עם ישראל חי!
פתיחת תפריט נגישות
גישה מהירה לדף הבית

מחקרים עדכניים - חודש מאי 2020 - מקבץ 4

עודכן בתאריך 21/05/2020

את הסקירה השבועית שלנו נקדיש למספר נושאים חשובים וחמים: 

 

הפרעות קוגניטיביות, התנהגותיות ונוירולוגיות: 

התרומה של פורמולה צמחית למטופלים באשפוז פסיכיאטרי,

האופן בו חיידקי המעי מעצבים את התנהגות הילדים,

והקשר בין מאפייני סביבת המגורים לבין מחלות נוירולוגיות.

 

מחלות לב ומחלות מטבוליות: 

ויתניה משכרת לטיפול בסוכרת,

ההשפעה של מוצרי חלב שונים על הסיכון הקרדיו-מטבולי,

והקשר בין חומצה פולית והסיכון למחלת לב כלילית.

 

שמנוּת:

ויטמין D לשיפור הבריאות הקרדיווסקולרית בקרב ילדים עם שמנות,

הפוטנציאל של פירות יער לשיפור פעילות האינסולין,

ואסטרטגיות התנהגותיות ופסיכולוגיות לשמירה על הירידה במשקל.

 

שונות:

החשיבות של איכות התזונה, על פני הרכב התזונה, למניעת תמותה מוקדמת,

הפוטנציאל של אומגה 3 לשיפור פוריות הגבר,

גורמים תזונתיים למניעת אסתמה ולטיפול בה,

המאפיינים של "שפעת קטו",

האם עיסוי יעיל לטיפול בפרקינסון?

והאם התערבויות לא תרופתיות יעילות להקלה על חרדה בקרב נפגעי כוויות

 

בכותרות השבוע: 

הקשר בין צריכת סויה והסיכון לסוכרת סוג 2,

ההשפעה המיטיבה של תה היביסקוס,

הפעילות הרפואית של רימון,

השפעה מזיקה לצריכת תפוחי אדמה מטוגנים,

חסר ויטמין D קשור בהגבלה בתנועה לאחר ניתוח החלפת מפרק הירך,

וסרקופניה והשמנה בטנית קשורות בתוצאות שליליות יותר בקרב חולי קרוהן.

 

 

התרומה של פורמולה צמחית למטופלים באשפוז פסיכיאטרי

במחקר מקרה-בקרה רטרוספקטיבי נבדק האם שימוש בפורמולה צמחית הייתה מלווה בשינוי דפוס השימוש בבנזודיאזפינים (קבוצה של תרופות הרגעה), בקרב מטופלים באשפוז פסיכיאטרי, שסבלו ממגוון רחב של הפרעות, השכיחות ביותר היו הפרעות מצב רוח והפרעות על רקע אלכוהוליזם.

הפורמולה (® Ze 185 (Relaxane מיועדת לטיפול בהפרעות הקשורות בסטרס – כגון עצבנות, מתח, וחרדה – כאשר הטיפול השכיח במצבים אלה כולל בנזודיאזפינים. המינון שניתן היה 3 טבליות ליום, כאשר כל טבליה מהפורמולה מכילה 90 מ"ג מכל אחד מארבעת הצמחים: פטסיטס (Petasites hybridus), ולריאן (Valeriana officinalis), שעונית (Passiflora incarnata) ומליסה (Melissa officinalis). 

במחקר נכללו הנתונים של 3,252 מטופלים, מהם 1,548 מטופלים שהשתמשו בפורמולה אליהם הותאמה קבוצת ביקורת של 1,704 מטופלים עם מאפיינים דמוגרפיים ורפואיים דומים שלא נטלו את הפורמולה. 

מהנתונים עולה כי שתי אסטרטגיות הטיפול היו בעלות יעילות קלינית דומה, אולם בקרב המשתתפים שנטלו את הפורמולה השימוש בבנזודיאזפינים היה נמוך יותר. לממצאים אלה חשיבות קלינית משמעותית בשל פרופיל הבטיחות הבעייתי של בנזודיאזפינים, אולם נדרשים מחקרים נוספים על מנת לאשש את הממצאים תוך התייחסות להיבטים של בטיחות השימוש בפורמולה.

החוקרים מדווחים על העדר מימון מסחרי או ניגודי אינטרסים.  

Keck ME, Nicolussi S, Spura K, Blohm C, Zahner C, Drewe J. Effect of the fixed combination of valerian, lemon balm, passionflower, and butterbur extracts (Ze 185) on the prescription pattern of benzodiazepines in hospitalized psychiatric patients-A retrospective case-control investigation [published online ahead of print, 2020 Jan 27]. Phytother Res. 2020;10.1002/ptr.6618. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31985131/

 

 

כיצד חיידקי המעי מעצבים את ההתנהגות בקרב ילדים?

במחקר חתך נבדק הקשר בין חיידקי המעי בקרב ילדים לבין הסיכון הסוציואקונומי, התנהגות הורית (חיובית ושלילית) והתנהגות הילדים. מטרת המחקר היתה לבחון האם וכיצד המיקרוביום קשור בגורמים סביבתיים ובתסמינים התנהגותיים, בקרב ילדים בגילאי 5-7. החוקרים מסבירים כי תקופת הילדות הינה תקופה מעצבת, שבה לסביבה הפסיכו-חברתית, כמו גם למיקרוביום, השפעה - לטובה או לרעה - על ההתנהגות וההתפתחות הביולוגית. עם זאת, מרבית העדויות מבוססות על מודלים פרה-קליניים וממוקדות בשנות החיים הראשונות המאופיינות בקולוניזציה של המיקרוביום, לפיכך המחקר הנוכחי נועד לבחון השפעות אלה בקרב בני אדם ולהעריך האם קשרים אלה מתקיימים גם לאחר שנות החיים הראשונות. 

במסגרת המחקר נאספו דגימות צואה מ-40 ילדים. מהתוצאות עולה כי ההרכב הטקסונומי והתפקודי של חיידקי המעי היה קשור בהתנהגות הילד. כלומר, בקרב ילדים עם בעיות התנהגות נמצאו הבדלים במיקרוביום לעומת ילדים ללא בעיות התנהגות. עוד נמצא כי שני הגורמים, חשיפה לסיכון סוציואקונומי והתנהגות הילד, היו קשורים הן בריכוז של חיידקים מסוימים והן בתפקודים ספציפיים אשר מעורבים בקוגניציה ובבריאות. 

קשרים אלה מעידים על המנגנונים בהם המיקרוביום משפיע על הסביבה הפסיכו-חברתית וכתוצאה מכך על ההתנהגות. החוקרים מציינים כי למרות שלא ניתן להסיק על סיבתיות, ממצאי המחקר מצביעים על כך שלהתנהגות ההורית השפעה על הקשר בין הסביבה להתנהגות הילד, גם לאחר שנות החיים הראשונות. 

Flannery JE, Stagaman K, Burns AR, et al. Gut Feelings Begin in Childhood: the Gut Metagenome Correlates with Early Environment, Caregiving, and Behavior. mBio. 2020;11(1):e02780-19. Published 2020 Jan 21. 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31964729

 

 

הקשר בין מאפייני סביבת המגורים לבין מחלות נוירולוגיות

במחקר עוקבה מבוסס אוכלוסייה, שנערך בקנדה, נבדק הקשר בין קרבה לכבישים, חשיפה לזיהום אוויר, רעש וסביבה ירוקה - לבין הסיכון להתפתחות מחלות נוירולוגיות. במחקר נכללו הנתונים של 678,000 איש בגילאי 45-84. להלן הממצאים העיקריים:קרא עוד.

Yuchi W, Sbihi H, Davies H, Tamburic L, Brauer M. Road proximity, air pollution, noise, green space and neurologic disease incidence: a population-based cohort study. Environ Health. 2020;19(1):8. Published 2020 Jan 21. 

 

 

וִיתניה משכרת לטיפול בסוּכרת

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה הוערכה היעילות, הבטיחות והסבילות של ויתניה משכרת (Withania somnifera) לטיפול בסוכרת (סוג 1 וסוג 2). בסקירה נכללו שישה מחקרי מעבדה, 13 מחקרים בחיות מעבדה, וחמישה מחקרים קליניים. מניתוח כלל המחקרים, ובעיקר ממחקרים שנערכו בחיות מעבדה, עולה כי קרא עוד.

Durg S, Bavage S, Shivaram SB. Withania somnifera (Indian ginseng) in diabetes mellitus: A systematic review and meta-analysis of scientific evidence from experimental research to clinical application. Phytother Res. 2020;34(5):1041‐1059. 

 

 

ההשפעה של מוצרי חלב שונים על הסיכון הקרדיו-מטבולי

במחקר עוקבה נבדק הקשר בין צריכת מוצרי חלב לבין מדדי סיכון מטבוליים והשמנה בקרב מבוגרים. במחקר, שהיה חלק ממחקר אירופאי גדול העוסק בסרטן ותזונה, נכללו הנתונים של 15,612 משתתפים מבריטניה בגילאי 40-78, אחריהם נערך מעקב במשך 3.7 שנים בממוצע. 

להלן הממצאים העיקרייםקרא עוד.

Trichia E, Luben R, Khaw KT, Wareham NJ, Imamura F, Forouhi NG. The associations of longitudinal changes in consumption of total and types of dairy products and markers of metabolic risk and adiposity: findings from the European Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC)-Norfolk study, United Kingdom. Am J Clin Nutr. 2020;111(5):1018‐1026. 

 

 

ריכוז נמוך של חומצה פוֹלית קשור בסיכון מוגבר למחלת לב כלִילית

במחקר עוקבה, שנערך בסין, נבדק הקשר בין ריכוז החומצה הפולית בדם לבין הסיכון למחלת לב כלילית, וכן נבדק האם הקשר הינו סיבתי, באמצעות שיטה של רנדומיזציה מנדליאנית. 

המחקר התבסס על הנתונים של כ-27,000 משתתפים בני 63 בממוצע, אחריהם נערך מעקב במשך 4.4 שנים בממוצע. מבין המשתתפים, בניתוח הנוכחי נכללו 1,605 משתתפים עם מחלת לב כלילית, להם הותאמה קבוצת ביקורת של 1,605 משתתפים, הדומים במאפייני הגיל והמגדר. 

נמצא כי קרא עוד.

החוקרים מסכמים כי ריכוז נמוך של חומצה פולית היה קשור בסיכון מוגבר למחלת לב כלילית, אולם לא נמצאו עדויות גנטיות המאפשרות להסיק על סיבתיות.  

Long P, Liu X, Li J, et al. Circulating folate concentrations and risk of coronary artery disease: a prospective cohort study in Chinese adults and a Mendelian randomization analysis. Am J Clin Nutr. 2020;111(3):635‐643. 

 

 

וִיטמין D לשיפור הבריאות הקרדיווסקולרית בקרב ילדים עם שמנוּת

במחקר אקראי מבוקר נבדקה ההשפעה של ויטמין D במינונים שונים, בקרב ילדים עם חסר ויטמין D, הסובלים מעודף משקל או שמנות. החוקרים מסבירים כי ילדים עם שמנות נמצאים בסיכון מוגבר לחסר ויטמין D ולפגיעה בבריאות הקרדיווסקולרית, כך שנטילת תוספי ויטמין D עשויה לתרום לשיפור הבריאות הקרדיווסקולרית. 

במחקר נכללו 225 ילדים בגילאי 10-18, אשר קיבלו תוסף ויטמין D במינון יומי של 600, 1,000, או 2,000 יחב"ל - למשך 6 חודשים. החוקרים מראים כי העלייה ברמת ויטמין D בדם הייתה תלוית מינון. 

להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Rajakumar K, Moore CG, Khalid AT, et al. Effect of vitamin D3 supplementation on vascular and metabolic health of vitamin D-deficient overweight and obese children: a randomized clinical trial. Am J Clin Nutr. 2020;111(4):757‐768. 

 

 

הפוטנציאל של פירות יער לשיפור פעילות האינסולין

במחקר אקראי מוצלב הוערכה ההשפעה של צריכת פירות יער, בקרב מבוגרים עם עודף משקל או שמנות. החוקרים מסבירים כי העדויות הקיימות תומכות בהשפעה המיטיבה של פירות יער על איזון הסוכר; השפעה הנובעת מתכולת הפלבונואידים בפירות יער, מתכולת הסיבים, או משניהם. 

במחקר נכללו 36 מבוגרים עם עודף משקל או שמנות, אשר השתתפו בארבע תקופות התערבות, כל אחת ארכה 8 ימים עם שבועיים הפסקה ביניהן. בכל תקופת התערבות, במשך 7 הימים הראשונים, המשתתפים צרכו דיאטה מערבית אחידה (45% שומן, 42% פחמימות, 13% חלבון), בתוספת אחד מהבאים: תערובת פירות יער שלמים, מיץ פירות יער, ג'לטין עם תכולת סוכר זהה לזו של פירות היער, ג'לטין עם תכולת סוכר זהה ומועשר בסיבים. ביום השמיני נבדקה הסבילות לגלוקוז באמצעות ארוחה סטנדרטית, כאשר רמת הגלוקוז, האינסולין וחומצות השומן החופשיות נמדדו קרא עוד.

Solverson PM, Henderson TR, Debelo H, Ferruzzi MG, Baer DJ, Novotny JA. An Anthocyanin-Rich Mixed-Berry Intervention May Improve Insulin Sensitivity in a Randomized Trial of Overweight and Obese Adults. Nutrients. 2019;11(12):2876. Published 2019 Nov 25. 

 

 

אסטרטגיות התנהגותיות ופסיכולוגיות לשמירה על הירידה במשקל

במחקר תצפיתי החוקרים זיהו אסטרטגיות התנהגותיות ופסיכולוגיות, התורמות לשמירה על הירידה במשקל בטווח הארוך. במחקר נכללו 4,786 משתתפים בתוכנית הרזיה מסחרית (״שומרי משקל״), ששמרו על הירידה במשקל. משתתפים אלה ירדו בממוצע 24.7 ק"ג/23.8% ממשקלם ושמרו על ירידה של לפחות 9.1 ק"ג במשך 3.3 שנים, כאשר ה-BMI הממוצע היה 27.6. בנוסף, במחקר נכללה קבוצת ביקורת של 528 משתתפים עם שמנות במשקל יציב (שינוי של עד 2.3 ק"ג בתקופה של 5 שנים) ו-BMI ממוצע של 38.9. 

נמצא כי קרא עוד.

Phelan S, Halfman T, Pinto AM, Foster GD. Behavioral and Psychological Strategies of Long-Term Weight Loss Maintainers in a Widely Available Weight Management Program. Obesity (Silver Spring). 2020;28(2):421–428. 

 

 

החשיבות של איכות התזונה, על פני הרכב התזונה, למניעת תמוּתה מוקדמת

במחקר עוקבה פרוספקטיבי נבדק הקשר בין דיאטה דלת פחמימות או דיאטה דלת שומנים לבין הסיכון לתמותה. במחקר נכללו הנתונים של 37,233 מבוגרים בני כ-50 בממוצע, שהשתתפו בסקר הבריאות והתזונה האמריקאי בין השנים 1999-2014. 

בהתאם לנתוני התזונה של המשתתפים, החוקרים חישבו לכל המשתתפים ציונים, המבטאים את מידת ההתאמה לדיאטה דלת פחמימות או דלת שומנים. עבור כל דיאטה חושבו שני ציונים נוספים של דיאטה בריאה או דיאטה שאינה בריאה, בהתאם לאיכות מקורות המזון. ציון התאמה לדיאטה דלת פחמימות לא בריאה חושב לפי אחוז הקלוריות מפחמימות איכותיות, חלבון בע״ח ושומן רווי. דיאות דלת פחמימות בריאה חושבה לפי אחוז הקלוריות מפחמימות בעלות איכות ירודה, חלבון צמחי ושומן בלתי רווי. 

במהלך תקופת מעקב של כ-300,000 שנות אדם, תועדו 4,866 מקרי תמותה. באופן כללי, דפוסים של דיאטה דלת פחמימות או דיאטה דלת שומנים לא היו קשורים בסיכון לתמותה. עם זאת, בניתוח נוסף מראים החוקרים כי קרא עוד.

Shan Z, Guo Y, Hu FB, Liu L, Qi Q. Association of Low-Carbohydrate and Low-Fat Diets With Mortality Among US Adults [published online ahead of print, 2020 Jan 21]. JAMA Intern Med. 2020;e196980.

 

 

הפוטנציאל של אוֹמגה 3 לשיפור פּוֹריות הגבר

במחקר חתך, שנערך בדנמרק, נבדק הקשר בין נטילת אומגה 3 לבין תפקוד האשכים בקרב גברים בריאים, זאת מאחר וממברנת תאי זרע עתירת חומצות שומן - קריטית לתפקוד תקין של הזרע. החוקרים מסבירים כי גברים צעירים רבים סובלים מאיכות זרע נמוכה, כאשר תוספי אומגה 3 נמצאו יעילים לשיפור איכות הזרע בקרב גברים עם בעיות פוריות, אולם לא ידועה ההשפעה של אומגה 3 בקרב גברים באוכלוסייה הכללית. 

במחקר נכללו הנתונים של 1,679 גברים בני כ-19 בממוצע, כחלק מהבדיקות להערכת הכשירות הצבאית. המשתתפים התבקשו לדווח על צריכת תוספי תזונה, כולל אומגה 3, במהלך שלושת החודשים האחרונים. תפקוד האשכים הוערך באמצעות מדדי איכות הזרע ורמת הורמוני המין. מבין כלל המשתתפים, 5.8% דיווחו על שימוש בתוספי אומגה 3, כאשר כמחצית מהם דיווחו על צריכת התוספים במשך 60 יום לפחות. 

להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Jensen TK, Priskorn L, Holmboe SA, et al. Associations of Fish Oil Supplement Use With Testicular Function in Young Men. JAMA Netw Open. 2020;3(1):e1919462. Published 2020 Jan 3. 

 

 

גורמים תזונתיים למניעת אסְתמה ולטיפול בה

בסקירה מוצגות העדויות הפרה-קליניות והקליניות לגבי הקשר בין גורמים תזונתיים לבין הסיכון להתפתחות אסתמה ולטיפול בה, בקרב ילדים ומבוגרים. מהסקירה עולה כי: קרא עוד.

Alwarith J, Kahleova H, Crosby L, et al. The role of nutrition in asthma prevention and treatment [published online ahead of print, 2020 Mar 13]. Nutr Rev. 2020;nuaa005. 

 

 

המאפיינים של "שפּעַת קטו"

במחקר איכותני, המבוסס על ניתוח התוכן בפורומים אינטרנטיים, מאפיינים החוקרים את דפוס התסמינים, החומרה והמשך של "שפּעַת קטו" (keto flu), אחת מתופעות הלוואי הנפוצות של הדיאטה הקטוגנית. שפעת קטו הינה מקבץ של תסמינים, אשר מופיעים בשבועות הראשונים של הדיאטה ולרוב חולפים מעצמם. באמצעות חיפוש בגוגל, החוקרים זיהו פורומים המתייחסים לשפעת קטו, וסיווגו באופן ידני את הטקסטים המתארים את החוויה האישית בהתייחס לדפוס התסמינים, חומרה, משך וטיפולים פוטנציאליים. 

בניתוח נכללו 43 פורומים בהם 448 פוסטים המשויכים ל-300 משתמשים שונים. מבין המשתמשים שזוהו, 101 תיארו חוויה אישית של שפּעַת קטו, כולל 256 תיאורי תסמינים המתייחסים ל-54 תסמינים שונים. התסמינים השכיחים ביותר כללו: קרא עוד.        

Bostock ECS, Kirkby KC, Taylor BV, Hawrelak JA. Consumer reports of “keto flu” associated with the ketogenic diet. Front Nutr. Published online March 13, 2020.

 

 

האם עיסוי יעיל לטיפול בפרקינסוֹן?

בסקירה שיטתית הוערכה היעילות של עיסוי לטיפול בפרקינסון. בסקירה נכללו 12 מחקרים תצפיתיים או אקראיים מבוקרים, בהם נבדקה ההשפעה של סוגי עיסוי שונים. להלן סיכום הממצאיםקרא עוד.

Angelopoulou E, Anagnostouli M, Chrousos GP, Bougea A. Massage therapy as a complementary treatment for Parkinson's disease: A Systematic Literature Review. Complement Ther Med. 2020;49:102340. 

 

 

האם התערבויות לא תרופתיות יעילות להקלה על חרָדה בקרב נפגעי כְּוויות? 

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של מחקרים אקראיים מבוקרים הוערכה היעילות של התערבויות לא תרופתיות להקלה על חרדה בקרב נפגעי כוויות. בסקירה נכללו 20 מחקרים (בהם 1,284 מטופלים), אשר בחנו 7 התערבויות: טיפול במוסיקה, טיפול מבוסס מכשור (מציאות מדומה או גרייה חשמלית מוחית), היפנוזה, עיסוי, טכניקות הרגעה, מגע טיפולי, וארומתרפיה. קבוצת הביקורת קיבלה את הטיפול הסטנדרטי ב-15 מהמחקרים, פלסבו בשלושה מחקרים ואסטרטגיות של הפחתת סטרס או הרגעה בשני מחקרים. 

נמצא כי קרא עוד.

Fardin A, Rezaei SA, Maslakpak MH. Non-pharmacological interventions for anxiety in burn patients: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Complement Ther Med. 2020;49:102341. 

 

 

וכעת, עוד כותרות...

 

 

הקשר בין צריכת סויה והסיכון לסוּכרת סוג 2

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 15 מחקרי עוקבה פרוספקטיביים, בהם 565,810 משתתפים, נמצא כי תזונה עשירה בטופו, חלבון סויה ואיזופלבונים מסויה הייתה קשורה בסיכון מופחת להתפתחות סוכרת סוג 2. לא נמצאו קשרים מובהקים עבור סך הצריכה של קטניות או של סויה.   

Tang J, Wan Y, Zhao M, Zhong H, Zheng JS, Feng F. Legume and soy intake and risk of type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. Am J Clin Nutr. 2020;111(3):677‐688. 

 

 

ההשפעה המיטיבה של תה היביסקוס

בסקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שבעה מחקרים אקראיים מבוקרים נמצא כי לצריכת תה היביסקוס (Hibiscus sabdariffa) השפעה מיטיבה על האיזון הגליקמי, ולחץ הדם בקרב מבוגרים.  

Najafpour Boushehri S, Karimbeiki R, Ghasempour S, et al. The efficacy of sour tea (Hibiscus sabdariffa L.) on selected cardiovascular disease risk factors: A systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Phytother Res. 2020;34(2):329‐339. 

 

 

הפעילות הרפואית של רימון

בסקירה מוצגות העדויות הפרה-קליניות והקליניות בהתייחס לפעילות נוגדת הדלקת, נוגדת החמצון ונוגדת הסרטן של רימון (Punica granatum) והרכיב העיקרי שלו – חומצה אלגית. 

Baradaran Rahimi V, Ghadiri M, Ramezani M, Askari VR. Antiinflammatory and anti-cancer activities of pomegranate and its constituent, ellagic acid: Evidence from cellular, animal, and clinical studies. Phytother Res. 2020;34(4):685‐720. 

 

 

השפעה מזיקה לצריכת תפוחי אדמה מטוגנים 

במחקר חתך, בו נכללו 2,696 משתתפים בגילאי 40-59, נמצא כי בקרב נשים (אך לא גברים) הייתה השפעה לצורת ההכנה של תפוחי אדמה בתזונה, כך שצריכת תפוחי אדמה מטוגנים הייתה קשורה ב-BMI ולחץ דם גבוהים יותר, ובאופן כללי באיכות תזונה נמוכה יותר. 

Aljuraiban GS, Pertiwi K, Stamler J, et al. Potato consumption, by preparation method and meal quality, with blood pressure and body mass index: The INTERMAP study [published online ahead of print, 2020 Jan 22]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30012-1. 

 

 

חסר וִיטמין D קשור בהגבלה בתנועה לאחר ניתוח החלפת מפרק הירך

במחקר תצפיתי, בו נכללו 290 משתתפים בני 82 בממוצע, אשר עברו ניתוח להחלפת מפרק הירך בעקבות שבר, מראים החוקרים כי חסר ויטמין D (רמה בדם הנמוכה מ-12 ננוגרם/מ"ל) היה קשור בהגבלה משמעותית יותר ביכולת ההליכה והתנועה, בהשוואה למשתתפים עם רמות ויטמין D גבוהות יותר.  

Hao L, Carson JL, Schlussel Y, Noveck H, Shapses SA. Vitamin D deficiency is associated with reduced mobility after hip fracture surgery: a prospective study [published online ahead of print, 2020 Feb 19]. Am J Clin Nutr. 2020;nqaa029. 

 

 

סרקופניה והשמנה בטנית קשורות בתוצאות שליליות יותר בקרב חולי קרוֹהן

במחקר רטרוספקטיבי, בו נכללו 88 מבוגרים חולי קרוהן, נמצא כי סרקופניה (דלדול השריר) והשמנה בטנית - כפי שאובחנו בצילום CT - היו קשורות בתוצאות שליליות יותר (כגון מורסות, אשפוז וניתוח במערכת העיכול), כאשר הערכה תזונתית סטנדרטית לא הייתה קשורה בתוצאות אלה. 

Grillot J, D'Engremont C, Parmentier AL, et al. Sarcopenia and visceral obesity assessed by computed tomography are associated with adverse outcomes in patients with Crohn's disease [published online ahead of print, 2020 Jan 11]. Clin Nutr. 2020;S0261-5614(20)30001-7. 




חזרה לתחילת העמוד

חזרה לעמוד הקודם