עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אוגוסט 2022 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 15/01/2023

 

קשישים | מחלוֹת מעי דלקתיות | טיפול בצמחי מרפא | קפה ובריאות

 

תזונה ותוספי תזונה להזדקנות בריאה:

המלצות תזונתיות לניהול ולמניעה של סרקופניה בקרב קשישים,

סויה להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי בקרב קשישים,

האם יש תועלת לצום לילה ממושך בקרב קשישים?

וההשפעה של שמן קריל על השריר.

 

טיפולים טבעיים למחלות מעי דלקתיות:

השתלת חיידקי מעי לטיפול בקוליטיס,

הפוטנציאל של זיתים לטיפול בקוליטיס,

מהי ההשפעה של חומצות שומן רב בלתי רוויות בחולי קרוהן?

וההשפעה של סיבים תזונתיים בקרב מבוגרים עם מחלות מעי דלקתיות.

 

על ההשפעה והבטיחות של צמחי מרפא:

ההשפעה המיטיבה של מורינגה,

ספלילה לריפוי פצעים,

קומפרסים של אכילאה לחולי סרטן מתקדם הסובלים מעייפות,

והבטיחות של כמוסות baicalein.

 

והשְֹפעת קפה על הבריאות:

צריכת קפה קשורה בסיכון מופחת למגוון תוצאות בריאותיות,

צריכת קפה קשורה בסיכון מופחת לתמותה,

הפוטנציאל של קפה להגנה על הכליות,

והקשר בין צריכת קפה ולחץ הדם.

 

תזונה ותוספי תזונה להזדקנות בריאה

 

 

המלצות תזונתיות לניהול ולמניעה של סרקופניה בקרב קשישים

בנייר עמדה שפורסם על ידי קבוצת מומחים, כחלק מקבוצת עבודה בנושא סרקופניה, מוצגות המלצות לניהול ולמניעה של סרקופניה בקרב קשישים באוכלוסייה האסיאתית.

החוקרים ביצעו סקירת ספרות אשר התמקדה בחמישה תחומים עיקריים: המצב התזונתי ואבחון של תת-תזונה, דפוס התזונה וגורמים תזונתיים, תוספי תזונה, התערבויות אורח חיים בנוסף לתזונה, וההשפעה על מגוון תוצאות בריאותיות.

בהתאם לממצאים החוקרים גיבשו 14 המלצות:

תת-תזונה ואבחון

  1. יש לבצע הערכה שנתית של המצב התזונתי בקרב קשישים החיים בקהילה ולבצע אבחון של תת-תזונה במצבים של BMI נמוך, ירידה במשקל, או ירידה במסת ובחוזק השריר.
  2. ההערכה צריך להיעשות על ידי גורם מקצועי ובאמצעות מדדים סטנדרטיים, קשישים המוגדרים בסיכון לתת-תזונה יש להפנות לאבחון מקצועי ולבצע הערכה חוזרת כל 3 חודשים.
  3. קשישים במצבים ייחודיים, כגון מגורים באזורים כפריים, מבודדים חברתית או במצב סוציו-אקונומי נמוך, נמצאים בסיכון מוגבר לתת-תזונה וצריכים לעבור הערכה תזונתית בתדירות גבוהה יותר.

דפוס התזונה וגורמים תזונתיים

  1. הזדמנויות לאכילה משותפת או חברתית ושל מגוון סוגי מזונות עשויה לתרום לשיפור דפוס של אכילה בריאה, תחושת הרווחה הכללית ובריאות השריר.
  2. לקשישים בסיכון לתת-תזונה או סרקופניה יש לספק ייעוץ תזונתי מקצועי לפני מתן המלצות תזונתיות או תוספי תזונה.

תוספי תזונה

  1. צריכת החלבון המומלצת היא לפחות 1 גרם/ק"ג/יום עבור קשישים בריאים ולפחות 1.2 גרם/ק"ג/יום עבור קשישים עם סרקופניה ו/או שבריריות. את החלבון מומלץ לצרוך דרך התזונה אך במצבים בהם התזונה אינה מספיקה יש לשקול מתן תוספי חלבון.
  2. יש לעשות שימוש בתוספי חלבון איכותיים, תוספי חומצות אמינו כגון לאוצין או ל-קרניטין או תוספים המכילים HMB.
  3. בקרב קשישים בסיכון לתת-תזונה או סרקופניה יש לבדוק את רמת ויטמין D, כאשר ברמות נמוכות של ויטמין D עשויה להיות תועלת לתיסוף במינון 800-1,000 יחב"ל/יום או במינון גבוה יותר במצבים של חסר משמעותי.

התערבויות אורח חיים

  1. לשילוב פעילות גופנית תועלת נוספת לניהול ולמניעה של סרקופניה.
  2. רצוי כי הפעילות הגופנית תהיה מגוונת ותכלול אימוני התנגדות, פעילות אירובית בעצימות בינונית ואימוני שיווי-משקל בתדירות של 2-3 פעמים בשבוע.
  3. רצוי כי הפעילות הגופנית תהיה מותאמת אישית ומבוצעת באופן קבוצתי.

מדידה ותוצאות

  1. ההערכה צריכה להתבצע באמצעות מדדים מקובלים ויש לנטר את התוצאות וההשפעות של התערבויות שונות.
  2. איכות החיים הקשורה לבריאות והפרעה בפעילויות היומיומית הם מדדים נוספים שעשויים לתרום להערכה ולניטור של התערבויות אורח חיים.

ההשפעה של COVID-19

  1. הגבלות הקשורות ל-COVID-19 מהוות גורם סיכון לתת-תזונה ולסרקופניה בקרב קשישים ולפיכך יש צורך מוגבר בשיפור דפוס התזונה והפעילות הגופנית בתקופת המגיפה.

Chen LK, Arai H, Assantachai P, Akishita M, Chew STH, Dumlao LC, Duque G, Woo J. Roles of nutrition in muscle health of community-dwelling older adults: evidence-based expert consensus from Asian Working Group for Sarcopenia. J Cachexia Sarcopenia Muscle. 2022 Jun;13(3):1653-1672. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35307982/

 

 

סויה להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי בקרב קשישים

במחקר אקראי מוצלב שנערך בהולנד נבדקה ההשפעה ארוכת הטווח של צריכת סויה על תפקוד כלי הדם וגורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים בקרב קשישים בריאים. במחקר נכללו 23 משתתפים בגיל 60-70 עם BMI בטווח 20-30. כחלק מדיאטה סטנדרטית המבוססת על ההנחיות התזונתיות למבוגרים בהולנד,

המשתתפים צרכו בסדר אקראי 67 גרם/יום פולי סויה קלויים ("אגוזי סויה") או את הדיאטה הסטנדרטית ללא סויה, כל תנאי למשך 16 שבועות עם 8 שבועות הפרדה בין התנאים. החוקרים מציינים כי צריכת הסויה נסבלה היטב ולא דווח על השפעות שליליות.

באופן כללי המשתתפים שמרו על משקל יציב במהלך כל תקופת המחקר. הוספת סויה לדיאטה הייתה מלווה בצריכה גבוהה יותר של חלבון ובצריכה נמוכה יותר של פחמימות בהשוואה לתנאי הביקורת, וכן בריכוז גבוה יותר של איזופלבונים בדם. עוד נמצא כי צריכת סויה הייתה מלווה בשיפור מובהק במדד התרחבות כלי הדם ובלחץ הדם הממוצע וברמה נמוכה יותר של LDL.

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על מנגנונים אפשריים המסבירים כיצד העלאת הצריכה של סויה עשויה לתרום להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי בקרב קשישים. 

Tischmann L, Adam TC, Mensink RP, Joris PJ. Longer-term soy nut consumption improves vascular function and cardiometabolic risk markers in older adults: Results of a randomized, controlled cross-over trial. Clin Nutr. 2022 May;41(5):1052-1058.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35395555/

 

 

האם יש תועלת לצום לילה ממושך בקרב קשישים?

במחקר חתך שנערך בספרד נבדק האם לצום לילה ממושך תועלת בריאותית בקרב קשישים. החוקרים מסבירים כי לצום כאסטרטגיה תזונתית נמצאו יתרונות מטבוליים, אולם ברוב המחקרים נכללו משתתפים צעירים בסביבה מבוקרת ועם מעקב לטווח קצר בלבד. במחקר נכללו הנתונים של 1,047 משתתפים מעל גיל 65. החוקרים סיווגו את המשתתפים לשלוש קבוצות בהתאם למשך צום הלילה: עד 10 שעות ביום, 10-12 שעות ביום וצום לילה ממושך שהוגדר כמעל 12 שעות ביום. נמצא כי צום לילה ממושך היה קשור בריכוז נמוך יותר של HDL, בריכוז גבוה יותר של אשלגן ובריכוז נמוך יותר של כלור.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

ההשפעה של שמן קריל על השריר

במחקר כפול-סמיות מבוקר נבדקה ההשפעה של תיסוף שמן קריל (שמן עשיר באומגה 3 אשר מופק מסרטן ימי זעיר המצוי באזור אנטרקטיקה), כמקור לאומגה 3, על תפקוד השריר בקרב קשישים בריאים. במחקר השתתפו 102 קשישים מעל גיל 65 עם BMI עד 35 אשר התבקשו לבצע אימון גופני מובנה שעה בשבוע במהלך תקופת המחקר. המשתתפים חולקו אקראית לקבלת 4 גרם/יום שמן קריל או פלסבו למשך 6 חודשים.

נמצא כי בקבוצת ההתערבות נצפה שיפור מובהק במספר מדדים של תפקוד השריר בהשוואה לפלסבו. עוד מראים החוקרים עלייה מובהקת ברמת ה-EPA, DHA ואינדקס אומגה 3 בקבוצת ההתערבות. עם זאת, לא נמצא שיפור מובהק במדד להערכת התפקוד הגופני הכללי או איכות החיים.

מסקנת החוקרים היא קרא עוד

 

טיפולים טבעיים למחלוֹת מעי דלקתיות

 

 

השתלת חיידקי מעי לטיפול בקוֹליטיס

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך באוסטרליה נבדקה היעילות של השתלת חיידקי מעי (השתלת צואה) בנטילה פומית בקרב חולי קוליטיס. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים הראו כי השתלת חיידקי מעי באמצעות קולונוסקופיה או חוקן הובילה לשיפור שיעור הנסיגה בקרב חולי קוליטיס, אולם העדויות מוגבלות בהתייחס למידת היעילות של נטילה פומית.

במחקר נכללו מטופלים בגילאי 18-75 עם מחלה פעילה אשר לאחר שבועיים של טיפול אנטיביוטי חולקו אקראית לקבלת כמוסות חיידקי מעי או פלסבו למשך שמונה שבועות. מדד המטרה העיקרי היה נסיגה קלינית ואנדוסקופית בסוף תקופת ההתערבות.

לאחר שמונה שבועות מטופלים עם תגובה לטיפול חולקו אקראית להמשך או להפסקת ההתערבות למשך 48 שבועות נוספים. למחקר גויסו 35 מטופלים, מהם 15 קיבלו את ההתערבות ו-20 קיבלו פלסבו.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

הפוטנציאל של זיתים לטיפול בקוֹליטיס

בסקירה שיטתית נבדקה ההשפעה של זיתים ורכיביהם הפעילים על הביטוי של קוליטיס. החוקרים מציינים כי לא נמצאו מחקרים רלוונטיים בבני אדם ולפיכך בסקירה נכללו 19 מחקרים שנערכו במודלים של חיות מעבדה, כאשר בשל הטרוגניות גדולה בין המחקרים לא ניתן היה לבצע ניתוח כולל של הנתונים.

באופן כללי במחקרים אלה נמצא קרא עוד

 

 

מהי ההשפעה של חומצות שוּמן רב בלתי רוויות בחולי קרוֹהן?

בהתבסס על מודל עכברים החוקרים בוחנים כיצד העלייה בצריכה של חומצות שומן רב בלתי רוויות (PUFA) בתזונה המערבית משפיעה על תהליכי דלקת במעי והתפתחות של קרוהן. החוקרים משערים כי מנגנוני ההישרדות של התא והפעילות נוגדת החמצון מפצים על ההפרעה המטבולית הנגרמת כתוצאה מצריכה גבוהה של PUFA בתזונה, אולם בקרב חולי קרוהן מנגנוני הגנה אלה נפגעים ובכך עלולים להגביר את ההשפעה המזיקה של צריכת PUFA.  

ראשית, החוקרים בחנו את הביטוי הגנטי ואת המנגנונים בהם דלקת במעי הינה תוצאה של תזונה מערבית עשירה ב-PUFA. לאחר מכן בחנו את הממצאים באמצעות דגימות אנושיות שנלקחו מחולי קרוהן ובדקו את הקשר בין הצריכה של PUFA ובין המהלך הקליני של המחלה.

ממצאי המחקר מצביעים על כך קרא עוד

 

 

ההשפעה של סיבים תזונתיים בקרב מבוגרים עם מחלוֹת מעי דלקתיות

במחקר מעבדה נבדקה ההתססה של סיבים תזונתיים במעי בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות וההשפעה שלהם על הייצור של חומצות שומן קצרות שרשרת (SCFA) ועל הרכב חיידקי המעי.

החוקרים מסבירים כי המחקר נועד לבחון את הטענה לפיה בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות חיידקי המעי אינם יכולים להוביל להתססה של סיבים תזונתיים. במסגרת המחקר נאספו דגימות צואה מ-40 מטופלים עם קרוהן או קוליטיס הנמצאים בנסיגה קלינית ומ-20 משתתפים בריאים. התססה של סיבים תזונתיים מסוגים שונים נבדקה במעבדה ונמדד הריכוז של SCFA.

נמצא כי קרא עוד

 

ההשפעה והבטיחות של צמחי מרפא

 

 

ההשפעה המיטיבה של מורינגה

בסקירה שיטתית של מחקרים שנערכו בקרב חיות מעבדה ובבני אדם הוערכה ההשפעה של מורינגה (Moringa oleifera) על המצב התזונתי, גדילה ומשקל וייצור חלב אם. בסקירה נכללו 33 מחקרים, מהם 7 מחקרים שנערכו בבני אדם, כולם מחקרים אקראיים מבוקרים שנערכו במדינות מתפתחות (גאנה, טנזניה, קונגו, הודו ופיליפינים).

מבין המחקרים בבני אדם, בארבעה מחקרים נבדקה ההשפעה על רמת הברזל, בשלושה מחקרים נבדקה ההשפעה על ריכוז ויטמין A, בשלושה מחקרים נבדקה ההשפעה על הגדילה ובמחקר אחד נבדקה ההשפעה על ייצור חלב אם. בארבעה מחקרים נכללו תינוקות וילדים ובמחקרים האחרים נכללו נשים לאחר לידה, נשים לאחר גיל המעבר ומבוגרים נשאי HIV. מינון המורינגה בו נעשה שימוש נע בין 0.5 ל-30 גרם ליום.

להלן סיכום הממצאים בבני אדם: קרא עוד

 

 

ספלִילה לריפוי פצעִים

בסקירה שיטתית הוערכו העדויות בהתייחס ליעילות של ספלילה (Centella asiatica) לריפוי פצעים. החוקרים מסבירים כי במצבי סטרס ישנה עלייה בדרישה לרכיבים תזונתיים המסייעים להפחתת הסיכון לעיכוב בהחלמת הפצעים אשר עלול להוביל להתפתחות פצעים כרוניים.

בסקירה נכללו ארבעה מחקרים אקראיים מבוקרים:קרא עוד

 

 

קומפרסים של אכִילאה לחולי סרְטן מתקדם הסובלים מעייפות

במחקר פיילוט מבוקר נבדקה ההשפעה של קומפרסים של אכילאה (Achillea millefolium) על מערכת העצבים האוטונומית, בקרב חולי סרטן גרורתי אשר מקבלים טיפולי קרינה וסובלים מעייפות. במחקר נכללו 39 מטופלים אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות שטופלה בקומפרסים או לקבוצת הביקורת שלא קיבלה כל התערבות חיצונית למשך שבועיים.

השְֹפעת ההתערבות הוערכה באמצעות הההשתנות בקצב הלב, כמדד לתפקוד מערכת העצבים האוטונומית, שנמדדה בתחילת המחקר ובסיומו, ביום ובלילה.

נמצא כי קרא עוד

 

 

הבטיחות של כמוסות baicalein

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בסין נבדקה הבטיחות, הסבילות והפרמקוקינטיקה של טבליות baicalein (הרכיב הפעיל בקערורית סינית Scutellaria baicalensis) בקרב מבוגרים בריאים, כבסיס למחקר קליני עתידי.

במחקר נכללו 36 משתתפים אשר חולקו אקראית לנטילת מינון של 200, 400 או 600 מ"ג, או פלסבו. ביום הראשון למחקר ניתנה המנה הראשונה והחל מהיום הרביעי למחקר ניתנה מנה כל שמונה שעות עד ליום התשיעי, עם מנה אחרונה ביום העשירי.

נמצא כי קרא עוד

 

השְֹפעת קפה על הבריאות

 

 

צריכת קפה קשורה בסיכון מופחת למגוון תוצאות בריאותיות

במחקר עוקבה שנערך בבריטניה הוערכו התוצאות הבריאותיות הקשורות בצריכת קפה. במחקר נכללו הנתונים של 395,539 משתתפים שגויסו לביו-בנק הבריטי בין השנים 2006-2010. בהתאם לצריכת הקפה בתחילת המחקר המשתתפים סווגו לשלוש קבוצות: צריכה נמוכה (עד כוס אחת ליום), צריכה מתונה (1 עד 3 כוסות ליום) וצריכה גבוהה (4 ומעלה כוסות ליום). החוקרים עקבו אחר מגוון גדול של תוצאות בריאותיות עד לשנת 2020.

במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-12 שנה זוהו 31 מצבים בריאותיים שנמצאו קשורים בצריכת קפה, כאשר ב-30 מהקשרים צריכת קפה גבוהה יותר הייתה קשורה בסיכון מופחת. הקשרים שנמצאו היו משמעותיים יותר בקרב נשים לעומת גברים.

באופן כללי החוקרים סיווגו את הקשרים שנמצאו לארבע קבוצות עיקריות של תוצאות בריאותיות: השפעות קרדיו-מטבוליות (כולל סוכרת סוג 2, גאוט ודלקות מפרקים, מחלת לב כלילית ויתר לחץ דם), השפעות במערכת העיכול (כולל דימום במערכת העיכול, טחורים, דלקות מעי ופוליפים במעי), השפעות הקשורות בצריכת אלכוהול בעיקר בקרב גברים (כולל מחלות כבד ואי ספיקת כליות), והשפעות הקשורות בפעילות האסטרוגן בקרב נשים (כולל סרטן שד ותסמיני גיל המעבר).

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

צריכת קפה קשורה בסיכון מופחת לתמותה

במחקר עוקבה שנערך בבריטניה נבדק הקשר בין צריכת קפה ובין הסיכון לתמותה מכל גורם והסיכון הקרדיווסקולרי. במחקר נכללו הנתונים של 468,629 משתתפים מהביו-בנק הבריטי אשר סווגו לשתי קבוצות בהתאם לצריכת הקפה: צריכה נמוכה עד מתונה (0.5-3 כוסות ליום) או צריכה גבוהה (מעל 3 כוסות ליום). מבין כלל המשתתפים 22.1% דיווחו על אי-צריכת קפה, 58.4% דיווחו על צריכה נמוכה עד מתונה ו-19.5% דיווחו על צריכת קפה גבוהה.

לאחר תקופת מעקב חציונית של כ-11 שנים נמצא כי: קרא עוד

 

 

הפוטנציאל של קפה להגנה על הכליות

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין צריכת קפה ובין פגיעה כלייתית חדה. החוקרים מסבירים כי מחקרים שונים מצאו השפעות בריאותיות חיוביות לצריכת קפה, כולל סיכון מופחת למחלת כליות כרונית, אולם הקשר לפגיעה כלייתית חדה אינו ידוע.

במחקר נכללו הנתונים של 14,207 מבוגרים בגיל 45-64, כאשר צריכת הקפה הוערכה באמצעות שאלוני תזונה בתחילת המחקר. במהלך תקופת מעקב חציונית של 24 שנים תועדו 1,694 מקרים של פגיעה כלייתית חדה. נמצא כי קרא עוד

 

 

הקשר בין צריכת קפה ולחץ הדם

במחקר עוקבה שנערך בפולין נבדק הקשר בין התדירות של צריכת קפה ולחץ הדם בקרב קשישים בריאים. במחקר נכללו 205 משתתפים בני 70 בממוצע אחריהם נערך מעקב במשך שנתיים.

תדירות צריכת הקפה סווגה לשלוש קטגוריות: אף פעם עד מספר פעמים בחודש, פעם עד כמה פעמים בשבוע או כל יום.

נמצא כי קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם