עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2017 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 07/12/2017

 

בפתח הסקירה השבועית שלנו - מהי התזונה המוכחת על סמך מחקרים לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית? והאם קמומיל יעיל בטיפול בהפרעת חרדה?
נמשיך במחקרים בתחום הסרטן: מהי ההשפעה של דיאטה עשירה בסיבים על חולי סרטן קולורקטלי? מהי התרומה של דיאטה דלת-שומן להפחתת הסיכון לסרטן הלבלב? האם צריכת איזופלבונים מעלה סיכון לסרטן ערמונית מתקדם? והאם צריכת אלכוהול מהווה גורם סיכון להתפתחות סוגים שונים של סרטן
עוד בסקירה – האם תזונה עשירה בנוגדי חמצון מורידה סיכון לסוכרת סוג 2? האם צריכת אומגה 6 קשורה ברמת הדלקת בגוף? האם פעילות גופנית מפחיתה סיכון לתמותה? 
נסיים במספר מחקרים קליניים על תוספי תזונה: מניעת דלקות בדרכי השתן ללא אנטיביוטיקה בקרב נשים לאחר גיל המעבר, קרם צמחי לטיפול בכאב נוירופתי על רקע סוכרת סוג 2, קוטב מצוי לשיפור התפקוד המיני בקרב גברים, פרוביוטיקה לטיפול באטופיק דרמטיטיס וחומצות שומן רב בלתי רוויות לטיפול ב-ADHD
בכותרות שלנו השבוע – מחקרים מגוונים אשר בדקו האם שיפור הרכב פלורת המעי עשוי לתרום לשיפור השינה והתפקוד הקוגניטיבי? האם יש קשר בין צריכת דגים בהריון וכישורי השפה של הילד? האם רמת ברזל גבוהה ביילודים קשורה בסיכון מוגבר לסוכרת סוג 1? מהי התרומה של פלפלת לתהליכי העיכול? כיצד פעילות גופנית מסייעת לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי? ומהי ההשפעה של תוסף בטא-אלאנין על השריר? 
נסיים בשלושה מחקרים פרה-קליניים על: כורכומין להגנה מפני חשיפה לרעלנים, דיאטה דלה מאוד בקלוריות לאיזון רמות הסוכר ופטריות כמקור לנוגדי חמצון. 


 

תזונה מוכחת מחקרים - לטיפול בדלקת מפְרקים שגרוֹנית

בסקירה מוצגות דיאטות שונות, אשר נמצאו בעלות השפעה מיטיבה בקרב מטופלים עם דלקת מפרקים שגרונית, וכן מנגנוני הפעולה האפשריים. להלן עיקרי הממצאים ממחקרים קליניים אקראיים: 

  • מספר מחקרים מראים כי צום מוגבל של שבוע, הכולל מיצי ירקות ותה צמחים, ואחריו תקופה של דיאטה טבעונית – לרוב נטולת גלוטן, הינו יעיל להפחתת הנפיחות במפרקים, רמת הכאב ומדדי הדלקת (ESR, CRP). 
  • דיאטה טבעונית נמצאה יעילה להפחתת התסמינים וחומרת המחלה באופן בלתי תלוי בשינויים בפלורת המעי, כאשר החוקרים מייחסים את ההשפעה המיטיבה להפחתת החשיפה לאנטיגנים המצויים במזונות שונים.
  • מחקרים שונים מצביעים על התרומה של דיאטה ים-תיכונית להקלה על התסמינים ולהפחתת תהליכים דלקתיים. 
  • דיאטה אלמנטלית נמצאה יעילה לשיפור מדדים קליניים, כולל כאב ונוקשות במפרקים, ללא שיפור משמעותי במדדים הדלקתיים, כאשר הפסקת הדיאטה הובילה להופעה מחודשת של התסמינים. ממצאים אלה מצביעים על כך שהחמרת התסמינים הינה כתוצאה מחשיפה לאלרגנים מסוימים במזון, שאינם קיימים בדיאטה אלמנטלית. 
  • ממחקרים שבחנו את ההשפעה של דיאטות אלימינציה שונות ניתן להסיק כי צריכת מזונות אלרגניים מובילה לעלייה במתווכים פרו-דלקתיים (TNF-α, IL-1) ולכן הוצאת מזונות אלרגניים מהתפריט עשויה להוביל לשיפור מהלך המחלה ולהפחית את הצורך בתרופות מעכבות דלקת.  

בנוסף, החוקרים דנים בממצאים לגבי ההשפעה של קבוצות מזון ותוספים, כולל דגנים מלאים, פירות, תבלינים, חומצות שומן, סיבים תזונתיים, סינביוטיקה, צריכת אלכוהול, תה וצמחי מרפא. הם מסכמים כי מזונות בעלי השפעה נוגדת דלקת עשויים להקל על תסמיני המחלה, כולל:

  • פירות: שזיפים מיובשים, אשכולית, ענבים, אוכמניות, רימון, מנגו, בננה, אפרסקים, תפוחים.
  • מגוון דגנים מלאים.
  • קטניות: פולי סויה שחורים, שעועית הודית שחורה (Vigna mungo).
  • תבלינים וצמחי מרפא: ג'ינג'ר (Zingiber officinale), כורכום (Curcuma longa), לבונה (Boswellia spp), ויתניה משכרת (Withania somnifera).
  • שמנים: שמן זית, שמן דגים, שמן זיפן (בכמוסות).
  • יוגורט, תה ירוק.

Managing Rheumatoid Arthritis with Dietary Interventions.
Khanna S, Jaiswal KS, Gupta B.
Front Nutr. 2017 Nov 8;4:52. doi: 10.3389/fnut.2017.00052. eCollection 2017.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29167795

 

 

קמוֹמיל לטיפול בהפרעת חרַדה 

בשני מאמרים מציגים החוקרים את הממצאים משני השלבים של מחקר אקראי מבוקר בו נבדקה היעילות של קמומיל (Matricaria recutita) לטיפול בהפרעת חרדה. במחקר נכללו 179 מטופלים עם הפרעת חרדה כללית ברמה בינונית עד חמורה. 
בשלב הראשון של המחקר, כל המשתתפים קיבלו מיצוי קמומיל במינון 500 מ"ג* 3 פעמים ביום למשך 8 שבועות. מדד המטרה העיקרי היה שיעור התגובה הקלינית והשינוי במדד GAD-7 להערכת התסמינים. נמצא כי 58% מהמשתתפים עמדו בקריטריונים של תגובה לטיפול ו-15.6% מהמשתתפים נשרו מהמחקר לפני סיום תקופת הטיפול. השפעות שליליות קלות נצפו בקרב כ-11.7% מהמשתתפים. החוקרים מסכמים כי מיצוי קמומיל הוביל לתגובה קלינית משמעותית ולהפחתת תסמיני חרדה בשיעור דומה לטיפול תרופתי בנוֹגד חַרדה, עם רמה נמוכה יותר של השפעות שליליות. 
בשלב השני של המחקר נכללו 93 מהמשתתפים שהגיבו לטיפול והסכימו להשתתף במחקר נוסף כפול-סמיות מבוקר פלסבו. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת מיצוי קמומיל במינון זהה (500 מ"ג* 3 פעמים ביום) או פלסבו - למשך 26 שבועות. יעילות הטיפול הוערכה באמצעות משך הזמן עד להופעת התקף חרדה. נמצא כי שיעור המשתתפים שסבלו מהתקף חרדה היה גבוה יותר בקבוצת הפלסבו לעומת קבוצת הקמומיל (25.5% לעומת 15.2%), כאשר משך הזמן הממוצע עד להתקף היה 11.4 שבועות בקבוצת הקמומיל לעומת 6.3 שבועות בקבוצת הפלסבו.

נתונים אלה מבטאים סיכון נמוך יותר בכ-50% להופעת התקף, אולם ההבדל בין הקבוצות לא היה מובהק סטטיסטית (p=0.16). עם זאת, בתקופת המחקר רמות התסמינים בקבוצת הקמומיל היו באופן מובהק נמוכות יותר וכן חלה ירידה מובהקת במשקל הגוף ובלחץ הדם. לא נמצאו הבדלים משמעותיים בין הקבוצות ביחס להשפעות השליליות. החוקרים מסכמים כי נטילה ממושכת של מיצוי קמומיל הייתה בטוחה ויעילה להפחתת תסמיני חרדה, ללא השפעה מובהקת על שיעור ההתקפים. ניתן לייחס ממצא זה לגודל קבוצה מצומצם ולשיעור נמוך מהמצופה של התקפים בקבוצת הפלסבו. לפיכך, יש להמשיך ולבחון את היעילות של קמומיל לטיפול בהפרעות חרדה במחקרים נוספים בהיקף גדול יותר.  
המחקר מומן על ידי אוניברסיטת פנסילבניה.  

•  Short-term open-label chamomile (Matricaria chamomilla L.) therapy of moderate to severe generalized anxiety disorder.
Keefe JR, Mao JJ, Soeller I, Li QS, Amsterdam JD.
Phytomedicine. 2016 Dec 15;23(14):1699-1705. doi: 10.1016/j.phymed.2016.10.013. Epub 2016 Oct 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27912871
•  Long-term chamomile (Matricaria chamomilla L.) treatment for generalized anxiety disorder: A randomized clinical trial.
Mao JJ, Xie SX, Keefe JR, Soeller I, Li QS, Amsterdam JD.
Phytomedicine. 2016 Dec 15;23(14):1735-1742. doi: 10.1016/j.phymed.2016.10.012. Epub 2016 Oct 24.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27912875

 

 

מחקרים העוסקים בסרְטן:

 

דיאטה עשירה בסיבים לחולי סרְטן קולורקטלי

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת דיאטה עשירה בסיבים לאחר אבחון סרטן קולורקטלי, לבין הסיכון לתמותה. על בסיס שני מחקרי עוקבה גדולים, שנערכו בארה"ב, במחקר הנוכחי נכללו 1,575 חולי סרטן קולורקטלי בשלב 1-3. צריכת הסיבים הוערכה באמצעות שאלוני תזונה שהמשתתפים מילאו 6 חודשים ו-4 שנים לאחר אבחון המחלה. במהלך תקופת מעקב חציונית של 8 שנים, 773 מהמשתתפים נפטרו, 174 מהם כתוצאה מסרטן קולורקטלי.

באופן כללי, נמצא כי קרא עוד

Fiber Intake and Survival After Colorectal Cancer Diagnosis.
Song M, et al.
JAMA Oncol. 2017 Nov 2. doi: 10.1001/jamaoncol.2017.3684. [Epub ahead of print]

 

 

מהי התרומה של דיאטה דלת-שומן להפחתת הסיכון לסרְטן הלבלב?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דיאטה דלת-שומן על הסיכון לסרטן הלבלב. מחקר זה הינו חלק ממחקר התערבותי גדול, שנערך בארה"ב ועוסק בבריאות האישה, בו נכללו כ-49,000 נשים לאחר גיל המעבר בגילאי 50-79. המשתתפות חולקו אקראית לקבוצת הדיאטה (שנועדה להפחית את צריכת השומן ולהגביר את הצריכה של פירות, ירקות ודגנים) או לקבוצת הביקורת (ללא התערבות) לתקופה של 7-12 שנים.

במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 46,200 משתתפות, כאשר בתקופת מעקב של 9 שנים מסיום ההתערבות אובחנו 92 מקרים של סרטן לבלב בקבוצת הדיאטה ו-165 מקרים בקבוצת הביקורת. ההבדל בין הקבוצות, המבטא סיכון נמוך ב-14% לא היה מובהק סטטיסטית. עם זאת בניתוח לפי תתי-קבוצות, נמצא כי קרא עוד

Low-fat Dietary Pattern and Pancreatic Cancer Risk in the Women's Health Initiative Dietary Modification Randomized Controlled Trial.
Jiao L, et al.
J Natl Cancer Inst. 2018 Jan 1;110(1). doi: 10.1093/jnci/djx117.

 

 

צריכת איזופלבוֹנים קשורה בסיכון מוגבר לסרְטן ערמונית מתקדם

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת פיטואסטרוגנים לבין הסיכון לסרטן הערמונית בקרב גברים. החוקרים מציינים כי ישנן עדויות פרה-קליניות לכך שצריכת פיטואסטרוגנים עלולה להשפיע על הסיכון לסרטן בשל המבנה הדומה לאסטרוגן.

במחקר נכללו הנתונים של כ-27,000 גברים, שהשתתפו במחקר מבוקר העוסק בתרומה של בדיקות סקר לסרטן. בתקופת מעקב חציונית של 11.5 שנים, אובחנו 2,598 מקרים של סרטן הערמונית, מהם 287 במצב מתקדם.

נמצא כי קרא עוד

Dietary intake of isoflavones and coumestrol and the risk of prostate cancer in the Prostate, Lung, Colorectal and Ovarian Cancer Screening Trial.
Reger MK, Zollinger TW, Liu Z, Jones JF, Zhang J.
Int J Cancer. 2017 Nov 8. doi: 10.1002/ijc.31095. [Epub ahead of print]

 

 

צריכת אלכוהול מהווה גורם סיכון מוכח להתפתחות סוגים שונים של סרְטן

בנייר עמדה מצהירה האגודה האמריקאית לאונקולוגיה קלינית (ASCO) כי צריכת אלכוהול מהווה גורם סיכון מובהק, אך הפיך, להתפתחות סוגים שונים של ממאירויות (כולל פה ולוע, ושט, גרון, כבד, שד וקולורקטלי). 
לטענת צוות המומחים, נקיטת עמדה פרואקטיבית כנגד צריכת אלכוהול מופרזת הינה בעלת תרומה חשובה למניעת סרטן, כאשר מטרות המסמך הינן:  קרא עוד

Alcohol and Cancer: A Statement of the American Society of Clinical Oncology.
LoConte NK, Brewster AM, Kaur JS, Merrill JK, Alberg AJ.
J Clin Oncol. 2017 Nov 7:JCO2017761155. doi: 10.1200/JCO.2017.76.1155. [Epub ahead of print]

 

 

שונות:


תזונה עשירה בנוגדי חמצון קשורה בסיכון נמוך יותר לסוּכרת סוג 2

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין רמת הפעילות נוגדת החמצון בגוף (total antioxidant capacity) לבין הסיכון לסוכרת סוג 2. כחלק ממחקר עוקבה אירופאי גדול, העוסק בקשר בין סרטן ותזונה (EPIC), במחקר הנוכחי נכללו הנתונים של 64,223 נשים בנות 52 בממוצע. בתקופת מעקב של 15 שנה, 1,751 מהנשים אובחנו עם סוכרת סוג 2.

נמצא כי קרא עוד

Dietary antioxidant capacity and risk of type 2 diabetes in the large prospective E3N-EPIC cohort.
Mancini FR, Affret A, Dow C, Balkau B, Bonnet F, Boutron-Ruault MC, Fagherazzi G.
Diabetologia. 2017 Nov 9. doi: 10.1007/s00125-017-4489-7. [Epub ahead of print]

 

 

לא נמצאה תמיכה לכך שאוֹמגה 6 קשורה ברמת הדלקת בגוף

במחקר חתך נבדק הקשר בין רמת אומגה 6 בדם לבין המדד הדלקתי CRP. החוקרים מסבירים כי קיים חשש לכך שצריכה גבוהה של אומגה 6 עלולה להגביר תהליכים דלקתיים כיוון שחומצה ארכידונית, שהינה התוצר המטבולי של אומגה 6, משמשת לייצור רכיבים פרו-דלקתיים (איקוסנואידים).

כחלק ממחקר עוקבה גדול, העוסק בגורמי הסיכון למחלות לב בקרב גברים בפינלנד, במחקר הנוכחי נכללו 1,287 גברים בריאים בגילאי 42-60. נמצא כי קרא עוד

The associations of serum n-6 polyunsaturated fatty acids with serum C-reactive protein in men: the Kuopio Ischaemic Heart Disease Risk Factor Study
Jyrki K. Virtanen, Jaakko Mursu, Sari Voutilainen & Tomi-Pekka Tuomainen.
European Journal of Clinical Nutrition (2017), Published online:
06 November 2017

 

 

פעילות גופנית להורדת הסיכון לתמותה

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין פעילות גופנית והתנהגות יושבנית לבין הסיכון לתמותה. החוקרים מציינים כי ההנחיות הקיימות לפעילות גופנית מבוססות על מחקרים בהם נעשה שימוש בדיווח עצמי של המשתתפים, ללא מדידה אובייקטיבית של הפעילות.

כחלק ממחקר גדול, העוסק בבריאות האישה, במחקר הנוכחי נכללו כ-17,000 נשים בנות 72 בממוצע. המשתתפות התבקשו להצמיד לגופן אקסלרומטר (מד תאוצה) למשך 7 ימים רצופים (בשעות הערות). מניתוח נתוני הפעילות עולה כי משך הפעילות החציוני של המשתתפות היה 28 דקות ליום - של פעילות בעצימות בינונית-גבוהה, 351 דקות ליום של פעילות בעצימות נמוכה ו-503 דקות ליום של פעילות יושבנית. בתקופת מעקב של 2.3 שנים בממוצע, 207 מהנשים נפטרו.

נמצא כי קרא עוד

Accelerometer-Measured Physical Activity and Sedentary Behavior in Relation to All-Cause Mortality: The Women's Health Study.
Lee IM, Shiroma EJ, Evenson KR, Kamada M, LaCroix AZ, Buring JE.
Circulation. 2017 Nov 6. pii: CIRCULATIONAHA.117.031300. doi: 10.1161/CIRCULATIONAHA.117.031300. [Epub ahead of print]

 

 

מחקרים קליניים על תוספים – ממומנים

 

מניעת דלקוֹת בדרכי השׁתן ללא אנטיביוטיקה בקרב נשים לאחר גִיל המעבר

בסקירה מוצגים מגוון טיפולים, שאינם אנטיביוטיים, למניעת דלקות בדרכי השתן בקרב נשים לאחר גיל המעבר. החוקרים מציינים כי שימוש מניעתי באנטיביוטיקה נמצא יעיל להפחתת הסיכון לדלקות חוזרות בדרכי השתן, אולם עלול להוביל להתפתחות עמידות לטיפול. 
להלן סיכום הטיפולים העיקריים המפורטים בסקירה:  קרא עוד

Preventing urinary tract infections after menopause without antibiotics.
Caretto M, Giannini A, Russo E, Simoncini T.
Maturitas. 2017 May;99:43-46. doi: 10.1016/j.maturitas.2017.02.004. Epub 2017 Feb 7.

 

 

קרם צמחי לטיפול בכאב נוֹירופתי על רקע סוּכרת סוג 2

במחקר פיילוט מבוקר פלסבו, שנערך בבית חולים בהודו, נבדקה היעילות והבטיחות של קרם צמחי להקלה על כאב נוירופתי על רקע סוכרת סוג 2.

במחקר נכללו 50 מטופלים, הסובלים מלפחות שני מאפיינים של כאב נוירופתי בכפות הרגליים, אשר חולקו אקראית לשימוש בקרם צמחי או בקרם פלסבו - פעמיים ביום למשך 6 חודשים. הרכיבים הפעילים בקרם הצמחי כללו: 0.2% שוש קירח (Glycyrrhiza glabra), בננה (Musa paradisiaca) בכמות של 19.42%, כורכום (Curcuma longa) בכמות של 2.43%, שמן אתרי פנדנוס (Pandanus odoratissimus) בכמות של 9.70%, 4.85% אלוורה (Aloe vera) וחלב קוקוס.

נמצא כי קרא עוד

Effect of a polyherbal formulation cream on diabetic neuropathic pain among patients with type 2 diabetes - A pilot study.
Viswanathan V, Rajsekar S, Selvaraj B, Kumpatla S.
Indian J Med Res. 2016 Aug;144(2):215-219. doi: 10.4103/0971-5916.195033.

 

 

קוֹטב מצוי לשיפור התפקוד המיני בקרב גברים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות והבטיחות של קוטב מצוי (Tribulus terrestris) לשיפור התפקוד המיני בקרב גברים עם הפרעות זקפה, עם או בלי הפרעה בתשוקה המינית (hypoactive sexual desire disorder).

במחקר נכללו 180 גברים בגילאי 18-65, אשר חולקו אקראית לנטילת פלסבו או תוסף המשווק תחת השם המסחרי Tribestan - למשך 12 שבועות. כל כמוסה של התוסף הכילה 250 מ"ג מיצוי קוטב מצוי, כאשר כל משתתף נטל 2 כמוסות 3 פעמים ביום לאחר הארוחות. נמצא כי קרא עוד

Evaluation of the efficacy and safety of Tribulus terrestris in male sexual dysfunction-A prospective, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial.
Kamenov Z, Fileva S, Kalinov K, Jannini EA.
Maturitas. 2017 May;99:20-26. doi: 10.1016/j.maturitas.2017.01.011. Epub 2017 Feb 12.

 

 

פרוֹביוטיקה לטיפול באטוֹפיק דרמטִיטיס

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקו היעילות והבטיחות של תוסף פרוביוטיקה חדש להקלה על תסמיני אטופיק דרמטיטיס. במחקר נכללו 50 ילדים בגילאי 4-17 עם אטופיק דרמטיטיס, אשר טופלו במרפאת חוץ בבית חולים בספרד. המשתתפים חולקו באופן אקראי לקבלת פלסבו או התוסף הפרוביוטי במינון של כמוסה אחת ליום – למשך 12 שבועות. כל כמוסה פרוביוטית הכילה 1 מיליארד חיידקים מהזנים Bifidobacterium lactis, B longum ו-Lactobacillus casei.

נמצא כי קרא עוד

Effect of Oral Administration of a Mixture of Probiotic Strains on SCORAD Index and Use of Topical Steroids in Young Patients With Moderate Atopic Dermatitis: A Randomized Clinical Trial.
Navarro-López V, et al.
JAMA Dermatol. 2017 Nov 8. doi: 10.1001/jamadermatol.2017.3647. [Epub ahead of print]

 

 

חוּמצות שומן רב בלתי רוויות לטיפול ב-ADHD

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים נבדקה התרומה של חומצות שומן רב בלתי רוויות, אומגה 3 ואומגה 6, לטיפול ב-ADHD בקרב צעירים וילדים.

בסקירה נכללו 16 מחקרים, בהם 1,514 צעירים וילדים, כאשר במחקרים השונים ניתן מגוון רחב של מזונות מועשרים או תוספי תזונה של חומצות שומן מסוג אומגה 3, עם או בלי אומגה 6, במינונים שונים. בשלושה עשר מהמחקרים דווח כי קרא עוד

Do Omega-3/6 Fatty Acids Have a Therapeutic Role in Children and Young People with ADHD?
Derbyshire E.
J Lipids. 2017;2017:6285218. doi: 10.1155/2017/6285218. Epub 2017 Aug 30.

 

 

כותרות נוספות...

 

 

האם שיפור הרכב פלורת המעי יתרום לשיפור השינה והתפקוד הקוגניטיבי בקרב מבוגרים?

במחקר תצפיתי, בו נכללו 37 משתתפים בני 65 בממוצע, נמצא כי קיים קשר בין איכות השינה, הרכב חיידקי המעי והגמישות הקוגניטיבית, כך ששינה טובה יותר הייתה קשורה בתפקוד קוגניטיבי טוב יותר ובכמות גדולה יותר של חיידקים מהזנים Verrucomicrobia ו-Lentisphaerae.

A preliminary examination of gut microbiota, sleep, and cognitive flexibility in healthy older adults.
Anderson JR, et al.
Sleep Med. 2017 Oct;38:104-107. doi: 10.1016/j.sleep.2017.07.018. Epub 2017 Aug 2.

 

 

הקשר בין צריכת דגים בהיריוֹן וכישורי השפה של הילד

במחקר עוקבה, בו נכללו הנתונים של 2,239 צמדי אם-ילד מנורבגיה, לא נמצא קשר בין רמת הכספית בדם במהלך ההריון לבין כישורי השפה בגיל 5, כאשר רמה מתונה של צריכת מזונות מהים הייתה קשורה בכישורי שפה גבוהים יותר. ממצאים אלה מצביעים על כך שהיתרונות בצריכת דגים עולים על הנזק האפשרי הכרוך בחשיפה לכספית. 

Prenatal mercury exposure, maternal seafood consumption and associations with child language at five years.
Vejrup K, et al.
Environ Int. 2018 Jan;110:71-79. doi: 10.1016/j.envint.2017.10.008. Epub 2017 Oct 28.

 

 

רמת ברְזל גבוהה ביילודים קשורה בסיכון מוגבר לסוּכרת סוג 1 

במחקר מקרה-בקרה, בו נכללו 199 ילדים שאובחנו עם סוכרת סוג 1 וקבוצת ביקורת של 199 ילדים ללא סוכרת, נמצא כי רמות ברזל גבוהות לאחר הלידה (לרוב כתוצאה מצריכה עודפת של תוספי ברזל של האם ו/או של התינוק) הייתה קשורה בסיכון גבוה יותר להתפתחות סוכרת סוג 1 עד גיל 16. 

High Neonatal Blood Iron Content Is Associated with the Risk of Childhood Type 1 Diabetes Mellitus.
Kyvsgaard JN, et al.
Nutrients. 2017 Nov 6;9(11). pii: E1221. doi: 10.3390/nu9111221.

 

 

התרומה של פּלפלת לתהליכי העיכול

בסקירה מפורטים הממצאים בנוגע להרכב הכימי של פלפלת (Capsicum annuum) והשפּעתם המיטיבה של הרכיבים השונים על תהליכי העיכול ועל הטיפול במגוון הפרעות כולל דיספפסיה, ירידה בתיאבון, רפלוקס, כיב קיבה וסרטן

Phytochemistry and gastrointestinal benefits of the medicinal spice, Capsicum annuum L. (Chilli): a review.
Maji AK, Banerji P.
J Complement Integr Med. 2016 Jun 1;13(2):97-122. doi: 10.1515/jcim-2015-0037.

 

 

כיצד פעילות גופנית מסייעת לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה, הכוללת 14 מחקרים מבוקרים, נמצא כי לפעילות גופנית הייתה השפעה חיובית על נפח ההיפוקמפוס השמאלי, אזור במוח הקשור בתפקודי זיכרון.  

Effect of aerobic exercise on hippocampal volume in humans: A systematic review and meta-analysis.
Firth J, Stubbs B, Vancampfort D, Schuch F, Lagopoulos J, Rosenbaum S, Ward PB.
Neuroimage. 2017 Nov 4;166:230-238. doi: 10.1016/j.neuroimage.2017.11.007. [Epub ahead of print]

 

 

מהי ההשפעה של תוסף בטא-אלאנין על השריר? 

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 26 משתתפים אשר ביצעו פעילות גופנית בעצימות גבוהה, נמצא כי בהשוואה לפלסבו, נטילת תוספי בטא-אלאנין (6 גרם/יום למשך 4 שבועות) הובילה לעלייה של קרנוזין בשריר ולרמת תשישות נמוכה יותר, ללא שינוי ברמת ההיסטידין בשריר. 

β-Alanine Supplementation Elevates Intramuscular Carnosine Content and Attenuates Fatigue in Men and Women Similarly, but does not Change Muscle L-Histidine Content
Alyssa N.Varanoske, et al.
Nutrition Research, Available online 7 October 2017

 

 

כּורכומין להגנה מפני חשיפה לרעלנים

בסקירה מפורטים הממצאים הפרה-קליניים בנוגע להשפעה המגינה של כורכומין מפני רעלנים שונים, כגון תרופות כימותרפיות שונות, מתכות רעילות, חלקיקי דלק, ניקוטין ועוד. 

Antidotal Effects of Curcumin Against Agents-Induced Cardiovascular Toxicity.
Farkhondeh T, Samarghandian S.
Cardiovasc Hematol Disord Drug Targets. 2016;16(1):30-37.

 

 

דיאטה דלה מאוד בקלוריות לאיזון רמות הסוכר

במחקר, שנערך בקרב חולדות עם סוכרת סוג 2, מראים החוקרים כי דיאטה דלה מאוד בקלוריות, המכילה כרבע מכמות הקלוריות הרגילה, למשך 3 ימים, הובילה לירידה בריכוזי הגלוקוז והאינסולין בדם ולשיפור פעילות הכבד ללא שינוי במשקל הגוף.  

Mechanisms by which a Very-Low-Calorie Diet Reverses Hyperglycemia in a Rat Model of Type 2 Diabetes.
Perry RJ, et al.
Cell Metab. 2017 Nov 8. pii: S1550-4131(17)30616-2. doi: 10.1016/j.cmet.2017.10.004. [Epub ahead of print]

 

 

פטריות כמקור לנוֹגדי חמצון

במחקר מעבדה מראים החוקרים כי פטריות מסוגים שונים הינן מקור לרמות גבוהות של הרכיבים נוגדי החמצון גלוטתיון וארגוטיונין, כולל פטריות פורצ'יני ופטריות המאכל השכיחות (המכונות שמפיניון או פורטובלו). 

Mushrooms: A rich source of the antioxidants ergothioneine and glutathione.
Kalaras MD, Richie JP, Calcagnotto A, Beelman RB.
Food Chem. 2017 Oct 15;233:429-433. doi: 10.1016/j.foodchem.2017.04.109. Epub 2017 Apr 20.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם