עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מרץ 2025 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 06/03/2025

 

אנדוֹמטריוזיס ואדנוֹמיוזיס | יתרונות של תזונה צמחונית | אסתְמה בקרב ילדים

 

אנדוֹמטריוזיס ואדנוֹמיוזיס:

אנדומטריוזיס בישראל,

מאפיינים ואתגרים באבחון וטיפול,

השכיחות של אנדומטריוזיס,

הקשר לטראומה פסיכולוגית,

התערבות תזונתית לטיפול,

ויטמינים נוגדי חמצון להקלה על כאב,

תפקיד התזונה באנדומטריוזיס,

הקשר בין אבץ ואנדומטריוזיס,

וקנאביס להקלה על כאב.

 

יתרונות של תזונה צמחונית:

הסיכון לתמותה בקרב צמחוניים,

ההשפעה הקרדיו-מטבולית,

וההשפעה של תחליפי בשר.

 

אסתְמה בקרב ילדים:

ויטמין D בהריון למניעת אסתמה,

אבץ והסיכון לאסתמה בילדים,

וילדים החשופים לחיות מחמד.

 

אנדוֹמטריוזיס ואדנוֹמיוזיס

 

אנדוֹמטריוזיס בישראל

מסמך שפורסם בשנת 2024 על ידי מרכז המחקר והמידע של הכנסת עוסק במחלת האנדומטריוזיס.

המסמך מציג נתונים על שכיחות המחלה בישראל, מפרט את תהליך האבחון והטיפול בה, ודן בסוגיית זכאותן של חולות אנדומטריוזיס לשימור פוריות במסגרת סל שירותי הבריאות.

שכיחות המחלה: כיום אין נתונים מדויקים על שכיחות האנדומטריוזיס בישראל. מחקר משנת 2015, שהתבסס על מאגרי המידע של "מכבי שירותי בריאות", הצביע על שכיחות של 1.1% בקרב נשים בגיל הפוריות. נתון זה דומה לממצאים ממדינות אחרות אך נמוך משמעותית מהערכת ארגון הבריאות העולמי, אשר עומדת על כ-10%.

תהליך האבחון: האבחון הראשוני מבוצע בדרך כלל על ידי רופא בקהילה בעקבות הופעת תסמינים, תוך שימוש בתשאול רפואי ובדיקות דימות כגון אולטרסאונד או MRI. כשליש מהאבחנות מתבצעות באמצעות ניתוח אבחנתי (לפרוסקופיה ולקיחת ביופסיה).

הספרות המדעית מצביעה על כך שתהליך האבחון עשוי להיות ממושך, ונע בין 4 ל-11 שנים. עיכוב זה נובע בעיקר מעיכוב בפנייה של מטופלות וקשיים מצד מערכת הבריאות באבחון המחלה.

אפשרויות טיפול: הטיפול באנדומטריוזיס מתמקד בהקלת התסמינים ובהקטנת הנגעים. קו הטיפול הראשוני כולל משככי כאבים וגלולות למניעת היריון. קו הטיפול השני כולל חוסמי הורמונים נשיים, ובמקרים מסוימים מוצע טיפול כירורגי. בנוסף, קיימות אפשרויות לטיפולים משלימים כגון טיפול תזונתי ופיזיותרפיה.

שימור פוריות: הממצאים מצביעים על כך שכ-30-50% מהנשים עם אנדומטריוזיס סובלות מבעיות פוריות. נכון להיום, מימון טיפולי שימור פוריות במסגרת סל הבריאות ניתן לנשים עד גיל 39 שנמצאות בסיכון להפסקה מוקדמת של הווסת בשל רזרבה שחלתית נמוכה או צורך בכריתת שחלות. עקב כך, לא כל הנשים עם אנדומטריוזיס זכאיות לשימור פוריות במימון ציבורי.

לסיכום, המסמך מציף את האתגרים הקיימים באבחון, בטיפול ובנגישות לשימור פוריות, ומעלה לדיון את הצורך בשיפור מדיניות הבריאות בנושאים אלה.

גרינברג נ. אנדומטריוזיס: מאפייני המחלה והטיפול בה. מרכז המחקר והמידע של הכנסת; 2024.

https://main.knesset.gov.il/activity/info/research/pages/incident.aspx?ver=2&rid=8147&businesstype=1

 

 

המאפיינים של אדנוֹמיוזיס והאתגרים באבחון ובטיפול

סקירה משנת 2024 עוסקת באדנומיוזיס, מחלה המאופיינת בחדירה של רקמת רירית הרחם לתוך שריר הרחם, במטרה לסכם את הידע על המחלה והשפּעתה על בריאות האישה.

הסקירה מציגה נתונים על שכיחות המחלה, סוגיה, תסמיניה ואופן אבחונה, תוך הדגשת החשיבות של מודעות וגילוי מוקדם. כמו כן, מובאות עדויות בנוגע לפתוגנזה של המחלה ותסמיניה, הכוללים כאבי מחזור, כאבי אגן ודימומים לא סדירים.

החוקרים מציינים מספר סיבות מרכזיות לחשיבות של העלאת המודעות לאדנומיוזיס:

  1. שכיחות גבוהה – ההערכה היא כי אדנומיוזיס פוגעת בכ-15-20% מהנשים בגיל הפוריות, ולעיתים קרובות ישנה תחלואה נלווית של אנדומטריוזיס ושרירני רחם.
  2. מחסור במחקר – למרות חשיבותה הקלינית, אדנומיוזיס זוכה לפחות מחקר בהשוואה לאנדומטריוזיס, כפי שניכר מהפער המשמעותי במספר הפרסומים המדעיים: 3,982 מאמרים בלבד על אדנומיוזיס לעומת 35,132 על אנדומטריוזיס ב-PubMed.
  3. מגוון סוגים וסיווגים – המחלה מאופיינת באטיולוגיות שונות ובפרופילים קליניים מגוונים.
  4. חומרת תסמינים – בקרב נשים החולות הן באנדומטריוזיס והן באדנומיוזיס, התסמינים לרוב חמורים יותר, מה שמקשה על ניהול המחלה ודורש גישות טיפוליות משולבות.
  5. טיפולים פחות יעילים – שיעור הכישלון של טיפולים תרופתיים או כירורגיים גבוה יותר באדנומיוזיס, במיוחד בקרב נשים המטופלות באסטרטגיות המיועדות לאנדומטריוזיס.
  6. היעדר תרופות ייעודיות – נכון להיום, אין תרופות המיועדות ספציפית לטיפול באדנומיוזיס, מה שמדגיש את הצורך בפיתוח גישות טיפול חדשניות ומותאמות אישית.
  7. השפעה על פוריות והריון – נמצא קשר בין אדנומיוזיס לבין בעיות פוריות ותוצאות שליליות בהריון, כולל שיעור גבוה של הפלות וסיכון מוגבר לרעלת היריון.

הסקירה מדגישה את הצורך במחקר מעמיק יותר, פיתוח אסטרטגיות טיפול מותאמות והגברת המודעות בקרב רופאים ונשים, במטרה לשפר את האבחון והניהול של המחלה.

Kolovos G, Dedes I, Imboden S, Mueller M. Adenomyosis-A Call for Awareness, Early Detection, and Effective Treatment Strategies: A Narrative Review. Healthcare (Basel). 2024 Aug 17;12(16):1641.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/39201199/

 

 

השכיחות של אנדוֹמטריוזיס בקרב נשים עם אדנוֹמיוזיס

במחקר עוקבה רטרוספקטיבי משנת 2025 שנערך בסין נבדקה השכיחות של אנדומטריוזיס בקרב נשים עם אדנומיוזיס ובעיות פוריות.

המחקר כלל 154 נשים הסובלות מבעיות פוריות, מתוכן 77 נשים אובחנו עם אדנומיוזיס וסווגו לארבעה תת-סוגים של המחלה.

כל המשתתפות עברו היסטרוסקופיה (בדיקת חלל הרחם) וביופסיה של רירית הרחם.

במסגרת המחקר נבחנו מאפיינים קליניים, מורפולוגיה של רירית הרחם, רמות הביטוי של CD138 – סמן לשגשוג תאים, וכן נוכחות של אנדומטריוזיס.

ממצאי המחקר העלו כי קרא עוד

 

 

 

הקשר בין טראומה פסיכולוגית לאנדוֹמטריוזיס

במחקר מקרה-ביקורת משנת 2025 נבדק הקשר בין טראומה פסיכולוגית לבין אנדומטריוזיס, תוך בחינת השפּעתם של מאפיינים גנטיים על קשר זה.

המחקר התבסס על נתונים מהביו-בנק הבריטי וכלל 8,276 נשים שאובחנו עם אנדומטריוזיס לצד קבוצת ביקורת של 240,117 נשים ללא אנדומטריוזיס. נוסף על כך, שולבו נתונים גנטיים ממאגרי מידע נוספים של נשים ממוצא אירופאי ואסיאתי.

באמצעות ניתוחים סטטיסטיים שונים, החוקרים בחנו דפוסים של חוויות טראומטיות ואת המאפיינים הגנטיים המעורבים בקשר בין טראומה פסיכולוגית לאנדומטריוזיס.

ממצאי המחקר הצביעו על כך קרא עוד

 

 

 

התערבות תזונתית לטיפול באנדוֹמטריוזיס

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה משנת 2024 נבדקה ההשפעה של התערבויות תזונתיות בקרב נשים עם אנדומטריוזיס.

בסקירה נכללו 11 מחקרים אקראיים מבוקרים בהם השתתפו 716 נערות ונשים בגיל 12 עד 45 עם אנדומטריוזיס.

במחקרים אלו נבדקה ההשפעה של תוספי תזונה שונים, כגון ויטמינים, פיקנוגנול, רזברטרול ועוד, כאשר משך ההתערבות נע בין 6 ל-48 שבועות.

ברוב המחקרים דווח על השפעה חיובית להתערבות על מדדים של כאב.

בניתוח כולל של 6 מחקרים נמצא כי קרא עוד

 

 

 

ויטמינים נוגדי חמצון להקלה על כאב באנדוֹמטריוזיס

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה משנת 2023 נבחנה ההשפעה של תוספי ויטמינים נוגדי חמצון על כאב בקרב נשים עם אנדומטריוזיס.

מחקרים קודמים הדגישו את המעורבות של דלקת כרונית בהתפתחות אנדומטריוזיס, מחלה המאופיינת בכאבי אגן כרוניים הנגרמים בעקבות פעילות מערכת החיסון המעודדת מעגל של דלקת, עקה חמצונית וכאב.

בסקירה נכללו 13 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם השתתפו 589 נשים.

מחקרים אלו בדקו את ההשפעה של תוספי ויטמין E, ויטמין C וויטמין D במינונים שונים שניתנו למשך תקופה של 6 שבועות עד 6 חודשים.

מבין המחקרים שנכללו בסקירה, 10 מחקרים בחנו את השפּעת התיסוף על כאב הקשור באנדומטריוזיס, 6 מחקרים בדקו את השפּעתו על סמנים של עקה חמצונית ו-2 מחקרים עסקו בהשפּעת התיסוף על פוריות.

להלן הממצאים העיקריים מניתוח כולל של הנתונים: קרא עוד

 

 

 

תפקיד התזונה במניעה ובטיפול באנדוֹמטריוזיס

בסקירה משנת 2024 מוצגות העדויות בנוגע לתפקיד התזונה במניעה ובטיפול באנדומטריוזיס.

החוקרים מציינים כי תהליכים הקשורים לאנדומטריוזיס, כמו דלקת, פעילות הורמונלית, מחזור חודשי וחילוף חומרים של פרוסטגלנדינים, עשויים להיות מושפעים מהתזונה, ולכן ייתכן שלתזונה יש השפעה משמעותית על התפתחות המחלה ועל דרכי הטיפול בה.

הסקירה מפרטת את העדויות לגבי הקשר בין גורמים תזונתיים שונים לבין הסיכון להתפתחות אנדומטריוזיס. בין גורמים אלה נכללים סוגי שומנים; בשר וביצים; מוצרי חלב; ירקות, פירות ודגנים; ויטמינים ומינרלים; פרוביוטיקה ופרה-ביוטיקה; קפה ותה; אלכוהול, וכן מחקרים הבוחנים דפוסי תזונה כוללים והתערבויות תזונתיות משולבות.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

 

הקשר בין אבַץ ואנדוֹמטריוזיס

במחקר חתך משנת 2024 נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של אבץ לבין הסיכון לאנדומטריוזיס.

במחקר נכללו 4315 נשים מארה"ב בגיל 20 עד 54, אשר השתתפו בסקר הבריאות והתזונה הלאומי בשנים 1999-2006.

מתוך המשתתפות, 331 נשים (7.7%) דיווחו על אבחנה של אנדומטריוזיס.

הממצאים העלו כי קרא עוד

 

 

 

קנאביס להקלה על כאב בחולות אנדוֹמטריוזיס

בסקירה משנת 2024 הוערכו העדויות ממחקרים תצפיתיים בנוגע לתרומה של קנאביס להקלה על כאב בקרב נשים עם אנדומטריוזיס.

בסקירה נכללו 8 מחקרים, מהם 4 מחקרי חתך, 3 סקירות ומחקר עוקבה רטרוספקטיבי.

המחקרים נערכו באוסטרליה, ארה"ב ובריטניה בהם השימוש בקנאביס ו/או קנאביס רפואי הינו חוקי.

ממצאי מחקרי החתך, שהתבססו על דיווח עצמי, מעידים כי קרא עוד

 

 

יתרונות של תזונה צמחונית

 

הסיכון לתמותה בקרב צמחוניים

במחקר עוקבה משנת 2024 נבחן הקשר בין התזונה לבין גורמי התמותה בקרב צמחוניים בהשוואה ללא-צמחוניים.

המחקר מבוסס על נתונים של 88,400 משתתפים שנאספו במסגרת מחקר עוקבה של הקהילה האדוונטיסטית, המתאפיינת בתזונה בריאה ושיעור גבוה של צמחונות.

בהתאם לנתוני התזונה שנאספו בין השנים 2002-2007 המשתתפים סווגו לחמישה דפוסי תזונה: לא-צמחוניים, חצי-צמחוניים, צמחוניים אוכלי דגים, צמחוניים אוכלי חלב וטבעוניים.

מעקב אחר נתוני התמותה נמשך עד שנת 2015.

על מנת להתחשב בהבדלים בסיכון בהתאם לגיל, בוצע חישוב נפרד עבור גיל 65 ועבור גיל 85.

להלן נתוני הסיכון בקרב צמחוניים ביחס ללא צמחוניים:

קרא עוד

 

 

 

ההשפעה הקרדיו-מטבולית של דיאטה טבעונית

במחקר אקראי מבוקר משנת 2023 נבחנה השפּעתה של דיאטה טבעונית בריאה בהשוואה לדיאטה אומניבורית בריאה על מדדים קרדיו-מטבוליים.

המחקר כלל 22 זוגות של תאומים זהים, כולם בריאים ובעלי מדדים מטבוליים תקינים.

כל זוג חולק לשתי קבוצות דיאטה, כאשר תאום אחד מכל זוג צרך דיאטה טבעונית והשני דיאטה אומניבורית, למשך תקופה של שמונה שבועות.

שתי הדיאטות הדגישו תזונה מאוזנת ומגוונת, שכללה ירקות, פירות, דגנים מלאים ושומנים בריאים, תוך צמצום צריכת מזונות מעובדים, סוכר מוסף ודגנים מלוטשים, בהתאמה להעדפות ולצרכים האישיים. הדיאטות לא כללו הגבלה קלורית, ומטרת המחקר לא הייתה ירידה במשקל.

בארבעת השבועות הראשונים קיבלו המשתתפים מנות מוכנות בהתאם לקבוצת הדיאטה שלהם, ואילו בארבעת השבועות האחרונים הם הכינו את הארוחות בעצמם.

המדד המרכזי שנבחן היה השינוי ברמת ה-LDL, לצד מדדים קרדיו-מטבוליים נוספים כגון פרופיל שומנים, רמות גלוקוז ואינסולין, רמת TMAO, רמת ויטמין B12 ומשקל הגוף. בנוסף, החוקרים בחנו את היענות המשתתפים לדיאטה, את קלות יישומה, את רמות האנרגיה שלהם ואת תחושת הרווחה הכללית.

בתום תקופת ההתערבות נמצא כי קרא עוד

 

 

 

ההשפעה הקרדיו-מטבולית של תחליפי בשר מהצומח

להלן שני מחקרים העוסקים בהשפעות הקרדיו-מטבוליות קצרות הטווח של תחליפי בשר מהצומח.

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה משנת 2025 הוערכה ההשפעה של תחליפי בשר מהצומח על מדדים קרדיו-מטבוליים בקרב מבוגרים.

בסקירה נכללו 7 מחקרים אקראיים מבוקרים בהם השתתפו 369 מבוגרים בגיל ממוצע שנע בין 24 ל-61.

המשתתפים היו בריאים, כאשר בשלושה מחקרים נכללו משתתפים בסיכון לסוכרת, עם יתר כולסטרול או בעודף משקל.

ההתערבות כללה החלפת מוצרי בשר בתחליפי בשר מהצומח ממותגים מסחריים. קבוצת הביקורת המשיכה בתזונתה הרגילה או צרכה מוצרי בשר מקבילים. מרבית המחקרים מומנו על ידי חברות המשווקות את תחליפי הבשר. משך ההתערבות נע בין 1 ל-8 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

במחקר אקראי מבוקר משנת 2024 שנערך בסינגפור נבדקה ההשפעה הקרדיו-מטבולית של תחליפי בשר מהצומח בקרב מבוגרים בסיכון מוגבר לסוכרת.

במחקר נכללו 89 משתתפים אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות: קבוצה אחת צרכה 2.5 מנות יומיות של תחליפי בשר מהצומח, ואילו הקבוצה השנייה צרכה מוצרי בשר מקבילים. ההחלפה בוצעה כחלק מצריכת החלבון היומית הרגילה של המשתתפים, ללא שינויים נוספים בתזונה, למשך שמונה שבועות.

המדד המרכזי שנבחן היה השינוי ברמות ה-LDL, לצד הערכת השפּעת ההתערבות על גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים נוספים, כגון רמות הגלוקוז ולחץ הדם.

נמצא כי קרא עוד

 

 

אסתְמה בקרב ילדים

 

הפוטנציאל של וִיטמין D בהריוֹן למניעת אסתְמה בילדות

במאמר משנת 2024 מוצג ניתוח ביקורתי של התוצאות ממחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנועד לבחון את היעילות של תיסוף ויטמין D בהריון למניעת אסתמה בילדות.

המחקר כלל נשים בהריון עם היסטוריה אישית או משפחתית של אלרגיות או אסתמה.

כל המשתתפות קיבלו תוסף מולטי-ויטמין שהכיל 400 יחב"ל ליום ויטמין D, כאשר קבוצת ההתערבות קיבלה בנוסף ויטמין D במינון 4,000 יחב"ל ליום, החל משבוע 10-18 להריון.

המעקב נמשך עד שהילדים הגיעו לגיל 11.

בגיל 3 נמצאה ירידה של 20% בשכיחות האסתמה בקרב ילדים לאימהות בקבוצת ההתערבות בהשוואה לקבוצת הביקורת, אך המובהקות הסטטיסטית הייתה גבולית. בנוסף, נצפתה ירידה ברמות הנוגדנים מסוג IgE בקבוצת ההתערבות.

עם זאת, בגיל 6 השפעה מיטיבה זו נעלמה ולא נמצאו הבדלים בין הקבוצות, אם כי זוהה יתרון להתערבות בהתייחס לתפקודי הריאות.

המאמר מדגיש מגבלות מתודולוגיות בניתוח הסטטיסטי שעשויות להוביל להערכת חסר של השפּעת ויטמין D, בעיקר בשל היעדר תקנון לרמות הבסיס של הוויטמין. כמו כן, מובאים ממצאים גנטיים התומכים בקרא עוד

 

 

 

תזונה עשירה באבַץ והסיכון לאסתְמה בקרב ילדים

במחקר חתך משנת 2024 נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של אבץ לבין השכיחות של אסתמה בקרב ילדים ובני נוער עם עודף משקל או שמנות.

המחקר התבסס על נתוניהם של 4,597 משתתפים עד גיל 20 מתוך סקר הבריאות והתזונה הלאומי שנערך בין השנים 2011-2020.

שכיחות האסתמה בקרב המשתתפים עמדה על 20.9% (963 ילדים).

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

השכיחות של אסתְמה ונזֶלת אלרגית בקרב ילדים החשופים לחיות מחמד

במטה-אנליזה משנת 2024 הוערכה השכיחות של אסתמה ונזלת אלרגית בקרב ילדים החשופים לחיות מחמד.

הניתוח כלל 14 מחקרי חתך, בהם השתתפו ילדים עד גיל 18, שכולם נחשפו לחיות מחמד. המחקרים נערכו במדינות שונות, ובהן איראן, טורקיה, דרום אפריקה, הודו, אוקראינה, ברזיל, מקסיקו, סין, תאילנד, סרי לנקה והרפובליקה הדומיניקנית.

להלן הממצאים המרכזיים מהניתוח הכולל:

 

קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם