עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש נובמבר 2020 - מקבץ 1

עודכן בתאריך 05/11/2020

בפתח הסקירה השבועית שלנו – סקירות ומחקרים על הפרעות מטבוליות:  

האם פרוביוטיקה מסייעת להורדת לחץ דם? 

דיאטת DASH לנשים בהריון עם הפרעות קרדיו-מטבוליות, 

האם אצות משפרות תגובה גליקמית? 

תזונה ים תיכונית והסיכון להשמנה בקרב ילדים,

והאם יש שינויים במטבוליזם בקרב נשים מניקות?

 

נמשיך עם מחקרים על תוספי תזונה לטיפול בפתולוגיות -

ויטמין B12 להקלה על כאב נוירופתי,

תה ירוק לטיפול באקנה,

מיץ חמוציות לטיפול בהליקובקטר פילורי,

רזרבטול לנשים אחרי גיל המעבר,

תוסף תזונה למניעה של סרקופניה אצל קשישים,

ומהו הקשר בין ויטמין C למניעה וטיפול באוסטאופרוזיס?

 

נביא מספר מחקרים בתחום אורח החיים - 

חשיפה לשמש לשיפור רמת ויטמין D כתלות בגיל,

פרדוקס ההשמנה בקרב חולות סרטן,

והאם חשיפה למסכים משפיעה על פוריות הגבר?

 

לסיכום, סקירת מחקרים על שמנים אתרים - 

הבוחנת את השְפעתם על מערכת העצבים. 

 

ובכותרות השבוע:

פולי סויה שחורה לשיפור תפקוד כלי הדם,

האם יש קשר בין צריכת תה לשבץ?

ההשפעה נוגדת הסרטן של אוכמניות,

רכיבים נוגדי חמצון לטיפול בסרטן קולורקטלי,

ההשפעה של פרוביוטיקה על הרכב חיידקי המעי בקרב פגים,

ופוליפנוֹלים למניעה ולטיפול במחלות חניכיים. 

 

 

פרוֹביוטיקה לשיפור לחץ הדם

בסקירה שיטתית ובמטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של פרוביוטיקה הכוללת Lactobacillus על לחץ הדם. בסקירה נכללו 18 מחקרים, בהם 1,274 משתתפים בריאים או עם מגוון מצבים בריאותיים (סוכרת, עודף משקל, יתר לחץ דם ועוד), כאשר במרבית המחקרים נכללו משתתפים עם BMI מעל 25. במחקרים השונים נעשה שימוש בזן בודד או בשילוב של מספר זנים של חיידקים מהסוג Lactobacillus, במינון שנע בין 100 מיליון ל-1.5 טריליון חיידקים ליום - למשך 3 עד 24 שבועות. התוסף ניתן כמזון (גבינה או יוגורט), במשקה, בכמוסה או באבקה.

בניתוח כולל של הנתונים נמצא כי נטילת Lactobacillus הייתה מלווה בירידה מובהקת בלחץ הדם הסיסטולי (ירידה של 2.74 מ"מ כספית) והדיאסטולי (דיאסטולי - ירידה של 1.50 מ"מ כספית),  בהשוואה לקבוצת הביקורת. בניתוח לפי תתי-קבוצות נמצא כי ההשפעה הייתה משמעותית יותר בקרב חולי סוכרת סוג 2, משתתפים ממוצא אסיאתי או משתתפים עם מצב גבולי של יתר לחץ דם. עוד נמצא כי הטיפול היה יעיל יותר כאשר ניתן בצורת כמוסה במינון של לפחות 5 מיליון חיידקים ליום או טיפול שנמשך 8 שבועות לפחות. 

החוקרים מסכמים כי ממצאים אלה מצביעים על הפוטנציאל של פרוביוטיקה מהסוג Lactobacillus לשיפור לחץ הדם, ומציעים מספר מנגנונים אפשריים, ביניהם שיפור תפקוד כלי הדם באמצעות מניעת דלקת ועקה חמצונית, עיכוב פעילות האנזים ACE וייצור של מעכבי ACE, עלייה ב- nitric oxide ברקמת המעי, דיכוי הפעילות של מערכת העצבים הסימפתטית דרך עצב הואגוס וכן השפעה על לחץ הדם באמצעות שיפור פרופיל השומנים, השפעה על פיטואסטרוגנים פעילים וירידה במשקל.  

Jinshu Liu, Dan Zhang, Yingze Guo, Hongwei Cai, Keyuan Liu, Yayu He, Yumo Liu, Lirong Guo. The Effect of Lactobacillus Consumption on Human Blood Pressure: a Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Complementary Therapies in Medicine, Volume 54, 2020. 

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229920318148

 

 

דיאטת DֹASH לנשים בהריוֹן עם הפרעות קרדיו-מטבוליות

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה ההשפעה של דיאטת DASH בקרב נשים בהריון, בדגש על האיזון הגליקמי ועל תוצאות ההריון והלידה

בסקירה נכללו שישה מחקרים, בהם 569 משתתפות עם סוכרת הריון, עודף משקל או שמנות, או הפרעות בלחץ הדם. המשתתפות קיבלו דיאטת DASH או דיאטה סטנדרטית למשך 4 עד 20 שבועות. 

להלן סיכום הממצאים:

  • לדיאטת DASH הייתה השפעה מיטיבה על רמת הגלוקוז בצום, ללא השפעה מובהקת על תנגודת לאינסולין. 

  • צריכת דיאטת DASH במהלך ההריון הייתה מלווה בסיכון נמוך ב-33% לרעלת הריון, סיכון נמוך ב-70% למקרוזומיה, ובסיכון נמוך ב-55% לתינוק גדול לגיל ההריון. 

  • לא נמצא קשר בין דיאטת DASH לבין הסיכון לניתוח קיסרי, ריבוי מי שפיר, לידה מוקדמת או לתינוק קטן לגיל ההריון. 

  • תינוקות לנשים שצרכו דיאטת DASH היו בעלי היקף ראש ואינדקס פונדרל (ponderal index, מדד להערכת יחס המשקל לגובה) נמוכים יותר בהשוואה לקבוצת הביקורת. 

מסקנת החוקרים היא כי לצריכת דיאטת DASH בקרב נשים בהריון עם הפרעות קרדיו-מטבוליות השפעה מיטיבה על האיזון הגליקמי ותוצאות ההריון והלידה

Suhua Li, et al. Effects of the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) on Pregnancy/Neonatal Outcomes and Maternal Glycemic Control: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. Complementary Therapies in Medicine, Volume 54, 2020,. http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0965229920318185

 

 

אצה חומה לשיפור התגובה הגליקמית 

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה האקוטית של צריכת שתי אצות חומות על התגובה הגליקמית והתיאבון בקרב מבוגרים. במחקר נכללו 20 משתתפים בריאים, אשר בשלושה מועדים שונים צרכו ארוחה סטנדרטית המכילה 30 גרם עמילן ו-5 גרם אצת למינריה (Laminaria digitata) או אצת וואקמה (Undaria pinnatifida) או חלבון אפונה (קבוצת ביקורת). 

להלן סיכום הממצאים:קרא עוד.

Zaharudin N, Tullin M, Pekmez CT, Sloth JJ, Rasmussen RR, Dragsted LO. Effects of brown seaweeds on postprandial glucose, insulin and appetite in humans - A randomized, 3-way, blinded, cross-over meal study [published online ahead of print, 2020 Aug 31]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30443-X.

 

 

תזונה ים-תיכוֹנית קשורה בסיכון מופחת לשמנוּת בקרב ילדים

במחקר עוקבה, שנערך בספרד, נבדק הקשר בין תזונה ים-תיכונית לבין שמנות בקרב ילדים. החוקרים מציינים כי הקפדה רבה יותר על תזונה ים-תיכונית נמצאה כגורם מגן נגד השמנה במבוגרים, אך העדויות עדיין אינן חד משמעיות לגבי ילדים בגילאים צעירים יותר. 

במחקר נכללו הנתונים של 1,801 ילדים בגיל 4, מהם 1,527 ילדים שנכללו במעקב בגיל 8. בהתאם לשאלוני תזונה, החוקרים חישבו לכל ילד ציון התאמה לדיאטה הים-תיכונית, אשר סווג לשלוש קטגוריות: התאמה נמוכה, בינונית או גבוהה. עודף משקל ושמנות נקבעו בהתאם לקטגוריות BMI מותאמות לגיל ומין, והשמנה בטנית נקבעה כהיקף מותניים מעל לאחוזון ה-90. 

בניתוח חתך קרא עוד.

Notario-Barandiaran L, Valera-Gran D, Gonzalez-Palacios S, et al. High adherence to a mediterranean diet at age 4 reduces overweight, obesity and abdominal obesity incidence in children at the age of 8. Int J Obes (Lond). 2020;44(9):1906-1917.

 

 

שינויים במטבוליזם בקרב נשים מניקות

במחקר קליני נערכה השוואה בין הנקה לבין הזנה בפורמולה על התגובה המטבולית של האם בתאי השומן ובכבד. החוקרים מסבירים כי בקרב נשים מניקות, ייצור החלב עלול להוביל להופעה זמנית של תנגודת לאינסולין על מנת לתמוך בדרישה לרכיבים תזונתיים של בלוטות החלב. 

במחקר נכללו 12 נשים מניקות ושש נשים שאינן מניקות (הזנה בלעדית בתמ"ל), כאשר התינוקות בשתי הקבוצות היו בעלי מאפיינים דומים. החוקרים בדקו את התגובה המטבולית שישה שבועות לאחר הלידה באמצעות שימוש במהדק אינסולין (hyperinsulinemic-euglycemic clamp), בדיקה המאפשרת לבחון את התנגודת לאינסולין בכל הגוף ובאיברים ספציפיים. 

להלן הממצאים המרכזיים:

  • בתנאי הבסיס של ריכוז אינסולין נמוך לאחר צום לילה, בקרב נשים מניקות הייצור של גלוקוז אנדוגני היה גבוה פי 2.6 וקצב הליפוליזה היה גבוה פי 2.3 בהשוואה לנשים שאינן מניקות.

  • בשימוש במהדק אינסולין (העלאת רמת האינסולין ללא מתן גלוקוז) נמצא כי בשתי הקבוצות קצב הדיכוי של ייצור גלוקוז אנדוגני ושל ליפוליזה היה דומה. 

  • רק בקרב נשים מניקות, ריכוז גבוה יותר של פרולקטין היה קשור בעלייה בקצב הדיכוי של ליפוליזה ובריכוז נמוך יותר של שומן תוך-כבדי ושל טריגליצרידים בדם. 

ממצאים אלה מצביעים על כך שבזמן הנקה גלוקוז ושומן מנותבים בגוף לייצור החלב באמצעות שינויים ברגישות לאינסולין באיברים אחרים, כגון הכבד ורקמת השומן. מחקר זה עשוי להוות בסיס לפיתוח אסטרטגיות לתמיכה בהנקה בקרב נשים עם עיכוב בייצור החלב. 

Ramos-Roman MA, Syed-Abdul MM, Adams-Huet B, Casey BM, Parks EJ. Lactation Versus Formula Feeding: Insulin, Glucose, and Fatty Acid Metabolism During the Postpartum Period. Diabetes. 2020;69(8):1624-1635. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32385056/

 

 

ויטמין Bִ12 להקלה על כאב נוֹירופתי 

בסקירה שיטתית מוערכות העדויות לגבי השימוש בויטמין B12 כטיפול לכאב נוירופתי. החוקרים מסבירים כי מוצעים מספר מנגנונים בהם ויטמין B12 עשוי להקל על כאב נוירופתי, כולל עידוד מיאלינציה, עלייה בשיקום של תאי עצב והפחתת ירי אקטופי עצבי (ירי דחפים של פוטנציאלי פעולה, המתפתחים במקום הנזק בעצב הפריפרי ובגוף תאי העצב הראשוניים בגנגליון הגבי - מנגנון מקובל להסברת כאב נוירופתי). בסקירה נכללו 24 מחקרים קליניים, מהם 16 מחקרים אקראיים מבוקרים בהם נעשה שימוש בויטמין B12 כטיפול יחיד או בשילוב רכיבים טבעיים או תרופתיים, בנטילה פומית, תוך-ורידית או תוך-שרירית. 

מהסקירה עולה כי קרא עוד.

Julian T, Syeed R, Glascow N, Angelopoulou E, Zis P. B12 as a Treatment for Peripheral Neuropathic Pain: A Systematic Review. Nutrients. 2020;12(8):2221. Published 2020 Jul 25.

 

 

תה ירוֹק לטיפול באָקנה

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של מיצוי תה ירוק לטיפול באקנה. במטה-אנליזה נכללו חמישה מחקרים, בהם 247 משתתפים המאובחנים עם אקנה. בארבעה מחקרים השימוש היה חיצוני ובמחקר אחד נעשה שימוש בכמוסות EGCG בנטילה פומית. בניתוח כולל של הממצאים נמצא כי שימוש במיצוי תה ירוק היה מלווה בירידה במספר הנגעים הדלקתיים. בניתוח לפי תת-קבוצות נמצא כי קרא עוד.

Kim S, Park TH, Kim WI, Park S, Kim JH, Cho MK. The effects of green tea on acne vulgaris: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials [published online ahead of print, 2020 Aug 19]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6809.

 

 

מיץ חמוציות לטיפול בהליקוֹבקטר פילורי

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו הוערכה היעילות של משקה חמוציות כנגד התפתחות זיהום על רקע החיידק הליקובקטר פילורי. במחקר נכללו 522 מבוגרים עם אבחנה של זיהום על רקע הליקובקטר פילורי. הם חולקו אקראית לשבע קבוצות מחקר, שקיבלו מיץ חמוציות, תוסף חמוציות (אבקה), או פלסבו. בטבלה הבאה מפורטת החלוקה לקבוצות ותוצאות המחקר בהיבט של שיעור הכחדת החיידק לאחר 8 שבועות: קרא עוד.

Li ZX, Ma JL, Guo Y, et al. Suppression of Helicobacter pylori infection by daily cranberry intake: A double-blind, randomized, placebo-controlled trial [published online ahead of print, 2020 Aug 11]. J Gastroenterol Hepatol. 2020;10.1111/jgh.15212.

 

 

השפעה מיטיבה לרזברטרוֹל בקרב נשים לאחר גִיל המעבר

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה ארוכת הטווח של תוסף רזברטרול (™Veri-te) בקרב נשים לאחר גיל המעבר. במחקר פיילוט קודם הדגימו החוקרים כי לרזברטרול במינון נמוך תרומה לשיפור התפקוד הקוגניטיבי ותפקוד כלי הדם בקרב נשים לאחר גיל המעבר, כאשר המחקר הנוכחי נועד לאשש את הממצאים במחקר גדול וממושך יותר. במחקר זה נכללו 125 נשים בגילאי 45-85 אשר נטלו 75 מ"ג רזברטרול פעמיים ביום, או פלסבו, כל אחד למשך 12 חודשים. 

להלן סיכום ממצאי המחקר:קרא עוד.

Thaung Zaw JJ, Howe PR, Wong RH. Long-term effects of resveratrol on cognition, cerebrovascular function and cardio-metabolic markers in postmenopausal women: A 24-month randomised, double-blind, placebo-controlled, crossover study [published online ahead of print, 2020 Aug 27]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30441-6.

 

 

תוסף תזונה למניעת סרקוֹפניה בקרב קשישים

במחקר כפול-סמיות מבוקר פלסבו נבדקה ההשפעה של תוסף תזונה בשילוב אימון התנגדות על מסת השריר וחוזק ותפקוד השריר, בקרב קשישים. החוקרים מסבירים כי גיל מבוגר מאופיין בירידה בפעילות הגופנית, בצריכה לא מספקת של חלבון ובירידה בתגובה לפעילות אנאירובית, וכתוצאה מכך לעלייה בסיכון לסרקופניה. 

במחקר נכללו 32 גברים עם אורח חיים יושבני. כולם ביצעו אימוני התנגדות עצמאיים בביתם שלושה ימים בשבוע למשך 12 שבועות. בנוסף, המשתתפים חולקו באופן אקראי לנטילת תוסף תזונה המכיל חלבון מי גבינה (24 גרם/יום), קזאין מיצלרי (16 גרם/יום), קריאטין (3 גרם/יום), ויטמין D (במינון של 1,000 יחב"ל/יום) ואומגה 3 (במינון של 1.51 גרם/יום EPA ו-0.95 גרם/יום DHA), או פלסבו המכיל קולגן ושמן חמניות. התוסף והפלסבו היו בעלי ערך קלורי דומה (272 קלוריות/יום) וכמות חלבון דומה (40 גרם/יום). 

נמצא כי קרא עוד.

Nilsson MI, Mikhail A, Lan L, et al. A Five-Ingredient Nutritional Supplement and Home-Based Resistance Exercise Improve Lean Mass and Strength in Free-Living Elderly. Nutrients. 2020;12(8):2391. Published 2020 Aug 10.

 

 

וִיטמין C ואוֹסטאופורוזיס

בסקירה מסכמים החוקרים את העדויות בהתייחס לתפקיד של ויטמין C בהתפתחות, מניעה וטיפול באוסטאופורוזיס. החוקרים מסבירים כי היבט אחד במניעת התפתחות אוסטאופורוזיס הינו צריכה מספקת של סידן ורמת ויטמין D תקינה ובנוסף ישנן עדויות המצביעות על תפקיד של ויטמין C במטבוליזם של העצם. 

במסגרת הסקירה מוצגים מחקרים פרה-קליניים, אשר מדגימים את ההשפעה המיטיבה של ויטמין C על פעילות תאי העצם. מחקרים אפידמיולוגיים גם כן מצביעים על קרא עוד.

Brzezińska O, Łukasik Z, Makowska J, Walczak K. Role of Vitamin C in Osteoporosis Development and Treatment-A Literature Review. Nutrients. 2020;12(8):2394. Published 2020 Aug 10.

 

 

חשיפה לשמש לשיפור רמת וִיטמין D - הבדלים לפי גיל

במחקר קליני נבדקה ההשפעה של חשיפה לשמש על הסינתזה של ויטמין D, בקרב צעירים ומבוגרים. החוקרים מסבירים כי מבוגרים נמצאים בסיכון לחסר ויטמין D, באופן חלקי כתוצאה מירידה בסינתזה של ויטמין D בעור. במחקר נכללו 18 משתתפים צעירים בגילאי 20-37 ו-12 משתתפים מבוגרים בגילאי 51-69. 

המשתתפים נחשפו לשמש במשך 30 דקות תחת תנאים מבוקרים שנועדו למקסם את הסינתזה של ויטמין D, מבלי להגביר את הסיכון לפגיעה בעור. רמת ויטמין D נבדקה בתחילת המחקר ולאחר 24, 48 ו-72 שעות לאחר החשיפה לשמש, וכן לאחר 168 שעות בקבוצת המבוגרים. 

נמצא כי קרא עוד.

Chalcraft JR, Cardinal LM, Wechsler PJ, et al. Vitamin D Synthesis Following a Single Bout of Sun Exposure in Older and Younger Men and Women. Nutrients. 2020;12(8):2237. Published 2020 Jul 27.

 

 

הערכת "פרדוקס ההשְמנה" בקרב חולות סרְטן

במחקר עוקבה רב-מרכזי נבדק האם BMI גבוה קשור בשיעור הישרדות גבוה יותר בקרב חולי סרטן, כתלות במין ובגיל. החוקרים מסבירים כי לעודף משקל ולשמנות השפעה בריאותית מזיקה, אולם ישנן עדויות לפיהן בקרב אוכלוסייה מבוגרת עודף משקל ושמנות קשורים דווקא בהארכת תוחלת החיים, ממצא המכונה "פרדוקס ההשמנה". בהקשר של סרטן, הקשר בין עודף משקל ושמנות לבין תמותה הינו מורכב יותר בשל ירידה משמעותית במשקל. 

במחקר נכללו 2,071 חולי סרטן (השכיחים ביותר היו סרטן קולורקטלי וסרטן שד) מעל גיל 70 מ-10 מרפאות אונקולוגיות גריאטריות באזור פריז. החוקרים סיווגו את המשתתפים בהתאם ל- BMI במועד האבחנה, וכן לשלוש קטגוריות בהתאם לירידה במשקל בששת החודשים האחרונים: מינימלית (עד 5%), מתונה (5-10%) או חמורה (מעל 10%). 

להלן הממצאים העיקריים: קרא עוד.

Martinez-Tapia C, Diot T, Oubaya N, et al. The obesity paradox for mid- and long-term mortality in older cancer patients: a prospective multicenter cohort study [published online ahead of print, 2020 Sep 5]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa238.

 

 

 

חשיפה למסכים עלולה לפגוע בפוֹריות הגבר

במחקר חתך, שנערך בישראל נבדק הקשר בין חשיפה בשעות הערב לאור ממסכים של מדיה אלקטרונית לבין מדדים של איכות השינה ואיכות הזרע. במסגרת המחקר נבדקו דגימות זרע מ-116 גברים, שביצעו בדיקת פוריות ומילאו שאלונים לגבי שימוש במסכים. 

נמצא כי קרא עוד.

Green A, Barak S, Shine L, Kahane A, Dagan Y. Exposure by males to light emitted from media devices at night is linked with decline of sperm quality and correlated with sleep quality measures. Chronobiol Int. 2020;37(3):414-424. 

 

 

ההשפעה של שמנים אתריים על מערכת העצבים

בסקירה מפורטים הממצאים הפרה-קליניים והקליניים בנוגע להשפעה של שמנים אתריים על מערכת העצבים המרכזית, במטרה לבחון את הפוטנציאל לטיפול בהפרעות נפשיות. החוקרים מדגישים כי לרכיבים הפעילים השפעה סינרגטית, ולכן בסקירה נכללו מחקרים בהם נבדקה ההשפעה של שמנים אתריים בלבד, ולא של רכיביהם הפעילים. 

במסגרת הסקירה מפורטים הממצאים לגבי הפעילות הפרמקולוגית ומנגנוני הפעולה המולקולריים הקשורים בהשפעה הנוירולוגית של מגוון שמנים אתריים, כולל שמן לבונה (Boswellia), ילנג ילנג (Cananga odorata), קינמון (Cinnamomum verum), נרולי (Citrus aurantium), ברגמוט (Citrus bergamia), קרא עוד.

Lizarraga-Valderrama LR. Effects of essential oils on central nervous system: Focus on mental health [published online ahead of print, 2020 Aug 29]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6854.

 

 

וכעת, עוד כותרות....

 

 

פולי סויה שחורה לשיפור תפקוד כלי הדם

במחקר אקראי מוצלב, בו נכללו 22 מבוגרים בריאים, הודגמה השפעה מיטיבה לצריכת פולי סויה שחורה על תפקוד כלי הדם, השפעה המיוחסת לפעילות נוגדת החמצון ולעלייה ברמת ה- nitric oxide.  

Yamashita Y, Nakamura A, Nanba F, et al. Black Soybean Improves Vascular Function and Blood Pressure: A Randomized, Placebo Controlled, Crossover Trial in Humans. Nutrients. 2020;12(9):2755. Published 2020 Sep 10.

 

 

הקשר בין צריכת תה לשָבץ

במחקר תצפיתי, המבוסס על נתונים מהביו-בנק הבריטי של 349,376 משתתפים ממוצא אירופאי בשיטה של רנדומיזציה מנדליאנית, נמצא כי צריכת תה (ירוק או שחור) ניבאה סיכון מופחת לשבץ בכלי הדם הקטנים במוח. 

Wang M, Bai Y, Wang Z, Zhang Z, Liu D, Lian X. Higher tea consumption is associated with decreased risk of small vessel stroke [published online ahead of print, 2020 Sep 8]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30455-6.

 

 

ההשפעה נוגדת הסְרטן של אוכמניות

במחקר מעבדה מדגימים החוקרים את הפעילות נוגדת הסרטן של אוכמניות (bilberry / Vaccinium myrtillus) כנגד תאי סרטן הערמונית. 

Del Bubba M, Di Serio C, Renai L, et al. Vaccinium myrtillus L. extract and its native polyphenol-recombined mixture have anti-proliferative and pro-apoptotic effects on human prostate cancer cell lines [published online ahead of print, 2020 Sep 14]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6879.

 

 

רכיבים נוגדי חמצון לטיפול בסרְטן קוֹלורקטלי

בסקירה דנים החוקרים בשימוש ברכיבים נוגדי חמצון (מגוון רחב של רכיבים המצויים בפירות וירקות וכן בצמחי מרפא) לטיפול בסרטן קולורקטלי כבסיס לפיתוח טיפולים חדשניים, שכן ברמה המולקולרית עקה חמצונית הינה גורם משמעותי להתפתחות ממאירות.  

Gothai S, Muniandy K, Gnanaraj C, et al. Pharmacological insights into antioxidants against colorectal cancer: A detailed review of the possible mechanisms. Biomed Pharmacother. 2018;107:1514-1522.

 

 

ההשפעה של פרוֹביוטיקה על הרכב חיידקי המעי בקרב פגים

במחקר תצפיתי, בו נכללו 101 פגים שקיבלו פרוביוטיקה בנטילה פומית (Bifidobacterium ו- Lactobacillus) ו-133 פגים שלא קיבלו פרוביוטיקה, נמצא כי נטילת הפרוביוטיקה הייתה מלווה בשינוי בהרכב חיידקי המעי, כך שהיה דומה יותר לזה של תינוקות שנולדו במועד.  

Alcon-Giner C, Dalby MJ, Caim S, et al. Microbiota Supplementation with Bifidobacterium and Lactobacillus Modifies the Preterm Infant Gut Microbiota and Metabolome: An Observational Study. Cell Rep Med. 2020;1(5):100077. Published 2020 Aug 25.

 

 

פוֹליפנוֹלים למניעה ולטיפול במחלות חניכיים

בסקירה שיטתית הוערכו העדויות בהתייחס להשפעה המיטיבה של מגוון פוליפנוֹלים למניעת מחלות חניכיים ולטיפול בהן, בדגש על פעילות אנטי-מיקרוביאלית ונוגדת דלקת. 

Bunte K, Hensel A, Beikler T. Polyphenols in the prevention and treatment of periodontal disease: A systematic review of in vivo, ex vivo and in vitro studies. Fitoterapia. 2019;132:30-39.

 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם