עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוגוסט 2020 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 20/08/2020

 

השבוע מרחבי העולם – מבחר סקירות, מטא-אנליזות ומחקרים קליניים:

האם ויתניה משכרת משפרת את צריכת החמצן המירבית?

האם תוספי סידן תורמים לשיפור צפיפות העצם בקרב נשים מניקות?

האם יוגה מסייעת לשיפור נוקשות העורקים?

מהי התרומה של תוספי שמן דגים לספורטאים?

האם לפעילות אירובית השפעה מיטיבה על התפקוד הקוגניטיבי?

האם ארוחה עתירת שומן רווי עלולה לפגוע בקשב?

האם צריכת שמן זית מפחיתה את הסיכון הקרדיווסקולרי בקרב חולי פיברומיאלגיה?

והאם אכילאה אלף העלה יעילה לטיפול בקנדידה בנרתיק?

 

ועוד מחקרים מסוגים שונים בנושאים מגוונים:

האם פרוביוטיקה יעילה לטיפול בהפרעות בדרכי העיכול?

האם הפחתת צריכת אלכוהול ועלייה בצריכת הסיבים מסייעים להגנה מפני סרטן השד?

מה הקשר בין איכות תזונה גבוהה וסיכון מופחת לכבד שומני ולתמותה?

מהי ההשפעה של צריכת מוצרי חלב – על הבריאות בכלל ועל בריאות העצם בפרט?

האם תזונה טבעונית פוגעת בביצועים הגופניים?

ומה הקשר בין צריכת קפה והשמנה?

 

ובכותרות השבוע:

התרומה של פלבונואידים למניעת סרטן הערמונית,

קפסאיצין במדבקה עורית להקלה על כאב נוירופטי,

תוסף טבעי להקלה על תסמיני 'הנגאובר',

תוסף ניקוטינאמיד ריבוזיד לשיפור הבריאות המטבולית,

נקודות לחיצה לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית,

ורפואת צמחים להפחתת הסיכון לתמותה בקרב חולי סרטן ריאות.

 

 

וִיתניה משכרת לשיפור צריכת החמצן המירבית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נבדקה ההשפעה של נטילת תוספי ויתניה משכרת (Withania somnifera) על צריכת החמצן המירבית (VO2max). בסקירה נכללו חמישה מחקרים אקראיים מבוקרים, שנערכו בהודו, בהם 162 משתתפים בגילאי 16 עד 45. בשלושה מחקרים נכללו ספורטאים מקצועיים ובשני מחקרים מבוגרים בריאים. המשתתפים קיבלו פלסבו או תוספי ויתניה במינון 300-500 מ"ג פעם או פעמיים ביום - למשך 2 עד 12 שבועות. 

במטה-אנליזה בה נכללו ארבעה מהמחקרים, נמצא כי נטילת תוספי ויתניה הייתה מלווה בשיפור צריכת החמצן המירבית, ללא השפעות שליליות. ההשפעה הייתה המשמעותית ביותר בשני המחקרים בהם המינון היה הגבוה ביותר (מעל 50 גרם בכל תקופת ההתערבות), ממצא המצביע על כך שההשפעה עשויה להיות תלוית מינון. 

החוקרים מסכמים כי תוספי ויתניה עשויים לתרום לשיפור צריכת החמצן המירבית בקרב מבוגרים בריאים ובקרב ספורטאים, אולם נדרשים מחקרים נוספים לאישוש הממצאים. 

המחקר מומן על ידי מענק ממשלתי ספרדי והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.    

Pérez-Gómez J, Villafaina S, Adsuar JC, Merellano-Navarro E, Collado-Mateo D. Effects of ashwagandha (Withania somnifera) on VO2max: A Systematic Review and Meta-Analysis. Nutrients. 2020;12(4):1119. Published 2020 Apr 17. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32316411/

 

 

תוספי סִידן אינם תורמים לשיפור צפיפות העצם בקרב נשים מניקות

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של נטילת תוספי סידן על צפיפות העצם בקרב נשים מניקות. בסקירה נכללו חמישה מחקרים, בהם 567 נשים, אשר נטלו תוספי סידן במינון שנע בין 562 ל-1,333 מ"ג/יום. 

בהשוואה לקבוצת הביקורת, שקיבלה פלסבו או שלא קיבלה כל התערבות, נטילת תוספי סידן לא תרמה באופן מובהק לשיפור צפיפות העצם בחוליות (חמישה מחקרים) או בזרוע (ארבעה מחקרים). במחקר אחד נמצאה השפעה מיטיבה על צפיפות עצם הירך, אך לא על צפיפות עצם צוואר הירך או על צפיפות העצם הכללית. 

החוקרים מסכמים כי באופן כללי לא נמצאה עדות לכך שנטילת תוספי סידן יעילה לשיפור צפיפות העצם בקרב נשים מניקות. עם זאת, החוקרים מציינים כי בחלק מהמחקרים צריכת הסידן בתזונה הייתה מספקת ובמחקרים אחרים לא הוערכה צריכת הסידן לפני נטילת התוספים. הם מדגישים כי נשים מניקות צריכות להקפיד על צריכת סידן בהתאם להמלצות, ולהשלים עם תוספים במידת הצורך, אלא אם יתקבלו עדויות מבוססות שיעמדו בסתירה לכך. 

Cai G, Tian J, Winzenberg T, Wu F. Calcium supplementation for improving bone density in lactating women: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Am J Clin Nutr. 2020;112(1):48-56. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32401318/

 

 

יוגה לשיפור נוקשות העורקים

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות של יוגה לשיפור נוקשות העורקים, ובכך להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי. בסקירה נכללו שבעה מחקרים, בהם 362 משתתפים, מהם שלושה מחקרים אקראיים מבוקרים וארבעה מחקרים התערבותיים לא מבוקרים. בארבעה מחקרים נכללו משתתפים בריאים, בשני מחקרים משתתפים הסובלים משמנות, ובמחקר אחד משתתפים קשישים עם יתר לחץ דם. משך ההתערבות נע בין 2 ל-8 חודשים, משך התרגול היה 60 עד 90 דקות, 3 עד 5 פעמים בשבוע. 

מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Satish G. Patil, et al. Effectiveness of yoga on arterial stiffness: A systematic review. Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020.

 

 

 

מהי התרומה של תוספי שמן דגים לספורטאים?

בסקירה שיטתית מוצגות העדויות בהתייחס להשפעה של תוספי שמן דגים בקרב ספורטאים, תוך התייחסות לאיכות העדויות ולהשפעות שליליות. בסקירה נכללו 32 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נבדקה ההשפעה של תוספי שמן דגים על התפקוד הגופני, המצב הבריאותי והביצועים הספורטיביים בקרב ספורטאים אולימפיים ועד ספורטאים חובבים. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Lewis NA, Daniels D, Calder PC, Castell LM, Pedlar CR. Are There Benefits from the Use of Fish Oil Supplements in Athletes? A Systematic Review [published online ahead of print, 2020 May 8]. Adv Nutr. 2020;nmaa050. 

 

 

השפעה מיטיבה לפעילות אירובית בקרב מטופלים עם הפרעה קוֹגניטיבית קלה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של פעילות גופנית אירובית, בקרב מטופלים עם הפרעה קוגניטיבית קלה. החוקרים מציינים כי ישנן עדויות, לפיהן פעילות אירובית תורמת לשיפור התפקוד הנוירו-קוגניטיבי בקרב קשישים, אולם המנגנון המעורב אינו לגמרי ברור. 

במחקר נכללו 30 מטופלים מעל גיל 60 עם הפרעה קוגניטיבית קלה, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות ההתערבות למשך שנה. קבוצה אחת ביצעה פעילות אירובית וקבוצת הביקורת ביצעה אימוני מתיחות. בשתי הקבוצות משך האימון היה 25-30 דקות, 3 פעמים בשבוע, עם עלייה הדרגתית לאורך הזמן במשך ובתדירות האימונים. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Thomas BP, Tarumi T, Sheng M, et al. Brain Perfusion Change in Patients with Mild Cognitive Impairment After 12 Months of Aerobic Exercise Training. J Alzheimers Dis. 2020;75(2):617-631. 

 

 

ארוחה עתירת שומן רווי עלולה לפגוע בקשב

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של שתי ארוחות עתירות שומן ושל אנדוטוקסמיה (רעלנים בדם, אשר מקורם בתאים חיידקיים במעי, וכניסתם לרוב נגרמת כתוצאה ממעי דליף) על תפקודי הקשב. 

במחקר נכללו 51 נשים, מהן 32 נשים שהחלימו מסרטן השד, אשר צרכו שתי ארוחות עתירות שומן בהפרש של 1-4 שבועות. שתי הארוחות הכילו 930 קלוריות, 60 גרם שומן, 60 גרם פחמימות ו-37 גרם חלבונים. להלן פירוט הרכב השומנים בשתי הארוחות:

 

הרכב השומנים (גרם):

ארוחה עשירה בחומצה אולאית (שמן חמניות)

ארוחה עשירה בשומן רווי

שומן רווי 

15

37

שומן חד בלתי רווי

35

16

שומן רב בלתי רווי

10

7

שעה לפני הארוחה וחמש שעות אחריה החוקרים העריכו את הביצוע הקוגניטיבי של המשתתפות ואספו בדיקות דם להערכת מדדים של אנדוטוקסמיה. 

להלן סיכום הממצאים:  קרא עוד.

 Madison AA, Belury MA, Andridge R, et al. Afternoon distraction: a high-saturated-fat meal and endotoxemia impact postmeal attention in a randomized crossover trial. Am J Clin Nutr. 2020;111(6):1150-1158. 

 

 

שמן זית להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי בקרב חולות פיברוֹמיאלגיה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של שמן זית על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים בקרב מטופלות עם פיברומיאלגיה, המצויים בסיכון מוגבר לתחלואה קרדיווסקולרית. במחקר נכללו 30 נשים עם אבחנה של פיברומיאלגיה, אשר חולקו אקראית לצריכת 50 מ"ל/יום שמן זית כתית מעולה או שמן זית מעובד - למשך 3 שבועות. 

בשתי הקבוצות נמצאו קרא עוד.

Rus A, Molina F, Martínez-Ramírez MJ, Aguilar-Ferrándiz ME, Carmona R, Del Moral ML. Effects of Olive Oil Consumption on Cardiovascular Risk Factors in Patients with Fibromyalgia. Nutrients. 2020;12(4):918. Published 2020 Mar 27. 

 

 

אכִילאה אלף העלה לטיפול בקנדִידה בנרתיק

במחקר אקראי מבוקר הוערכה היעילות של קרם המכיל אכילאה אלף העלה (Achillea millefolium) לטיפול בקנדידה בנרתיק. במחקר נכללו 80 נשים עם אבחנה קלינית ומעבדתית של קנדידה בנרתיק. המשתתפות חולקו אקראית לטיפול בקרם המכיל מיצוי מיימי של אכילאה או בקרם המכיל קלוטרימזול (תרופה נוגדת פטריות) - למשך 7 ימים.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Somayeh Zakeri, et al. The effect of Achillea millefolium L. on vulvovaginal candidiasis compared with clotrimazole: A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020.

 

 

הפחתת צריכת אלכוהול ועלייה בצריכת הסיבים להגנה מפני סרְטן השד

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין מגוון רחב של מזונות לבין הסיכון לסרטן השד. המחקר מבוסס על הנתונים של 272,098 נשים, שהשתתפו במחקר אירופאי גדול העוסק בקשר בין תזונה וסרטן.

במהלך תקופת מעקב חציונית של 15 שנה אובחנו 10,979 מקרים של סרטן השד. מבין 92 המזונות שנבדקו במחקר, נמצא כי קרא עוד.

Heath AK, Muller DC, van den Brandt PA, et al. Nutrient-wide association study of 92 foods and nutrients and breast cancer risk. Breast Cancer Res. 2020;22(1):5. Published 2020 Jan 13. 

 

 

איכות תזונה גבוהה קשורה בסיכון מופחת לכבד שוּמני ולתמוּתה

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין איכות התזונה לבין התפתחות מחלת כבד שומני לא אלכוהולית ותמותה, בקרב משתתפים עם או בלי מחלת כבד שומני. המחקר מבוסס על הנתונים של 10,858 משתתפים בסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 1988-1994, עם מעקב עד לשנת 2015. איכות התזונה הוערכה באמצעות המדד לאכילה בריאה (Healthy Eating Index), לפיו ציון גבוה יותר מבטא התאמה טובה יותר להנחיות התזונתיות. 

נמצא כי קרא עוד.

Yoo ER, Kim D, Vazquez-Montesino LM, et al. Diet quality and its association with nonalcoholic fatty liver disease and all-cause and cause-specific mortality. Liver Int. 2020;40(4):815-824. 

 

 

יתרון לצריכה גבוהה של מוצרי חלב עם שומן מלא

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין הסיכון לתסמונת המטבולית, ליתר לחץ דם ולסוכרת. החוקרים משערים כי היתרונות המטבוליים של מוצרי החלב נובעים ממעורבות אפשרית במסלולים הבאים:

  1.  angiotensin converting enzyme 

  2. ייצור מחדש של שומנים בכבד 

  3. חמצון חומצות שומן ברקמת השומן ובכבד 

  4. דלקת 

  5. פפטידים או חומצות אמינו ביו-אקטיביים, המיוצרים באמצעות התססה של יוגורט או גבינה משפרים רגישות לאינסולין. 

  6. חומצות אמינו מסועפות שרשרת בחלבון מי הגבינה (whey) הראו שיפור בתגובת האינסולין לאחר הארוחה. 

במחקר נכללו משתתפים בגילאי 35-70 מ-21 מדינות ו-5 יבשות, כאשר משך המעקב החציוני היה כ-9 שנים.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Bhavadharini B, Dehghan M, Mente A, et al. Association of dairy consumption with metabolic syndrome, hypertension and diabetes in 147 812 individuals from 21 countries. BMJ Open Diabetes Res Care. 2020;8(1):e000826. 

 

 

צריכת מוצרי חלב אינה תורמת לבריאות העצם בגִיל המעבר

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין בריאות העצם, בקרב נשים הנכנסות לגיל המעבר. במחקר נכללו הנתונים של 1,955 נשים בגילאי 42-53, שהשתתפו במחקר עוקבה העוסק בבריאות האישה החל משנת 1996. בתחילת המחקר נבדקה צפיפות העצם בצוואר הירך ו/או בחוליות, והחוקרים בדקו את מידת הירידה בצפיפות העצם ואת הסיכון לשברים במהלך 10 שנות מעקב. לאחר התאמה סטטיסטית למגוון גורמים המשפיעים על בריאות העצם (גיל, מוצא אתני, גובה, משקל, עישון, פעילות גופנית, צריכת אלכוהול, נטילת תוספי סידן, גיל המעבר, וצריכה קלורית) קרא עוד.

Wallace TC, Jun S, Zou P, et al. Dairy intake is not associated with improvements in bone mineral density or risk of fractures across the menopause transition: data from the Study of Women’s Health Across the Nation. Menopause. 2020;27(8):879-886. 

 

 

תזונה טבעונית אינה פוגעת בביצועים הגופניים, ואף עשויה להוות יתרון

במחקר תצפיתי נבדק האם ישנם הבדלים בסיבולת ובחוזק השריר בין משתתפים הצורכים תזונה טבעונית לבין משתתפים הצורכים תזונה אומניבורית. החוקרים מסבירים כי קיימת אמונה רווחת, לפיה תזונה טבעונית קשורה בביצועים גופניים נמוכים יותר, כתוצאה מחסר ברכיבים תזונתיים מסוימים. 

במחקר נכללו 56 נשים צעירות ובריאות, במשקל תקין, אשר מבצעות פעילות גופנית שגרתית. מחצית מהמשתתפות דיווחו על צריכת תזונה טבעונית בשנתיים האחרונות לפחות, ומחצית מהמשתתפות דיווחו על צריכת תזונה אומניבורית. החוקרים העריכו את צריכת החמצן המרבית, חוזק השרירים, מדדים אנתרופומטריים ורמת הסיבולת של כל המשתתפות, וכן את הצריכה התזונתית באמצעות יומני אכילה של 3 ימים. 

נמצא כי קרא עוד.

Boutros GH, Landry-Duval MA, Garzon M, Karelis AD. Is a vegan diet detrimental to endurance and muscle strength? [published online ahead of print, 2020 Apr 24]. Eur J Clin Nutr. 2020;10.1038/s41430-020-0639-y. 

 

 

הקשר בין צריכת קפה והשְמנה

במחקר חתך נבדק הקשר בין צריכת קפה לבין השמנה. במחקר נכללו הנתונים של 2,749 גברים ו-2,947 נשים בגילאי 20-69, אשר השתתפו בסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 2003-2004 ו-2005-2006. בהתבסס על שאלוני התזונה שמילאו המשתתפים, הם סווגו לארבע קטגוריות של צריכת קפה, ואחוז השומן הכללי ואחוז השומן הבטני הוערך באמצעות DEXA. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Cao C, Liu Q, Abufaraj M, et al. Regular Coffee Consumption Is Associated with Lower Regional Adiposity Measured by DXA among US Women. J Nutr. 2020;150(7):1909-1915. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

התרומה של פלבונואִידים למניעת סרְטן הערמונית

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות הקליניות והפרה-קליניות בהתייחס לתרומה של פלבונואידים מסוגים שונים למניעת סרטן הערמונית, בדגש על השְפעתם האפיגנטית. 

Izzo S, Naponelli V, Bettuzzi S. Flavonoids as Epigenetic Modulators for Prostate Cancer Prevention. Nutrients. 2020;12(4):1010. Published 2020 Apr 6. 

 

 

קפסאִיצין במדבקה עורית להקלה על כאב נוירופטי

בסקירה פרמקולוגית מוצגות העדויות התומכות ביעילות של מדבקה עורית המכילה קפסאיצין בריכוז 8% לטיפול בכאב נוירופטי, עם יתרונות נוספים כולל סבילות גבוהה, העדר השפעות שליליות משמעותיות, אפשרות לשילוב עם חומרים אחרים ויחס עלות-תועלת גבוה. 

Bonezzi C, Costantini A, Cruccu G, et al. Capsaicin 8% dermal patch in clinical practice: an expert opinion [published online ahead of print, 2020 Jun 8]. Expert Opin Pharmacother. 2020;1-11. 

 

 

תוסף טבעי להקלה על תסמיני 'הנגאובר'

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 214 משתתפים, מראים החוקרים כי התייבשות אינה סכנה משמעותית במצבים של חמרמורת (הנגאובר) ומדגימים השפעה מיטיבה לתוסף המכיל צמחי מרפא, ויטמינים ומינרלים ורכיבים נוספים להקלה על התסמינים (כאב ראש ובחילה). 

בתוסף נכללו צמחי המרפא הבאים: Malpighia glabra, Opuntia ficus indica, Ginkgo biloba, Salix alba, Zingiber officinale. כמו כן, הויטמינים והמינרלים הבאים: מגנזיום ציטראט, אשלגן כלורי, נתרן ביקרבונט (סודה לשתייה), אבץ ציטראט, ריבופלאבין (B2), תיאמין הידרוכלוריד (B1), חומצה פולית.

המחקר נערך במסגרת לימודים מתקדמים ומומן באופן חלקי על ידי החברה שייצרה את התוסף. 

Lieb B, Schmitt P. Randomised double-blind placebo-controlled intervention study on the nutritional efficacy of a food for special medical purposes (FSMP) and a dietary supplement in reducing the symptoms of veisalgia. BMJ Nutrition, Prevention & Health 2020;bmjnph-2019-000042. 

 

 

תוסף ניקוטינאמיד ריבוזיד לשיפור הבריאות המטבולית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב, בו נכללו 13 משתתפים עם עודף משקל או שמנות, נמצא כי נטילת תוסף ניקוטינאמיד ריבוזיד (NR) במינון 1 גרם/יום למשך 6 שבועות הייתה מלווה בשיפור הפעילות בשרירי השלד, הרכב הגוף והקצב המטבולי בשינה. NR היא נגזרת טבעית של ויטמין B3, המופיעה במזון, המהווה פרה-קורסור ל- NAD+ ומאמינים כי משפרת תפקוד מיטוכונדריאלי ורגישות לאינסולין ומווסתת מטבוליזם חמצוני.

Remie CME, Roumans KHM, Moonen MPB, et al. Nicotinamide riboside supplementation alters body composition and skeletal muscle acetylcarnitine concentrations in healthy obese humans. Am J Clin Nutr. 2020;112(2):413-426. 

 

 

נקודות לחיצה לטיפול בתסמונת התעלה הקרפלית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 57 מטופלים עם תסמונת התעלה הקרפלית, נמצא כי טיפול בנקודות לחיצה היה יעיל להקלה על התסמינים ולשיפור התפקוד. 

Asgari MR, Mosaviinejad SS, Ebrahimian A, Aminianfar A, Ghorbani R, Babamohamadi H. The effects of acupressure on the symptoms severity and function status and electrodiagnostic findings in patients with carpal tunnel syndrome. Complement Ther Med. 2020;51:102420. 

 

 

רפואת צמחים להפחתת הסיכון לתמותה בקרב חולי סרְטן ריאות

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי, בו נכללו 2,557 חולי סרטן ריאות, נמצא כי חולים שקיבלו טיפול משולב, הכולל רפואת צמחים סינית, היו בסיכון נמוך יותר לתמותה בהשוואה לחולים שקיבלו את הטיפול הסטנדרטי בלבד. צמחי המרפא שנמצאו בעלי השפעה נוגדת סרטן משמעותית היו Glehnia littoralis, Polyporus umbellatus, ו- Trichosanthes kirilowii. 

Ming-Hsien Yeh, et al. Long-term use of combined conventional medicine and Chinese herbal medicine decreases the mortality risk of patients with lung cancer. Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם