עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2022 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 20/12/2022

 

בריאות העצם | אוֹמגה 3 לשיפור יכולת קוגניטיבית | צמחי מרפא ואוֹמגה 3 לתופעות לוואי של סרְטן | תזונה וטיפול בסוּכרת הריון

 

שימור ושיפור בריאות העצם:

האם התעמלות יעילה לשמירה על צפיפות העצם?

תוסף חלבון מועשר בסידן לשיפור בריאות העצם,

נשים צמחוניות נמצאות בסיכון מוגבר לשבר בירך,

שזיף מיובש לשמירה על צפיפות העצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר,

ואיזופלבונים מסויה להאטת תהליכי אובדן עצם.

 

אומגה 3 לשימור ושיפור יכולת קוגניטיבית:

שילוב של אומגה 3 וויטמיני B לשימור היכולת הקוגניטיבית,

ההשפעה של DHA בקרב משתתפים עם הפרעה קוגניטיבית קלה,

והעשרת התזונה בדגים לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים.

 

אומגה 3 וצמחי מרפא להתמודדות עם תופעות לוואי של סרטן:

צמחי מרפא להקלה על בחילות והקאות על רקע כימותרפיה,

אסטרטגיות תזונתיות להקלה על בחילות והקאות על רקע כימותרפיה,

האם נמצאה תועלת לאומגה 3 במצבי קכקסיה?

וההשפעה של אומגה 3 על מסת הגוף הרזה בקרב חולי סרטן.

 

תזונה למניעה וטיפול בסוכרת הריון:

דיאטה ים-תיכונית למניעת סוכרת הריון,

יתרון לצריכת קפה בקרב נשים עם היסטוריה של סוכרת הריון,

תזונה עשירה בפוֹליפנוֹלים להגנה על האם והעובר,

ותוספי סיבים כטיפול משלים בנשים עם סוכרת הריון.

 

בריאות העצם

 

האם התעמלות יעילה לשמירה על צפיפות העצם?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של פעילות גופנית לעומת טיפול תרופתי על צפיפות העצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר נכללו 276 נשים עם מסת עצם נמוכה אשר נכנסו לגיל המעבר בשש השנים האחרונות.

כל המשתתפות קיבלו תוספי סידן להשלמת הצריכה התזונתית ל-1,200 מ"ג/יום ותוספי ויטמין D במינון 1,000 עד 3,000 יחב"ל/יום במטרה להגיע לרמה בדם של לפחות 30 ננוגרם/מ"ל. המשתתפות חולקו אקראית לשלוש קבוצות המחקר למשך 12 שבועות:

בתחילת המחקר ולאחר 6 ו-12 חודשים נבדקה צפיפות העצם ומדדים של שחלוף עצם.

באופן כללי נמצא שיפור גדול יותר בצפיפות העצם בקבוצת הטיפול התרופתי לעומת פעילות גופנית או קבוצת הביקורת. בנוסף, בקבוצת הטיפול התרופתי חל שיפור מובהק במדדי שחלוף העצם בהשוואה לכל אחת מהקבוצות האחרות.

להלן נתוני השינוי בצפיפות העצם לאחר 12 חודשים ביחס לנתוני הבסיס:

 

החוקרים מסכמים כי יש לעודד נשים לאחר גיל המעבר עם צפיפות עצם נמוכה לצרוך רמה מספקת של סידן וויטמין D ולבצע התעמלות בונה עצם, כאשר נטילת תרופות המונעות איבוד עצם עשויה להעלות את צפיפות העצם, בעיקר בעמוד השדרה. יחד עם זאת, החוקרים מציעים כי ההחלטה על מתן טיפול תרופתי צריכה להיעשות בשיתוף המטופלת תוך בחינת הנתונים האישיים של מדדי העצם, גורמי סיכון ואורח חיים וההשפעות השליליות בטווח הקצר ובטווח הארוך.

Waltman N, Kupzyk KA, Flores LE, et al. Bone-loading exercises versus risedronate for the prevention of osteoporosis in postmenopausal women with low bone mass: a randomized controlled trial. Osteoporos Int. 2022 Feb;33(2):475-486.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34519832/

 

 

תוסף חלבון מועשר בסִידן לשיפור בריאות העצם

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של נטילת תוסף חלבון מועשר בסידן לפני השינה על מדדי בריאות העצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר עם אוסטאופניה. החוקרים מציעים כי לאור המחזוריות הביולוגית של תהליכי שחלוף העצם, ניכר כי התערבות תזונתית לפני השינה עשויה להיות היעילה ביותר.

במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של נטילת תוסף חלבון מבוסס חלב מועשר בסידן לפני השינה למשך 24 שבועות, בהשוואה לפלסבו, על סמנים בדם של בנייה ופירוק עצם ועל צפיפות העצם. הניתוח מבוסס על הנתונים של 67 נשים בנות 63 בממוצע עם BMI ממצע של 26.

נמצא כי נטילת התוסף הייתה מלווה בעלייה של 11% בצריכה הקלורית, של 30% בצריכת החלבון ושל 107% בצריכת הסידן. לאחר 24 שבועות נמצא כי בהשוואה לקבוצת הביקורת בקבוצת ההתערבות חלה ירידה גדולה יותר בסמן של פירוק עצם (CTX), ללא הבדל מובהק בין הקבוצות במידת הירידה בסמן של בניית עצם (P1NP). בשתי הקבוצות לא היו שינויים משמעותיים בצפיפות העצם.

ממצאים אלה מצביעים על תועלת אפשרית של התוסף בהתייחס למניעת תהליכי פירוק עצם, אולם ללא השפעה משמעותית על צפיפות העצם.

המחקר מומן על ידי מענק בלתי תלוי והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.   

Norton C, Hettiarachchi M, Cooke R, Kozior M, Kontro H, Daniel R, Jakeman P. Effect of 24-Week, Late-Evening Ingestion of a Calcium-Fortified, Milk-Based Protein Matrix on Biomarkers of Bone Metabolism and Site-Specific Bone Mineral Density in Postmenopausal Women with Osteopenia. Nutrients. 2022 Aug 24;14(17):3486.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36079744/

 

 

נשים צמחוניות נמצאות בסיכון מוגבר לשבר בירך

במחקר עוקבה שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין דפוס התזונה ובין הסיכון לשבר בירך בקרב נשים, ואת ההשפעה של BMI על קשר זה. במחקר נכללו הנתונים של 26,318 נשים בגיל 35-69 אשר מילאו שאלוני תזונה בתחילת המעקב בשנים 1995-1998 וסווגו לארבעה דפוסי תזונה: אכילת בשר בקביעות (5 ומעלה מנות בשבוע), אכילת בשר לעיתים (עד 5 מנות בשבוע), אכילת דגים אך לא בשר (פסקטריאנים) או צמחונות.

מקרים של שבר בירך נאספו מהרשומות הרפואיות עד לשנת 2019. במהלך תקופת מעקב חציונית של 22.3 שנה תועדו 822 מקרים של שבר בירך.  

נמצא כי קרא עוד.

 

 

שזיף מיובש לשמירה על צפיפות העצם בקרב נשים לאחר גִיל המעבר

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צריכת שזיפים מיובשים על מדדי בריאות העצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

במחקר נכללו 235 נשים בנות 62 בממוצע אשר חולקו אקראית לצריכת 50 או 100 גרם/יום שזיפים מיובשים למשך 12 חודשים, או לקבוצת ביקורת. החוקרים מציינים כי שיעור הפרישה מהמחקר היה גבוה באופן ניכר בקבוצה שקיבלה 100 גרם/יום (41% לעומת 15% בקבוצה שקיבלה 50 גרם/יום ו-10% בקבוצת הביקורת).

נמצא כי קרא עוד.

 

 

איזוֹפלבונים מסויה להאטת תהליכי אובדן עצם

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערך התפקיד של איזופלבונים המצויים בסויה במניעת אובדן עצם בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

בסקירה נכללו 18 מחקרים בהם 2,350 נשים בנות 57 בממוצע עם BMI ממוצע של 25. במחקרים אלה המשתתפות קיבלו תוספי איזופלבונים שונים במינון ממוצע של 106 מ"ג/יום (טווח של 40 עד 300 מ"ג/יום), למשך 6 חודשים עד שנתיים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

אוֹמגה 3 לשיפור יכולת קוגניטיבית

 

שילוב של אוֹמגה 3 וויטמִיני B לשימור היכולת הקוגניטיבית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של שילוב אומגה 3 וויטמיני B על התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים. החוקרים מציינים כי ישנן עדויות המצביעות על השפעה הדדית של אומגה 3 וויטמיני B, ככל הנראה כתוצאה מההשפעה של הומוציסטאין על המטבוליזם של פוספוליפידים ו-DHA, כך שעשוי להיות יתרון להעלאת הרמה של שניהם במקביל.

בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם 4,913 משתתפים בגיל 60-70 עם תפקוד קוגניטיבי תקין או עם הפרעות קוגניטיביות החל מהפרעות סובייקטיביות בזיכרון ועד אבחנה של אלצהיימר. מבין 14 המחקרים, ב-11 נבדקה ההשפעה של שילוב התוספים כאשר ב-9 מהם ניתנו פורמולות המכילות רכיבים נוספים וב-2 מחקרים ניתנו רק תוספי אומגה 3 וויטמיני B. ב-3 מחקרים נוספים ניתן רק אחד מהתוספים והרמה של התוסף השני הוערכה באמצעות בדיקות מעבדה. משך ההתערבות נע בין 12 שבועות ל-4 שנים.  

בניתוח כולל של הנתונים נמצאה קרא עוד.

 

 

ההשפעה של DHA בקרב משתתפים עם הפרעה קוגניטיבית קלה

במחקר אקראי מבוקר שנערך בניו-זילנד נבדקה ההשפעה של תוסף שמן דגים עשיר ב-DHA על התפקוד הקוגניטיבי בקרב משתתפים עם הפרעה קוגניטיבית קלה (MCI), תוך בחינת ההשפעה של נשאות גנטית של APOE ɛ4 על קשר זה.

במחקר נכללו 72 משתתפים בגיל 60-90 אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף שמן דגים או פלסבו למשך 12 חודשים. התוסף הכיל מינון יומי של 1,491 מ"ג DHA ו-351 מ"ג EPA.

בסיום תקופת ההתערבות קרא עוד.

 

 

העשרת התזונה בדגים לשיפור התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים

במחקר אקראי מבוקר שנערך בדרום אפריקה נבדקה ההשפעה של העשרת התזונה בדגים על התפקוד הקוגניטיבי בקרב קשישים בריאים. החוקרים מציינים כי מחקרים רבים בחנו את ההשפעה של תוספי אומגה 3 במדינות מפותחות, אולם אין מספיק עדויות לגבי התועלת של תזונה עשירה באומגה 3 במדינות פחות מפותחות. במחקר נכללו 57 משתתפים בני 72 בממוצע עם תפקוד קוגניטיבי תקין (ציון מעל 22 במבחן MMSE) אשר חולקו לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת למשך 12 שבועות.

שתי הקבוצות הונחו להקפיד על דיאטת MIND, דיאטה המשלבת את עקרונות הדיאטה הים-תיכונית ודיאטת DASH במטרה לעכב הידרדרות קוגניטבית, בהתאמה למזונות המקומיים (כגון ענבים במקום תותים, חמאת בוטנים במקום אגוזים וכרוב וברוקולי במקום עלים ירוקים). כל המשתתפים קיבלו רכיבי מזון בסיסיים, כולל שעועית אפויה, חמאת בוטנים ושמן קנולה. בנוסף, קבוצת ההתערבות קיבלה סרדינים משומרים וממרח דגים אשר עשויים לספק תוספת של כ-2.2 גרם/יום אומגה 3, והמשתתפים בקבוצת הביקורת קיבלו כדורי בשר משומרים ושבבי חלבון סויה שהיו בעלי הרכב תזונתי דומה מלבד תכולת האומגה 3.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

צמחי מרפא ואוֹמגה 3 לתופעות לוואי של סרְטן

 

צמחי מרפא להקלה על בחילות והקאות על רקע כימותרפיה

בסקירה דנים החוקרים בשימוש בצמחי מרפא לטיפול בבחילות והקאות על רקע הטיפול הכימותרפי, תוך התייחסות למנגנוני הפעולה המעורבים. במסגרת הסקירה החוקרים מציגים את התהליך הביולוגי הגורם לבחילות והקאות ואת המעורבות של מתווכים עצביים כולל היסטמין, אצטיל-כולין, 5-HT ו-NK-1, כאשר הטיפול בבחילות והקאות מתמקד בעיקר בעיכוב הפעילות של מתווכים אלה. הממצאים מבוססים על 137 מחקרים פרה-קליניים וקליניים, העוסקים בהשפעה של רכיבים צמחיים תוך אבחנה בין מצב אקוטי של בחילות והקאות בימים של הטיפול הכימותרפי לעומת השפעה מאוחרת של בחילות והקאות בימים שלאחר הטיפול.

בסקירה מפורטים הממצאים בחלוקה למצבים השונים. קרא עוד.

 

 

אסטרטגיות תזונתיות להקלה על בחילות והקאות על רקע כימותרפיה

בסקירה שיטתית בוחנים החוקרים את התועלת של אסטרטגיות תזונתיות להקלה על בחילות והקאות בקרב מטופלים המקבלים כימותרפיה.

בסקירה נכללו 21 מחקרים, מהם 10 מחקרי התערבות (889 משתתפים) ו-11 מחקרים תצפיתיים (4,443 משתתפים). במחקרים אלה נבדקו מגוון אסטרטגיות תזונתיות, כולל דפוס התזונה (כגון צום, דיאטה קטוגנית, דיאטה ים-תיכונית), מזון ספציפי (כגון מיץ ענבים, תה ג'ינג'ר, אלכוהול), צריכה קלורית או הרכב אבות המזון, התנהגויות אכילה, וייעוץ תזונתי.

במחקרי ההתערבות קרא עוד.

 

 

לא נמצאה תועלת לאוֹמגה 3 במצבי קכקסיה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תיסוף אומגה 3 על מדדי דלקת ומשקל הגוף בקרב חולי סרטן עם אבחנה של קכקסיה (ירידה משמעותית במשקל ובחוזק השריר).

בסקירה נכללו 6 מחקרים בהם 278 משתתפים, מהם 3 מחקרים בהם נכללו משתתפים עם סרטן ראש וצוואר ו-3 מחקרים בהם נכללו משתתפים עם סרטן במערכת העיכול. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של תיסוף אומגה 3 במינון 2 עד 7.1 גרם ליום למשך 4 עד 8 שבועות בנטילה פומית או אנטרלית.

בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

 

 

ההשפעה של אוֹמגה 3 על מסת הגוף הרזה בקרב חולי סרְטן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של תיסוף אומגה 3 על מסת הגוף הרזה בקרב חולי סרטן.

בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם מרבית המשתתפים היו בטווח הגיל 50 עד 70. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של אומגה 3 במינון של 2 עד 5.4 גרם ליום, כאשר ב-7 מהמחקרים ניתן רק EPA וב-7 מהמחקרים שילוב של EPA ו-DHA. ב-5 מהמחקרים ניתנו רכיבים פעילים נוספים. משך ההתערבות נע בין 2 ל-12 שבועות.

באופן כללי ב-4 מהמחקרים קרא עוד.

 

 

סוּכרת הריון

 

דיאטה ים-תִיכונית למניעת סוּכרת הריון

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה היעילות של דיאטה ים-תיכונית למניעת סוכרת הריון.

בסקירה נכללו 5 מחקרים בהם 2,562 נשים בהריון אשר התבקשו לצרוך דיאטה ים-תיכונית או דיאטת סטנדרטית. במחקרים אלה נבדק השיעור של סוכרת הריון (3 מחקרים), תנגודת לאינסולין (2 מחקרים), טיפול באינסולין (2 מחקרים), עלייה במשקל בהריון (4 מחקרים) ואשפוז של היילוד (3 מחקרים).

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

יתרון לצריכת קפה בקרב נשים עם היסטוריה של סוּכרת הריון

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין צריכת קפה ובין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2 בקרב נשים עם היסטוריה של סוכרת הריון (הנמצאות בסיכון מוגבר להתפתחות סוכרת סוג 2).

במחקר נכללו הנתונים של 4,522 נשים עם היסטוריה של סוכרת הריון אחריהן נערך מעקב מ-1991 ועד 2017. נתוני תזונה, אורח חיים ותוצאות בריאותיות נאספו כל 2-4 שנים במהלך תקופת המעקב. בהתבסס על שאלוני התזונה שמילאו המשתתפות, החוקרים חישבו את צריכת הקפה עם או בלי קפאין. מדדי הגלוקוז בצום נאספו באמצעות בדיקת דם שנלקחה בשנים 2012-2014 מתת-מדגם של 518 משתתפות.

במהלך כל תקופת המעקב תועדו 979 מקרים של סוכרת סוג 2. צריכת קפה עם קפאין הייתה קשורה בהפחתת הסיכון לסוכרת סוג 2, כך שבהשוואה להעדר צריכת קפה, צריכה של עד 1, 2-3 ו-4 ומעלה כוסות ליום הייתה קשורה בסיכון נמוך ב-9%, ב-17% וב-54%, בהתאמה. בניתוח סטטיסטי מראים החוקרים כי קרא עוד.

 

 

תזונה עשירה בפוֹליפנוֹלים להגנה על האם והעובר

בסקירה שיטתית של מחקרים התערבותיים ותצפיתיים נבדק הקשר בין הצריכה של פוֹליפנוֹלים בהריון ובין התפתחות של סוכרת הריון וההתפתחות העצבית של העובר. בסקירה נכללו 14 מחקרים:

  • ארבעה מחקרים אשר עסקו בקשר להתפתחות סוכרת הריון, כולל מחקר עוקבה אחד ושלושה מחקרים מבוקרים בהם ניתנו לנשים תוספי פוֹליפנוֹלים (רזברטרול, פירות יער או EGCG).
  • עשרה מחקרים אשר עסקו בקשר בין סוכרת הריון להתפתחות העצבית של העובר, כולל מחקרי עוקבה בהם נכללו הנתונים של הילדים וכן מחקרי מקרה-ביקורת בהם נכללו ילדים עם הפרעות עצביות.

באופן כללי העדויות הקיימות מצביעות על קרא עוד.

 

 

תוספי סיבים כטיפול משלים בנשים עם סוּכרת הריון

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של תוספי סיבים בקרב נשים עם סוכרת הריון. בסקירה נכללו 8 מחקרים בהם ניתנה תוספת סיבים במינון של 9.5 עד 30 גרם/יום למשך 2 עד 12 שבועות.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם