עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אפריל 2022 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 30/05/2023

 

בפתח הסקירה דוח המציג מהם הפירות והירקות המזוהמים ביותר והנקיים ביותר משאריות חומרי הדברה.

 

בהמשך נתרכז בבריאות העצם:

המלצות תזונתיות למטופלים עם צפיפות עצם נמוכה,

התרומה של ירקות לבריאות העצם,

התרומה של נחושת לשמירה על בריאות העצם?

והאם יש השפעה לנוגדי חמצון על בריאות העצם במצב של חוסר תנועתיות?

 

הקשר בין אומגה 3 וסרטן:

מהי התועלת של תוספי אומגה 3 לחולי סרטן?

והקשר בין צריכת דגים ואומגה 3 ומשך ההישרדות בקרב חולי סרטן.

 

בתחום המטבולי בקרב ילדים:

צריכת פירות קשורה בשיפור פרופיל השומנים בקרב ילדים,

וסימון הרמזור כאסטרטגיה לטיפול בהשמנת ילדים.

 

מגוון מחקרים בנושאים נוספים:

הפוטנציאל של זעפרן במגוון מצבים בריאותיים,

צריכה של פלפל חריף קשורה בסיכון מופחת לתמותה,

פעילות גופנית לשיפור תחושת הרווחה בקרב קשישים,

והתגובה הפיזיולוגית לסאונה אינפרא-אדומה.

 

ולסיכום שלושה מחקרים על פעילות גופנית וצמחי מרפא לשיפור תסמיני סכיזופרניה.

 

 

מהם הפירות והירקות המזוהמים ביותר והנקיים ביותר משאריות חומרי הדברה?

בדוח השנתי שפורסם על ידי ה-EWG (Environmental Working Group) מוצגת רשימת הפירות והירקות המזוהמים ביותר בחומרי הדברה והנקיים ביותר. ה-EWG הינו ארגון ללא כוונת רווח, הפועל למען שיפור הבריאות והסביבה, אשר מפרסם את הדוח מדי שנה מאז 2004 במטרה ליידע את הציבור ולאפשר בחירה מושכלת בקניית פירות וירקות. הדוח מבוסס על בדיקות מקיפות של תוצרת טרייה לא אורגנית שנערכו על ידי משרד החקלאות האמריקאי וה-FDA, לאחר שטיפה, קילוף או ניקוי של הפרי או הירק.

בהתאם לנתונים שנאספו בהתייחס ל-46 סוגי פירות וירקות, רשימת 12 המזוהמים ביותר בשאריות חומרי הדברה ("Dirty Dozen") כוללת: תותים, תרד, עלים ירוקים, נקטרינות, תפוחים, ענבים, פלפל (מתוק וחריף), דובדבנים, אפרסקים, אגסים, סלרי ועגבניות. הכותבים מציינים כי רמת חומרי ההדברה שנמצאה אינה עוברת את הסף החוקי המותר, אולם אין זה אומר שהחשיפה אינה מזיקה.   

בניגוד לכך, רשימת 15 הפירות והירקות הנקיים ביותר (“Clean Fifteen”) כוללת: אבוקדו, תירס, אננס, בצל, פפאיה, אפונה (קפואה), אספרגוס, מלון ירוק, קיווי, כרוב, פטריות, מלון כתום, מנגו, אבטיח ובטטה. הכותבים מציינים כי השנה הוצאו מרשימה זאת ברוקולי, כרובית וחציל בשל העדר בדיקות שבוצעו בשנים האחרונות, ואת מקומם ברשימה תפסו מנגו, אבטיח ובטטה.

כותבי הדוח מציינים, כי ישנם מחקרים מדעיים רבים המראים כי חשיפה גבוהה לשאריות חומרי הדברה קשורה בסיכון מוגבר לתוצאות בריאותיות שליליות, ואילו צריכת פירות וירקות אורגניים מפחיתה באופן משמעותי את כמות שאריות חומרי ההדברה בגוף.

למרות ממצאים המראים קשר בין צריכת מזון אורגני ושיפור תוצאות בריאותיות, כגון שיפור הפוריות, לא ניתן לקבוע באופן חד משמעי קשר סיבתי ישיר שכן אוכלוסייה הצורכת מזון אורגני הינה לרוב בעלת מודעת בריאותית ותזונתית גבוהה יותר. 

EWG Science Team. EWG’s 2022 Shopper’s Guide to Pesticides in Produce™. April 2022.

https://www.ewg.org/foodnews/summary.php#methodology

 

 

המלצות תזונתיות למטופלים עם צפיפות עצם נמוכה

בסקירה של מחקרים תצפיתיים והתערבותיים, הוערכו העדויות העדכניות בהתייחס לתזונה המיטבית למיתון הירידה בצפיפות העצם, במטרה להציג פירמידת מזון מומלצת למטופלים עם אוסטאופניה ואוסטאופורוזיס. במסגרת הסקירה נכללו ממצאים בהתייחס לגורמים הבאים: עודף משקל ושמנות, פעילות גופנית, פחמימות, שומנים, חלבונים, ויטמין A, ויטמין D, ויטמין E, ויטמין K, ויטמיני B, ויטמין C, סידן, זרחן, מגנזיום, ברזל, נחושת, אבץ, סיליקון, מנגן, בורון, סלניום, מים, קפאין, נתרן, ואיזופלבונים. החוקרים ערכו סינתזה של הממצאים וגיבשו את ההמלצות הבאות המוצגות באמצעות פירמידת המזון:

  • צריכה יומית: פחמימות (שלוש מנות של דגנים מלאים המכילים סיבים ואבץ), פירות וירקות (חמש מנות עם העדפה לצבע כתום בשל תכולת בטא-קרוטן וויטמין C ועלים ירוקים המכילים ויטמין K, חומצה פולית, מגנזיום וסיבים פרה-ביוטיים), יוגורט וחלב דלי שומן, שמן זית כתית מעולה (מכיל ויטמין E ופוֹליפנוֹלים), ומים מינרלים עם תכולת סידן.
  • צריכה שבועית: דגים (ויטמין D, חלבון ואומגה 3), עוף (חלבון, ברזל, ויטמין B12), קטניות (חלבון מהצומח), ביצים, גבינה (חלבון, סידן וויטמין B6) ומנה אחת בשבוע של בשר אדום.
  • תוספים: נדרשת התאמה אישית של תוספים במידה ולא ניתן לספק את הרכיבים התזונתיים הנדרשים באמצעות התזונה (סידן, ויטמין D, בורון, אומגה 3 ואיזופלבונים).
  • מזונות אסורים: מלח, סוכר, מזונות המכילים זרחן לא אורגני (כגון קוקה קולה).
  • פעילות גופנית: פעילות אירובית ואימוני כוח 3-4 פעמים בשבוע. 

 

 

לתמונת המקור: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8746518/figure/nutrients-14-00074-f002/

 

Rondanelli M, Faliva MA, Barrile GC, Cavioni A, Mansueto F, Mazzola G, Oberto L, Patelli Z, Pirola M, Tartara A, Riva A, Petrangolini G, Peroni G. Nutrition, Physical Activity, and Dietary Supplementation to Prevent Bone Mineral Density Loss: A Food Pyramid. Nutrients. 2021 Dec 24;14(1):74. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35010952/

 

 

התרומה של ירקות לבריאות העצם

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צריכת ירקות על מדדי בריאות העצם. החוקרים מציינים כי יש לאשש במחקרים התערבותיים את הממצאים ממחקרים אפידמיולוגיים המראים קשר חיובי בין צריכת ירקות ובריאות העצם.

במחקר נכללו 102 מבוגרים עם BMI מעל 25 אשר צורכים עד מנה אחת של ירקות ליום (128 גרם ירקות טריים או 64 גרם ירקות מבושלים). המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת התערבות שהתבקשה להעלות את צריכת הירקות בהתאם להנחיות התזונתיות (תוספת של כ-270 גרם ליום), או לקבוצת ביקורת שלא ביצעה שינוי תזונתי. החוקרים העריכו את הצריכה התזונתית, רמת הקרוטנואידים בדם ומדדים של בריאות העצם בדם ובשתן בתחילת המחקר ולאחר שמונה שבועות. להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

התרומה של נחוֹשת לשמירה על בריאות העצם

בסקירה של מחקרים תצפיתיים והתערבותיים נבדק הקשר בין רמת הנחושת בגוף, צריכת הנחושת בתזונה ובתוספים וצפיפות העצם. החוקרים מציינים כי קיימות עדויות פרה-קליניות רבות המצביעות על התפקיד של נחושת בוויסות תהליכי בניית ופירוק העצם, אולם הממצאים הקליניים מועטים.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

לא נמצאה השפעה לנוגדי חמצון על בריאות העצם במצב של חוסר תנועתיות

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תיסוף בנוגדי חמצון על מדדי בריאות העצם במצב של חוסר תנועתיות. החוקרים מסבירים כי מצבים של חוסר תנועתיות ועקה חמצונית קשורים בירידה במסת העצם, כאשר נוגדי חמצון כגון פוֹליפנוֹלים, אומגה 3, ויטמינים ומינרלים עשויים לצמצם את ההשפעה המזיקה באמצעות נטרול רדיקלים חופשיים.

במחקר נכללו 20 מתנדבים בריאים בני 34 בממוצע אשר לאחר 14 ימי הסתגלות התבקשו להיות במצב שכיבה במשך 60 יום. קבוצת ההתערבות קיבלה שילוב של נוגדי חמצון במינון יומי של 741 מ"ג פוֹליפנוֹלים, 2.1 גרם אומגה 3, 168 מ"ג ויטמין E ו-80 מק"ג סלניום יחד עם הארוחות, ואילו קבוצת הביקורת לא קיבלה כל תוסף. התזונה בתקופת ההתערבות הותאמה אישית בהתאם לקצובה המומלצת. קרא עוד.

 

מהי התועלת של תוספי אוֹמגה 3 לחולי סרְטן?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של תוספי אומגה 3 בקרב חולי סרטן, בדגש על שימור מסת שריר, איכות החיים, משקל הגוף ורעילות על רקע הטיפול נוגד הסרטן. בסקירה נכללו רק מחקרים בהם ניתן מינון של לפחות 600 מ"ג/יום אומגה 3 למשך שלשה שבועות ומעלה בהשוואה לקבוצת ביקורת.

סה"כ נכללו 31 מחקרים בהם מטופלים עם סוגים שונים של סרטן הנמצאים ברמות שונות של תת-תזונה. בניתוח כולל של הנתונים לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהתייחס למסת השריר, איכות החיים או משקל הגוף. עם זאת, נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

הקשר בין צריכת דגים ואוֹמגה 3 ומשך ההישרדות בקרב חולי סרְטן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים, נבדק הקשר בין צריכת דגים ואומגה 3 ובין הישרדות בקרב חולי סרטן. בסקירה נכללו 21 מחקרי עוקבה, מהם ב-12 מחקרים נבדקה הצריכה התזונתית של דגים (26,518 מטופלים ו-10,773 מקרי תמותה) וב-11 מחקרים נבדקה הצריכה של אומגה 3 (24,134 מטופלים ו-4,888 מקרי תמותה).

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

 

צריכת פירות קשורה בשיפור פרופיל השומנים בקרב ילדים

במחקר חתך שנערך בסין נבדק הקשר בין צריכת פירות ובין פרופיל השומנים בקרב ילדים ונוער. במחקר נכללו 14,755 ילדים בגיל חמש עד 19 משבעה מחוזות בסין אשר ענו על שאלונים וביצעו בדיקת דם.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

סימון הרמזור כאסטרטגיה לטיפול בהשמנת ילדים

במאמר דנים החוקרים באסטרטגית "סימון רמזור" של מזונות לטיפול בהשמנת ילדים. החוקרים מסבירים כי לרוב סימון רמזור הינו חלק מהתערבות התנהגותית רב-תחומית, וכוללת סיווג של המזונות לירוק (ללא הגבלה), צהוב (צריכה מתונה) או אדום (הגבלת הצריכה). העדויות המחקריות וההמלצות העוסקות ביעילות אסטרטגיה זו במקרים רבים אינן מפרידות בצורה ברורה בין היעילות של הסימון עצמו ובין ההתערבות בכללותה. לפיכך, במאמר זה החוקרים שואפים להעריך את יעילות סימון הרמזור בפני עצמו ולזהות תחומים הדורשים מחקר נוסף. הם מציינים כי בחיפוש ב- PubMed לא נמצאו מחקרים מבוקרים בהם נבדקה השְֹפעת הסימון בלבד על תוצאות הקשורות במשקל הגוף, אולם במחקר אחד שנמצא דרך מקורות אחרים לא נמצאה השפעה מובהקת.

במחקרים בהם קרא עוד.

 

הפוטנציאל של זעפרן במגוון מצבים בריאותיים

בסקירה של מחקרים קליניים הוערך הפוטנציאל הטיפולי של זעפרן (Crocus sativus), תוך התייחסות למנגנוני הפעולה המעורבים. ראשית, החוקרים מציגים את המבנה הכימי, הזמינות הביולוגית והפעילות הפרמקולוגית של זעפרן ורכיביו הפעילים. בהמשך, מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי ההשפעה קרא עוד.

 

 

 

צריכה של פלפל חריף קשורה בסיכון מופחת לתמותה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדק הקשר בין צריכת פלפל חריף ובין הסיכון לתמותה. החוקרים מסבירים כי לפלפל חריף השפעה נוגדת דלקת, נוגדת חמצון ואנטי-מיקרוביאלית, וכן תרומה לירידה במשקל ולאיזון גליקמי, השפעות אשר מיוחסות בעיקר לרכיב הפעיל קפסאיצין.

בסקירה נכללו ארבעה מחקרים תצפיתיים בהם סה"כ 570,762 משתתפים מרקע תרבותי ואתני מגוון. כ-45% מהמשתתפים דיווחו על צריכה של פלפל חריף. נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

פעילות גופנית לשיפור תחושת הרווחה בקרב קשישים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של יוגה לעומת אימון אירובי על תחושת הרווחה בקרב קשישים בריאים שאינם פעילים גופנית. במחקר נכללו 82 משתתפים בני 72 בממוצע אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר. שתי קבוצות ההתערבות ביצעו לפחות שלושה תרגולי יוגה או אימון אירובי בשבוע במשך 12 שבועות, וקבוצת הביקורת הייתה ברשימת המתנה ללא שינוי בפעילות השגרתית.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

 

התגובה הפיזיולוגית לסאונה אינפרא-אדומה

במחקר אקראי מוצלב שנערך באוסטרליה, נבדקה התגובה הפיזיולוגית לאחר שהייה בסאונה אינפרא-אדומה לעומת פעילות גופנית בקרב נשים בריאות. החוקרים מסבירים, כי חשיפה פסיבית לחום נמצאה בעלת השפעה דומה לפעילות גופנית על המערכת הקרדיווסקולרית, אולם מחקרים קודמים נערכו בעיקר בקרב גברים, ובחשיפה למים חמים או לסאונה מסורתית.

במחקר נכללו עשר נשים בריאות, בנות 36 בממוצע, אשר במועדים שונים שהו בסאונה אינפרא-אדומה, ביצעו אימון רכיבה, או היו במנוחה במשך 45 דקות.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

 

פעילות גופנית וצמחי מרפא לשיפור תסמיני סכיזופרניה

להלן שלושה מחקרים העוסקים באסטרטגיות לא תרופתיות לשיפור תסמיני סכיזופרניה.

במחקר פיילוט קליני נבדקה התרומה של אימון רכיבה, לשיפור תסמינים מוטוריים ופסיכיאטריים בקרב חולי סכיזופרניה. החוקרים מסבירים, כי ישנן עדויות לכך שאימון רכיבה במהירות גבוהה ובהתנגדות נמוכה תורם לשיפור תסמינים מוטוריים בחולי פרקינסון, ונמצא כי לשליש מהחולים בסכיזופרניה יש תסמינים דומים. מטרות המחקר היו להעריך את ההיענות והקבלה של אימון זה בקרב חולי סכיזופרניה, לבחון את המהימנות של ההערכה המוטורית בקרב חולים אלה, ולהעריך את יעילות האימון בשיפור תסמינים מוטוריים ופסיכיאטריים.

במחקר נכללו עשרה מטופלים ממרפאת חוץ הסובלים מתסמינים מוטוריים. כל המשתתפים השלימו שני אימונים שבועיים במשך שישה שבועות, וחומרת התסמינים הוערכה לפני ההתערבות, בסיומה ולאחר שישה שבועות מעקב נוספים. החוקרים מראים כי שיעור ההיענות היה גבוה והמטופלים דיווחו על רמת קבלה גבוהה של ההתערבות. נמצא כי קרא עוד.

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של סוגים שונים של פעילות גופנית על תסמיני סכיזופרניה, הרכב הגוף, כושר ואיכות חיים. במחקר נכללו 86 חולי סכיזופרניה אשר חולקו אקראית לאימון אירובי, אימון כוח או אימון משולב, שלוש פעמים בשבוע למשך 16 שבועות.

מדדי המטרה הוערכו בתחילת המחקר, בסיום ההתערבות ולאחר תקופת מעקב של עשרה חודשים. בסיום תקופת ההתערבות בכל הקבוצות נמצא קרא עוד.

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה התרומה של צמח המרפא טרמינליה (Terminalia chebula) לשיפור תסמינים קוגניטיביים, תסמינים חיוביים ותסמינים שליליים בקרב חולי סכיזופרניה מאושפזים.

במחקר נכללו 48 מטופלים אשר חולקו אקראית לקבלת כמוסות טרמינליה במינון 3 גרם ליום או פלסבו למשך ארבעה שבועות. נמצא כי קרא עוד.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם