עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אפריל 2022 - מקבץ 5

עודכן בתאריך 15/05/2023

 

במרכז הסקירה השבוע תוספי תזונה לסוכרת סוג 1:

אומגה 3 לנשים בהריון עם סוכרת סוג 1,

וההשפעה של פרוביוטיקה בקרב חולי סוכרת סוג 1.

 

בהמשך תוספי תזונה וצמחי מרפא למבוגרים:

אומגה 3 למניעת שבריריות בקרב קשישים,

ותמצית תרד לשיפור בריאות השריר בקרב מבוגרים.

 

מחקרים אודות טיפול טבעי במחלות כרוניות:

תוסף צמחי לטיפול בתסמונת עייפות כרונית,

והקשר בין ויטמין D ופיברומיאלגיה.

 

מחקרים בנושאים מגוונים:

ההשפעה של כורכומין בקרב נשים עם תסמונת קדם ווסתית,

גורמים הקשורים בהתפתחות סרטן קולורקטלי,

הפוטנציאל של אומגה 3 לשיפור פעילות כלי הדם הכליליים,

וההשפעה של מקור החלבון על הסתגלות השריר לאימון גופני.

 

ולסיכום שלושה מחקרים על פרוביוטיקה לטיפול בילדים.

 

 

אוֹמגה 3 לנשים בהריוֹן עם סוּכרת סוג 1

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תיסוף אומגה 3 בתקופת ההריון על האם והעובר בקרב נשים עם סוכרת סוג 1. החוקרים מסבירים כי נצפתה רמה נמוכה יותר של אומגה 3 בקרב יילודים לאימהות חולות סוכרת, ולפיכך נבדקה התרומה של נטילת תוסף אומגה 3 בתקופת ההריון.

במחקר נכללו 111 נשים, מהן 84 השלימו את המחקר. המשתתפות חולקו אקראית בשבוע 11-12 להריון לנטילת תוסף אומגה 3 במינון 60 מ"ג EPA ו-380 מ"ג DHA פעמיים ביום, או לנטילת פלסבו. בדיקות דם נאספו לפני ההריון, במהלכו ולאחר הלידה, כאשר ההשפעה על העובר הוערכה באמצעות בדיקות דם שנלקחו מוריד הטבור.

להלן הממצאים העיקריים:

  • הנשים בקבוצת ההתערבות עלו יותר במשקל במהלך ההריון בהשוואה לקבוצת הפלסבו, ללא הבדלים מובהקים בין הקבוצות במשך ההריון או במדדי התינוק בלידה.
  • בהשוואה בין הטרימסטר הראשון לשלישי, בקבוצת ההתערבות חלה עלייה מובהקת בריכוז הכללי של חומצות שומן רב בלתי רוויות.
  • בהשוואה לפלסבו, בקבוצת ההתערבות נמצא ריכוז גבוה יותר של DHA אצל האם (11.4 לעומת 9.2 מ"ג/ליטר) ובוריד הטבור (5.1 לעומת 3.4 מ"ג/ליטר).

החוקרים מסכמים כי ההשפעה של תיסוף אומגה 3 בקרב נשים בהריון עם סוכרת סוג 1 מתבטאת בעלייה במשקל ובריכוז ה-DHA ובירידה בפרופורציה של חומצה ארכידונית ואומגה 6, ממצאים המצביעים על השפעה מיטיבה לאם ולתינוק.

Ivanisevic M, Horvaticek M, Delmis K, Delmis J. Supplementation of EPA and DHA in pregnant women with type 1 diabetes mellitus. Ann Med. 2021 Dec;53(1):848-859. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34210228/

 

 

ההשפעה של פרוֹביוטיקה בקרב חולי סוּכרת סוג 1

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה על האיזון הגליקמי ומדדי הדלקת בקרב חולי סוכרת סוג 1. מחקרים קודמים מצאו כי לחיידקים פרוביוטיים המצויים במעי תפקיד מרכזי בפעילות החיסונית, אולם לא נבדקה ההשפעה הקלינית.

במחקר נכללו 56 מטופלים בגיל 6-18 אשר חולקו אקראית לקבלת אינסולין יחד עם פרוביוטיקה או אינסולין בלבד למשך שישה חודשים. הפרוביוטיקה כללה חמישה מיליארד חיידקים מהסוגים Lactobacillus salivarius, L. johnsonii ו-Bifidobacterium animalis. החוקרים העריכו את השינוי ברמת הגלוקוז בדם, ברמת ההמוגלובין המסוכרר וברמת מדדי הדלקת, בנוסף לניתוח הרכב החיידקים באמצעות דגימות צואה.

בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקבוצת ההתערבות נמצא ריכוז גבוה יותר של חיידקים מהסוגים Bifidobacterium animalis, Akkermansia muciniphila ו-Lactobacillus salivarius. עוד נמצא כי בהשוואה לנתוני הבסיס, בקבוצת ההתערבות חל שיפור ברמת הגלוקוז בצום, ההמוגלובין המסוכרר ומדדי הדלקת. החוקרים מציינים כי השיפור באיזון הגליקמי ובוויסות החיסוני נשמר גם שלושה חודשים לאחר סיום ההתערבות.

החוקרים מסכמים כי בקרב חולי סוכרת סוג 1 השילוב של פרוביוטיקה ואינסולין היה יעיל יותר לעומת אינסולין בלבד, ותרם לשינוי הרכב חיידקי המעי ולשיפור האיזון הגליקמי והפעילות החיסונית. 

Wang CH, Yen HR, Lu WL, et al. Adjuvant Probiotics of Lactobacillus salivarius subsp. salicinius AP-32, L. johnsonii MH-68, and Bifidobacterium animalis subsp. lactis CP-9 Attenuate Glycemic Levels and Inflammatory Cytokines in Patients With Type 1 Diabetes Mellitus. Front Endocrinol (Lausanne). 2022;13:754401. Published 2022 Mar 1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35299968/

 

 

אוֹמגה 3 למניעת שבריריות בקרב קשישים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, נבדקה ההשפעה של אומגה 3 על הרכב הגוף והתפקוד הגופני בקרב קשישים. בסקירה נכללו 14 מחקרים בהם 2,220 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים (כגון מטופלי דיאליזה, תסמונת מטבולית, כבד שומני או סרטן ריאות). המשתתפים בקבוצת ההתערבות נטלו תוספי אומגה 3 במינון יומי שנע בין 0.7 ל-3.36 גרם בהרכבים שונים של EPA ו-DHA למשך 6 עד 144 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי נטילת אומגה 3 קרא עוד

 

 

תמצית תרד לשיפור בריאות השריר בקרב מבוגרים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תמצית תרד על שרירי השלד בקרב מבוגרים. במחקר נכללו 45 משתתפים מעל גיל 50 אשר חולקו אקראית לנטילת שני גרם/יום כמוסות המכילות תמצית תרד (Spisar™), או פלסבו, למשך 12 שבועות. בנוסף, כל המשתתפים ביצעו אימון גופני בעצימות בינונית במשך שעה שלוש פעמים בשבוע.

נמצא כי בשתי הקבוצות קרא עוד

 

 

תוסף צמחי לטיפול בתסמונת עייפוּת כרונית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של תוסף צמחי לשיפור התסמינים בקרב מבוגרים הסובלים מתסמונת העייפות הכרונית. במחקר נכללו 190 מטופלים בגיל 35-60 אשר חולקו אקראית לקבלת התוסף הצמחי במינון נמוך, במינון גבוה או פלסבו למשך 60 יום. התוסף הכיל מיצוי של יחנוק המדבר (Cistanche tubulosa) במינון יומי של 300 או 450 מ"ג וגינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) במינון יומי של 120 או 180 מ"ג.

נמצא כי בשתי קבוצות ההתערבות קרא עוד

 

 

הקשר בין וִיטמין D ופיברוֹמיאלגיה

בסקירה שיטתית נבדק הקשר בין ויטמין D והתוצאות הקליניות בקרב חולי פיברומיאלגיה. במסגרת הסקירה נכללו מחקרים תצפיתיים רטרוספקטיביים להערכת הקשר בין חסר ויטמין D ופיברומיאלגיה וכן מחקרים מבוקרים להערכת היעילות של תיסוף ויטמין D.

מבין ארבעה מחקרי חתך, בשני מחקרים נמצא כי חולי פיברומיאלגיה היו מאופיינים ברמות נמוכות יותר של ויטמין D בהשוואה למשתתפים בריאים, בעוד שבשני מחקרים לא נמצא קשר מובהק. בשני מחקרים אקראיים מבוקרים בהם סה"כ 80 משתתפים נמצאו תוצאות סותרות לגבי ההשפעה של תוסף ויטמין D, כאשר רק במחקר אחד נמצא שיפור ברמת הכאב.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

ההשפעה של כוּרכומין בקרב נשים עם תסמוֹנת קדם ווסתית

להלן שני מחקרים שנערכו על ידי אותה קבוצת חוקרים, אשר עוסקים בהשפעה של כורכומין בקרב נשים הסובלות מתסמונת קדם ווסתית (PMS) וכאבי מחזור.

במחקר תלת-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין על תסמיני כאב בקרב נשים הסובלות מ-PMS וכאבי מחזור. במחקר נכללו 124 נשים אשר חולקו אקראית לנטילה יומית של 500 מ"ג כורכומינואידים + 5 מ"ג פיפרין, או פלסבו, החל משבעה ימים לפני הווסת ועד שלושה ימים אחריה, למשך שלושה מחזורי ווסת רצופים. נמצא כי קרא עוד

 

במחקר תלת-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין על רמת ויטמין D בקרב נשים הסובלות מ-PMS וכאבי מחזור. החוקרים מסבירים כי לויטמין D תפקיד במערכת הרבייה הנשית ומחקרים קודמים מצאו קשר בין רמת ויטמין D והפרעות במחזור החודשי, כאשר לכורכומין עשויה להיות השפעה על הקולטנים של ויטמין D ועל פעילותו הביולוגית.

במחקר נכללו 76 נשים אשר חולקו אקראית לנטילה יומית של 500 מ"ג כורכומינואידים + 5 מ"ג פיפרין, או פלסבו, החל משבעה ימים לפני הווסת ועד שלושה ימים אחריה, למשך שלושה מחזורי ווסת רצופים. נמצא כי קרא עוד

 

גורמים הקשורים בהתפתחות סרְטן קולורקטלי

להלן שלושה מחקרים העוסקים בגורמים הקשורים בסיכון להתפתחות סרטן קולורקטלי.

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרי מקרה-ביקורת נבדק הקשר בין הצריכה התזונתית של סידן וויטמין D, ובין הסיכון להתפתחות סרטן קולורקטלי. בסקירה נכללו 37 מחקרים, מהם:

  • ב-32 מחקרים נבדק הקשר בהתייחס לצריכת סידן בהתבסס על הנתונים של 24,353 מטופלים עם סרטן קולורקטלי וקבוצת השוואה של 30,650 משתתפים בריאים.
  • ב-23 מחקרים נבדק הקשר בהתייחס לצריכת ויטמין D בהתבסס על הנתונים של 19,076 מטופלים עם סרטן קולורקטלי וקבוצת השוואה של 36.746 משתתפים בריאים.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד

 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים נבדק הקשר בין השימוש בחומרים משלשלים מסוג אנתרקינונים והסיכון להתפתחות סרטן קולורקטלי. החוקרים מציינים כי ישנן עדויות להשפעה מסרטנת אפשרית של נגזרות אנתרקינונים כגון אמודין. בסקירה נכללו שמונה מחקרים בהם 41,873 משתתפים, מהם חמישה מחקרי מקרה-ביקורת ושלושה מחקרי עוקבה.

נמצא כי קרא עוד 

 

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות של מיצוי תה ירוק למניעת התפתחות אדנומות קולורקטליות (פוליפים), בהתבסס על השפעה מיטיבה שנמצאה במחקרים פרה-קליניים, מחקרים אפידמיולוגיים ומחקרים קליניים קטנים.

במחקר נכללו 1,001 משתתפים עם היסטוריה של אדנומות קולורקטליות מ-40 מרכזים רפואיים בגרמנְיה. כל המשתתפים קיבלו תוסף תה ירוק המכיל 150 מ"ג EGCG פעמיים ביום למשך ארבעה שבועות להערכת בטיחות ההתערבות. לאחר מכן, 879 מהמשתתפים חולקו אקראית להמשך נטילת התוסף או פלסבו לתקופה של שלוש שנים. מדד המטרה העיקרי היה הימצאות של אדנומות או סרטן במעקב קולונוסקופיה לאחר שלוש שנים. החוקרים מציינים כי פרופיל הבטיחות היה גבוה ללא הבדל בין הקבוצות בהשפעות שליליות.

שיעור המשתתפים קרא עוד

 

 

הפוטנציאל של אוֹמגה 3 לשיפור פעילות כלי הדם הכליליים

במחקר פיילוט תצפיתי נבדק התפקיד של חומצות שומן מסוג אומגה 3 בהתפתחות הפרעה בפעילות כלי הדם הכליליים (CMD - coronary microvascular dysfunction). ישנן עדויות המצביעות על דלקת כרונית כגורם מרכזי בהתפתחות והחמרה של CMD. חומצות השומן resolvins ו-maresins הינן חלק מקבוצת מתווכים שומניים המיוצרים מאומגה 3 (SPM - specialized proresolving mediator), להם תפקיד בהפחתת תהליכי דלקת.

במסגרת המחקר נבדקה הרמה בדם של מתווכים שומניים שונים בקרב 31 נשים עם אבחנה של CMD, ללא מחלה כלילית חסימתית. הממצאים הוערכו בהשוואה לקבוצת ייחוס של 12 נשים בריאות באותם גילאים. בהתאם להבדלים שזוהו, החוקרים מסיקים כי קרא עוד

 

 

מקור החלבון אינו משפיע על הסתגלות השריר לאימון גופני

במחקר קליני מבוקר נבדקה ההשפעה של חלבון מהצומח בלבד בהשוואה לשילוב של חלבון מהחי ומהצומח על השינוי במסת ובחוזק השריר בעקבות אימוני התנגדות. החוקרים מסבירים כי מחקרים קודמים מצביעים על תגובה אנבולית איטית יותר לאחר צריכת חלבון מהצומח לעומת חלבון מהחי, אולם ההשפעה של תזונה המבוססת רק על חלבון מהצומח על ההסתגלות לאימוני התנגדות אינה ידועה.

במחקר השתתפו 19 גברים צעירים ובריאים הצורכים באופן שגרתי תזונה טבעונית ו-19 גברים הצורכים תזונה אומניבורית. ההתערבות כללה תכנית אימוני התנגדות פעמיים בשבוע במשך 12 שבועות וכן התאמה של צריכת החלבון ל-1.6 גרם/יום/ק"ג באמצעות תיסוף חלבון סויה או חלבון מי גבינה.

נמצא כי קרא עוד

 

 

פרוֹביוטיקה לטיפול בילדים

להלן שלושה מחקרים העוסקים ביעילות של פרוביוטיקה לטיפול בילדים.

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים לגבי היעילות של תוספי פרוביוטיקה שונים, לטיפול במגוון הפרעות בקרב ילדים, במטרה לתמוך בשימוש הטיפולי או המניעתי בפרוביוטיקה. החוקרים מסבירים כי ישנם הבדלים רבים בין המחקרים המקשים על קביעת המלצה ברורה, כולל הטרוגניות בהרכב ובמינון, בהתוויות הטיפוליות ובפרוטוקול המחקר, כאשר היעילות הינה ספציפית לכל מצב.

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים בהתייחס לטיפול בהפרעות הקשורות בשלשול, הפרעות עיכול תפקודיות (כגון קוליק, רפלוקס, תסמונת המעי הרגיש, עצירות תפקודית), מחלות מעי דלקתיות, זיהום הליקובקטר פילורי, דלקת מעי נמקית, ומחלות אלרגיות (כגון אטופיק דרמטיטיס, אסתמה ונזלת אלרגית). מהסקירה עולה כי לחיידקי המעי תפקיד מרכזי בבריאות וחולי, כאשר פרוביוטיקה עשויה להוות התערבות מבטיחה לטיפול ולמניעה.

העדויות המשמעותיות ביותר הינן קרא עוד

 

במטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה מהי הפרוביוטיקה היעילה ביותר לטיפול בשלשול אקוטי בקרב ילדים. בניתוח נכללו 84 מחקרים בהם נבדקו 21 התערבויות שונות בקרב סה"כ 13,443 ילדים.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של תוספי פרוביוטיקה לעידוד הגדילה בקרב ילדים עד גיל 59 חודשים. בסקירה נכללו 79 מחקרים, מהם 54 מחקרים ממדינות בעלות הכנסה גבוהה ו-25 מחקרים ממדינות בעלות הכנסה נמוכה-בינונית.

נמצא כי קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם