עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2020 - מקבץ 3

עודכן בתאריך 20/11/2020

בפתח הסקירה השבועית שלנו מחקרים על תפקודי המוח:

שיפור הזיכרון ע"י תיסוף אסטקסנטין וויטמין E,

והשְפעת שמנות על הגמישות המוחית.

 

נמשיך עם מחקרים על סרטן:

פורמולת מזון רפואי מועשרת לחולי סרטן ראש וצוואר,

והקשר בין הרכב חומצות השומנים בדם לבין הסיכון לסרטן הלבלב.

 

נביא מחקרים על מחלות מעי דלקתיות:

כורכומין לחולי קוליטיס,

והאם מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות צורכים מספיק סיבים תזונתיים?

 

נציג מספר מחקרים על צמחים:

התרומה הבריאותית של אלוורה,

דקל ננסי לשיפור תפקודי השתן,

הפעילות הרפואית של פיפרין,

ומחקר על תוספים: שילוב של ויטמין D ו-EGCG לטיפול במיומות ברחם.

 

באגף התזונה, נביא מחקרים על הקשר בין תזונה למדדים מטבוליים, קרדיווסקולרים ונפשיים:

האם צום לסירוגין משפיע על ירידה במשקל ומדדים מטבוליים?

האם לדיאטה ים-תיכונית בשילוב צום לסירוגין יש השפעה על הסיכון הקרדיווסקולרי?

האם יש קשר בין צריכת סידן בתזונה לסיכון קרדיווסקולרי?

ומהו הקשר בין תזונה עשירה בפוליפנוֹלים לבריאות הנפשית?

 

נסכם במחקר המתאר התערבות מבוססת מיינדפולנס לשיפור אורח החיים בקרב סטודנטים.

 

ובכותרות השבוע:

התרומה ארוכת הטווח של תכנית התערבות לנשים בהריון הסובלות משמנות,

רמות ויטמין D ו-K והסיכון לתמותה, 

השפעה של חסר ויטמין D בקרב מטופלים לאחר כריתת בלוטת התריס,

רמות נחושת והסיכון לכבד שומני,

ומיצוי עץ אלון צרפתי להעלאת רמת המרץ.

 

 

אסטקסנטין ווִיטמין E לשיפור הזיכרון

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של נטילת תוסף אסטקסנטין בשילוב ויטמין E על התפקוד הקוגניטיבי, בקרב מבוגרים בריאים המדווחים על ירידה בזיכרון. החוקרים מסבירים כי אחד הגורמים לירידה בתפקוד הקוגניטיבי הינו פגיעה בתאי העצב כתוצאה מעלייה בעקה החמצונית, כאשר לאסטקסנטין ולויטמין E פעילות נוגדת חמצון והשפעה מגינה על תאי העצב, אולם השְפעתם המשולבת על התפקוד הקוגניטיבי אינה ידועה. 

במחקר נכללו 44 משתתפים בני 55 בממוצע, אשר חולקו אקראית לנטילת התוסף (160 מ"ג לכמוסה, מהם 9 מ"ג אסטקסנטין ו-50 מ"ג טוקוטריאנול) או פלסבו (שמן חריע) – במינון של כמוסה אחת כל בוקר למשך 12 שבועות. בהשוואה לפלסבו, בקבוצת ההתערבות נמצא שיפור מובהק בתפקוד הזיכרון הכללי והמילולי, וכן בתחושה הסובייקטיבית של יכולת הזיכרון. לא נצפו השפעות שליליות הקשורות להתערבות. 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על התועלת של תוסף אסטקסנטין וטוקוטריאנול לשיפור תפקודי הזיכרון. 

Takahiro Sekikawa, Yuki Kizawa, Yanmei Li, Tsuyoshi Takara. Cognitive function improvement with astaxanthin and tocotrienol intake: a randomized, double-blind, placebo-controlled study. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition.

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jcbn/advpub/0/advpub_19-116/_article/-char/en

 

 

שמנוּת פוגעת בגמישות המוחית

במחקר תצפיתי נבדק הקשר בין שמנות לבין הגמישות העצבית של האזור המוטורי במוח. החוקרים מציינים כי ישנן עדויות לכך שלאנשים עם שמנות הבדלים במבנה ובתפקוד המוח, וכן פגיעה בתפקודים הקוגניטיביים. ייתכן כי הבדלים אלה הינם כתוצאה מפגיעה בגמישות העצבית (פלסטיסיות). 

במחקר נכללו 14 משתתפים בני 35 בממוצע הסובלים משמנות, ו-16 משתתפים בני 26 בממוצע במשקל תקין. הגמישות העצבית נבדקה באמצעות פרוטוקול של גירוי מגנטי באזור המוטורי במוח, אשר מיועד לחסום את התגובה העצבית. בקרב המשתתפים עם שמנות נצפתה תגובה נמוכה יותר לגירוי, בהשוואה למשתתפים במשקל תקין, אשר יצרו מסלולים עצביים חדשים. 

ממצאים אלה מצביעים על כך שישנה ירידה ביכולת הגמישות המוחית בקרב אנשים עם שמנות, וכתוצאה מכך עלולה להיות השפעה על הבריאות ועל התפקוד. מכאן, לירידה במשקל תפקיד חשוב לשמירה על בריאות המוח בתהליך ההזדקנות או בשיקום לאחר שבץ או פגיעה מוחית אחרת.   

Sui SX, Ridding MC, Hordacre B. Obesity is Associated with Reduced Plasticity of the Human Motor Cortex. Brain Sci. 2020;10(9):579. Published 2020 Aug 21. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32839377/

 

 

פורמולת מזון רפואי מועשרת לחולי סרְטן ראש וצוואר

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של פורמולת מזון רפואי מועשרת ברכיבים מווסתי חיסון להקלה על מוקוזיטיס בפה, בקרב חולי סרטן ראש וצוואר המקבלים טיפולי כימותרפיה. החוקרים מציינים כי במחקר קודם הפורמולה המועשרת נמצאה יעילה להפחתת החומרה של רעילות אקוטית. 

במחקר זה נכללו 180 מטופלים, המתחילים טיפולי כימותרפיה לאחר ניתוח. הם חולקו אקראית לקבלת הפורמולה המועשרת או פורמולה סטנדרטית במינון של שלוש מנות ליום במשך חמישה ימים לפני כל סבב כימותרפיה (שלושה סבבים של ציספלאטין). הפורמולה (®Oral Impact) מועשרת בארגינין (4.23 גרם למנה), אומגה 3 (1.10 גרם למנה) ו-RNA (כ-0.43 גרם למנה), בנוסף להרכב התזונתי של חלבונים, שומנים, פחמימות, ויטמינים ומינרלים. 

נמצא כי קרא עוד.

המחקר מומן על ידי מענק בלתי תלוי. התוסף סופק על ידי חברת נסטלה והחוקרים מדווחים על קשרים עם מגוון חברות בתחום התרופות והתוספים. 

Boisselier P, Kaminsky MC, Thézenas S, et al. A double-blind phase III trial of immunomodulating nutritional formula during adjuvant chemoradiotherapy in head and neck cancer patients: IMPATOX [published online ahead of print, 2020 Sep 16]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa227.

 

 

הקשר בין הרכב חומצות השומנים בדם לבין הסיכון לסרְטן הלבלב

במחקר מקרה-בקרה, שנערך באיראן, נבדק הקשר בין הרכב חומצות השומן בדם, לבין הסיכון לסרטן הלבלב. בהתבסס על הנתונים של 50,000 משתתפים במחקר עוקבה, זוהו 50 מקרים של סרטן הלבלב אליהם הותאמה באופן אקראי קבוצת ביקורת של 150 משתתפים ללא סרטן הלבלב. הרכב חומצות השומן בדם נבדק בתחילת תקופת המעקב, ונבדק הקשר לסרטן הלבלב תוך התייחסות לגורמי הסיכון הידועים. 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Ghamarzad Shishavan N, Mohamadkhani A, Ghajarieh Sepanlou S, et al. Circulating plasma fatty acids and risk of pancreatic cancer: Results from the Golestan Cohort Study [published online ahead of print, 2020 Sep 15]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30458-1.

 

 

 

כוּרכומין לחולי קוֹליטיס

בסקירה שיטתית של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות והבטיחות של כורכומין כטיפול משלים להובלה או לשמירה על הפוגה בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות. בסקירה נכללו שישה מחקרים, בהם נכללו 372 חולי קוליטיס בגילאי 23 עד 61, אשר מקבלים טיפול תרופתי (5-ASA). 

בכל המחקרים נבדקה ההשפעה של תוסף כורכומין כטיפול משלים, בהשוואה לפלסבו למשך ארבעה שבועות עד 12 חודשים. במחקרים השונים נעשה שימוש בכמוסות כורכומין במינון שנע בין 450 מ"ג ל-3 גרם ליום, במיצוי מתוקנן (NCB-02) במינון 140 מ"ג/יום או כורכומין ננו-מיצלרי (®SinaCurcumin) במינון 240 מ"ג/יום. 

מהתוצאות עולה כי קרא עוד.

Coelho MR, Romi MD, Ferreira DMTP, Zaltman C, Soares-Mota M. The Use of Curcumin as a Complementary Therapy in Ulcerative Colitis: A Systematic Review of Randomized Controlled Clinical Trials. Nutrients. 2020;12(8):2296. Published 2020 Jul 31.

 

 

 

מטופלים עם מחלות מעִי דלקתיות אינם צורכים מספיק סִיבים תזונתיים

במחקר חתך רב-מרכזי נבדקה צריכת הסיבים התזונתיים בקרב מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות. החוקרים מסבירים כי ישנה שונות גבוהה בהמלצות לצריכת סיבים תזונתיים עבור מטופלים עם מחלות מעי דלקתיות, כאשר למרות ההשפעה המיטיבה של סיבים פרה-ביוטיים על חיידקי המעי, מרבית המטופלים צורכים תזונה דלת סיבים. 

במחקר נכללו מטופלים במרפאות חוץ עם אבחנה של מחלת מעי דלקתית, אשר מילאו שאלוני תזונה להערכת צריכת סך הסיבים והסיבים הפרה-ביוטיים. הצריכה נבדקה מול ערכי הייחוס התזונתיים באוסטרליה. במחקר נכללו 92 מטופלים בני 40 בממוצע, עם חלוקה דומה לגברים ונשים, ולחולי קרוהן וקוליטיס

להלן סיכום הממצאים:קרא עוד.

Davis R, Day A, Barrett J, et al. Habitual dietary fibre and prebiotic intake is inadequate in patients with inflammatory bowel disease: findings from a multicentre cross-sectional study [published online ahead of print, 2020 Sep 21]. J Hum Nutr Diet. 2020;10.1111/jhn.12812.

 

 

מהי התרומה הבריאותית של אלוֹורה?

בסקירה כוללת של סקירות שיטתיות ומטה-אנליזות של מחקרים קליניים, הוערכו העדויות בהתייחס להשפעה הבריאותית של אלוורה (Aloe vera). בסקירה נכללו 20 מחקרים, מהם 10 סקירות שיטתיות בהן לא נערך ניתוח כמותי, ו-10 סקירות שיטתיות בהן נערכה מטה-אנליזה. 

בהתבסס על סקירות שיטתיות שלא כללו ניתוח כמותי, נמצא פוטנציאל להשפעה מיטיבה של אלוורה במצבים של פסוריאזיס, תסמיני GERD, עצירות, פרוקטיטיס על רקע טיפולי קרינה, פצעי הנקה, דלקות חניכיים, אקנה וסבוריאה. לא נמצאה יעילות להקלה על יובש בפה כתוצאה מטיפולי קרינה, לשיפור איכות החיים בקרב מטופלים עם תסמונת המעי הרגיש, או לשיפור תסמיני נוירופתיה סוכּרתית.    

הסקירות בהן נערכה מטה-אנליזה היו מבוססות על סה"כ 94 מחקרים בהם 14,352 משתתפים, מהם ב-82% מהמחקרים נעשה שימוש חיצוני באלוורה וב-18% נעשה שימוש בנטילה פומית. בכל המחקרים הוערכו 71 תוצאות שונות לשימוש באלוורה. מבין כלל התוצאות, 47 תוצאות נמצאו קרא עוד.

Sadoyu S, Rungruang C, Wattanavijitkul T, Sawangjit R, Thakkinstian A, Chaiyakunapruk N. Aloe vera and health outcomes: An umbrella review of systematic reviews and meta-analyses [published online ahead of print, 2020 Sep 14]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6833.

 

 

דקל ננסִי לשיפור תפקודי השתן

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של מיצוי פרי דקל ננסי (Serenoa repens) לשיפור תפקודי השתן בקרב גברים. במחקר נכללו 44 גברים יפנים בגילאי 40-69, אשר סובלים מהפרעה בתפקודי השתן (למשל תכיפות או דחיפות מוגברות, אי נקיטת שתן ועוד).

המשתתפים חולקו אקראית לנטילת 320 מ"ג דקל ננסי ליום או פלסבו - למשך 12 שבועות. מדד המטרה העיקרי היה השינוי במדד IPSS, הכולל דיווח של חומרת התסמינים וההשפעה על חיי היומיום. 

נמצא כי קרא עוד.

Ishii I, Wada T, Takara T. Effects of saw palmetto fruit extract intake on improving urination issues in Japanese men: A randomized, double-blind, parallel-group, placebo-controlled study. Food Sci Nutr. 2020 Jun 17;8(8):4017-4026.

 

 

הפעילות הרפואית של פיפרין

בסקירה מוצגות העדויות העדכניות ממחקרים פרה-קליניים בהתייחס לפעילות הרפואית של פיפרין, הרכיב הפעיל בפלפל שחור (Piper nigrum), במצבים בריאותיים שונים. 

במסגרת הסקירה מסכמים החוקרים ממצאים בתחומים הבאים: קרא עוד.

Haq IU, Imran M, Nadeem M, Tufail T, Gondal TA, Mubarak MS. Piperine: A review of its biological effects [published online ahead of print, 2020 Sep 14]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6855.

 

 

שילוב של וִיטמין D ו-EִGCG לטיפול במיוֹמות ברחם

במחקר פיילוט מבוקר נבדקה היעילות של נטילת תוסף ויטמין D בשילוב EGCG לטיפול במיומות ברחם. החוקרים מסבירים כי מיומות ברחם הן הגידול השפיר השכיח ביותר בקרב נשים, כאשר במרבית המקרים אין לכך תסמינים ולא נדרש טיפול. עם זאת, בשליש מהמקרים נדרש המשך טיפול, תרופתי או ניתוחי. מחקרים קודמים הצביעו על היעילות של ויטמין D ו-EGCG לטיפול במיומות, כאשר במחקר זה נבדקה ההשפעה המשולבת שלהם בקרב נשים הסובלות מתסמינים. 

במחקר נכללו 30 נשים בגילאי 28-46, שפנו לטיפול במרפאת חוץ. המשתתפות חולקו לשתי קבוצות: קבוצת ההתערבות קיבלה טבליה המכילה 25 מק"ג ויטמין D, כ- 150 מ"ג EGCG ו-5 מ"ג ויטמין B6 פעמיים ביום למשך ארבעה חודשים, וקבוצת הביקורת לא קיבלה כל טיפול. מדד המטרה העיקרי היה השינוי בנפח המיומות, ובנוסף נבדק השינוי במספר המיומות, חומרת התסמינים ואיכות החיים. 

נמצא כי קרא עוד.

Porcaro G, Santamaria A, Giordano D, Angelozzi P. Vitamin D plus epigallocatechin gallate: a novel promising approach for uterine myomas. Eur Rev Med Pharmacol Sci. 2020;24(6):3344-3351.

 

 

השְפעת הגבלת זמן האכילה על ירידה במשקל ומדדים מטבוליים

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של הגבלת זמן האכילה על השינוי במשקל ובגורמי סיכון מטבוליים נוספים בקרב מבוגרים עם עודף משקל או שמנות. במחקר נכללו 116 משתתפים, בגילאי 18-64 (46.5 בממוצע) עם BMI בטווח של 27 עד 43. 

המשתתפים חולקו אקראית לשתי קבוצות, קבוצה אחת התבקשה לאכול שלוש ארוחות במהלך היום והקבוצה השנייה (קבוצת ההתערבות) התבקשה לאכול בין 12:00 ל-20:00 ללא הגבלה קלורית (וללא הנחיות אחרות), ולהימנע מכל צריכה קלורית בשאר היום (16 שעות צום ו-8 שעות אכילה). המחקר נערך מרחוק ונתמך על ידי שימוש באפליקציה, כאשר עבור תת קבוצה של 50 מתוך המשתתפים הגרים ליד מכון המחקר נלקחו מדדים באופן פיזי. 

נמצא כי קרא עוד.

Lowe DA, Wu N, Rohdin-Bibby L, et al. Effects of Time-Restricted Eating on Weight Loss and Other Metabolic Parameters in Women and Men With Overweight and Obesity: The TREAT Randomized Clinical Trial. JAMA Intern Med. 2020;180(11):1-9.

 

 

דיאטה ים-תיכוֹנית בשילוב צוֹם לסירוגין לצמצום הסיכון הקרדיוֹוסקולרי

בסקירה בוחנים החוקרים מהו דפוס התזונה המומלץ לשמירה על הבריאות הקרדיווסקולרית, בהתבסס על העדויות ממחקרים אקראיים מבוקרים. לטענתם, בני האדם עברו תהליכים אבולוציוניים המאפשרים צריכת מזונות גם מהחי וגם מהצומח, אולם כיום ישנה צריכת יתר של מזונות מהחי ובעיקר של בשר מעובד המכיל תוספי מזון ושומן רווי. מנגד, טבעונות עלולה לגרום לחסרים תזונתיים ולהגביר את הנטייה לאוסטאופניה, סרקופניה ואנמיה

לטענתם, פתרון אפשרי לדילמה זאת הינו תזונה עשירה ברכיבים מן הצומח, בשילוב דגים כמקור עיקרי למזון מן החי. במסגרת הסקירה מוצגות העדויות ממחקרים קליניים העוסקים בתזונה ים-תיכונית והנחיות תזונתיות רשמיות במטרה לתמוך בטענתם שקרא עוד.

O'Keefe JH, Torres-Acosta N, O'Keefe EL, et al. A Pesco-Mediterranean Diet With Intermittent Fasting: JACC Review Topic of the Week. J Am Coll Cardiol. 2020;76(12):1484-1493.

 

 

צריכה גבוהה של סִידן בתזונה אינה קשורה בסיכון קרדיוֹוסקולרי מוגבר

במחקר עוקבה פרוספקטיבי מבוסס אוכלוסייה נבדקו הקשרים בין צריכת הסידן בתזונה בגיל הילדות לבין הסיכון הקרדיווסקולרי בגיל מבוגר. החוקרים מסבירים כי לצריכת סידן מספקת במהלך החיים חשיבות בשמירה על בריאות העצם, אולם לצריכה גבוהה של סידן עלולה להיות השפעה מזיקה, במיוחד על הבריאות הקרדיווסקולרית. מחקרים קודמים מצאו כי צריכת תוספי סידן הייתה מלווה בעלייה בסיכון לתחלואה קרדיווסקולרית ולתמותה בקרב מבוגרים, אולם לא ברור האם גם צריכת סידן בתזונה קשורה בסיכון מוגבר, במיוחד בצריכה ממושכת. 

במחקר, שנערך בפינלנד, נכללו 1,029 ילדים בטווח הגיל 3-18 בתחילת תקופת המעקב, כאשר צריכת הסידן בתזונה הוערכה בשנת 1980 וכן בשנת 2001, 2007 ו-2011. צריכת הסידן לאורך הזמן חושבה כצריכה הממוצעת בילדות ובבגרות. הסיכון הקרדיווסקולרי הוערך באמצעות עובי כלי הדם, יתר לחץ דם, HDL נמוך, קרא עוד.

Wu F, Pahkala K, Juonala M, et al. Childhood and long-term dietary calcium intake and adult cardiovascular risk in a population with high calcium intake [published online ahead of print, 2020 Sep 18]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30463-5.

 

 

תזונה עשירה בפוֹליפנוֹלים לשיפור הבריאות הנפשית

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של תזונה עשירה בפוליפנוֹלים על תחושת הרווחה הפסיכולוגית. החוקרים מציינים כי ישנן עדויות רבות התומכות בהשפעה נוגדת חרדה ונוגדת דיכאון של התזונה, ובעיקר של פוליפנוֹלים. 

במחקר נכללו 99 משתתפים בגילאי 40-65, הסובלים מיתר לחץ דם קל. כל המשתתפים צרכו במשך ארבעה שבועות תזונה דלת פוליפנוֹלים, ולאחר מכן חולקו אקראית לתזונה דלה או עשירה בפוליפנוֹלים למשך שמונה שבועות. קרא עוד.

Kontogianni MD, Vijayakumar A, Rooney C, et al. A High Polyphenol Diet Improves Psychological Well-Being: The Polyphenol Intervention Trial (PPhIT). Nutrients. 2020;12(8):2445. Published 2020 Aug 14.

 

 

התערבות מבוססת מיינדפוֹלנס לשיפור אורח החיים בקרב סטודנטים

במחקר אקראי מבוקר הוערכה התרומה של תכנית התערבות מבוססת מיינדפולנס לעידוד אורח חיים בריא בקרב סטודנטים. במחקר נכללו 51 סטודנטים מספרד, בני 21 בממוצע, אשר חולקו אקראית להשתתף בתכנית מיינדפולנס, או לקבוצת הביקורת (רשימת המתנה להשתתפות בתכנית). התכנית, אשר נקראת flow meditation, כללה שבעה מפגשים שבועיים של שעתיים וכן תרגול ביתי. הרגלי אורח החיים הוערכו באמצעות שאלונים שהמשתתפים מילאו בתחילת המחקר ובסיומו. 

נמצא כי בהשוואה לקבוצת הביקורת, בקרב המשתתפים בקבוצת ההתערבות נצפה שיפור מובהק בכל תחומי אורח החיים:קרא עוד.

Soriano-Ayala E, Amutio A, Franco C, Mañas I. Promoting a Healthy Lifestyle through Mindfulness in University Students: A Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2020;12(8):2450. Published 2020 Aug 14.

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

התרומה ארוכת הטווח של תכנית התערבות לנשים בהריוֹן הסובלות משמנוּת

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה ארוכת הטווח של תכנית התערבות, הכוללת תזונה ופעילות גופנית, בקרב נשים בהריון הסובלות משמנות. התזונה בתוכנית שמה דגש על הפחתת עומס גליקמי והפחתת צריכה של שומן רווי בהתאמה אינדיבידואלית לדפוס התזונה ולהעדפות התרבותיות. נמצא כי שלוש שנים לאחר הלידה, להשתתפות בתכנית הייתה השפעה מיטיבה על תזונת האם, וכן הייתה מלווה בדופק מנוחה נמוך יותר של הילד. 

Dalrymple KV, Tydeman FAS, Taylor PD, et al. Adiposity and cardiovascular outcomes in three-year-old children of participants in UPBEAT, an RCT of a complex intervention in pregnant women with obesity [published online ahead of print, 2020 Sep 11]. Pediatr Obes. 2020;e12725. 

 

 

רמה תקינה של וִיטמין D ו-K קשורה בסיכון מופחת לתמוּתה

במחקר עוקבה פרוספקטיבי, בו נכללו 4,742 משתתפים בני 52 בממוצע, אחריהם נערך מעקב במשך כ-14 שנה, נמצא כי השילוב של רמה נמוכה של ויטמין D וויטמין K היה קשור בסיכון מוגבר לתמותה בהשוואה למשתתפים עם רמות תקינות של שני הויטמינים. 

van Ballegooijen AJ, Beulens JWJ, Kieneker LM, et al. Combined low vitamin D and K status amplifies mortality risk: a prospective study [published online ahead of print, 2020 Aug 17]. Eur J Nutr. 2020;10.1007/s00394-020-02352-8.

 

 

ההשפעה של חסר וִיטמין D בקרב מטופלים לאחר כריתת בלוטת התריס

במחקר תצפיתי, בו נכללו 43 מטופלים שפיתחו תת-פעילות חריפה של בלוטת יותרת התריס לאחר כריתה של בלוטת התריס, נמצא כי רמה טרום-ניתוחית נמוכה של ויטמין D ניבאה רמה חמורה יותר של היפוקלצמיה.  

Vibhatavata P, Pisarnturakit P, Boonsripitayanon M, Pithuksurachai P, Plengvidhya N, Sirinvaravong S. Effect of Preoperative Vitamin D Deficiency on Hypocalcemia in Patients with Acute Hypoparathyroidism after Thyroidectomy. Int J Endocrinol. 2020;2020:5162496. Published 2020 Jul 22.

 

 

רמה גבוהה של נחוֹשת קשורה בסיכון מופחת לכבד שוּמני בקרב גברים

במחקר מקרה-בקרה בו נכללו 1,816 משתתפים עם מחלת כבד שומני לא אלכוהולית וקבוצת ביקורת של 1,111 משתתפים בריאים, נמצא כי רמה גבוהה של נחושת בדם הייתה קשורה בסיכון מופחת לכבד שומני בקרב גברים, אך לא בקרב נשים. 

Lan Y, Wu S, Wang Y, et al. Association between blood copper and nonalcoholic fatty liver disease according to sex [published online ahead of print, 2020 Sep 29]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30498-2.

 

 

מיצוי עץ אלון צרפתי להעלאת רמת המרץ

במחקר פיילוט מבוקר, בו נכללו 40 משתתפים, נמצא כי נטילת תוסף ®Robuvit, המכיל מיצוי עץ אלון צרפתי במינון 300 מ"ג ליום למשך ארבעה שבועות, הייתה מלווה בשיפור רמת המרץ (vigor) והעקה החמצונית, בהשוואה לקבוצת ביקורת שקיבלה את הטיפול הסטנדרטי בלבד (תזונה, הקפדה על סדר יום ופעילות גופנית קבועה).

Ledda A, Hosoi M, Cesarone MR, et al. Exploring the concept of vigor and dys-vigor in men of 50-65 years: effects of Robuvit®. Panminerva Med. 2020;62(3):131-134.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם