עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש יולי 2022 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 04/05/2023

 

במרכז הסקירה השבוע אסטרטגיות להגנה מפני דמנציה ואלצהיימר:

האם HDL עשוי לתרום להגנה מפני אלצהיימר?

האם תזונה עשירה בסיבים עשויה להגן מפני דמנציה?

האם לאוכמניות יש פוטנציאל להגנה מפני דמנציה?

ומהו הקשר בין אורח חיים בריא ותוחלת חיים ארוכה יותר.

 

בהמשך מחקרים על סרטן:

התפקיד של חיידקי המעי בהתפתחות סרטן לבלב,

תכנית התערבות לשמירה על מסת השריר בקרב חולי סרטן ריאות,

והקשר בין שתיית תה והסיכון לסרטן שלפוחית השתן.

 

מחקרים בתחום המטבולי:

האם צריך להגביל את כמות הפחמימות בדיאטות הרזיה?

מהי ההשפעה המטבולית של הגבלת שינה?

ההשפעה של דיאטה על חיידקי המעי,

הקשר בין הרכב הגוף וצפיפות העצם,

מהי ההשפעה של צ'יפס על מסת השומן?

ואיכות לעומת כמות הפחמימות בהקשר של שומנים מחומצנים.

 

ולסיכום מחקרים על דקל ננסי לטיפול בתסמינים בדרכי השתן:

האם דקל ננסי נמצא יעיל לטיפול בתסמינים בדרכי השתן בקרב גברים?

האם דקל ננסי נמצא יעיל לטיפול בדלקת ערמונית כרונית?

ודקל ננסי לטיפול בתסמינים בדרכי השתן בקרב נשים.

 

 

האם HDL עשוי לתרום להגנה מפני אלְצהיימר?

במחקר תצפיתי נבדקה ההשערה לפיה לחלקיקי HDL קטנים עשויה להיות השפעה מגינה מפני אלצהיימר. החוקרים מציעים כי היכולת של חלקיקים אלה להעברת שומנים בדם, במוח ובנוזל המוחי-שדרתי (CSF) משפיעה על הרכב הממברנות של תאי העצב ועל פעילות כלי הדם והסינפסות ובכך עשויה להגן מפני פגיעה עצבית.

במסגרת המחקר נמדד הריכוז של חלקיקי HDL קטנים ב-CSF בקרב 180 מבוגרים מעל גיל 60. נמצא כי ריכוז גבוה יותר היה קשור בביצוע טוב יותר בשלושה תחומים של תפקוד קוגניטיבי. קשר זה היה בלתי תלוי בנשאות של הגן APOE, גיל, מין או שנות השכלה. בנוסף, נמצא קשר חיובי בין ריכוז של חלקיקי HDL קטנים ב-CSF ובדם.

  • מסכמים כי יש להמשיך ולבחון במחקרים עתידיים מהם הרכיבים הספציפיים שמועברים וכיצד ניתן ליישם את ה ממצאים למטרות טיפוליות.

Martinez AE, Weissberger G, Kuklenyik Z, He X, Meuret C, Parekh T, Rees JC, Parks BA, Gardner MS, King SM, Collier TS, Harrington MG, Sweeney MD, Wang X, Zlokovic BV, Joe E, Nation DA, Schneider LS, Chui HC, Barr JR, Han SD, Krauss RM, Yassine HN. The small HDL particle hypothesis of Alzheimer's disease. Alzheimers Dement. 2022 Apr 13.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35416404/

 

 

תזונה עשירה בסיבים עשויה להגן מפני דמנְציה

במחקר עוקבה שנערך ביפן נבדק הקשר בין הצריכה של סיבים תזונתיים והסיכון להתפתחות דמנציה. במחקר נכללו הנתונים של 3,739 משתתפים בני 40-64 בעת איסוף המידע התזונתי בין השנים 1985-1999.

המשתתפים סווגו לארבע קבוצות בהתאם לסך הצריכה של סיבים תזונתיים (רבעון 1 = הצריכה הנמוכה ביותר, רבעון 4 = הצריכה הגבוהה ביותר). במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-20 שנה תועדו 670 מקרי דמנציה.

נמצא כי הצריכה של סיבים תזונתיים הייתה קשורה בסיכון מופחת לדמנציה, כאשר בהשוואה למשתתפים ברבעון 1, הסיכון לדמנציה היה נמוך ב-17%, ב-19% וב-26% בקרב משתתפים ברבעונים 2, 3 ו-4, בהתאמה. קשר זה היה חזק יותר עבור הצריכה של סיבים מסיסים ומוגבל רק למקרים של דמנציה ללא היסטוריה של שבץ.

החוקרים מסכמים כי תזונה עשירה בסיבים תזונתיים, בעיקר סיבים מסיסים, קשורה בסיכון מופחת להתפתחות דמנציה בהמשך החיים. המנגנונים אינם מובנים היטב, אך מוצע שלסיבים תזונתיים השפעה על המוח דרך מאזן חיידקי המעי וכן באמצעות הפחתת גורמי סיכון מטבוליים לדמנציה.

Yamagishi K, Maruyama K, Ikeda A, Nagao M, Noda H, Umesawa M, Hayama-Terada M, Muraki I, Okada C, Tanaka M, Kishida R, Kihara T, Ohira T, Imano H, Brunner EJ, Sankai T, Okada T, Tanigawa T, Kitamura A, Kiyama M, Iso H. Dietary fiber intake and risk of incident disabling dementia: the Circulatory Risk in Communities Study. Nutr Neurosci. 2022 Feb 6:1-8.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35125070/

 

 

הפוטנציאל של תוסף אוכמניות להגנה מפני דמנְציה

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של תיסוף אוכמניות להפחתת הסיכון לדמנציה. החוקרים מסבירים כי דמנציה בגיל מבוגר לרוב מופיעה לאחר תקופת התפתחות של שנים רבות, כאשר גיל הביניים מאופיין גם בעלייה בשכיחות של הפרעות מטבוליות אשר מגבירות את הסיכון לדמנציה. עדויות ראשוניות מצביעות על כך שאוכמניות עשויות לתרום לשיפור התפקוד הקוגניטיבי ולהשפיע על המטבוליזם ועל תפקוד המוח, ובכך עשויות לתרום כהתערבות מוקדמת למניעת פגיעה עצבית. במחקר הנוכחי נבדקה ההשפעה של תיסוף אוכמניות בקרב 27 מבוגרים בגיל 50-65 עם BMI מעל 25 ותנגודת לאינסולין אשר מדווחים על תחושה סובייקטיבית של הידרדרות קוגניטיבית. המשתתפים חולקו אקראית לנטילת תוסף אוכמניות במינון יומי שווה ערך לחצי כוס פרי טרי, או לפלסבו, למשך 12 שבועות.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

אורח חיים בריא קשור בתוחלת חיים ארוכה יותר

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה הוערכה התרומה של גורמי אורח חיים לתוחלת החיים עם או בלי דמנציה על רקע אלצהיימר. במחקר שנערך בארה"ב נכללו 2,449 משתתפים מעל גיל 65.

לכל משתתף חושב ציון אורח חיים בריא אשר מבוסס על 5 גורמי אורח חיים הניתנים לשינוי: היענות גבוהה לדיאטת MIND (דיאטה המועדת לשמירה על התפקוד הקוגניטיבי ומבוססת על שילוב של הדיאטה הים-תיכונית ודיאטת DASH, עם דגשים נוספים כגון צריכה של עלים ירוקים ופירות יער), פעילות קוגניטיבית בגיל מבוגר, פעילות גופנית בעצימות בינונית-גבוהה, הימנעות מעישון וצריכה מתונה של אלכוהול.

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד

 

 

התפקיד של חיידקי המעי בהתפתחות סרְטן לבלב

בסקירה המבוססת על ממצאים פרה-קליניים וקליניים, דנים החוקרים בתפקיד של אוכלוסיית חיידקי המעי בהתפתחות סרטן לבלב. במסגרת הסקירה מוצגים הממצאים לגבי הקשר בין חיידקי המעי ותהליכים סרטניים, תוך התייחסות גם לגורמים נגיפיים ופטרייתיים. בנוסף, מתוך גישה רב-תחומית מוצגות אפשרויות טיפוליות שעשויות להשפיע על חיידקי המעי במצבים של סרטן לבלב.

מהסקירה עולה כי קרא עוד

 

 

 

תכנית התערבות לשמירה על מסת השריר בקרב חולי סרְטן ריאות

במחקר פיילוט מבוקר הוערכה התרומה של תכנית התערבות רב-תחומית למניעת הפגיעה במסת השריר על רקע טיפול כירורגי בקרב חולי סרטן ריאות. החוקרים מסבירים כי במקרים רבים הטיפול בסרטן ריאות כולל התערבות ניתוחית אשר קשורה בסיכון מוגבר לירידה במסת השריר אשר מובילה להחמרת מצב המטופל. לפיכך, תכנית רב-תחומית הכוללת הערכה תזונתית והערכה של מדדי השריר עשויה לסייע למטפלים להבין את השינויים במדדים אלה. מטרת המחקר הייתה להעריך את ההיתכנות של ההתערבות ולבחון את הקשרים בין הרכב הגוף, מדדי השריר והצריכה התזונתית, וכן את השְֹפעת ההתערבות על מדדי השריר.

במסגרת המחקר 34 מטופלים חולקו אקראית לתכנית ההתערבות או לקבלת הטיפול הסטנדרטי בלבד, למשך ארבעה שבועות לפני הניתוח. ההתערבות כללה נטילת תוספי תזונה: 10 או 20 גרם חלבון מי גבינה פעמיים ביום בהתאם לצריכת החלבון (בהתאם ליעד של 1.5 גרם/יום/ק"ג) עם 6 גרם/יום לאוצין, ותוסף שמן דגים (1.5 גרם EPA ו-1 גרם DHA) עם 2,000 יחב"ל ויטמין D, וכן תכנית פעילות גופנית בהתאמה אישית ולימוד אסטרטגיות להפחתת חרדה.

הגיל החציוני של החולים היה 69 וצריכת החלבון הממוצעת הייתה 1 גרם/ק"ג משקל גוף. באופן כללי קרא עוד

 

 

 

שתיית תה קשורה בסיכון מופחת לסרְטן שלפוחית השתן

בניתוח כולל של 12 מחקרי עוקבה נבדק הקשר בין שתיית תה והסיכון לסרטן שלפוחית השתן. במחקר נכללו הנתונים של סה"כ 532,949 משתתפים בני 52 בממוצע. שתיית תה הוגדרה כשימוש בעלי תה בלבד, ולא תה צמחי אחר, ונמדדה במ"ל. מבין כלל המשתתפים, 32% אינם שותים תה ושיעור דומה של משתתפים (22-23%) שתו רמה נמוכה, בינונית וגבוהה של תה.

במהלך תקופת מעקב חציונית של כ-11 שנים תועדו 2,915 מקרים של סרטן שלפוחית השתן. נמצא כי קרא עוד

 

 

 

האם צריך להגביל את כמות הפחמימות בדיאטות הרזיה?

בסקירה מקיפה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של כמות הפחמימות בדיאטת הרזיה בהתייחס לשינוי במשקל ובסיכון הקרדיווסקולרי בקרב מבוגרים עם עודף משקל או שמנות, עם או ללא סוכרת סוג 2.

בסקירה נכללו 61 מחקרים בהם 6,925 משתתפים, מרביתם ללא סוכרת סוג 2 ועם רמת לחץ דם ו-LDL בטווח הנורמה. ב-42 מחקרים נבדקה ההשפעה של דיאטה דלת פחמימות (50-150 גרם ליום / עד 45% מהצריכה הקלורית), ב-14 מחקרים נבדקה ההשפעה של דיאטה דלה מאוד בפחמימות (עד 50 גרם ליום / עד 10% מהצריכה הקלורית), וב-5 מחקרים נבדקה ההשפעה של עלייה הדרגתית מדיאטה דלה מאוד בפחמימות לדיאטה דלה בפחמימות. ברוב המחקרים בוצעה השוואה לדיאטת הרזיה מאוזנת (45-65% פחמימות).

באופן כללי בכל הדיאטות נמצאה ירידה במשקל בטווח הקצר של כמה חודשים (ירידה של 12.2 עד 0.33 ק"ג) ובטווח הארוך של שנה עד שנתיים (ירידה של 13.1 עד 1.7 ק"ג). לא נמצאו קרא עוד

 

 

 

מהי ההשפעה המטבולית של הגבלת שינה?

במחקר אקראי מוצלב נבדק כיצד הגבלת השינה משפיעה על הצריכה הקלורית, ההוצאה האנרגטית והרכב הגוף. החוקרים מסבירים כי למרות שידוע שחסר שינה קשור בסיכון להשמנה, העדויות המבוקרות מוגבלות.

במחקר נכללו 12 מתנדבים בריאים עם BMI נמוך מ-30 שהשתתפו בניסוי שכלל שני תנאים שונים של הגבלת השינה בתנאים מבוקרים, כל אחד למשך 21 יום. הניסוי כלל ארבעה ימי התאקלמות, 14 ימים של הגבלת השינה (4 שעות או 9 שעות) ושלושה ימי התאוששות.

נמצא כי בהשוואה ל-9 שעות, הגבלת השינה ל-4 שעות הייתה מלווה בצריכה קלורית גבוהה יותר ובצריכה גבוהה יותר של חלבון ושל שומן. לא נמצאו הבדלים בין התנאים בהוצאה האנרגטית. עוד נמצא כי המשתתפים עלו יותר במשקל בתנאי של הגבלת השינה, ללא הבדל בין התנאים בהרכב הגוף הכולל. עם זאת, בתנאי של הגבלת השינה בלבד חלה עלייה בשומן הבטני, גם במאגרי השומן התת-עוריים וגם הפנימיים (שומן ויסרלי).

 

 

 

ההשפעה של דיאטה על חיידקי המעי

במחקר קליני נבדק השינוי באוכלוסיית חיידקי המעי בקרב משתתפים עם עודף משקל או שמנות אשר מקבלים התערבות תזונתית. החוקרים מסבירים כי שמנות מאופיינת בחוסר איזון של חיידקי המעי עם ריכוז גבוה של Bacteroides ומגוון חיידקים נמוך.

תכנית ההתערבות הינה חלק מהטיפול הסטנדרטי ב-13 אזורים בצרפת ומועברת על ידי דיאטנים. התכנית כוללת שלושה שלבים, כאשר השלב הראשון כולל דיאטה היפו-קלורית עתירת חלבון ודלת פחמימות למשך 8 שבועות. בנוסף לדיאטה, הומלץ למשתתפים שימוש בתוסף אורגניזמים חיים (LMP - live microbial product) הכולל תערובת של 11 זני חיידקים, זן אחד של שמרים וסיבים פרה-ביוטיים (משווק תחת השם המסחרי MGF).

במחקר נכללו 263 משתתפים, מהם מ-163 משתתפים נאספו דגימות צואה בתחילת ההתערבות ולאחר ירידה של 10% במשקל.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

הקשר בין הרכב הגוף וצפיפות העצם

במחקר חתך מייצג לאוכלוסייה נבדק הקשר בין מסת השומן וצפיפות העצם. במחקר נכללו הנתונים של 10,814 משתתפים בגילאי 20-59 מסקר הבריאות והתזונה האמריקאי לשנים 2011-2018. במסגרת המחקר נבדק הקשר בין מסת הגוף הרזה ומסת השומן ובין צפיפות העצם הכללית.

נמצא כי קרא עוד

 

 

 

מהי ההשפעה של צ'יפס על מסת השומן?

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של צריכת צ'יפס לעומת שקדים על מסת השומן. החוקרים מסבירים כי מחקרים אפידמיולוגים מצאו שצריכת תפוחי אדמה קשורה בעלייה במשקל ובסיכון לסוכרת ואילו צריכת שקדים קשורה בשמירה על המשקל ובבריאות מטבולית.

במחקר נכללו 180 משתתפים בריאים (עם BMI בטווח 20-35) אשר חולקו אקראית לצריכת שקדים, צ'יפס או צ'יפס עם תערובת תבלינים, כולם בעלי ערך קלורי זהה (כ-300 קלוריות ליום), למשך 30 יום. מדד המטרה העיקרי היה השינוי במסת השומן בבדיקת DEXA, ובנוסף נמדד השינוי במשקל ובמדדים גליקמיים.

באופן כללי בסיום תקופת ההתערבות לא נמצא הבדל מובהק בין הקבוצות בהתייחס לשינוי במסת השומן, או במדדים האחרים שנבדקו. עם זאת, התוגבה הגליקמית לאחר הארוחה הייתה נמוכה יותר באופן מובהק לאחר צריכת שקדים בהשוואה לשתי קבוצות הצ'יפס.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

 

איכות לעומת כמות הפחמימות בהקשר של שומנים מחומצנים

במחקר חתך הוערך האם ובאיזה מידה איכות וכמות הפחמימות בתזונה קשורה ברמה של שומנים מחומצנים בקרב נשים. החוקרים מסבירים כי היפרגליקמיה עשויה להגביר את העקה החמצונית, כך שחמצון שומנים על רקע היפרגליקמיה הינו אחד המנגנונים המרכזיים המסבירים את הקשר בין תזונה עם אינדקס גליקמי גבוה ותחלואה קרדיו-מטבולית.

במחקר נכללו 2,163 נשים אשר מילאו שאלוני תזונה, כאשר איכות הפחמימות נקבעה בהתאם לאינדקס הגליקמי. באופן כללי לא נמצא קשר משמעותי בין כמות ובין איכות הפחמימות בתזונה. החוקרים זיהו קשר חיובי בין ריכוז סמנים ביולוגיים של שומנים מחומצנים בשתן ובין כמות הפחמימות בתזונה והאינדקס הגליקמי. עם זאת, בניתוח בלתי תלוי של איכות וכמות הפחמימות, הקשר היה מובהק עבור איכות הפחמימות אך לא עבור כמות הפחמימות. ספציפית, בהשוואה למשתתפים באחוזון 10 של האינדקס הגליקמי, בקרב המשתתפים באחוזון ה-90 הריכוז היה גבוה ב-13%. בניתוח מינון-תגובה נמצא כי הריכוז היה גבוה יותר עד אינדקס גליקמי של 75, ללא עלייה נוספת בריכוז בערכים גבוהים יותר.

 

 

דקל ננסִי לא נמצא יעיל לטיפול בתסמינים בדרכי השתן בקרב גברים

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של דקל ננסי (Serenoa repens) לטיפול בתסמינים בדרכי השתן על רקע הגדלה שפירה של הערמונית. בסקירה נכללו 27 מחקרים בהם 4,853 גברים, כאשר ברוב המחקרים נכללו גברים בשנות ה-60 לחייהם עם רמת תסמינים מתונה והגדלה מתונה של הערמונית.

ב-19 מחקרים נבדקה ההשפעה של דקל ננסי כצמח יחיד וב-8 מחקרים דקל ננסי נכלל בפורמולת צמחי מרפא. באופן כללי לא נמצאה קרא עוד

 

 

 

דקל ננסִי לא נמצא יעיל לטיפול בדלקת ערמוֹנית כרונית

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים הוערכה היעילות של דקל ננסי (Serenoa repens) לטיפול בדלקת ערמונית כרונית / תסמונת כאב באגן. בסקירה נכללו חמישה מחקרים בהם ניתנו תוספי דקל ננסי בהשוואה לפלסבו או לטיפול תרופתי למשך 6 עד 12 שבועות.

בניתוח כולל של שלושה מחקרים בהם בוצעה השוואה לפלסבו לא נמצאה השפעה מיטיבה מובהקת לדקל ננסי, כאשר במחקר אחד נמצא יתרון לדלק ננסי ובשני מחקרים נמצא יתרון לפלסבו. בהשוואה לטיפול תרופתי, במחקר אחד לא נמצא הבדל בין הטיפולים ובמחקר אחד נמצא יתרון לטיפול התרופתי.

החוקרים מסכמים כי קרא עוד

 

 

 

דקל ננסִי לטיפול בתסמינים בדרכי השתן בקרב נשים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של דקל ננסי (Serenoa repens) על תפקוד שלפוחית השתן בקרב נשים. החוקרים מסבירים כי במודלים של חיות מעבדה הודגמה השפעה מיטיבה של דקל ננסי על תסמינים של שלפוחית רגיזה, כולל שיפור החזקת שתן והפחתת התדירות של השתנה לילית.

במחקר נכללו 76 נשים בנות 69 בממוצע הסובלות מתסמינים בדרכי השתן. המשתתפות חולקו אקראית לנטילת 320 מ"ג/יום כמוסות דקל ננסי או פלסבו למשך 12 שבועות.

באופן כללי נמצא כי קרא עוד

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם