עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2022 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 07/07/2022

 

במרכז הסקירה מחקרים חדשים על טיפול טבעי בקורונה:

חשיבות התזונה כחלק מהטיפול בחולי קורונה,

מהי התועלת של ויטמין C, ויטמין D ואבץ לחולי קורונה?

הקשר בין צריכת חלבון ושיעור התמותה בקרב חולי קורונה מונשמים,

וארומתרפיה לנשים עם פוסט-קורונה.

 

פרוביוטיקה לתינוקות:

פרוביוטיקה לטיפול באי-סבילות למזון בקרב פגים,

ופרוביוטיקה לטיפול בהפרעות עיכול תפקודיות בקרב תינוקות.

 

האם חסר ביוד הוא נפוץ?

חסר יוד בקרב ילדים בישראל,

וחסר יוד בהריון.

 

טיפול טבעי לתמיכה בפוריות הגבר:

נוגדי חמצון לשיפור איכות הזרע,

וצמחי מרפא לתמיכה בפוריות הגבר.

 

צמחי מרפא לתמיכה בתפקוד קוגניטיבי:

צמחי מרפא לשיפור זיכרון העבודה,

וכורכום לשיפור פעילות המוח.

 

ומגוון מחקרים בנושאים נוספים:

הנחיות קליניות להערכת מצב המיקורנוטרינטים במצבי חולי,

אבוקדו לשמירה על הבריאות הקרדיווסקולרית,

חמוציות לשיפור בריאות כלי הדם,

ואבץ לטיפול בתסמונת בכצ'ט.

 

 

תמיכה תזונתית כחלק מהטיפול בחולי קוֹרונה

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התועלת של תמיכה תזונתית לשיפור ההישרדות בקרב חולי קורונה במצב קשה. החוקרים מציינים כי במקסיקו שיעור התמותה גבוה באופן ניכר מהממוצע העולמי, כאשר ישנם מספר פרוטוקולים לטיפול, אולם אין בהם התייחסות לטיפול תזונתי.

במחקר נכללו 80 חולים בגיל 30-75 שחולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. כל המטופלים קיבלו את התזונה הרגילה של בית החולים ואת הטיפול הרפואי הסטנדרטי, כאשר המשתתפים בקבוצת ההתערבות קיבלו בנוסף תוספי תזונה:

להלן הממצאים העיקריים:

  • בקבוצת הביקורת שיעור התמותה היה 17.5% ומשך ההישרדות החציוני היה 36.22 ימים, לעומת שיעור תמותה של 2.5% ומשך הישרדות חציוני של 39.31 ימים בקבוצת ההתערבות.
  • שיעור המטופלים המונשמים בקבוצת ההתערבות היה נמוך ב-10%, משך ההנשמה היה קצר ב-15 יום ושיעור ההישרדות בקרב המטופלים המונשמים היה גבוה ב-38%.
  • בקבוצת ההתערבות השימוש בחמצן היה נמוך יותר והמדדים הקליניים טובים יותר.

החוקרים מסכמים כי התמיכה התזונתית בחולי קורונה במצב קשה תרמה לשיפור ההישרדות ולהפחתת התמותה

Leal-Martínez F, Abarca-Bernal L, García-Pérez A, et al. Effect of a Nutritional Support System to Increase Survival and Reduce Mortality in Patients with COVID-19 in Stage III and Comorbidities: A Blinded Randomized Controlled Clinical Trial. Int J Environ Res Public Health. 2022 Jan 21;19(3):1172. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35162195/

 

 

מהי התועלת של וִיטמין C, וִיטמין D ואָבץ לחולי קוֹרונה?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה החשיבות הקלינית של תוספי מיקרונוטרינטים בקרב חולי קורונה (COVID-19). בסקירה נכללו 26 מחקרים, מהם 10 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-16 מחקרים תצפיתיים, בהם סה"כ 5,633 חולי קורונה. במחקרים אלה הוערכה התועלת של שלושה תוספים בהשוואה לטיפול הסטנדרטי בלבד:

  • ויטמין C נבדק ב-9 מחקרים בהם 1,488 מטופלים. באופן כללי לא נמצא קשר בין נטילת ויטמין C ובין הסיכון לתמותה, שיעור המטופלים המונשמים או משך האשפוז.
  • ויטמין D נבדק ב-14 מחקרים בהם 3,497 מטופלים. נטילת ויטמין D לא הייתה קשורה בסיכון לתמותה, אולם הייתה קשורה בשיעור נמוך ב-45 של מטופלים מונשמים ובמשך אשפוז קצר ב-1.26 ימים.
  • אבץ נבדק ב-5 מחקרים בהם 738 מטופלים. במחקרים אלה נטילת אבץ לא הייתה קשורה בסיכון לתמותה.

החוקרים מסכמים כי השימוש בתוספי ויטמין C, ויטמין D או אבץ לא נמצא קשור בהפחתת הסיכון לתמותה בקרב חולי קורונה, אולם נמצאו עדויות המצביעות על תועלת לויטמין D בהפחתת שיעור המטופלים המונשמים ובקיצור משך האשפוז

Beran A, Mhanna M, Srour O, et al. Clinical significance of micronutrient supplements in patients with coronavirus disease 2019: A comprehensive systematic review and meta-analysis. Clin Nutr ESPEN. 2022 Apr;48:167-177.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35331487/

 

 

צריכת חלבון קשורה בהפחתת שיעור התמותה בקרב חולי קוֹרונה מונשמים

במחקר תצפיתי פרוספקטיבי רב-מרכזי שנערך ביפן נבדק הקשר בין טיפול תזונתי בשלב האקוטי של מחלת הקורונה (COVID-19) ובין תמותה בבית החולים והתוצאות ארוכות הטווח לאחר אשפוז ממושך בטיפול נמרץ (PICS - post-intensive care syndrome).

במחקר נכללו חולי קורונה שהיו מונשמים למשך 7 ימים לפחות במהלך האשפוז בטיפול נמרץ. המחקר נערך ב-32 מחלקות כאשר היו הבדלים בפרוטוקול הטיפול התזונתי בין המחלקות השונות.

החוקרים אספו נתונים לגבי סך הצריכה הקלורית והחלבון (לק"ג משקל גוף) בשבוע האשפוז הראשון. תוצאות ארוכות טווח נבדקו באמצעות שאלונים למטופלים כ-6 חודשים לאחר השחרור מבית החולים, בהם המטופלים התבקשו לדווח על הפרעות גופניות, קוגניטיביות ונפשיות.

במחקר נכללו 297 מטופלים, מהם 175 מטופלים הוערכו עבור תוצאות ארוכות טווח.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד

 

ארוֹמתרפיה לנשים עם פוסט-קוֹרונה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו שנערך בארה"ב בסוף שנת 2021 נבדקה היעילות של תערובת שמנים אתריים לשיפור רמת האנרגיה בקרב נשים בריאות הסובלות מתסמיני פוסט-קורונה (COVID-19).

במחקר נכללו 40 נשים שדיווחו על תחושות של חוסר אנרגיה חמישה חודשים לפחות לאחר ההחלמה מהמחלה האקוטית. המשתתפות חולקו אקראית להרחה של תערובת שמנים או פלסבו פעמיים ביום למשך שבועיים. תערובת השמנים משווקת תחת השם המסחרי Longevity™ וכוללת שמן טימין (Thymus vulgaris), קליפת תפוז (Citrus sinensis), ציפורן (Eugenia caryophyllus) ולבונה (Boswellia carterii). כל המשתתפות הונחו לטפטף 4 טיפות מהשמן על רצועת נייר ייעודית ולהריח בנשימות עמוקות למשך 15 דקות בבוקר ובערב.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

פרוֹביוטיקה לטיפול באי-סבילות למזון בקרב פגים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של פרוביוטיקה לטיפול באי-סבילות למזון בקרב פגים, מצב הנובע מחוסר בשלות של מערכת העיכול.

החוקרים מסבירים כי מתן פרוביוטיקה, כגון חיידקים מהסוגים Lactobacillus acidophilus, Enterococcus faecalis, Streptococcus thermophilus ו- Saccharomyces boulardiiעשוי לתרום לשיפור ההזנה ותפקוד מערכת העיכול וכן להפחית או למנוע התפתחות של חיידקים פתוגניים ולשפר את מאזן חיידקי המעי.

בסקירה נכללו 9 מחקרים בהם 1,244 פגים עם אי-סבילות למזון אשר בדקו את ההשפעה של פרוביוטיקה מסוגים שונים. נמצא כי קרא עוד

 

 

 

פרוֹביוטיקה לטיפול בהפרעות עיכול תפקודיות בקרב תינוקות

במחקר פיילוט קליני נבדקה התרומה של פרוביוטיקה לטיפול בהפרעות עיכול תפקודיות בקרב תינוקות. החוקרים מסבירים כי הפרעות עיכול תפקודיות הינן שכיחות בשנה הראשונה לחיים ומושפעות מגורמים בציר המעי-מוח, פעילות המעי ואוכלוסיית חיידקי המעי.

במחקר זה נבדקה ההשפעה של שני סוגי חיידקים אשר נאספו מדגימות צואה של תינוקות בריאים: Bifidobacterium longum ו-Pediococcus pentosaceus. הבטיחות והפעילות של חיידקים אלה נבדקה בתנאי מעבדה, ונמצאה השפעה מיטיבה על תאי ופעילות המעי גם לכל חיידק בנפרד כמו גם השפעה סינרגיסטית. ספציפית, בניסויי מעבדה הודגמה תרומה לשיפור דופן המעי ולעיכוב חיידקים פתוגנים.

בניסוי הקליני נכללו 36 תינוקות עם הפרעת עיכול תפקודית (קוליק ו/או עצירות) ונמצא כי קרא עוד

 

 

חסר יוֹד בקרב ילדים בישראל

כחלק מתכנית ניטור ביולוגי לאומית שנערכת בישראל נבדקה רמת היוד בקרב ילדים בישראל. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי צריכת מספקת של יוד חיונית לבריאות האדם, לתפקוד תקין של בלוטת התריס ולהשגת הפוטנציאל האינטלקטואלי בילדים. לאור העדר מדיניות בישראל המחייבת העשרת מלח ביוד, התבססות נרחבת על התפלת מים וצריכה מוגבלת של יוד בתזונה, קיים חשש כי האוכלוסייה מועדת לחסר יוד. בסקר קודם שנערך בשנת 2016 נמצא כי חציון ריכוז היוד בשתן בקרב ילדים בגילאי בית-ספר היה 83 מק"ג/ליטר, ריכוז נמוך מהטווח התקין לילדים לפי ארגון הבריאות העולמי, אשר נע בין 100 עד 299 מק"ג/ליטר.

בסקר הנוכחי שנערך בשנים 2020-2021 נאספו דגימות שתן ושאלונים מ-166 ילדים בריאים בגיל 4-12. נמצא כי חציון ריכוז היוד בשתן היה 80.1 מק"ג/ליטר, נתון המצביע על כך שרמת היוד באוכלוסייה לא השתפרה מאז פרסום הסקר הקודם לפני חמש שנים. החוקרים מראים כי קרא עוד

 

 

 

חסר יוֹד בהריוֹן

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה השכיחות הגלובלית של צריכת יוד לא מספקת בהריון. החוקרים מסבירים כי חסר יוד בקרב נשים בהריון נמצא קשור בהפרעה לגדילה ולהתפתחות העובר. בסקירה נכללו 61 מחקרים תצפיתיים שפורסמו בשנים 2018-2020 ונערכו במדינות שונות בכל היבשות. במחקרים אלה נכללו 163,021 נשים בהריון, בכל הטרימסטרים, בטווח גילאים של 15 עד 50.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

 

נוגדי חמצון לשיפור איכות הזרע

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של נוגדי חמצון על איכות הזרע ושיעור ההריונות בקרב גברים הסובלים מאי-פריון. בסקירה נכללו 23 מחקרים בהם 1,917 גברים שאובחנו עם אי-פריון לא מוסבר (אידיופתי) ומדדי איכות הזרע מחוץ לטווח הנורמה. במחקרים אלה נבדקה ההשפעה של 10 רכיבים נוגדי חמצון: ל-קרניטין, ל-קרניטין + ל-אצטיל-קרניטין, קו-אנזים Q10, אומגה 3, סלניום, אבץ, ויטמין E + ויטמין C, חומצה פולית ונ-אצטיל-ציסטאין. 

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

 

 

צמחי מרפא לתמיכה בפוֹריות הגבר

בסקירה שיטתית מוצגים הממצאים לגבי צמחי המרפא העיקריים שנמצאו בעלי השפעה על ייצור הזרע והטסטוסטרון. החוקרים מסבירים כי צמחי מרפא שונים עשויים לשפר את הפוריות באמצעות הגברת הפעילות נוגדת החמצון, שיפור זרימת הדם באשכים והעלאת משך החיים, הריכוז ואיכות הזרע. יחד עם זאת, לצמחי מרפא עשויה להיות גם השפעה שלילית כתוצאה מהשפעה על הפרשת ההורמונים או עיכוב אנזימים המעורבים בפעילות הטסטוסטרון (5-אלפא רדוקטאז).

בסקירה נכללו 10 מחקרים שנערכו בקרב חיות מעבדה. במחקרים אלה, צמחי המרפא שנמצאו בעלי השפעה מיטיבה על הפוריות הזכרית כוללים סלרי (Apium graveolens), קמפור (Cinnamomum camphora), Cornus mas, צתרה (Satureja khuzestanica), ויתניה משכרת (Withania somnifera), עשנן קטן (Fumaria parviflora), ג'ינג'ר (Zingiber officinale), קינמון (Cinnamomum zeylanicum) ותמר מצוי (Phoenix dactylifera).

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

 

צמחי מרפא לשיפור זיכרון העבודה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה האקוטית של פורמולת צמחי מרפא על זיכרון העבודה וזרימת הדם במוח. במחקר נכללו 40 מבוגרים בריאים בגילאי 18-60.

המשתתפים ביצעו מטלה קוגניטיבית הדורשת זיכרון עבודה וקשב בתחילת הניסוי ו-45 דקות לאחר נטילת פורמולת צמחי מרפא או פלסבו. בזמן ביצוע המטלה נמדד השינוי בזרימת הדם בקליפת המוח הקדם-מצחית.  

הפורמולה כללה שילוב של תוספים הנמכרים באופן מסחרי בנפרד, במינון יומי של 300 מ"ג פשטה שרועה (Bacopa monnieri), 100 מ"ג ג'ינסנג אמריקאי (Panax quinquefolius) ו-100 מ"ג מיצוי פרי קפה.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

כוֹרכום לשיפור פעילות המוח

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של תוסף כורכום על תגובת החמצן והדם במוח. החוקרים מסבירים, כי תהליך ההזדקנות מאופיין בירידה בתפקוד כלי הדם וכתוצאה מכך בירידה בזרימת החמצן והדם למוח.

במחקר נכללו 12 משתתפים בני 70 בממוצע אשר נטלו באופן חד פעמי תוסף כורכום במינון 10 גרם (Curcumin C3 complex®) או פלסבו בשני מועדים שונים, עם לפחות שבוע הפרדה בין התנאים. מיד לאחר נטילת התוסף המשתתפים התבקשו לבצע פעילות גופנית ונמדד השינוי בנפח החמצן והדם במוח.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

הנחיות קליניות להערכת מצב המיקורנוטרינטים במצבי חולי

במסמך עדכני, מפרסמת החברה האירופאית לתזונה קלינית ומטבוליזם (ESPEN) הנחיות קליניות להערכת מצב המיקרונוטריאנטים בקרב מבוגרים, וכיצד ניתן לספק את הרמה הנדרשת של כל ויטמין ומינרל. ברמת האוכלוסייה ישנן הנחיות בינלאומיות וערכי הקצובה היומית המומלצת, אולם חסרות הנחיות לגבי מטופלים וחולים במצב אקוטי או כרוני. לפיכך, צוות מקצועי רב-תחומי ביצע סקירה שיטתית להערכת העדויות בהתייחס לכל מיקרונוטרינט. לאור המספר המצומצם של מחקרים התערבותיים, ההמלצות גובשו על בסיס של קונצנזוס בין צוות המומחים.

סה"כ גובשו 170 המלצות ספציפיות בהתייחס ל-26 מיקרונוטרינטים, מהן שלוש הנחיות כלליות:

  • יש לספק רמה מספקת של כל הויטמינים והמינרלים למטופלים המקבלים תזונה רפואית מתחילת תקופת התמיכה התזונתית.
  • יש לספק את התיסוף באופן פומי או אנטרלי כאשר ניתן לעשות זאת בבטיחות וביעילות.
  • יש למדוד את רמת ה-CRP באותו זמן של הערכת המצב התזונתי. 

במסמך צוות המומחים קובע הגדרות מוסכמות למונחים הקשורים בהערכת המצב התזונתי (כגון Adequate, Depletion ועוד) או הדרישות התזונתיות (כגון Estimated Average Requirement, Adequate Intake ועוד). בנוסף להמלצות, הממצאים מאורגנים במספר רב של טבלאות בהתאם למחלה או לרכיב התזונתי, באופן המסייע לשימוש הקליני במידע.

הם מסכמים כי קרא עוד

 

 

 

אבוקדו לשמירה על הבריאות הקרדיווסקולרית

בהתבסס על נתונים משני מחקרי עוקבה גדולים שנערכו בארה"ב נבדק הקשר בין צריכת אבוקדו ובין הסיכון הקרדיווסקולרי. במחקר נכללו הנתונים של 68,786 נשים ממחקר האחיות ו-41,701 גברים ממחקר אנשי מקצועות הבריאות ללא היסטוריה של סרטן, מחלות קרדיווסקולריות או שבץ בתחילת תקופת המעקב.

הצריכה התזונתית הוערכה באמצעות שאלוני תזונה בתחילת המחקר ופעם ב-4 שנים. מנה של אבוקדו הוגדרה כחצי אבוקדו / 80 גרם. במהלך תקופת מעקב של כ-30 שנה תועדו 14,274 אירועים קרדיווסקולריים (9,185 אירועים של מחלת לב כלילית ו- 5,290 מקרי שבץ).

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד

 

 

 

חמוציות לשיפור בריאות כלי הדם

במחקר כפול-סמיות מבוקר נבדקה ההשפעה של חמוציות על תפקוד כלי הדם בקרב מבוגרים בריאים. במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה האקוטית והממושכת של צריכת חמוציות כל כלי הדם, תוך בחינת ההשפעה של הרכיבים הפוֹליפנוֹלים.

במחקר נכללו 45 גברים בריאים בגילאי 18-45 אשר חולקו אקראית לנטילה יומית של 9 גרם אבקת חמוציות מיובשת בהקפאה (שווה ערך ל-100 גרם פרי טרי ותכולה של 525 מ"ג פוֹליפנוֹלים) או לקבוצת ביקורת שקיבלה תוסף נטול פוֹליפנוֹלים. מדדי תפקוד כלי הדם נבדקו בתחילת המחקר, כאשר ההשפעה האקוטית נבדקה שעתיים לאחר נטילת התוסף ביום הראשון וההשפעה הממושכת נבדקה לאחר חודש של נטילת התוסף.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

אָבץ לטיפול בתסמונת בכצ'ט

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה התגובה החיסונית והקלינית לתיסוף אבץ בקרב מטופלים עם תסמונת בכצ'ט (מחלה אוטואימונית דלקתית רב-מערכתית). החוקרים מסבירים כי קולטנים מסוג TLR-2/4 נמצאו מעורבים בפתוגנזה של תסמונת בכצ'ט, כאשר במחקר זה נבדקה ההשפעה של אבץ על הביטוי הגנטי של קולטנים אלה ועל המאפיינים הקליניים של המחלה.

במחקר נכללו 50 מטופלים אשר חולקו אקראית לנטילת 30 מ"ג/יום אבץ גלוקונט או פלסבו למשך 12 שבועות. לפני ההתערבות ובסיומה נמדד הביטוי הגנטי של הקולטנים, המדד הדלקתי TNF-α, איכות החיים, מדדים אנתרופומטריים ולחץ הדם, וכן מדדים להערכת פעילות המחלה והפעילות הדלקתית.

נמצא כי קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם