עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2021 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 14/09/2021

נפתח את הסקירה השבועית במחקרים על לחץ דם:

ויטמין A בתזונה להגנה מפני יתר לחץ דם,

ותוסף צמחי להורדת לחץ הדם.

 

נמשיך עם מחקרים על תפקוד קוגניטיבי בגיל המבוגר:

שילוב של פעילות אירובית ותזונה בריאה לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי,

והאם ניתן לשמור על התפקוד הקוגניטיבי גם בגיל מבוגר מאוד?

 

בנושא סוכרת ושמנות:

שני מחקרים גדולים על מזונות אולטרה-מעובדים והסיכון לסוכרת סוג 2,

סינביוטיקה לשיפור אוכלוסיית חיידקי המעי בקרב חולי סוכרת סוג 2,

ופרה-ביוטיקה להפחתת מדדי דלקת.

 

מחקרים בתחום הסרטן:

התפקיד של אבץ ונחושת בממאירויות גניקולוגיות,

ורכיבים טבעיים לטיפול בסרטן צוואר הרחם.

 

מחקרים על ילדים:

שני מחקרים על השְפעת תזונה טבעונית בקרב ילדים,

גרניום דרום אפריקאי להקלה על תסמינים אקוטיים בדרכי הנשימה בקרב ילדים,

והקשר בין תזונה עתירת תוצרי גליקציה מתקדמים והסיכון לצפצופים בילדות. 

 

ולסיכום:

מחקר על שמן מליסה למטופלים עם תסמונת כלילית חריפה,

וסקירה של מחקרים אקראיים מבוקרים על הטיפול הטבעי בחולי קורונה.

 

 

וִיטמין A בתזונה להגנה מפני יתר לחַץ דם

במחקר עוקבה פרוספקטיבי שנערך בסין, נבדק הקשר בין צריכת ויטמין A בתזונה ובין הסיכון ליתר לחץ דם באוכלוסייה הכללית. במחקר נכללו 12,245 משתתפים ללא היסטוריה של יתר לחץ דם. הצריכה של ויטמין A ממקורות תזונתיים שונים הומרה ליחידות אחידות של "שווה ערך רטינול". יתר לחץ דם הוגדר כלחץ דם סיסטולי מעל 140 מ"מ כספית ו/או לחץ דם דיאסטולי מעל 90 מ"מ כספית, או אבחנה ע"י רופא, או נטילת תרופות להורדת לחץ הדם. 

במהלך תקופת מעקב חציונית של כשש שנים, תועדו 4,304 מקרים של יתר לחץ דם (35% מהמשתתפים). באופן כללי נמצא קשר בצורת L בין צריכת ויטמין A ובין הסיכון להתפתחות יתר לחץ דם, כך שבהשוואה למשתתפים עם הצריכה הנמוכה ביותר (רבעון 1 – עד 227 מק"ג/יום) משתתפים שצרכו רמה גבוהה יותר של ויטמין A (רבעון 2 עד 4) היו בסיכון נמוך ב-27%. מגמה דומה נמצאה בהתייחס לויטמין A שמקורו בצומח (סיכון נמוך ב-35%) או שמקורו בחי (סיכון נמוך ב-24%). 

החוקרים מסכמים, כי ממצאים אלה מדגישים את החשיבות של צריכת ויטמין A ברמה תקינה למניעת התפתחות יתר לחץ דם. הם מציעים כי לויטמין A עשויה להיות השפעה מיטיבה על כלי הדם, על עקה חמצונית ועל תהליכי דלקת, ובכך לתרום לשמירה על איזון לחץ הדם.     

Zhang Y, Liu M, Zhou C, Zhang Z, He P, Li Q, Liu C, Qin X. Inverse association between dietary vitamin A intake and new-onset hypertension. Clin Nutr. 2021 May;40(5):2868-2875.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33940400/

 

 

תוסף צמחי להורדת לחץ הדם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, נבדקה היעילות של תוסף צמחי עשיר בפוליפנוֹלים לטיפול ביתר לחץ דם בדרגה 1, בקרב משתתפים עם אורח חיים יושבני. במחקר נכללו 80 מטופלים בגילאי 18-65 עם לחץ דם סיסטולי ודיאסטולי גבוה מ-120 ו-80 מ"מ כספית, בהתאמה, שאינם נוטלים טיפול תרופתי. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת תוסף צמחי (®MetabolAid) או פלסבו למשך 84 יום. כל כמוסה של התוסף הכילה 175 מ"ג מיצוי היביסקוס (Hibiscus sabdariffa) ו-325 מ"ג לואיזה לימונית (Lippia citriodora). 

נמצא כי באופן כללי נטילת התוסף תרמה לירידה בלחץ הדם הסיסטולי, כאשר בקבוצת הפלסבו לא חל שינוי משמעותי לאורך תקופת המחקר. הירידה הייתה הגדולה ביותר לאחר 56 יום, וההבדל בין הקבוצות היה מובהק סטטיסטית (p<0.02). לא נמצאה השפעה משמעותית על לחץ הדם הדיאסטולי. החוקרים מסכמים, כי נטילת התוסף תרמה להפחתת לחץ הדם הסיסטולי במהלך היום. הם מציעים כי פוליפנוֹלים מסוג קטכינים ואפיקטכינים מובילים לעלייה בסינתזה של nitric oxide באנדותל ובכך לשיפור פעילות כלי הדם, וכן מנגנון נוסף הקשור בעיכוב אזימי ACE.  

המחקר מומן על ידי מענק בלתי תלוי ובתמיכת חברת Monteloeder שסיפקה את התוסף.  

Marhuenda J, Pérez-Piñero S, Arcusa R, Victoria-Montesinos D, Cánovas F, Sánchez-Macarro M, García-Muñoz AM, Querol-Calderón M, López-Román FJ. A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial to Determine the Effectiveness of a Polyphenolic Extract (Hibiscus sabdariffa and Lippia citriodora) for Reducing Blood Pressure in Prehypertensive and Type 1 Hypertensive Subjects. Molecules. 2021 Mar 22;26(6):1783.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33810049/

 

 

שילוב של פעילות אירובית ותזונה בריאה לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה הממושכת של פעילות גופנית ותזונה על התפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים וקשישים. במחקר נכללו 1,401 משתתפים בגילאי 57-78 אשר חולקו אקראית לקבוצות המחקר לתקופה של ארבע שנים:

  • אימוני התנגדות – לפחות שני אימונים בעצימות בינונית בשבוע. 

  • פעילות אירובית – לפחות חמישה אימונים בעצימות בינונית בשבוע.

  • תזונה – לפחות 400 גרם ביום ירקות, פירות ופירות יער; לפחות שתי מנות דגים בשבוע; לפחות 14 גרם סיבים ל-1,000 קלוריות; שומן רווי עד 10% מסך הצריכה הקלורית. 

  • אימוני התנגדות + תזונה.

  • פעילות אירובית + תזונה.

  • קבוצת ביקורת.

נמצאה קרא עוד.

Komulainen P, Tuomilehto J, Savonen K, Männikkö R, Hassinen M, Lakka TA, Hänninen T, Kiviniemi V, Jacobs DR, Kivipelto M, Rauramaa R. Exercise, diet, and cognition in a 4-year randomized controlled trial: Dose-Responses to Exercise Training (DR's EXTRA). Am J Clin Nutr. 2021 Jun 1;113(6):1428-1439.

 

 

האם ניתן לשמור על התפקוד הקוגניטיבי גם בגיל מבוגר מאוד?

במחקר עוקבה נבחנו מגמות השינוי בתפקוד הקוגניטיבי בקרב משתתפים שעברו את גיל 100, ואת הקשר בין מגמות אלה והרזרבה הקוגניטיבית (החוסן של המוח להתמודד עם פגיעות שונות), פעילות גופנית, ושינויים פתולוגיים אופייניים למחלת אלצהיימר בבדיקות לאחר המוות. החוקרים מסבירים, כי הבנת המנגנונים העומדים בבסיס של בריאות קוגניטיבית ממושכת בשילוב תוחלת חיים ארוכה, עשויה לתרום לפיתוח אסטרטגיות להזדקנות בריאה. במחקר נכללו 330 משתתפים להם היו נתונים ממבחנים נוירו-פסיכולוגיים. משך המעקב הממוצע היה 1.6 שנים. 

באופן כללי קרא עוד.

Beker N, Ganz A, Hulsman M, Klausch T, Schmand BA, Scheltens P, Sikkes SAM, Holstege H. Association of Cognitive Function Trajectories in Centenarians With Postmortem Neuropathology, Physical Health, and Other Risk Factors for Cognitive Decline. JAMA Netw Open. 2021 Jan 4;4(1):e2031654.

 

 

מזונות אולטרה-מעובדים והסיכון לסוּכרת סוג 2

להלן שני מחקרי עוקבה גדולים העוסקים בצריכת מזונות אולטרה-מעובדים וסיכון לסוכרת סוג 2. 

במחקר עוקבה שנערך בבריטניה, נכללו 21,730 משתתפים בגילאי 40-69 ללא היסטוריה של סוכרת. בהתאם לדיווחי הצריכה התזונתית של המשתתפים, בסיווג המזונות לפי שיטת NOVA, החוקרים העריכו כי צריכת המזון האולטרה-מעובד היוותה 22.1% בממוצע מסך הצריכה התזונתית של המשתתפים. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 5.4 שנים אובחנו 305 מקרים של סוכרת סוג 2. נמצא כי קרא עוד.

 

במחקר עוקבה שנערך בספרד, נכללו 20,060 משתתפים אחריהם נערך מעקב פעם בשנתיים. הצריכה התזונתית הוערכה באמצעות שאלוני תזונה, ודרגת העיבוד של המזון נקבעה על פי שיטת NOVA. המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות בהתאם לרמת הצריכה של מזון אולטרה-מעובד ביחס לסך הצריכה הקלורית. במהלך תקופת מעקב חציונית של 12 שנה תועדו 175 מקרים חדשים של סוכרת סוג 2. 

נמצא, כי קרא עוד.

Levy RB, Rauber F, Chang K, Louzada MLDC, Monteiro CA, Millett C, Vamos EP. Ultra-processed food consumption and type 2 diabetes incidence: A prospective cohort study. Clin Nutr. 2021 May;40(5):3608-3614.

Llavero-Valero M, Escalada-San Martín J, Martínez-González MA, Basterra-Gortari FJ, de la Fuente-Arrillaga C, Bes-Rastrollo M. Ultra-processed foods and type-2 diabetes risk in the SUN project: A prospective cohort study. Clin Nutr. 2021 May;40(5):2817-2824.

 

 

סִינביוטיקה לשיפור אוכלוסיית חיידקי המעי בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר, הוערכה ההשפעה של תוסף סינביוטיקה על דלקת כרונית ועל אוכלוסיית חיידקי המעי, בקרב משתתפים עם שמנות וסוכרת סוג 2. במחקר נכללו 88 משתתפים אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות המחקר למשך 24 שבועות. קבוצת ההתערבות קיבלה תוסף סינביוטיקה במינון יומי של 300 מיליון חיידקים מכל אחד מהחיידקים Lacticaseibacillus paracasei ו-Bifidobacterium breve ו-7.5 גרם סיבים מסוג GOS. קבוצת הביקורת לא קיבלה כל התערבות. לא נמצא השפעה מובהקת לתוסף על מדדי הדלקת, אולם בסיום תקופת ההתערבות נמצאו שינויים חיוביים בהרכב חיידקי המעי, כולל בחיידקים מהסוג Bifidobacterium ו-lactobacilli, וכן בריכוז החומצה האצטית והבוטירית בצואה. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

a H, Katahira T, Suzuki L, Tamaki S, Sato J, Goto H, Azuma K, Shimizu T, Takahashi T, Yamashiro Y, Watada H. Effects of Synbiotic Supplementation on Chronic Inflammation and the Gut Microbiota in Obese Patients with Type 2 Diabetes Mellitus: A Randomized Controlled Study. Nutrients. 2021 Feb 8;13(2):558.

 

 

פרה-ביוטיקה להפחתת מדדי דלקת

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף סיבים פרה-ביוטיים על מדדים של בריאות המעי ודלקת, בקרב משתתפים עם שמנות, כחלק מדיאטה היפו-קלורית. החוקרים מסבירים כי לסיבים מסוג אינולין עשויה להיות השפעה בריאותית מיטיבה באמצעות השְפעתם על חיידקי המעי והמטבוליטים שלהם. 

במחקר נכללו 24 משתתפים, אשר חולקו אקראית לקבלת 16 גרם/יום אינולין (המופק מעולש), או פלסבו למשך שלושה חודשים. בנוסף, המשתתפים הונחו לצרוך ירקות עשירים או דלים באינולין, בהתאמה (כגון ארטישוק, ארטישוק ירושלמי, אספרגוס ובצל לעומת שעועית, חציל, מלפפון, חסה, פלפל, עגבניות הדלים באינולין). כל המשתתפים צרכו דיאטה היפו-קלורית הכוללת הפחתה של 30% מסך ההוצאה האנרגטית הנדרשת. 

נמצא כי קרא עוד.

Neyrinck AM, Rodriguez J, Zhang Z, Seethaler B, Sánchez CR, Roumain M, Hiel S, Bindels LB, Cani PD, Paquot N, Cnop M, Nazare JA, Laville M, Muccioli GG, Bischoff SC, Walter J, Thissen JP, Delzenne NM. Prebiotic dietary fibre intervention improves fecal markers related to inflammation in obese patients: results from the Food4Gut randomized placebo-controlled trial. Eur J Nutr. 2021 Sep;60(6):3159-3170.

 

 

התפקיד של אבַץ ונחוֹשת בממאירויות גניקולוגיות

בסקירה מסכמים החוקרים את העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בהתייחס לתפקיד של אבץ ונחושת בממאירויות גניקולוגיות. במסגרת הסקירה מוצגת הפעילות הביולוגית של אבץ ושל נחושת, האיזון ביניהם, ותפקידם בממאירויות גניקולוגיות, כולל סרטן צוואר הרחם, רירית הרחם, והשחלות. 

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Michalczyk K, Cymbaluk-Płoska A. The Role of Zinc and Copper in Gynecological Malignancies. Nutrients. 2020 Dec 3;12(12):3732.

 

 

רכיבים טבעיים לטיפול בסרְטן צוואר הרחם

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים, לגבי הפוטנציאל של רכיבים טבעיים לטיפול בסרטן צוואר הרחם, תוך התייחסות למנגנוני הפעולה המעורבים. במסגרת הסקירה, הממצאים סווגו בהתאם למנגנוני הפעולה העיקריים: עידוד אפופטוזיס (מוות תאי), עיכוב אנגיוגנזה (היווצרות כלי דם חדשים), עיכוב התפתחות גרורות, הפחתת עמידות לטיפול, וויסות miRNAs (המעורבים בוויסות הביטוי הגנטי ותהליכים תאיים). סך הכול נמצאו קרא עוד.

Park SH, Kim M, Lee S, Jung W, Kim B. Therapeutic Potential of Natural Products in Treatment of Cervical Cancer: A Review. Nutrients. 2021;13(1):154. Published 2021 Jan 5.

 

 

מהי ההשפעה של תזונה טבעונית בקרב ילדים?

להלן שני מחקרים תצפיתיים העוסקים בהשפעה של תזונה טבעונית בקרב ילדים. 

במחקר חתך שנערך בפינלנד, נבדק כיצד תזונה טבעונית משפיעה על המטבוליזם ועל רמת המיקרונוטריינטים בקרב ילדים. במחקר נכללו 40 ילדים בני כ-3.5 מאותו גן ילדים אשר צורכים תזונה טבעונית, צמחונית או אומניבורית. 

בניתוח כולל נמצא כי: קרא עוד.

 

במחקר חתך שנערך בפולין, נבדקו ההבדלים בהרכב הגוף, בגורמי הסיכון הקרדיווסקולריים וברמת המיקרונוטריינטים בקרב ילדים טבעוניים וצמחוניים לעומת אומניבוריים. במחקר נכללו ילדים בגילאי 5-10: 63 צמחוניים, 52 טבעוניים ו-72 אומניבוריים בעלי מאפיינים דומים. 

נמצא כי בהשוואה לילדים אומניבוריים: קרא עוד.

 

 

Hovinen T, Korkalo L, Freese R, Skaffari E, Isohanni P, Niemi M, Nevalainen J, Gylling H, Zamboni N, Erkkola M, Suomalainen A. Vegan diet in young children remodels metabolism and challenges the statuses of essential nutrients. EMBO Mol Med. 2021 Feb 5;13(2):e13492.

Desmond MA, Sobiecki JG, Jaworski M, Płudowski P, Antoniewicz J, Shirley MK, Eaton S, Książyk J, Cortina-Borja M, De Stavola B, Fewtrell M, Wells JCK. Growth, body composition, and cardiovascular and nutritional risk of 5- to 10-y-old children consuming vegetarian, vegan, or omnivore diets. Am J Clin Nutr. 2021 Jun 1;113(6):1565-1577.

 

 

גרניוּם דרום אפריקאי להקלה על תסמינים אקוטיים בדרכי הנשימה בקרב ילדים

במחקר אקראי מבוקר, נבדקה היעילות של גרניום דרום אפריקאי (Pelargonium sidoides) לטיפול בתסמינים במערכת הנשימה העליונה בקרב ילדים. במחקר נכללו 164 ילדים בגילאי שנה עד 18 הסובלים מתסמינים אקוטיים במערכת הנשימה. 

המשתתפים חולקו אקראית לקבלת פלסבו או מיצוי אלכוהולי של גרניום דרום אפריקאי (©Pelumm) במינון של 10 טיפות לילדים עד גיל 5, 20 טיפות לילדים בגילאי 5-12 או 30 טיפות לילדים בגילאי 12-18, שלוש פעמים ביום חצי שעה לפני הארוחה למשך שבעה ימים. לכל משתתף חושב ציון תסמינים כולל המבוסס על החומרה של 13 תסמינים (כגון חום, כאבי ראש, חולשת שרירים, התעטשות, כאב גרון וכדומה) בתחילת המחקר ולאחר שלושה, חמישה ושבעה ימים. 

נמצא כי קרא עוד.

Gökçe Ş, Dörtkardeşler BE, Yurtseven A, Kurugöl Z. Effectiveness of Pelargonium sidoides in pediatric patients diagnosed with uncomplicated upper respiratory tract infection: a single-blind, randomized, placebo-controlled study. Eur J Pediatr. 2021 Sep;180(9):3019-3028.

 

 

תזונה עתירת תוצרי גליקציה מתקדמים קשורה בסיכון מוגבר לצפצופים בילדות 

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של תוצרי גליקציה מתקדמים (AGEs) ושל בשר, ובין תסמינים בדרכי הנשימה, בדגש על צפצופים, בקרב ילדים. במחקר נכללו 4,388 ילדים בגילאי 2-17 שהשתתפו בסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 2003-2006. מבין כלל המשתתפים, 13% דיווחו על צפצופים בנשימה בשנה האחרונה. 

נמצא כי קרא עוד.

Wang JG, Liu B, Kroll F, Hanson C, Vicencio A, Coca S, Uribarri J, Bose S. Increased advanced glycation end product and meat consumption is associated with childhood wheeze: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey. Thorax. 2021 Mar;76(3):292-294.

 

 

שמן מלִיסה למטופלים עם תסמונת כלילית חריפה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של שמן מליסה (Melissa officinalis) על רמת הסטרס ומדדים המודינמיים בקרב מאושפזים בטיפול נמרץ על רקע תסמונת כלילית חריפה. במחקר נכללו 72 מטופלים אשר חולקו אקראית להרחה של שתי טיפות שמן מליסה או שמן חמניות פעמיים, כל פעם למשך עשר דקות עם הפרדה של 90 דקות. רמת הסטרס הוערכה באמצעות שאלון (DASS-21) והמדדים ההמודינמיים נמדדו בשש נקודות זמן במהלך ההתערבות. 

נמצא כי קרא עוד.

Veiskaramian A, Gholami M, Yarahmadi S, Amanolahi Baharvand P, Birjandi M. Effect of aromatherapy with Melissa essential oil on stress and hemodynamic parameters in acute coronary syndrome patients: A clinical trial in the emergency department. Complement Ther Clin Pract. 2021 Aug;44:101436.

 

 

הטיפול הטבעי בחולי קוֹרונה

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של תוספי תזונה וצמחי מרפא לטיפול בחולי קורונה (COVID-19). בסקירה נכללו מחקרים שנערכו בין נובמבר 2019 לפברואר 2021. סך הכול נכללו 12 מחקרים בהם 1,952 מטופלים, כאשר ב-11 מחקרים נכללו חולים מאושפזים. מבין המחקרים בסקירה, שישה נערכו בסין, שניים באיראן, שניים במצרים, אחד בארה"ב ואחד בברזיל. בשמונה מחקרים נבדקה ההשפעה של צמחי מרפא, בשני מחקרים נבדקה ההשפעה של אבץ, במחקר אחד נבדקה ההשפעה של אבץ וויטמין C, ובמחקר אחד נבדקה ההשפעה של ויטמין D. החוקרים מציינים כי רוב המחקרים היו בעלי איכות מתודולוגית נמוכה.   

באופן כללי נמצא כי קרא עוד.

Feng Z, Yang J, Xu M, Lin R, Yang H, Lai L, Wang Y, Wahner-Roedler DL, Zhou X, Shin KM, Salinas M, Mallory MJ, Tang C, Patchett DC, Bauer BA, Cui S. Dietary supplements and herbal medicine for COVID-19: A systematic review of randomized control trials. Clin Nutr ESPEN. 2021 Aug;44:50-60.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם