עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש דצמבר 2020 - מקבץ 2

עודכן בתאריך 10/12/2020

נפתח עם סקירה מפתיעה על הקשר בין אומגה 6 והסיכון לסרטן.

בהמשך נתמקד בדרכי מניעה וטיפול בסוכרת, תסמונת מטבולית ומחלות קרדיווסקולריות:

 

סוכרת:

צריכת תה ירוק וקפה קשורה בסיכון מופחת לתמותה בקרב חולי סוכרת,

סיבים מסיסים לשיפור האיזון הגליקמי בקרב חולי סוכרת,

ההשפעה של גינקו דו-אונתי על חולי סוכרת,

והקשר בין מדדי האינסולין והגלוקוז והסיכון לסוכרת.,

 

תסמונת מטבולית:

כיצד משפיע מגנזיום על הסיכון לתסמונת המטבולית?

האם תמצית זרעי ענבים משפרת את פרופיל השומנים בדם?

ומהי ההשפעה של שמן קריל לעומת שמן דגים על הרכב השומנים בדם?

 

ומחלות קרדיווסקולריות:

הקשר בין שעת האכילה לבין גורמי סיכון קרדיו-מטבוליים,

השְפעת הרכב הנתרן והאשלגן בתזונה על הבריאות הקרדיו-מטבולית,

והקשר בין צריכה גבוהה של מזון מעובד מאוד לעלייה בסיכון הקרדיווסקולרי.

 

נביא מחקרים המתארים קשר בין ויטמינים לפתולוגיות ותמותה:

הקשר בין רמת ויטמין D, רעלת הריון, ולחץ הדם בתקופת הילדות,

והקשר בין צריכת ברזל וויטמינים בתזונה לבין הסיכון לתמותה.

 

ונסיים במחקרים על צמחים:

נטופית רפואית לטיפול באטופיק דרמטיטיס,

וורד דמשק להקלה על כאב אקוטי.

 

ובכותרות השבוע:

הרכיב הפעיל במנגו מגן מפני רעילות,

החלפת ישיבה ממושכת בפעילות קלה להפחתת מסת השומן,

מטבוליזם של סויה והסיכון לדמנציה,

משקה חלבון מי גבינה לשיפור פעילות המיטוכונדריה בקרב רצים,

והתרומה של תזונה מותאמת אישית למאושפזים הנמצאים בסיכון תזונתי.

 

 

הקשר בין אומגה 6 והסיכון לסרְטן

בסקירה ומטה-אנליזה של מחקרים פרוספקטיביים, הוערך הקשר בין רמת אומגה 6, בדם או בתזונה, לבין הסיכון להתפתחות סרטן. בסקירה נכללו 70 מחקרים, מהם ב-41 דווח הסיכון בהתייחס לצריכה התזונתית של אומגה 6, ב-24 מחקרים דווח הסיכון בהתייחס לרמה בדם של אומגה 6, ובחמישה מחקרים דווח הסיכון בהתייחס גם לצריכה התזונתית וגם לרמה בדם. סוגי הסרטן שהוערכו במחקרים אלה כוללים סרטן שד (23 מחקרים בהם 17,546 נבדקים), סרטן ערמונית (17 מחקרים בהם 39,038 נבדקים), סרטן קולורקטלי (14 מחקרים בהם 10,541 נבדקים), סרטן לבלב (5 מחקרים, 2,403 נבדקים), סרטן רירית הרחם (3 מחקרים בהם 1,756 נבדקים), סרטן עור (3 מחקרים בהם 36,819 נבדקים) ואחרים (6 מחקרים בהם 2,958 נבדקים). 

להלן הממצאים העיקריים:

  • משתתפים עם הרמה הגבוהה ביותר של אומגה 6 בדם, היו בסיכון נמוך ב-8% לסרטן באופן כללי, בהשוואה למשתתפים עם הרמה הנמוכה ביותר. 

  • בניתוח לפי תתי-קבוצות, קשר זה היה משמעותי יותר עבור סרטן שד (סיכון נמוך ב-13%), עבור רמה גבוהה של חומצה לינולאית (סיכון נמוך ב-9%), ועבור נשים (סיכון נמוך ב-12%). 

  • בניתוח מינון-תגובה, נמצא כי עלייה של 5% ברמת אומגה 6 או חומצה לינולאית בדם הייתה קשורה בירידה של 2% ו-3%, בהתאמה, בסיכון לסרטן

  • לא נמצאו קשרים מובהקים בין רמת הצריכה של אומגה 6 בתזונה לבין הסיכון לסרטן

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על כך שצריכת אומגה 6 בתזונה אינה קשורה בסיכון לסרטן, בעוד שרמה גבוהה בדם קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סרטן. הם מציינים כי מחקרים קודמים הדגימו את הפעילות נוגדת הסרטן של אומגה 6, כאשר חששות לגבי השפעה מזיקה של אומגה 6 בתזונה נבעו מההשערה כי חומצה לינולאית עוברת המרה לחומצה ארכידונית. אולם, מחקרים הראו כי זהו תהליך מווסת והיקף ההמרה הינו נמוך מאוד ומוערך בכ-0.2%.      

Kim Y, Kim J. N-6 Polyunsaturated Fatty Acids and Risk of Cancer: Accumulating Evidence from Prospective Studies. Nutrients. 2020;12(9):2523. Published 2020 Aug 20.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32825393/

 

 

צריכת תה ירוֹק וקפה קשורה בסיכון מופחת לתמוּתה בקרב חולי סוּכרת סוג 2

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, שנערך ביפן, נבדקה ההשפעה של צריכת תה ירוק וקפה על הסיכון לתמותה בקרב חולי סוכרת סוג 2. במחקר נכללו 4,923 חולי סוכרת סוג 2 בני 66 בממוצע, כאשר צריכת התה הירוק והקפה הוערכה באמצעות שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים. 

במהלך תקופת מעקב חציונית של 5.3 שנים, 309 מהמשתתפים נפטרו. באופן כללי נמצא, כי צריכת תה ירוק, קפה ושניהם יחד, הייתה קשורה בסיכון מופחת לתמותה.

להלן פירוט הממצאים בהשוואה להעדר צריכה:

  • תה ירוק: צריכה של כוס אחת ליום הייתה קשורה בירידה של 15% בסיכון, שתיים עד שלוש כוסות בירידה של 27%, וארבע כוסות ומעלה ב-40%. 

  • קפה: צריכה של עד כוס אחת ליום הייתה קשורה בירידה של 12% בסיכון, כוס אחת ליום ב-19%, ושתי כוסות ומעלה ב-41%.

  • תה ירוק וקפה: צריכה של שתיים עד שלוש כוסות ליום של תה ירוק + שתי כוסות ומעלה של קפה, הייתה קשורה בירידה של 51% בסיכון, ארבע כוסות ומעלה של תה ירוק + כוס אחת של קפה ב-48%, וארבע כוסות ומעלה של תה ירוק + שתי כוסות ומעלה של קפה ב-63%.  

החוקרים מסכמים, כי צריכה גבוהה יותר של תה ירוק ושל קפה, הייתה קשורה בהפחתת הסיכון לתמותה מכל גורם בקרב חולי סוכרת סוג 2, כאשר הממצאים מצביעים על השפעה מוספת לצריכה משולבת של תה ירוק ושל קפה.   

Komorita Y, Iwase M, Fujii H, et al. Additive effects of green tea and coffee on all-cause mortality in patients with type 2 diabetes mellitus: the Fukuoka Diabetes Registry. BMJ Open Diabetes Res Care. 2020;8(1):e001252.

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33087342/

 

 

תוסף סִיבים מסיסים לשיפור האיזון הגליקמי בקרב חולי סוּכרת

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה ההשפעה של תוספי סיבים מסיסים על האיזון הגליקמי, בקרב חולי סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו 29 מחקרים, בהם 1,517 מבוגרים מעל גיל 18. 

ההתערבויות במחקרים אלה כללו נטילת תוספי סיבים מסיסים במינון יומי שנע בין גרם אחד ל-20 גרם, למשך שלושה עד 12 שבועות. קבוצות הביקורת קיבלו תוסף נטול סיבים, סיבים בלתי מסיסים, התערבות תזונתית אחרת, או פלסבו.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי: קרא עוד.

Xie Y, Gou L, Peng M, Zheng J, Chen L. Effects of soluble fiber supplementation on glycemic control in adults with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials [published online ahead of print, 2020 Oct 23]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30575-6.

 

 

מהי ההשפעה של גִינקו דו-אונתי על חולי סוּכרת?

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים קליניים, הוערכה ההשפעה של גינקו דו-אונתי (Ginkgo biloba) על מדדים קרדיו-מטבוליים, בקרב חולי סוכרת סוג 2. בסקירה נכללו שבעה מחקרים, הכוללים 768 משתתפים סה"כ, עם אבחנה של סוכרת סוג 2. במחקרים אלה, נעשה שימוש בתוספי גינקו דו-אונתי במינון 20 עד 240 גרם ליום, למשך תקופת התערבות של 1-36 חודשים. 

בניתוח כולל של הנתונים, נמצא כי קרא עוד.

Tabrizi R, Nowrouzi-Sohrabi P, Hessami K, et al. Effects of Ginkgo biloba intake on cardiometabolic parameters in patients with type 2 diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of clinical trials [published online ahead of print, 2020 Oct 8]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6822.

 

 

הקשר בין מדדי האינסולין והגלוקוז והסיכון לסוּכרת סוג 2

במחקר עוקבה שנערך באיראן, נבדק הקשר בין אינדקס ועומס אינסולין, ואינדקס ועומס גליקמי - שניהם בתזונה - לבין הסיכון להתפתחות סוכרת סוג 2. בדומה לאינדקס ולעומס גליקמי, אינדקס אינסולין מייצג את העלייה בריכוז האינסולין בדם כעבור שעתיים לאחר אכילה של מזון מסוים, ועומס אינסולין מחושב בהתאם לתכולה הקלורית של המזון ולכמות הנצרכת.
במחקר נכללו 1,149 משתתפים, מעל גיל 30, אשר מילאו שאלוני תזונה בתחילת תקופת המעקב. 

בהתבסס על נתוני התזונה, החוקרים חישבו עבור כל משתתף את אינדקס האינסולין, עומס האינסולין, האינדקס הגליקמי והעומס הגליקמי. 

במהלך תקופת מעקב ממוצעת של כשמונה שנים, אובחנו 76 מקרים חדשים של סוכרת סוג 2. להלן הציונים הממוצעים שנמצאו בקרב כלל המשתתפים:

  • אינדקס אינסולין – 52.4

  • עומס אינסולין – 234.9

  • אינדקס גליקמי – 61.8

  • עומס גליקמי – 200.6

לאחר התאמה לגורמי הסיכון להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Teymoori F, Farhadnejad H, Moslehi N, Mirmiran P, Mokhtari E, Azizi F. The association of dietary insulin and glycemic indices with the risk of type 2 diabetes [published online ahead of print, 2020 Oct 1]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30510-0.

 

 

מגנזִיום להפחתת הסיכון לתִסמונת המטבולית

במחקר עוקבה, נבדק הקשר בין צריכת מגנזיום בתזונה ומתוספים, לבין הסיכון להתפתחות התסמונת המטבולית. נכללו בו הנתונים של 6,802 משתתפים מעל גיל 45, שהיו חלק ממחקר מבוסס אוכלוסייה שנערך באזורים שונים בארה"ב, בו נבחנו גורמי הסיכון לתמותה משבץ.

במהלך תקופת מעקב ממוצעת של 10 שנים, אובחנו 1,470 מקרים של תסמונת מטבולית. 

נמצא כי קרא עוד.

Dibaba DT, Chen C, Lu L, et al. Magnesium intake is inversely associated with the risk of metabolic syndrome in the REasons for geographic and racial differences in stroke (REGARDS) cohort study [published online ahead of print, 2020 Oct 21]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30552-5.

 

 

הקשר בין שעת האכילה לבין גורמי הסיכון הקרדיו-מטבוליים

במחקר חתך, שנערך בספרד, נבדק האם אכילה מאוחרת קשורה בשמנות ובגורמי סיכון קרדיו-מטבוליים, וכן בקצב הירידה במשקל בעקבות דיאטת הרזיה. 

למחקר גויסו 3,362 מבוגרים שהשתתפו בתוכנית הרזיה בת 19 שבועות (בני 41 בממוצע, 79% נשים, BMI ממוצע 31.05). לכל משתתף הוערך הרכב התזונה וחושבה שעת האמצע בין ארוחת הבוקר לארוחת הערב. בהתאם לשעת האמצע החציונית, המשתתפים סווגו לשתי קבוצות: אכילה מוקדמת ואכילה מאוחרת (שעת האמצע לפני או אחרי 14:54). מדדים קרדיו-מטבוליים ופרופיל הורמונלי נבדקו באמצעות בדיקות דם. בתחילת המחקר קרא עוד.

Dashti HS, Gómez-Abellán P, Qian J, et al. Late eating is associated with cardiometabolic risk traits, obesogenic behaviors, and impaired weight loss [published online ahead of print, 2020 Oct 6]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa264.

 

 

כיצד הרכב הנתרן והאשְלגן בתזונה עשוי להשפיע על הבריאות הקרדיו-מטבולית?

במחקר עוקבה שנערך בסין, נבדק הקשר בין צריכת הנתרן והאשלגן בתזונה, לבין הרכב ופעילות חיידקי המעי בקרב מבוגרים הצורכים כמות גבוהה של נתרן וכמות נמוכה של אשלגן. החוקרים מציינים כי במחקרים קודמים הודגמה ההשפעה של נתרן על חיידקי המעי, אולם השפעה זאת לא נבדקה במחקרי אוכלוסייה גדולים. 

במחקר נכללו הנתונים 2,833 מבוגרים בגילאי 18-80. הצריכה התזונתית הוערכה באמצעות שחזור הצריכה התזונתית של 24 שעות, שנערכה בשלושה מועדים, ובאמצעות הערכת המלאי הביתי. החוקרים בדקו את הרכב ומגוון חיידקי המעי של כלל המשתתפים, וכן ערכו ניתוח מטבולומי ומטבוליטי בקרב תת-קבוצה של 392 משתתפים. 

להלן סיכום הממצאים:קרא עוד.

Wang Y, Wang H, Howard AG, et al. Associations of sodium and potassium consumption with the gut microbiota and host metabolites in a population-based study in Chinese adults [published online ahead of print, 2020 Oct 6]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa263.

 

 

תמצית זרעי ענבִים לשיפור פרופיל השומנים בדם

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו, נבדקה ההשפעה של תמצית זרעי ענבים בשילוב דיאטה מופחתת קלוריות, על גורמי סיכון קרדיווסקולריים בקרב מבוגרים עם עודף משקל או שמנות

במחקר נכללו 40 משתתפים בגילאי 20-50, עם BMI בין 25-40, אשר צרכו דיאטה מופחתת קלוריות. הדיאטה כללה הפחתה של כ-250 קלוריות מהצריכה הנדרשת, והיתה בנויה מ- 55% פחמימות, 15% חלבון ו-30% שומן. בנוסף, המשתתפים חולקו אקראית לקבלת 300 גרם/יום תמצית זרעי ענבים או פלסבו למשך 12 שבועות. 

להלן סיכום הממצאים:קרא עוד.

Yousefi R, Parandoosh M, Khorsandi H, et al. Grape seed extract supplementation along with a restricted-calorie diet improves cardiovascular risk factors in obese or overweight adult individuals: A randomized, placebo-controlled trial [published online ahead of print, 2020 Oct 12]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6859.

 

 

ההשפעה של שמן קריל לעומת שמן דגים על הרכב השומנים בדם

במחקר אקראי מוצלב, נערכה השוואה בין ההשפעה של תוסף שמן קריל לעומת שמן דגים, על הרכב השומנים בדם בקרב נשים בריאות. במחקר נכללו 11 נשים בגילאי 18-50, אשר נטלו תוסף שמן קריל ותוסף שמן דגים, כל אחד למשך 30 יום, עם הפרדה של לפחות 4 שבועות ביניהם. 

תוסף שמן הקריל סיפק מינון יומי של 1.27 גרם אומגה 3 (0.76 גרם EPA ו-0.42 DHA), ותוסף שמן הדגים סיפק מינון יומי של 1.44 גרם אומגה 3 (0.79 גרם EPA ו-0.47 DHA). 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Sung HH, Sinclair AJ, Huynh K, et al. Krill Oil Has Different Effects on the Plasma Lipidome Compared with Fish Oil Following 30 Days of Supplementation in Healthy Women: A Randomized Controlled and Crossover Study. Nutrients. 2020;12(9):2804. Published 2020 Sep 13.

 

 

צריכה גבוהה של מזון מעובד מאוד קשורה בעלייה בסיכון הקרדיווסקולרי

במחקר חתך, נבדק הקשר בין הצריכה של מזון מעובד מאוד, לבין הבריאות הקרדיווסקולרית בקרב מבוגרים בארה"ב. המחקר מבוסס על הנתונים של 11,246 מבוגרים מעל גיל 20, שהשתתפו בסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בשנים 2011-2016. 

צריכת מזון מעובד מאוד הוערכה באמצעות שיטת NOVA. לפי שיטה זו מזונות מעובדים מאוד כוללים מזונות מוכנים לאכילה או לחימום שלרוב מכילים תוספי מזון (כגון לחמים ארוזים בייצור המוני, חטיפים מתוקים ומלוחים, ממתקים וקינוחים תעשייתיים, משקאות מוגזים וממותקים, מוצרי בשר מעובדים ומשוֹמרים, מרקים ואטריות להכנה מהירה, ארוחות קפואות). הבריאות הקרדיווסקולרית הוערכה באמצעות המדד לאורח חיים בריא של איגוד הלב האמריקאי (Life's Simple 7), הכולל שבעה גורמים: עישון, תזונה, פעילות גופנית, משקל גוף, לחץ דם, כולסטרול ורמת סוכר בדם. לכל ששת הגורמים, מלבד תזונה, ניתן ציון של 0, 1 או 2 ולכל משתתף חושב ציון כללי של בריאות קרדיווסקולרית שסווג לשלוש קטגוריות: נמוך (ציון 0-4), בינוני (5-8) וגבוה (9-12). בנוסף, הוערך אחוז הצריכה הקלורית שמקורה במזון מעובד מאוד. 

להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Zhang Z, Jackson SL, Martinez E, Gillespie C, Yang Q. Association between ultraprocessed food intake and cardiovascular health in US adults: a cross-sectional analysis of the NHANES 2011-2016 [published online ahead of print, 2020 Oct 6]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa276.

 

 

הקשר בין רמת וִיטמין D, רעלת הריוֹן ולחץ הדם בתקופת הילדות

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, נבדק הקשר בין רעלת הריון לבין לחץ הדם הסיסטולי, במהלך תקופת הילדות וההתבגרות. נבדק גם האם קשר זה מושפע מרמת ויטמין D בחבל הטבור (כמדד לרמת ויטמין D של העובר). 

במחקר נכללו 754 צמדי אם-ילד מאזור בוסטון, שגויסו למחקר החל משנת 1998. נתוני החשיפה כללו אבחנה של רעלת הריון, ובדיקת דם שנלקחה מחבל הטבור סמוך ללידה. בנוסף, נכללו במחקר 6,669 מדידות חוזרות של לחץ דם, שנאספו מהילדים בין גיל שלוש ל-18. 

ההגדרה של יתר לחץ דם בילדים, מבוססת על התפלגות לחץ הדם באוכלוסיית הילדים הבריאים, בחלוקה לאחוזונים ובהתאמה לגיל, מין וגובה. החוקרים חישבו את ההפרש הממוצע באחוזון לחץ הדם, בין ילדים שנולדו לאמהות שסבלו מרעלת הריון (10.5% מכלל האימהות), בהשוואה לאימהות ללא רעלת הריון, בהתאם לרמת ויטמין D. רמת ויטמין D החציונית הייתה 12.2 ננוגרם/מ"ל. 

להלן סיכום הממצאים: קרא עוד.

Zhang M, Michos ED, Wang G, Wang X, Mueller NT. Associations of Cord Blood Vitamin D and Preeclampsia With Offspring Blood Pressure in Childhood and Adolescence. JAMA Netw Open. 2020;3(10):e2019046. Published 2020 Oct 1. 

 

 

הקשר בין צריכת בַרזל וויטמינים בתזונה לבין הסיכון לתמוּתה

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, נבדק הקשר בין צריכת ברזל וויטמינים בתזונה, לבין הסיכון לתמותה. החוקרים מציינים, כי הפרעות במטבוליזם של ברזל הינן שכיחות מאוד באוכלוסייה, כאשר לצריכה של ויטמין A, ויטמין B2, ויטמין B6, ויטמין C, ויטמין E וחומצה פולית השפעה על תהליכי הספיגה והחמצון של ברזל. במחקר נכללו הנתונים של 14,826 מבוגרים, שהשתתפו בסקר הבריאות והתזונה האמריקאי. בהתבסס על שאלוני תזונה שמילאו המשתתפים, החוקרים חישבו ציון המבטא את צריכת הוויטמינים הנ"ל. הם בדקו את הקשר בין צריכת הברזל והוויטמינים, לבין הסיכון לתמותה מגורמים קרדיווסקולריים, סרטן או מכל גורם. במהלך תקופת מעקב חציונית של 9.3 שנים תועדו 2,154 מקרי תמותה. 

להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Wang W, Gao J, Li N, et al. Dietary iron and vitamins in association with mortality [published online ahead of print, 2020 Oct 23]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30581-1.

 

 

נטופִית רפואית לטיפול באטוֹפיק דרמטִיטיס

במחקר פיילוט כפול-סמיות מבוקר, נבדקה ההשפעה של נטופית רפואית (Althea officinalis), על אטופיק דרמטיטיס בקרב ילדים. 

את המחקר השלימו 22 ילדים בגילאי שלוש עד 12, אשר חולקו אקראית לשתי קבוצות. קבוצת ההתערבות קיבלה משחה המכילה 1% נטופית, וקבוצת הביקורת משחה המכילה 1% הידרוקורטיזון. ההנחיות שניתנו היו למרוח את המשחה פעמיים ביום בשבוע הראשון, ולאחר מכן שלוש פעמים בשבוע למשך שלושה שבועות. 

נמצא כי קרא עוד.

Naseri V, Chavoshzadeh Z, Mizani A, et al. Effect of topical marshmallow (Althaea officinalis) on atopic dermatitis in children: A pilot double-blind active-controlled clinical trial of an in-silico-analyzed phytomedicine [published online ahead of print, 2020 Oct 9]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6899.

 

 

ורד דמשק להקלה על כאֵב אקוטי

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים, הוערכה היעילות של טיפול ארומתרפי המבוסס על ורד דמשק (Rosa damascena), להקלה על כאב אקוטי. בסקירה נכללו 16 מחקרים בהם 1,103 משתתפים הסובלים מסוגים שונים של כאב, כולל כאבי מחזור, כאב על רקע כוויות, כאבי לידה, עווית כלייתית וכאב לאחר ניתוח. 

ב-10 מחקרים נעשה שימוש בשמן אתרי ורד, בארבעה מחקרים נעשה שימוש מי ורדים, ובשני מחקרים נעשה שימוש בתמצית ורדים. ב-12 מהמחקרים הטיפול כלל הרחה, בשלושה מחקרים דיפיוזר, ובמחקר אחד עיסוי ארומתרפי. 

בניתוח כולל של הנתונים, נמצא כי קרא עוד.

Nasiri M, Torkaman M, Feizi S, Bigdeli Shamloo MB. Effect of aromatherapy with Damask rose on alleviating adults' acute pain severity: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials [published online ahead of print, 2020 Oct 18]. Complement Ther Med. 2020;56:102596.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 


הרכיב הפעיל במנגו להגנה מפני רעילות

בסקירה מוצגות העדויות בהתייחס להשפעה המגינה של Mangiferin, הרכיב הפעיל במנגו (Mangifera indica), מפני רעלנים, כולל תרופות, מתכות כבדות ורעלנים סביבתיים. 

Naraki K, Rezaee R, Mashayekhi-Sardoo H, Hayes AW, Karimi G. Mangiferin offers protection against deleterious effects of pharmaceuticals, heavy metals, and environmental chemicals [published online ahead of print, 2020 Sep 22]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6864.

 

 

החלפת ישיבה ממושכת בפעילות קלה להפחתת מסת השומן

במחקר אורך, בו נכללו 182 נשים מעל גיל 60, אחריהן נערך מעקב במשך 7 שנים, מראים החוקרים כי החלפה של ישיבה ממושכת בפעילות גופנית קלה עשויה לאורך זמן להוביל לירידה במסת השומן.  

Gába A, Pelclová J, Štefelová N, et al. Prospective study on sedentary behaviour patterns and changes in body composition parameters in older women: A compositional and isotemporal substitution analysis [published online ahead of print, 2020 Oct 16]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30548-3.

 

 

מטבוליזם של סויה והסיכון לדמנצִיה

במחקר תצפיתי שנערך ביפן, בו נכללו 91 קשישים עם תפקוד קוגניטיבי תקין, נמצא כי יכולת לייצר את מטבוליט הסויה אקוול (equol), שהיא תלוית הרכב חיידקי מעי, הייתה קשורה בשיעור מופחת של פגיעה בחומר הלבן במוח.   

Sekikawa A, Higashiyama A, Lopresti BJ, et al. Associations of equol-producing status with white matter lesion and amyloid-β deposition in cognitively normal elderly Japanese. Alzheimers Dement (N Y). 2020;6(1):e12089. Published 2020 Oct 22. 

 

 

משקה חלבון מי גבינה לשיפור פעילות המיטוכונדריה בקרב רצים

במחקר אקראי מבוקר, בו נכללו 24 רצים מאומנים, נמצא כי משקה חלבון מי גבינה בשילוב פחמימות, היה יעיל יותר לשיפור פעילות המיטוכונדריה בתגובה לאימון גופני, בהשוואה למשקה פחמימות בלבד.  

Hansen M, Oxfeldt M, Larsen AE, et al. Supplement with whey protein hydrolysate in contrast to carbohydrate supports mitochondrial adaptations in trained runners. J Int Soc Sports Nutr. 2020;17(1):46. Published 2020 Sep 7.

 

 

התרומה של תזונה מותאמת אישית למאושפזים הנמצאים בסיכון תזונתי

כחלק ממחקר אקראי מבוקר, נערך ניתוח משני בו נכללו 378 מטופלים המאושפזים עם דלקת בדרכי הנשימה התחתונות, הנמצאים בסיכון תזונתי. נמצא כי לתמיכה תזונתית מותאמת אישית, שמטרתה צריכה מספקת של קלוריות וחלבון, עשויה להיות תרומה להפחתת הסיכון לתמותה בהשוואה לתזונה הסטנדרטית בבית החולים.  

Baumgartner A, Hasenboehler F, Cantone J, et al. Effect of nutritional support in patients with lower respiratory tract infection: Secondary analysis of a randomized clinical trial [published online ahead of print, 2020 Oct 10]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30537-9.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם