עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2018 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 05/12/2018

 

בפתח הסקירה השבועית שלנו – הקשר בין תזונה, צמחי מרפא ומחלת הסרטן: האם תזונה איכותית קשורה במשך הישרדות ארוך יותר בקרב חולי סרטן קולורקטלי? האם דבקון לבן בטוח לשימוש בקרב חולות סרטן השד המטופלות בכימותרפיה? והאם צמחי מרפא יעילים לצמצום פגיעה קוגניטיבית על רקע חשיפה לכימותרפיה?

בהמשך הסקירה: צמחי מרפא לטיפול בדלקות מפרקים, הפוטנציאל של תבלינים לטיפול באלצהיימר, תוסף לאוצין למטופלים עם דלדול שריר על רקע שבץ, התרומה של יוגה וטאי-צ'י להפחתת הסיכון לשבץ, רפואה משלימה להקלה על בחילות והקאות בהריון, ארומתרפיה להקלה על כאבי לידה וההשפעה של שמן קריל על המטבוליזם של גלוקוז ושומנים.

כמו כן, האם יש להגביל את צריכת המלח בקרב חולי לב? האם כורכומין יעיל עבור מטופלים העוברים תיקון מפרצת בטנית? כיצד שימוש בתרופות בגיל צעיר קשור בסיכון לשמנות? האם שמנות ותת-משקל קשורים בסיכון מוגבר לתמותה? מהי התרומה של תוספי פרה-ביוטיקה לנשים עם אקנה?

בכותרות השבועיות: אנתוציאנינים בתזונה להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי, שמן לבנדר להקלה על חרדה לפני ניתוח, שמנים אתריים לחיטוי פצעים, החלמה מלימפומה באמצעות טיפול בדבקון לבן, ההשפעה נוגדת הדלקת של חומצה רוזמרינית וקנאביס עשיר בקנאבידיול לטיפול באפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי.

 

 

תזונה איכותית קשורה במשך הישרדות ארוך יותר בקרב חולי סרְטן קוֹלורקטלי

במחקר עוקבה הוערך הקשר בין איכות התזונה - לפני אבחון הסרטן ואחריו - לבין הסיכון לתמותה ומשך ההישרדות בקרב חולי סרטן קולורקטלי. המחקר מבוסס על הנתונים של 2,800 משתתפים ללא סרטן בתחילת המחקר (1992-1993), אשר אובחנו עם סרטן קולורקטלי שאינו גרורתי במהלך תקופת המעקב עד לשנת 2013. עבור 2,671 מהמשתתפים קיימים נתונים תזונתיים לפני אבחון הסרטן ועבור 1,321 מהמשתתפים קיימים נתונים תזונתיים לאחר אבחון הסרטן, מהם 1,414 ו-722 משתתפים נפטרו, בהתאמה. איכות התזונה הוערכה על בסיס דפוסי תזונה שונים, כולל דיאטת DASH, הנחיות התזונה של החברה האמריקאית לסרטן, תזונה שקולה (prudent) ותזונה מערבית. להלן הממצאים העיקריים בהשוואה בין הציונים הגבוהים והנמוכים ביותר:

לפני אבחון הסרְטן:

  • תזונה בהתאם להנחיות החברה האמריקאית לסרטן הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-22% לתמותה באופן כללי וב-26% לתמותה מסרטן קולורקטלי. 
  • תזונה מערבית הייתה קשורה בסיכון גבוה ב-30% לתמותה באופן כללי. 

לאחר אבחון הסרְטן:

  • תזונה בהתאם להנחיות החברה האמריקאית לסרטן הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-38% לתמותה באופן כללי וב-65% לתמותה מסרטן קולורקטלי. 
  • דיאטת DASH הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-21% לתמותה באופן כללי וב-44% לתמותה מסרטן קולורקטלי.
  • תזונה שקולה הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-28% לתמותה באופן כללי. 

עבור משתתפים עם איכות תזונה נמוכה לפני האבחון, שיפור התזונה בהתאם לדיאטת DASH או לעקרונות של תזונה שקולה הובילה לצמצום משמעותי בסיכון לתמותה מסרטן קולורקטלי. 

החוקרים מסכמים כי תזונה המבוססת על צריכה גבוהה של מזון מהצומח וצריכה נמוכה של מזון מהחי - לפני או אחרי האבחון של סרטן קולורקטלי - הייתה קשורה במשך הישרדות ארוך יותר.

Guinter MA, et al. Associations of Pre- and Postdiagnosis Diet Quality With Risk of Mortality Among Men and Women With Colorectal Cancer.J Clin Oncol. 2018 Oct 19:JCO1800714. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30339519

 

 

דבקוֹן לבן נמצא בטוח בקרב חולות סרְטן השַׁד המטופלות בכימוֹתרפיה

במחקר אקראי מבוקר הוערכה הבטיחות וההשפעה הקלינית של השימוש במיצוי דבקון לבן (Viscum album) במהלך טיפולי כימותרפיה. במחקר נכללו 95 נשים עם סרטן השד, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות התערבות ולקבוצת הביקורת. שתי קבוצות ההתערבות קיבלו טיפול משלים באחד משני סוגי מיצוי דבקון לבן (Helixor A או Iscador M Spez) בזריקות 3 פעמים בשבוע במשך 6 מחזורי כימותרפיה רצופים (18 שבועות). קבוצת הביקורת לא קיבלה כל טיפול משלים. בסיום תקופת ההתערבות נערך מעקב אחר המשתתפות לאורך 5 שנים.

לא נמצאו הבדלים בין המשתתפות שקיבלו את הטיפול לבין קבוצת הביקורת בהתייחס להופעת חום או בהתייחס לסיכון להישנות או להתפתחות גרורות. עם זאת, המשתתפות בשתי קבוצות ההתערבות נטו פחות לנויטרופניה וכן לשיפור ברמת הכאב ובמיתון אובדן התיאבון, עם השפעה חיובית, שאינה מובהקת סטטיסטית, על מדדי איכות חיים נוספים. החוקרים מסכמים כי השימוש במיצוי דבקון לבן נמצא בטוח, ללא עדות לתגובה הדדית עם הטיפול הכימותרפי תוך הקלה על ההשפעות השליליות הקשורות בטיפול. 

המחקר מומן על ידי החברה למחקר הסרטן וחברות המייצרות את מיצוי הדבקון הלבן בזריקות.

Pelzer F, Tröger W, Nat DR. Complementary Treatment with Mistletoe Extracts During Chemotherapy: Safety, Neutropenia, Fever, and Quality of Life Assessed in a Randomized Study. J Altern Complement Med. 2018 Sep/Oct;24(9-10):954-961. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30247950

 

 

צמחי מרפא לצמצום פגיעה קוֹגניטיבית על רקע חשיפה לכימוֹתרפיה

במחקר מעבדה נבדקה התרומה של מספר צמחי מרפא לצמצום פגיעה קוגניטיבית או מניעתה - על רקע חשיפה לטיפולי כימותרפיה. במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של מספר צמחי מרפא על הפעילות התאית, הפיזיולוגית והקוגניטיבית לאחר חשיפה לכימותרפיה משולבת 5-פלואורציל, אפירוביצין וציקלוֹפוספמיד - FEC. צמחי המרפא שנבדקו כוללים: אנדרוגרפיס (Andrographis paniculata) והרכיב הפעיל andrographolide, ג'ינסנג סיבירי (Eleutherococcus senticosus), מיצוי משולב של אנדרוגרפיס וג'ינסנג סיבירי ומיצוי משולב של רודיולה (Rhodiola rosea), שכיזנדרה (Schisandra chinensis) וג'ינסנג סיבירי.

נמצא כי קרא עוד.

Ean-Jeong Seo, et al. Adaptogens in chemobrain (Part I): Plant extracts attenuate cancer chemotherapy-induced cognitive impairment – Transcriptome-wide microarray profiles of neuroglia cells. Phytomedicine, Volume 55, 1 March 2019, Pages 80-91

 

 

 

צמחי מרפא לטיפול בדלקות מִפרקים

בסקירה מפורטים הממצאים ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי התרומה של צמחי מרפא לטיפול בדלקות מפרקים. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס למגוון צמחים, כולל השימוש המסורתי, הממצאים הפרה-קליניים ומנגנוני הפעולה, הממצאים הקליניים והרכיבים הפעילים העיקריים. להלן הממצאים הקליניים המרכזיים קרא עוד.

Dragos D, et al. Phytomedicine in Joint Disorders. Nutrients. 2017 Jan 16;9(1). pii: E70. 

 

 

הפוטנציאל של תבלינים לטיפול באלצְהיימר

בסקירה דנים החוקרים בפעילות הרפואית של תבלינים הודיים ומציגים את הממצאים ממחקרים פרמקולוגיים לגבי השפּעתם הרפואית והמסלולים הקשורים בכך, בדגש על מערכת העצבים המרכזית והפוטנציאל הטיפולי למחלות כגון אלצהיימר. במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס לתבלינים הבאים: שום (Allium sativum), קימל (Carum carvi), זעפרן (Crocus sativus), כורכום (Curcuma longa), קינמון (Cinnamomum cassia), כוסברה (Coriandrum sativum), הל (Elettaria cardamomum), שומר (Foeniculum vulgare), עלי קארי (Murraya koenigii), אגוז מוסקט (Myristica fragrans), פלפל שחור (Piper nigrum), אניס (Pimpinella anisum), רוזמרין (Rosmarinus officinalis), מרווה רפואית (Salvia officinalis), ציפורן (Syzygium aromaticum), חילבה (Trigonella foenum graecum) וג'ינג'ר (Zingiber officinale). 

כך נמצא למשל, במחקרים קליניים, כי קרא עוד.

Satheeshkumar N, et al. Spices: Potential Therapeutics for Alzheimer's Disease. Adv Neurobiol. 2016;12:57-78. 

 

 

תוסף לאוצין למטופלים עם דִלדול שריר על רקע שָׁבץ

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של תוסף חומצות אמינו מועשר בלאוצין על השרירים והתפקוד הגופני בקרב מטופלים לאחר שבץ, הסובלים מדלדול שרירים (סרקופניה). במחקר נכללו 44 מטופלים מעל גיל 65, אשר השתתפו בתכנית שיקום לאחר שבץ. התוכנית ארכה 8 שבועות והותאמה ליכולת ולצרכים האישיים וכללה אימוני התנגדות בעצימות נמוכה. המשתתפים חולקו באופן אקראי לנטילת התוסף - המכיל 40% לאוצין (Amino L40) - או לקבוצת ביקורת, שלא קיבלה כל תוסף.

נמצא כי קרא עוד.

Yoshimura Y, et al. Effects of a leucine-enriched amino acid supplement on muscle mass, muscle strength, and physical function in post-stroke patients with sarcopenia: A randomized controlled trial. Nutrition. 2018 Jul 11;58:1-6. 

 

 

התרומה של יוגה וטאי-צ'י להפחתת הסיכון לשָׁבץ

בסקירה בוחנים החוקרים את הפוטנציאל של יוגה ושל טאי-צ'י להפחתת גורמי הסיכון לשבץ. החוקרים מציעים כי התערבויות מבוססות מיינדפולנס, כגון יוגה וטאי-צ'י עשויות לתרום להפחתת גורמי הסיכון לשבץ ולתמוך במטופלים לאחר שבץ. הם מסבירים כי לפעילות גופנית תפקיד חשוב בשיקום לאחר שבץ, אולם במקרים רבים ישנה מוגבלות בתנועה ולכן יוגה וטאי-צ'י הן אסטרטגיות המסייעות הן למיקוד המחשבה והן לתנועה עדינה קרא עוד.

Tharshanah Thayabaranathan, et al. Understanding the potential for yoga and tai chi interventions to moderate risk factors for stroke – a scoping review. Future Neurology 2018 13:4, 239-252 

 

 

רפואה משלימה להקלה על בחילות והקאות בהריוֹן

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה הבטיחות והיעילות של רפואה משלימה להקלה על בחילות והקאות בהריון. בסקירה נכללו 21 מחקרים, שנערכו באיראן ובהם הוערכה ההשפעה של טיפולים שונים בהשוואה לפלסבו או לקבוצת ביקורת. להלן הממצאים העיקרייםקרא עוד.

Ozgoli G, Saei Ghare Naz M. Effects of Complementary Medicine on Nausea and Vomiting in Pregnancy: A Systematic Review. Int J Prev Med. 2018 Aug 30;9:75. 

 

 

ארוֹמתרפיה להקלה על כאבי לידַה

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של ארומתרפיה להקלה על רמת הכאב בלידה ולצמצום משך הלידה. במטה-אנליזה נכללו הנתונים מ-17 מחקרים, בהם הוערכה ההשפעה של ארומתרפיה בלידות בסיכון נמוך. נמצא כי ארומתרפיה תרמה להפחתת הכאב בשלב המעבר בלידה (שיא עוצמת ותכיפות הצירים) וכן לקיצור משך השלב הפעיל בלידה ומשך השלב השלישי (יציאת השיליה).

לארומתרפיה לא הייתה השפעה על לידות חירום קיסריות, על ירידת מים ועל תחילת תהליך הלידה. החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Chen SF, et al. Labor pain control by aromatherapy: A meta-analysis of randomized controlled trials. Women Birth. 2018 Oct 18. pii: S1871-5192(18)30221-X. 

 

 

ההשפעה של שמן קריל על המטבוליזם של גלוקוז ושומנים

במחקר אקראי מבוקר הוערכה ההשפעה של שמן קריל, המכיל אומגה 3, על הביטוי של גנים המעורבים במטבוליזם של גלוקוז ושומנים ובתהליכי דלקת. החוקרים מסבירים כי אומגה 3 ממקורות ימיים משפיעה על הביטוי הגנטי באמצעות ויסות הפעילות של גורמי השעתוק, כאשר בהתייחס לשמן קריל, השפעה זו נמצאה במחקרים בחיות מעבדה אך לא ידוע מהי ההשפעה בבני אדם. במחקר נכלו 36 מתנדבים בריאים בגילאי 18-70, אשר חולקו אקראית לקבלת כמוסות שמן קריל (סיפקו 4,654 מ"ג אומגה 3 לשבוע), צריכת דגים בעלי תכולת אומגה 3 דומה (4,103 מ"ג אומגה 3 לשבוע) או כמוסות שמן חמניות עשיר בחומצה אולאית בשילוב אסתקסנטין (0 מ"ג אומגה 3) - למשך 8 שבועות.

נמצא כי קרא עוד.

Rundblad A, et al. Effects of fish and krill oil on gene expression in peripheral blood mononuclear cells and circulating markers of inflammation: a randomised controlled trial. J Nutr Sci. 2018 Mar 21;7:e10. 

 

 

האם יש להגביל את צריכת המלח בקרב חולי לב?

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה התרומה של הפחתת צריכת המלח בקרב מטופלים עם אי ספיקת לב. החוקרים מסבירים כי ההנחיות הנוכחיות לטיפול באי ספיקת לב כוללות הגבלת מלח בתזונה, למרות שהתועלת בכך אינה מוכחת. בסקירה הנוכחית נכללו 9 מחקרים, בהם 479 מטופלים. החוקרים מציינים כי קיימת שונות בין המחקרים בהתייחס לסיכון להטיה, ואף אחד מהמחקרים לא סיפק נתונים מספיקים בהתייחס למדדי המטרה העיקריים, שכללו תמותה מכל גורם ומגורמים קרדיווסקולריים ואירועים כגון אוטם שריר הלב או שבץ.

בהתייחס למדדי המטרה המשניים, שני מחקרים דיווחו על כך שהגבלת המלח לא הייתה יעילה לשיפור התפקוד ואילו בשני מחקרים אחרים כן נמצאה תמיכה להגבלת מלח. החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Mahtani KR, et al. Reduced Salt Intake for Heart Failure: A Systematic Review. JAMA Intern Med. 2018 Nov 5. 

 

 

 

לא נמצאה תועלת לכוּרכומין עבור מטופלים העוברים תיקון מִפרצת בטנית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה התרומה של נטילת תוסף כורכומין בקרב מטופלים לקראת ניתוח לתיקון מפרצת באבי העורקים הבטני. במחקר נכללו 606 מטופלים בני כ-76 מ-10 בתי חולים בקנדה, שהיו מתוכננים לעבור ניתוח בין השנים 2011-2014. המשתתפים חולקו באופן אקראי לשתי קבוצות, קבוצה אחת נטלה 8 מנות של 2,000 מ"ג כורכומין לאורך ארבעה ימים (שתי מנות ליום ביומיים שלפני הניתוח, מנה אחת בבוקר של יום הניתוח, מנה אחת לפני הניתוח, מנה אחת 6 שעות לאחר הניתוח ומנה אחת בבוקר שלאחר הניתוח) וקבוצה שניה נטלה פלסבו. מדד המטרה היה הריכוז החציוני של ארבעה מדדים ביולוגיים, המעידים על פגיעה ועל דלקת לאחר הניתוח.

מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Garg AX, et al. Oral curcumin in elective abdominal aortic aneurysm repair: a multicentre randomized controlled trial. CMAJ. 2018 Oct 29;190(43):E1273-E1280. 

 

 

כיצד שימוש בתרופות בגיל צעיר קשור בסיכון לשמנוּת?

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין שימוש באנטיביוטיקה ובתרופות סותרות חומצה עד גיל שנתיים לבין הסיכון לשמנות בגיל מבוגר יותר. במחקר נכללו הנתונים של 333,353 ילדים, שנולדו בין השנים 2006-2013, מהם 72% קיבלו מרשם לאנטיביוטיקה, 12% לתרופות ממשפחת חוסמי (H2 (H2RA ו-3% לתרופות ממשפחת מעכבי משאבות פרוטונים (PPI).

נמצא כי קרא עוד.

Stark CM, Susi A, Emerick J, Nylund CM. Antibiotic and acid-suppression medications during early childhood are associated with obesity. Gut. 2018 Oct 30. pii: gutjnl-2017-314971. 

 

 

שמנוּת ותת-משקל קשורים בסיכון מוגבר לתמותה

במחקר עוקבה גדול מבוסס אוכלוסייה, שנערך בבריטניה, נבדק הקשר בין BMI לבין הסיכון לתמותה. במחקר נכללו כל המשתתפים להם יש נתוני BMI החל מגיל 16, כאשר נתוני התמותה נאספו באמצעות הרשומות הלאומיות. מדגם המחקר המלא כלל 3,632,674 משתתפים, כאשר תוצאות הניתוח מבוססות רק על הנתונים של 1,969,648 משתתפים שמעולם לא עישנו, מהם דווח על 188,057 משתתפים שנפטרו. באופן כללי נמצא כי הקשר בין BMI והסיכון לתמותה היה בצורת J. להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

Bhaskaran K, et al. Association of BMI with overall and cause-specific mortality: a population-based cohort study of 3·6 million adults in the UK. Lancet Diabetes Endocrinol. 2018 Oct 30. pii: S2213-8587(18)30288-2.

 

 

 

התרומה של תוספי פרה-ביוֹטיקה לנשים עם אקְנה

במחקר פיילוט לא מבוקר הוערכה התרומה של תוספי פרה-ביוטיקה על המטבוליזם של גלוקוז ושומנים בקרב נשים בריאות הסובלות מאקנה. במחקר השתתפו 12 נשים בנות 35 בממוצע, הסובלות מאקנה ברמה קלה עד בינונית - ללא השמנה, סוכרת, שחלות פוליציסטיות או מחלות מעי דלקתיות. כל המשתתפות נטלו תוסף פרה-ביוטיקה במינון יומי של 100 מ"ג FOS ו-500 מ"ג GOS למשך 3 חודשים. המשתתפות התבקשו להמשיך את התזונה הרגילה שלהן, ללא הגבלות תזונתיות. להן התוצאות העיקריות: קרא עוד.

Dall'Oglio F, Milani M, Micali G. Effects of oral supplementation with FOS and GOS prebiotics in women with adult acne: the "S.O. Sweet" study: a proof-of-concept pilot trial. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2018 Oct 8;11:445-449. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

אנתוֹציאנינים בתזונה להפחתת הסיכון הקרדיוֹוסקולרי

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה נמצא כי אנתוציאנינים בתזונה, בדגש על אנתוציאנידינים, תרמו להפחתה של כ-9% בסיכון למחלת לב כלילית ולהפחתה של כ-8% בסיכון לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים, ללא קשר לסיכון לאוטם שריר הלב, שבץ או אירועים קרדיווסקולריים באופן כללי. 

Kimble R, et al. Dietary intake of anthocyanins and risk of cardiovascular disease: A systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Crit Rev Food Sci Nutr. 2018 Oct 2:1-12. 

 

 

שמן לבנְדר להקלה על חָרדה לפני ניתוח

במחקר פיילוט לא מבוקר נמצא כי הנחת תחבושת עם שמן לבנדר על העור תרמה להפחתת רמת החרדה בקרב נשים לפני ניתוח שד.

Jaruzel CB, et al. Aromatherapy for Preoperative Anxiety: A Pilot Study. J Perianesth Nurs. 2018 Sep 8. pii: S1089-9472(18)30133-3. 

 

 

שמנִים אתריים לחיטוי פצעִים

במחקר מעבדה נבדקה ההשפעה האנטי-מיקרוביאלית של 247 שמנים אתריים כנגד 5 פתוגנים הרלוונטיים לפצעים, כאשר השמנים היעילים ביותר היו שמן סנדלווד ושמן וטיבר וכן השילוב של שמן סנדלווד ושמן מור.

Van Vuuren S, Orchard A, Viljoen A. Wound pathogens: Investigating commercial essential oil combinations. Chem Biodivers. 2018 Oct 26. 

 

 

תיאור מקרה: החלמה מלִימפומה באמצעות טיפול בדבקוֹן לבן

בתיאור מקרה מוצג מטופל בן 65 עם לימפומה מפושטת של תאי B גדולים (DLBCL), אשר באמצעות טיפול בדבקון לבן (Viscum album) החלים לחלוטין ונמצא בבריאות טובה 17 שנה לאחר אבחון המחלה. 

Gutsch J, Werthmann PG, Rosenwald A, Kienle GS. Complete Remission and Long-term Survival of a Patient with a Diffuse Large B-cell Lymphoma Under Viscum album Extracts After Resistance to R-CHOP: A Case Report. Anticancer Res. 2018 Sep;38(9):5363-5369. doi: 10.21873/anticanres.12865.

 

 

ההשפעה נוגדת הדלקת של חומצה רוֹזמרינית

בסקירה דנים החוקרים בפעילות הרפואית של חומצה רוזמרינית, הרכיב הפעיל ברוזמרין (Rosmarinus officinalis), בדגש על פעילות נוגדת דלקת וכן השפעה מגינה על הכבד, נוגדת חמצון, אנטי-מיקרוביאלית והפחתת הרגישות לכאב.

Colica C, et al. Rosmarinic Acid as Potential Anti-Inflammatory Agent. Rev Recent Clin Trials. 2018;13(4):240-242. 

 

 

קנאבִיס עשיר בקנאבידיול לטיפול באפִילפסיה עמידה לטיפול תרופתי

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, שכללה 11 מחקרים תצפיתיים, נמצאה עדיפות לטיפול באפילפסיה עמידה לטיפול תרופתי באמצעות מיצוי קנאביס עשיר בקנאבידיול (CBD) לעומת מוצרי קנאביס ללא CBD, ככל הנראה בשל ההשפעה הסינרגיסטית בין הרכיבים השונים בצמח. 

Pamplona FA, da Silva LR, Coan AC. Potential Clinical Benefits of CBD-Rich Cannabis Extracts Over Purified CBD in Treatment-Resistant Epilepsy: Observational Data Meta-analysis. Front Neurol. 2018 Sep 12;9:759. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם