עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש אפריל 2023 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 20/04/2023

 

הטיפול הטבעי במיגְרנות | הגבלת פחמימות בטיפול בסוּכרת | תזונה לנשים בהריוֹן | ממתיקים מלאכותיים 

 

הטיפול הטבעי במיגרנות:

האם אלכוהול מהווה טריגר למיגרנה,

כורכומין למטופלים עם שמנות הסובלים ממיגרנה,

הקשר בין ניאצין ומיגרנה,

ותזונה למטופלים עם שילוב של מיגרנה ומעי רגיש.

 

הגבלת פחמימות לטיפול בסוכרת סוג 2:

ההשפעה של הגבלת פחמימות במינונים שונים,

ודיאטה מוגבלת פחמימות עם או בלי הפחתה קלורית.

 

תזונה לנשים בהריון:

הקשר בין צריכת שומן והפרעות יתר לחץ דם בהריון,

תזונה עשירה בחלבון ובסידן לשמירה על בריאות העצם בהריון,

איכות התזונה בהריון וההתפתחות העצבית בגיל הילדות,

ותיאור מקרה של תינוק עם חסר בויטמין B2.

 

ממתיקים מלאכותיים:

הקשר בין ממתיקים מלאכותיים לסרטן,

והקשר בין סוכר וממתיקים מלאכותיים לתחלואה קרדיווסקולרית.

 

הטיפול הטבעי במיגרנוֹת

 

לא נמצאה תמיכה לכך שאלכוהול מהווה טריגר למיגְרנה

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת אלכוהול ובין ההופעה של התקף מיגרנה בקרב מבוגרים מעל גיל 18 הסובלים ממיגרנה התקפית (אפיזודית).

במחקר נכללו משתתפים אשר נרשמו לאפליקציית בריאות דיגיטלית ותיעדו את התסמינים ואת צריכת האלכוהול במשך 90 יום לפחות, ללא משתתפים שכלל לא צרכו אלכוהול.

החוקרים בדקו את הקשר בין צריכת אלכוהול (כן/לא) ומספר המשקאות ובין הופעה של התקף מיגרנה במהלך היומיים שלאחר הצריכה.

הניתוח מבוסס על הנתונים של 487 משתתפים אשר דיווחו על סה"כ 5,913 התקפי מיגרנה בתקופה של סה"כ 40,165 ימים.

באופן כללי לא נמצא קשר בין צריכת אלכוהול ובין הסיכוי להתקף מיגרנה באותו היום, כאשר ביום השני לאחר צריכת אלכוהול נמצא סיכוי נמוך ב-25% להתקף מיגרנה. תוצאות אלה היו בלתי תלויות במין, גיל וצריכת אלכוהול ממוצעת בשבוע.

החוקרים מסכמים כי לא נמצאה עדות לקשר בין צריכת אלכוהול והופעה של התקפי מיגרנה בקרב מבוגרים עם מיגרנה התקפית.

המחקר נערך בשיתוף חברתCurelator Inc. העוסקת בבריאות דיגיטלית.

Vives-Mestres M, Casanova A, Puig X, Ginebra J, Rosen N. Alcohol as a trigger of migraine attacks in people with migraine. Results from a large prospective cohort study in English-speaking countries. Headache. 2022 Nov;62(10):1329-1338.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36437596/

 

 

כוּרכומין למטופלים עם שמנוּת הסובלים ממיגְרנה

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף ננו-כורכומין על רמת האדיפוקינים בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות הסובלים ממיגרנה.

אדיפוקינים הם חומרים המופרשים מרקמת השומן וקשורים בהתפתחות הפרעות קרדיו-מטבוליות. החוקרים מסבירים כי השמנה מהווה גורם סיכון להחמרה של התקפי מיגרנה, בעיקר בשל רמה גבוהה של מתווכי דלקת ואדיפוקינים אשר קשורים בעוצמת כאב גבוהה יותר.

במחקר נכללו 44 משתתפים בגיל 20 עד 50 עם BMI 25 עד 35. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף ננו-כורכומין במינון 80 מ"ג ליום או פלסבו למשך חודשיים. ריכוז האדיפוקינים (resistin, visfatin, MCP-1) נמדד באמצעות בדיקת דם בתחילת המחקר ובסיום תקופת ההתערבות. בנוסף נבדק השינוי בתדירות, במשך ובחומרת כאבי הראש.

נמצא כי נטילת תוסף ננו-כורכומין הייתה מלווה בירידה מובהקת בריכוז של MCP-1 בדם, ללא שינוי מובהק באדיפוקינים האחרים שנבדקו. בנוסף, נמצאה ירידה בתדירות, במשך ובחומרת כאבי הראש.

החוקרים מסכמים כי תוצאות אלה מצביעות על הפוטנציאל של כורכומין לטיפול במיגרנות, בעיקר בקרב מטופלים עם עודף משקל או שמנות, אולם יש לאשש את הממצאים במחקרים נוספים.

החוקרים מדווחים על העדר מימון חיצוני למחקר ועל העדר ניגודי אינטרסים.   

Sedighiyan M, Abdolahi M, Jafari E, et al. The effects of nano-curcumin supplementation on adipokines levels in obese and overweight patients with migraine: a double blind clinical trial study. BMC Res Notes. 2022 May 23;15(1):189.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35606882/

 

 

הקשר בין נִיאצין ומִיגרנה

במחקר חתך נבדק הקשר בין צריכת ניאצין (ויטמין B3) בתזונה ובין מיגרנות. לניאצין תפקיד בתהליך המטבולי של הפקת אנרגיה, ונמצא במחקרים קליניים יעיל להפחתת התדירות של התקפי מיגרנה. המקורות העיקריים לניאצין בתזונה הם בשר, דגים ואגוזים.

במחקר נכללו הנתונים של 10,246 מבוגרים מעל גיל 20 אשר השתתפו בסקר הבריאות הלאומי האמריקאי בשנים 1999-2004. מבין כלל המשתתפים, כ-20% דיווחו על מיגרנות.

החוקרים סיווגו את המשתתפים לרבעונים בהתאם לצריכת הניאצין, עם צריכה של עד 12.3 מ"ג ליום ברבעון הראשון וצריכה גבוהה מ-26.3 מ"ג ליום ברבעון הרביעי.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תזונה למטופלים עם שילוב של מִיגרנה ומעי רגִיש

במחקר חתך נבדק הקשר בין התזונה ובין חומרת התסמינים בקרב מטופלים עם שילוב של מיגרנה ותסמונת המעי הרגיש (IBS).

במחקר נכללו 100 משתתפים, הגיל החציוני היה 36. המשתתפים התבקשו לדווח על תדירות ועוצמת התקפי המיגרנה ועל חומרת תסמיני IBS, ובנוסף מילאו שאלון תזונה ויומן אכילה של 24 שעות.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

הגבלת פחמימות לטיפול בסוּכרת סוג 2

 

ההשפעה של הגבלת פחמימות בקרב חולי סוּכרת סוג 2

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של הגבלת פחמימות במינונים שונים כחלק מהטיפול בסוכרת סוג 2.

בסקירה נכללו 50 מחקרים בהם 4,291 משתתפים. הגבלת פחמימות הוגדרה כצריכה נמוכה מ-45% מסך הצריכה הקלורית, כאשר במסגרת הניתוח נבדקה השפעה תלוית מינון בהפרשים של 10% בצריכת הפחמימות.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

דיאטה מוגבלת פחמימות עם או בלי הפחתה קלורית לחולי סוּכרת סוג 2

להלן שלושה מאמרים המציגים את התוצאות ממחקר אקראי מבוקר בו נבדקה ההשפעה של הגבלת פחמימות על המשקל ועל האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת סוג 2.

ראשית, נערך מחקר מוצלב בו נבדקה ההשפעה של דיאטה מוגבלת פחמימות ועשירה בחלבון (30% פחמימות, 30% חלבון, 40% שומן) לעומת דיאטה סטנדרטית לטיפול בסוכרת (50% פחמימות, 17% חלבון, 33% שומן). שתי הדיאטות היו בעלות תכולה קלורית זהה והותאמו לכל משתתף במטרה לשמור על משקל יציב (ללא הפחתה קלורית). המשתתפים צרכו כל אחת מהדיאטות במשך 6 שבועות בסדר אקראי, והדיאטות סופקו באופן מלא לכל המשתתפים במהלך כל תקופת המחקר.

מדד המטרה העיקרי היה השינוי ברמת ההמוגלובין המסוכרר, ובנוסף נבדקו מדדים גליקמיים נוספים, הצטברות שומן באיברים הפנימיים (שומן אקטופי) ולחץ דם.

במחקר נכללו משתתפים מעל גיל 18 עם המוגלובין מסוכרר בטווח של 6.5-11%, כאשר את שתי תקופות ההתערבות השלימו 28 משתתפים.

נמצא כי קרא עוד.

בהמשך, בוצע מחקר אקראי מבוקר במסגרתו 72 משתתפים חולקו אקראית לאחת משתי הדיאטות למשך 6 שבועות. במחקר זה כל דיאטה כללה הפחתה קלורית שנועדה להשיג ירידה מתונה של 6% במשקל.

נמצא כי קרא עוד.

במאמר נוסף מוצגות תוצאות המעקב של 24 שבועות נוספים בהם נבדקה השְֹפעת הדיאטה בחיי היומיום. במחקר נכללו 65 משתתפים משתי קבוצות הדיאטה שהשלימו את 6 השבועות הראשונים ולאחר מכן התבקשו לרכוש את המצרכים ולהכין את הארוחות בעצמם, תחת ליווי של דיאטן.

נמצא כי קרא עוד.

 

תזונה לנשים בהריוֹן

 

האם יש קשר בין צריכת שומן ויתר לָחץ דם בהריוֹן?

במחקר עוקבה גדול שנערך בארה"ב נבדק הקשר בין צריכת השומן בתזונה לפני ההריון ובין הסיכון להתפתחות הפרעות של יתר לחץ דם במהלך ההריון.

במחקר נכללו 11,535 נשים שהשתתפו במחקר האחיות השני בין השנים 1991-2009. על פי שאלוני תזונה שמילאו המשתתפות לפני ההריון החוקרים העריכו את הצריכה של סך השומן, שומן רווי, שומן טראנס, שומן חד בלתי רווי, שומן רב בלתי רווי, ואומגה 3 ו-6.

במהלך 19 שנות מעקב תועדו 495 מקרים של רעלת הריון ו-561 מקרים של יתר לחץ דם בהריון מתוך 16,892 הריונות עם עובר יחיד.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

תזונה עשירה בחלבון ובסִידן לשמירה על בריאות העצם בהריוֹן

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של התערבות תזונתית בשילוב פעילות גופנית במהלך ההריון על בריאות העצם של האם בהריון ולאחר הלידה.

במחקר נכללו 203 משתתפות בשבוע 12-17 להריון אשר חולקו אקראית לקבוצת ההתערבות או לקבוצת הביקורת. ההתערבות כללה העשרה של התזונה בחלבון ממוצרי חלב ותכנית הליכה. קבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול הסטנדרטי לנשים בהריון.

סמנים של בריאות העצם נמדדו בשלב מוקדם ומתקדם של ההריון, בדם הטבורי ו-6 חודשים לאחר הלידה.

את המחקר השלימו 187 משתתפות. בקבוצת ההתערבות נמצאה צריכה גבוהה יותר של חלבון, של חלבון ממוצרי חלב ושל סידן, ללא הבדל בצריכה של ויטמין D.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תזונה בהריוֹן וההתפתחות העצבית של הילד

במחקר עוקבה שנערך בצרפת נבדק הקשר בין היענות להנחיות התזונתיות במהלך ההריון ובין ההתפתחות העצבית בגיל הגן.

במחקר נכללו הנתונים של 6,780 ועד 11,278 ילדים. במסגרת המחקר התזונה של האם ב-3 החודשים האחרונים של ההריון הוערכה סמוך ללידה ולכל משתתפת חושב ציון של איכות התזונה וציון של הצריכה התזונתית (צריכה מספקת של רכיבים תזונתיים).

ההתפתחות העצבית של הילד דווחה על ידי ההורים בגיל 1, 2 ו-3.5 שנים וכן על ידי צוות המחקר בגיל 3.5 שנים.

נמצא כי קרא עוד.

 

 

תינוק במצב מסכן חיים בשל חסר וִיטמין Bִ2

בתיאור מקרה מוצג מקרה של תינוק במצב מסכן חיים בשל חסר חמור בויטמין B2 על רקע דיאטה טבעונית של האם. החוקרים מציינים כי בהנחיות התזונתיות לנשים בהריון ישנה התייחסות לניטור הצריכה של ברזל, אבץ, ויטמין B12 וחומצות שומן חיוניות, אולם אין התייחסות לויטמין B2.

המקורות התזונתיים העיקריים לויטמין B2 כוללים מוצרי חלב, בשר, דגים וירקות ירוקים, כאשר במדינות מסוימות ישנה מדיניות של העשרת קמח בויטמין B2

בתיאור המקרה מוצג תינוק בן יום עם מהלך הריון ולידה ללא סיבוכים, שנולד במשקל תקין ועם ציון אפגר תקין. האם בת 29, בריאה מלבד BMI של 30.3, אינה נוטלת תרופות ונוטלת תוספי תזונה (חומצה פולית, ויטמין B12, ויטמין D ואומגה 3) בשל הקפדה על דיאטה טבעונית.

לאחר הלידה התינוק סבל מקושי בהזנה, טכיפנאה (קצב נשימה מוגבר) והיפותרמיה, וכן בבדיקות מעבדה נמצאה היפוגליקמיה חמורה וחמצת שהיוו מצב מסכן חיים.

כחלק מהאבחנה קרא עוד.

 

ממתיקים מלאכותיים

 

הקשר בין ממתיקים מלאכותיים והסיכון לסרְטן

להלן שתי מטה-אנליזות של מחקרי עוקבה הבוחנות את הקשר בין צריכת ממתיקים מלאכותיים והסיכון לסרטן.

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים פרוספקטיביים הוערך הקשר בין ממתיקים מלאכותיים וסרטן.

בסקירה נכללו 25 מחקרים פרוספקטיביים בהם סה"כ 3,739,775 משתתפים, ב-14 מהמחקרים נבדק הסיכון להתפתחות סרטן וב-11 מהמחקרים נבדק הסיכון לתמותה מסרטן או מכל גורם.

משך המעקב נע בין 5 ל-36 שנה.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים פרוספקטיביים נבדק הקשר בין צריכה קבועה של משקאות עם ממתיקים מלאכותיים והסיכון לסרטן.

בסקירה נכללו 14 מאמרים המציגים 17 מחקרים עם סה"כ 2,821,922 משתתפים מהם 34,050 מקרים של סרטן מסוגים שונים. מחקרים אלה נערכו במדינות וביבשות שונות והצריכה של משקאות עם ממתיקים מלאכותיים הוערכה בצורות שונות, כולל שאלון אורח חיים או שאלון תדירות צריכה תזונתית.

בניתוח כולל של הנתונים קרא עוד.

 

 

צריכת סוכר וממתיקים מלאכותיים והסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית

להלן התוצאות משני מחקרים בהם נבדק הקשר בין סוכר וממתיקים מלאכותיים ובין תחלואה קרדיווסקולרית.

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה שנערך בצרפת נבדק הקשר בין הצריכה של ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית.

במחקר נכללו 103,388 משתתפים בני 42 בממוצע, כ-80% מהם נשים. הצריכה של ממתיקים מלאכותיים מכל המקורות התזונתיים (כגון משקאות, ממתיקים מוספים, מוצרי חלב) הוערכה באמצעות יומני אכילה חוזרים של 24 שעות בהם המשתתפים התבקשו לציין סוגי מותגים של מזונות מתועשים.

נמצא כי קרא עוד.

 

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין הצריכה של סוכר מוסף, של משקאות ממותקים בסוכר ושל משקאות עם ממתיקים מלאכותיים ובין הסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית בקרב נשים לאחר גיל המעבר.

במחקר נכללו הנתונים של 109,034 נשים בנות 62 בממוצע. במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 17.4 שנה תועדו 11,597 אירועים קרדיווסקולריים באופן כללי.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם