עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2022 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 27/04/2022

 

במרכז הסקירה השבוע מחקרים על מניעה וטיפול בסרטן
מהם הגורמים התזונתיים הקשורים בסיכון לתמותה מסרטן?
תוסף תזונה לחולי סרטן ראש וצוואר,
וג'ינג'ר ונקודות לחיצה לילדים חולי לוקמיה.

 

נמשיך במחקרים על תוספי אומגה 3:
הקשר בין אומגה 3 והפרעות נפש בקרב צעירים,
תוסף EPA לשיפור התפקוד הקוגניטיבי,
וההשפעה של תוספי אומגה 3 על מאפייני התסמונת המטבולית.

 

נביא מחקרים על צמחי מרפא:
ויתניה משכרת לשיפור סיבולת לב ריאה,
וכורכומין למטופלים עם פגיעת ראש טראומטית.

 

מחקרים בתחום הקרדיו-מטבולי:
האם מיצוי עלי תות משפר את האיזון הגליקמי?
והאם דובדבן חמוץ נמצא יעיל לשיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית?

 

מחקרים על דיאטה ים תיכונית:
התרומה הבריאותית של הדיאטה הים-תיכונית,
ודיאטה ים תיכונית לעומת דיאטה טבעונית לירידה במשקל.

 

נביא סקירה על התועלת של מזונות מותססים,
ושתי סקירות נוספות על רכיבים צמחיים לטיפול בדלקת חניכיים.

 

ונסכם במחקר המראה כי צריכת משקאות ממותקים קשורה בתפקודים ניהוליים נמוכים יותר בקרב ילדים.

 


מהם הגורמים התזונתיים הקשורים בסיכון לתמותה מסרְטן?

בהתבסס על נתונים ממחקר עוקבה גדול שנערך באירופה העוסק בקשר בין תזונה, אורח חיים וגורמים סביבתיים ובין הסיכון להתפתחות סרטן (EPIC), החוקרים העריכו את התפקיד של גורמי תזונה ואורח חיים בהתייחס לתמותה מסרטן
בהתבסס על הממצאים מ-45 פרסומים החוקרים בחנו את הקשרים בין גורמי החשיפה ובין הסיכון לתמותה מסרטן באופן כללי ולפי סוג הסרטן. גורמי החשיפה נבדקו בחלוקה לארבע קבוצות:

  1. מזונות: פירות וירקות, ירקות טריים, פירות משוּמרים, ביצים, קטניות, דגים, שמן זית, מוצרי חלב, בשר אדום ומעובד ומשקאות ממותקים. 
  2. רכיבים תזונתיים: סיבים, חומצות שומן, ויטמין C, ויטמין K, ויטמין D, סידן, מגנזיום, פלבונואידים, ליגננים, תוספי מינרלים וויטמינים. 
  3. מדדי תזונה ואורח חיים: מדדים שונים כגון דיאטה ים-תיכונית, דיאטה דלקתית, פליטת גזי חממה של הצריכה התזונתית ועוד. 
  4. גורמים נוספים: פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, BMI והשמנה בטנית.

להלן סיכום הממצאים העיקריים:

  • הגורמים התזונתיים שהיו קשורים בסיכון מופחת לתמותה מסרטן כללו צריכת ירקות טריים, צריכת סיבים, דיאטה ים-תיכונית ודפוסי תזונה נוספים כגון צריכה נמוכה של בשר או טבעונות וצמחונות, רמה גבוהה של ויטמינים (כולל ויטמין C, ויטמין D וויטמין K2), וצריכת קטניות. 
  • פעילות גופנית והקפדה על אורח חיים בריא היו קשורים בסיכון מופחת לתמותה מסרטן
  • הגורמים התזונתיים שהיו קשורים בסיכון הגבוה ביותר לתמותה מסרטן כללו איכות תזונה נמוכה, צריכת אלכוהול ומשקאות מתוקים ובמידה פחותה מכך צריכה של חומצות שומן מסוימות (כגון חומצה איקוסנואית בהקשר לסרטן הערמונית).
  • עודף משקל ושמנות היו קשורים בסיכון מוגבר לתמותה מסרטן

החוקרים מסכמים כי הנתונים ממחקר EPIC מאפשרים לזהות מהם הגורמים התזונתיים המרכזיים אשר עשויים לסייע במניעת התמותה מסרטן.

 Molina-Montes E, Ubago-Guisado E, Petrova D, Amiano P, Chirlaque MD, Agudo A, Sánchez MJ. The Role of Diet, Alcohol, BMI, and Physical Activity in Cancer Mortality: Summary Findings of the EPIC Study. Nutrients. 2021 Nov 28;13(12):4293.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34959845/


 

תוסף תזונה לחולי סרְטן ראש וצוואר

במחקר כפול-סמיות מבוקר נבדקה התרומה של תוסף תזונה להקלה על רעילות על רקע הטיפול נוגד הסרטן בקרב חולי סרטן ראש וצוואר. התוסף Oral Impact® מכיל אומגה 3, ארגינין, נוקלאוטידים וסיבים מסיסים, כל מנה 74 גרם ו-303 קלוריות.
במחקר נכללו 110 מטופלים המקבלים שילוב של טיפולי כימותרפיה והקרנות. המשתתפים חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שקיבלה את תוסף התזונה, או לקבוצת הביקורת שקיבלה תוסף עם ערך קלורי זהה. המשתתפים התבקשו לצרוך את התוספים במשך חמישה ימים רצופים לפני כל סבב כימותרפיה. מדד המטרה העיקרי היה שיעור המטופלים עם מוקוזיטיס חמור בפה, כאשר הוערכו גם השפעות נוספות של הטיפול, שינוי בסמנים תזונתיים ודלקתיים, סבילות לטיפול ושיעור ההישרדות. 
לא נמצא הבדל מובהק בין הקבוצות בשיעור המטופלים עם מוקוזיטיס חמור בפה (62% לעומת 67%). עם זאת, נמצאה מגמה לפיה שיעור ההישרדות היה גבוה יותר בקבוצת התוסף, כאשר שיעור ההישרדות ללא התקדמות המחלה במשך 3 שנים היה 69% בקבוצת התוסף לעומת 44% בקבוצת הביקורת (p=0.056) ושיעור ההישרדות הכללי היה 69% לעומת 50% (p=0.065), בהתאמה. בניתוח לפי מיקום הגידול נמצא כי התועלת בהתייחס לשיעור ההישרדות נשמרה בעיקר בקרב מטופלים עם סרטן לוע האף (nasopharyngeal). לא נמצא שיפור במדדים הנוספים שנבדקו. 
החוקרים מסכמים כי אומנם לא נמצאה תועלת לתוסף במניעת מוקוזיטיס חמור בפה, אולם נמצא יתרון בהתייחס לשיפור שיעור ההישרדות. 
המחקר מומן על ידי אוניברסיטה בתאילנד והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים. 

Dechaphunkul T, Arundon T, Raungkhajon P, Jiratrachu R, Geater SL, Dechaphunkul A. Benefits of immunonutrition in patients with head and neck cancer receiving chemoradiation: A phase II randomized, double-blind study. Clinical Nutrition, Published online: December 27, 2021. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2021.12.035



ג'ינְג'ר ונקודות לחיצה לילדים חולי לוקמיה

במחקר קליני מבוקר נבדקה התרומה של נקודות לחיצה ושל ג'ינג'ר (Zingiber officinale) למניעת ההשפעות השליליות של הטיפול הכימותרפי בדרכי העיכול בקרב ילדים עם לוקמיה. במחקר נכללו 90 ילדים עם לוקמיה לימפובלסטית חריפה בגילאי 7 עד 15 המקבלים טיפולי כימותרפיה. המשתתפים חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר: 

  • נקודות לחיצה –שלוש פעמים ביום 20 דקות לפני הארוחה למשך שלושה ימים בשלושה סבבים רצופים של כימותרפיה. 
  • ג'ינג'ר – שלוש לכסניות ליום (סה"כ 1 גרם ג'ינג'ר), כל לכסנית עם מים חצי שעה לפני הארוחה למשך 3 ימים בשלושה סבבים רצופים של כימותרפיה. 
  • קבוצת ביקורת שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי בלבד. 

השְֹפעת ההתערבות הוערכה בהתאם לחומרת ההשפעות השליליות, כולל בחילות, הקאות, שלְשולים והתייבשות. 
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.


 

הקשר בין אוֹמגה 3 והפרעות נפש בקרב צעירים 

כחלק ממחקר עוקבה גדול שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין הרמה בדם של חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) והפרעות נפש בקרב צעירים. רמת ה-PUFA נבדקה בשתי דגימות דם שנלקחו בגיל 17 ו-24, כולל סך אומגה 6, סך אומגה 3, יחס אומגה 6 לאומגה 3 ואחוז ה-DHA מסך חומצות השומן. במסגרת המחקר נעשה גם ניתוח חתך וגם ניתוח אורך להערכת הקשר בין מדדי ה-PUFA ובין שלוש הפרעות נפש: הפרעות פסיכוטיות, הפרעת דיכאון בינונית/חמורה והפרעת חרדה מוכללת.
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.


 

תוסף EPA לשיפור התפקוד הקוגניטיבי

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוספי אומגה 3 על מדדים קוגניטיביים בקרב מבוגרים בריאים. במחקר נכללו 310 משתתפים בגילאי 25 עד 49 אשר חולקו באופן אקראי לשלוש קבוצות המחקר למשך 26 שבועות:

  • שמן עשיר ב-DHA (מינון יומי של 900 מ"ג DHA ו-270 מ"ג EPA)
  • שמן עשיר ב-EPA (מינון יומי של 360 מ"ג DHA ו-900 מ"ג EPA)
  • פלסבו (מינון יומי של שלושה גרם שמן זית)

התפקוד הקוגניטיבי והזיכרון הוערכו באמצעות סדרת מבחנים קוגניטיביים, ובנוסף נמדד חמצון ההמוגלובין בקליפת המוח הקדמית כמדד לתגובה המוחית האקוטית או הכרונית.
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.


 

ההשפעה של תוספי אוֹמגה 3 על מאפייני התסמונת המטבולית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של תוספי אומגה 3 על מאפייני התסמונת המטבולית. בסקירה נכללו 33 מחקרים, מהם ב-22 מחקרים נכללו משתתפים עם לפחות מצב כרוני אחד (כגון יתר לחץ דם, סוכרת סוג 2, יתר שומנים בדם או תסמונת מטבולית) ובעשרה מחקרים נכללו משתתפים בריאים. במחקרים אלה ניתנו תוספי EPA ו/או DHA במינון כולל של 400 עד 4,800 מ"ג/יום למשך תקופת התערבות של 2 עד 48 שבועות. 
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.


 

ויתנְיה משכרת לשיפור סיבולת לב ריאה 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של ויתניה משכרת (Withania somnifera) לשיפור סיבולת לב ריאה ואיכות החיים בקרב מבוגרים פעילים גופנית. במחקר נכללו 50 מבוגרים בריאים בגילאי 20 עד 45 עם BMI בטווח הנורמה אשר מבצעים פעילות גופנית.
המשתתפים חולקו אקראית לקבלת תוסף ויתניה (KSM-66 ashwagandha) במינון 300 מ"ג פעמיים ביום למשך 12 שבועות, או לקבוצת הביקורת שקיבלה פלסבו. סיבולת לב ריאה נמדדה באמצעות צריכת החמצן המרבית (VO2 max) בתחילת המחקר ולאחר שמונה ו-12 שבועות. איכות החיים הוערכה באמצעות שאלונים בתחית המחקר ובסיומו. 
נמצא כי קרא עוד.


 

כוּרכומין למטופלים עם פגיעת ראש טראומטית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין בקרב מטופלים בטיפול נמרץ עם פגיעת ראש טראומטית. במחקר נכללו 62 מבוגרים אשר חולקו אקראית לקבלה אנטרלית של 500 מ"ג/יום כורכומינואידים (Curcumin C3 Complex®) או פלסבו למשך שבעה ימים רצופים. בתחילת המחקר ובסיומו נבדקו מדדי דלקת ועקה חמצונית, התוצאות הקליניות והמצב התזונתי. 
באופן כללי ההתערבות הייתה בטוחה ולא נצפו השפעות שליליות. נמצא כי בקרב מטופלים שקיבלו תוסף כורכומין חל שיפור מובהק במדדי הדלקת IL-6, TNF-α, MCP-1 ו-CRP בהשוואה לקבוצת הפלסבו, אולם לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהתייחס למדדי עקה חמצונית (GPx ו-SOD). עוד נמצא כי בקבוצת ההתערבות חל שיפור מובהק במדדים להערכת התוצאות הקליניות והמצב התזונתי. 
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה קרא עוד.


 

מיצוי עלי תות לשיפור האיזון הגליקמי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב נבדקה ההשפעה של תוסף עלי תות (Morus alba) על תגובת הגלוקוז והאינסולין בקרב מבוגרים בריאים. במחקר נכללו 38 משתתפים בני כ-32 בממוצע עם BMI ממוצע של 23.3. בשני ימים שונים כל המשתתפים ביצעו מבחן העמסת סוכר (75 גרם סוכרוז) בצום, עם או בלי 250 מ"ג מיצוי עלי תות (Reducose®). רמת הגלוקוז והאינסולין בדם נבדקו במהלך שעתיים לאחר מכן. 
נמצא כי קרא עוד.


 

דובדבן חמוץ לא נמצא יעיל לשיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דובדבן חמוץ (Prunus cerasus) על גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים. החוקרים מציינים, כי דובדבן חמוץ עשיר באנתוציאנינים ורכיבים נוספים בעלי פעילות נוגדת דלקת ופוטנציאל לשיפור הבריאות הקרדיו-מטבולית. 
במחקר נכללו 50 מבוגרים בני 48 בממוצע עם BMI ממוצע של 27.6, בריאים המוגדרים בסיכון. סיכון הוגדר כצריכה נמוכה של פירות וירקות ופעילות גופנית מועטה וכן גורם סיכון אחד לפחות לסוכרת: עודף משקל, היסטוריה משפחתית של סוכרת או יתר לחץ דם
המשתתפים חולקו אקראית לשתיית 30 מ"ל משקה דובדבן חמוץ או פלסבו, פעמיים ביום למשך שושה חודשים. בתחילת המחקר ובסיומו נבדקו מדדים של פעילות כלי הדם ושל הבריאות המטבולית. 
באופן כללי קרא עוד.


 

התרומה הבריאותית של הדִיאטה הים-תִיכונית

בסקירה דנים החוקרים בתרומה הבריאותית הרחבה של הדיאטה הים-תיכונית, בדגש על השְֹפעתה נוגדת דלקת ונוגדת חמצון. החוקרים מציינים כי דפוס של תזונה בריאה, כגון הדִיאטה הים-תִיכונית, עשוי לתרום לצמצום החלק היחסי של מחלות לא מדבקות, כגון שמנות, סוכרת, תסמונת מטבולית ומחלות קרדיווסקולריות, בסך התחלואה והתמותה. ההשפעה המיטיבה של הדיאטה הים-תיכונית נובעת בעיקר מרכיבים רבים בעלי פעילות נוגדת דלקת ונוגדת חמצון. 
במסגרת הסקירה מציגים החוקרים את הנטל הגלובלי של מחלות לא מדבקות ומציגים את הממצאים מסוגי מחקרים שונים לגבי ההשפעה הבריאותית המיטיבה של הדִיאטה הים-תִיכונית. מפורטים הממצאים לגבי ההשפעה על הבריאות המטבולית, כולל מניעה וטיפול בשמנות, סוכרת, מחלת כבד שומני לא אלכוהולית והתסמונת המטבולית; על הבריאות הקרדיווסקולרית; על הפוריות הן בקרב נשים והן בקרב גברים; על העברה בין דורית והתפתחות העובר והילד; על מחלות אוטואימוניות, בדגש על סוכרת סוג 1; ועל ניוון עצבי והבריאות הנפשית. בנוסף, החוקרים מציינים בקצרה השפעות שליליות אפשריות הקשורות בדִיאטה הים-תִיכונית, כגון פוטנציאל להשפעה מזיקה לרזברטרול ול-EGCG במינון גבוה ותגובות הדדיות עם תרופות בעיקר בשל השפעה על ציטוכרוֹם P450. 
החוקרים מסכמים קרא עוד.


 

דִיאטה ים תִיכונית לעומת דיאטה טבעונית לירידה במשקל

במחקר אקראי מוצלב נערכה השוואה בין הדִיאטה הים תִיכונית ודיאטה טבעונית בהתייחס לירידה במשקל ולשיפור הרכב אוכלוסיית חיידקי המעי. במחקר נכללו 62 מבוגרים עם עודף משקל אשר צרכו בסדר אקראי את שתי הדיאטות, כל אחת למשך 16 שבועות עם ארבעה שבועות הפרדה ביניהן. שתי הדיאטות לא כללו הגבלה קלורית והמשתתפים הונחו לא לבצע שינויים בפעילות הגופנית או בשימוש בתרופות במהלך תקופת המחקר. בשתי הקבוצות נערכו מפגשי הדרכה שבועיים.
ההנחיות לדיאטה הים תיכונית כללו צריכה יומית של לפחות שתי מנות ירקות ושתיים עד שלוש מנות פירות וצריכה שבועית של לפחות שלוש מנות קטניות, שלוש מנות דגים ומאכלי ים ושלוש מנות אגוזים וזרעים, ובנוסף העדפה לבשר לבן רזה על פני בשר אדום, צמצום הצריכה של שמנת, חמאה, מרגרינה, בשר מעובד, משקאות ממותקים, מאפים וחטיפים וכן הנחייה לשימוש בשמן זית כתית מעולה כשמן העיקרי בתזונה. ההנחיות לדיאטה הטבעונית כללו צריכת פירות, ירקות, דגנים וקטניות, ללא מוצרים מהחי ושומנים מוספים, וכן תוסף ויטמין B12 במינון 500 מק"ג/יום.  
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.


 

התועלת של מזונות מותססים

בסקירה דנים החוקרים בפעילות נוגדת הדלקת והמווסתת חיסונית של מספר מזונות מותססים, וכן בהשְֹפעתם על אוכלוסיית חיידקי המעי. 
מזונות מותססים לרוב עשירים ברכיבים תזונתיים, רכיבים צמחיים, רכיבים פעילים ביולוגית וחיידקים פרוביוטיים, כאשר הפעילות הביולוגית הגבוהה מיוחסת בעיקר לתכולה הגבוהה של נוגדי חמצון ושל חיידקים המייצרים חומצה לקטית. הרכיבים נוגדי החמצון תורמים לנטרול רדיקלים חופשיים, ויסות הפעילות של אנזימים נוגדי חמצון, צמצום עקה חמצונית, שיפור התגובה הדלקתית והגברת הפעילות החיסונית, והחיידקים המייצרים חומצה לקטית תורמים לשמירה על הרכב בריא של אוכלוסיית חיידקי המעי ושיפור הפעילות החיסונית המקומית והכללית. לפיכך, מזונות מותססים עשויים להגן מפני מחלות דלקתיות כרוניות המהוות גורם מרכזי לתמותה. 
במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בהתייחס להשפעה של מגוון מזונות מותססים, כולל פירות יער (אוכמניות, אסנה), כרוב (כרוב כבוש, קימצ'י) ומוצרי סויה. מהסקירה עולה כי קרא עוד.

 

 

רכיבים צמחיים לטיפול בדלקת חניכיים

להלן שני מחקרים העוסקים בשימוש ברכיבים טבעיים לטיפול בדלקת חניכיים.
בסקירה שיטתית ומטה אנליזה הוערכה היעילות של פרופוליס כטיפול משלים לטיפול שאינו ניתוחי בדלקת חניכיים. בסקירה נכללו שישה מחקרים אקראיים מבוקרים, מהם שלושה נכללו במטה אנליזה. במחקרים אלה נעשה שימוש מקומי בפרופוליס בצורת תמיסה, מיצוי או ג'ל עם מעקב של 30 עד 90 יום. 
ברוב המחקרים ההתערבות הייתה יעילה לשיפור המדדים של דלקת חניכיים, כולל עומק כיס החניכיים (PPD), רמת ההיצמדות הקלינית (CAL) ודימום (BOP). במטה-אנליזה נמצא קרא עוד.

בסקירה שיטתית ומטה אנליזה הוערכה היעילות של כורכומין בהשוואה לכלורהקסידין כטיפול משלים בדלקת חניכיים. בסקירה נכללו תשעה מחקרים אקראיים מבוקרים בהם 420 משתתפים אשר בנוסף לטיפול הסטנדרטי קיבלו טיפול מקומי בכורכומין או בכלורהקסידין, בעיקר בצורת ג'ל או שטיפה, עם מעקב של שבוע אחד עד 42 שבועות. נמצא כי קרא עוד.

 

 

צריכת משקאות ממותקים קשורה בתפקודים ניהוליים נמוכים יותר בקרב ילדים

במחקר תצפיתי שנערך בסין נבדק הקשר בין צריכת משקאות ממותקים ותפקודים ניהוליים (Executive Functions) בקרב ילדים. תפקודים ניהוליים הם תהליכים קוגניטיביים גבוהים המעורבים ביכולת לתכנון ופתרון בעיות, התארגנות, תהליכי בקרה, עכבה וויסות, גמישות מחשבתית ובחירת מידע חושי רלוונטי. במחקר נכללו 6,387 ילדים בגילאי 6 עד 12 מחמישה בתי ספר יסודיים. נתוני הצריכה של משקאות ממותקים נאספו באמצעות שאלונים והתפקודים הניהוליים הוערכו באמצעות דירוג ההורים בכלי BRIEF הכולל שמונה תחומי הערכה ושלושה מדדים, כולל ויסות התנהגותי, מטה-קוגניציה ותפקוד ניהולי כללי. ציונים גבוהים יותר העידו על תפקודים ניהוליים נמוכים יותר. 
מבין כלל המשתתפים, 64.4% דיווחו על צריכה של משקאות ממותקים, מהם 30% דיווחו על תדירות של פעם בשבוע ו-34% על תדירות של שניים ומעלה בשבוע (2.45 מנות לשבוע בממוצע כאשר מנה מוגדרת כ-250 מ"ל). 
נמצא כי קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם