עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2019 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 15/05/2019

בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו – מחקרים מעניינים בתחום הסרטן;

האם יש תועלת לנטילת תוספי ויטמין D למטופלים עם סרטן בדרכי העיכול?

והאם דבקון לבן משפר הארכת משך ההישרדות בחולי סרטן ריאות מתקדם?

 

כמו כן, מהי ההשפעה של שמן כמון בקרב מטופלים עם התסמונת המטבולית?

מהי ההשפעה של כורכום בקרב חולי סוכרת סוג 2?

מה התרומה של אגוזי מלך להורדת לחץ הדם?

מהי ההשפעה של צמחי מרפא בקרב מבוגרים עם אלצהיימר?

האם ארומתרפיה ועיסוי מקלים על סטרס?

האם תזונה צמחונית בריאה יותר?

האם שמנות בריאה מבחינה מטבולית מהווה גורם סיכון לתמותה?

מה הקשר בין צריכת חומצות שומן רב בלתי רוויות והסיכון לתמותה?

האם איכות התזונה קשורה בסיכון לדמנציה בגיל מבוגר?

מה הקשר בין דפוס התזונה על בריאות העצם בקרב ילדים?

ומהי התועלת של צ'י-קונג לילדים עם אוטיזם?

 

בכותרות השבוע:

האם שימוש ממושך באנטיביוטיקה קשור בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר?

מהי ההשפעה של זעפרן בקרב מטופלים עם סוכרת סוג 2?

האם מיצוי עץ אלון צרפתי יעיל לשיפור ההחלמה לאחר שפעת?

האם רודיולה משפרת את ההסתגלות הגופנית לאימון בחום?

מהי ההשפעה האנטי-מיקרוביאלית ונוגדת הפלאק של שטיפת פה צמחית?

ומהי התרומה של תפוז מר לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית?

 

 

האם יש תועלת לנטילת תוספי וִיטמין D למטופלים עם סרְטן בדרכי העיכול?

שני מחקרים אקראיים מבוקרים, שפורסמו לאחרונה, בדקו את ההשפעה של נטילת תוספי ויטמין D בקרב מטופלים עם סרטן בדרכי העיכול. 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך ביפן, נבדקה ההשפעה של תוסף ויטמין D על משך ההישרדות בקרב מטופלים עם סרטן בדרכי העיכול בשלבים 1 עד 3. במחקר נכללו 417 מטופלים בני 66 בממוצע - 10% מהם עם סרטן וושט, 42% עם סרטן קיבה ו-48% עם סרטן קולורקטלי. המטופלים חולקו אקראית לנטילת ויטמין D במינון 2,000 יחב"ל/יום או פלסבו - החל מהביקורת הראשונה לאחר הניתוח ולמשך תקופת מעקב חציונית של 3.5 שנים. לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהתייחס לשיעור הישנות המחלה או תמותה (20% בקבוצת ההתערבות ו-26% בקבוצת הפלסבו) או בשיעור ההישרדות במשך 5 שנים (82% בקבוצת ההתערבות ו-81% בקבוצת הפלסבו).

עם זאת, ההשפעה של התוסף הייתה מובהקת בקרב מטופלים עם רמות בסיס נמוכות של ויטמין D (במינון של 20 עד 40 ננוגרם/מ"ל) עם שיעור הישרדות ללא הישנות במשך 5 שנים של 85% בקבוצת ההתערבות לעומת 71% בקבוצת הפלסבו. באופן כללי, החוקרים מסכמים כי נטילת תוסף ויטמין D לא הובילה לשיפור משך ההישרדות בקרב מטופלים עם סרטן בדרכי העיכול. 

במחקר כפול-סמיות מבוקר, שנערך בארה"ב, נבדקה ההשפעה של תוסף ויטמין D במינון גבוה לעומת מינון סטנדרטי בקרב חולי סרטן קולורקטלי מתקדם, המקבלים כימותרפיה. החוקרים מסבירים כי במחקרים תצפיתיים נמצא כי רמה גבוהה יותר של ויטמין D בדם הייתה קשורה בשיפור ההישרדות בקרב מטופלים עם סרטן קולורקטלי גרורתי. במחקר הנוכחי נכללו 139 מטופלים המקבלים טיפול כימותרפי פעם בשבועיים, אשר חולקו אקראית לקבלת 4,000 או 400 יחב"ל/יום ויטמין D עד להתקדמות המחלה, רעילות או פרישה מהמחקר. משך המעקב החציוני היה 22.9 חודשים, כאשר משך ההישרדות החציוני ללא התקדמות המחלה היה 13 חודשים בקבוצת המינון הגבוה לעומת 11 חודשים בקבוצת המינון הסטנדרטי (p=0.07). כמו כן, המטופלים בקבוצת המינון הגבוה היו בסיכון נמוך ב-36% להתקדמות המחלה או לתמותה במהלך תקופת המעקב.

לא נמצאו הבדלים מובהקים בין הקבוצות בהתייחס לתגובה לטיפול או משך ההישרדות הכולל, למרות עלייה משמעותית יותר ברמת ויטמין D בדם בקבוצת המינון הגבוה. החוקרים מסכמים כי באופן כללי לא נמצאה תמיכה לתרומה של ויטמין D לשיפור משך ההישרדות בחולי סרטן קולורקטלי מתקדם.

Urashima M, et al. Effect of Vitamin D Supplementation on Relapse-Free Survival Among Patients With Digestive Tract Cancers: The AMATERASU Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Apr 9;321(14):1361-1369. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30964526

Ng K, et al. Effect of High-Dose vs Standard-Dose Vitamin D3 Supplementation on Progression-Free Survival Among Patients With Advanced or Metastatic Colorectal Cancer: The SUNSHINE Randomized Clinical Trial. JAMA. 2019 Apr 9;321(14):1370-1379. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30964527

 

 

דבקוֹן לבן להארכת משך ההישרדות בחולי סרְטן ריאות מתקדם

במחקר תצפיתי, שנערך בגרְמניה, הוערכה ההשפעה של דבקון לבן (Viscum album) על שיעור ההישרדות בקרב חולי סרטן ריאות מסוג (NSCLC (non-small cell lung cancer בשלב 4, המקבלים כימותרפיה. החוקרים מסבירים כי שיעור ההישרדות למשך 5 שנים של חולים אלה הינו 1%, כאשר שימוש בדבקון לבן נמצא יעיל להפחתת ההשפעות השליליות של הכימותרפיה והמינון הנדרש ולשיפור איכות החיים של המטופלים. לצורך המחקר נעשה שימוש ברשומות הרפואיות האונקולוגיות, כאשר החוקרים ביצעו השוואה בין שיעור ההישרדות בקרב מטופלים שקיבלו כימותרפיה יחד עם דבקון לבן לעומת אלו שקיבלו כימותרפיה בלבד. מבין 158 המטופלים שנכללו במחקר, 108 קיבלו כימותרפיה בלבד ו-50 קיבלו טיפול משולב. משך ההישרדות החציוני היה 17 חודשים בקבוצת הטיפול המשולב לעומת 8 חודשים בקבוצת הכימותרפיה בלבד (p= 0.007). נתון זה מבטא סיכוי גבוה ב-56% להארכת משך ההישרדות בקרב מטופלים המקבלים דבקון לבן. בנוסף, שיעור ההישרדות למשך שנה ולמשך 3 שנים היה גבוה יותר בקבוצת הדבקון הלבן: 60.2% לעומת 35.5% לאחר שנה ו-25.7% לעומת 14.2% לאחר 3 שנים.

ממצאים אלה מצביעים על התרומה להארכת משך ההישרדות של שילוב דבקון לבן בטיפול הכימותרפי בקרב מטופלים עם סרטן ריאות מסוג NSCLC בשלב 4, אולם מכיוון שמדובר במחקר תצפיתי בלבד, יש לנקוט זהירות בפירוש הממצאים. 

המחקר מומן על ידי חברות פרמצבטיות, העוסקות בחקר הטיפול בסרטן (Iscador AG, ABNOBA GmbH). 

Schad F, et al. Overall survival of stage IV non-small cell lung cancer patients treated with Viscum album L. in addition to chemotherapy, a real-world observational multicenter analysis. PLoS One. 2018 Aug 27;13(8):e0203058. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30148853

 

 

ההשפעה של שמן כמון בקרב מטופלים עם התסמוֹנת המטבולית

במחקר תלת-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של שמן כמון (Cuminum cyminum) על מדדי דלקת ועל הפעילות נוגדת החמצון בקרב מטופלים עם התסמונת המטבולית. במחקר נכללו 56 מטופלים בגילאי 18-60, אשר חולקו אקראית לנטילת 75 מ"ג שמן כמון או פלסבו - בכמוסות סופט ג'ל, 3 פעמים ביום למשך 8 שבועות.

נמצא כי קרא עוד.

Morovati A, Pourghassem Gargari B, Sarbakhsh P, Azari H, Lotfi-Dizaji L. The effect of cumin supplementation on metabolic profiles in patients with metabolic syndrome: A randomized, triple blind, placebo-controlled clinical trial. Phytother Res. 2019 Apr;33(4):1182-1190. 

 

 

מהי ההשפעה של כוּרכום בקרב חולי סוּכרת סוג 2?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף כורכום (Curcuma longa) על מדדי הסוכר, השומנים, מדדי הדלקת והפעילות נוגדת החמצון בקרב חולי סוכרת סוג 2, הסובלים מיתר שומנים בדם. במחקר נכללו 80 מטופלים, אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הפלסבו. המשתתפים בקבוצת ההתערבות נטלו כמוסות אבקת כורכום טהור במינון 2,100 מ"ג ליום, בחלוקה לשלוש מנות לאחר הארוחה, למשך 8 שבועות. בקבוצת ההתערבות נצפה קרא עוד.

Adab Z, et al. Effect of turmeric on glycemic status, lipid profile, hs-CRP, and total antioxidant capacity in hyperlipidemic type 2 diabetes mellitus patients. Phytother Res. 2019 Apr;33(4):1173-1181. 

 

 

התרומה של אגוזי מלך להורדת לחץ הדם

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של אגוזי מלך על גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצביעים על ההשפעה המיטיבה של אגוזי מלך, אולם לא ברור האם ניתן לייחס אותה להרכב חומצות השומן או לרכיבים אחרים המצויים באגוזי מלך. במחקר נכללו 45 משתתפים, המוגדרים בסיכון קרדיווסקולרי. לאחר צריכת דיאטה מערבית סטנדרטית במשך שבועיים (הכוללת 12% שומן רווי, 7% PUFA ו-12% MUFA), כל המשתתפים צרכו 3 דיאטות בעלות ערך קלורי זהה – כל דיאטה למשך 6 שבועות:

  1. דיאטת אגוזי מלך (7% שומן רווי, MUFA 9%, ALA 3%, PUFA 16%).
  2. דיאטה ללא אגוזי מלך בעלת הרכב שומנים זהה לדיאטה מס׳ 1. 
  3. דיאטה, בה כמות ALA שבאגוזים הוחלפה בחומצה אולאית (7% שומן רווי, MUFA 12%, ALA 0.5%, PUFA 14%). 

נמצא כי קרא עוד.

Tindall AM, et al. Replacing Saturated Fat With Walnuts or Vegetable Oils Improves Central Blood Pressure and Serum Lipids in Adults at Risk for Cardiovascular Disease: A Randomized Controlled-Feeding Trial. J Am Heart Assoc. 2019 May 7;8(9):e011512. 

 

 

צמחי מרפא למבוגרים עם אלְצהיימר

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של רפואת צמחים סינית על התפקוד הקוגניטיבי ויכולת התפקוד היומיומית בקרב חולי אלצהיימר. בסקירה נכללו 24 מחקרים, בהם סה"כ 1,711 חולי אלצהיימר, אשר בדקו את ההשפעה של טיפול צמחי לעומת קבוצת ביקורת - שקיבלה טיפול תרופתי, פלסבו או ללא כל התערבות. במחקרים השונים נעשה שימוש במגוון גדול של פורמולות למשך 2 עד 6 חודשים. בין הצמחים השכיחים ביותר בפורמולות השונות היו אפימדיום (Epimedium), ליגוסטיקום (Ligusticum), ארכובית סינית (Polygonum multiflora), פטריית פוריה (Poria cocos) ואנג'ליקה סינית (Angelica sinensis). 

בניתוח כולל של הנתונים מ-23 מחקרים, נמצא כי קרא עוד.

Yanjie Zhang et al. Chinese herbal medicines on cognitive function and activity of daily living in senior adults with Alzheimer's disease: A systematic review and meta-analysis. Integrative Medicine Research Available online 22 April 2019.

 

 

ארוֹמתרפיה ועיסוי להקלה על סְטרס

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות של ארומתרפיה ועיסוי להקלה על סטרס בקרב אחיות. בסקירה נכללו עשרה מחקרים התערבותיים (מהם ארבעה מחקרים אקראיים מבוקרים), בהם סה"כ 628 משתתפים משש מדינות שונות. מבין המחקרים שנכללו בסקירה, בארבעה מחקרים הוערכה ההשפעה של ארומתרפיה בהרחה, בשני מחקרים הוערכה ההשפעה של עיסוי ובשני מחקרים הוערכה ההשפעה של עיסוי ארומתרפי, כאשר השמן העיקרי בו נעשה שימוש היה לבנדר. ברוב המחקרים דווח כי קרא עוד.

Li H, et al. The effectiveness of aromatherapy and massage on stress management in nurses: A systematic review. J Clin Nurs. 2019 Feb;28(3-4):372-385. 

 

 

 

האם תזונה צמחונית בריאה יותר?

להלן שני מחקרים, העוסקים בהשפעה של תזונה המבוססת על מזונות מן הצומח על ממדים הקשורים בבריאות. 

במחקר הראשון, המבוסס על מחקר עוקבה גדול העוסק בתזונה ובבריאות, נבדקו ההבדלים במגוון מדדים בין משתתפים הצורכים דפוסים שונים של תזונה צמחונית לבין משתתפים הצורכים תזונה שאינה צמחונית. במחקר נכללו הנתונים של 840 משתתפים, אשר סווגו לחמישה דפוסי תזונה - טבעונים, צמחוניים האוכלים מוצרי חלב וביצים, צמחוניים האוכלים דגים, צמחוניים למחצה ולא צמחוניים. 

החוקרים העריכו את הקשר בין דפוס התזונה לבין מגוון מדדים ביולוגיים הקשורים בתזונה, כולל קרוטנואידים, איזופלבונים, אנטרולקטונים (הנוצרים על ידי חיידקי המעי), חומצות השומן וויטמינים. 

להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

במחקר נוסף, המבוסס על נתונים ממחקר עוקבה גדול (מחקר האחיות השני), נבדק הקשר בין איכות התזונה המבוססת על מזונות הצומח לבין מדדים ביולוגיים הקשורים בהשמנה. החוקרים מציינים כי ידוע שדפוס תזונה איכותי, המבוסס על מזונות מן הצומח, קשור בסיכון קרדיו-מטבולי נמוך יותר, אולם לא ברור האם השפעה מיטיבה זו קשורה בשיפור מדדים ביולוגיים הקשורים בהשמנה. במחקר נכללו הנתונים של 831 נשים, אשר גילן הממוצע היה 45 וה-BMI הממוצע היה 24.6 ונלקחו מהן שתי בדיקות דם בהפרש של כ-12 שנים. איכות התזונה הוערכה על פי שאלוני תזונה, שמולאו במקביל לבדיקות הדם. החוקרים חישבו עבור כל משתתפת ציון בשלושה מדדים, המבטאים את איכות התזונה: ציון כללי של תזונה המבוססת על מזונות מן הצומח, ציון של תזונה בריאה המבוססת על מזונות מן הצומח וציון של תזונה לא בריאה המבוססת על הצומח. בניתוח חתך של הנתונים, נמצא כי קרא עוד.

Miles FL, et al. Plasma, Urine, and Adipose Tissue Biomarkers of Dietary Intake Differ Between Vegetarian and Non-Vegetarian Diet Groups in the Adventist Health Study-2. J Nutr. 2019 Feb 15. pii: nxy292. 

 

Baden MY, Satija A, Hu FB, Huang T. Change in Plant-Based Diet Quality Is Associated with Changes in Plasma Adiposity-Associated Biomarker Concentrations in Women. J Nutr. 2019 Mar 30. pii: nxy301.

 

 

האם שמנות בריאה מבחינה מטבולית מהווה גורם סיכון לתמותה?

במחקר עוקבה, המבוסס על נתונים מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי (NHANES III), נבדק הקשר בין שמנות בריאה מבחינה מטבולית לבין הסיכון לתמותה וההשפעה של רמת ויטמין D על קשר זה. החוקרים מסבירים כי שמנות הינה גורם סיכון לחסר ויטמין D, כאשר רמות נמוכות של ויטמין D קשורות בסיכון מוגבר לתמותה. במחקר נכללו הנתונים של 11,333 משתתפים מעל גיל 20. שמנות בריאה מטבולית הוגדרה כ-BMI מעל 30 ללא מאפיינים של התסמונת המטבולית. בתקופת מעקב של כ-19 שנה דווח על 2,980 מקרי תמותה, מהם 937 מקרים כתוצאה מגורמים קרדיו-מטבוליים. נמצא כי קרא עוד.

Al-Khalidi B, Kimball SM, Kuk JL, Ardern CI. Metabolically healthy obesity, vitamin D, and all-cause and cardiometabolic mortality risk in NHANES III. Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):820-828. 

 

 

מה הקשר בין צריכת חומצות שומן רב בלתי רוויות והסיכון לתמוּתה?

במחקר, המבוסס על נתונים משני מחקרי עוקבה לאומיים שנערכו בארה"ב ובסין, הוערך הקשר בין הרכב חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) בתזונה לבין הסיכון לתמותה. 

  • במחקר שנערך בסין נכללו הנתונים של 14,117 משתתפים, כאשר בתקופת מעקב של 14 שנה 1,007 מהמשתתפים נפטרו. 
  • במחקר שנערך בארה"ב נכללו הנתונים של 36,032 משתתפים, כאשר בתקופת מעקב של 9 שנים 4,826 מהמשתתפים נפטרו. 

בקרב האוכלוסייה בסין, הצריכה הגבוהה ביותר של אומגה 3 שמקורה בדגים, בהשוואה לנמוכה ביותר, הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-26% לתמותה. באוכלוסייה האמריקאית לא נמצא קשר דומה. עוד נמצא כי קרא עוד.

Zhuang P, Wang W, Wang J, Zhang Y, Jiao J. Polyunsaturated fatty acids intake, omega-6/omega-3 ratio and mortality: Findings from two independent nationwide cohorts. Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):848-855. 

 

 

איכות התזונה לא נמצאה קשורה בסיכון לדמנצִיה בגיל מבוגר

במחקר עוקבה, שנערך באנגליה, נבדק הקשר בין איכות התזונה במהלך החיים לבין הסיכון להתפתחות דמנציה בגיל מבוגר. במסגרת המחקר, איכות התזונה הוערכה בשלוש נקודות זמן: בין השנים 1991-1993, 1997-1999 ו-2002-2004. בוצע מעקב אחר התפתחות דמנציה עד לשנת 2017. איכות התזונה חושבה בהתאם למדד (AHEI (Alternate Healthy Eating Index ולכל משתתף נקבע ציון בין 0-110, כך שציון גבוה יותר מבטא איכות תזונה גבוהה יותר. מבין 8,225 משתתפים ללא דמנציה בין השנים 1991-1993, במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-25 שנה אובחנו 344 מקרים של דמנציה. בניתוח של איכות התזונה בכל נקודות הזמן קרא עוד.

Akbaraly TN, et al. Association of Midlife Diet With Subsequent Risk for Dementia. JAMA. 2019 Mar 12;321(10):957-968. 

 

 

מה הקשר בין דפוס התזונה על בריאות העצם בקרב ילדים?

במחקר חתך הוערך הקשר בין דפוס התזונה – צמחונית או אומניבורית - לבין בריאות העצם, בקרב ילדים לפני גיל ההתבגרות. במחקר נכללו 53 ילדים צמחוניים ו-53 ילדים אומניבוריים, הדומים במאפייני הגיל, המין ומדדי הרכב הגוף, מלבד מסת שומן נמוכה יותר בקרב ילדים צמחוניים. להלן סיכום הממצאים: 

  • בקרב צמחוניים - מדדי צפיפות העצם המתוקננים ורמת הלפטין הלפטין (הורמון המעורב בוויסות התיאבון וחילוף החומרים) - היו נמוכים יותר; רמת ההורמון PTH והמדד CTX להערכת תהליכי פירוק עצם - היו גבוהה יותר. 
  • לא נמצאו הבדלים ברמת האדיפונקטין (הורמון המעורב בוויסות רמת הסוכר בדם) וברמת ויטמין D

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Ambroszkiewicz J, et al. Bone status and adipokine levels in children on vegetarian and omnivorous diets. Clin Nutr. 2019 Apr;38(2):730-737. 

 

 

מהי התועלת של צ'י-קונג לילדים עם אוֹטיזם?

בסקירה שיטתית הוערכו העדויות העדכניות לגבי היעילות של צ'י-קונג בקרב ילדים עם אוטיזם. בסקירה נכללו עשרה מחקרים קליניים מבוקרים או תצפיתיים (מרבית המחקרים שנכללו בסקירה נערכו על ידי אותה קבוצת חוקרים). מבין המחקרים, בשבעה מחקרים הוערכה היעילות של עיסוי צ'י-קונג בקרב ילדים בגילאי 2-6 ובשלושה מחקרים הוערכה היעילות של עיסוי צ'י-קונג או של תרגול מדיטציה ונשימות (Neigong) בקרב ילדים בגילאי 7-17.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Rodrigues JM, Mestre M, Fredes LI. Qigong in the treatment of children with autism spectrum disorder: A systematic review. J Integr Med. 2019 Apr 19. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/31053555

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

שימוש ממושך באנטיביוטיקה קשור בסיכון קרדיווסקולרי מוגבר בקרב נשים מבוגרות

במחקר עוקבה גדול (מחקר האחיות), בו נכללו הנתונים של 36,429 נשים ללא תחלואה קרדיווסקולרית או סרטן, נמצא כי שימוש ממושך באנטיביוטיקה (מעל חודשיים) בגיל מבוגר היה קשור בעלייה בסיכון הקרדיווסקולרי. הסבר אפשרי לקשר זה הינו ההשפעה של אנטיביוטיקה על פלורת המעי, שעלולה להוביל להגברת הסיכון הקרדיווסקולרי.

Yoriko Heianza, et al. Duration and life-stage of antibiotic use and risk of cardiovascular events in women. European Heart Journal

 

 

ההשפעה של זעפְרן בקרב מטופלים עם סוּכרת סוג 2

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 64 מטופלים חולי סוכרת סוג 2, נמצא כי נטילת תוסף זעפרן (Crocus sativus) במינון 30 מ"ג/יום הייתה מלווה בירידה מובהקת ברמת הסוכר בצום, ברמת ה-LDL וביחס LDL ל-HDL, בהשוואה לפלסבו. 

Moravej Aleali A, et al. The effect of hydroalcoholic Saffron (Crocus sativus L.) extract on fasting plasma glucose, HbA1c, lipid profile, liver, and renal function tests in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized double-blind clinical trial. Phytother Res. 2019 Apr 3. 

 

 

מיצוי עץ אלון צרפתי לשיפור ההחלמה לאחר שׁפעת

במחקר מבוקר (לא אקראי), בו נכללו 38 משתתפים המחלימים משפעת, נמצא כי נטילת התוסף ®Robuvit (מיצוי עץ אלון צרפתי) למשך 3 שבועות הייתה יעילה לשיפור מדדים של עייפות, קשב, שינה, עקה חמצונית ובריאות כללית. 

Ippolito E, et al. Robuvit®: improvement of fatigue in medical convalescence. J Sports Med Phys Fitness. 2018 May;58(5):678-683. 

 

 

האם רוֹדיולה משפרת את ההסתגלות הגופנית לאימון בחום?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, בו נכללו 20 גברים צעירים ובריאים, נמצא כי לנטילה אקוטית של רודיולה (Rhodiola rosea) לפני מבחן מאמץ בתנאי חום לא הייתה השפעה על הביצועים הגופניים, התגובה הפיזיולוגית או על היבטים תפיסתיים בהשוואה לפלסבו. 

Timpmann S, et al. Influence of Rhodiola rosea on the heat acclimation process in young healthy men. Appl Physiol Nutr Metab. 2018 Jan;43(1):63-70. 

 

 

ההשפעה האנטי-מיקרוביאלית ונוגדת פלאק של שטיפת פה צמחית

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 30 מתנדבים, נמצא כי שטיפת פה צמחית הייתה בעלת השפעה אנטי-מיקרוביאלית ונוגדת פלאק, הדומה לשטיפת פה המכילה כלורהקסידין. השטיפה הכילה את הצמחים: שרף שיטה (Acacia nilotica), קארי (Murraya koenigii), אקליפטוס (Eucalyptus) וגויאבה (Psidium Guajava) בריכוז 1%. 

Chandrashekar BR, et al. Antiplaque and antimicrobial efficacy of polyherbal mouth rinse among adult human volunteers – A short term randomized controlled trial. Journal of Herbal Medicine, Available online 16 April 2019.

 

 

התרומה של תפוז מר לטיפול בדלקת מִפרקים שִגרונית

במחקר, שנערך בקרב חולדות, הודגמה ההשפעה הסינרגיסטית של רכיבים פנוליים המצויים בתפוז מר (Citrus aurantium) בשילוב עם מתוטרקסאט - לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית

He D, et al. Synergistic enhancement and hepatoprotective effect of combination of total phenolic extracts of Citrus aurantium L. and methotrexate for treatment of rheumatoid arthritis. Phytother Res. 2019 Apr;33(4):1122-1133. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם