עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2019 - מקבץ 5

עודכן בתאריך 07/02/2019

בפתח הסקירה השבועית שלנו - מחקר מעניין על תוסף "ספאטון" בקרב מתאבקים ומחקר על האופן בו ולריאן משפיע על הפעילות החשמלית במוח כבסיס לפעילותו המרגיעה ונוגדת החרדה.

בהמשך נציג מחקרים במגוון נושאים:

  • טיפול טבעי במחלות: צמחי מרפא לטיפול במיגרנה, טיפול טבעי בעור בכלל ובאקנה בפרט, קטכינים בתה למניעת שפעת והצטננות, דיאטה עשירה בפלבונואידים להפחתת הסיכון לכבד שומני והפעילות הרפואית של רוזמרין.

  • קשר בין אורח חיים ותמותה: נציג שני מחקרים המדברים על הקשר בין תזונה ותמותה ומחקר הבודק כיצד מומלץ להפחית את הסיכון לתמותה הקשור באורח חיים יושבני?

  • הקשרים בין תחלואות: קשר בין HDL נמוך והסיכון לתחלואה ולתמותה, הופעה מוקדמת של סוכרת סוג 2 והסיכון לאשפוז ולהפרעות נפשיות וקשר בין שמנות בהריון וסיכון מוגבר למומים לבביים מולדים.

בכותרות השבוע: ההשפעה של ג'ניסטאין על תאי השומן, בטיחות השימוש במורינגה בקרב חולי איידס, הפוטנציאל הבריאותי של מיץ סלק, קמומיל להורדת לחץ הדם, הפעילות הרפואית של חומעה וג'ל טבעי לטיפול בדלקת חניכיים.

 

 

ההשפעה של תוסף "ספאטון" בקרב מתאבקים

במחקר פיילוט מוצלב הוערכה ההשפעה של תוסף "ספאטון", מי מעיין טבעיים עשירים בברזל, על הסיבולת ועל מתווכי דלקת בקרב מתאבקים המשתתפים בתכנית מהירה לירידה במשקל הגוף תוך שמירה על היכולת הגופנית. הקשר בין פעילות גופנית ממושכת וחסר בברזל דווח בעבר בקרב ספורטאים. מעבר לכך שפעילות עצימה וירידה מהירה במשקל גורמים להפרשה מוגברת של מינרלים ושחסר בברזל עלול לפגוע בביצועים, כנראה שבבסיס הקשר עומדים תהליכי דלקת, ציטוקינים והורמונים. 

במחקר נכללו תשעה מתאבקים מתחילים, אשר קיבלו את התוסף (המכיל 0.3 מ"ג/מ"ל ברזל סולפאט) או פלסבו באופן מוצלב, כאשר כל טיפול ניתן למשך שבוע - עם הפסקה של ארבעה שבועות ביניהם. המשתתפים צרכו 5 מ"ג מהתוסף יחד עם מיץ תפוזים בבוקר ובערב*. במהלך כל שבוע התערבות המשתתפים ירדו 5-7% ממשקלם תוך ביצוע פרוטוקול אימונים, שכלל 5 שעות אימון ביום. החוקרים מראים כי לא היו הבדלים מובהקים במשקל ובהרכב הגוף לאחר נטילת התוסף או הפלסבו, נתון המצביע על כך שפרוטוקול האימון והירידה במשקל בוצע כראוי. עוד נמצא כי נטילת התוסף הייתה מלווה בשיפור הסיבולת, עם שיפור בצריכת החמצן המירבית (VO2max) ובהצטברות חומצת חלב. לא נמצאו הבדלים בין התוסף והפלסבו בריכוז מתווכי הדלקת TNFα, IL-10 ו- IL-6, אולם נצפה קשר חיובי בין השיפור ב- VO2max לבין עלייה ב-IL-6. מכאן, החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה תומכים בממצאים קודמים, לפיהם תוסף ספאטון עשוי להגן מפני אובדן ברזל כתוצאה מפעילות גופנית מאומצת, ככל הנראה בשל השְפעתו על מתווכי דלקת ועל היכולת הגופנית. 

המחקר מומן באמצעות מענק מטעם אוניברסיטה בקוריאה והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים. 

*הערת מערכת: לא צויין במפורש האם גם נטילת הפלסבו לוותה בשתיית מיץ תפוזים, נתון חשוב לבידוד השְפעת הברזל

Sung JY, et al. Effect of Spatone Supplement on Endurance Capacity and Inflammatory Cytokines in a Rapid Weight Control Program in University Wrestlers: A Pilot Study. J Med Food. 2018 Aug;21(8):832-839. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29957136

 

 

כיצד ולרִיאן מסייע להקלה על סטרְס וחַרדה?

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של מיצוי שורש ולריאן (Valeriana officinalis) על הקשרים העצביים במוח, כבסיס לפעילותו המרגיעה ונוגדת החרדה. החוקרים בדקו כיצד ולריאן משפיע על הפעילות החשמלית במוח (EEG) בזמן מנוחה והאם השפעה זו קשורה בשינויים בתסמינים הקליניים. במחקר נכללו 64 מתנדבים, אשר דיווחו על תחושת סטרס פסיכולוגי. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת מיצוי ולריאן במינון של 100 מ"ג 3 פעמים ביום או פלסבו - למשך 4 שבועות.

נמצא כי בשתי הקבוצות חל שיפור במדדים הקליניים, ללא הבדל מובהק בין הקבוצות. עם זאת, בניתוח דפוסי ה-EEG החוקרים מראים כי בהשוואה לפלסבו, נטילת ולריאן הייתה מלווה בשינויים בקשרים העצביים במוח, אשר היו קשורים בפעילות נוגדת חרדה. החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מספקים בסיס ביולוגי לפעילות המרגיעה של ולריאן, אולם נדרשים מחקרים נוספים על מנת לאשש את ההשפעה הנוירו-פסיכולוגית.

Roh D, et al. Valerian extract alters functional brain connectivity: A randomized double-blind placebo-controlled trial. Phytother Res. 2019 Jan 10. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30632220

 

 

צמחי מרפא לטיפול במִיגרנה

בסקירה מוצגים הממצאים בנוגע לצמחי מרפא בעלי פוטנציאל לטיפול במיגרנות. במסגרת הסקירה מפרטים החוקרים את הפתופיזיולוגיה של מיגרנה והביטויים הקליניים שלה. בהמשך, סוקרים החוקרים את הממצאים בהתייחס לשלושה צמחי מרפא עיקריים, שנמצאו בעלי השפעה מיטיבה במצבים של מיגרנה: בן חרצית (Tanacetum parthenium), פטסיטס (Petasites hybridus) וקנאביס (Cannabis sativa). בסקירה מפורטים מנגנוני הפעולה, היבטים של בטיחות וממצאים ממחקרים קליניים בהתייחס לצמחים אלה. בנוסף, מפורטים צמחים נוספים קרא עוד.

Rajapakse T, Davenport WJ. Phytomedicines in the Treatment of Migraine. CNS Drugs. 2019 Jan 9. 

 

 

טיפול טבעי באקְנה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של קרם המכיל רכיבים טבעיים לטיפול באקנה. במחקר נכללו 60 משתתפים בגילאי 14-34, הסובלים מאקנה בפנים ברמה קלה עד בינונית. המשתתפים חולקו אקראית ל-3 קבוצות שקיבלו: 

  • קרם טבעי - מכיל 20% מיצוי פרופוליס, 3% שמן עץ התה ו-10% מיץ אלוורה.
  • קרם אנטיביוטי - מכיל 3% אריתרומיצין.
  • קרם פלסבו (קרם בסיס בלבד).

המשתתפים הונחו להשתמש בקרם פעמיים ביום במשך 30 יום, ולהימנע משימוש בטיפולים אחרים לאקנה

נמצא כי קרא עוד.

Mazzarello V, et al. Treatment of acne with a combination of propolis, tea tree oil, and Aloe vera compared to erythromycin cream: two double-blind investigations. Clin Pharmacol. 2018 Dec 13;10:175-181. 

 

 

ארומתרפיה לטיפול באקְנה

בסקירה מוצגים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים בנוגע לתרומה של ארומתרפיה ושמנים אתריים לטיפול באקנה. בסקירה מפורטים מנגנוני הפעולה של שמנים אתריים ושל התרכובות האורגניות השונות המצויות בהם. בהמשך מפורטים הממצאים לגבי ההשפעה המיטיבה של מספר שמנים אתריים: שמן עץ התה, מיצוי עלי ברוש יפני מותסס (Chamaecyparis obtusa), שמן קופאיבה, שמן סנדלווד, מיצוי רוזמרין (Rosmarinus officinalis), שמן המופק מתימין (Thymus) ושמני הדרים (Citrus natsudaidai, Citrus obovoid).

החוקרים מסכמים קרא עוד.

Winkelman WJ. Aromatherapy, botanicals, and essential oils in acne. Clin Dermatol. 2018 May - Jun;36(3):299-305. 

 

 

קרם צמחי לשמירה על העור 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של קרם צמחי לשמירה על עור מבוגר. במחקר הוערכה ההשפעה של קרם, המכיל את הפורמולה Sang-Hyul-Yun-Boo-Em - פורמולה מוכרת לטיפול במחלות עור על רקע חסר יין או חסר דם. הפורמולה נמצאה במחקרים קודמים בעלת פעילות נוגדת אלרגיה ונוגדת דלקת, אולם השְפעתה לא נבדקה במוצר קוסמטי. הפורמולה מכילה את צמחי המרפא: שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), אנג'ליקה קוריאנית (Angelica gigas), גלעיני אפרסק (Prunus persica), זקן נחש יפני (Ophiopogon japonicus), אדמונית (Paeonia suffruticosa), אטרקטילודס (Atractylodes japonica), פטריית פוריה (Poria cocos), רהמניה (Rehmannia chinensis), קוהוש (Cimicifuga simplex), אספרגוס (Asparagus cochinchinensis), קורטם הצבעים (Carthamus tinctorius), קערורית סינית (Scutellaria baicalensis), ואסטרגלוס (Astragalus membranaceus).

במחקר זה נכללו 46 נשים קוריאניות בריאות בגילאי 40-59, אשר מרחו על הפנים את הקרם הצמחי או קרם פלסבו במינון של כחצי גרם פעמיים ביום - במשך 8 שבועות. יעילות הקרם הוערכה באמצעות מדדים של לחות העור, גמישות העור, עובי וצפיפות שכבת הדרמיס, שביעות רצון ובטיחות. החוקרים מראים כי קרא עוד.

Roh SS, et al. Clinical efficacy of herbal extract cream on the skin hydration, elasticity, thickness, and dermis density for aged skin: A randomized controlled double-blind study. J Cosmet Dermatol. 2019 Jan 12. 

 

 

קטכינים בתה למניעת שַׁפעת והצטננוּת

בסקירה מוצגים הממצאים לגבי התרומה של קטכינים המצויים בתה למניעת שפעת והצטננות. מחקרי מעבדה מצאו כי לקטכינים השפעה מעכבת כנגד פעילות נגיף השְפעת ונגיפים נוספים הגורמים להצטננות וכן תרומה לשיפור הפעילות החיסונית. עם זאת, למרות שהודגמה פעילות אנטי-ויראלית, הממצאים לגבי היעילות הקלינית אינם עקביים. ממחקרים אפידמיולוגיים עולה כי צריכה קבועה של תה ירוק קשורה בהפחתת שיעור השְפעת ותסמיני הצטננות, וכי גרגור תה המכיל קטכינים עשוי להגן מפני התפתחות שפעת. מחקרים אקראיים מבוקרים מצביעים על הפוטנציאל של קטכינים מתה למניעת שפעת והצטננות, אולם מרבית הממצאים לא היו מובהקים סטטיסטית. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Furushima D, Ide K, Yamada H. Effect of Tea Catechins on Influenza Infection and the Common Cold with a Focus on Epidemiological/Clinical Studies. Molecules. 2018 Jul 20;23(7). pii: E1795. 

 

 

דיאטה עשירה בפלבוֹנואידים להפחתת הסיכון לכבד שוּמני

במחקר חתך, המבוסס על נתונים מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי (NHANES), נבדק הקשר בין צריכת פלבונואידים בתזונה לבין תפקודי הכבד והסיכון למחלת כבד שומני לא אלכוהולית. במחקר נכללו 17,685 משתתפים, מהם כ-45% אובחנו עם כבד שומני. נמצא כי המשתתפים עם כבד שומני צרכו בממוצע פחות פלבונואידים בתזונה בהשוואה למשתתפים ללא כבד שומני – 111.3 לעומת 201.3 מ"ג/יום, p<0.001. בהשוואה למשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר (386 מ"ג/יום), משתתפים עם הצריכה הנמוכה ביותר (52 מ"ג/יום) אופיינו ברמות גבוהות יותר באופן מובהק של המדד לכבד שומני ושל אנזימי הכבד AST ו-ALT. החוקרים מראים כי המדד הדלקתי CRP היווה גורם שהשפיע על הקשר בין פלבונואידים לכבד שומני, כך שהתרומה של צריכת פלבונואידים הייתה פחות משמעותית בקרב משתתפים עם CRP גבוה לעומת נמוך*. 

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Mazidi M, Katsiki N, Banach M. A higher flavonoid intake is associated with less likelihood of nonalcoholic fatty liver disease: results from a multiethnic study. J Nutr Biochem. 2018 Oct 11;65:66-71. 

 

 

הפעילות הרפואית של רוֹזמרין

בסקירה של מחקרים פרה-קליניים מוצגת הפעילות הרפואית של רוזמרין (Rosmarinus officinalis). במסגרת הסקירה מוצגים הרכיבים הפעילים ברוזמרין והשְפעתם הפרמקולוגית, שיטות המיצוי השונות והפעילות המניעתית והטיפולית של רוזמרין

החוקרים מפרטים את הממצאים והמנגנונים שנחקרו בהתייחס למגוון של מצבים בריאותיים:

  • הפחתת התרחבות שריר הלב לאחר אוטם שריר הלב
  • איזון משקל הגוף ורמות השומנים בדם
  • הגנה עצבית במצבים של שבץ איסכמי
  • השפעה נוגדת כאב
  • מניעת הצטברות רובד חיידקי
  • הגנה מפני רעילות בכבד ובכליות כתוצאה מחשיפה לעופרת
  • הגנה מפני תגובת סטרס
  • עיכוב שגשוג תאים סרטניים

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

de Oliveira JR, Camargo SEA, de Oliveira LD. Rosmarinus officinalis L. (rosemary) as therapeutic and prophylactic agent. J Biomed Sci. 2019 Jan 9;26(1):5. 

 

 

דיאטה מאוזנת למניעת תמוּתה מוקדמת

בניתוח שיטתי של נתונים ממחקר העוסק בנטל התחלואה הגלובלי, בדקו החוקרים את הקשר בין גורמי סיכון תזונתיים לבין תחלואה קרדיווסקולרית בקרב 51 מדינות באיזור אירופה (כולל מדינות במרכז אסיה כמו טורקיה וארְמניה) בין השנים 1990-2016. במסגרת המחקר נכללו 12 גורמי סיכון תזונתיים הקשורים בתחלואה קרדיווסקולרית: תזונה דלה בסיבים, פירות, קטניות, אגוזים וזרעים, חומצות שומן רב בלתי רוויות, אומגה 3 ממזונות ימיים, ירקות ודגנים מלאים וכן תזונה עשירה בבשר מעובד, נתרן, משקאות ממותקים ושומן טראנס.

מניתוח הנתונים עולה כי קרא עוד.

Meier T, et al. Cardiovascular mortality attributable to dietary risk factors in 51 countries in the WHO European Region from 1990 to 2016: a systematic analysis of the Global Burden of Disease Study. Eur J Epidemiol. 2019 Jan;34(1):37-55. 

 

 

צריכה קבועה של מזון מטוגן קשורה בסיכון מוגבר לתמוּתה מוקדמת

במחקר עוקבה פרוספקטיבי הוערך הקשר בין צריכת מזון מטוגן לבין הסיכון לתמותה בקרב נשים בארה"ב. במחקר נכללו הנתונים של 106,966 נשים לאחר גיל המעבר (גילאי 50-79) מ-40 מרכזים קליניים ברחבי ארה"ב, אשר השתתפו במחקר העוסק בבריאות האישה החל משנת 1993-1998. במהלך תקופת המעקב, עד לשנת 2017, 31,558 מהנשים נפטרו. בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפות בתחילת המחקר, נמצא כי בהשוואה לנשים שלא צרכו מזון מטוגן, נשים שצרכו לפחות מנה אחת ליום של מזון מטוגן היו בסיכון גבוה ב-8% לתמותה מכל-גורם או מגורמים קרדיווסקולריים. באופן ספציפי, צריכה של לפחות מנה אחת בשבוע של עוף מטוגן הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-13% לתמותה מכל גורם וב-12% לתמותה קרדיווסקולרית וצריכה של לפחות מנה אחת של דג מטוגן הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-7% וב-13%, בהתאמה. צריכת מזון מטוגן לא נמצאה קשורה בסיכון לתמותה מסרטן.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Sun Y, et al. Association of fried food consumption with all cause, cardiovascular, and cancer mortality: prospective cohort study. BMJ. 2019 Jan 23;364:k5420. 

 

 

כיצד מומלץ להפחית את הסיכון לתמוּתה הקשור באורח חיים יושבני?

במחקר עוקבה נבדק האם החלפת פרק זמן של פעילות יושבנית בפעילות גופנית בעצימות קלה עד בינונית וכן החלפת פעילות יושבנית ממושכת בפרקי זמן קצרים של פעילות יושבנית - קשורות בירידה בסיכון לתמותה. כחלק ממחקר עוקבה, העוסק בהערכת גורמים גיאוגרפיים ואתניים בסיכון לשבץ, במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 8,000 מבוגרים מעל גיל 45. בניתוח סטטיסטי, המבוסס על נתוני הפעילות שנמדדו באמצעות מד תאוצה, החוקרים מראים כי החלפת פעילות יושבנית בפעילות גופנית עשויה לתרום להפחתת הסיכון לתמותה, עם ירידה של 17% בסיכון לכל חצי שעה של פעילות בעצימות קלה וירידה של 35% בסיכון לכל חצי שעה של פעילות בעצימות בינונית.

עם זאת, לא קרא עוד.

Diaz KM, et al. Potential Effects of Replacing Sedentary Time With Short Sedentary Bouts or Physical Activity on Mortality: A National Cohort Study. Am J Epidemiol. 2018 Dec 14.

 

 

הקשר בין HDL נמוך והסיכון לתחלואה ולתמוּתה

במחקר חתך, המבוסס על נתונים ממחקר עוקבה העוסק בהערכת גורמים גיאוגרפיים ואתניים בסיכון לשבץ, נבדק הקשר בין רמת HDL נמוכה לבין תמותה מכל גורם, מסרטן או אירוע של מחלת לב כלילית. במחקר נכללו הנתונים של 21,751 משתתפים ללא תחלואה קרדיווסקולרית או מחלת סרטן בתחילת המחקר. המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות בהתאם לרמת ה-HDL: נמוכה מאוד (עד 30 מ"ג/דצ"ל), נמוכה (30-40 מ"ג/דצ"ל) וקבוצת השוואה (מעל 40 מ"ג/דצ"ל).

נמצא כי קרא עוד.

Penson P, et al. Associations between cardiovascular disease, cancer, and very low high-density lipoprotein cholesterol in the REasons for Geographical and Racial Differences in Stroke (REGARDS) study. Cardiovasc Res. 2019 Jan 1;115(1):204-212. 

 

 

הופעה מוקדמת של סוּכרת סוג 2 קשורה בסיכון מוגבר לאשפוז ולהפרעות נפשיות

במחקר עוקבה, שנערך בהונג-קונג, נבדק הקשר בין הופעה מוקדמת של סוכרת סוג 2 (לפני גיל 40) לבין שיעורי האשפוז באופן כללי והסיכון להפרעות נפשיות. במחקר נכללו הנתונים של כ-450,000 מבוגרים בגילאי 20-75, אחריהם נערך מעקב של 12-14 שנה. נמצא כי באופן כללי, ביחס לגיל, שיעור האשפוז היה גבוה יותר באופן משמעותי בקרב משתתפים עם הופעה מוקדמת של סוכרת סוג 2, כאשר בקרב מטופלים אלה כשליש ממספר ימי האשפוז לפני גיל 40 היו קשורים בגורמים נפשיים. עוד נמצא כי איזון גורמי הסיכון – המוגלובין מסוכרר עד 6.2%, לחץ דם סיסטולי עד 120 מ"מ כספית, LDL עד 77 מ"ג/דצ"ל, טריגליצרידים עד 115 מ"ג/דצ"ל, היקף מותניים עד 85 ס"מ לגברים ו-80 ס"מ לנשים והפסקת עישון – היה קשור בירידה של כשליש בסך ימי האשפוז מגיל הופעת הסוכרת ועד גיל 75 (ירידה מ-97 ל-65 ימי אשפוז בממוצע).

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Ke C, et al. Excess Burden of Mental Illness and Hospitalization in Young-Onset Type 2 Diabetes: A Population-Based Cohort Study. Ann Intern Med. 2019 Jan 15. 

 

 

שמנוּת בהריוֹן קשורה בסיכון מוגבר למומים לבביים מולדים 

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שנערך בשבדיה, הוערך הקשר בין עודף משקל ושמנות בהריון לבין הסיכון למומים לבביים מולדים. במחקר נכללו הנתונים של מעל ל-2 מיליון תינוקות עד גיל 5, אשר נולדו בין השנים 1992-2012. נתונים לגבי מאפייני האם והתינוק ומומים לבביים מולדים נאספו מהרשומות הרפואיות הלאומיות. מבין כלל התינוקות במחקר, 1.4% (28,628 תינוקות) אובחנו עם מום לבבי מולד אחד לפחות. באופן כללי, נמצא כי קרא עוד.

Persson M, Razaz N, Edstedt Bonamy AK, Villamor E, Cnattingius S. Maternal Overweight and Obesity and Risk of Congenital Heart Defects. J Am Coll Cardiol. 2019 Jan 8;73(1):44-53. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

ההשפעה של ג'ניסטאין על תאי השומן

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים כי לג'ניסטאין, המצוי בסויה, השפעה מיטיבה על התמיינות תאי השומן הבטניים והשפעה מגינה מפני עקה חמצונית בתאים אלה, ובכך עשוי לתרום לטיפול בשמנות

Grossini E, et al. Effects of Genistein on Differentiation and Viability of Human Visceral Adipocytes. Nutrients. 2018 Jul 27;10(8). pii: E978. 

 

 

 

בטיחות השימוש במוֹרינגה בקרב חולי איידְס

במחקר מוצלב פתוח, אותו השלימו 11 מטופלים חולי איידס, נמצא כי שימוש באבקת מורינגה (Moringa oleifera), במינון מסורתי של 1.85 גרם ליום, לא השפיע על הפרמקוקינטיקה של התרופה נויראפין (Nevirapine), שהינה חלק מהטיפול האנטי-רטרו-ויראלי.

Monera-Penduka TG, et al. Effect of Moringa oleifera Lam. leaf powder on the pharmacokinetics of nevirapine in HIV-infected adults: a one sequence cross-over study. AIDS Res Ther. 2017 Mar 14;14:12. 

 

 

הפוטנציאל הבריאותי של מיץ סלק

במחקר מוצלב, בו נכללו 38 מתנדבים בריאים, נמצא כי צריכה אקוטית במנוחה של 70 מ"ל מיץ סלק הייתה מלווה בעלייה ברמת ה- (nitric oxide (NO בנשיפה, בהשוואה לצריכת מים. NO משחק תפקיד חשוב בתגובה החיסונית הפנימית של דרכי הנשימה. חסר ב- NO מקושר לירידה בהשפעה המגינה על הסימפונות ומנבא תסמינים של זיהום נשימתי. 

Kroll JL, Werchan CA, Rosenfield D, Ritz T. Acute ingestion of beetroot juice increases exhaled nitric oxide in healthy individuals. PLoS One. 2018 Jan 25;13(1):e0191030. 

 

 

קמוֹמיל להורדת לחץ הדם

בסדרה של מחקרים פרה-קליניים ומחקר קליני מראים החוקרים כי לקמומיל (Matricaria recutita) תרומה להורדת לחץ הדם הסיסטולי, הדיאסטולי וקצב הלב - בהשוואה לנתוני הבסיס - בקרב משתתפים עם לחץ דם תקין או יתר לחץ דם.

Awaad AA, et al. Experimental and clinical antihypertensive activity of Matricaria chamomilla extracts and their angiotensin-converting enzyme inhibitory activity. Phytother Res. 2018 Aug;32(8):1564-1573. 

 

 

הפעילות הרפואית של חוּמעה

בסקירה מוצגים הרכיבים הפעילים העיקריים בזנים שונים של חומעה (Rumex Crisups) - המוכרים באופן מסורתי לאכילה ולשימוש רפואי במצבים כגון דלקות בדרכי השתן, הפטיטיס, צהבת, דלקות עור כרוניות, חום גבוה ועוד - וכן העדויות הפרה-קליניות לגבי יעילותם ובטיחותם.

Prakash Mishra A, et al. Bioactive compounds and health benefits of edible Rumex species-A review. Cell Mol Biol (Noisy-le-grand). 2018 Jun 25;64(8):27-34.

 

 

ג'ל טבעי לטיפול בדלקת חניכיים

במחקר אקראי מבוקר פלסבו, בו נכללו 30 מטופלים הסובלים מדלקת חניכיים, נמצא כי ג'ל טבעי, המכיל שמנים אתריים (מנטול ותימול) ונוגדי חמצון (חומצה פרולית ופלורטין), היה יעיל להפחתת הדלקת בחניכיים.

Martin BJ, Campbell PM, Rees TD, Buschang PH. A randomized controlled trial evaluating antioxidant-essential oil gel as a treatment for gingivitisin orthodontic patients. Angle Orthod. 2016 May;86(3):407-12. 

 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם