עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2021 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 02/06/2023

 

במרכז הסקירה השבוע מניעה -וטיפול בדיכאון:
פעילות גופנית לטיפול בדיכאון,
פטריות בתזונה והסיכון לדיכאון,
והפוטנציאל של חומץ תפוחים לשיפור מצב הרוח.

 

בהמשך שתי סקירות מקיפות על טיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות:
טיפול תזונתי לנערות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות,
ורכיבים טבעיים לטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות.

 

מחקרים על הקשר שבין צריכת קפה וירידה בתחלואה:
היתרון של שתיית קפה בקרב מטופלים עם מחלת כבד כרונית,
והקשר שבין צריכת קפה והסיכון לאבנים בכליות.

 

מחקרים בתחום הקרדיו-מטבולי:
מטא אנליזה על הקשר בין צריכת נתרן ואשלגן והסיכון הקרדיווסקולרי,
סקירה מקיפה על השְֹפעת צריכת תמציות פרי על המטבוליזם ולחץ הדם,
ומחקר קליני על השְֹפעת צריכת אוכמניות על התגובה הגליקמית.

 

על חיידקי המעי, פרוביוטיקה ותינוקות:
סינביוטיקה לתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי,
והקשר בין חיידקי המעי ומוטוריקה עדינה בקרב תינוקות.

 

ומגוון מחקרים בנושאים שונים:
תוסף מגנזיום לטיפול בהתכווצויות ליליות בשרירי הרגליים,
ארגינין להגברת יעילות הטיפול בגרורות מוחיות,
וההשפעה המיטיבה של שיבולת שועל.

 

לסיכום, מחקר מרתק על הפוטנציאל של אורח חיים בריא למניעת תהליכי הזדקנות.

ו... חמשיר?

 

 

פעילות גופנית יעילה לטיפול בדיכאוֹן

בסקירה שיטתית הוערכה ההיתכנות והיעילות של פעילות גופנית כהתערבות לטיפול בדיכאון, במטרה לספק בסיס לגיבוש תכנית טיפול מותאמת אישית. 
ראשית, החוקרים מציגים את העדויות בהתייחס למנגנונים בהם פעילות גופנית עשויה לתרום במצבי דיכאון, כולל השפעה על גורמים פסיכו-חברתיים וקוגניטיביים, על הפעילות נוגדת הדלקת ונוגדת החמצון, ועל תהליכי נוירוגנזה (יצירת תאי עצב) וגמישות מוחית. בהמשך, מוצגות עדויות קליניות המדגימות את ההשפעה המיטיבה של פעילות גופנית על מדדים של דיכאון, וכן את התרומה של פעילות גופנית כטיפול יחיד או משולב במצבים של דיכאון בלבד או של תחלואה נלווית. 
החוקרים מסכמים כי מאז שנות ה-90 הולכות ומצטברות עדויות ברורות לגבי הקשר בין פעילות גופנית והבריאות הנפשית, אולם היישום הקליני הטיפולי אינו נפוץ בשל העדר תשתיות מתאימות, אמונות לגבי חוסר יעילות, הענות נמוכה של המטופלים, ומצב גופני ירוד של המטופלים. הם מציעים כי היישום הקליני צריך להיות מותאם הן למאפיינים של המטופל (גיל, מגדר, יכולת גופנית וכדומה) והן להעדפותיו. כמו כן, הפעילות הגופנית צריכה להיעשות תחת הדרכה או פיקוח של מטפל מקצועי. הממצאים הקיימים מצביעים על כך שפעילות גופנית יעילה בכל קבוצות הגיל, בעיקר בגילאי 18-65, כטיפול יחיד, כטיפול משלים או כטיפול משולב. ההשפעה המיטיבה הינה שוות ערך לטיפול הסטנדרטי בדיכאון (הכולל CBT, פסיכותרפיה, טיפול קוגניטיבי ונוגדי דיכאון).
נמצא יתרון לפעילות גופנית ברמה גבוהה יותר, כאשר ההמלצה היא פעילות אירובית או פעילות גוף נפש שלוש עד חמש פעמים בשבוע בעצימות בינונית. פעילות קבוצתית תוך התאמה אישית נמצאה יעילה להעלאת ההיענות להתערבות.

Xie Y, Wu Z, Sun L, Zhou L, Wang G, Xiao L, Wang H. The Effects and Mechanisms of Exercise on the Treatment of Depression. Front Psychiatry. 2021 Nov 5;12:705559. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8602192/


 

פטריות בתזונה והסיכון לדיכאוֹן

במחקר תצפיתי שנערך בארה"ב, נבדק הקשר בין צריכת פטריות בתזונה והסיכון לדיכאון בקרב מבוגרים. החוקרים מציינים כי פטריות מכילות רכיבים פעילים אשר נמצאו קשורים ברמת חרדה נמוכה יותר, כולל ויטמין B12, גורם גדילה עצבי, ורכיבים נוגדי חמצון ונוגדי דלקת. לפיכך, משוער כי צריכת פטריות תהיה קשורה בסיכון מופחת לדיכאון. במחקר נכללו הנתונים של 24,699 משתתפים בסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 2005-2016. התדירות של צריכת פטריות הוערכה באמצעות דיווח הצריכה התזונתית ב-24 שעות, ודיכאון הוגדר בהתאם לשאלון בריאות שמילאו המשתתפים. שיעור ההימצאות של דיכאון היה 5.9%, ו-5.2% מהמשתתפים דיווחו על צריכת פטריות. 
נמצא כי בהשוואה למשתתפים עם הצריכה הנמוכה ביותר (שליש תחתון), משתתפים עם צריכה בינונית (4.9 גרם/יום) היו בסיכון נמוך ב-69% לדיכאון, כאשר לא נמצא הבדל מובהק לעומת המשתתפים עם הצריכה הגבוהה ביותר (19.6 גרם/יום). 
החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על תרומה אפשרית לצריכה של פטריות בתזונה בהתייחס לתסמיני דיכאון, אולם הממצאים מוגבלים שכן מדובר בניתוח חתך עם מידע מוגבל לגבי הצריכה התזונתית של פטריות.

Ba DM, Gao X, Al-Shaar L, Muscat JE, Chinchilli VM, Beelman RB, Richie JP. Mushroom intake and depression: A population-based study using data from the US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), 2005-2016. J Affect Disord. 2021 Nov 1;294:686-692. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34333177/


 

הפוטנציאל של חומץ תפוחים לשיפור מצב הרוח

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של חומץ תפוחים על מצב הרוח ועל המטבוליזם בקרב צעירים בריאים. החוקרים מציינים כי צריכה יומית של חומץ תפוחים נמצאה קשורה בשיפור האיזון הגליקמי, כאשר עדויות עדכניות מצביעות על תרומה אפשרית לחומץ תפוחים גם לשיפור הבריאות הנפשית. 
במחקר נכללו 25 משתתפים אשר חולקו אקראית לצריכת חומץ תפוחים (שתי כפיות מהולות במים פעמיים ביום עם הארוחות) או פלסבו למשך ארבעה שבועות, ללא שינוי נוסף בתזונה או בפעילות הגופנית. בתחילת המחקר ובסיומו המשתתפים מילאו שאלונים להערכת מצב הרוח ותסמיני דיכאון, כאשר ההשפעה על המטבוליזם נבדקה באמצעות דגימות שתן. 
נמצא כי קרא עוד.

Johnston CS, Jasbi P, Jin Y, Bauer S, Williams S, Fessler SN, Gu H. Daily Vinegar Ingestion Improves Depression Scores and Alters the Metabolome in Healthy Adults: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021 Nov 11;13(11):4020.
 


 

טיפול תזונתי לנערות עם תסמונת השחלות הפולִיציסטיות

בסקירה מציגים החוקרים את העדויות ממחקרים פרה-קליניים, תצפיתיים וקליניים הקשורות בתסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS) בקרב נערות עם שמנות, את הקשר לתנגודת לאינסולין ואת התפקיד של טיפול תזונתי. 
החוקרים מסבירים כי PCOS הינה ההפרעה האנדוקרינית השכיחה ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות, כאשר במקרים רבים קיים קשר לשמנות ולפגיעה בפוריות. אחד הגורמים המרכזיים בהתפתחות PCOS הינו תנגודת לאינסולין, עם השפעה משמעותית יותר במצבים של שמנות. רמות גבוהות של אינסולין גורמות לייצור שחלתי מוגבר של הורמונים אנדרוגנים ובכך להתפתחות PCOS, בנוסף להשפעה של דלקת כרונית הקשורה בשמנות
טיפול הקו-הראשון בנערות עם PCOS כולל קרא עוד.

Calcaterra V, Verduci E, Cena H, Magenes VC, Todisco CF, Tenuta E, Gregorio C, De Giuseppe R, Bosetti A, Di Profio E, Zuccotti G. Polycystic Ovary Syndrome in Insulin-Resistant Adolescents with Obesity: The Role of Nutrition Therapy and Food Supplements as a Strategy to Protect Fertility. Nutrients. 2021 May 28;13(6):1848. 


 

רכיבים טבעיים לטיפול בתסמונת השחלות הפולִיציסטיות

בסקירה מציגים החוקרים את הממצאים הפרה-קליניים וקליניים בהתייחס לשימוש ברכיבים טבעיים לטיפול בתסמונת השחלות הפוליציסטיות (PCOS). במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים העוסקים ברכיבים הטבעיים הבאים: אינוזיטול (Inositol), רזברטרול ופלבונואידים, ויטמין C, ויטמין E, ויטמין D וחומצות שומן אומגה 3
מהסקירה עולה כי דרך מנגנונים שונים למגוון רכיבים פעילים השפעה מיטיבה על המאפיינים הפתולוגיים של PCOS, כגון תפקוד שחלתי, פרופיל הורמונלי ומטבולי, תהליכים דלקתיים ועקה חמצונית. מהסקירה עולה כי תיסוף קרא עוד.

lycystic Ovary Syndrome (PCOS): An Analytical Review. Nutrients. 2021 May 15;13(5):1677. 


 

היתרון של שתיית קפה בקרב מטופלים עם מחלת כבד כרונית

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת קפה מסוגים שונים ובין התוצאות הקליניות בקרב מטופלים עם מחלת כבד כרונית. במחקר נכללו הנתונים של 494,585 משתתפים מהביו-בנק הבריטי, מהם 78% דיווחו על שתיית קפה עם חציון של שתי כוסות ליום. 
במהלך תקופת מעקב חציונית של 10.7 שנים תועדו 3,600 מקרים של מחלת כבד כרונית, 5,439 מקרים של מחלת כבד כרונית או הצטברות שומן (סטאטוזיס), 184 מקרים של סרטן כבד ו-301 מקרי תמותה על רקע מחלת כבד כרונית. 
נמצא כי קרא עוד

 Kennedy OJ, Fallowfield JA, Poole R, Hayes PC, Parkes J, Roderick PJ. All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study. BMC Public Health. 2021 Jun 22;21(1):970.


 

צריכת קפה קשורה בסיכון מופחת לאבנים בכליוֹת

במחקר שנערך בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית נבדק הקשר בין צריכת קפה והסיכון לאבנים בכליות, שכן מחקרים תצפיתיים הדגימו כי צריכת קפה וקפאין קשורה בסיכון מופחת. רנדומיזיציה מנדליאנית הינה שיטה לשימוש במאפיינים גנטיים לצורך הערכת יחסי סיבה ותוצאה במחקרים תצפיתיים. 
החוקרים התבססו על מחקרים קודמים לזיהוי מאפיינים גנטיים הקשורים באופן בלתי תלוי בצריכת קפה וקפאין. נתונים בהתייחס לאבנים בכליות נאספו משני מחקרי עוקבה: הביו-בנק הבריטי בו נכללו 6,536 מקרים וקבוצת השוואה של 388,508 משתתפים ללא אבנים בכליות, והביו-בנק הפיני בו נכללו 3,856 מקרים וקבוצת השוואה של 172,757 משתתפים. 
בשני המדגמים נמצא כי קרא עוד.

Yuan S, Larsson SC. Coffee and caffeine consumption and risk of kidney stones: a Mendelian randomization study. Am J Kidney Dis. Published online 2021.


 

הקשר בין צריכת נתרן ואשְלגן והסיכון הקרדיווסקולרי

במטה-אנליזה של נתונים ממחקרי עוקבה נבדק הקשר בין צריכת נתרן ואשלגן ובין הסיכון הקרדיווסקולרי. החוקרים מציינים כי קיימת מחלוקת לגבי הקשר בין צריכת הנתרן והסיכון הקרדיווסקולרי, באופן חלקי כתוצאה מהערכה לא מדויקת של צריכת הנתרן. בדיקת רמת ההפרשה בשתן במהלך 24 שעות במשך מספר ימים נחשבת לשיטה מדויקת יותר. 
במחקר זה נכללו הנתונים האינדיבידואלים משישה מחקרי עוקבה פרוספקטיביים בהם נכללו מבוגרים בריאים, כאשר הפרשת הנתרן והאשלגן הוערכה באמצעות איסוף שתן במשך 24 שעות פעמיים לפחות לכל משתתף. סך הכול נכללו הנתונים של 10,709 משתתפים בני 51 בממוצע, כאשר במהלך תקופת מעקב חציונית של 8.8 שנים תועדו 571 אירועים קרדיווסקולריים. הפרשת הנתרן החציונית בשתן במהלך 24 שעות הייתה 3,270 מ"ג. 
להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Ma Y, He FJ, Sun Q, Yuan C, Kieneker LM, Curhan GC, MacGregor GA, Bakker SJL, Campbell NRC, Wang M, Rimm EB, Manson JE, Willett WC, Hofman A, Gansevoort RT, Cook NR, Hu FB. 24-Hour Urinary Sodium and Potassium Excretion and Cardiovascular Risk. N Engl J Med. 2021 Nov 13. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34767706/


 

ההשפעה של תמציות פרי על המטבוליזם ולחץ הדם 

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה ההשפעה של תמצית פירות יער ושל תמצית זרעי ענבים על המטבוליזם ולחץ הדם באוכלוסיות שונות. עדויות רבות מצביעות על כך שבנוסף להשפעה של פירות טריים, גם לתמצית פירות עשויה להיות תועלת מטבולית, בעיקר בשל תכולת הפלבונואידים והאנתוציאנינים
בסקירה נכללו 24 מחקרים בהם נכללו משתתפים בריאים (שלושה מחקרים), נשים בגיל המעבר (שני מחקרים), משתתפים עם סוכרת סוג 2 (ארבעה מחקרים), משתתפים עם התסמונת המטבולית (חמישה מחקרים), משתתפים עם יתר כולסטרול בדם (חמישה מחקרים) ומשתתפים עם יתר לחץ דם קל (חמישה מחקרים). ב-20 מהמחקרים נבדקה ההשפעה של תמצית זרעי ענבים במינון 100 עד 1,500 מ"ג/יום, ובארבעה מחקרים נבדקה ההשפעה של תמצית פירות יער (blackcurrant / bilberry) במינון 320 מ"ג/יום. משך ההתערבות נע בין 4 ל-52 שבועות. 
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Grohmann T, Litts C, Horgan G, Zhang X, Hoggard N, Russell W, de Roos B. Efficacy of Bilberry and Grape Seed Extract Supplement Interventions to Improve Glucose and Cholesterol Metabolism and Blood Pressure in Different Populations-A Systematic Review of the Literature. Nutrients. 2021 May 17;13(5):1692. 


 

ההשפעה של אוכמניות על התגובה הגליקמית

במחקר קליני נבדקה ההשפעה של צריכת אוכמניות על התגובה הגליקמית בקרב מבוגרים עם אורח חיים יושבני. החוקרים מסבירים, כי לאוכמניות פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת והן עשירות בפוֹליפנוֹלים המסייעים לתהליכי העיכול, לשיפור אוכלוסיית חיידקי המעי ולוויסות התגובה הגליקמית. במחקר זה נבדקה ההשפעה של צריכת אוכמניות לא מעובדות, שכן ברוב המחקרים נעשה שימוש בתמציות פרי. 
במחקר נכללו עשרה משתתפים בריאים בגילאי 20-35 עם BMI בטווח הנורמה. להערכת התגובה הגליקמית הבסיסית, כל המשתתפים התבקשו לצרוך 150 גרם לחם לבן בתחילת המחקר. להערכת ההשפעה האקוטית המשתתפים צרכו 150 גרם לחם לבן + 150 אוכמניות שלמות קפואות. לאחר הפסקה של שבועיים הוערכה ההשפעה הממושכת. המשתתפים צרכו 150 גרם ליום אוכמניות שלמות קפואות למשך שישה ימים וביום השביעי נבדקה התגובה הגליקמית לאחר צריכה של 150 גרם לחם לבן. 
נמצא כי קרא עוד.

Palma X, Thomas-Valdés S, Cruz G. Acute Consumption of Blueberries and Short-Term Blueberry Supplementation Improve Glucose Management and Insulin Levels in Sedentary Subjects. Nutrients. 2021 Apr 25;13(5):1458.
 


 

סינביוטיקה לתינוקות שנולדו בניתוח קיסרי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה ההשפעה של סינביוטיקה על אוכלוסיית חיידקי המעי בקרב תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי. ברקע למחקר התפיסה שהפגיעה באוכלוסיית חיידקי המעי בעקבות ניתוח קיסרי מהווה גורם סיכון להתפתחות תחלואה כרונית בהמשך החיים. 
במחקר נכללו 153 תינוקות שנולדו בניתוח קיסרי אלקטיבי אשר, בנוסף להנקה, חולקו אקראית לקבלת תמ"ל בלבד או תמ"ל עם סינביוטיקה או פרוביוטיקה עד גיל ארבעה חודשים. בנוסף נכללה במחקר קבוצת השוואה של תינוקות שנולדו בלידה וגניאלית. ההשפעה על חיידקי המעי הוערכה באמצעות דגימות צואה שנאספו מהיום השלישי ללידה ועד שבוע 22 לאחר הלידה
תינוקות שנולדו בלידה וגניאלית היו קרא עוד.

Lay C, Chu CW, Purbojati RW, Acerbi E, Drautz-Moses DI, de Sessions PF, Jie S, Ho E, Kok YJ, Bi X, Chen S, Mak SY, Chua MC, Goh AEN, Chiang WC, Rao R, Chaithongwongwatthana S, Khemapech N, Chongsrisawat V, Martin R; JULIUS Study Group, Roeselers G, Ho YS, Hibberd ML, Schuster SC, Knol J. A synbiotic intervention modulates meta-omics signatures of gut redox potential and acidity in elective caesarean born infants. BMC Microbiol. 2021 Jun 25;21(1):191.
 


 

הקשר בין חיידקי המעי ומוטוריקה עדינה בקרב תינוקות

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין אוכלוסיית חיידקי המעי וההתפתחות העצבית בקרב תינוקות. החוקרים מסבירים כי בראשית החיים אוכלוסיית חיידקי המעי מתפתחת במקביל להתפתחות המוחית וקיים פוטנציאל למנגנונים משותפים המשפיעים על ההתנהגות. במחקר נכללו 71 תינוקות בריאים שנולדו במועד בני 18 חודש. החוקרים משערים כי ימצאו הבדלים במאפייני חיידקי המעי בין התינוקות בהתאם למאפייניהם ההתנהגותיים. 
הם זיהו קשר בין קרא עוד.

  Acuña I, Cerdó T, Ruiz A, Torres-Espínola FJ, López-Moreno A, Aguilera M, Suárez A, Campoy C. Infant Gut Microbiota Associated with Fine Motor Skills. Nutrients. 2021 May 14;13(5):1673. 


 

תוסף מגְנזיום לטיפול בהתכווצויות ליליות בשרירי הרגליים 

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, שנערך על ידי חוקרים ישראלים, נבדקה הבטיחות והיעילות של תוסף מגנזיום להקלה על התכווצויות בשרירי הרגליים בלילה (NLC - nocturnal leg cramps). החוקרים מציינים כי השימוש בתוספי מגנזיום במצבים אלה הינו שכיח, אולם העדויות התומכות ביעילותם הינן מוגבלות בעיקר על רקע העדר ממצאים לגבי הספיגה התאית. 
במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של תוסף מגנזיום אוקסיד מונוהידראט (Magnox Comfort), שנמצא יעיל להגברת הספיגה התאית במחקר פרה-קליני. במחקר נכללו 216 משתתפים שחולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 226 מ"ג/יום, או פלסבו, פעם ביום לפני השינה למשך 60 יום. את המחקר השלימו 81% מהמשתתפים. 
נמצא כי קרא עוד.

Barna O, Lohoida P, Holovchenko Y, Bazylevych A, Velychko V, Hovbakh I, Bula L, Shechter M. A randomized, double-blind, placebo-controlled, multicenter study assessing the efficacy of magnesium oxide monohydrate in the treatment of nocturnal leg cramps. Nutr J. 2021 Oct 31;20(1):90. 


 

ארְגינין להגברת יעילות הטיפול הקרינתי בגרורות מוחיות

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של ל-ארגינין להגברת יעילות הטיפול בקרינה בגרורות מוחיות. החוקרים מסבירים כי גרורות מוחיות מתפתחות בקרב 10-20% מחולי הסרטן עם גידולים מוצקים (בעיקר מלנומה, סרטן ריאות מסוג NSCLC וסרטן שד שלילי לשלושת הסמנים). חלק גדול ממטופלים אלה מקבלים טיפולי קרינה בנוסף לטיפול העיקרי או כטיפול תומך או פליאטיבי. רכיבים אשר משפרים את רגישות התאים הסרטניים לקרינה עשויים לתרום לשליטה טובה יותר במחלה, אולם מחסום הדם-מוח מהווה מכשול עבור מרבית הרכיבים. 
במחקר זה נבדקה ההשפעה של נטילה פומית של ל-ארגינין על יעילות טיפולי הקרינה והשליטה במחלה. במחקר נכללו 63 מטופלים עם מחלה בסיכון גבוה אשר חולקו אקראית לקבלת 10 גרם ל-ארגינין או פלסבו שעה לפני כל טיפול קרינה עם מעקב חציוני של חמישה חודשים. 
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Marullo R, Castro M, Yomtoubian S, Calvo-Vidal MN, Revuelta MV, Krumsiek J, Cho A, Morgado PC, Yang S, Medina V, Roth BM, Bonomi M, Keshari KR, Mittal V, Navigante A, Cerchietti L. The metabolic adaptation evoked by arginine enhances the effect of radiation in brain metastases. Sci Adv. 2021 Nov 5;7(45):eabg1964. 

 

 

ההשפעה המיטיבה של שיבולת שועל

כחלק ממחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו להערכת ההשפעה של בטא-גלוקן משיבולת שועל על רמת ה-LDL, במחקר זה נבדקה ההשפעה על תסמינים מחוץ למערכת העיכול. החוקרים מציינים, כי יחד עם ההשפעה המיטיבה של סיבים תזונתיים במערכת העיכול, קיימות גם השפעות לא רצויות כגון נפיחות או חוסר נוחות בטנית, אולם ההשפעה מחוץ למערכת העיכול נחקרה פחות. 
במחקר נכללו 207 מבוגרים בריאים בגילאי 18-65 עם רמות LDL גבוהות מעט מהנורמה. המשתתפים חולקו אקראית לשתיית משקה שיבולת שועל (1 גרם בטא גלוקן) או משקה פלסבו שלוש פעמים ביום למשך ארבעה שבועות. בתחילת המחקר, לאחר שבועיים ולאחר ארבעה שבועות המשתתפים התבקשו לדרג את התדירות והחומרה של 16 תסמינים מחוץ למערכת העיכול. 
להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

Wolever TMS, Rahn M, Dioum EH, Jenkins AL, Ezatagha A, Campbell JE, Chu Y. Effect of Oat β-Glucan on Affective and Physical Feeling States in Healthy Adults: Evidence for Reduced Headache, Fatigue, Anxiety and Limb/Joint Pains. Nutrients. 2021 May 1;13(5):1534.


 

הפוטנציאל של אורח חיים בריא למניעת תהליכי הזדקנות

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תכנית התערבות לשיפור אורח החיים על ההזדקנות האפיגנטית. הזדקנות אפיגנטית מבוססת על תהליכי מתילציה של ה-DNA, כאשר המדד DNAmAge clock נמצא כמנבא טוב יותר את הסיכון לתמותה ולתחלואה לעומת הגיל הכרונולוגי. במחקר נכללו 43 גברים בריאים בגילאי 50-72, אשר חולקו אקראית לתכנית ההתערבות או לקבוצת הביקורת למשך שמונה שבועות. 
תכנית ההתערבות כללה תזונה, שינה, פעילות גופנית, שיטות הרגעה ותוספי פרוביוטיקה ורכיבים צמחיים, כאשר קבוצת הביקורת לא קיבלה כל התערבות. ההתערבות התזונתית הייתה מבוססת על צריכה גבוהה של מזונות מהצומח, בדגש על רכיבים תזונתיים המעורבים בתהליכי המתילציה (כגון חומצה פולית, כורכומין, EGCG), וכן צריכה מוגבלת של חלבון מהחי עשיר ברכיבים תזונתיים (כגון כבד וביצים) והגבלת הפחמימות. השינויים ב-DNA נבדקו באמצעות דגימות רוק שנאספו מהמשתתפים. 
נמצא כי קרא עוד.

Fitzgerald KN, Hodges R, Hanes D, Stack E, Cheishvili D, Szyf M, Henkel J, Twedt MW, Giannopoulou D, Herdell J, Logan S, Bradley R. Potential reversal of epigenetic age using a diet and lifestyle intervention: a pilot randomized clinical trial. Aging (Albany NY). 2021 Apr 12;13(7):9419-9432. 
 

 


ועכשיו, תזכרו עם מה התחלנו, 

פעילות גופנית יעילה לטיפול בדיכאון שלנו!

אז קומו, זוזו, והפחיתו מתחים,

אחרי זה תאכלו קצת פטריות בחומץ תפוחים,

וזהו, הסתדרתם ☺, סופ"ש נעים.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם