עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2022 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 15/09/2022

 

סרְטן מעי | סוּכרת הריוֹן | מיינדפוּלנס | שיעוּל | קשיים קוגניטיביים

 

תזונה ותוספי תזונה לסרטן מעי:

ויטמין B6 והפרוגנוזה של סרטן קולורקטלי,

משקה תזונתי מועשר באומגה 3 לשיפור התחושה הסובייקטיבית,

האם נמצאה תמיכה למתן אומגה 3 לשיפור מדדים הקשורים בסיכון לסרטן קולורקטלי?

האם נמצאה תמיכה לתרומה של ויטמין D במניעת גידולים קולורקטלים?

והאם יש בסיס להגבלת צריכת בשר בקרב מחלימים מסרטן קולורקטלי?

 

תוספי תזונה לטיפול ומניעה של סוכרת הריון:

ויטמין D לשיפור האיזון הגליקמי בקרב נשים עם סוכרת הריון,

אומגה 3 לנשים עם סוכרת הריון,

התפקיד של גורמים תזונתיים בסוכרת הריון.

יחס אומגה 6 לאומגה 3 והסיכון לסוכרת הריון,

והקשר בין ריכוז גבוה של ויטמין E והסיכון לסוכרת הריון.

 

מיינדפולנס לטיפול במחלות:

מיינדפולנס להפחתת שימוש יתר באופיואידים בקרב הסובלים מכאב כרוני,

ומיינדפולנס להפחתת לחץ תוך-עיני.

 

תנועה וצמחי מרפא לטיפול בשיעול:

טווינא לטיפול בשיעול בקרב ילדים,

ואקליפטוס לטיפול בשיעול.

 

רפואה משלימה לקשיים קוגניטיביים:

דיקור לטיפול בדמנציה וסקולרית,

וההשפעה של טאי-צ'י והתערבות קוגניטיבית בקרב קשישים.

 

 

סרְטן מעי

 

הקשר בין וִיטמין Bֹ6 והפרוגנוזה של סרְטן קולורקטלי

כחלק ממחקר עוקבה משולב נבדק הקשר בין רמת ויטמין B6 והתוצאות הקליניות בקרב חולי סרטן קולורקטלי. החוקרים מסבירים כי ריכוז גבוה של סמנים לויטמין B6 בדם נמצא קשור בסיכון מופחת להתפתחות סרטן קולורקטלי, אולם אין מספיק עדויות בהתייחס להשפעה של ויטמין B6 בקרב חולים.

במחקר נכללו הנתונים של 2,031 חולים עם סרטן קולורקטלי בשלב 1-3 שהשתתפו בשישה מחקרי עוקבה שונים. רמת ויטמין B6 וסמנים נוספים בדם נבדקו לפני טיפול ניתוחי, ונבדק הקשר לתוצאות קליניות שונות, כולל שיעור הישרדות, הישרדות ללא מחלה וסיכון להישנות.

לאחר תקופת מעקב חציונית של 3.2 שנים רמה גבוהה יותר של ויטמין B6 הייתה קשורה בשיעור הישרדות גבוה ב-32% ובשיעור הישרדות ללא מחלה גבוה ב-16%, אולם לא נמצא קשר מובהק עם הסיכון להישנות המחלה. תוצאות דומות התקבלו עבור גידולים באזורים שונים.

מסקנת החוקרים היא כי רמת ויטמין B6 לפני הניתוח נמצאה קשורה בשיפור ההישרדות בקרב חולי סרטן קולורקטלי.  

Holowatyj AN, et al. Higher vitamin B6 status is associated with improved survival among patients with stage I-III colorectal cancer. Am J Clin Nutr. 2022 Aug 4;116(2):303-313. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35394006/

 

 

משקה תזונתי מועשר באוֹמגה 3 לשיפור התחושה הסובייקטיבית בקרב חולי סרְטן

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של משקה תזונתי מועשר באומגה 3 על מדדים תזונתיים ואיכות החיים בקרב חולי סרטן במערכת העיכול.

החוקרים מסבירים כי במקרים רבים מטופלים אלה סובלים מתת-תזונה כתוצאה מהפרעות בתפקוד מערכת העיכול כגון בעיות ספיגה. לפיכך, משוער כי השימוש במשקה תזונתי מועשר ברכיבים פונקציונליים עשוי לשפר את המצב התזונתי, כאשר אומגה 3 עשויה לסייע בהפחתת הפעילות הדלקתית אשר מגבירה את הירידה במסת השריר.

במחקר נכללו 58 מטופלים אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שקיבלה משקה תזונתי במינון 200 מ"ל פעמיים ביום למשך 8 שבועות או לקבוצת הביקורת שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי בלבד. המשקה התזונתי הכיל מגוון גדול של רכיבים תזונתיים, כולל 70 מ"ג אומגה 3 ו-250 מ"ג ארגינין למנה של 200 מ"ל.

נמצא כי נטילת התוסף הייתה מלווה בשיפור ההערכה הסובייקטיבית של המטופלים, כאשר בקבוצת הביקורת חלה ירידה בתפקוד הגופני. עוד נמצא כי בקבוצת ההתערבות חלה ירידה בתחושת העייפות במהלך המחקר, אולם לא נמצא שיפור מובהק במדדים הביוכימיים הקשורים במצב התזונתי או במדדי הדלקת.

החוקרים מסכמים כי השימוש במשקה תזונתי תרם לשיפור התחושה הסובייקטיבית ואיכות החיים של המטופלים, אולם לא נמצא יתרון בהתייחס למצב התזונתי

המחקר מומן על ידי מענק בלתי תלוי והחוקרים מדווחים על העדר ניגודי אינטרסים.   

Sim E, Kim JM, Lee SM, et al. The Effect of Omega-3 Enriched Oral Nutrition Supplement on Nutritional Indices and Quality of Life in Gastrointestinal Cancer Patients: A Randomized Clinical Trial. Asian Pac J Cancer Prev. 2022 Feb 1;23(2):485-494.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35225460/

 

 

לא נמצאה תמיכה למתן אוֹמגה 3 לשיפור מדדים הקשורים בסיכון לסרְטן קולורקטלי

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תוסף אומגה 3 על שגשוג ותמותה של תאים בפי הטבעת. בנוסף, נבדק האם קשר זה תלוי בהבדלים גנטיים באנזימים המעורבים במבנה ותפקוד ממברנת התא. החוקרים מסבירים כי לאומגה 3 פעילות נוגדת דלקת אשר עשויה לתרום להפחתת הסיכון להתפתחות סרטן קולורקטלי, בעיקר בקרב אוכלוסייה בסיכון מוגבר.

במחקר נכללו 141 משתתפים עם היסטוריה של פוליפים במעי אשר חולקו אקראית לנטילת 2.5 גרם ליום אומגה 3 או שמן זית למשך 6 חודשים. מדד המטרה העיקרי היה שינוי במדדים של שגשוג ותמותת תאים בפי הטבעת. החוקרים מציינים כי  קרא עוד.

 

 

לא נמצאה תמיכה לתרומה של וִיטמין D במניעת גידולים קולורקטלים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערך התפקיד של ויטמין D במניעת התפתחות של גידולים קולורקטלים. במחקרים תצפיתיים קודמים נמצא כי ריכוז נמוך של ויטמין D היה קשור בסיכון מוגבר להתפתחות סרטן קולורקטלי ופוליפים במעי, כאשר לויטמין D תפקיד בוויסות ושמירה על הפעילות התקינה של התא ולכן משוער שלתיסוף תהיה השפעה מניעתית מיטיבה. בסקירה נכללו 9 מחקרים בהם 71,386 משתתפים, כאשר המינון היומי הממוצע של ויטמין D היה 400 עד 4,000 יחב"ל לתקופה של 3 עד 7 שנים.

בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

 

 

האם יש בסיס להגבלת צריכת בשר בקרב מחלימים מסרטן קולורקטלי?

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין צריכת בשר אדום ומעובד ובין הסיכון להישנות של סרטן מעי ולתמותה. במחקר נכללו משתתפים עם סרטן מעי בשלב 3 אשר גויסו למחקר בשנים 1999-2001, עם מעקב קליני עד 2009 וסיום מעקב ב-2021.

צריכת בשר אדום ומעובד הוערכה באמצעות שאלוני צריכה תזונתית במהלך ו-6 חודשים לאחר טיפולי הכימותרפיה. הניתוח מבוסס על הנתונים של 1,011 מטופלים, הגיל החציוני בעת הכניסה למחקר היה 60. במהלך תקופת מעקב חציונית של 6.6 שנים תועדו 305 מקרי תמותה ו-81 מקרים של הישנות המחלה ללא תמותה. במחקר קרא עוד.

 

 

סוּכרת הריוֹן

 

וִיטמין D לשיפור האיזון הגליקמי בקרב נשים עם סוּכרת הריוֹן

במטה-אנליזה עדכנית נבדקה ההשפעה של תוספי ויטמין D על פעילות הגלוקוז ותוצאות ההריון והלידה בקרב נשים עם סוכרת הריון. החוקרים טוענים כי במטה-אנליזה קודמת* שפורסמה (ע"י חוקרים אחרים) בשנת 2021 זוהו מספר כשלים מתודולוגיים ולפיכך נערך תיקון וניתוח חוזר המבוסס על הנתונים מ-10 מחקרים אקראיים מבוקרים.

בדומה למטה-אנליזה הקודמת, גם במחקר הנוכחי נמצא כי בקרב נשים עם סוכרת הריון נטילת תוספי ויטמין D הייתה מלווה בשיפור רמת הגלוקוז בצום, רמת האינסולין בצום והתנגודת לאינסולין. בניגוד לממצאים קודמים, לא נמצא יתרון לויטמין D בהתייחס לתוצאות שליליות של ההריון והלידה, כולל לידה קיסרית, מאקרוזומיה, אשפוז של האם, היפרבילירובינמיה, היפוגליקמיה של התינוק, דימום לאחר לידה או לידה מוקדמת.

לסיכום, קרא עוד.

 

 

אוֹמגה 3 לנשים עם סוּכרת הריוֹן

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה התועלת של אומגה 3 בשילוב ויטמינים שונים בקרב נשים עם סוכרת הריון או טרום-סוכרת. בסקירה נכללו חמישה מחקרים שנערכו באיראן בהם נבדקה ההשפעה של תוספים המכילים אומגה 3 בשילוב ויטמין D או E על מדדים מטבוליים בקרב נשים עם סוכרת הריון או טרום-סוכרת.

בשני מחקרים ניתן 1 גרם אומגה 3 ממקור של זרעי פשתן + 400 יחב"ל ויטמין E למשך 6 שבועות, ובשלושה מחקרים נוספים ניתן 1 גרם אומגה 3 ממקור דגי פעמיים ביום + 50,000 יחב"ל ויטמין D פעם בשבועיים למשך 6 או 8 שבועות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

התפקיד של גורמים תזונתיים בסוּכרת הריוֹן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים והתערבותיים נבדק התפקיד של גורמים תזונתיים שונים בהתפתחות ובניהול סוכרת הריון בקרב נשים באיראן. בסקירה נכללו 49 מחקרים, מהם 17 מחקרים קליניים, בהם נבדקה ההשפעה של התערבות ספציפית על ההתפתחות של סוכרת הריון בקרב נשים בריאות (7 מחקרים) או ההשפעה של התערבות ספציפית בקרב נשים עם סוכרת הריון (10 מחקרים).

הגורמים התזונתיים שנבדקו בסקירה כוללים רמת ויטמין D, מדדים שונים הקשורים ברמת הברזל, מגנזיום, אבץ, דפוס כללי של תזונה מערבית או של תזונה בריאה. להלן הממצאים העיקריים:

  • בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי נשים עם סוכרת הריון מאופיינות ברמה נמוכה יותר של ויטמין D ורמה גבוהה יותר של ברזל, פריטין והמוגלובין בהשוואה לנשים ללא סוכרת הריון.
  • מחקרים ספציפיים מצאו כי התאמה גבוהה יותר לדפוסים של תזונה בריאה, כגון דיאטה ים-תיכונית, דיאטת DASH, תזונה המבוססת על הצומח ודיאטה אנטי-דלקתית, הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר להתפתחות סוכרת הריון.
  • בשני מחקרים קליניים נמצא כי תיסוף ויטמין D בשלבים מוקדמים של ההריון תרם למניעת סוכרת הריון.
  • ההשפעה של תיסוף ברזל בקרב נשים ללא אנמיה לא הייתה עקבית, בהתבסס על הממצאים משני מחקרים.
  • לא נמצאה השפעה לשימוש בתוספי פרוביוטיקה על האיזון הגליקמי בקרב נשים עם סוכרת הריון.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

 

 

יחס אוֹמגה 6 לאוֹמגה 3 והסיכון לסוּכרת הריוֹן

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין יחס אומגה 6 לאומגה 3 בתזונה והסיכון להתפתחות סוכרת הריון. במחקר נכללו 100 נשים בהריון, כאשר הצריכה התזונתית הוערכה בשבוע 16-18 להריון. בדיקת העמסת סוכר בוצעה בשבוע 24-28 להריון.

בהתאם לתוצאות המשתתפות סווגו לשתי קבוצות: 22 נשים שהוגדרו עם סוכרת הריון וקבוצת השוואה של 78 נשים עם רמות גלוקוז תקינות. היחס הממוצע של אומגה 6 לאומגה 3 היה 5.63 בקבוצת ההשוואה לעומת 8.35 בקרב הנשים עם סוכרת הריון (p<0.05). עוד מראים החוקרים כי יחס גבוה יותר של אומגה 6 לאומגה 3 קשור בסיכוי גבוה פי 4.29 להתפתחות סוכרת הריון.

הם מסכמים כי קרא עוד.

 

 

ריכוז גבוה של וִיטמין E קשור בסיכון מוגבר לסוּכרת הריוֹן

במחקר רטרוספקטיבי שנערך בסין נבדק הקשר בין ריכוז ויטמין E במהלך ההריון ובין סוכרת הריון ותוצאות הלידה. החוקרים מסבירים כי ויטמין E עשוי להגן על נשים בהריון מפני עקה חמצונית ולתרום לשיפור תוצאות הלידה. המחקר מבוסס על הנתונים של 19,647 נשים שהיו בהריון בשנים 2015-2018.

רמת ויטמין E בדם נמדדה בכל טרימסטר ונבדק הקשר עם הסיכוי לסוכרת הריון וללידת תינוק גדול לגיל ההריון. באופן כללי נמצא כי הרמה החציונית של ויטמין E עלתה מ-10 מ"ג/ליטר בטרימסטר הראשון ל-16 מ"ג/ליטר בטרימסטר השלישי. מבין הנשים עם רמת ויטמין E מחוץ לטווח הנורמה, במרבית המקרים הרמה הייתה גבוהה יותר. נמצא כי קרא עוד.

 

 

מיינדפוּלנס

 

מיינדפוּלנס להפחתת שימוש יתר באופיואידים בקרב הסובלים מכאב כרוני

 

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של התערבות מבוססת מיינדפולנס להפחתת שימוש יתר באופיואידים בקרב הסובלים מכאב כרוני. במחקר נכללו 250 מבוגרים ממרפאות באזור מסוים בארה"ב (יוטה) הסובלים מכאב כרוני ושימוש יתר באופיואידים.

המשתתפים חולקו אקראית לתכנית קבוצתית מבוססת מיינדפולנס או לקבוצת תמיכה מבוססת פסיכותרפיה (ביקורת), שעתיים בשבוע למשך 8 שבועות. השְֹפעת ההתערבות הוערכה באמצעות מדד להערכת שימוש יתר באופיואידים המבוסס על דיווח עצמי, ראיון עם גורם מקצועי ובדיקת שתן, וכן באמצעות הערכת חומרת הכאב והפרעה תפקודית על רקע הכאב במהלך 9 חודשי מעקב. בנוסף נאספו נתונים לגבי מינון התרופות, מצוקה רגשית ודחף לנטילת תרופות.

בתחילת המחקר המשתתפים סבלו מכאב בממוצע 14.7 שנים ונטלו בממוצע מינון שווה ערך למורפיום של 101 מ"ג.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

מיינדפוּלנס להפחתת לחץ תוך-עיני

במחקר אקראי מבוקר שנערך בהודו נבדקה התועלת של תכנית מיינדפולנס להפגת מתחים (MBSR) להפחתת לחץ תוך-עיני (IOP) בקרב מטופלים עם יתר לחץ תוך-עיני (OHT).

במחקר נכללו 60 מטופלים עם לחץ תוך-עיני בטווח של 21-30 מ"מ כספית אשר חולקו אקראית להשתתף בתכנית MBSR שכללה תרגול של שעה ביום במשך 6 שבועות, או לקבוצת ביקורת שהייתה ברשימת המתנה.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

טיפול טבעי בשיעוּל

 

טווינא לטיפול בשיעוּל בקרב ילדים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של טווינא לטיפול בשיעול בקרב ילדים עד גיל 7. בסקירה נכללו 16 מחקרים בהם 1,502 משתתפים, כאשר החוקרים מציינים כי רוב המחקרים הוגדרו באיכות נמוכה בשל דיווח מתודולוגי חסר.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

אקליפטוס לטיפול בשיעוּל

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של אקליפטוס (Eucalyptus globulus) להקלה על שיעול. בסקירה נכללו 6 מחקרים בהם 1,857 משתתפים הסובלים משיעול, כאשר ב-4 מהמחקרים נבדקה ההשפעה של אקליפטוס כחלק מפורמולה.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

גישות משלימות לקשיים קוגניטיביים

 

דיקור לטיפול בדמנְציה וסקולרית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות של דיקור למטופלים עם דמנציה וסקולרית.

בסקירה נכללו 34 מחקרים אקראיים מבוקרים, כולם נערכו בסין, בהם סה"כ 2,672 משתתפים. משך ההתערבות נע בין 10 ל-90 יום. החוקרים העריכו את שיעור היעילות של ההתערבות ומדדים שונים להערכת דמנציה ותפקוד קוגניטיבי.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

ההשפעה של טאי-צ'י והתערבות קוגניטיבית בקרב קשישים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה ההשפעה המשולבת של טאי-צ'י והתערבות קוגניטיבית בקרב קשישים. בסקירה נכללו 9 מחקרים בהם 979 משתתפים, כאשר במחקר אחד נכללו משתתפים בריאים וביתר המחקרים משתתפים עם הפרעות קוגניטיביות ברמות חומרה שונות. הייתה הטרוגניות גדולה בין המחקרים בהתייחס לאופן ומשך ההתערבות, אשר כללו צורות שונות של טאי-צ'י ואסטרטגיות קוגניטיביות שונות (כגון שיפור זיכרון, אימון קוגניטיבי ועוד). קבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול הסטנדרטי, קבלת מידע והמלצות כלליות, אימון מתיחות או השתתפות בתכנית לשיפור קשב.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם