עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מרץ 2017 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 21/03/2017

 

את סקירת המחקרים השבועית שלנו נפתח בסקירה מעניינת על צמחי מרפא לטיפול בסוכרת סוג 2, הכוללת התייחסות למנגנוני הפעילות וליעילות הקלינית שלהם. נמשיך במחקר קליני, שבדק יעילות תוסף קצח לחולי אסתמה, ובסקירה ומספר מחקרים קליניים, שבדקו השפּעת שינוי תזונתי על מדדים בריאותיים שונים, כדוגמת רמת ה- HDL, משקל גוף, מטבוליזם של גלוקוז, חיידקי מעי ואפילו על הרווחה הפסיכולוגית. בתחום תוספי התזונה נציג שני מחקרים, האחד בדק את השפּעתו האנטי-דלקתית של תוסף פיטוסטרוֹלים והשני בדק את השפּעת התוסף "ג'וס פלאס" על הפרופיל המטבולי. נמשיך עם סקירות ומטא-אנליזות על צמחי מרפא סיניים כטיפול תומך בדלקת כבד נגיפית ובדלקת מפרקים שגרונית. נסיים במחקרים על היעילות של אימונותרפיה לנזלת אלרגית עונתית, על קשר בין רמת החלבון בתזונה לבין חוזק השרירים וצפיפות העצם ועל הזמינות הביולוגית של קוורצטין. 
הכותרות שלנו השבוע מספרות על אומגה 3 להפחתת ההשפעות השליליות של כימותרפיה, על שימוש בננוטכנולוגיה להפקת רכיבים טבעיים לטיפול בסרטן, על הקשר בין ויטמין D לסיכון קרדיווסקולרי ובין צריכת פרוקטוז לכבד שומני. נמשיך בכותרות המבוססות על מחקרים פרה- קליניים, בנושאים הבאים: פעילות נוגדת סרטן ושט של עלי מורינגה, חסר בסלניום כתוצאה משינויים גלובליים במזג האוויר, השפּעת טיטניום דיאוקסיד על תפקוד המעי הדק, ענבי שועל לשמירה על מסת העצם, פטריית שיטאקי לשיפור פעילות הכבד ותוסף אורז שחור למניעת השמנה

 

 

צמחי מרפא לטיפול בסוּכרת סוג 2

בסקירה בוחנים החוקרים את העדויות ממחקרים קליניים ופרה-קליניים בנוגע לשימוש בצמחי מרפא לטיפול בסוכרת סוג 2 ולמנגנוני הפעילות שלהם. החוקרים מסבירים כי ניתן לחלק את הטיפול הצמחי בהתאם לארבעה מסלולי פעילות עיקריים: 

  1. האטת גלוקונאוגנזה וגליקוגנוליזה – דרך מסלול זה פועלים צמחים כגון עולש (Cichorium intybus), כורכום (Curcuma longa) ושעונית (Passiflora incarnata). 
  2. עידוד פעילות תאי בטא – דרך מסלול זה פועלים צמחים כגון מרוביון מצוי (Marrubium vulgare) ומלון מר (Momordica charantia).
  3. השפעה על מסלולי האינסולין - דרך מסלול זה פועלים צמחים כגון אלוורה (Aloe), ברברית מצויה (Berberis vulgaris) ומלון מר (Momordica charantia). 
  4. השפעה על מטבוליזם של שומנים – דרך מסלול זה פועלים צמחים כגון פיקוס (Ficus racemosa) ורימון (Punica granatum). 

צמחי מרפא, שנמצאו יעילים במחקרים קליניים, כוללים: אלוורה (Aloe), צלפים (Capparis spinosa) קינמון סיני (Cinnamomum cassia), אבטיח הפקועה (Citrullus Colocynthis), מלון מר (Momordica charantia), ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng), לחך סגלגל (Plantago spp), גדילן מצוי (Silybum marianum), חילבה (Trigonella foenum-graecum), עלי סרפד (Urtica dioica).  
החוקרים מסכמים כי לצמחי מרפא פוטנציאל גדול לטיפול בסוכרת סוג 2, אולם נדרשים מחקרים קליניים בהיקף גדול על מנת לאשש את העדויות הקיימות.

הערת מערכת: למרות הסקירה המצויינת, החוקרים לא כללו בה את הצמח ג'ימנמה (Gymnema sylvestre), אולי הצמח המרכזי בטיפול בסוכרת שכן הוא גם עובד על 4 המסלולים המפורטים וגם יש לו תכונה ייחודית של שינוי הטעם בפה והפחתת מתיקות. 

Attenuating Diabetes: What Really Works?
Kaur N, Kishore L, Singh R.
Curr Diabetes Rev. 2016;12(3):259-78.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26306505
 

 

תוסף קצח לחולי אסְתמה

במחקר אקראי מבוקר, נבדקה ההשפעה של תוסף קצח הגינה (Nigella sativa) על המצב הדלקתי בדרכי הנשימה ועל תפקודי הריאות בקרב חולי אסתמה בשליטה חלקית.

במחקר נכללו 76 חולים, אשר חולקו אקראית לשלוש קבוצות: קבוצת פלסבו ושתי קבוצות טיפול אשר קיבלו 1 או 2 גרם ליום תוסף קצח למשך 3 חודשים, במקביל לטיפול תרופתי בשאיפה (לרוב budesonide ובחלק מהמקרים fluticasone propionate).

נמצא כי נטילת 2 גרם קצח ליום הייתה מלווה בעלייה מובהקת בנפח הנשיפה, forced expiratory flow הציגו שיפור במדדים (FEF 25-75%) ו-forced expiratory volume 1 אשר מוצג גם כ-FEV1. בנוסף, בשתי קבוצות הטיפול חל שיפור מובהק במדד peak expiratory flow אשר ידוע גם כ- PEF, וכן ירידה ברמת הניטריק אוקסיד בנשיפה ובנוגדים מסוג IgE בדם - בהשוואה לקבוצת הביקורת. בהשוואה לנתוני הבסיס, בשתי קבוצות הטיפול נמצאה עלייה בציטוקין IFN-γ, שהינו בעל תפקיד בתגובה החיסונית, ושיפור בציוני המדד לשליטה באסתמה (ACT).

החוקרים מסכמים כי נטילת תוסף קצח במקביל לטיפול תרופתי עשויה לתרום לשיפור תפקודי הריאות והמצב הדלקתי בחולי אסתמה בשליטה חלקית. 

Effect of Nigella sativa supplementation on lung function and inflammatory mediatorsin partly controlled asthma: a randomized controlled trial.
Salem AM, Bamosa AO, Qutub HO, Gupta RK, Badar A, Elnour A, Afzal MN.
Ann Saudi Med. 2017 Jan-Feb;37(1):64-71. doi: 10.5144/0256-4947.2017.64.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28151459
 

 

ההשפעה של דיאטה דלת-פחמימות ועתירת שומנים

בסקירה מסכמים החוקרים את ההשפעות של דיאטה דלת-פחמימות ועתירת שומנים (LCHF) על משקל הגוף, על איזון משק הסוכר ועל גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים, תוך התייחסות לנושאים שנויים במחלוקת הקשורים בדפוס תזונה זה.

דיאטה דלת-פחמימות מוגדרת בסקירה כדיאטה בה אחוז הפחמימות הינו עד 26% מצריכת הקלוריות היומית או עד 130 גרם פחמימות ליום. בנוסף, הדיאטה מאופיינת בצריכת מזונות לא מעובדים, ירקות מצליבים, עלים ירוקים, אגוזים, זרעים, ביצים, דגים, בשר לא מעובד, מוצרי חלב, שמנים ושומנים טבעיים על בסיס אבוקדו, קוקוס וזיתים.
הממצאים מצביעים על כך שקרא עוד

Evidence that supports the prescription of low-carbohydrate high-fat diets: a narrative review.
Noakes TD, Windt J.
Br J Sports Med. 2017 Jan;51(2):133-139. doi: 10.1136/bjsports-2016-096491.
 


תזונה ים-תִיכונית להגברת ההשפעה המיטיבה של HDL

במחקר אקראי מבוקר נחקרה ההשפעה של תזונה ים-תיכונית, העשירה בנוגדי חמצון, על פעילות כולסטרול מסוג HDL.

החוקרים מסבירים כי בכמה מחקרים קטנים נמצאה תמיכה לתרומה של רכיב נוֹגד חִמצון בודד לשיפור פעילות ה-HDL, אולם השפעה זו לא נבדקה כחלק מדפוס תזונה כולל במחקרים מבוקרים בהיקף גדול. המחקר הנוכחי מבוסס על הנתונים של 296 משתתפים, שנאספו במסגרת מחקר מבוקר גדול העוסק בהשפעות התזונה הים-תיכונית. החוקרים השוו את ההשפעה של שני דפוסי דיאטה ים-תיכונית – מועשרת בשמן זית או באגוזים, לעומת דיאטת ביקורת דלת-שומן.

נמצא כי קרא עוד

Mediterranean Diet Improves High-Density Lipoprotein Function in High-Cardiovascular-Risk Individuals: A Randomized Controlled Trial.
Hernáez Á, et al.
Circulation. 2017 Feb 14;135(7):633-643. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.116.023712.
 

 

מהי התרומה של החלפת דגנים לא מלאים בדגנים מלאים?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה הבריאותית של דגנים לא מלאים לעומת דגנים מלאים בקרב מבוגרים בריאים.

במחקר נכללו 81 משתתפים בגילאי 40-65, עם BMI עד 35, אשר חולקו באופן אקראי לדיאטה המכילה דגנים לא מלאים (0 גרם דגנים מלאים ו-21 גרם סיבים ליום) או לדיאטה המכילה דגנים מלאים (207 גרם דגנים מלאים ו-40 גרם סיבים ליום) למשך 6 שבועות. הרכב הדיאטות תוכנן לשמירה על משקל הגוף במשך תקופת המחקר. 
בהתייחס להשפעה על המטבוליזם ועל משק הסוכר, נמצא כי קרא עוד

•  Substituting whole grains for refined grains in a 6-wk randomized trial favorably affects energy-balance metrics in healthy men and postmenopausal women.
Karl JP, et al.
Am J Clin Nutr. 2017 Feb 8. pii: ajcn139683. doi: 10.3945/ajcn.116.139683. [Epub ahead of print]
•  Substituting whole grains for refined grains in a 6-wk randomized trial has a modest effect on gut microbiota and immune and inflammatory markers of healthy adults.
Vanegas SM, et al.
Am J Clin Nutr. 2017 Feb 8. pii: ajcn146928. doi: 10.3945/ajcn.116.146928. [Epub ahead of print]

 

 

פירות וירקות לשיפור תחושת הרווחה הפסיכולוגית

במחקר אקראי מבוקר, שנערך בניו-זילנד, נבדקה התרומה הפסיכולוגית של תכנית בת שבועיים המיועדת להגברת צריכת פירות וירקות בקרב אוכלוסייה המאופיינת בצריכה פירות וירקות נמוכה (עד 3 מנות פירות וירקות ליום).

במחקר נכללו 171 צעירים בגילאי 18-25, אשר הוקצו אקראית לשלוש קבוצות. קבוצה אחת התבקשה להמשיך את דפוס התזונה הרגיל שלה, קבוצה שניה קיבלה תזכורות (הודעות טקסט) לצריכת פירות וירקות ושוברים לקנייה וקבוצה שלישית אשר קיבלה שתי מנות פירות וירקות טריים ליום בנוסף לתזונה הרגילה.

נמצא כי קרא עוד

Let them eat fruit! The effect of fruit and vegetable consumption on psychological well-being in young adults: A randomized controlled trial.
Conner TS, Brookie KL, Carr AC, Mainvil LA, Vissers MC.
PLoS One. 2017 Feb 3;12(2):e0171206. doi: 10.1371/journal.pone.0171206. eCollection 2017.
 

 

ההשפעה האנטי-דלקתית של תוסף פיטוסטרוֹלים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו מוצלב נבדקה ההשפעה של מזונות מועשרים בפיטוסטרוֹלים על הפעילות נוגדת-הדלקת ונוגדת-החמצון.

במחקר נכללו 18 משתתפים בריאים בני 35 בממוצע, עם BMI ממוצע של 23. המשתתפים קיבלו 2 משקאות חלב סויה ליום, משקה פלסבו או חלב סויה המכיל 2 גרם פיטוסטרוֹלים (β-sitosterol, 55%; campesterol, 29%; stigmasterol, 23%), כל אחד מהמשקאות נצרך למשך 4 שבועות.

ממצאי המחקר מצביעים על קרא עוד

Plant sterol-enriched soy milk consumption modulates 5-lipoxygenase, 12-lipoxygenase, and myeloperoxidase activities in healthy adults - a randomized-controlled trial.
Ho XL, Liu JJ, Loke WM.
Free Radic Res. 2016 Dec;50(12):1396-1407. Epub 2016 Nov 23.

 

 

מחקר על תוסף ג'וס פלאס לשיפור הפרופיל המטבולי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף פירות וירקות מרוכזים (Juice Plus+®) על מדדי דלקת וגורמי סיכון נוספים לתחלואה כרונית בקרב מבוגרים עם עודף משקל ושמנות.

במחקר נכללו 56 משתתפים מעל גיל 40, עם BMI מעל 28, אשר הוקצו באופן אקראי לקבוצת הפלסבו או לקבוצת הטיפול שנטלה 6 כמוסות ליום מהתוסף למשך 8 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

Effects of an Encapsulated Fruit and Vegetable Juice Concentrate on Obesity-Induced Systemic Inflammation: A Randomised Controlled Trial.
Williams EJ, Baines KJ, Berthon BS, Wood LG.
Nutrients. 2017 Feb 8;9(2). pii: E116. doi: 10.3390/nu9020116.
 

 

צמחי מרפא סיניים כטיפול תומך בדלקת כבד נגיפית

במטה-אנליזה בדקו החוקרים את התרומה של טיפול תומך בצמחי מרפא סיניים, יחד עם הטיפול המקובל באינטרפרון (interferon) וריבווירין (ribavirin), לחולים עם דלקת כבד נגיפית CC.

על בסיס הממצאים מ-17 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נעשה שימוש במגוון גדול של צמחים ופורמולות, נמצא כי באופן כללי הטיפול המשולב מוביל לתוצאות טובות יותר ולפחות תופעות לוואי בהשוואה לטיפול התרופתי בלבד. באופן ספציפי, נמצא כי קרא עוד

Meta-analysis of Combination Therapy of Chinese Herbs Plus Interferon and Ribavirin in Patients with Chronic Hepatitis C.
Wang J, Xin S, Jin X, Cheng Y, Yan T, Qing S, Ding N, Zhao P.
Med Sci Monit. 2016 May 30;22:1817-26.
 

 

הערכת איכות המחקרים הבודקים צמחי מרפא סיניים לטיפול בדלקת מפרקִים שגרוֹנית

בסקירה שיטתית מעריכים החוקרים את האיכות המתודולוגית של מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם נבדקה היעילות והבטיחות של צמחי מרפא סיניים לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית.

בסקירה נכללו 119 מחקרים בהם כ-19,000 משתתפים, אחד מהם נערך בארה"ב, אחד בקוריאה והיתר בסין. מבין כלל המשתתפים, כ-10,000 משתתפים קיבלו רק טיפול בצמחי מרפא סיניים וכ-6,500 משתתפים קיבלו טיפול משולב (טיפול צמחי יחד עם טיפול תרופתי ברוב המקרים או שילובים שונים של טיפולים תרופתיים). השימוש בצמחי מרפא סיניים לרוב כלל פורמולה מותאמת אישית, המיועדת להקלה על כאב ולשיפור תפקוד המפרק.
בהערכת איכות המחקרים החוקרים מציינים כי בחלק גדול מהמחקרים נמצא קרא עוד

Systematic review of the methodological quality of controlled trials evaluating Chinese herbal medicine in patients with rheumatoid arthritis.
Pan X, Lopez-Olivo MA, Song J, Pratt G, Suarez-Almazor ME.
BMJ Open. 2017 Mar 1;7(3):e013242. doi: 10.1136/bmjopen-2016-013242.
 


היעילות של אימונותרפיה לנזלת אלרגית עונתית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות ארוכת הטווח של אימונותרפיה תת-לשונית במשך שנתיים לטיפול במבוגרים הסובלים מנזלת אלרגית עונתית (לפריחת הדשא) ברמה בינונית עד חמורה.

במחקר השתתפו 106 מטופלים, אשר הוקצו אקראית ל-3 קבוצות המחקר: טיפול אימונותרפי תת-לשוני יומי (15 מק"ג של האלרגן העיקרי בדשא Phleum p 5) וטיפול פלסבו תת-עורי חודשי, טיפול אימונותרפי תת-עורי חודשי (20 מק"ג Phleum p 5) וטיפול פלסבו תת-לשוני יומי וקבוצת פלסבו תת-לשוני יומי ותת-עורי חודשי. החוקרים העריכו את התגובה האלרגית לפני הטיפול, לאחר שנה ושנתיים של טיפול ולאחר שנת מעקב נוספת (3 שנים מתחילת הטיפול). התגובה האלרגית חושבה על בסיס ציון כולל של התסמינים על סקאלה של 0-12 במשך 10 שעות לאחר החשיפה לאלרגן, כאשר שיפור שהינו בעל משמעות קלינית הוגדר כלפחות ירידה ב-1.08 נקודות.

לאחר 3 שנים נמצא כי קרא עוד

Effect of 2 Years of Treatment With Sublingual Grass Pollen Immunotherapy on Nasal Response to Allergen Challenge at 3 Years Among Patients With Moderate to Severe Seasonal Allergic Rhinitis: The GRASS Randomized Clinical Trial.
Scadding GW, et al.
JAMA. 2017 Feb 14;317(6):615-625. doi: 10.1001/jama.2016.21040.

 

 

האם יש קשר בין רמת החלבון בתזונה לבין חוזק השרירים וצפיפות העצם?

במחקר עוקבה, המבוסס על משתתפים מהדור השלישי של מחקר פרמינגהם (מחקר עוקבה גדול שנועד להעריך את גורמי הסיכון הקרדיווסקולריים), בחנו החוקרים כיצד רמת החלבון בתזונה קשורה במדדי בריאות שרירי השלד.

החוקרים מסבירים כי ישנן עדויות לכך שחלבון, כגורם תזונתי בודד, תורם לשיפור בריאות שרירי השלד, אולם במחקר הנוכחי נבדקה התרומה של חלבון כחלק מדפוס התזונה הכולל. במחקר זה נכללו הנתונים של 2,986 משתתפים בגילאי 19-72. כמות וסוג החלבון בתזונה הוערכו על פי שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים בין השנים 2002-2005 ונבדק הקשר בין כמות החלבון היומית (בגרמים) לבין מסת שרירי הגפיים (appendicular lean mass - ALM), חוזק השריר הארבע-ראשי (quadriceps strength - QS) וצפיפות העצם (BMD) בין השנים 2008-2011. 
נמצא כי קרא עוד

Dietary protein is associated with musculoskeletal health independently of dietary pattern: the Framingham Third Generation Study 
Mangano KM, Sahni S, Kiel DP, Tucker KL, Dufour AB, Hannan MT.
Am J Clin Nutr ajcn136762; First published online February 8, 2017. doi:10.3945/ajcn.116.136762
 

 

מהי הזמינות הביולוגית של קוורצטִין?

במחקר מעבדה נבדק מדוע לקוורצטין זמינות ביולוגית נמוכה. לשם כך, בדקו החוקרים את ספיגת קוורצטין באמצעות מודל, המדמה אזורים שונים של מערכת העיכול תחת תנאים של רמות שומן שונות.

נמצא כי קרא עוד

Towards an Understanding of the Low Bioavailability of Quercetin: A Study of Its Interaction with Intestinal Lipids.
Rich GT, Buchweitz M, Winterbone MS, Kroon PA, Wilde PJ.
Nutrients. 2017 Feb 5;9(2). pii: E111. doi: 10.3390/nu9020111.
 


כותרות נוספות...

 

 

שימוש בננוטכנולוגיה להפקת רכיבים טבעיים לטיפול בסרְטן

בסקירה מציגים החוקרים את הממצאים העדכניים לגבי הפעילות האנטי-סרטנית של צמחי מרפא, רכיבים פעילים וחלקיקי מתכות (כסף, זהב, אבץ אוקסיד, ברזל אוקסיד, נחושת אוקסיד ואלומיניום אוקסיד), המופקים מרכיבים צמחיים באמצעות שימושש בננוטכנולוגיה. 

Phytochemicals and Biogenic Metallic Nanoparticles as Anticancer Agents.
Rao PV, Nallappan D, Madhavi K, Rahman S, Jun Wei L, Gan SH.
Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:3685671. doi: 10.1155/2016/3685671. Epub 2016 Feb 23.
 

 

חסר וִיטמין D קשור בעלייה בסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר אורך מבוסס אוכלוסייה, הכולל כ-13,000 משתתפים, אחריהם עקבו במשך 5 שנים בממוצע, נמצא כי חסר בויטמין D (מתחת ל-20 ננוגרם/מ"ל) היה קשור ברמה נמוכה יותר של HDL ויחס גדול יותר של כולסטרול כללי ל-HDL, יחס המהווה גורם סיכוןן קרדיווסקולרי. 

Serum Vitamin D and Change in Lipid Levels over 5 years: the Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) study
Faridi, Kamil F. et al.
Nutrition, February 02, 2017
 

 

צריכת פרוקטוז בקרב ילדים קשורה בסיכון לכבד שוּמני

במחקר תצפיתי, בו נכללו 271 ילדים ומתבגרים עם שמנות, נמצא כי צריכה גבוהה יותר של פרוקטוז (בעיקר ממשקאות ממותקים) וריכוז גבוה יותר של חומצה אורית בשתן היו קשורים בסיכון גבוה יותר להתפתחות כבד שומני.

Serum uric acid concentrations and fructose consumption are independently associated with NASH in children and adolescents.
Mosca A, Nobili V, De Vito R, Crudele A, Scorletti E, Villani A, Alisi A, Byrne CD.
J Hepatol. 2017 Feb 6. pii: S0168-8278(17)30002-8. doi: 10.1016/j.jhep.2016.12.025. [Epub ahead of print]
 

 

פעילות נוגדת סרְטן ושט של עלי מורִינגה

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים את הפעילות נוגדת הסרטן של מיצוי מיימי של עלי מורינגה (Moringa oleifera) כנגד תאי סרטן הושט.

The Antiproliferative Effect of Moringa oleifera Crude Aqueous Leaf Extract on Human Esophageal Cancer Cells.
Tiloke C, Phulukdaree A, Chuturgoon AA.
J Med Food. 2016 Apr;19(4):398-403. doi: 10.1089/jmf.2015.0113.
 

 

חסר בסלניוּם כתוצאה משינויים גלובליים במזג האוויר

במחקר, המבוסס על דגימות קרקע מכ-33,000 אתריים שונים, מיפו החוקרים את הפיזור הגלובלי של סלניום בקרקע ובאמצעות מודלים של שינויים עתידיים במזג האוויר מראים החוקרים כי ריכוזי הסלניום בקרקע צפויים לרדת, במיוחד באזורים חקלאיים, וכתוצאה מכך צפוי שתחול עלייה בשיעור האוכלוסייה עם חסר סלניום.  

Selenium deficiency risk predicted to increase under future climate change.
Jones GD, et al.
Proc Natl Acad Sci U S A. 2017 Feb 21. pii: 201611576. doi: 10.1073/pnas.1611576114. [Epub ahead of print]
 

 

טיטניום דיאוקסיד עלול לפגוע בתפקוד המעי הדק

במחקר מעבדה, בו נעשה שימוש במודל של המעי הדק, נמצא כי חשיפה כרונית לחלקיקי טיטניום דיאוקסיד, המצוי במוצרי מזון רבים כגון מסטיקים ולחם, הובילה להפרעה בספיגת רכיבים תזונתיים ולפעילות האנזימתית בתאי המעי. 

Titanium dioxide nanoparticle ingestion alters nutrient absorption in an in vitro model of the small intestine.
Zhongyuan Guoa, Nicole J. Martuccia, Fabiola Moreno-Olivasa, Elad Takob, Gretchen J. Mahler.
NanoImpact, 2017; 5: 70 DOI: 10.1016/j.impact.2017.01.002
 

 

ענבי שועל לשמירה על מסת העצם

במחקר, שנערך בקרב עכברים, נמצא כי מיצוי ענבי שועל (Blackcurrant / Ribes nigrum), פרי יער עשיר באנתוציאנינים, עשוי להיות יעיל במניעת הידלדלות העצם בגיל המעבר

Anthocyanin-Rich Blackcurrant Extract Attenuates Ovariectomy-Induced Bone Loss in Mice.
Zheng X, Mun S, Lee SG, Vance TM, Hubert P, Koo SI, Lee SK, Chun OK.
J Med Food. 2016 Apr;19(4):390-7. doi: 10.1089/jmf.2015.0148.
 

 

פטריית שִיטאקי לשיפור פעילות הכבד 

במחקר שנערך בקרב עכברים על ידי חוקרים ישראלים נמצא כי למיצוי פטריית שיטאקי (Lentinula edodes) מועשר בויטמין D השפעה סינרגיסטית נוגדת דלקת התורמת לשיפור פעילות הכבד בעכברים עם פגיעה כבדית. 

Extracts from Lentinula edodes (Shiitake) Edible Mushrooms Enriched with Vitamin D Exert an Anti-Inflammatory Hepatoprotective Effect.
Drori A, Shabat Y, Ben Ya'acov A, Danay O, Levanon D, Zolotarov L, Ilan Y.
J Med Food. 2016 Apr;19(4):383-9. doi: 10.1089/jmf.2015.0111. Epub 2016 Mar 30.
 

 

תוסף אורז שחור למניעת השְמנה

במחקר, שנערך בקרב מודל עכברים עם שמנות על רקע תזונה עתירת שומן, נמצא כי לתוסף אורז שחור נבוט (germinated waxy black ricee) השפעה נוגדת-השמנה הקשורה בהפחתת הצטברות שומנים והגברת ליפוליזה.

Germinated Waxy Black Rice Suppresses Weight Gain in High-Fat Diet-Induced Obese Mice.
Lim WC, Ho JN, Lee HS, Cho HY.
J Med Food. 2016 Apr;19(4):410-7. doi: 10.1089/jmf.2015.3590. Epub 2016 Mar 29.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם