עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש ינואר 2023 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 18/01/2023

 

טיפול טבעי בחרָדה | טיפול טבעי בתסמונת המעִי הרגיש | דיאטות הרזיה

 

טיפול טבעי בחרדה:

מיינדפולנס לעומת תרופות,

צמחי מרפא לטיפול בהפרעת חרדה,

הפוטנציאל של ויתניה משכרת,

תזונה אנטי-דלקתית,

וההשפעה של חרדה על הצריכה התזונתית.

 

טיפול טבעי ב-IBS:

השתלת צואה,

דיאטה דלת FODMAP,

הסיכון לחסרים של ויטמינים ומינרלים,

גרניול,

והפוטנציאל של דיקור.

 

על דיאטות הרזיה שונות:

התאמה אישית של דיאטה לירידה במשקל,

זרעי פשתן להפחתת תחושת הרעב,

מהי ההשפעה של דיאטת הרזיה בשילוב סידן וויטמין D לשיפור גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים?

האם הרכיב הפעיל בתפוז מר נמצא יעיל לירידה במשקל?

מהי ההשפעה של דיאטת הרזיה מועשרת בבוטנים?

וכיצד דיאטת הרזיה עשויה לתרום למניעת אבנים בדרכי השתן?

 

טיפול טבעי בחרָדה

 

מיינדְפולנס לעומת תרופות לטיפול בהפרעת חרָדה

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של תכנית מיינדפולנס להפגת סטרס (MBSR) לעומת טיפול תרופתי לטיפול במבוגרים עם הפרעת חרדה. החוקרים מציינים כי אסציטלופרם (ציפרלקס) הינו טיפול קו-ראשון בהפרעת חרדה, כאשר במחקר הנוכחי נבדק האם ל-MBSR יעילות שאינה פחותה מהטיפול התרופתי.

במחקר נכללו 276 משתתפים משלושה מרכזים רפואיים בארה"ב אשר אובחנו עם הפרעת חרדה. המשתתפים חולקו באופן אקראי ל-8 שבועות של תכנית MBSR או לנטילת אסציטלופרם במינון 10-20 מ"ג/יום. תכנית ה-MBSR כללה מפגש שבועי בן 2.5 שעות וקורס יומי בסוף השבוע, וכן מדיטציה מונחית במשך 45 דקות כל יום. יעילות ההתערבות הוערכה באמצעות המדד CGI-S (Clinical Global Impression of Severity scale) להערכת רמת החרדה. את המחקר השלימו 208 משתתפים בני 33 בממוצע, 75% מהם נשים.

בתחילת המחקר הציון הממוצע במדד CGI-S היה 4.49 בקבוצת ה-MBSR ו-4.54 בקבוצת הטיפול התרופתי. בסיום המחקר בשתי הקבוצות חלה ירידה דומה בציון החרדה (ירידה של 1.35 לעומת 1.43 נקודות, בהתאמה), תוצאה המעידה על כך שיעילות MBSR אינה פחותה מהטיפול התרופתי. החוקרים מציינים כי בקבוצת ה-MBSR לא פרשו משתתפים מהמחקר בשל השפעות שליליות, לעומת 10 משתתפים (8%) שפרשו מקבוצת הטיפול התרופתי. באופן כללי 78% מהמשתתפים שקיבלו טיפול תרופתי סבלו מהשפעה שלילית אחת לפחות, לעומת 15% מהמשתתפים בקבוצת ה-MBSR.

מכאן, תרגול מיינדפולנס עשוי להיות יעיל כמו הטיפול התרופתי בקרב מטופלים עם הפרעת חרדה תוך סיכון נמוך יותר להשפעות שליליות.  

Hoge EA, Bui E, Mete M, Dutton MA, Baker AW, Simon NM. Mindfulness-Based Stress Reduction vs Escitalopram for the Treatment of Adults With Anxiety Disorders: A Randomized Clinical Trial. JAMA Psychiatry. 2023 Jan 1;80(1):13-21.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36350591/

 

 

צמחי מרפא לטיפול בהפרעת חרָדה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של צמחי מרפא לטיפול בחרדה. בסקירה נכללו 29 מחקרים אשר בחנו את ההשפעה של 12 צמחי מרפא בהשוואה לפלסבו או לטיפול הסטנדרטי בקרב משתתפים הסובלים מהפרעת חרדה.

החוקרים העריכו את צמחי המרפא בהתייחס למידת היעילות להורדת רמת החרדה ובהתייחס למידת היכולת להתמיד בשימוש באמצעות מדידת שיעור הפסקת ההתערבות בשל חוסר יעילות, החמרת התסמינים או השפעות שליליות.

להלן הממצאים העיקריים:

  • השימוש ב-Silexan (מוצר המבוסס על שמן לבנדר) נמצא יעיל לטיפול בחרדה, עם יתרון אפשרי גם במצבי דיכאון ואינסומניה.
  • קווה-קווה (Piper methysticum) נמצא בעל השפעה נוגדת חרדה, אולם לא נמצאה תמיכה ליעילות בקרב משתתפים עם הפרדת חרדה מוכללת.
  • נמצאה יעילות מובהקת לויתניה משכרת (Withania somnifera) ולגינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba), אולם העדויות מוגבלות בשל מספר משתתפים קטן.
  • השימוש בגלפימיה מכחילה (Galphimia glauca) וב-Manasamitravn Vataka (פורמולה איורוודית) היה בעל השפעה נוגדת חרדה דומה לטיפול הסטנדרטי, אולם העדויות לגבי מידת היעילות הינן מוגבלות.
  • שעונית (Passiflora incarnata) וזעפרן (Crocus sativus) אומנם לא נמצאו בעלי יעילות גבוהה להורדת רמת החרדה, אולם יש להמשיך ולבחון את השְֹפעתם שכן קיימות עדויות המצביעות על יעילות אפשרית.  
  • לא נמצאו עדויות מספיקות על מנת לתמוך ביעילות של ולריאן (Valeriana officinalis) ושל קמומיל (Matricaria recutita).
  • לא נמצא הבדל מובהק בין Gamisoyo-san (פורמולה סינית מסורתית) או ל-תיאנין (חומצת אמינו המצויה בתה ירוק) לבין פלסבו.
  • באופן כללי כל צמחי המרפא נסבלו היטב ופרופיל הבטיחות היה גבוה. לא נמצאו הבדלים מובהקים בהשוואה בין הצמחים, מלבד יעילות גבוהה יותר לגינקו בהשוואה לקווה, אולם הסבילות של גינקו הייתה הנמוכה ביותר.   

החוקרים מסכמים כי קיימים ממצאים מבטיחים בהתייחס לשימוש בצמחי מרפא לטיפול בהפרעת חרדה, אולם תוצאות הסקירה הינן ראשוניות בלבד ומוגבלות בשל היבטים מתודולוגיים. 

להלן דירוג 12 צמחי המרפא בשני המדדים שהוערכו:

Zhang W, Yan Y, Wu Y, Yang H, Zhu P, Yan F, Zhao R, Tian P, Wang T, Fan Q, Su Z. Medicinal herbs for the treatment of anxiety: A systematic review and network meta-analysis. Pharmacol Res. 2022 Apr 1;179:106204.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35378276/

 

 

הפוטנציאל של וִיתניה משכרת להפחתת חרָדה וסטְרס

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של ויתניה משכרת (Withania somnifera) לטיפול בחרדה וסטרס.

בסקירה נכללו 12 מחקרים בהם 1,002 משתתפים בגיל 25-48. במחקרים אלה נעשה שימוש בויתניה בטווח מינונים של 240-1,000 מ"ג/יום למשך 8 עד 12 שבועות, מלבד מחקר אחד בו ניתן מינון של 12 גרם/יום למשך 8 שבועות.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי קרא עוד.

 

 

תזונה אנטִי-דלקתית להגנה מפני דיכאוֹן וחרָדה

במטה-אנליזה של מחקרים תצפיתיים נבדק הקשר בין הפוטנציאל הדלקתי של התזונה ובין הסיכון לדיכאון ולחרדה. החוקרים מסבירים כי תזונה הינה גורם ניתן לשינוי אשר עשוי להשפיע על התפתחות של הפרעות נפשיות, כאשר השפעה על תהליכי דלקת הינה מנגנון אפשרי לכך.

בניתוח נכללו 17 מחקרים בהם 157,409 משתתפים, מהם 8 מחקרי עוקבה ו-9 מחקרי חתך. במחקרים אלה הוערך הקשר בין הפוטנציאל הדלקתי של התזונה ובין הסיכון לדיכאון (17 מחקרים) וחרדה (4 מחקרים).

ברוב המחקרים הפוטנציאל הדלקתי של התזונה הוערך באמצעות המדד DII, כאשר בשני מחקרים תזונה דלקתית הוגדרה באמצעות רמת הציטוקינים הדלקתיים בדם. דיכאון וחרדה הוערכו באמצעות דיווח עצמי, אבחנה רפואית או שימוש בנוגדי דיכאון. נמצא כי קרא עוד.

 

 

חרָדה עלולה להשפיע על הצריכה התזונתית בקרב משתתפים עם הפרעות אכילה

במחקר חתך מבוסס אוכלוסייה נבדק הקשר בין הרכב אבות המזון בתזונה ובין הימצאות של הפרעת חרדה והפרעת אכילה. החוקרים מסבירים כי הפרעת אכילה וחרדה משפיעות על הבחירה התזונתית וכי ניכר שחרדה מגבירה את רמת התסמינים והחומרה של הפרעת אכילה.

במחקר נכללו הנתונים של 24,771 משתתפים בני 53 בממוצע, 74% מהם נשים, אשר מילאו שאלונים להערכת חרדה (STAI-T) ולהערכת הפרעת אכילה (SCOFF). הפרעת אכילה סווגה ל-5 קטגוריות: ללא הפרעת אכילה, הגבלת אכילה, בולימיה, אכילה כפייתית (היפרפאגיה) ואחר. בהתאם לכך, כל המשתתפים סווגו ל-10 קבוצות – כל קטגוריה של הפרעת אכילה בשילוב רמת חרדה גבוהה או נמוכה. הצריכה התזונתית הוערכה באמצעות יומני אכילה של שלושה ימים.

באופן כללי נמצאו הבדלים מובהקים בצריכה התזונתית של אבות המזון בין משתתפים עם חרדה גבוהה בלבד ובין משתתפים עם שילוב של חרדה והפרעת אכילה, בעיקר הגבלת אכילה ואכילה כפייתית.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

טיפול טבעי בתסמונת המעִי הרגיש

 

השתלת צואה לטיפול בתסמונת המעִי הרגיש

במחקר אקראי מבוקר נבדקה היעילות ארוכת הטווח וההשפעות השליליות האפשריות של השתלת צואה בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS).

במחקר נכללו 125 משתתפים (בעיקר נשים) שחולקו אקראית לשלוש קבוצות:

  • פלסבו
  • השתלת צואה מתורם במינון 30 גרם
  • השתלת צואה מתורם במינון 60 גרם

כל המשתתפים מילאו שאלונים ונתנו דגימות צואה בתחילת המחקר ולאחר 2 ו-3 שנים. תגובה חיובית לטיפול הוגדרה כשיפור של לפחות 50 נקודות במדד IBS-SSS.

להלן פירוט שיעור התגובה בכל קבוצת התערבות לאחר 2 ו-3 שנים. קרא עוד.

 

 

דיאטה דלת FODִMAP להקלה על תסמיני מעִי רגיש

במחקר אקראי מוצלב נבדקה ההשפעה של דיאטה דלת FODMAP בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS). במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של דיאטה עם תכולת FODMAP נמוכה (4 גרם ליום) לעומת בינונית (23 גרם ליום) על חומרת התסמינים במערכת העיכול במטרה לנבא את התגובה הקלינית לדיאטה דלת FODMAP ואת הרגישות למזונות המכילים FODMAP בקרב מטופלים עם IBS.

במחקר נכללו 29 מבוגרים המאובחנים עם IBS. כל המשתתפים צרכו את שתי הדיאטות בסדר אקראי, כל דיאטה למשך 7 ימים עם הפרדה של לפחות 14 יום בין התנאים. בתחילת המחקר נמדדה ההשפעה האקוטית של FODMAP על חומרת התסמינים ותגובת חיידקי המעי. כמו כן, בתחילת ובסיום כל תנאי הוערכה חומרת התסמינים ומאפייני הצואה. התגובה לדיאטה והרגישות ל-FODMAP הוגדרה כירידה בחומרת התסמינים (לפחות 50 נקודות במדד IBS-SSS) לאחר הדיאטה עם תכולת FODMAP נמוכה לעומת עליה לאחר הדיאטה עם תכולת FODMAP בינונית.

באופן כללי נמצאו הבדלים בין התנאים בהתייחס לחומרת התסמינים, מרקם הצואה ותדירות היציאות. ספציפית, לאחר דיאטה דלת FODMAP נמצאה קרא עוד.

 

 

מטופלים עם מעִי רגיש בסיכון לחסרים של ויטמינים ומינרלים

בסקירה שיטתית מוצגות העדויות בהתייחס לתפקיד של מיקרונוטריינטים בתסמונת המעי הרגיש (IBS), תוך בחינת ההשפעה של הגבלות תזונתיות והתרומה של תיסוף להקלה על התסמינים. החוקרים מסבירים כי מטופלים עם IBS נוטים להימנע ממזונות אשר עלולים להגביר את התסמינים, כולל דיאטות הגבלה המבוססות על הימנעות מקבוצות של רכיבים או מזונות. עם זאת, הגופים המקצועיים מזהירים מפני ביצוע דיאטה שאינה תחת פיקוח מקצועי בשל התפתחות של הרגלי אכילה לקויים וחסרים תזונתיים.

בסקירה נכללו 26 מחקרים, מהם 12 מחקרי התערבות ו-14 מחקרים תצפיתיים. מהסקירה עולה כי באופן כללי קרא עוד.

 

 

גרניול לטיפול במעִי רגיש

במחקר כפול סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של גרניול (Geraniol) בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש (IBS). גרניול הינו טרפן המצוי בשמנים אתרים שונים כגון עשב לימון וורד ומאופיין בפעילות אנטי-בקטריאלית, נוגדת חמצון ונוגדת דלקת. מחקרים קודמים מציעים כי שמנים אתרים עשויים להוות טיפול יעיל ל-IBS בשל השְֹפעתם על חיידקי המעי.

במחקר נכללו 56 משתתפים המאובחנים עם IBS אשר חולקו אקראית לנטילת תוסף המכיל גרניול פעם ביום למשך 4 שבועות או לקבוצת הביקורת שקיבלה פלסבו. התוסף ניתן בכמוסות של 470 מ"ג המבוססות על מוצר פטנט של גרניול עם סיבי ג'ינג'ר המיועדים להגבלת הספיגה ולנשיאת הרכיב הפעיל למעי (BIOintestil®). המשתתפים נטלו 2-4 כמוסות ליום, בהתאם למשקל הגוף. תגובה לטיפול הוגדרה כשיפור של לפחות 50 נקודות במדד חומרת התסמינים (IBS-SSS).

נמצא כי בהשוואה לפלסבו, קרא עוד.

 

 

הפוטנציאל של דיקור לטיפול בתסמונת המעִי הרגיש

במחקר פיילוט אקראי מבוקר נבדקה היעילות של דיקור לטיפול בתסמונת מעי רגיש המאופיינת בשלשול (IBS-D). המחקר נערך בארבעה בתי חולים בסין במסגרתו 90 מטופלים עם אבחנה של IBS-D חולקו אקראית לשלוש קבוצות: דיקור בנקודות ספציפיות, דיקור בנקודות לא ספציפיות ודיקור פלסבו. בכל הקבוצות המשתתפים קיבלו 12 מפגשים של חצי שעה במהלך 4 שבועות (3 מפגשים בשבוע, יום כן יום לא).

שיעור התגובה הוגדר כשיעור המשתתפים עם ירידה של לפחות 30% בציון כאב הבטן החמור ביותר (בסקאלה של 0-10) וירידה של לפחות 50% במספר הימים עם שלשול

נמצא כי קרא עוד.

 

דיאטות הרזיה

 

התאמה אישית של דיאטה לירידה במשקל

במחקר אקראי מבוקר פותח מודל המבוסס על הרכב חיידקי המעי ומידע גנטי להתאמה אישית של הדיאטה המיטבית לירידה במשקל עבור מבוגרים עם עודף משקל או שמנות. במחקר נכללו 190 משתתפים אשר חולקו אקראית לאחת משתי דיאטות עם הפחתה קלורית למשך ארבעה חודשים:

  1. דיאטה עשירה בחלבון
  2. דיאטה דלת שומן

בכל קבוצת דיאטה החוקרים בחנו את הקשר בין הרכב חיידקי המעי לפני התחלת הדיאטה ובין הירידה ב-BMI עבור גברים ונשים בנפרד. בנוסף, בהתבסס על נתונים קודמים, לכל משתתף חושב ציון גנטי הקשור לירידה במשקל. בהתאם לנתונים אלה פותח מודל שמטרתו להתאים אישית את הדיאטה המיטבית.

ראשית, החוקרים מציגים את ההבדלים בהרכב חיידקי המעי בשתי קבוצות הדיאטה בקרב נשים ובקרב גברים. הם מראים כי קרא עוד.

 

 

זרעי פשתן להפחתת תחושת הרעב

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של זרעי פשתן להפחתת התאבון. החוקרים מסבירים כי הוספה של מזונות פונקציונליים עשויה לתרום לשיפור תחושת השובע, כאשר זרעי פשתן עשירים במגוון רכיבים תזונתיים, כולל אומגה 3, סיבים מסיסים ופיטואסטרוגנים ועשויים לסייע בשמירה על המשקל ובהגנה מפני תחלואה כרונית.

בסקירה נכללו 13 מחקרים, אחד נערך בקרב ילדים בני 11 בממוצע והיתר בקרב מבוגרים בטווח גיל ממוצע של 22 עד 48. במחקרים אלה נעשה שימוש בזרעי פשתן במינונים שונים ובצורות שונות, כולל זרע שלם, סיבים בלבד, מיצוי נטול שומן, טבליות, כתוספת למאפים או בשילוב רכיבי תזונה נוספים.

באופן כללי הממצאים קרא עוד.

 

 

דיאטת הרזיה בשילוב סִידן ווִיטמין D לשיפור גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים

במסגרת מחקר אקראי מבוקר בוצע ניתוח משני שנועד להעריך את השינוי בגורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים בעקבות השתתפות בתכנית ירידה במשקל בת 6 חודשים. במסגרת המחקר, נשים לאחר גיל המעבר עם עודף משקל או שמנות צרכו דיאטה עם הגבלה קלורית (כ-85% מסך הדרישה הקלורית) במטרה להשיג ירידה של 0.5-1 ק"ג/שבוע. בנוסף, המשתתפות חולקו אקראית לשלוש קבוצות:

  1. נטילת תוסף סידן במינון 315 מ"ג/יום + 200 יחב"ל/יום וויטמין D
  2. צריכת 4-5 מנות ליום של מוצרי חלב דלי שומן
  3. פלסבו

בניתוח זה נבדקה השְֹפעת ההתערבות על לחץ הדם, מדדי השומן ורמת ה-CRP. סה"כ נכללו הנתונים של 97 נשים להן נאספו נתונים מלאים.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

 

 

הרכיב הפעיל בתפוז מר לא נמצא יעיל לירידה במשקל

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של תפוז מר (Citrus aurantium) והרכיב הפעיל p-synephrine בהתייחס לירידה במשקל, תוך בחינת השפעות קרדיווסקולריות שליליות. החוקרים מציינים כי זהו רכיב שכיח במוצרים המיועדים לירידה במשקל ולשיפור הביצועים הגופניים, אולם אין מספיק עדויות לגבי יעילותו ובטיחותו.

בסקירה נכללו 18 מחקרים בהם 341 משתתפים בריאים או עם עודף משקל, כאשר ב-9 מחקרים נבדקה ההשפעה בהקשר של פעילות גופנית. ב-14 מהמחקרים נבדקה ההשפעה האקוטית של synephrine וב-4 מחקרים התוסף ניתן לתקופה של 4 עד 8 שבועות. המינון היומי נע בין 6 ל-214 מ"ג.

בניתוח כולל של הממצאים נמצא כי קרא עוד.

 

 

מהי ההשפעה של דיאטת הרזיה מועשרת בבוטנים?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של דיאטת הרזיה מועשרת בבוטנים בהשוואה לדיאטת הרזיה סטנדרטית דלת שומן על המשקל, לחץ הדם והאיזון הגליקמי.

במחקר נכללו 107 מבוגרים מעל גיל 18 עם BMI מעל 26 המוגדרים בסיכון לסוכרת סוג 2. המשתתפים חולקו אקראית לאחת משתי הדיאטות למשך 6 חודשים. המשתתפים בדיאטה המועשרת בב וטנים התבקשו לצרוך 35 גרם ליום של בוטנים קלויים וממולחים מעט לפני שתי הארוחות העיקריות. המשתתפים בקבוצת הדיאטה הסטנדרטית קיבלו הדרכה לצריכת דיאטה דלת שומן. בשתי הדיאטות כמות הקלוריות הוגבלה לכ-1,300 קלוריות לנשים ו-1,700 קלוריות לגברים.

את המחקר השלימו 76 משתתפים.

להלן סיכום הממצאים לאחר 6 חודשים: קרא עוד.

 

 

כיצד דיאטת הרזיה עשויה לתרום למניעת אבנים בדרְכי השתן?

במחקר אקראי מבוקר שנערך בגרְמניה נבדקה ההשפעה של דיאטת הרזיה על גורמי הסיכון להיווצרות אבנים בדרכי השתן בקרב נשים עם עודף משקל. ברקע למחקר מציינים החוקרים כי עודף משקל עלול להגביר את הסיכון להיווצרות אבנים בכליות, אולם העדויות לגבי ההשפעה של ירידה במשקל הינן מוגבלות.

במחקר נכללו 105 נשים בגיל 18 עד 60 עם BMI בטווח 27 עד 40. במסגרת המחקר נבדקה ההשפעה של דיאטה הרזיה סטנדרטית שכללה כ-1,200 קלוריות למשך 12 שבועות, כאשר המשתתפות חולקו אקראית לדיאטה ללא תחליפי ארוחה (meal replacement) או לדיאטה בה שתיים מתוך שלוש ארוחות מבוססות על תחליפי ארוחה (מוצרים מסחריים בצורת אבקה או נוזל המכילים את כלל הערכים התזונתיים הנדרשים). כל המשתתפות קיבלו 10 מפגשי הדרכה תזונתית, הנחיות, מתכונים והמלצה לפעילות גופנית. בתחילת המחקר ולאחר 12 שבועות נאספו מדדים אנתרופומטריים, קליניים, ביוכימיים ואיסוף שתן של 24 שעות.

את המחקר השלימו 78 נשים.

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם