עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יוני 2018 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 07/06/2018

 

בפתח הסקירה השבועית שלנו, המלצות החברה האוסטרלית לאונקולוגיה קלינית בנוגע לפעילות גופנית לכל חולי הסרטן וכן מחקר קליני, אשר בדק השפּעת תוספי שמן דגים ואוכמניות על קשישים המדווחים על הידרדרות קוגניטיבית. 

בתחום מחלות הלב וכלי הדם, נציג מחקרים על הטיפול באמצעות רפואת צמחים ואומגה 3, ועל הפחתת הסיכון באמצעות תוסף שום, פעילות גופנית וצריכת דגים. 

בהמשך, נציג מחקרים שונים על אומגה 3 לספורטאים, אימוני התנגדות להפחתת תסמיני דיכאון, תוספי חלבון מי גבינה לשינוי הרכב הגוף, חסרים תזונתיים בקרב ילדים המאובחנים עם צליאק וריבס לשיפור פעילות העיכול בקרב חולים קריטיים. נבדוק מה הקשר בין הרכב חומצות השומן בתזונה לבין הסיכון לתמותה ובין השמנה בגיל צעיר לבין התפתחות היכולת הקוגניטיבית?

נסיים בסקירה בנושא השימוש בתוספי תזונה בקרב ילדים ומחקר על הטיפול האינטגרטיבי בחולות סרטן השד. 

בכותרות השבועיות: האם הפרעה לשעון הביולוגי עלולה לפגוע בבריאות הנפשית? והאם יש קשר בין חיידקי המעי ונוקשות העורקים, בין חשיפה לכספית בהריון ואוטיזם ובין צריכת ביצים והסיכון הקרדיווסקולרי? האם יש השפעה לתזמון של נטילת תוספי קזאין? והאם פלבונואידים משפיעים על חיידקי המעי? 

 

 

המלצות החברה האוסטרלית לאונקולוגיה קלינית: פעילות גופנית לכל חולי הסרְטן

בנייר עמדה עדכני, שפורסם מטעם החברה האוסטרלית לאונקולוגיה קלינית (COSA), קובעים צוות המומחים כי פעילות גופנית הינה בטוחה ויעילה לטיפול בהשפעות הגופניות והנפשיות השליליות, הקשורות במחלת הסרטן ובטיפול בה.

החוקרים מסכמים את העדויות המחקריות בנוגע לתפקיד של פעילות גופנית כחלק מהטיפול במחלת הסרטן ומספקים הנחיות לכל אנשי הצוות הרפואי לגבי שילוב הפעילות הגופנית כחלק מהטיפול הסטנדרטי.

להלן ההמלצות העיקריות:

  • יש לשלב פעילות גופנית כחלק מהטיפול הסטנדרטי, כטיפול תומך המיועד להפחתת ההשפעות השליליות של המחלה ושל הטיפול. 
  • על כל הצוות הרפואי הרב-תחומי לעודד לפעילות גופנית ולהמליץ למטופלים לבצע פעילות בהתאם להנחיות; לפחות 150 דקות של פעילות אירובית בעצימות בינונית ו-2-3 אימוני התנגדות בעצימות גבוהה - בשבוע.
  • פרוטוקול הטיפול (best practice) צריך לכלול הפניה לרופא ספורט או פיזיותרפיסט מומחה בטיפול בסרטן

החוקרים מציינים כי ישנן עדויות מבוססות לכך שפעילות גופנית תורמת לשיפור התפקוד הגופני, מפחיתה עייפות כתוצאה מהמחלה ומהטיפול, מקלה על תחושת המצוקה הפסיכולוגית ומשפרת את איכות החיים.

בנוסף, ישנן עדויות לכך שביצוע פעילות גופנית לפני, במהלך או אחרי הטיפול תורמת להפחתת החומרה של תופעות הלוואי ולהפחתת הסיכון להתפתחות ממאירויות חדשות. כמו כן, ממצאים אפידמיולוגיים מצביעים על כך שפעילות גופנית קשורה בסיכון מופחת להישנות המחלה ולתמותה.

Cormie P, et al. Clinical Oncology Society of Australia position statement on exercise in cancer care. Med J Aust. 2018 May 7. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29719196

 

 

תוספי שמן דגים ואוכמניות לקשישים המדווחים על הידרדרות קוגניטיבית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוספי שמן דגים ואבקת אוכמניות - כל אחד בנפרד או במשולב - בקרב קשישים המדווחים על הידרדרות קוגניטיבית.

במחקר נכללו 94 משתתפים בריאים בגילאי 62-80, אשר דיווחו על הידרדרות קוגניטיבית קלה, ללא אבחנה של הפרעה קוגניטיבית. המשתתפים חולקו אקראית לארבע קבוצות, שקיבלו כל תוסף בנפרד, את שני התוספים יחד או רק פלסבו. מינון שמן הדגים היה 1.6 גרם EPA ו-0.8 גרם DHA ליום, בחלוקה לשתי כמוסות עם ארוחת הבוקר ושתי כמוסות עם ארוחת הערב. מינון אבקת האוכמניות היה 12.5 גרם פעמים ביום, מהול במים (שווה ערך לכוס אוכמניות טריות ליום).

לאחר 24 שבועות נמצא כי בקרב משתתפים שנטלו תוסף שמן דגים בלבד או תוסף אוכמניות בלבד, חל שיפור בתפקוד הקוגניטיבי היומיומי, אשר נבדק באמצעות שאלון. בנוסף, בקרב משתתפים שנטלו תוסף אוכמניות נמצא שיפור בתפקודי הזיכרון, שיפור שנמצא קשור בצריכת אנתוציאנינים אך לא במטבוליטים שלהם (נבדק באמצעות בדיקות שתן).

יחד עם זאת, בניגוד למצופה לא נמצאה השפעה מיטיבה לנטילת שני התוספים במשולב. החוקרים מסבירים כי הן ההשפעה של אומגה 3 והן של פלבונואידים מווסתת באמצעות גורם השעתוק Nrf2, אשר פעילות מוגברת שלו לאורך זמן עלולה לגרום דווקא לעלייה בעקה החמצונית ובכך להסביר את העדר ההשפעה.

המחקר מומן על ידי ה-NIH, אולם חלק מהחוקרים דיווחו על קבלת מימון או שכר מהגופים המסחריים שסיפקו את התוספים. 

McNamara RK, et al. Cognitive response to fish oil, blueberry, and combined supplementation in older adults with subjective cognitive impairment. Neurobiol Aging. 2018 Apr;64:147-156.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29458842

 

 

רפואת צמחים לטיפול בתחלואה קרדִיווסקולרית

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של רפואת צמחים סינית מסורתית לטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית, כולל יתר לחץ דם, שבץ איסכמי, אי ספיקת לב, מחלת לב כלילית וסוכרת סוג 2.

בהתייחס ליתר לחץ דם, בסקירה נמצאו 4 מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של פורמולה סינית לעומת קבוצת ביקורת, שלא קיבלה טיפול או שקיבלה פלסבו. בשלושה מבין מחקרים אלה נמצא כי טיפול בפורמולה סינית היה מלווה בשיפור מובהק בלחץ הדם הסיסטולי, כאשר ההשפעה המיטיבה של הטיפול הייתה גבוהה פי 3.8 בהשוואה לקבוצת הביקורת.

הממצאים לגבי המצבים הרפואיים הנוספים שנבדקו בסקירה לא היו עקביים. החוקרים מציינים כי הרכיבים העיקריים בפורמולות שניתנו במחקרים השונים כוללים: קרא עוד

Layne K, Ferro A. Traditional Chinese medicines in the management of cardiovascular diseases: a comprehensive systematic review. Br J Clin Pharmacol. 2017 Jan;83(1):20-32. 

 

 

תוסף מיצוי שוּם להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף מיצוי שום (Allium sativum) על כלי הדם בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות.

במחקר נכללו 92 מטופלים בני 53 בממוצע, אשר חולקו אקראית לקבלת מיצוי שום (תמצית חסרת ריח מתוקננת לפי 2% אליצין) במינון 400 מ"ג/יום או פלסבו - למשך 3 חודשים. השפּעת הטיפול הוערכה באמצעות בדיקת השינוי במדדים שונים הקשורים בתפקוד כלי הדם.

נמצא כי קרא עוד

Szulińska M, et al. Garlic extract favorably modifies markers of endothelial function in obese patients –randomized double blind placebo-controlled nutritional intervention. Biomed Pharmacother. 2018 Jun;102:792-797. 

 

 

גם בגיל מבוגר מומלץ להתחיל לבצע פעִילות גופנית להפחתת הסיכון לאִי ספִיקת לב

כחלק ממחקר עוקבה גדול, העוסק בגורמי הסיכון לטרשת עורקים, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין השינוי במידת הפעילות הגופנית לבין הסיכון לאי-ספיקת לב. החוקרים מסבירים כי ידוע שרמת פעילות גבוהה קשורה בסיכון נמוך יותר לאי ספיקת לב, אולם לא ידוע האם לשינוי במידת הפעילות השפעה על סיכון זה.

במחקר הנוכחי נכללו 11,351 מבוגרים בני 60 בממוצע, ללא היסטוריה של תחלואה קרדיווסקולרית. החוקרים העריכו את מידת הפעילות הגופנית של המשתתפים בשני ביקורים: בשנים 1987-1989 ו-6 שנים מאוחר יותר בשנים 1993-1995. מידת הפעילות הגופנית סווגה בהתאם להנחיות איגוד הלב האמריקאי (AHA) ל-3 קטגוריות:

  1. תואמת להמלצות (75 דקות לשבוע בעצימות גבוהה או 150 דקות לשבוע בעצימות בינונית)
  2. בינונית
  3. נמוכה

בתקופת מעקב של 19 שנה דווח על 1,750 מקרים של אי-ספיקת לב.

נמצא כי קרא עוד 

Florido R, et al. Circulation. 2018 May 15;137(20):2142-2151. Six-Year Changes in Physical Activity and the Risk of Incident Heart Failure: ARIC Study.

 

 

המלצת איגוד הלב האמריקאי: צריכת דגים פעמיים בשבוע

בסקירה, שנערכה על ידי ועדה מקצועית מטעם איגוד הלב האמריקאי (AHA), מסוכמות העדויות לגבי התפקיד המניעתי והטיפולי של אומגה 3, שמקורה בדגים, בתחלואה קרדיווסקולרית.

בסקירה, המהווה עדכון לסקירה קודמת שפורסמה ב-2002, מסכמים החוקרים את העדויות ממחקרים אפידמיולוגיים וממחקרים אקראיים מבוקרים, אשר מספקות תמיכה להשפעה המיטיבה של אומגה 3 שמקורה בדגים למניעה ולטיפול בתחלואה קרדיווסקולרית.

במסגרת הסקירה, דנים החוקרים בכמה ממנגנוני הפעולה הקשורים בהשפעה המיטיבה של אומגה 3, כולל איזון הפרעות קצב, השפעה נוגדת דלקת ושיפור תפקודי הדם וכלי הדם.

בהתאם להנחיות האמריקאיות לתזונה בריאה, ותוך התייחסות לשיקולים של ספיגת הכספית ושל קיימות, המלצות הועדה קרא עוד .

Rimm EB, et al. Seafood Long-Chain n-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Cardiovascular Disease: A Science Advisory From the American Heart Association. Circulation. 2018 May 17.

 

 

אוֹמגה 3 לספורטאים

בסקירה מוצגות העדויות ממחקרים פרה-קליניים וקליניים לגבי ההשפעה של חומצות שומן מסוג אומגה 3 על הפגיעה בשרירים ובעצבים ועל מסת השריר וחוזקו.

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי ההשפעה של EPA ו-DHA על הפגיעה בשרירים ובעצבים בעקבות פעילות גופנית, כולל הירידה בחוזק השריר, כאבי שרירים מאוחרים (DOMS), טווח התנועה, נפיחות, עלייה במדדי דלקת וירידה במוליכות העצבית, וכן הממצאים לגבי ההשפעה על מסת ותפקוד השריר.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד .

Ochi E, Tsuchiya Y. Eicosahexanoic Acid (EPA) and Docosahexanoic Acid (DHA) in Muscle Damage and Function. Nutrients. 2018 Apr 29;10(5). pii: E552. 

 

 

אימוני התנגדות להפחתת תסמיני דִיכאון

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של אימוני התנגדות להפחתת תסמיני דיכאון.

ניתוח הנתונים כלל 33 מחקרים, בהם 1,877 משתתפים, אשר חולקו אקראית לקבוצת אימוני התנגדות או לקבוצת ביקורת, שלא כוללת פעילות גופנית. משך תכנית האימונים היה 16 שבועות בממוצע, כאשר ברוב המחקרים נערכו שלושה אימונים בשבוע.

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד.

Gordon BR, et al. Association of Efficacy of Resistance Exercise Training With Depressive Symptoms: Meta-analysis and Meta-regression Analysis of Randomized Clinical Trials. JAMA Psychiatry. 2018 May 9. 

 

 

ההשפעה של תוספי חלבון מי גבינה על השינוי בהרכב הגוף בקרב נשים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה של תוספי חלבון מי גבינה - עם או בלי הגבלה קלורית או אימוני התנגדות - על הרכב הגוף בקרב נשים. בסקירה נכללו 13 מחקרים אקראיים מבוקרים.

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד.

Bergia RE 3rd, Hudson JL, Campbell WW.

Effect of whey protein supplementation on body composition changes in women: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2018 Apr 23. 

 

 

רמה נמוכה של ויטמיני D ו-A בקרב ילדים המאובחנים עם צלִיאק

במחקר מקרה-בקרה, שנערך בטורקיה, הוערכה הרמה של ויטמינים מסיסי שומן בקרב ילדים עם צליאק. במחקר נכללו 52 ילדים בני 9 בממוצע, אשר אובחנו עם צליאק בשנת 2015-2016.

רמת הוויטמינים הוערכה במקביל לביצוע ביופסיה במעי והושוותה ל-50 ילדים ללא צליאק. החוקרים מציינים כי התסמינים העיקריים בקבוצת הצליאק היו עיכוב בגדילה (62%), כאבי בטן (52%) ושלשול (12%). בהתייחס לרמת הויטמינים, זוהה כי קרא עוד

Tokgöz Y, Terlemez S, Karul A. Fat soluble vitamin levels in children with newly diagnosed celiac disease, a case control study.

BMC Pediatr. 2018 Apr 9;18(1):130. 

 

 

רִיבס לשיפור פעילות העיכול בקרב חולים קריטיים

במחקר רטרוספקטיבי הוערכה היעילות של ריבס (Rheum spp) להקלה על הפרעות בדרכי העיכול בקרב חולים קריטיים. המחקר נערך ביחידת טיפול נמרץ בבית חולים בסין בין השנים 2015-2017.

במחקר נכללו 368 מטופלים עם הפרעה אקוטית בעיכול (acute gastrointestinal injury - AGI) בדרגה 1 עד 3, 60% מהם קיבלו טיפול הכולל ריבס (אין נתונים על אופן נטילה ומינון) ו-40% קיבלו את הטיפול הסטנדרטי בלבד. נתונים קליניים נאספו ב-24 השעות הראשונות לאשפוז ולאחר שבעה ימי טיפול, וכן נאספו שיעורי ההישרדות לאחר 28 יום ומשך זמן האשפוז. אחד הסימנים העיקריים להפרעות בעיכול הינו אי-סבילות להזנה בצינורית (Feeding intolerance).

נמצא כי קרא עוד 

Zhang X, Wang L, Chen DC. Effect of Rhubarb on Gastrointestinal Dysfunction in Critically Ill Patients: A Retrospective Study Based on Propensity Score Matching. Chin Med J (Engl). 2018 May 20;131(10):1142-1150. 

 

 

הקשר בין הרכב חומצות השומן בתזונה לבין הסיכון לתמותה 

על בסיס שני מחקרי עוקבה לאומיים, שנערכו בסין ובארה"ב, הוערך הקשר בין הרכב חומצות השומן הרב בלתי רוויות בתזונה לבין שיעורי התמותה.

במחקר נכללו הנתונים של כ-14,000 משתתפים בסקר הבריאות בסין וכ-36,000 בסקר הבריאות בארה"ב, אחריהם נערך מעקב של 14 ו-9 שנים, בהתאמה, עד לשנת 2011. במהלך תקופת המעקב נפטרו 1,007 ו-4,826 משתתפים, בהתאמה.

נמצא כי קרא עוד .

Zhuang P, Wang W, Wang J, Zhang Y, Jiao J. Polyunsaturated fatty acids intake, omega-6/omega-3 ratio and mortality: Findings from two independent nationwide cohorts. Clin Nutr. 2018 Mar 3. pii: S0261-5614(18)30082-7. 

 

 

הקשר בין השְמנה בגיל צעיר לבין התפתחות היכולת הקוגניטיבית

כחלק ממחקר תצפיתי, העוסק בהשפעות הסביבה על הבריאות, במחקר הנוכחי נבדק הקשר בין המשקל בינקות לבין התפקודים הקוגניטיביים בגיל 5 ובגיל 8. במחקר נכללו 233 ילדים, מהם 167 ילדים סווגו כרזים ו-48 כלא רזים (מתחת ומעל לסטיית תקן אחת של ציוני המשקל ביחס לגובה).

נמצא כי קרא עוד .

Li N, et al. Impact of Early-Life Weight Status on Cognitive Abilities in Children. Obesity (Silver Spring). 2018 Jun;26(6):1088-1095. 

 

 

השימוש בתוספי תזונה בקרב ילדים

בסקירה מוצגות העדויות מסקירות שיטתיות ומטה-אנליזות שהעריכו את היעילות של תוספי תזונה או טיפול הומאופתי למגוון מצבים בריאותיים בקרב ילדים. במסגרת הסקירה מפורטות העדויות לגבי שכיחות השימוש בתוספי תזונה בקרב ילדים וכן לגבי הטיפול במצבים רפואיים שונים. בהמשך מוצגות העדויות לגבי השפעות שליליות וכן לגבי זיופים בהרכב של תוספי תזונה.

הנקודות העיקריות העולות מהסקירה קרא עוד 

Smolinske SC. Dietary Supplements in Children. Pediatr Clin North Am. 2017 Dec;64(6):1243-1255. 

 

 

הטיפול האינטגרטיבי בחולות סרְטן השד

במחקר תצפיתי מתארים החוקרים את סוגי הטיפול האונקולוגי האינטגרטיבי, שניתן על ידי רופאים נטורופתים ל-324 חולות סרטן השד במרכז אונקולוגי בארה"ב (וושינגטון).

בהתבסס על התיקים הרפואיים של המטופלות, נמצא כי קרא עוד

Standish LJ, et al. Breast Cancer Integrative Oncology Care and Its Costs. Integr Cancer Ther. 2017 Mar;16(1):85-95. 

 

 

כותרות נוספות...

 

 

הפרעה לשעון הביולוגי עלולה לפגוע בבריאות הנפשית

במחקר חתך, המבוסס על הנתונים של כ-91,000 מבוגרים מבריטניה, נמצא כי אנשים עם הפרעה בשעון הביולוגי הינם בעליה נטייה גבוהה יותר לסבול מהפרעות נפשיות כמו דיכאון והפרעה דו-קוטבית ומתחושת רווחה נמוכה יותר. 

Lyall LM, et al. Association of disrupted circadian rhythmicity with mood disorders, subjective wellbeing, and cognitive function: a cross-sectional study of 91 105 participants from the UK Biobank.

Lancet Psychiatry. 2018 May 15. pii: S2215-0366(18)30139-1. doi: 10.1016/S2215-0366(18)30139-1. [Epub ahead of print]

 

 

הקשר בין חיידקי המעי ונוקשות העורקים

במחקר עוקבה, בו נכללו 617 נשים, נמצא כי מגוון גדול יותר של חיידקי מעי היה קשור ברמה נמוכה יותר של מדד נוקשות העורקים (pulse wave velocity), כאשר הקשר ברובו היה בלתי תלוי בגורמי סיכון כמו תנגודת לאינסולין ו-CRP.

Menni C, et al. Gut microbial diversity is associated with lower arterial stiffness in women.

Eur Heart J. 2018 May 9. 

 

 

לא נמצאה תמיכה לקשר בין חשיפה לכספית בהיריוֹן ואוטִיזם

במחקר אורך מבוסס אוכלוסייה, שנערך באנגליה ובו נכללו כ-4,500 צמדי אם-ילד, לא נמצאה תמיכה להשערה כי חשיפה לכספית כתוצאה מצריכת דגים במהלך ההריון קשורה בסיכון מוגבר לאוטיזם. 

Golding J, et al. Prenatal mercury exposure and features of autism: a prospective population study.

Mol Autism. 2018 Apr 23;9:30. 

 

 

הקשר בין צריכת ביצים והסיכון הקרדִיווסקולרי

במחקר עוקבה גדול, שנערך בסין ובו נכללו כחצי מיליון מבוגרים אחריהם נערך מעקב של כ-9 שנים, נמצא כי צריכה של כביצה אחת ליום הייתה קשורה בסיכון קרדיווסקולרי נמוך בכ-11% בהשוואה למשתתפים שכלל לא צרכו ביצים.

Qin C, et al. Associations of egg consumption with cardiovascular disease in a cohort study of 0.5 million Chinese adults. Heart. 2018 May 21. pii: heartjnl-2017-312651. 

 

 

האם יש השפעה לתזמון של נטילת תוספי קזאין?

במחקר כפול-סמיות מבוקר נכללו 13 גברים, אשר השתתפו בתכנית אימון גופני בת 10 שבועות.

כחלק מדיאטה איזוקלורית, הכוללת 1.8 גרם חלבון לק"ג משקל גוף, המשתתפים קיבלו 35 גרם קזאין בבוקר או בערב. מהתוצאות עולה כי העלייה בחוזק ובמסת השריר לא הייתה מוּשפעת מתזמון נטילת הקזאין.

Joy JM, et al. Daytime and nighttime casein supplements similarly increase muscle size and strength in response to resistance training earlier in the day: a preliminary investigation. J Int Soc Sports Nutr. 2018 May 15;15(1):24. 

 

 

ההשפעה של פלבונואִידים על חיידקי המעי

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים כי פלבונואידים שונים, כגון קוורצטין וקטכין, משפיעים בצורות שונות על אוכלוסיית חיידקי המעי, וכי לתרכובות אגליקונים המצויות בפלבונואידים יש השפעה מעכבת על ההתרבות של זני חיידקים מסוימים. 

Huang J, et al. Different Flavonoids Can Shape Unique Gut Microbiota Profile In Vitro. J Food Sci. 2016 Sep;81(9):H2273-9. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם