עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2018 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 17/11/2018

האם אנשים גבוהים נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן? והאם רעש תחבורתי מהווה גורם סיכון להתקף לב? 

שני מחקרים מעניינים העונים על שאלות אלו מצויים בפתח סקירת המחקרים השבועית שלנו. 

נמשיך עם התרומה של תרגול יוגה להפסקת עישון, ונברר האם עישון פאסיבי קשור בהופעת תסמיני דיכאון בקרב ילדים? 

עוד השבוע: האם הקשר בין לחץ דם ויכולת קוגניטיבית קיים כבר מגיל צעיר? מהי ההשפעה האפיגנטית של רכיבים טבעיים במחלות נוירולוגיות? האם צריכת חלבון לפני השינה משפרת מטבוליזם? מהם הגורמים המשפיעים על התפתחות פלורת המעי בראשית החיים? ומה הקשר בין הפלורה לבין שמנוּת?

ולסיום, האם רפואה משלימה יעילה לשיפור הביצועים האתלטיים? צמחי מרפא לטיפול בכיב פפטי, וסקירה על הפעילות הרפואית של תימול ותימין.

בתחום התוספים, אומגה 3 להזדקנות בריאה, חומצת השומן EPA להפחתת הסיכון הקרדיווסקולרי, והאם תוסף ג'וס פלאס יכול לעזור למטופלים עם סרטן ראש וצוואר? 

בכותרות השבוע: רכיבים צמחיים לטיפול באלצהיימר, קרוטנואידים וויטמין A לשיפור מדדים קרדיו-מטבוליים, מנגנוני הפעולה של כורכומין, הפעילות הרפואית של שמן אורגנו, ההשפעה השונה של קנאביס על גברים ונשים.

 

 

האם אנשים גבוהים נמצאים בסיכון מוגבר לסרְטן?

במחקר, המבוסס על נתונים תצפיתיים, מספק חוקר בתחום הביולוגיה האבולוציונית הסבר מדוע אנשים גבוהים יותר נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן, כאשר הסיכון הכללי לסרטן גבוה בכ-10% עבור כל 10 ס"מ נוספים בגובה. אחת ההשערות הרווחות היא שגורמים תזונתיים, בריאותיים וחברתיים משפיעים כבר מגיל צעיר על הגובה ועל הסיכון לסרטן באופן בלתי תלוי. אולם, לטענת החוקר, השערה נוספת היא כי לאנשים גבוהים מספר תאים גדול יותר וכתוצאה מכך סיכון מוגבר למוטציות אונקוגניות ולהתפתחות סרטן.

בהתבסס על נתונים תצפיתיים מארבעה מחקרים גדולים, החוקר מאשש את ההשערה ומדגים באמצעות מודלים סטטיסטיים כי ניתן לנבא את הסיכון לסרטן באמצעות העלייה במספר התאים הקשורה בגובה. באופן ספציפי, הקשר בין גובה והסיכון לסרטן היה בולט במיוחד בהתייחס לסרטן העור, אולם הסיכון לסוגי סרטן הקשורים בשמנות לא הושפע מאפקט הגובה כיוון שמדובר במנגנונים שונים.

Nunney L. Size matters: height, cell number and a person's risk of cancer. Proc Biol Sci. 2018 Oct 24;285(1889). pii: 20181743. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30355711

 

 

רעש וזיהום אוויר תחבורתי כגורם סיכון להתקף לב

במחקר עוקבה, שנערך בשוויץ, נבדק הקשר בין רעש וזיהום אוויר תחבורתי - שמקורו בכלי רכב, רכבות ומטוסים - לבין הסיכון לתמותה מאוטם שריר הלב בתקופה של כ-8 שנים. במחקר נכללו הנתונים של כ-4.4 מיליון מבוגרים מעל גיל 30, כאשר החשיפה לרעש ולזיהום אוויר הוערכה בהתאם לכתובת המגורים. נמצא כי באופן בלתי תלוי בזיהום אוויר, עבור כל עלייה של 10 דציבלים ברעש כלי רכב, רכבות ומטוסים הסיכון לאוטם שריר הלב היה גבוה ב-3.2%, 2% ו-2.5%, כאשר רמת הסיכון הייתה דומה גם לאחר התאמה סטטיסטית לזיהום אוויר. לעומת זאת, הסיכון לתמותה מאוטם שריר הלב הקשור בזיהום אוויר היה מתון יותר כאשר גורמי הרעש נלקחו בחשבון. ממצאים אלה מצביעים על כך שרעש תחבורתי מהווה גם כן גורם סיכון לתמותה מאוטם שריר הלב, והחוקרים טוענים כי ישנה הערכת יתר להשְפעת זיהום האוויר, כיוון שמרבית המחקרים אינם מבצעים התאמה מתאימה לרעש התחבורתי הנלווה. 

Héritier H, et al. A systematic analysis of mutual effects of transportation noise and air pollution exposure on myocardial infarction mortality: a nationwide cohort study in Switzerland. Eur Heart J. 2018 Oct 24. 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30357335

 

 

התרומה של יוגה, בשילוב טיפול קוגניטיבי-התנהגותי, להפסקת עישון

במחקר אקראי מבוקר נבדקה התרומה של יוגה להפסקת עישון. החוקרים מציינים שיוגה נמצאה יעילה להפחתת סטרס ומצב רוח שלילי וכן לשמירה על משקל תקין – גורמים, אשר עשויים לתרום להצלחת התהליך של הפסקת עישון. במחקר נכללו 227 מבוגרים מעשנים, אשר השתתפו בתכנית טיפול קוגניטיבית התנהגותית (CBT) בת 8 שבועות להפסקת עישון. בנוסף, נערכו שני מפגשים בשבוע של איינגר יוגה או של בריאות כללית (קבוצת ביקורת). נמצא כי בסיום תקופת ההתערבות, הנטייה להפסקת עישון הייתה גבוהה ב-37% בקבוצת היוגה בהשוואה לקבוצת הביקורת. מגמה זו הייתה בולטת במיוחד בקרב משתתפים שעישנו פחות מ-10 סיגריות ליום. עוד נמצא כי קרא עוד.

Bock BC, et al. Yoga as a Complementary Therapy for Smoking Cessation: Results from Breath Easy, a Randomized Clinical trial. Nicotine Tob Res. 2018 Oct 6. 

 

 

עישון פאסיבי קשור בהופעת תסמיני דיכאוֹן בקרב ילדים

במחקר אורך, שנערך בקנדה, הוערך הקשר בין עישון פאסיבי לבין תסמיני דיכאון בקרב ילדים. במחקר נכללו 1,553 תלמידים מ-29 בתי ספר יסודיים, אחריהם נערך מעקב מכיתה ה' ועד כיתה י"א. בניתוח חתך של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

Wellman RJ, et al. Secondhand smoke exposure and depressive symptoms in children: a longitudinal study. Nicotine Tob Res. 2018 Oct 20.

 

 

הקשר בין לחץ דם ויכולת קוגניטיבית קיים כבר מגיל צעיר

בהתבסס על נתונים משני מחקרי עוקבה, נבדק הקשר בין מדדים וסקולריים לבין היכולת הקוגניטיבית בקרב ילדים ובקרב מבוגרים. החוקרים מסבירים כי ממצאים קודמים מצביעים על כך שלחץ דם גבוה ועלייה בנוקשות העורקים קשורים ביכולת קוגניטיבית נמוכה יותר בקרב מבוגרים, אולם ייתכן וההשפעה הינה מצטברת ומתחילה בגיל צעיר. במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 5,853 ילדים בני 6 בממוצע ו-5,187 מבוגרים בני 62 בממוצע. בקרב הילדים הוערכה האינטליגנציה הלא-מילולית ובקרב מבוגרים נערכו מספר מבחנים להערכת היכולת הקוגניטיבית הכללית. נמצא כי קרא עוד.

Sander Lamballais, et al. Association of Blood Pressure and Arterial Stiffness With Cognition in 2 Population-Based Child and Adult Cohorts. Journal of the American Heart Association. 2018;7:e009847

 

 

 

ההשפעה האפיגנטית של רכיבים טבעיים במחלות נוירולוגיות

בסקירה1 דנים החוקרים בהשפעה האפיגנטית של רכיבים טבעיים במחלות נוירולוגיות. הם מסבירים כי לשינויים אפיגנטיים תפקיד מרכזי בוויסות הביטוי הגנטי המהווה מנגנון חשוב בתהליכי התפתחות והתמיינות התא. כיום עולות עדויות לכך שלשינויים אפיגנטיים תפקיד בהתפתחות מחלות נוירו-דגנרטיביות, כאשר למגוון רכיבים טבעיים השפעה על שינויים אלה וזיהוי מנגנוני הפעולה של אותם רכיבים עשוי להוות בסיס לפיתוח טיפולים חדשניים. במסגרת המאמר החוקרים מציגים בפירוט את התהליכים האפיגנטיים ואת תפקידם בהתפתחות מחלות שונות, כולל סכיזופרניה, אלצהיימר, פרקינסון ואפילפסיה.

בהמשך, הם דנים בתפקיד התזונה ומציינים כי קרא עוד.

Gangisetty O, Murugan S. Epigenetic Modifications in Neurological Diseases: Natural Products as Epigenetic Modulators a Treatment Strategy. Adv Neurobiol. 2016;12:1-25. 

1הסקירה הינה חלק מספר העוסק בתפקיד של רכיבים טבעיים במחלות נוירו-דגנרטיביות:

Essa MM, Akbar M, Guillemin G, (editors). The Benefits of Natural Products for Neurodegenerative Diseases. Springer International Publishing; 2016 (Advances in Neurobiology; vol. 12). 

 

 

האם צריכת חלבון לפני השינה משפרת מטבוליזם?

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של צריכת חלבון לפני השינה על ההוצאה האנרגטית והתיאבון בבוקר שלאחר מכן. החוקרים מסבירים כי ישנם ממצאים, המצביעים על כך שלצריכת חלבון לפני השינה השפעה מיטיבה על השרירים והבריאות הכללית, אולם לא ידוע האם ההשפעה של מזון דומה להשפעה של תוספי חלבון והאם אכילה לפני השינה מובילה לעלייה במשקל. במחקר הנוכחי השתתפו 10 נשים פעילות גופנית בנות 23 בממוצע, אשר צרכו גבינת קוטג', המכילה 30 גרם חלבון, תוסף קזאין נוזלי (עם תכולה זהה של קלוריות ושל חלבון) או משקה פלסבו - עד שעה לפני השינה, בשלושה ימים שונים.

שעתיים לפני ההתערבות, המשתתפות צרכו ארוחה סטנדרטית. ההוצאה האנרגטית במנוחה נמדדה מיד לאחר ההתערבות ולאחר הקימה בבוקר, בנוסף להערכה סובייקטיבית של רמת התיאבון. מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Leyh SM, et al. Pre-sleep protein in casein supplement or whole-food form has no impact on resting energy expenditure or hunger in women. Br J Nutr. 2018 Nov;120(9):988-994. 

 

 

התפתחות פלורת המעי בראשית החיים

במחקר אורך בחנו החוקרים את תהליכי התפתחות פלורת המעי בראשית החיים. החוקרים עקבו אחר השינויים בהרכב החיידקים בדגימות צואה, שנלקחו מ-903 תינוקות החל מגיל 3 חודשים ועד גיל 46 חודשים. נמצא כי ישנם שלושה שלבים מובחנים בהתפתחות פלורת המעי: שלב התפתחותי בגילאים 3-14 חודשים, שלב מעבר בגילאים 15-30 חודשים ושלב יציב בגילאי 31-46 חודשים. הנקה - חלקית או מלאה - הייתה הגורם המשמעותי ביותר הקשור בהרכב החיידקים במעי. בקרב תינוקות יונקים זוהתה רמה גבוהה יותר של חיידקים ממשפחת Bifidobacterium, כאשר הפסקת הנקה הייתה מלווה בתהליכי התפתחות מהירים יותר של פלורת המעי, המתבטאים בעלייה בריכוז חיידקים מסוג Firmicutes והקשורים בהתפתחות השמנה וסוכרת. בנוסף, גם אופן הלידה היה קשור בהרכב החיידקים בשלב ההתפתחותי הראשון,קרא עוד.

Stewart CJ, et al. Temporal development of the gut microbiome in early childhood from the TEDDY study. Nature. 2018 Oct;562(7728):583-588. 

 

 

הקשר בין חיידקי המעי ושמנוּת

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך בנורבגיה, הוערך הקשר בין פלורת המעי בראשית החיים לבין הסיכון לשמנות בגיל 12. מחקרים עדכניים מצביעים על כך שלפלורת המעי תפקיד מרכזי בהתפתחות שמנות ובהעברה בין דורית של הסיכון לשמנות. במחקר הנוכחי נכללו 165 ילדים, כאשר הרכב חיידקי המעי נבדק באמצעות דגימות צואה, שנלקחו בשישה מועדים בשנתיים הראשונות לחיים.

נמצא כי קרא עוד.

Stanislawski MA, et al. Gut Microbiota in the First 2 Years of Life and the Association with Body Mass Index at Age 12 in a Norwegian Birth Cohort.MBio. 2018 Oct 23;9(5). pii: e01751-18. 

 

 

רפואה משלימה לשיפור הביצועים האתלטיים

במחקר, המבוסס על נתונים שנאספו בסקר הבריאות הלאומי האמריקאי, העריכו החוקרים את השימוש ברפואה משלימה בקרב ספורטאים ואת מידת שביעות הרצון שלהם. על בסיס הממצאים החוקרים מעריכים כי מעל ל-14 מיליון מבוגרים (כ-20% מהאוכלוסייה) משתמשים ברפואה משלימה כאסטרטגיה עיקרית לשיפור הביצועים האתלטיים, כאשר 97.6% העריכו את השימוש כיעיל. השיטות העיקריות עליהן דיווחו המשתתפים כללו יוגה, תוספים צמחיים, טיפולי גוף ועיסוי. מרבית המשתמשים ברפואה משלימה בהקשר לספורט היו צעירים יחסית (חציון הגיל היה 38), כאשר נשים נטו פי 3 מגברים להעריך את הטיפול כיעיל.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד.

Evans MW Jr, et al. Adult Use of Complementary and Integrative Approaches to Improve Athletic Performance. Altern Ther Health Med. 2018 Jan;24(1):30-37.

 

 

צמחי מרפא לטיפול בכִיב פפטי

בסקירה מוצגים הממצאים בנוגע לשימוש ברכיבים צמחיים בעלי פעילות נוגדת כיבים (antiulcer), תוך התבססות על השימושים המסורתיים ועל העדויות הפרה-קליניות. ראשית, החוקרים מציגים את האפידמיולוגיה של כיב פפטי, התסמינים והמאפיינים הקליניים, הפתוגנזה והטיפול התרופתי. בהמשך, מפורטים הממצאים (בעיקר ממחקרים פרה-קליניים) לגבי רכיבים צמחיים בעלי פעילות נוגדת כיבים והשפעה מגינה על הקיבה, תוך התייחסות גם לפעילות נגד זיהום ההליקובקטר פילורי.

אחד הצמחים הבולטים ביותר הוא קרא עוד.

Sharifi-Rad M, et al. Antiulcer Agents: From Plant Extracts to Phytochemicals in Healing Promotion. Molecules. 2018 Jul 17;23(7). pii: E1751. doi: 10.3390/molecules23071751.

 

 

הפעילות הרפואית של קורנית והרכיב הפעיל תימול

בסקירה דנים החוקרים בפעילות הרפואית של הרכיב הפעיל תימול ושל קורנית תימין (Thymus vulgaris), כמקורו העיקרי. במסגרת הסקירה מפורטים המקורות של תימול ומוצגים הממצאים לגבי פעילותו הרפואית, כולל פעילות קרא עוד.

Salehi B, et al. Thymol, thyme, and other plant sources: Health and potential uses. Phytother Res. 2018 Sep;32(9):1688-1706. 

 

 

אוֹמגה 3 להזדקנות בריאה

במחקר עוקבה פרוספקטיבי הוערך הקשר בין רמת אומגה 3 בדם לבין הזדקנות בריאה בקרב קשישים מארה"ב. במחקר נכללו 2,622 בני 74 בממוצע, המאופיינים בהזדקנות בריאה בתחילת תקופת המעקב. בתקופת מעקב של כ-23 שנה, החוקרים ביצעו שלוש מדידות להערכת הרמה בדם של חומצות שומן מסוג אומגה 3 - ALA, EPA, DHA ו-DPA. בסיום תקופת המעקב, כ-11% מהמשתתפים הוגדרו כבעלי הזדקנות בריאה, אשר הוגדרה כהעדר מחלות כרוניות ותפקוד קוגניטיבי תקין.

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד.

Lai HT, et al. Serial circulating omega 3 polyunsaturated fatty acids and healthy ageing among older adults in the Cardiovascular Health Study: prospective cohort study. BMJ. 2018 Oct 17;363:k4067. 

 

 

תועלת קרדיוֹוסקולרית משמעותית למינון גבוה של EPA

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של תוסף Icosapent Ethyl במינון גבוה להפחתת תחלואה ותמותה קרדיווסקולרית בקרב משתתפים בסיכון גבוה. Icosapent Ethyl הינו צורה מזוקקת של חומצת שומן אומגה 3 מסוג EPA, שנמצאה יעילה להורדת רמת טריגליצרידים, אולם לא נבדקה השְפעתה על אירועים איסכמיים. במחקר נכללו 8,179 משתתפים עם מחלה קרדיווסקולרית, סוכרת או גורמי סיכון אחרים, הנוטלים סטטינים ועם רמת טריגליצרידים של 135-499 מ"ג/דצ"ל ורמת LDL של 41-100 מ"ג/דצ"ל. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת התוסף במינון 2 גרם ליום פעמיים ביום (סה"כ 4 גרם ליום) או פלסבו. במהלך תקופת מעקב חציונית של 4.9 שנים תועדו אירועים של תמותה או תחלואה קרדיווסקולרית בקרב קרא עוד.

Deepak L. Bhatt, et al. Cardiovascular Risk Reduction with Icosapent Ethyl for Hypertriglyceridemia. N Engl J Med. November 10, 2018. 

 

 

לא נמצאה תמיכה ליעילות של תוסף ג'וס פלאס למטופלים עם סרְטן ראש וצוואר

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף ג'וס פלאס (מיצוי מגוון גדול של פירות וירקות) על מדדים הקשורים בהתפתחות גידול נוסף בקרב חולי סרטן ראש וצוואר. במחקר נכללו 134 מטופלים, אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף או פלסבו - למשך 12 שבועות. המשתתפים נטלו 4 כמוסות ליום, 2 בבוקר ו-2 בערב, תוך שמירה על הרגלי התזונה הרגילים שלהם. בסיום תקופת ההתערבות, לכל המשתתפים ניתנה האפשרות להשתמש במוצרי ג'וס פלאס במשך 5 שנים והחוקרים ביצעו מעקב שנתי אחר התפתחות של גידולים נוספים. מתוצאות המחקר עולה כי קרא עוד.

Datta M, et al. A Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trial of Fruit and Vegetable Concentrates on Intermediate Biomarkers in Head and Neck Cancer. Integr Cancer Ther. 2018 Mar;17(1):115-123. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

רכיבים צמחיים לטיפול באלְצהיימר

בסקירה דנים החוקרים בפוטנציאל של רכיבים צמחיים שונים כבסיס לפיתוח טיפולים חדשניים ובטיחותיים יותר לאלצהיימר, כולל גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba), ג'ינסנג קוריאני (Panax ginseng), מליסה (Melissa officinalis), מרווה (Salvia lavandulaefolia) ורזברטרול. 

Wightman EL. Potential benefits of phytochemicals against Alzheimer's disease. Proc Nutr Soc. 2017 May;76(2):106-112. 

 

קרוֹטנואידים ווִיטמין A לשיפור מדדים קרדיו-מטבוליים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, בה נכללו 11 מחקרי חתך, נמצא כי חשיפה גבוהה יותר לקרוטנואידים הייתה קשורה בסיכון נמוך יותר לתסמונת המטבולית, כאשר קשר זה היה המשמעותי ביותר עבור בטא-קרוטן. לא נמצא קשר בין רמת החשיפה לרטינול לבין הסיכון לתסמונת המטבולית.

Beydoun MA, et al. Carotenoids, vitamin A, and their association with the metabolic syndrome: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2018 Sep 7. 

 

 

מנגנוני הפעולה של כורכוּמין

בסקירה מוצגים הממצאים, בעיקר ממחקרים פרה-קליניים, לגבי מנגנוני הפעולה של כורכומין, התורמים לשמירה על הבריאות הקרדיו-מטבולית ולמניעת דמנציה, כולל השפעה על המסלולים המעורבים במטבוליזם של גלוקוז ושל שומן, דיכוי תהליכים דלקתיים, עידוד הפעילות של אנזימים נוגדי חמצון, שיפור פעילות האינסולין והפחתת חדירות המעי וכן מניעת הצטברות משקעים הקשורים בהתפתחות דמנציה והגברת הפעילות העצבית במוח. 

Kim Y, Clifton P. Curcumin, Cardiometabolic Health and Dementia. Int J Environ Res Public Health. 2018 Sep 24;15(10). pii: E2093. 

 

 

הפעילות הרפואית של שמן אוֹרגנו

בסקירה מוצגים הממצאים הפרה-קליניים לגבי הפעילות הרפואית של שמן אורגנו, כולל פעילות אנטי-מיקרוביאלית והשפעות נוגדות חמצון, נוגדות דלקת, נוגדות סוכרת ונוגדות סרטן

Leyva-López N, Gutiérrez-Grijalva EP, Vazquez-Olivo G, Heredia JB. Essential Oils of Oregano: Biological Activity beyond Their Antimicrobial Properties. Molecules. 2017 Jun 14;22(6). pii: E989. 

 

 

ההשפעה של קנאבִיס שונה בין גברים ונשים

בסקירה של ממצאים ממחקרים בבעלי חיים מראים החוקרים כי הרגישות לקנבינואידים שונה בין המינים ומושפּעת מהפעילות השונה של הורמוני המין על המערכת הקנבינואידית. 

Struik D, Sanna F, Fattore L. The Modulating Role of Sex and Anabolic-Androgenic Steroid Hormones in Cannabinoid Sensitivity. Front Behav Neurosci. 2018 Oct 26;12:249. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם