עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ספטמבר 2020 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 09/09/2020

האם פרוביוטיקה יכולה להקל על תסמינים של אי-סבילות ללקטוז? 

סקירה שיטתית מעניינת בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו.

 

בנוסף: 

ג'ל קצח לטיפול באקנה,

ויטמין E לטיפול בכבד שומני,

תוסף ויטמין E לטיפול בנוירופתיה סוכּרתית,

דיאטה ים-תיכונית למטופלים עם מחלות מעי דלקתיות,

תוסף כורכומין לחולים קשים לאחר פגיעת ראש,

וההשפעה של קפאין על הביצועים הקוגניטיביים. 

 

בתחום השמנות:

האם שילוב של פירות בתזונה גורם להשמנה?

האם לתוספי אומגה 3 השפעה על מדדים אנתרופומטריים בקרב ילדים?

וכיצד רכיבים פלאבאנולים תורמים לוויסות התיאבון?

 

ולסיום, מחקרים שבדקו קשרים בין: 

דום נשימה חסימתי בשינה ומטבוליזם של ברזל,

תזונה והתפתחות סרטן העור,

אורח חיים וסיכון לאלצהיימר,

תזונה וחוזק השריר בגיל מבוגר,

וויטמין D והורמונים אנדרוגנים בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפולציסטיות. 

 

בכותרות השבוע: 

מהי התרומה של גלוטמין לחולי סרטן המעי הגס?

קפסאיצין בספריי אף לטיפול בדלקת אף אידיופתית,

האם לזעפרן השפעה על מדדי דלקת?

הקפדה על תזונה בריאה להפחתת השומן הבטני,

לא נמצאה השפעה לתוסף ויטמין D על רמת הכולסטרול בקרב חולי סוכרת סוג 2,

והתנהגות יושבנית ממושכת קשורה בסיכון מוגבר לתמותה מסרטן

 

 

האם פרוֹביוטיקה יכולה להקל על תסמינים של אי-סבילות ללקטוז?

בסקירה שיטתית מסוכמות העדויות לגבי ההשפעה של פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה על חסר בלקטאז ואי-סבילות ללקטוז. החוקרים מסבירים כי אי-סבילות ללקטוז מתבטאת בהופעת תסמינים במערכת העיכול, כתוצאה מתהליכי תסיסה של לקטוז במעי, אשר אינו נספג כראוי בשל חסר באנזים לקטאז. ישנן עדויות לכך שלגורמים שונים עשויה להיות השפעה על ההופעה של התסמינים הקליניים, ביניהם מינון הלקטוז, רמת הלקטאז, שילוב הלקטוז עם רכיבים תזונתיים אחרים, זמן המעבר במעי והרכב חיידקי המעי. בקרב אנשים רבים עם הפרעה בספיגת הלקטוז אין הופעה של תסמינים קליניים לאחר צריכה של מוצרי חלב בהם הלקטוז עבר פירוק חלקי על ידי חיידקים חיים. כמו כן, ניתן להשפיע על הרכב חיידקי המעי באמצעות פרה-ביוטיקה ופרוביוטיקה, ובכך להפחית את התסמינים של אי-סבילות ללקטוז. 

בסקירה נכללו 9 מחקרים אקראיים מבוקרים, בהם 304 משתתפים בגילאי 5-75, הסובלים מאי-סבילות ללקטוז. במחקר אחד נבדקה ההשפעה של פרה-ביוטיקה (15 גרם ליום GOS), ובשמונה מחקרים נבדקה ההשפעה של פרוביוטיקה, המכילה מגוון זנים ממשפחת ה-Lactobacillus (L. acidophilus, L. bulgaricus, L. plantarum, L. reuteri, L. rhamnosus), ובנוסף נכללו זנים כגון Bifidobacterium animalis, Bifidobacterium longum ו-Streptococcus thermophilus. טווח המינונים נע בין 10 מיליון חיידקים ל-10 מיליארד חיידקים. 

מהסקירה עולה כי באופן כללי נטילת תוספי פרוביוטיקה הייתה מלווה בשיפור תוצאות תבחין מימן בנשיפה (hydrogen breath test), בדיקה שמטרתה למדוד את מידת הספיגה של פחמימות/סוכרים במעי הדק, ובשיפור התסמינים הקליניים. במחקר בו הוערכה ההשפעה של פרה-ביוטיקה נמצאה השפעה מיטיבה על התסמינים הקליניים, ללא השפעה על תוצאות תבחין מימן בנשיפה. 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על הפוטנציאל של פרוביוטיקה להקל על תסמינים של אי-סבילות ללקטוז, ונדרשים מחקרים נוספים להערכת ההשפעה ארוכת הטווח. 

החוקרים מדווחים על העדר מימון חיצוני למחקר ועל העדר ניגודי אינטרסים.    

 

Leis R, de Castro MJ, de Lamas C, Picáns R, Couce ML. Effects of Prebiotic and Probiotic Supplementation on Lactase Deficiency and Lactose Intolerance: A Systematic Review of Controlled Trials. Nutrients. 2020;12(5):1487. Published 2020 May 20. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32443748/

 

 

ג'ל קצַח לטיפול באקְנה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה היעילות של ג'ל קצח (Nigella sativa) בשימוש חיצוני לטיפול באקנה. במחקר נכללו 60 מטופלים, אשר חולקו אקראית לשימוש בג'ל קצח או בג'ל פלסבו - פעמיים ביום למשך 60 יום. 

נמצא כי ציון ההערכה הכללי של מצב האקנה ירד ב-78% בקבוצת ההתערבות, לעומת ירידה של 3.3% בקבוצת הפלסבו. בנוסף, בקבוצת ההתערבות נצפה שיפור במספר הקומודונים, פפולות ופוסטולות (מורסות, פצעונים דלקתיים ומוגלתיים). במדד ADI (acne disability index) להערכת ההשפעה של אקנה על תפקוד חברתי ומצב הרוח חלה ירידה של 63.5% בקבוצת ההתערבות, לעומת 4.5% בקבוצת הפלסבו. לא דווח על השפעות שליליות הקשורות בטיפול. 

החוקרים מסכמים כי השימוש בג'ל קצח היה יעיל לטיפול באקנה ונסבל היטב.   

Soleymani S, Zargaran A, Farzaei MH, et al. The effect of a hydrogel made by Nigella sativa L. on acne vulgaris: A randomized double-blind clinical trial [published online ahead of print, 2020 Jun 17]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6739. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32548864/

 

 

וִיטמין E טבעי לטיפול בכבד שוּמני

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של נגזרת ויטמין E בקרב מטופלים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית. במחקר נכללו 71 מטופלים, אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף דלתא-טוקוטריאנול (90%) וגמא-טוקוטריאנול (10%), אשר הופקו מהעץ הטרופי אנאטו, במינון 300 מ"ג פעמיים ביום או פלסבו - למשך 24 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Muhammad Amjad Pervez, et al. Delta-tocotrienol supplementation improves biochemical markers of hepatocellular injury and steatosis in patients with nonalcoholic fatty liver disease: A randomized, placebo-controlled trial. Complementary Therapies in Medicine, Volume 52, 2020. 

 

 

וִיטמין E טבעי לטיפול בנוֹירופתיה סוּכרתית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף ויטמין E לטיפול בנוירופתיה סוכּרתית. החוקרים מסבירים כי לתוסף ויטמין E עשיר בטוקוטריאנולים (שם מסחרי: Tocovid), המופק משמן דקלים, פעילות נוגדת חמצון ונוגדת דלקת אשר עשויה לתרום לשיפור ההולכה העצבית ולהפחית את ההתפתחות של נוירופתיה סוכּרתית. במחקר נכללו 80 חולי סוכרת סוג 2, אשר חולקו אקראית לקבלת התוסף במינון 200 מ"ג פעמיים ביום או פלסבו - למשך 8 שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Ng YT, Phang SCW, Tan GCJ, et al. The Effects of Tocotrienol-Rich Vitamin E (Tocovid) on Diabetic Neuropathy: A Phase II Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020;12(5):1522. Published 2020 May 23. 

 

 

דיאטה ים-תיכוֹנית למטופלים עם מחלות מעִי דלקתיות

במחקר קליני (לא אקראי) נבדקה ההשפעה של דיאטה ים-תיכונית, בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות. החוקרים מציינים כי מצבים של מחלות מעי דלקתיות לרוב מלוות בתת-תזונה, הצטברות של שומן והתפתחות כבד שומני, כאשר דיאטה ים-תיכונית עשויה לתרום לשיפור מדדים של השמנה ושל כבד שומני. במחקר נכללו 142 מטופלים (84 חולי קוליטיס ו-58 חולי קרוהן), אשר צרכו דיאטה ים-תיכונית למשך 6 חודשים, עם תיקונים ספציפיים של צריכה עודפת של חלבונים, שומנים ומתוקים ועם המלצות מבוססות הספרות הרפואית הקיימת: 

  • ירקות: 2 מנות או יותר בכל ארוחה  

  • פירות: 1-2 מנות בכל ארוחה 

  • לחמים ודגנים: 1-2 מנות בכל ארוחה

  • שמן זית בכל ארוחה 

  • קטניות: 2 מנות או יותר בכל שבוע

  • דג/מאכלי ים: 2 מנות או יותר בשבוע

  • ביצים: 2-4 מנות בשבוע

  • עוף: 2 מנות בשבוע

  • מוצרי חלב: 2 מנות ביום

  • בשר אדום: עד 2 מנות בשבוע

  • מתוקים: עד 2 מנות בשבוע

לאחר ההתערבות נצפה קרא עוד.

Chicco F, Magrì S, Cingolani A, et al. Multidimensional Impact of Mediterranean Diet on IBD Patients [published online ahead of print, 2020 May 22]. Inflamm Bowel Dis. 2020;izaa097. 

 

 

תוסף כוּרכומין לחולים קשים לאחר פגיעת ראש

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין על ריכוז האדיפוקינים (לפטין ואדיפונקטין), בקרב חולים קשים לאחר פגיעת ראש כתוצאה מטראומה. החוקרים מסבירים כי ללפטין תפקיד חשוב באיזון רמות הגלוקוז והוצאת האנרגיה, אך גם עלול להגביר את התגובה הדלקתית ולפגוע בתפקוד איברים חיוניים כגון כליות, כבד וריאות - במיוחד בקרב חולים קשים. 

במחקר נכללו 62 מטופלים בגילאי 18-65, אשר חולקו אקראית לקבלת 500 מ"ג/יום תוסף כורכומין + 5 מ"ג פיפרין, או פלסבו - למשך 7 ימים. המטופלים בשתי הקבוצות קיבלו את הטיפול הסטנדרטי והזנה אנטרלית. 

נמצא כי קרא עוד.

Shadnoush M, Zahedi H, Norouzy A, et al. Effects of supplementation with curcuminoids on serum adipokines in critically ill patients: a randomized double-blind placebo-controlled trial [published online ahead of print, 2020 Jun 15]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6749. 

 

 

ההשפעה של קפאין על הביצועים הקוֹגניטיביים

במחקר כפול-סמיות מוצלב הוערכה ההשפעה של קפאין במינונים שונים על הביצועים הקוגניטיביים ועל העירור המוחי. החוקרים מסבירים כי משוער שלקפאין השפעה על התפקוד הקוגניטיבי באמצעות השפעה מעוררת על המוח, אולם אין עדויות מחקריות לכך. במחקר נכללו 10 גברים בריאים, אשר צרכו במועדים שונים פלסבו או קפאין במינון 3, 6 או 9 מ"ג/ק"ג משקל גוף. הביצועים הקוגניטיביים הוערכו לפני צריכת הקפה ו-60 דקות מאוחר יותר, והעירור המוחי נמדד על ידי רמות ההמוגלובין המחומצן, באמצעות שיטה של מדידת הקרינה האלקטרומגנטית. 

מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Zhang B, Liu Y, Wang X, Deng Y, Zheng X. Cognition and Brain Activation in Response to Various Doses of Caffeine: A Near-Infrared Spectroscopy Study. Front Psychol. 2020;11:1393. Published 2020 Jul 3. 

 

 

שילוב של פירות בתזונה אינו גורם להשְמנה

בסקירה שיטתית הוערכה ההשפעה של צריכת פירות טריים שלמים על סך הצריכה הקלורית ועל מדדים של השמנה. החוקרים מסבירים כי מצד אחד פירות מכילים סוכרים פשוטים, הידועים כמקור לשמנות ולתחלואה כרונית, ומן הצד השני לפירות טעמים אהובים, צפיפות קלורית נמוכה ותכולת סיבים גבוהה, אשר עשויים לתרום לצמצום הצריכה הקלורית הכללית. בסקירה נכללו 41 מחקרים, מהם 16 מחקרים אקראיים מבוקרים ו-25 מחקרים תצפיתיים. במחקרים האקראיים המבוקרים, הפירות העיקריים שנכללו בהתערבות היו גויאבה, תפוח ואשכולית, בכמות שנעה עד 30% מסך הצריכה הקלורית. משך ההתערבויות נע בן 3 ל-24 שבועות. 

להלן סיכום ממצאי הסקירה: קרא עוד.

Guyenet SJ. Impact of Whole, Fresh Fruit Consumption on Energy Intake and Adiposity: A Systematic Review. Front Nutr. 2019;6:66. Published 2019 May 8. 

 

 

לתוספי אוֹמגה 3 לא נמצאה השפעה על מדדים אנתרופומטריים בקרב ילדים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדק הקשר בין נטילת תוספי אומגה 3 לבין מדדים אנתרופומטריים, בקרב ילדים ומתבגרים. החוקרים מסבירים כי תוספי אומגה 3 עשויים לתרום לשיפור המדדים האנתרופומטריים באמצעות הגברת הוצאת האנרגיה, ויסות התיאבון, והגברת רמת האדיפונקטין. 

בסקירה נכללו שישה מחקרים, בהם נכללו ילדים בגילאי 9-15, מרביתם עם עודף משקל או שמנות. המשתתפים קיבלו אומגה 3 במינון 250 עד 3,360 מ"ג ליום, כאשר רק במחקר אחד מינון ה-DHA היה גבוה מה-EPA. משך ההתערבות נע בין 8 ל-24 שבועות. באף אחד מהמחקרים לא דווח על השפעות שליליות. 

בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

Shima Jazayeri, et al. Effect of omega-3 fatty acids supplementation on anthropometric indices in children and adolescents: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complementary Therapies in Medicine, Volume 53, 2020. 

 

 

כיצד רכיבים פלאבאנולים תורמים לוויסות התיאבון?

במחקר מעבדה נבדק כיצד חשיפה לפלאבאנולים המצויים בזרעי ענבים משפיעה על שחרור ההורמונים במעי. החוקרים מסבירים כי ההשפעה על הפעילות ההורמונלית במעי עשויה להסביר את ההשפעה המיטיבה של תמצית זרעי ענבים, שנמצאה במחקרים קודמים, כולל השפעה על ויסות התיאבון ועל התסמונת המטבולית. מנגנון ההשפעה נבדק במודל של חזירים ובדגימות מעי אנושיות. החוקרים מדגימים כי קרא עוד.

Grau-Bové C, González-Quilen C, Terra X, et al. Effects of Flavanols on Enteroendocrine Secretion. Biomolecules. 2020;10(6):844. Published 2020 Jun 1. 

 

 

הקשר בין דום נשימה חסימתי בשינה לבין מטבוליזם של בַרזל

במחקר רטרוספקטיבי נבדק הקשר בין מדדים של ברזל בגוף לבין רמת החומרה של דום נשימה חסימתי בשינה ( OSAS*) ו/או היפוקסיה (חוסר חמצן). החוקרים מסבירים כי OSAS הינו סביך שכיח של שמנות, אשר לרוב מלווה בהיפוקסיה. משוער כי מצב כרוני של היפוקסיה לסירוגין עלול להשפיע על המטבוליזם של ברזל ולהתבטא בהפרעה במדדי הברזל, במיוחד בקרב הסובלים משמנות

במחקר נכללו הנתונים של 13 גברים ושל 56 נשים, מהם 50 (72%) סבלו מ-OSAS. נמצא כי קרא עוד.  

Le Tallec-Estève N, Rousseau C, Desrues B, Loréal O, Thibault R. Transferrin saturation is independently associated with the severity of obstructive sleep apnea syndrome and hypoxia among obese subjects [published online ahead of print, 2020 Jun 17]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30297-1. 

 

 

הקשר בין התזונה והתפתחות סרְטן העור

במחקר מקרה-בקרה נבדק הקשר בין דפוס התזונה לבין סרטן עור מסוג קרצינומת תאי הבסיס (BCC - basal cell carcinoma). המחקר נערך כחלק ממחקר עוקבה גדול, שנערך בספרד ועוסק בקשר בין תזונה לבריאות. במסגרת המחקר זוהו 101 משתתפים עם אבחנה של BCC, אליהם הותאמה קבוצת ביקורת של משתתפים ללא BCC. לכל משתתף חושב ציון התאמה לשלושה דפוסי תזונה – דיאטה ים-תיכונית, דיאטת DASH ודיאטה צמחונית. 

בהשוואה למשתתפים עם הציונים הנמוכים ביותר, נמצא כי קרא עוד.

Leone A, Martínez-González MÁ, Martin-Gorgojo A, et al. Mediterranean diet, Dietary Approaches to Stop Hypertension, and Pro-vegetarian dietary pattern in relation to the risk of basal cell carcinoma: a nested case-control study within the Seguimiento Universidad de Navarra (SUN) cohort. Am J Clin Nutr. 2020;112(2):364-372. 

 

 

 

אורח חיים בריא קשור בסיכון מופחת לאלְצהיימר

במחקר, המבוסס על הנתונים משני מחקרי אורך, נבדק הקשר בין הקפדה על אורח חיים בריא לבין הסיכון לאלצהיימר. במחקר נכללו הנתונים של 1,845 משתתפים מהמחקר (CHAP (Chicago Health and Aging Project ו-920 משתתפים מהמחקר (MAP (Rush Memory and Aging Project. לכל משתתף נקבע ציון אורח חיים בריא בין 0 ל-5, המבוסס על הימנעות מעישון, לפחות 150 דקות בשבוע של פעילות גופנית בעצימות בינונית עד גבוהה, צריכת אלכוהול מתונה עד בינונית, תזונה לעיכוב הידרדרות קוגניטיבית המבוססת על דיאטה ים-תיכונית ודיאטת DASH, וביצוע פעילות קוגניטיבית. משך המעקב החציוני בשתי קבוצות המחקר היה 5.8 ו-6 שנים בהתאמה, במהלכן אובחנו 379 ו-229 מקרים של אלצהיימר

בניתוח משולב של שתי הקבוצות נמצא כי קרא עוד.    

Dhana K, Evans DA, Rajan KB, Bennett DA, Morris MC. Healthy lifestyle and the risk of Alzheimer dementia: Findings from 2 longitudinal studies. Neurology. 2020;95(4):e374-e383. 

 

 

תזונה לשמירה על חוזק השריר בגיל מבוגר

במחקר חתך נבדק הקשר בין התזונה לבין חוזק שריר היד. במחקר נכללו הנתונים של 68,002 משתתפים מעל גיל 60 מהביו-בנק הבריטי.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Gedmantaite A, Celis-Morales CA, Ho F, Pell JP, Ratkevicius A, Gray SR. Associations between diet and handgrip strength: a cross-sectional study from UK Biobank. Mech Ageing Dev. 2020;189:111269. 

 

 

האם יש קשר בין וִיטמין D והורמונים אנדרוגנים בקרב נשים עם תִסמונת השחלות הפוֹלציסטיות?

במחקר חתך נבדק הקשר בין מדדי ויטמין D לבין הורמונים אנדרוגנים, בקרב נשים עם תסמונת השחלות הפולציסטיות. החוקרים מסבירים כי ישנן עדויות המצביעות על קשר בין חסר ויטמין D לבין תסמונת השחלות הפוליציסטיות דרך מנגנונים של דלקת ושל תנגודת לאינסולין. במחקר נכללו 46 נשים, המאובחנות עם תסמונת השחלות הפוליציסטיות, בנות 30 בממוצע ו-BMI ממוצע של 29.

החוקרים מראים כי קרא עוד.  

Mesinovic J, Teede HJ, Shorakae S, et al. The Relationship between Vitamin D Metabolites and Androgens in Women with Polycystic Ovary Syndrome. Nutrients. 2020;12(5):1219. Published 2020 Apr 26. 

 

 

וכעת, עוד כותרת...

 

 

מהי התרומה של גלוּטמין לחולי סרְטן המעי הגס?

במחקר רטרוספקטיבי נכללו חולי סרטן המעי הגס שעברו כריתת מעי, מהם 478 מטופלים קיבלו גלוטמין בהזנה תוך ורידית (פראנטרלית) ואליהם הותאמו 478 מטופלים שלא קיבלו גלוטמין. נמצא כי נטילת גלוטמין תרמה למיתון הירידה ברמת האלבומין באופן תלוי מינון, ללא השפעה על תוצאות הניתוח.  

Wu JM, Ho TW, Lai IR, Chen CN, Lin MT. Parenteral glutamine supplementation improves serum albumin values in surgical cancer patients [published online ahead of print, 2020 Jun 25]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30326-5. 

 

 

קפסאיצין בספריי אף לטיפול בדלקת אף אידיופתית

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נמצא כי ספריי אף, המכיל קפסאיצין במינון נמוך, הינו יעיל לטיפול בדלקת אף (ריניטיס) אידיופתית, במידה דומה לטיפול הסטנדרטי בבית חולים, הכולל שימוש בקפסאיצין במינון גבוה תחת הרדמה מקומית.  

Van Gerven L, Steelant B, Cools L, et al. Low-dose capsaicin (0.01 mM) nasal spray is equally effective as the current standard treatment for idiopathic rhinitis: A randomized, double-blind, placebo-controlled trial [published online ahead of print, 2020 May 19]. J Allergy Clin Immunol. 2020;S0091-6749(20)30683-7. 

 

 

האם לזעַפרן השפעה על מדדי דלקת?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, בה נכללו 8 מחקרים אקראיים מבוקרים לנטילת תוספי זעפרן (Crocus sativus), לא הייתה השפעה מובהקת על מדדי הדלקת CRP, TNF-α ו-IL-6 באופן כללי. אולם, בניתוח לפי תתי-קבוצות נמצא שיפור במדדי הדלקת במצבים מסוימים, כגון רמת CRP גבוהה, מינון של עד 30 מ"ג/יום ובקרב משתתפים ללא סוכרת

Asbaghi O, Sadeghian M, Sadeghi O, et al. Effects of saffron (Crocus sativus L.) supplementation on inflammatory biomarkers: A systematic review and meta-analysis [published online ahead of print, 2020 Jun 11]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6748. 

 

 

הקפדה על תזונה בריאה להפחתת השומן הבטני

במחקר חתך, בו נכללו 578 משתתפים מגרמנְיה, נמצא כי דפוס של תזונה בריאה היה קשור ברמה נמוכה יותר של רקמת שומן בטני, כפי שנמדדה באמצעות MRI. 

Ratjen I, Morze J, Enderle J, et al. Adherence to a plant-based diet in relation to adipose tissue volumes and liver fat content. Am J Clin Nutr. 2020;112(2):354-363. 


 

לא נמצאה השפעה לתוסף וִיטמין D על רמת הכולסטרול בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 127 חולי סוכרת סוג 2, נמצא כי נטילת ויטמין D במינון 4,000 יחב"ל ליום למשך 24 שבועות לא השפיעה על רמת הכולסטרול או על מדדים של ספיגת הכולסטרול ושל ייצור אנדוגני. 

Meng H, Matthan NR, Angellotti E, Pittas AG, Lichtenstein AH. Exploring the effect of vitamin D3 supplementation on surrogate biomarkers of cholesterol absorption and endogenous synthesis in patients with type 2 diabetes-randomized controlled trial. Am J Clin Nutr. 2020;112(3):538-547. 

 

 

התנהגות יושבנית ממושכת קשורה בסיכון מוגבר לתמותה מסרְטן

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, בו נכללו כ-8,000 מבוגרים מעל גיל 45 מארה"ב, נמצא כי זמן ממושך יותר של התנהגות יושבנית היה קשור בסיכון מוגבר לתמותה מסרטן, כאשר החלפת התנהגות יושבנית בפעילות גופנית הייתה קשורה בהפחתת הסיכון.  

Gilchrist SC, Howard VJ, Akinyemiju T, et al. Association of Sedentary Behavior With Cancer Mortality in Middle-aged and Older US Adults [published online ahead of print, 2020 Jun 18]. JAMA Oncol. 2020;e202045. 

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם