עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2022 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 27/07/2022

 

הפרעות פסיכאטריות |  טיפול בסרטן | בריאות קרדיווסקולרית

 

תזונה, צמחי מרפא וספורט לטיפול בהפרעות פסיכיאטריות:

הנחיות קליניות לטיפול בעזרת רכיבים טבעיים,

התרומה של אימון במים,

והתפקיד של חיידקי המעי.

 

ארומתרפיה, פוֹליפנוֹלים וויטמינים לחולי סרטן:

שמן לבנדר כטיפול משלים,

רכיבים פוֹליפנוֹלים להפחתת השפעות שליליות,

ומזון מועשר בויטמין D לצמצום התמותה.

 

שימוש ברכיבי תזונה לשיפור בריאות קרדיווסקולרית:

הפוטנציאל של קקאו להגנה קרדיווסקולרית,

ופיטאיה לשיפור תפקוד כלי הדם.

 

הפרעות פסיכאטריות

 

רכיבים טבעיים לטיפול בהפרעות פסיכיאטריות

במסמך מוצגות המלצות קליניות מבוססות ראיות לשימוש ברכיבים תזונתיים וצמחיים בקרב מטופלים עם הפרעות פסיכיאטריות. ההמלצות גובשו על ידי צוות מומחים בינלאומי מטעם ה- WFSBP (World Federation of Societies of Biological Psychiatry) וה- CANMAT (Canadian Network for Mood and Anxiety Disorders). המסמך כולל המלצות בהיבטים של בטיחות וסבילות ובהיבטים של השימוש הקליני, כולל התוויות ומינון, וכן התייחסות לאוכלוסיות מיוחדות.

להלן סיכום ההמלצות העיקריות בהתבסס על העדויות הקיימות:

צוות המומחים מציין כי כל ההתערבויות נמצאו בעלות רמה סבירה של בטיחות וסבילות, כאשר לרוב נעשה שימוש במוצרי מדף. אחד הגורמים שהגבילו את יכולת קביעת המסקנות היו מדדי האיכות והסטנדרטיזציה של התוספים הצמחיים. הם ממליצים על שימוש ברכיבים שנתמכים מחקרית כטיפול משלים כחלק מהטיפול הסטנדרטי, במיוחד במקרים של הפרעות חמורות יותר. עוד הם מדגישים כי העדר מידע על תוסף מסוים אינו בהכרח מעיד על חוסר יעילות.  

Sarris J, Ravindran A, Yatham LN, Marx W, Rucklidge JJ, McIntyre RS, Akhondzadeh S, Benedetti F, Caneo C, Cramer H, Cribb L, de Manincor M, Dean O, Deslandes AC, Freeman MP, Gangadhar B, Harvey BH, Kasper S, Lake J, Lopresti A, Lu L, Metri NJ, Mischoulon D, Ng CH, Nishi D, Rahimi R, Seedat S, Sinclair J, Su KP, Zhang ZJ, Berk M. Clinician guidelines for the treatment of psychiatric disorders with nutraceuticals and phytoceuticals: The World Federation of Societies of Biological Psychiatry (WFSBP) and Canadian Network for Mood and Anxiety Treatments (CANMAT) Taskforce. World J Biol Psychiatry. 2022 Mar 21:1-32.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35311615/

 

 

התרומה של אימון במים לבריאות הנפשית

בסקירה שיטתית מוצגות העדויות בהתייחס לתרומה של אימון במים לשיפור הבריאות הנפשית, תוך בחינת ההתערבויות המחקריות הקיימות וגיבוש הצעות למחקרים עתידיים.

בסקירה נכללו 23 מחקרים התערבותיים שנערכו ב-13 מדינות, מהם 12 מחקרים אקראיים מבוקרים. במחקרים אלה נכללו מבוגרים בריאים או משתתפים עם מאפיינים ייחודיים, כולל שחיינים תחרותיים, סטודנטים, חולי דמנציה, משתתפים עם דיכאון, קשישים, מורות ועוד. המחקרים כללו מגוון התערבויות, כגון אימון שחייה או אירובי מים, החל מאימון קצר של כמה דקות ועד לכמה שעות ביום במשך חמישה ימים עד שנה. השפעות ההתערבות במחקרים אלה נמדדה באמצעות סה"כ 18 מדדים שונים (כגון מדדים להערכת דיכאון, חרדה, מצב רוח, הערכה עצמית, תחושת רווחה פסיכולוגית ועוד) .

באופן כללי הממצאים מצביעים על כך שקרא עוד

 

 

 

התפקיד של חיידקי המעי בהפרעות פסיכיאטריות

בסקירה שיטתית בוחנים החוקרים את העדויות בהתייחס להבדלים בהרכב חיידקי המעי בקרב אוכלוסייה הסובלת מהפרעות פסיכיאטריות בהשוואה לאוכלוסייה בריאה. בנוסף, נבדק האם יש דמיון בהרכב חיידקי המעי בהפרעות פסיכיאטריות שונות.

בסקירה נכללו 44 מחקרים תצפיתיים בהם סה"כ 2,510 משתתפים עם הפרעות פסיכיאטריות ו-2,407 משתתפים בריאים. מבין המחקרים, 24 מחקרים עסקו בהפרעת דיכאון, 7 מחקרים עסקו בהפרעה דו-קוטבית ו-15 מחקרים עסקו בסכיזופרניה.

בניתוח כולל של המחקרים קרא עוד

 

טיפול בסרטן

 

שמן לבנְדר כטיפול משלים לחולי סרְטן

בסקירה שיטתית של מחקרים התערבותיים הוערכה ההשפעה של לבנדר (Lavandula angustifolia, Lavandula hybrida) בקרב חולי סרטן. בסקירה נכללו 13 מחקרים בהם 838 חולי סרטן. בשבעה מהמחקרים נכללו משתתפים עם סוגי סרטן שונים, בשלושה מחקרים נכללו חולי סרטן קולורקטלי, במחקר אחד נכללו חולות סרטן שד, במחקר אחד חולים עם לוקמיה מיאלואידית חריפה ובמחקר אחד חולים עם לוקמיה או גידולים סולידיים.

בהתייחס להתערבות, ב-10 מחקרים נעשה שימוש בלבנדר בהרחה עם ריכוזים שונים של שמן לבנדר (בין 1-100%), החל משתי טיפול ועד 55 מ"ל, למשך 3 דקות ועד 10 שעות בכל פעם. בשני מחקרים בוצע עיסוי עם שמן לבנדר בריכוז 1% או 5% למשך 10 או 30 דקות כל פעם, ובמחקר אחד ניתן לבנדר דרך הסטומה (10 טיפות בזמן החלפת השקית).

באופן כללי עולה מהסקירה כי קרא עוד

 

 

 

רכיבים פוֹליפנוֹלים להפחתת השפעות שליליות של טיפול נוגד סרְטן

בסקירה מוצגות העדויות לגבי ההשפעה המגינה של רכיבים פוליפנוליים מצמחים ממשפחת פירות היער (Vaccinium), פירות ההדר (Citrus), זית (Olea) וארטישוק (Cynara) מפני ההשפעות השליליות של טיפולים נוגדי סרטן מהסוגים ציספלטין, דוקסורוביצין, טמוקסיפן ופקליטקסל.

במסגרת הסקירה מוצגים טיפולים אלה וההשפעות השליליות הקשורות בכל טיפול, מוצגים המאפיינים של משפחות הצמחים, ומפורטים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים לגבי ההשפעה המגינה של פוֹליפנוֹלים ממשפחות צמחים אלה.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

 

מזון מועשר בוִיטמין D עשוי לתרום לצמצום התמותה מסרְטן

במודל המבוסס על נתונים שנאספו מ-34 מדינות באירופה הוערכה התרומה של העשרת מזון בויטמין D למניעת תמותה מסרטן. החוקרים מסבירים כי מטה-אנליזות של מחקרים אקראיים מבוקרים מצאו כי תיסוף ויטמין D תרם להפחתת התמותה מסרטן ב-13%. מזון מועשר עשוי להעלות את רמת ויטמין D בדם בדומה לתיסוף ולכן צפוי להיות בעל תרומה דומה להפחתת התמותה מסרטן. ישנם פערים בין מדינות שונות באירופה בהתייחס להימצאות של מזונות מועשרים בויטמין D.

במחקר הנוכחי הוערכה קרא עוד

 

בריאות קרדיווסקולרית

 

הפוטנציאל של קקאו להגנה קרדיווסקולרית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בארה"ב נבדקה התרומה של תיסוף תמצית קקאו לאורך זמן להפחתת תחלואה קרדיווסקולרית בקרב קשישים. במחקר נכללו 21,442 משתתפים, מהם 12,666 נשים מעל גיל 65 ו-8,776 גברים מעל גיל 60 ללא תחלואה קרדיווסקולרית או סרטן.

בנוסף לתיסוף מולטי-ויטמין, המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף קקאו במינון יומי של 500 מ"ג פלבאנולים (כולל 80 מ"ג אפיקטכינים), או פלסבו.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 3.6 שנים ל-410 משתתפים בקבוצת ההתערבות ול-456 משתתפים בקבוצת הפלסבו היה אירוע קרדיווסקולרי מכל סוג, נתון המבטא סיכון נמוך ב-10% שאינו מובהק סטטיסטית. עם זאת, בניתוח הכולל רק את המשתתפים שהקפידו על נטילת התוסף נמצא סיכון נמוך ב-15%, מובהק סטטיסטית. כמו כן, נטילת התוסף הייתה מלווה בסיכון נמוך ב-27% לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים, כאשר ההבדלים בסיכון בהתייחס לאירועים אחרים, כגון אוטם שריר הלב או שבץ לא היו מובהקים סטטיסטית. לא נצפו השפעות שליליות.

החוקרים מסכמים קרא עוד

 

 

 

פיטאיה לשיפור תפקוד כלי הדם

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה האקוטית וקצרת הטווח של פיטאיה (פרי הדרקון) על תפקוד כלי הדם. במחקר נכללו 19 משתתפים צעירים ובריאים שאינם מעשנים.

המשתתפים התבקשו לצרוך 24 גרם/יום אבקת פיטאיה (33 מ"ג של הרכיב בטאלאין) מהולה במים או משקה פלסבו בעל ערך תזונתי דומה למשך 14 יום כל אחד, עם לפחות שבוע בין התנאים. מדדי תפקוד כלי הדם נבדקו באופן אקוטי במהלך 4 השעות הראשונות לאחר צריכת המשקה וכן בסיום תקופת ההתערבות.

נמצא כי קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם