד

 

תזונה ותוספי תזונה לגיל השלישי

 

נוגדי חמצון בתזונה ובתוספים למניעת סרקופניה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדק הקשר בין צריכת נוגדי חמצון בתזונה ובתוספים ובין הסיכון לסרקופניה בקרב מבוגרים מעל גיל 55. במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים תצפיתיים וממחקרים מבוקרים בהתייחס למדדים של מסת השריר, חוזק השריר והתפקוד הגופני.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

הקשר בין קרוֹטנואידים ובריאות שרירי השלד

במסגרת מחקר אורך העוסק בהזדקנות שנערך באירלנד נבדק הקשר בין רמת הקרטנואידים לוטאין וזאקסנטין ובין בריאות שרירי השלד ושבריריות (frailty) בקרב מבוגרים מעל גיל 50. החוקרים מסבירים כי לוטאין וזאקסנטין הינם קרוטנואידים שמקורם בתזונה ופעילותם נוגדת החמצון ונוגדת הדלקת עשויה לתרום לשמירה על בריאות שרירי השלד.

בניתוח חתך נכללו הנתונים של 4,513 משתתפים שגויסו למחקר בשנים 2009-2011, ובניתוח המעקב (ארבע מדידות נוספות עד לשנת 2018) נכללו 1,425-3,100 מהמשתתפים. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

תזונה ים-תִיכונית להזדקנות בריאה

במחקר אורך מבוסס אוכלוסייה שנערך ביוון נבדק הקשר בין תזונה ים-תיכונית ובין מגמות של הזדקנות בריאה. 

במחקר נכללו 1,226 משתתפים מעל גיל 65. בהתאם לשאלוני תזונה לכל משתתף ניתן ציון המבטא את מידת ההתאמה לדיאטה הים-תיכונית. כמו כן, בתחילת המחקר ולאחר שלוש שנות מעקב נאספו מדדים של תפקוד גופני וקוגניטיבי וחושב ציון של הזדקנות בריאה. בהתאם לציון הבסיס וציון המעקב נקבעו ארבעה דפוסים של הזדקנות בריאה: גבוה-גבוה (ז"א גבוה בהתחלה וגבוה בסוף - 34.8% מהמשתתפים), גבוה-נמוך (גבוה בהתחלה ונמוך בסוף - 18.4% מהמשתתפים), נמוך-גבוה (נמוך בהתחלה וגבוה בסוף - 15.5% מהמשתתפים) ונמוך-נמוך (נמוך בהתחלה ונמוך בסוף - 31.3% מהמשתתפים).

נמצא כי קרא עוד

 

 

דיאטה עשירה בפוֹליפנוֹלים לשמירה על בריאות המעי

במחקר אקראי מוצלב נבדק השינוי בריכוז האינדולים (indoles) בעקבות תזונה עשירה בפוֹליפנוֹלים בקרב קשישים, תוך התייחסות לרמת התפקוד הכלייתי. החוקרים מסבירים כי פוֹליפנוֹלים בתזונה משפיעים על פעילות חיידקי המעי ומעודדים ייצור של מטבוליטים פעילים ביולוגית, כגון אינדולים להם תפקיד בשמירה על תקינות מחסום המעי.  

במחקר נכללו 51 משתתפים מעל גיל 60 אשר סווגו לשתי קטגוריות בהתאם לרמת התפקוד הכלייתי (רמה תקינה או הפרעה בתפקוד). המשתתפים צרכו בסדר אקראי דיאטה עשירה בפוֹליפנוֹלים (הכוללת פירות יער, תפוזי דם, רימון, תה ירוק ושוקולד מריר) או דיאטת ביקורת, כל אחת למשך 8 שבועות עם הפרדה של 8 שבועות בין התנאים. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

ארוֹמתרפיה לסרְטן ומחלוֹת לב וכלי דם

 

ארוֹמתרפיה לשיפור איכות החיים בקרב חולי סרִטן

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של שמנים אתריים על תסמינים של תאבון, חרדה, עייפות ובחילה בקרב חולי סרטן.

במחקר נכללו 248 משתתפים עם סרטן במערכת העיכול, עם גידולים נוירואנדוקריניים ממאירים או סרטן עור המקבלים טיפול נוגד סרטן תוך-ורידי. המשתתפים חולקו אקראית לארבע קבוצות המחקר: שימוש בשמן ברגמוט, שמן קמומיל או שמן גינג'ר, או לקבוצת הביקורת שקיבלה שמן שקדים.

כל המשתתפים התבקשו להריח כדור צמר גפן עם 7 טיפות מהשמן שלוש פעמים ביום למשך שבוע. במהלך תקופת ההתערבות המשתתפים תיעדו את רמת התסמינים בין 0 ל-10. 

את המחקר השלימו 147 משתתפים. באופן כללי חומרת התסמינים הייתה נמוכה יחסית. מהתוצאות עולה כי קרא עוד

 

 

ארוֹמתרפיה לתמיכה במטופלים עם תחלואה קרדיווסקולרית

בסקירה שיטתית של מחקרים קליניים הוערכה היעילות של ארומתרפיה לשיפור תסמינים של חרדה, סטרס, הפרעות שינה, עייפות וכאב בקרב מטופלים עם תחלואה קרדיווסקולרית.

בסקירה נכללו 52 מחקרים בהם נעשה שימוש בסוגים שונים של שמנים אתריים, השכיחים ביותר היו לבנדר (56% מהמחקרים), ורד (12% מהמחקרים) ומנטה (6% מהמחקרים).

באופן כללי נמצאו עדויות קרא עוד

 

 

שמן אוֹרגנו לשיפור פרופיל השומנים בקרב ספורטאים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של שמנים אתריים על פרופיל השומנים ותפקודי הכבד בקרב ספורטאים.

במחקר נכללו 34 ספורטאים בני 20 בממוצע עם BMI ממוצע של 22. המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת הביקורת או לאחת משלוש קבוצות ההתערבות אשר צרכו אחד מהשמנים הבאים: שמן אורגנו מהזן Origanum dubium (DUB), שמן אורגנו מהזן Origanum vulgare subsp. Hirtum (HIR), או שמן לבנדר (Lavandula angustifolia). כל שמן ניתן במינון 2 מ"ל עם 150 מ"ל מים חמימים שלוש פעמים ביום לאחר הארוחה במשך 14 יום.    

בסיום תקופת ההתערבות נמצא קרא עוד

 

הטיפול הטבעי בתסמונת מטבולית

 

ההשפעה המיטיבה של פיסטוקים על מאפייני התסמונת המטבולית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של דיאטה מועשרת בפיסטוקים על מאפייני התסמונת המטבולית. פיסטוקים עשירים בשומן בלתי רווי, בסיבים ובוויטמינים ומינרלים ולפיכך עשויים להיות בעלי השפעה מיטיבה על מדדים בריאותיים שונים. 

בסקירה נכללו 17 מחקרים בהם 940 משתתפים בגיל ממוצע של 22 עד 60 עם יתר שומנים בדם (4 מחקרים), עם תסמונת מטבולית (2 מחקרים), טרום סוכרת (מחקר אחד), הפרעות זקפה (מחקר אחד), סוכרת סוג 2 (3 מחקרים) או משתתפים בריאים (6 מחקרים).

המשתתפים בקבוצת ההתערבות התבקשו להוסיף לדיאטה פיסטוקים במינון של 25 עד 126 גרם ליום למשך 2 עד 24 שבועות, בהשוואה לדיאטת ביקורת מסוגים שונים. היו הבדלים בין המחקרים בצורת ההכנה של הפיסטוקים, כגון שימוש בפיסטוקים קלויים ו/או מומלחים בחלק מהמחקרים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

תוספי הל למטופלים עם התסמונת המטבולית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של הל ירוק (Elettaria cardamomum) על לחץ הדם ומדדי דלקת בקרב מבוגרים עם התסמונת המטבולית והפרעות נלוות.

בסקירה נכללו 8 מחקרים בהם 595 מטופלים. במחקרים אלה נעשה שימוש בהל באבקה או בכמוסות במינון 3 גרם/יום למשך 8 עד 12 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

הפחתת התנהגות יושבנית בקרב מבוגרים עם התסמונת המטבולית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צמצום התנהגות יושבנית על מדדים קרדיו-מטבוליים בקרב מבוגרים עם התסמונת המטבולית.

במחקר נכללו 64 משתתפים עם אורח חיים יושבני אשר סובלים מהתסמונת המטבולית. המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות המחקר. קבוצת ההתערבות הונחתה לצמצם את זמן הישיבה שלהם בשעה אחת ביום באמצעות עמידה וביצוע פעילות גופנית, וקבוצת הביקורת התבקשה לשמור על אורח החיים הרגיל. במהלך שלושה חודשים רצופים החוקרים ביצעו ניטור של משך ההתנהגות היושבנית, העמידה והפעילות הגופנית בקרב כלל המשתתפים. 

נמצא כי בקבוצת ההתערבות משך ההתנהגות היושבנית ירד ב-50 דקות ביום בהשוואה לנתוני הבסיס, כאשר משך הפעילות בעצימות נמוכה ובעצימות בינונית-גבוהה עלה ב-19 וב-24 דקות ביום, בהתאמה. משך העמידה עלה, אולם השינוי לא היה מובהק סטטיסטית. בקבוצת הביקורת לא חל שינוי משמעותי במהלך תקופת המחקר. עוד נמצא כי קרא עוד

 

 

לא נמצאה תמיכה לנטילת חוּמצות אמינוֹ בקרב מבוגרים עם התסמונת המטבולית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תכנית פעילות גופנית בשילוב תוסף לאוצין וארגינין בקרב משתתפים עם שמנות ותסמונת מטבולית. מחקרים קודמים מצאו כי ללאוצין השפעה מיטיבה על הרכב הגוף ולארגינין השפעה מיטיבה על הרגישות לאינסולין ועל תפקוד האנדותל, ולפיכך עשויים לתרום לטיפול בתסמונת המטבולית. 

במחקר נכללו 74 משתתפים בגיל 18 עד 55 עם BMI מעל 30 ואבחנה של תסמונת מטבולית.

המשתתפים חולקו אקראית לארבע קבוצות:

  • מינון יומי של 21 גרם לאוצין ו-9 גרם ארגינין.
  • תכנית פעילות גופנית 3 פעמים בשבוע.
  • לאוצין וארגינין + פעילות גופנית.
  • קבוצת ביקורת שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי כולל מפגש חודשי עם דיאטן.

משך ההתערבות היה 6 חודשים, כאשר בתחילת המחקר, לאחר 3 ו-6 חודשים ולאחר 3 חודשים נוספים של מעקב נמדד הרכב הגוף, מאפייני התסמונת המטבולית והכושר הגופני.

באופן כללי קרא עוד




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם